Grupa B (Kanada, Bosna i Hercegovina, Katar, Švicarska)

Podforum za FIFA World Cup 2026 – pratimo sve reprezentacije, rezultate i dešavanja uz nezaobilazne forum analize “iz fotelje”, a posebno slavimo veliki uspjeh BiH koji ćemo, po običaju, stručno razraditi bolje nego stručni štab.

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Locked

U 1/8 finala prolaze:

Kanada
48
11%
Bosna i Hercegovina
215
48%
Katar
11
2%
Švicarska
173
39%

Total votes: 447

kiligonzales

#826 Re: Grupa B (Kanada, Bosna i Hercegovina, Katar, Švicarska)

Post by kiligonzales »

Lug wrote: 13/06/2026 01:16
kiligonzales wrote: 13/06/2026 01:13
Lug wrote: 13/06/2026 01:00 a momci su za cistu desetku, ostavili su srce na terenu i ponosan sam na njih iz dna duse.
Ma borili se ko lavovi. Dobro je sto smo dali gol. Kanadjani su se bolje spremili. I mi I oni u utakmici smo bili i na nebu i na zemlji. Sve u svemu remi je ok.

S Dzekom i Tabakom daleko cemo biti jebeniji na terenu.

Babuka je ipak Babuka.
uz veliki respekt za dvojca, ali neces ni sa njima ako to sve ne uvezes sa sredinom.
Dzeko je napadac koji veze dosta vise igraca za sebe, pored toga nas je najbolji strijelac u ovim kvalifikacijama, a zna i namjestiti gol. Pored toga Tabak je nas drugi najbolji strijelac sa upola datih golova nego Dzeko, sa daleko najmanjom minutazom od svih nasih napadaca i igraca, a sa najboljim ucinkom s time kakva mu je minutaza bila. Da mu se vjeruje ko Demirovicu, mi bi puno prije u grupi obezbjedili prvo mjesto. :D

Mi smo nocas izgledali u sredini lose jer smo imali trkacki neraspolozenu sredinu. Ruku na srce, Esmir je nocas bio los, da zna sacuvati loptu zna, ali ne trci dovoljno i to je problem, ne nudi se. Memic je radilica, ali nocas los zato sto nije imao pravih lopti da iznese koju kontru. Basic i Tahirovic bili su tu samo da sacuvaju gol, ali ne i da iznesu loptu. Danas je jedino zadnja linija sa Vasiljem odradila dobar posao. Svi redom dobri, Dedic, Kolasinac, Muharemovic, Katic. U napadu Lukic pristojan, Demirovic vazda se nadje u prilici, a nikada da otkoci pistolj. :lol:

Nocas smo imali problem ko u Velsu, premalo trkaca u sredini. Srecom pa smo poveli na vrijeme nocas. Tamo nismo, tek kad smo ubacili brzance tamo, poceli smo se dizati. Danas je napad ostao na klupi, cime smo nepovratno izgubili ravnotezu izmedju napada i odbrane. Lukicu hvala na prvencu, pokayao je da ima dara.
SaraFina

#827 Re: Grupa B (Kanada, Bosna i Hercegovina, Katar, Švicarska)

Post by SaraFina »

Nasi su igrali solidno pocetak je. I u sred Toronta. Nemamo cime biti nezadovoljni. Sve sam ubjedjenija da bi mogli daleko dogurati. :bih:
kiligonzales

#828 Re: Grupa B (Kanada, Bosna i Hercegovina, Katar, Švicarska)

Post by kiligonzales »

Lug wrote: 13/06/2026 01:13
sime_cipol wrote: 13/06/2026 01:06 Da ne seremo puno.
Svi bismo potpisali X prije početka utakmice.
:bih:
ma slazem se ja sa tobom, ali kako Hrvatslka postade sila, zemlja maltene kao i mi po velicini i broju stanovnika. nesto je izgleda u nasoj psihi.
De ne glupiraj se svega ti. Cuj kako je Hrvatska postala sila, pogledaj im imena koja su im trala put do finala sa Francuskom, pa na zadnjem prvenstvu svijeta kada su bili treci. Mi sa trenutnom hrvatskom postavom ne mozemo da se usporedimo. Pa stari Modric vrijedi ko pola naseg veznog reda. :D
SaraFina

