Željko Komšić - Komšo

Locked
vivaldi

#826 Re: Željko Komšić - Komšo

Post by vivaldi »

Point. wrote:O tom pričam. Ako je Komšiću jedina alternativa HDZ i Čović, onda neka ga u predsjedništvu.
ali on nije alternativa vec samo stvari dodatno usloznjava jer nema stvarnu moc
seln

#827 Re: Željko Komšić - Komšo

Post by seln »

vivaldi wrote:
Point. wrote:O tom pričam. Ako je Komšiću jedina alternativa HDZ i Čović, onda neka ga u predsjedništvu.
Koji clan predsjednistva ima (ili bi imao) stvarnu moc?
Lug

#828 Re: Željko Komšić - Komšo

Post by Lug »

vivaldi wrote:
a Dragance ne usloznjava, on pojednostavljuje :lol:

ocito, ti vidis BiH kao konfederaciju, dok ona u stvarnosti to nije..
dulekrele

#829 Re: Željko Komšić - Komšo

Post by dulekrele »

Dragan Covic je neprijatelj BiH i politicki se morao eliminisati iz predsjednistva.. Ostala prica koja je vezana za Komsica uopste nije bitna.
Last edited by dulekrele on 09/11/2018 10:26, edited 1 time in total.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#830 Re: Željko Komšić - Komšo

Post by pici »

vivaldi wrote:
daj nam kadidata allahati
daddy-kool

#831 Re: Željko Komšić - Komšo

Post by daddy-kool »

vivaldi wrote:
Zavisi od perspektive: nekome je alternativa, a za nekoga drugog prst u oko.
Građanska vizura daje mišljenja da je alternativa; etnička vidi problem, "guranje prsta u oko", provokaciju.
BHCluster

#832 Re: Željko Komšić - Komšo

Post by BHCluster »

Evdin90

#833 Re: Željko Komšić - Komšo

Post by Evdin90 »

dulekrele wrote:Dragan Covic je neprijatelj BiH i politicki se morao eliminisati iz predsjednistva.. Ostala prica koja je vezana za Komsica uopste nije bitna.
Šta znači točno neprijatelj BiH? Hoćeš reći neprijatelj Muslimana tj Bošnjaka?
Koliko znam Komšić je se zalagao za rušenje ustavno pravnog poretka kod onih dogovora kod Coormack tj ukidanja doma naroda, zanimljivi su mi vaši muslimanski standari.

Čović blokira 11 godina Mostar, odbija izborni, demolria Stolac ili stvara platformice?
Point.

#835 Re: Željko Komšić - Komšo

Post by Point. »

Evdin90 wrote:
dulekrele wrote:Dragan Covic je neprijatelj BiH i politicki se morao eliminisati iz predsjednistva.. Ostala prica koja je vezana za Komsica uopste nije bitna.
Koliko znam Komšić je se zalagao za rušenje ustavno pravnog poretka kod onih dogovora kod Coormack tj ukidanja doma naroda, zanimljivi su mi vaši muslimanski standari.

Čović blokira 11 godina Mostar, odbija izborni, demolria Stolac ili stvara platformice?
Neprijatelji BiH su između ostalih bh katolici koji crtaju razne mape imaginarne hrhb.
Evdin90

#836 Re: Željko Komšić - Komšo

Post by Evdin90 »

Point. wrote:
Evdin90 wrote:

Neprijatelji BiH su između ostalih bh katolici koji crtaju razne mape imaginarne hrhb.
Nama ne smeta Federacija i ne pozivamo na rušenje institucija iz kompleksa kao Bosnian Muslims , HRHB je samo odgovor i ništa više.
muha_sa

#837 Re: Željko Komšić - Komšo

Post by muha_sa »

Evdin90 wrote: Nama ne smeta Federacija i ne pozivamo na rušenje institucija iz kompleksa kao Bosnian Muslims , HRHB je samo odgovor i ništa više.
:thumbup:
Point.

