Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
seln

#826 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by seln »

detroit-mercy wrote: Ne bih bas reako da je duznost svakoga da zvrsi ali da se ne smiju razocarati niti ostati na tome "eh da je ovo ja bi ono", pokusati moze svako. Ako neko smatra da ima potencija za nesto vise zasto ga ograniciti na to da je dosao u stranu zemlju da ima 30 godina i slicno. Jel to bi sa 30 trebo leci u mezar.
Naravno da sa 30 nije kraj. Ja sam sa 30 i kusur poceo nesto potpuno novo, sto nije imalo veze sa mojom kvalifikacijom... ali ja nisam sablon za druge.
Zasto od sretnog baustelca praviti nesretnog inzinjera?
detroit-mercy

#827 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

_BataZiv_0809 wrote:Sve je moguce, ali nije bas sve vjerovatno. Pustite vi new age filozofiju mozes ako mislis da mozes. Nismo svi isti, pogotovu nemamo svi iste pocetne tacke u zivotu, tako da ne mozemo imati ni ista iskustva.

Sto kroz posao sto kroz zivot nagledao sam se ljudi koji su se trudili kao mahniti ali jednostavno nisu imali srece i sad ti njih pitaj moze li se uspjeti, pa vidi sta ce ti reci. Opet znam bruku i onih koji su uspjeli i sad misle da se trud i rad uvijek isplate. Postavite njima isto pitanje i dobicete drukciji odgovor. A niko ne laze :D Prema tome...suvisna je diskusija, ali hajde ubijamo vrijeme.

P.S. Ako Bombonjera ne izmislja-ne bih bio u kozi tom sto rmbaci u magacinu a vamo bio direktor. :-)
Bato, ne pricamo o Somaliji, Afganistanu i Njemackoj. Naravno ako si rodjen u Afganistanu ti si vec jeban od rodjenja. Pricamo o visokorazvijenim zemljama koje ti zaista pruzaju masu mogucnosti i u kojima polazne tacke imaju mnogo manju ulogu od polaznih tacaka u zemljama treceg svijeta.
A sta to fali magacioneru :mrgreen: mene napadose za kasirku da vidimo hocel tebe za magacionera :wink:
Btw, upoznao sam kad sam tek dosao jednog lika koji je ko biva nekakav direktor dolje a sad je radio kao cuvar ovdje. Poceo on istu pricu, bolje cuvar ovdje nego direktor u Bosni :mrgreen:.
Jes reko, al u kurcu direktor je direktor gdje god da je cuvar u Americi nije bas neka pljacka.
detroit-mercy

#828 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

seln wrote:
detroit-mercy wrote: Ne bih bas reako da je duznost svakoga da zvrsi ali da se ne smiju razocarati niti ostati na tome "eh da je ovo ja bi ono", pokusati moze svako. Ako neko smatra da ima potencija za nesto vise zasto ga ograniciti na to da je dosao u stranu zemlju da ima 30 godina i slicno. Jel to bi sa 30 trebo leci u mezar.
Naravno da sa 30 nije kraj. Ja sam sa 30 i kusur poceo nesto potpuno novo, sto nije imalo veze sa mojom kvalifikacijom... ali ja nisam sablon za druge.
Jesi li opet profulao ono gdje kazem ako osoba smatra da ima potencijala za nesto vise......... da se opet ne vrtimo u krug.
Ja cu ti ispricati moje licno iskustvo, moj prvi posao u Americi, sklapanje prozora i vrata. Prvi dan kad je ona pista pisnula i dala znak da je pauza za rucak ja sam znao da to nije za mene, da mogu i vise i bolje od toga.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#829 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by _BataZiv_0809 »

detroit-mercy wrote: Bato, ne pricamo o Somaliji, Afganistanu i Njemackoj. Naravno ako si rodjen u Afganistanu ti si vec jeban od rodjenja. Pricamo o visokorazvijenim zemljama koje ti zaista pruzaju masu mogucnosti i u kojima polazne tacke imaju mnogo manju ulogu od polaznih tacaka u zemljama treceg svijeta.
A sta to fali magacioneru :mrgreen: mene napadose za kasirku da vidimo hocel tebe za magacionera :wink:
Btw, upoznao sam kad sam tek dosao jednog lika koji je ko biva nekakav direktor dolje a sad je radio kao cuvar ovdje. Poceo on istu pricu, bolje cuvar ovdje nego direktor u Bosni :mrgreen:.
Jes reko, al u kurcu direktor je direktor gdje god da je cuvar u Americi nije bas neka pljacka.
Pa ja pricam o nasim ljudima. Ne mogu se porediti ljudi koji su gore dosli kao djeca i ovi koji sad hoce da zapale. Ili ti koji si gore 20 godina i neko ko se frisko sprema. Svi imamo svoje licne prilike i perspektive i ono sto je tebi najbolje rjesenje meni ne znaci nista i obratno.