#829 Re: Grupa B (Kanada, Bosna i Hercegovina, Katar, Švicarska)

Post by SaraFina »

Zlatan se takodjer izvadio u emisiji na Fox-u. Sa Henrijem je komentarisao i cak pjevao. Bilo mi malo krivo kad favoritirao Hrvatsku. Ali evo ispravio je. I pomenuo je ova Sefika.
Last edited by SaraFina on 13/06/2026 01:50, edited 1 time in total.
amidzazeher

#830 Re: Grupa B (Kanada, Bosna i Hercegovina, Katar, Švicarska)

Post by amidzazeher »

Ma pusti bolan nebuloze, do juce smo od Luxa gubili a sada malo bod od domacina u sred Toronta! Cuj poredjenja sa Hrvatskom :-)
kiligonzales

#831 Re: Grupa B (Kanada, Bosna i Hercegovina, Katar, Švicarska)

Post by kiligonzales »

SaraFina wrote: 13/06/2026 01:40 Nasi su igrali solidno pocetak je. I u sred Toronta. Nemamo cime biti nezadovoljni. Sve sam ubjedjenija da bi mogli daleko dogurati. :bih:
Ma ja rekoh 5 bodova u 3 utakmice. Svak bi volio da bude vise. X protiv Svice i pobjeda protiv Katara i to bi moglo biti to. :D Prognozirao sam prve dvije utakmice i to 1-1 i zadnju 1-0 ili 2-1 Katar.

Mislim da se mi necemo naigrati protiv nikoga, cak ni niko protiv nas. A ako ispadnemo, ispascemo na identican nacin na koji smo posli na mundijal, remi, produzeci i penali.
Zeleni most

#832 Re: Grupa B (Kanada, Bosna i Hercegovina, Katar, Švicarska)

Post by Zeleni most »

Zeleni most wrote: 13/06/2026 01:36 79. MINUTA ..

2011 Francuska - BiH 1:1 Primili smo gol u 79. minuti i ispali
2013 Slovacka - BiH 1:2 Dali smo gol u 79. minuti (Izet Hajrovic) i pobjedili, a potom na SP
2025 Austrija - BiH 1:1 Primili smo gol u 79. minuti i ispali
2026 BiH - Italija 1:1 Dali smo gol u 79. minuti (Tabakovic) i otisli u produzetke, a potom na SP
2026 Kanada - BiH Primili smo gol u 79. minuti

Svicarska - BiH 79. minuta ???
BiH - Katar 79. minuta ???
Mozda sokiramo Svicarce u toj 79. minuti :bih: :bih: :bih:
amidzazeher

#833 Re: Grupa B (Kanada, Bosna i Hercegovina, Katar, Švicarska)

Post by amidzazeher »

SaraFina wrote: 13/06/2026 01:49 Zlatan se takodjer izvadio u emisiji na Fox-u. Sa Henrijem je komentarisao i cak pjevao. Bilo mi malo krivo kad favoritirao Hrvatsku. Ali evo ispravio je. I pomenuo je ova Sefika.
A jebiga Saro pola nam drzave ne navija za istu a da mi bude krivo sto Zlatan favorizuje Hrvatsku prije BiH!
Bitnije mi je da se vidjelo veceras da naši ginu na terenu i dišu kao jedan :bih:
kiligonzales

#834 Re: Grupa B (Kanada, Bosna i Hercegovina, Katar, Švicarska)

