Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
nepoznati988 wrote:dakle da skratimo, htio si se vratiti (a i drugi koje poznajes u dijaspori) i pridružiti armiji ali nisi mogao doći do slobodne teritorije?
Tuđman je htio poslati autobuse, koji bi prevezli dijsaporu do Mostara ali ne dade mu kleti kancelar Kinkel.
kinkel nije bio kancelar nego kohl ...
Kinkel je bio ministar vanjskih poslova i tabirio je sa Silajdzicem .... za BiH je bio važniji od Kohla.
Point. wrote:
A šta će u vukojebini 50 km od grada?
Pa zato sto je tu zivio i nastavio bi zivjeti da nije bilo rata.
Ti misliš da su svi dijasporci iz vukojebine 50 km od grada?
Pa nije ni mislio na sve dijasporce, nego na ove iz vukojebina.
Znam likove koji su stanove iz gradova istocne Bosne mijenjali za stanove za u Tuzli i Sarajevu.
Bodkin wrote:Ljudi jos brane bosnu u 92. Ne kontaju da ce je danas bolje odbraniti dijete tog dezertera kojeg prozivaju ovdje. A ja se cudio kako su oni u bileci jos zapeli u kamenjaru 43
Ne spinuj bgt. Pitanje je jasno.. da li individualno po nasem sistemu vrijednosti jeste bitno gdje si bio 92. Zakon je svoje rekao amnestijom. Kao kod tebe u Ameriki kad pitaju jel bitno jel bio u Vijetnamu.
95% ljudi su '92 drugi bili u BiH. Činjenica.
Da ba. Znamo. Da smo zaostali. Ljubomorni na dijasporu. Nismo se snasli. Zavidni. Neprosvjeceni. Kokuzi. Jadni i gladni. I zivimo u 92. Something else?
Last edited by KatarinaKosaca on 08/01/2019 15:43, edited 1 time in total.
Nisam se odmah prijavo, bilo me strah! Ali, me uskoro bilo stid da se krijem. Bilo je to u maju 92. Stizale su do nas strašne vijesti kako se postupa sa Bošnjacima ( u to vrijeme Muslimanima), bježali ljudi sa Grbavice i pričali, iz Istočne Bosne itd. Mislio sam da ako neću ja, neće onaj, neće ovaj, pa ko će spriječiti Mladića da udje u Sarajevo?
Ljude koji su protjerani iz svojih kuća na slobodnu teritoriju pa se onda sa porodicama dočepali Njemačke, Švedske itd., donekle razumijem. Najveći dezerteri su oni koji su pobjegli sa slobodne teritorije, iz svojih vlastitih kuća i stanova. Neki suostavili ključeve izbjeglicama da stanuju i čuvaju im imovinu. Naravno, čim je proglašena amnestija i rat stao, eto ti njih nazad. Neki su se uspjeli vratiti i na svoj stari posao u državnoj firmi. Neki su, boga mi, donijeli i maraka pa lijepo renovirali kuće!
Samo još da dodam da su žene koje su ostale u Sarajevu skoro veći heroji od boraca sa prve linije. Nosile su vodu, od nemogućih sastojaka pravile hranu, brinule o djeci! Nikada to ne bi trebalo zaboraviti!
KatarinaKosaca wrote:Da ba. Znamo. Da smo zaostali. Ljubomorni na dijasporu. Nismo se snasli. Zavidni. Neprosvjeceni. Kokuzi. Jadni i gladni. I zivimo u 92. Something else?
Šta je sad, zašto patetika ženo? Ufatila si se 1992 a te godine 95% stanovništva je bilo u BiH. Činjenice odbacuju tvoje borbene.
Ovdje se najmanje radi o tome, mnogi koji se danas vode kao dijaspora su bili tu 92'-95' a ovi koji bi to pitanje zabranili (bar sto se tice kolumniste) definitivno nisu dijaspora vec ljudi koji su BiH napustili u periodu 92'-95' i vratili se mozda 96'-98' i danas i ove prvopomenute (izmedju ostalih) nazivaju dijasporom.
Vise puta sam nacuo pricu o krajisnicima koji su se na samom pocetku rata skupili negdje iz zapadne Evrope i na svoju ruku krenuli u BiH. Negdje na prilazu Krajini iz Hrvatske su ih cetnici sviju pobili. Ne znam kud su isli. Bilo je navodno rijec o dosta ljudi. Koja tuga , tako neogranizovano, pravo u zasjedu.
KatarinaKosaca wrote:Da ba. Znamo. Da smo zaostali. Ljubomorni na dijasporu. Nismo se snasli. Zavidni. Neprosvjeceni. Kokuzi. Jadni i gladni. I zivimo u 92. Something else?
Šta je sad, zašto patetika ženo? Ufatila si se 1992 a te godine 95% stanovništva je bilo u BiH. Činjenice odbacuju tvoje borbene.
kaze uhvatila si se 92. Pa u naslovu teme je 92 Hajd, bolje kad zabavljas nego kad jednog po jednog vrijedjas forumase
kaze uhvatila si se 92. Pa u naslovu teme je 92 Hajd, bolje kad zabavljas nego kad jednog po jednog vrijedjas forumase
Bodkin wrote:Ljudi jos brane bosnu u 92. Ne kontaju da ce je danas bolje odbraniti dijete tog dezertera kojeg prozivaju ovdje. A ja se cudio kako su oni u bileci jos zapeli u kamenjaru 43
Ne spinuj bgt. Pitanje je jasno.. da li individualno po nasem sistemu vrijednosti jeste bitno gdje si bio 92. Zakon je svoje rekao amnestijom. Kao kod tebe u Ameriki kad pitaju jel bitno jel bio u Vijetnamu.
