Kutak za ateističko-religijski trenutak

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
exampLe.

#826 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by exampLe. »

apsidejzi wrote:I sta ste skontali: jel prvo nebo troposfera il nesto drugo?
To i mene zanima, sta Islam predstavlja kao “prvo nebo”.
vatrogasac

#827 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by vatrogasac »

Bloo wrote: Dalje, ne znam zasto predstavljate Arape tog vremena kao duduke.
Nisu bili duduci sigurno jer razvojem trgovačkih poslova hodaju i po Vizantiji i čak Indiji, ali to je vrijeme kada nisu pisali knjige nego je nih zanimalo pjesništvo i razvijali su uglavnom usmenu književnost koja je pamćena i prenošena i tek negdje u VIII vijeku se počinje skupljati i zapisivati. Tada su zapisane čuvene Mualake iako su nastale mnogo, mnogo prije. Što se tiče knjiga, biblioteka, opservatorija za astronome i sl. nisu imali ama baš ništa. Prihvatanjem islama počinje se daleko više koristiti pero i uspostavljanjem dinastija u Bagdadu i Kordobi i blještavilo ta dva grada privlači učene ljude i razvijaju se posebno prirodne nauke zahvaljujući plodnom prevodilačkom radu. Nije to ništa se desilo preko noći. Da bi razdvojili taj period od ukupne arapske historije češće se koristi termin islamska civilizacija nego arapska iz više razloga. Neki autori koriste i arapsko-islamska civilizacija, ali opet nedovoljno adekvatna jer izbacuje Persijance i mnoge druge narode koji su bili dio te kulture.
Bloo
Globalna šefica

#828 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Bloo »

vatrogasac wrote:
Nisu bili duduci sigurno jer razvojem trgovačkih poslova hodaju i po Vizantiji i čak Indiji, ali to je vrijeme kada nisu pisali knjige nego je nih zanimalo pjesništvo i razvijali su uglavnom usmenu književnost koja je pamćena i prenošena i tek negdje u VIII vijeku se počinje skupljati i zapisivati. Tada su zapisane čuvene Mualake iako su nastale mnogo, mnogo prije. Što se tiče knjiga, biblioteka, opservatorija za astronome i sl. nisu imali ama baš ništa. Prihvatanjem islama počinje se daleko više koristiti pero i uspostavljanjem dinastija u Bagdadu i Kordobi i blještavilo ta dva grada privlači učene ljude i razvijaju se posebno prirodne nauke zahvaljujući plodnom prevodilačkom radu. Nije to ništa se desilo preko noći. Da bi razdvojili taj period od ukupne arapske historije češće se koristi termin islamska civilizacija nego arapska iz više razloga. Neki autori koriste i arapsko-islamska civilizacija, ali opet nedovoljno adekvatna jer izbacuje Persijance i mnoge druge narode koji su bili dio te kulture.
Ja se više referirah na to da nisu bili odsjeceni od svijeta i informacija i znanja koja su postojala prije njih.
vatrogasac

#829 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by vatrogasac »

Bloo wrote:
vatrogasac wrote:
Ja se više referirah na to da nisu bili odsjeceni od svijeta i informacija i znanja koja su postojala prije njih.
Slažem se samo što neki misle da su Arapi imali to čuveno znanje po čemu su karakteristični u srednjem vijeku i u vrijeme Muhammeda a.s. pa je prepisivao od Grka, Rimljana, Indijaca...i to sve ugrađivao u Kur'an.
Bloo
Globalna šefica

#830 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Bloo »

vatrogasac wrote:
Slažem se samo što neki misle da su Arapi imali to čuveno znanje po čemu su karakteristični u srednjem vijeku i u vrijeme Muhammeda a.s. pa je prepisivao od Grka, Rimljana, Indijaca...i to sve ugrađivao u Kur'an.
Mozemo to i ovako posmatrati...Bog je to znanje spustio i generacijama prije Muhammeda...ne samo kroz objave vec i kroz filozofske i naucne spoznaje..pa malo to konsolidirao i u Objavama....moze tako?