Post by kiligonzales »

amidzazeher wrote: 13/06/2026 01:50 Ma pusti bolan nebuloze, do juce smo od Luxa gubili a sada malo bod od domacina u sred Toronta! Cuj poredjenja sa Hrvatskom :-)
Ova je generacija talentovana i mlada, jedini je problem, sta kad Dzeko ode, a i Tabak je u godinama, ako Demirovica bikca ne nauce da igra bar bogdu pametnije i ne pocne rasetati, napad ce nam biti teska boljka, zavisicemo od Kerima i Bajraktarevica, te golova koji ce dolaziti iz veznog reda. Onda nam ne preostaje nista osim da usavrsimo prekide, kornere, slobodnjake i kontru jer previse bi bilo da ova odbrana koja je odlicna, zavrrsava zadacu i u vezi i napadu.
SaraFina

#835 Re: Grupa B (Kanada, Bosna i Hercegovina, Katar, Švicarska)

Post by SaraFina »

kiligonzales wrote: 13/06/2026 01:50
SaraFina wrote: 13/06/2026 01:40 Nasi su igrali solidno pocetak je. I u sred Toronta. Nemamo cime biti nezadovoljni. Sve sam ubjedjenija da bi mogli daleko dogurati. :bih:
Ma ja rekoh 5 bodova u 3 utakmice. Svak bi volio da bude vise. X protiv Svice i pobjeda protiv Katara i to bi moglo biti to. :D Prognozirao sam prve dvije utakmice i to 1-1 i zadnju 1-0 ili 2-1 Katar.

Mislim da se mi necemo naigrati protiv nikoga, cak ni niko protiv nas. A ako ispadnemo, ispascemo na identican nacin na koji smo posli na mundijal, remi, produzeci i penali.
Bas tako. Ja bi voljela da daju po pet golova po uzakmici. Ali treba biti realan. Kad prodjemo Česi bi nam trebali na megdan? Meni ta opcija izgleda ok. I 80% da cemo ih dobiti.
SaraFina

#836 Re: Grupa B (Kanada, Bosna i Hercegovina, Katar, Švicarska)

Post by SaraFina »

amidzazeher wrote: 13/06/2026 01:53
SaraFina wrote: 13/06/2026 01:49 Zlatan se takodjer izvadio u emisiji na Fox-u. Sa Henrijem je komentarisao i cak pjevao. Bilo mi malo krivo kad favoritirao Hrvatsku. Ali evo ispravio je. I pomenuo je ova Sefika.
A jebiga Saro pola nam drzave ne navija za istu a da mi bude krivo sto Zlatan favorizuje Hrvatsku prije BiH!
Bitnije mi je da se vidjelo veceras da naši ginu na terenu i dišu kao jedan :bih:
To stoji. Momci su igrali odlicno. Seo je dva gola licno izvadio iz mreze. 😊 Stvarno je tenk. Lik i faulira s kombinatorikom.
amidzazeher

#837 Re: Grupa B (Kanada, Bosna i Hercegovina, Katar, Švicarska)

Post by amidzazeher »

kiligonzales wrote: 13/06/2026 01:54
amidzazeher wrote: 13/06/2026 01:50 Ma pusti bolan nebuloze, do juce smo od Luxa gubili a sada malo bod od domacina u sred Toronta! Cuj poredjenja sa Hrvatskom :-)
Ova je generacija talentovana i mlada, jedini je problem, sta kad Dzeko ode, a i Tabak je u godinama, ako Demirovica bikca ne nauce da igra bar bogdu pametnije i ne pocne rasetati, napad ce nam biti teska boljka, zavisicemo od Kerima i Bajraktarevica, te golova koji ce dolaziti iz veznog reda. Onda nam ne preostaje nista osim da usavrsimo prekide, kornere, slobodnjake i kontru jer previse bi bilo da ova odbrana koja je odlicna, zavrrsava zadacu i u vezi i napadu.
Ma covjek (Ermedin) je svima zagonetka! U klubu golcine zabija i niko ne moze reci da ne zna, ali u reprezentaciji baš ga nece! Trci , grize ali majku mu sam pred golmanom pa i njega hoce da predje!
Haris033

#838 Re: Grupa B (Kanada, Bosna i Hercegovina, Katar, Švicarska)

Post by Haris033 »

Interesantno… AI

S obzirom na to da se Bosna i Hercegovina nalazi u Grupi B (zajedno s Kanadom, Švicarskom i Katarom), križanje u prvoj eliminacijskoj rundi direktno zavisi od pozicije na kojoj Barbarezovi momci završe grupnu fazu.

