mad_max_ba wrote:Regular1985 wrote:Nakačit ću se i na ovu temu.
Lijep pozdrav svima.
Čitao sam komentare na ovoj, ali i na drugim temama i stvarno ima nekoliko forumaša koji djeluju kao da se vrlo razumiju u proces kupovine automobila, te odnos cijene i kvaliteta i svega sto je važno u procesu.
- dakle, budžet mi je cca 10 000 KM, hiljadu dvije gore dole,
- volio bih da to bude disel više nego benzinac,
- za god dvije u porodici ce nas biti vise pa bi to trebao biti auto sa 4 vrata, neka srednja klasa...,
- ono sto mi se svidja je recimo Seat Leon, ili Citroen C4, Renault Megan, Golf VI ili V...,
- upotreba je uglavnom za gradsku vožnju sa povremenom vožnjom na otvorenom..,
- volio bih to auto vozati barem 6-7 godina, a da budem rahat

- da li se savjetuje kupovina u nekom dealeru polovnih vozila ala Kramer, ili.pokusati organizovati uvoz iz vana, ili pretraga na pik-u itd...?
Savjet, pomoc - sve dobrodoslo
Hvala
Samo novo, jer ces tada biti rahat. Ako imas u steku cenera nek ti bude ucesce za leasing
Moze se za 10-12 hiljada KM uzeti dobar polovnjak, a moze se i "naletiti". U sustini, novo auto i leasing se bas ne isplate, jer na ucsce od 7-8 hiljada, imas ratu od oko 450 KM (sto je rata i ozbiljnog stambenog kredita), narednih 5 godina.
Ako to ne mozes podnijeti jer je rata prejaka, za te novce prati upravo ta vozila koja si rekao (Megan III, Peugeot 308, C4).
Najbolja ti je opcija ako imas nekog poznatog ko prodaje vozilo u firmi, komsiluku i sl. a ide staro za novo, pa je vozilo staro 5-6 godina.
Mozes to uzeti i kod Guma M ili ovlastenih zastupnika, koji uzmu takva vozila u ponudi "staro za novo", pa ih onda prodaju, ali su tada skuplja nego kod prvih vlasnika.
Ako uzmes auto, realno staro 5-6 godina, sa realnih 100-150 hiljada na satu, uz redovno odrzavanje i povremena ulaganja, trebao bi biti rahat slijedecih 5-6 godina.
Znaci, trazi auto od 2008-2010 tu je negdje ta cijena, mogu se naci solidni za 11-12 hiljada.