Kiki je sponemenuo nekog lika koji je navodno sa direktorske pozicije u BiH otisao u Svabiju da istovara teret skupa sa Madjarima, Rumunima, Tunguzima, Dagestancima i tvrdi da mu je bolje nego u BiH :D

Od toga je krenula ova prica. Mislim moze se desiti, nije bas vjerovatno, ali direktori u BiH zive odlicno, pa zato cisto sumnjam. Mada je cinik u meni skloniji vjerovati verziji u kojoj je direktor dobio pedalu pa lafo sad magacin na periferiji Vupertala bolji od direktorske kancelarije u BiH.

I nemam nista protiv, svaki posten posao zasluzuje postovanje. Našljakerisao sam se za vrijeme studija sasvim dovoljno da znam npr. kako kanta od jupola moze biti jebeno teska kad se napuni šutom :-)
Hemel

#830 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Hemel »

seln wrote:
:thumbup:

Mene su zapale jos vece godine kada sam trebao ''poceti''. Na kraj pameti mi nije bilo da pocnem raditi ono sto sam prije radio(a radio sam izuzetno dobar posao). Trebalo bi mi jos par godina doskolovavanja i ulaska u sistem. Kada sam sve sagledao prodje mi zivot ili najbolje godine za nesto ostvariti dok se ja ponovo uhavizam. Prihvati ono od cega se moze solidno zivjeti jer se od titula sigurno ne zivi ili ostvaruje nesto za trece zivotne dobi.
seln

#831 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by seln »

detroit-mercy wrote:
seln wrote:
Jesi li opet profulao ono gdje kazem ako osoba smatra da ima potencijala za nesto vise......... da se opet ne vrtimo u krug.
Ja cu ti ispricati moje licno iskustvo, moj prvi posao u Americi, sklapanje prozora i vrata. Prvi dan kad je ona pista pisnula i dala znak da je pauza za rucak ja sam znao da to nije za mene, da mogu i vise i bolje od toga.
Ma nisam profulao, ali se fakat vrtimo u krug.
Znati da mozes vise i bolje ne znaci da ces to i ostvariti.
MaroonBrigade

#832 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by MaroonBrigade »

seln wrote:Ma nisam profulao, ali se fakat vrtimo u krug.
Znaci trebas se odmah u startu predati jer je to nemoguca misija. Jbt koliko si negativnih postova nakucao i kako dobro kontriras, ja bih rekao da si ti u Bosni a ne vani...
seln

#833 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by seln »

MaroonBrigade wrote:
seln wrote:Ma nisam profulao, ali se fakat vrtimo u krug.
Znaci trebas se odmah u startu predati jer je to nemoguca misija. Jbt koliko si negativnih postova nakucao i kako dobro kontriras, ja bih rekao da si ti u Bosni a ne vani...
Ti stvarno ne kontas, zar ne? :roll:
Ko govori o predaji? Mozda su neki ljudi jednostavno zadovoljni onim sto imaju. Mozda ne zele "vise i bolje", jer je za njih nesto drugo vise i bolje.
animals

#834 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by animals »

Ja vise nista ne kontam..
ko bolje zivi..
skolovani ili neskolovani..
i jos nesto..
nikada ne mozemo biti svi begovi, a ni svi fukara..
kakav vam grah padne..
mozete se vi kurciti, koliko hocete,ali za srecu je potrebno tako malo..
inace se ne bi piskaralo po forumu..
Bluemore