Evo svih opcija kako se grupa križa:

1. Ako BiH bude PRVA u grupi B
Ako Zmajevi osvoje prvo mjesto, u šesnaestini finala igrat će protiv jedne od trećeplasiranih ekipa.
Prema službenom FIFA-inom kosturu, pobjednik grupe B ide na trećeplasiranog iz grupe E, F, G, I ili J.
To znači da bi potencijalni protivnici mogli biti reprezentacije poput Ekvadora/Obale Slonovače (grupa E), Švedske/Ukrajine (grupa F), Egipta (grupa G) ili Austrije/Alžira (grupa J).

2. Ako BiH bude DRUGA u grupi B
Ovo donosi potpuno jasan i direktan duel bez kalkulacija s trećim mjestima. Drugoplasirani iz naše grupe igra protiv drugoplasiranog iz Grupe A.
U grupi A se nalaze: Meksiko, Južna Koreja, Češka i Južna Afrika.
Dakle, ako BiH završi kao druga, najvjerovatnije nas čeka duel protiv domaćina Meksika ili neugodne Južne Koreje/Češke.

3. Ako BiH bude među najboljim TREĆEPLASIRANIM ekipama
Novi sistem ostavlja prostor da se prođe i sa treće pozicije. Ako Zmajevi odu dalje kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane selekcije, idu na pobjednika neke druge grupe.
Analitičari i matematičke projekcije (poput Football Meets Data) pokazuju da trećeplasirani iz grupe B ima ogromnu šansu (čak preko 99%) da ide na pobjednika Grupe D.
U grupi D se nalaze: SAD, Australija, Paragvaj i Turska. Najizgledniji protivnik u ovom scenariju bio bi još jedan domaćin – selekcija SAD-a ili Turska.
SmokingMan

#839 Re: Grupa B (Kanada, Bosna i Hercegovina, Katar, Švicarska)

Post by SmokingMan »

Ih kako se ljudi pripremaju. 😁

SaraFina

#840 Re: Grupa B (Kanada, Bosna i Hercegovina, Katar, Švicarska)

Post by SaraFina »

Ovi kao da ce Americki fudbal igrati.

@mirota, sta kazes za Jovu?
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#841 Re: Grupa B (Kanada, Bosna i Hercegovina, Katar, Švicarska)

Post by corolla02 »

Zeleni most wrote: 13/06/2026 01:24 Mogli smo mi veceras izgubiti u 90+ minuti .... zato SUPER je ovo ovako.

Dobro je da Svica sa 3 boda igra protiv nas, mozda se zadovolje i remijem.

Demirovic je velika zagonetka u repki, trebao je direktno pucati ............ bilo i proslo.
Nas gol je u pravo vrijeme dosao rezultatski; kanadjani su kasno dali gol, inace bi bilo 3 boda za njih

a Demirovic... napolje!
kiligonzales

#842 Re: Grupa B (Kanada, Bosna i Hercegovina, Katar, Švicarska)

Post by kiligonzales »

amidzazeher wrote: 13/06/2026 01:58
kiligonzales wrote: 13/06/2026 01:54
Ma covjek (Ermedin) je svima zagonetka! U klubu golcine zabija i niko ne moze reci da ne zna, ali u reprezentaciji baš ga nece! Trci , grize ali majku mu sam pred golmanom pa i njega hoce da predje!
Ne igra glavom, nego srcem. Nekad treba povezati to dvoje.
luckylaka

#843 Re: Grupa B (Kanada, Bosna i Hercegovina, Katar, Švicarska)

Post by luckylaka »