#838 Re: Željko Komšić - Komšo

Post by Point. »

Evdin90 wrote: Nama ne smeta Federacija i ne pozivamo na rušenje institucija iz kompleksa kao Bosnian Muslims , HRHB je samo odgovor i ništa više.
Ti si pravo osvježenje ovog foruma, dobro to Muha reče. Odlične mentalne egzibicije, zbilja.
kakavdanakneiskustvu

#839 Re: Željko Komšić - Komšo

Post by kakavdanakneiskustvu »

Point. wrote:
Evdin90 wrote:

mislis bh hrvati?
Point.

#840 Re: Željko Komšić - Komšo

Post by Point. »

kakavdanakneiskustvu wrote:
Point. wrote:
Evdin90 wrote: Šta znači točno neprijatelj BiH? Hoćeš reći neprijatelj Muslimana tj Bošnjaka?

mislis bh hrvati?
Naravno. To ja ovome gore za muslimane, muslimanski i slično. Nije još naučio ime naroda.
vivaldi

#841 Re: Željko Komšić - Komšo

Post by vivaldi »

seln wrote:
vivaldi wrote:
Koji clan predsjednistva ima (ili bi imao) stvarnu moc?
hajle selasije :D

bih je zemlja tri naroda i jedini nacin da drzava kolko tolko funkcionise jeste da vlast cine pobjednici iz sva tri naroda. sve ostalo je ne samo gubljenje vremena vec i korak unazad za sviju. kosmic nije izraz zelje za boljim vec zelje da se neko zajebe sto je sasvim legitimno u politici, ali je u ovakvoj bih kontraproduktivno za svakoga, ukljucujui i onoga ko to pokusa, jer ne posotji nacin da ovdje neko nekoga sustinski zajebe.

Ako govorimo o hravtima, hdz aposlutno rastura na svim izborima od dejtona do danas i to je razog zasto hdz tj covic ima stvarnu moc bez obzira na broj glasova komsica.

Ako pogledas rezultate izbora po kantonima vidjeces da je apsolutno najbolji pojedinacni rezultat bez ikakve konkunrecije ostavrio hdz koji u dva kantona sam ima nadpolovicnu vecinu (zhk 66% i posavski 51%), a od 6 najboljih pojedinacnih rezultata u svim kantonima hdz ima 5 (1 sda). doslovno mozes napisati hrvati=hdz

kada pogledas rezultate df-a vidis da od 10 kantona oni u 8 nisu ni medju prvih 5 stranaka, u tuzli su cetrvti i jos negdje su peti. zato sam i napisao da zeljko nije izraz zelje za necim boljim vec zelje da se neko zajebe.

kada na to dodas i svu drugu moc koju ima hdz (materijalnu finansijsku, (para)obavjestajnu, hrvastku za ledjima...) njih jednostavno ne mozes ignorisati.

Da li se tebi gadi hdz i covic? naravno da ti se gadi, jer su pucali na tebe 4 godine i ti na njih. ocekivati da nakon toliko krvi danas imate isti politicki ukus nije naivnost vec glupost. ali zivis s njima u isotj drzavi, ne mozes ih ignorisati i onda se tome treba prilagoditi i pokusati iz toga izvuci maksimum jer nemas nikakve (bolje) alterantive.

vjestacko uvodjenje u vlast slabih partnera je lose za svakog ne samo u teroiji vec i u praksi jer smo to vec imali.

Kada je bake nakon proslih izbora podlegao emocijama, inatu ili pritisku javnosti pa u vlast na drzavnom niovu uveo porazeni sds (dodik je vec bio napravio vlast u rs) sa namjerom da tako oslabi i kazni dodika, napisao sam kako je to pucanje sebi u nogu jer u zemlji ovoliko antagonizama i animoziteta koja je po defaultu izuzetno slozena, nepotrebno uvodjenje u vlast dodatnog, a slabog partnera je totalna glupsot. Narvano, to nije bilo popularno napisati jer ljudi po prirodi vole da cuju samo ono sto zele da cuju pa mozes zamisliti kakvi su bili komentari. Evo 4 godine kasnije vidimo sta se desilo. sds kao i ciejla ta kolacija ne samo da su demolirani nego se nisu ni raspali na manje stranke nego sto je jos gore otisli dodiku pa m+umjesto slabljenja dodika dobio se doik na steroridima.