#835 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Bluemore »

elcaliente wrote:
mirsek wrote:
elcaliente wrote:Evo imam ja jedan primjer:
Covjek prije godinu dana dosao iz BiH za Njemacku, dole bio pravnik imao stalni posao, kafica ovo ono. Zena mu radila u vrticu.
On ovdje sada postar na biciklu plata 2000 eur brutto, zena radila u McD sada nedavno presla u vrtic plata 2200 eur brutto. Imaju dijete. Nasli su sebi jos jedan vrtic gdje idu navece da ciste dobiju 450 eur neto.
I pitam ja njega bas nedavno sto nepolaze da mu se njegova skola prizna ovdje, kaze on meni ja sam tek sada vidio da ja sa b1 kursom nemam pojma o njemackom jeziku a jel ti stvarno mislis da ja imam mozga poslije dva posla i zadace sa djetetom da ucim bilo sta?
Kaze da bi se sada vratio u Bosnu jer mu je ljepse bilo a mu zena nece radi kompleksa. Sada svako malo zove da sjedimo na balkonu i opijamo se.
4200 brutto plus 450 za ciscenje +200 od drzave za dijete. Znaci oko 3000 netto mjesecno. Hoce da se ubije zbog kompleksa i trenutnog statusa a ne zbog egzistencijalnih problema. Nije psihicki spreman da ide postepeno od pocetka, od nule.
3000 mjescno. Stan sa 3 sobe 1500eur plus troskovi.
Hrana, dijete itd.
Zovem ga ja na veceru da izadzemo sa zenama od kada je dosao, kaze on meni nemogu ja sebi priustiti platim jelo 100-150 Eur a nema mi ko dijete cuvati, hajte vi kod nas.
Pa ako ga zoves i Ako je tebi bolje sto ne budes drug Pa ga Pocastis? Ako je tek stigao i ti ga zoves na veceru. Red bi bio. Ovako stice se Dojam da si mrvu zlurad Al valjda su to kompleksi Pa se osjecas bolje sto njega vise srozas sta li ne kontam Al hajd :-)
Ali on ce se pomaci sa toga sto sad radi naravno ako ima imalo ambicije
duminjo

#836 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by duminjo »

Nisu svima iste ambicije. Neko je zadovoljan sa dvicom, neko sa tricom a nekome je i deset Malo. Neko ima prohtjeve pa hoce ovo hoce ono, valjda zine guzica, Malo bozije kise. Kad prica, covjek bi reko sad sletio s neba. To su putovanja, trebe, izlasci, Kurve.. Ma nema čega nema. Popijemo kafu, kaže "E imas 100€ Do plate" i sta da mu covjek radi :lol:
Usporedjivati mogucnosti u bosni i na zapadu je budalastina. Treba uvijek gledati bolje i teziti boljem. A bogami, treba se nekad i pokriti onoliko koliko možeš.
hatemondays

#837 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by hatemondays »

Hajde da i mondays ubaci koju, otiso 2003 u 36 godini, daleka zemlja strani ljudi, ne znam nikoga, ja i hanuma lagano. Otisli smo imali dobre poslove u Bosni nista nije falilo, kad smo odlazili ljudi govorili hocete hljeba preko pogace. Pocetak tezak, laze ko god kaze da mu je odmah fino bilo. Trba raditi ali treba i srece nije sve u znanju nazalost. Kod nas gradjevinari uzimaju dva puta vise od bilo kojeg mladog inzinjera ali odose ledja pa poravlja kasnije. Poslije 15 godina cini me se da smo blize povratku nego ostanku recimo 80/20 %. Ovi isti ovdje opet kazu hocete hljeba preko pogace a mi kazemo jedan je zivot pishaj ga krepaces svakako a ponijeti neces nista sa sobom. Djeca nek se kotrljaju, ne mora im se sve staviti na tacnu, imaju pasose, rodili se ovdje, vidjeli su svijeta pa nek i oni malo guzaru oznoje.Mondays ce lagano nazad, usotalom na svom sam terenu pa ako i ne upali opet si kod kuce. Vi koji hocete otici samo furajte , probajte makar ako i ne uspijete opet who cares zivot je jedan. I ovi koji ostaju a znam ih vise nego ovih sto odlaze i njima svako dobro.Volim citati Havanine postove- znam na istoj smo talasnoj duzini. Kako covjek stari prioriteti se mijenjaju....
mali_balon

#838 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mali_balon »