Naravno ova tvoja izjava da odredene grupacije tako reaguju ima smisla ako se pogleda kada nastaju te reakcije, kada odredeni vjernici koriste Kur'an na nacin da je isti i zbirka naucnih istina, predvidanja, jos neotkrivenih otkrica etc...umjesto uputstvo za zivot.
Degradacija Kur'ana kao Bozje Objave krece kada se ista tretira na nacin da je istovremeno i magicna, kodirana, all encompassing zbirka svega otkrivenog i neotkrivenog...umjesto da je se tretira kao Bozju rijec i uputstvo za zivot za one koji slijede bozanstvo.
A ne cherry picking i budalastine koje se rade.
allem_77

#831 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by allem_77 »

exampLe. wrote:U kojem su “nebu” Mjesec i Sunce po Kur’anu, ima li neko objasnjenje? :kiss:

https://youtu.be/pdJ3bKoamLA

Možda u ovom? :D
vatrogasac

#832 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by vatrogasac »

Bloo wrote: Mozemo to i ovako posmatrati...Bog je to znanje spustio i generacijama prije Muhammeda...ne samo kroz objave vec i kroz filozofske i naucne spoznaje..pa malo to konsolidirao i u Objavama....moze tako?
Po mojim skromnim konkluzijama Objave su bile prije svega Upute čovjeku kako da uredi svoj život na planeti i izgradi se za budući. Ne gledam ja na Kur'an kao udžbenik fizike ili hemije niti čak jezik kojim se Kur'an koristi skrivenim šiframa. Zato sam i napisao na prvim komentarima ove teme da sam poslije svih ti traganja svoju vjeru sveo na 33 šarta, a sve ostalo izvan toga može biti filozofija koja se mijenja i zna biti besplodno. Što se tiče nauke i znanja i Kur'ana tu je Božja riječ prije svega stimulativna da se Njegovi zakoni otkrivaju.
Bloo
Globalna šefica

#833 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Bloo »

vatrogasac wrote:
Bloo wrote: Mozemo to i ovako posmatrati...Bog je to znanje spustio i generacijama prije Muhammeda...ne samo kroz objave vec i kroz filozofske i naucne spoznaje..pa malo to konsolidirao i u Objavama....moze tako?
Po mojim skromnim konkluzijama Objave su bile prije svega Upute čovjeku kako da uredi svoj život na planeti i izgradi se za budući. Ne gledam ja na Kur'an kao udžbenik fizike ili hemije niti čak jezik kojim se Kur'an koristi skrivenim šiframa. Zato sam i napisao na prvim komentarima ove teme da sam poslije svih ti traganja svoju vjeru sveo na 33 šarta, a sve ostalo izvan toga može biti filozofija koja se mijenja i zna biti besplodno. Što se tiče nauke i znanja i Kur'ana tu je Božja riječ prije svega stimulativna da se Njegovi zakoni otkrivaju.
A vala je zakomplicirao imho sa dinamikom kretanja zvrka :D

On the Poinsot Construction
When the polhode rolls on the herpolhode
invariably in the plane,
the forces tend to be free.
When the polhode slips on the herpolhode,
the forces are not mundane,
they're nonholonomic, you see!
apsidejzi

#834 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by apsidejzi »

exampLe. wrote:
Ja mislim da moze bit bidne a moze bit ne bidne :D. Ne znam kako kontaju uklopiti ajet da je najbloze nebo ukraseno zvijezdama. Valja nategnut teoriju. Bice da je do prevoda :D
vatrogasac

#835 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by vatrogasac »

apsidejzi wrote:
exampLe. wrote:
Ja mislim da moze bit bidne a moze bit ne bidne :D. Ne znam kako kontaju uklopiti ajet da je najbloze nebo ukraseno zvijezdama. Valja nategnut teoriju. Bice da je do prevoda :D
Gdje je ovom nebu granica? Do plave boje? :mrgreen:

A ako si sa neutralnim stavom spram vjere što te vjera, tumačenja Kur'ana ili Bog toliko zanimaju?
apsidejzi

#836 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by apsidejzi »

Naka me nostalgija vuce :run:
allem_77

#837 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by allem_77 »

exampLe. wrote: To i mene zanima, sta Islam predstavlja kao “prvo nebo”.