Drugi problem je sto je ovaj saziv vijeca ministara bio najneefikasniji uprkos svim vjetsackim hvalospjevima o carobnom sarovicu i mekticu.ko bi reko da su vise drzavnih zakona i akata poptisali sazivi sa snsd nego sa sds-om. dodik se jednostavno preko drzavnog niova obracunavao sa sds-om pa nije prolazilo ni ono sto bi mozda moglo proci jer mnoge stvari na drzavnom niovu imaju smisla tek ako prodju na oba entitetska parlementa. rs nije htjela pa je zbog toga trpila i federacija.

drugi primjer smo imali sa platformasima kada su se u vlast na silu ugurali jurisici i budimiri. nakon te velike pobjede, kada je prosao mamurluk skontalo da od slabih partnera nema nikakve konkretne koristi jer nemaju moc da realizuju bilo kakav dogovor pa se pola mandata potrosilo da se rijesis onih koju si prvu polovinu mandata uguravao u vklast. i tada sam skijasu i ostalim govorio kako je to promasaj. to je slavljeno kao kraj hdz-a, jer se mislilo kako se sada svi zbog fotelja pobjeci u platformu. gdje su danas budmiri i jurisici to ni fbi ne zna. velike pobjede tog tipa uvijek zavrsavaju jos vecim izdajama/porazima.

i ovaj put se slicno moze ocekivati jer ce hdz odstetni zahtjev za gubitak fotelje u predsjenistvu podnijeti vjerovatno sda ili mozda sdp-u kada se bude sastavljala federalna vlada. da li ce traziti politicke ili ekonomske ustupke, ne znam, ali mislim da bi za bosnjake najgora opcija ako sda na federanom i drzavnom nivou napravi deal sa covicem i dodikom jer sto vise budu gubili kantona to ce u pregovorima na visim nivoima biti sve meksi, plus sto ih covic ceka sa zahtjevom za kompenzaciju gubtika predsjensitva ,a na drzavnom nivou dodik koji nije zaboravio da su ga izbacili iz aktuelnog drzavnog nivoa

ja znam da ces ti reci „dobice kurcinu“, ali ti neces biti za pregovarackim stolom.

poenta u jednoj recenici - zeljko komsic nije uzrok problema, ali on ne da nema rjesenje ni za jedan problem vec je svojom nominacijom i izborom napravio jos jedan poveliki problem.
radostan dan

#842 Re: Željko Komšić - Komšo

Post by radostan dan »

šteta voliko slova, ne pije ti to vode ođe....
vivaldi

#843 Re: Željko Komšić - Komšo

Post by vivaldi »

radostan dan wrote:šteta voliko slova, ne pije ti to vode ođe....
sve dok je palermo na forumu nece mi biti mrsko kada imam vremena, mada je nazalost on trenutno jedini forumas sa duzim stazom na ovom pdf koji je u stanju razdvojiti emocije/zelje i realnost
Fudo387

#844 Re: Željko Komšić - Komšo

Post by Fudo387 »

Jake ti teorije, Komso napravio problem, Bakir zajebo sto je uveo sds u vlast, izazivaju Mileta i Dragana.
Aufff :lol: Oni do sad bili okrenuti saradnji, uvazavanju, eUropskoj agendi, qrcupalcu...
daddy-kool

#845 Re: Željko Komšić - Komšo

Post by daddy-kool »

vivaldi wrote:

poenta u jednoj recenici - zeljko komsic nije uzrok problema, ali on ne da nema rjesenje ni za jedan problem vec je svojom nominacijom i izborom napravio jos jedan poveliki problem.
:-)

Željko je kriv što se nominovao, a narod je kriv što je glasao po demokratsko-građanskom principu.
(Ali nije Čović kriv što se nominovao, niti su njegovi ili Dodikovi glasači krivi što su za njih glasali?)