Umislili sebi da smo europska sila pa cemo lako sa kanadjanima,bod ko kuca
Samo totalni laici ne vide koliko Demirovic vrijedi ovoj ekipi,ali nije bolje od laika prolazio ni Pjanic,Vedo,Visca,Lulic...
Idemo dalje sve je do nas
SaraFina

#844 Re: Grupa B (Kanada, Bosna i Hercegovina, Katar, Švicarska)

Post by SaraFina »

Ko je Jovo Lukić?
Jovo Lukić je 28-godišnji napadač visok 193 centimetra, rođen u Šapcu. Karijeru je započeo u Modriči, gdje mu je otac bio trener, a nogometni put ga je dalje vodio preko Sloge iz Doboja, Krupe i Zvijezde iz Gradačca sve do Borca iz Banje Luke.
Nakon Borca, karijeru je nastavio u Rumunjskoj, gdje trenutno igra za Universitateu Cluj. Tamo je protekle sezone odigrao sjajno, postigavši 20 golova u 39 nastupa. Prije Cluja, igrao je i za Universitateu iz Craiove.

Htio ga je i Dinamo
Manje je poznato da je Lukić još u zimu 2020. godine, dok je igrao za Borac, bio ponuđen Partizanu, no do transfera nije došlo, pisao je Telegraf. Za njegove usluge zainteresiran je bio i Dinamo, kao i Anderlecht, ali karijeru je na kraju ipak nastavio u Rumunjskoj.
Za A reprezentaciju Bosne i Hercegovine debitirao je 2021. godine u utakmici protiv SAD-a. Odlične igre u klubu donijele su mu ponovni poziv izbornika za Svjetsko prvenstvo 2026. godine. Njegova vrijednost prema Transfermarktu trenutno se procjenjuje na oko 1.5 milijuna eura.
TheMule

#845 Re: Grupa B (Kanada, Bosna i Hercegovina, Katar, Švicarska)

Post by TheMule »

luckylaka wrote: 13/06/2026 02:26 Umislili sebi da smo europska sila pa cemo lako sa kanadjanima,bod ko kuca
Samo totalni laici ne vide koliko Demirovic vrijedi ovoj ekipi,ali nije bolje od laika prolazio ni Pjanic,Vedo,Visca,Lulic...
Idemo dalje sve je do nas
Kolko vrijedi?

Gledam ga u zadnjih 10tak minuta, lopta u prazan prostor naprijed, on ne moze ni da potrci. Lopta nazad, oko njega, on hoda.

Svi daju zadnji atom snage, on ko da je u parku.

Lose lose lose

Bojim se da ne izgubimo slijedece dvije.
Mali Bajraktar nema desnu nogu, upropasti brzu kontru koja je obecavala. Deda hoce da se bije. Nas najbolji vezni je Sunjic koji mora igrati od prve, jedini koji zna igrati fudbal.

Razumijem da je selektor reko ovo je turnir, bodovi se pikaju, tako nesto, ali mislim da je sve to tanko, ili nas zavarava ili sebe. Bojim se da se necemo okaniti budalesanja dok ne primimo petardu i budemo totalno ponizeni od strane neke jace ekipe...
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!

#846 Re: Grupa B (Kanada, Bosna i Hercegovina, Katar, Švicarska)

Post by corolla02 »

kaze kanada bila prisiljena podjeliti bodove, igrala protiv 2 reprezentacije... Bosna + Hercegovina :mrgreen:
TheMule

#847 Re: Grupa B (Kanada, Bosna i Hercegovina, Katar, Švicarska)

Post by TheMule »

ma slazem se ja sa tobom, ali kako Hrvatslka postade sila, zemlja maltene kao i mi po velicini i broju stanovnika. nesto je izgleda u nasoj psihi.
Iako si naiso na otpor od ovih patriota, slazem se da smo odigrali dosta kukavicki. Barba je pokuso da neutralise Kanadjane, umjesto da izadjemo na megdan, i da igramo svoju igru. Sreca prati hrabre, a sa Alajbegovicem, Dzekom (jedno poluvrijeme), Sunjicem... to bi vec izgledalo dosta drugacije.
corolla02