Eto pa čitaj. Ali nemoj postavljati pitanja. Niko od forumaša nije išao u univerzum, pa da ti 100% ovo potvrdi. :D

Prvo od sedam nebesa, je ustvari kosmos, koji obuhvata sve galaksije – grupe zvijezda, a čija veličina izbezumljuje um.
Iz ajeta: “A najbliže nebo smo sjajnim zvijezdama ukrasili i nad njima Mi bdijemo. ” (El-Fussilet, 12.), možemo razumjeti da sve ono što se sa Zemlje može vidjeti kao zvijezda pripada prvom nebu ili najbližem nebu, a to je u stvari cijeli kosmos.
Naučnici astronomije su utvrdili da u kosmosu postoji na hiljade galaksija, različitih oblika i veličina i pretpostavljaju da se kosmos proteže na 20 000 000 000 svjetlosnih godina.
Naučnici astronomije su utvrdili da se samo galaksija Mliječni put, koju sačinjava preko 100 milijardi zvijezda, od kojih je jedna Sunce, proteže na 100 000 svjetlosnih godina.
Da bismo potpuno shvatili veličinu kosmosa zamislit ćemo jedno putovanje kroz kosmos, krećući se brzinom svjetlosti, koja iznosi 300 000 km/s.
Da bismo stigli od planete Zemlja do zvijezde Sunce, krećući se brzinom svjetlosti, trebalo bi nam 8 minuta.
Da bismo izašli iz naše galaksije, krećući se brzinom svjetlosti, trebalo bi nam više od 50 000 godina. A sa vanjskog ruba naše galaksije čak ni najmoćnijim teleskopom ne može se vidjeti planeta Zemlja.
Da bismo stigli do granice kosmosa, krećući se brzinom svjetlosti, trebalo bi nam više od 10 000 000 000 godina. A sa vanjskog ruba kosmosa čak je i Mliječni put kao čestica prašine u velikoj sobi.
Svih šest nebesa od drugog do sedmog su izvan čovjekovog dometa spoznaje. Allah, dž.š., je uredio sedam nebesa tako da su jedno iznad drugog i da su loptastog oblika. Prema tome, svako naredno nebo okružuje prethodno nebo sa svih strana i mnogo je veće od njega.
Ibn Hibban navodi da je Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, rekao: “Sedam nebesa i sedam zemalja sa onim što je na njima i meðu njima prema Kursijju je kao jedna halka bačena u prostranu pustinju, a Kursijj sa onim što je na njemu u odnosu na ‘Arš je kao ta halka bačena u pustinji.”
exampLe.

#838 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by exampLe. »

Mozda je to a mozda se pod prvo nebo misli na ovo nase nebo...more bit’ bidne a more bit’ i ne bidne. :D
zijancer

#839 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by zijancer »

Ne mogu odoliti, pokušala sam (oprostite :mrgreen: )

Image
As hangs a flexible cable so, inverted,
stand the touching pieces of an arch
JVC

#840 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by JVC »

allem_77 wrote:
Prvo od sedam nebesa, je ustvari kosmos, koji obuhvata sve galaksije – grupe zvijezda, a čija veličina izbezumljuje um.
Iz ajeta: “A najbliže nebo smo sjajnim zvijezdama ukrasili i nad njima Mi bdijemo. ” (El-Fussilet, 12.), možemo razumjeti da sve ono što se sa Zemlje može vidjeti kao zvijezda pripada prvom nebu ili najbližem nebu, a to je u stvari cijeli kosmos.
Naučnici astronomije su utvrdili da u kosmosu postoji na hiljade galaksija, različitih oblika i veličina i pretpostavljaju da se kosmos proteže na 20 000 000 000 svjetlosnih godina.
Naučnici astronomije su utvrdili da se samo galaksija Mliječni put, koju sačinjava preko 100 milijardi zvijezda, od kojih je jedna Sunce, proteže na 100 000 svjetlosnih godina.
Da bismo potpuno shvatili veličinu kosmosa zamislit ćemo jedno putovanje kroz kosmos, krećući se brzinom svjetlosti, koja iznosi 300 000 km/s.
Da bismo stigli od planete Zemlja do zvijezde Sunce, krećući se brzinom svjetlosti, trebalo bi nam 8 minuta.
Da bismo izašli iz naše galaksije, krećući se brzinom svjetlosti, trebalo bi nam više od 50 000 godina. A sa vanjskog ruba naše galaksije čak ni najmoćnijim teleskopom ne može se vidjeti planeta Zemlja.
Da bismo stigli do granice kosmosa, krećući se brzinom svjetlosti, trebalo bi nam više od 10 000 000 000 godina. A sa vanjskog ruba kosmosa čak je i Mliječni put kao čestica prašine u velikoj sobi.
Svih šest nebesa od drugog do sedmog su izvan čovjekovog dometa spoznaje. Allah, dž.š., je uredio sedam nebesa tako da su jedno iznad drugog i da su loptastog oblika. Prema tome, svako naredno nebo okružuje prethodno nebo sa svih strana i mnogo je veće od njega.
Ibn Hibban navodi da je Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, rekao: “Sedam nebesa i sedam zemalja sa onim što je na njima i meðu njima prema Kursijju je kao jedna halka bačena u prostranu pustinju, a Kursijj sa onim što je na njemu u odnosu na ‘Arš je kao ta halka bačena u pustinji.”
Molio bih objasnjenje za ovo obojeno u crveno.
Fields of Elysium