Za poziciju ekvivalentnu premijeru nije bitno. A odatle je sve krenulo. Snasa iz stranke pune likova koji nisu bili tu pita gdje si bio. U pm
Za poziciju ekvivalentnu premijeru nije bitno. A odatle je sve krenulo. Snasa iz stranke pune likova koji nisu bili tu pita gdje si bio. U pm
govorimo p OVOJ TEMI. SDA, Skupstina Kantona, Premijer Kantona..ima puno tema. Piranje gdje si bio 92 iki 91 u slucaju RH je pitanje cesto za ove prostore bez obzira na SDA i tu Sjednicu
seln wrote:
Nesto te srklet uhvatio... nisam pitao za identitet, vec prosto: jesi li bila na liniji?
Ne interesuje me ime, prezime, broj licne karte... samo reci jesi li bila na liniji?
Jiok, bio ovaj Amer sa teme, zkatni ljiljan. I dijete. I dijete koje je bilo u ratu i nena koja je kuhala grah ima pravo za dezeryera reci da je to ato jest... dezerter. I nisi ko da ti mene kao ispitujes, a ja tebi kao odgovaram na pitanja.
Tebi je Amer vec dao ponudu, jel smijes prihvatiti ili ne .
Nek je Marokanac bio u ratu i Bosnu oslobadjao .
Neodazivanje pozivu i izbjegavanje vojne službe
(1) Ko bez opravdana razloga ne dođe u određeno vrijeme na poziv, radi saopćavanja
ratnog rasporeda ili primanja oružja, ili na služenje vojnog roka, vojnu vježbu ili drugu
vojnu vježbu, iako je bio pozvan pojedinačnim ili općim pozivom,
kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.
(2) Ko se krije s ciljem izbjegavanja obaveze iz stava 1. ovog člana, iako je bio pozvan
pojedinačnim ili općim pozivom,
kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.
(3) Ko napusti zemlju ili ostane u inozemstvu s ciljem izbjegavanja poziva ili služenja
vojnoga roka, vojne vježbe ili druge vojne službe,
kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.
(4) Učinitelj krivičnog djela iz st. od 1. do 3. ovog člana koji se dobrovoljno javi
nadležnom tijelu Federacije,
može se blaže kazniti ili osloboditi kazne.
Daj vec izadji s necim konkretnim. Na koji nacin ti dezerteri danas 2019 uticu na bosanske prilike i neprilike? Napominjem da su i djeca koja su zavrsila osnovnu skolu 1992 danas srednjovjecni ljudi.
PM72 wrote:Realno i iskreno gledajući...mnogi ,u stvari većina Bošnjaka u dijaspori treba da bude zahvalna Karadžiću i Mladiću što ih iz neke Strgačine protjeraše u Kopenhagen,Oslo jal Štokholm.
Daj vec izadji s necim konkretnim. Na koji nacin ti dezerteri danas 2019 uticu na bosanske prilike i neprilike? Napominjem da su i djeca koja su zavrsila osnovnu skolu 1992 danas srednjovjecni ljudi.
Jadan ne bio jedan takav neki dan postade premijer.
PM72 wrote:Realno i iskreno gledajući...mnogi ,u stvari većina Bošnjaka u dijaspori treba da bude zahvalna Karadžiću i Mladiću što ih iz neke Strgačine protjeraše u Kopenhagen,Oslo jal Štokholm.
Ti si jedan jako neostvaren čovjek. Čitam te kako sam došao na ovaj forum, za sve svoje nedaće u životu kriviš druge a najviše Aliju. Svako ti drugi kriv što nisi ostvario u životu neke svoje ciljeve. Cry me a river. I onda dođeš sa ovakvim pačeničkim stavom. Šta hoćeš koji q ti, da ti se sve servira na gotovo jer si bio vojnik u ratu? Da ti sagrade kip iz vukojebine odakle si, da ti se svi klanjaju? Pun mi je kofer vas neiživljenih, neostvarenih koji i za zagađenje smoga u Sarajevu krive druge a prvenstveno dijasporu.
Pa upravu je.
Da li zaista dijaspora ima zelju da se vrati u neku vukojebinu 50 kilometara od grada?
7 dana ako bi izdrzali, spomenik dignuti svakom.
Pa realno, ni Sarajlije nesto bas ne trce da se vrate u seher
Zar ovdje nije vec x puta navedeno da su u RajvuSa trenutno vecinom oni koji su sljegli. Gdje su domicilni, sto se ne vracaju .
Koji si ti Coco?
Ih ne znas?
Sad bih ti reko koga ces pitati...
Last edited by nepoznati988 on 08/01/2019 17:36, edited 1 time in total.
Bodkin wrote:
govorimo p OVOJ TEMI. SDA, Skupstina Kantona, Premijer Kantona..ima puno tema. Piranje gdje si bio 92 iki 91 u slucaju RH je pitanje cesto za ove prostore bez obzira na SDA i tu Sjednicu
Dobro, j ti znas kako je pokrenuta tema? Ili ako to ave nije bitno, onda bi trebala definisati naslov iz teme. Relevantno za sta?