Da li primjećuješ koliko je ovo pogrešno razmišljanje? Jer moramo razmišlajti isključivo po etničkoj matrici, sada se trebamo autocenzurisati kada bi pokušali izaći iz nametnutih okova. :roll: Jebo to.

Neka hvala, ako ne možemo biti slobodni pri razmišljanju, nećemo nikada biti slobodni u stvarnosti.
vivaldi

#846 Re: Željko Komšić - Komšo

Post by vivaldi »

radostan dan wrote:šteta voliko slova, ne pije ti to vode ođe....
mozda cu ipak razmisliti o ovome sto si napisao :D
vivaldi

#847 Re: Željko Komšić - Komšo

Post by vivaldi »

daddy-kool wrote:Željko je kriv što se nominovao, a narod je kriv što je glasao po demokratsko-građanskom principu.
mislim upravo ono sto sam napisao - zeljko nema rijesenje ni za jedan problem, ko sto nije imao ni onih 8 godina sto je vec bio, ali njegov izbor je napravio dodatne probleme
daddy-kool wrote:Jer moramo razmišlajti isključivo po etničkoj matrici
naravno da ne moramo, ali ova drzava ne samo da je ustrojena po etnickoj matrici (nije se zeljko kandidovao za predjsnika bih vec za etnickog clana) vec narod nista drugo ne zanima.

necu napisati, pa cak ni pomisliti da si zlonamjeran, ali upravo rezultat df-a pokazuje koliko ta politika pije vode kod naroda. na jednom listu zaokruzit zeljka, a na drugom sda nije gradjanski kocenpt vec muda pod bubrege.

prosto ne mogu da vjerujem da ignorises cinjenicu da kod 2 od 3 konstitutivna naroda iskljucivo nacioanlne stranke dobijaju glasove, dok kod treceg nacioanalna stranka varira od reltivnog do apsolutnog pobjednika i to se ne mijenja vec vise od 20 godina.
bingov buraz

#848 Re: Željko Komšić - Komšo

Post by bingov buraz »

Ovaj Knezović je toliko nevaspitano govedo da jedan esdaovac ispade fini gospodin kraj njega.
kakavdanakneiskustvu

#849 Re: Željko Komšić - Komšo

Post by kakavdanakneiskustvu »

Point. wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:
Point. wrote: Šta znači točno neprijatelj BiH? Hoćeš reći neprijatelj Muslimana tj Bošnjaka?

mislis bh hrvati?
Naravno. To ja ovome gore za muslimane, muslimanski i slično. Nije još naučio ime naroda.[/quote]
:thumbup:
bingov buraz

#850 Re: Željko Komšić - Komšo

Post by bingov buraz »

vivaldi wrote:
daddy-kool wrote:Željko je kriv što se nominovao, a narod je kriv što je glasao po demokratsko-građanskom principu.
mislim upravo ono sto sam napisao - zeljko nema rijesenje ni za jedan problem, ko sto nije imao ni onih 8 godina sto je vec bio, ali njegov izbor je napravio dodatne probleme
daddy-kool wrote:Jer moramo razmišlajti isključivo po etničkoj matrici
naravno da ne moramo, ali ova drzava ne samo da je ustrojena po etnickoj matrici (nije se zeljko kandidovao za predjsnika bih vec za etnickog clana) vec narod nista drugo ne zanima.

necu napisati, pa cak ni pomisliti da si zlonamjeran, ali upravo rezultat df-a pokazuje koliko ta politika pije vode kod naroda. na jednom listu zaokruzit zeljka, a na drugom sda nije gradjanski kocenpt vec muda pod bubrege.

prosto ne mogu da vjerujem da ignorises cinjenicu da kod 2 od 3 konstitutivna naroda iskljucivo nacioanlne stranke dobijaju glasove, dok kod treceg nacioanalna stranka varira od reltivnog do apsolutnog pobjednika i to se ne mijenja vec vise od 20 godina.
Ko je glasao za SDA glasao je i za Džafer bega u 90% slučajeva.Pusti hadezeovske priče da se po džamijama lobiralo za Komšu.Precijenjuje se sposobnost SDA,nesposobni su oni za išta više od u se na se i podase politike.
Locked