#841 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Fields of Elysium »

Postoji 7 dimenzija i njihov izvor (izvor cijelog univerzuma). Dimenzije postoje istovremeno i spovezane su. Svi znaju za ovaj trodimenzionalni, fizicki svijet. Cetvrta dimenzija je vrijeme. Peta dimenzija je vjecnost, a ta dimenzija se sastoji od dva svijeta: astralni i mentalni. U fizickom svijetu imamo fizicko tijelo, u cetvrtoj dimenziji etericno, u astralnom svijetu astralno, u mentalnom mentalno. Nase emocije se desavaju u astralnom tijelu u tom svijetu ali ih osjetimo u fizickom tijelu jer postojimo istovremeno u vise dimenzija. Ista stvar je s mislima u mentalnom svijetu. Svaki put kad zaspemo, astralno tijelo nam se odvoji od fizickog i boravimo u astralnom svijetu u petoj dimenziji. Tu se desavaju snovi, koji su uglavnom iz podsvijesti, kao magla koja sakrije astralni svijet tako da ga ne vidimo onakvim kakav jeste. Moguce je svijesno ici u taj svijet i istrazivati objektivno. Sesta dimenzija takodjer ima dva svijeta. Sedma dimenzija je dimenzija Duse. Tijela u sestoj i sedmoj dimenziji vecina ljudi nema ali moguce ih je kreirati. Fizickim svijetom vladaju 48 zakona, cetvrtom dimenzijom takodjer 48, astralnim svijetom 24, mentalnim 12, sestom dimenzijom 6, sedmom dimenzijom 3, a u izvoru svega vlada 1 zakon.
broj dva

#842 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by broj dva »

Fields of Elysium wrote:Postoji 7 dimenzija i njihov izvor (izvor cijelog univerzuma). Dimenzije postoje istovremeno i spovezane su. Svi znaju za ovaj trodimenzionalni, fizicki svijet. Cetvrta dimenzija je vrijeme. Peta dimenzija je vjecnost, a ta dimenzija se sastoji od dva svijeta: astralni i mentalni. U fizickom svijetu imamo fizicko tijelo, u cetvrtoj dimenziji etericno, u astralnom svijetu astralno, u mentalnom mentalno. Nase emocije se desavaju u astralnom tijelu u tom svijetu ali ih osjetimo u fizickom tijelu jer postojimo istovremeno u vise dimenzija. Ista stvar je s mislima u mentalnom svijetu. Svaki put kad zaspemo, astralno tijelo nam se odvoji od fizickog i boravimo u astralnom svijetu u petoj dimenziji. Tu se desavaju snovi, koji su uglavnom iz podsvijesti, kao magla koja sakrije astralni svijet tako da ga ne vidimo onakvim kakav jeste. Moguce je svijesno ici u taj svijet i istrazivati objektivno. Sesta dimenzija takodjer ima dva svijeta. Sedma dimenzija je dimenzija Duse. Tijela u sestoj i sedmoj dimenziji vecina ljudi nema ali moguce ih je kreirati. Fizickim svijetom vladaju 48 zakona, cetvrtom dimenzijom takodjer 48, astralnim svijetom 24, mentalnim 12, sestom dimenzijom 6, sedmom dimenzijom 3, a u izvoru svega vlada 1 zakon.
Tako bombastično, tako ezoterično i tako iz prkna izvučeno.
Dokazi kolega, ili makar argumenti. Inače na nivou astrologije i lječenja kristalima.
Fields of Elysium