#848 Re: Grupa B (Kanada, Bosna i Hercegovina, Katar, Švicarska)

Post by corolla02 »

TheMule wrote: 13/06/2026 02:55
Iako si naiso na otpor od ovih patriota, slazem se da smo odigrali dosta kukavicki. Barba je pokuso da neutralise Kanadjane, umjesto da izadjemo na megdan, i da igramo svoju igru. Sreca prati hrabre, a sa Alajbegovicem, Dzekom (jedno poluvrijeme), Sunjicem... to bi vec izgledalo dosta drugacije.
Realno mogli smo i dobiti ovu utaklmicu samo da je Barba malo vise zaostrio 11ku, bar u drugom poluvremenu, ali eto rezervisano se uslo od samog pocetka

a sad pati i pusaj gol razliku ili ono kako drugi budu igrali :mrgreen:
TheMule

#849 Re: Grupa B (Kanada, Bosna i Hercegovina, Katar, Švicarska)

Post by TheMule »

corolla02 wrote: 13/06/2026 02:59

Realno mogli smo i dobiti ovu utaklmicu samo da je Barba malo vise zaostrio 11ku, bar u drugom poluvremenu, ali eto rezervisano se uslo od samog pocetka

Podsjetilo me na kukavicluk protiv Nigerije. Susic poceo bez lijevog krila, sa samo jednim napadacem, Ibisevic na klupi, ulazi s klupe i mali Susic... onda se vadi na sudije slijedecih 10 godina.

Ima tu dosta do mentaliteta. Pokojni Ciro bi reko, mlatnite ih 5-0 u sred Toronta ko im j*be m*ter.

Bili su u rasulu kad god smo ozbiljnije zaprijetili i zreli za poraz. Pa nisu Njemacka pobogu

Za nadati se da ce biti manje panike kod pojedinaca, manje izbijanja, vise pribranosti. Razumijem to kod igraca, ta prva utakmica, ali sad su malo iskusniji, i to je iza njih.

Protiv Svicarske struka mora da se postaviti dosta hrabrije, a vidim dosta ljudi podcjenjuju i Katar, kao 3 boda vec osigurana...
Jestel vi ikad igrali protiv Arapa? Ja jesam. Ako mislite da su Kanadjani brzi, sacekajte da vidite Arape...da smo jaci i visociji, jesmo, ali 3 boda osigurana nisu.
corolla02

#850 Re: Grupa B (Kanada, Bosna i Hercegovina, Katar, Švicarska)

Post by corolla02 »

TheMule wrote: 13/06/2026 03:26
corolla02 wrote: 13/06/2026 02:59

Podsjetilo me na kukavicluk protiv Nigerije. Susic poceo bez lijevog krila, sa samo jednim napadacem, Ibisevic na klupi, ulazi s klupe i mali Susic... onda se vadi na sudije slijedecih 10 godina.

Ima tu dosta do mentaliteta. Pokojni Ciro bi reko, mlatnite ih 5-0 u sred Toronta ko im j*be m*ter.

Bili su u rasulu kad god smo ozbiljnije zaprijetili i zreli za poraz. Pa nisu Njemacka pobogu

Za nadati se da ce biti manje panike kod pojedinaca, manje izbijanja, vise pribranosti. Razumijem to kod igraca, ta prva utakmica, ali sad su malo iskusniji, i to je iza njih.

Protiv Svicarske struka mora da se postaviti dosta hrabrije, a vidim dosta ljudi podcjenjuju i Katar, kao 3 boda vec osigurana...
Jestel vi ikad igrali protiv Arapa? Ja jesam. Ako mislite da su Kanadjani brzi, sacekajte da vidite Arape...da smo jaci i visociji, jesmo, ali 3 boda osigurana nisu.
nema lose ekipe na prvenstvu, svi su zeljni dokazivanja

dok mi ono uvijek nesto prstom upiremo tamo u drugog, pored sebe jbg
Locked