Odvedemo dijete doktoru kaze vadite krv i bris grla....vadili krv sutra nalazi....vadili bris nalazi za 3 dana...i kako da se dijete kvalitetno ljeci......treba ultrazvuk i hajd oni ono nesta napisu kao cito i opecati da se ne ceka mjesecima kad doktorica na UZ kaze neka mi doktor napise za sta je UZ....i sad sam ja trebao ici kod pedijatra da pitam za sta je UZ, prekinem ga u radu sa drugim pacijentom, pa da on ili nazove ili ode do UZ kabineta........odi privatno i rijesi sve.....ali zasto mi se odbija od plate za zdravstvo....ili sta da nema para za privatnika

Samo jedan primjer....znaci nije samo do plate....i kada odem tamo bi ce upaljen mode pidzama radno odijelo...mislim i sad je ali za malu lovu gore cu makar imati neku sigurnost....imat cu SISTEM iza ledja
muha_sa

#839 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by muha_sa »

doklena ste :?
seln

#840 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by seln »

muha_sa wrote:doklena ste :?
pratim
zforumas

#841 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by zforumas »

Obustavi sve, dzaba ces dolazit'.
HAVANA

#842 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

Muzicki intermeco.

salik79

#843 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by salik79 »

Ja se vrno davne 2004. :D

Tu sam :bih: :D
HAVANA

#844 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

Evo odo u Kakanj nesta zavrsit.
Tomahawk11
Globalni moderator

#845 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Tomahawk11 »

Vrtim se na :stolica:
animals

#846 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by animals »

Kazu, jebo vas koji ste ostali..
niste nikakvi ljudi..
jer da jeste, bili bi vani..
stakasa

#847 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by stakasa »

seln wrote:
mirsek wrote:
seln wrote: Da, i cinjenica da ces pola tih virtualnih "4000" potrositi u pokusaju da od djece napravis koliko-toliko pristojne ljude.
U Austriji postoje skole sa 80% djece sa "migrationshintergrund". I to od sorte od zla oca, od gore matere: Afganistanci, Ceceni, Dagestanci... Turci im u tim skolama dodju kao kulturna raja. Upisati dijete u takvu skolu znaci osuditi ga da bude prolet.
Znam nase ljude koji su djecu upisali u privatne skole, cak i katolicke, samo da izbjegnu razvoj koji zavrsava sa policijskim dosijeom.
A ako neces da zapadnes u geto, slobodno racunaj 1000 eura za stan u iole boljem dijelu grada.
Jel Traun geto ?
Nije, ali je teska provincija.
Nisam mislio na odredjene gradove, nego dijelove gradova.
Doduse, citav Wels jeste geto.
A meni bas fin izgleda kasno navecer kad dodem u njega i napustim ga rano ujutro. Mjera mi za prespavat kad autom idem. Doduse vidio sam nekakve cevabdzinice kad bi malo protego noge oko Alexandre
Kikibombona

#848 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Kikibombona »

insomnia78 wrote:Imam i ja jarana. Ovdje imo ekstra pos’o. Napustio, otiso gore na isti, dobro jako slican. Zena i djete ostali ovdje, pa ce gore. Djete malo.
Prvi mjesec kad mu vidis fejsbuk ludilo. Festival ovaj, festival onaj, biciklo, teretana, kafane, bajernov stadion. Snasonse cojk. Kum mi iso nesto gore i par dana bio od njega kaze zivi ko ker, hljeba nema da jede. Osto mu trista eura duzan. :lol: Zvao narod, sredjivo im, drugi jaran se vrati nakon mjesec kaze jebo te ovo. U medjuvremenu osto bez zene, djete nije vidio jedno tri godine, izbriso se sa fejsbuka :lol:
Sa kakvim se ti idiotima druzis?

Takvim idiotima jeste mjesto u mahali gdje su odrasli.
insomnia78

#849 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Ih da ti znas koliko takvih ima
Kikibombona

#850 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Kikibombona »

insomnia78 wrote:Ih da ti znas koliko takvih ima
Naravno da ima. Budala nigdje ne fali.

Jedan komsija je digao kredit 5 000km, ima platu 600km. Na pitanje zasto mu trebaju pare, odgovorio je: 'da se malo provedem'. :D

A mrdnuo iz Zenice nije, ovdje se provodio. :lol:

I takav covjek zaista ne treba nigdje ici. Ovdje ce ga makar mater nahraniti kada ostane dekintiran.

...

Trend je da idu porodicni ljudi, sa malom djecom. Soleri uglavnom ne idu ili idu na 3 mjeseca uzeti kes pa se vrate.
Post Reply