#843 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Nije to nesto sto se "dokazuje" drugima. Svako moze otkriti za sebe. Postoji mnogo materijala od raznih autora/ica, kao i metode za stjecanje vlastitog iskustva. Neki slijepo vjeruju, neki traze dokaz, a mudri istrazuju za sebe.
broj dva

#844 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by broj dva »

Fields of Elysium wrote:Nije to nesto sto se "dokazuje" drugima. Svako moze otkriti za sebe. Postoji mnogo materijala od raznih autora/ica, kao i metode za stjecanje vlastitog iskustva. Neki slijepo vjeruju, neki traze dokaz, a mudri istrazuju za sebe.
I jedan rad od tog mnoštva a da je prošao kroz neki peer review, neko testiranje ili bilo šta da ga približi skepticima ? Ili je sve to u magazinima tipa Arka i kod pisaca poput Carlos Castaneda ?
Kao što rekoh, astrologija i lječenje kristalima...
Fields of Elysium

#845 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Nauka je uglavnom ogranicena na fizicki svijet. Ako cekali da nam dokaze nesto sto se odnosi na misticizam/okultizam/duhovnost, necemo docekati. Neki s naucnim stavom su istrazivali izvantjelesna iskustva, kao Robert Monroe na primjer.
allem_77

#846 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by allem_77 »

Fields of Elysium wrote:Moguce je svijesno ici u taj svijet i istrazivati objektivno.
Kako?
Da li misliš na teške droge? Ili kada te neko dobro odalami po glavi, te vidiš zvijezde iz pete dimenzije?
Bloo
Globalna šefica

#847 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Bloo »

allem_77 wrote:
Fields of Elysium wrote:Moguce je svijesno ici u taj svijet i istrazivati objektivno.
Kako?
Da li misliš na teške droge? Ili kada te neko dobro odalami po glavi, te vidiš zvijezde iz pete dimenzije?
Ili letećeg konja...
ExNihilo

#848 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by ExNihilo »

Al' pazi izjave...nauka je ograničena na fizički svijet. :lol:
Bloo
Globalna šefica

#849 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Bloo »

pa dobro...ovdje ne osuđujemo nikog na prvu :D čak ni pokušaje da se bude forumski Lucretius :mrgreen:
zposao

#850 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by zposao »

Fields of Elysium wrote:Postoji 7 dimenzija i njihov izvor (izvor cijelog univerzuma). Dimenzije postoje istovremeno i spovezane su. Svi znaju za ovaj trodimenzionalni, fizicki svijet. Cetvrta dimenzija je vrijeme. Peta dimenzija je vjecnost, a ta dimenzija se sastoji od dva svijeta: astralni i mentalni. U fizickom svijetu imamo fizicko tijelo, u cetvrtoj dimenziji etericno, u astralnom svijetu astralno, u mentalnom mentalno. Nase emocije se desavaju u astralnom tijelu u tom svijetu ali ih osjetimo u fizickom tijelu jer postojimo istovremeno u vise dimenzija. Ista stvar je s mislima u mentalnom svijetu. Svaki put kad zaspemo, astralno tijelo nam se odvoji od fizickog i boravimo u astralnom svijetu u petoj dimenziji. Tu se desavaju snovi, koji su uglavnom iz podsvijesti, kao magla koja sakrije astralni svijet tako da ga ne vidimo onakvim kakav jeste. Moguce je svijesno ici u taj svijet i istrazivati objektivno. Sesta dimenzija takodjer ima dva svijeta. Sedma dimenzija je dimenzija Duse. Tijela u sestoj i sedmoj dimenziji vecina ljudi nema ali moguce ih je kreirati. Fizickim svijetom vladaju 48 zakona, cetvrtom dimenzijom takodjer 48, astralnim svijetom 24, mentalnim 12, sestom dimenzijom 6, sedmom dimenzijom 3, a u izvoru svega vlada 1 zakon.
Meni je ovo "sedmo nebo". Ne mogu vjerovati sa kakvom lakoćom ljudi pišu ovakve gluposti.

I to baš 48 zakona u fizičkom svijetu? Da se ne mučimo više hebemu?
Post Reply