Noćni život i hedonizam u Sarajevu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Nastasia

#826 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu

Post by Nastasia »

triconja wrote:
Nastasia wrote: Sjećam se u osnovnoj da nam je jedna malo opičena nastavnica govorila:
Vi djeco ne znate značenje riječi seljak. Nije seljak čovjek sa sela, čovjek sa sela je seljanin, čovjek iz grada je građanin, a seljak je vazda i svugdje seljak :D
Image

:lol: :lol: :lol:
Ova haman i da liči na mene :pisnula:
triconja

#827 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu

Post by triconja »

medvjed23 wrote:
slažem se :thumbup: samo bih umjesto riječi seljak koristio riječ papak

seljak = onaj kome je osnovno zanimanje poljodjelstvo; poljodjelac, poljoprivrednik, ratar, zemljoradnik :D
Cekaj ba onda, sta cemo sa onima koji su veci dio svog zivota proveli na selu kako se oni zovu? Suburbijasi?
kiligonzales

#828 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu

Post by kiligonzales »

Connaisseur Karlin wrote:
kiligonzales wrote:
pa i Banja Luka je promjenila demografsi sastav , pa ima redovno vode u gradu :)

mislis da je samo Sarajevo promjenilo demografsku strukturu u BiH , a ostali gravodi u BiH nisu :-)
O vodovodu i mrezi ja nista ne rekoh, to si s nekim drugim tabirila. A i u toj drzavnoj firmi vaze gore pomenuta pravila, uoblicena staranackim haosom.Volim ja prcat te sto sa stelom upadnu negdje na drzavnu sisu, pa onda se rumene kad ih spotaknes za to i sute. :D

Gori su mi oni koji takvo sto pravdaju, time kao morao sam. Kako drugi ne moraju i ne zele na drzavnu sisu i kad mogu i sami iskoristiti kvisko a radi principa nece?

Nista ne rekoh o drugim gradovima, samo o Sa, ipak je to najnaseljeniji grad.
pda, ostatak BiH nije ni vazan vama sarajlijama :D
Ma ja, pa ste nam koliko smo losi svi redom pohrlili u Sa da vas vise ima i od nas :lol:
Krivite za cjelokupno stanje dobro uhljebljene rodjake po institucijama :lol:
Connaisseur Karlin

#829 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu

Post by Connaisseur Karlin »

kiligonzales wrote:
kiligonzales wrote:
O vodovodu i mrezi ja nista ne rekoh, to si s nekim drugim tabirila. A i u toj drzavnoj firmi vaze gore pomenuta pravila, uoblicena staranackim haosom.Volim ja prcat te sto sa stelom upadnu negdje na drzavnu sisu, pa onda se rumene kad ih spotaknes za to i sute. :D

Gori su mi oni koji takvo sto pravdaju, time kao morao sam. Kako drugi ne moraju i ne zele na drzavnu sisu i kad mogu i sami iskoristiti kvisko a radi principa nece?

Nista ne rekoh o drugim gradovima, samo o Sa, ipak je to najnaseljeniji grad.
pda, ostatak BiH nije ni vazan vama sarajlijama :D
Ma ja, pa ste nam koliko smo losi svi redom pohrlili u Sa da vas vise ima i od nas :lol:
Krivite za cjelokupno stanje dobro uhljebljene rodjake po institucijama :lol:
samo muslimani iz ustaskih i cetnickih lokacija sirome BiH bjeze u Sarajevo , i ti bi to uradio kao oni :D
kiligonzales

#830 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu

Post by kiligonzales »

triconja wrote: Ja ne nudim neke ideje za neko rjesenje problema neobrazovanosti i malogradjanstine, nego samo observacija sa moje strane. Nisam reko da ne treba da se radi ispravka na polju mentaliteta nego jednostavno dajem tezu da nije moguce da se mentalitet stanovnistva u tako kratkom vremenu izmijeni drasticno kao sto ovdje neki kazuju.

Eee, a promjena na bolje, mislim da se mentalitet reprogramira traje desetinama godina ako ne i vise, ne moze preko noci da prosjecan bosanac dobije mentalitet prosjecnog japanca.
Ne moze se nekom godinama smisljati opravdanja za dobro koje propustaju uraditi svjesno ili za ono lose sto rade od Sarajeva zadnje 3 decenije.

Da ne govorim o mentalitetu uopste, gdje nam je sve tudje sladje i bolje, koliko svoje nepostujemo, koliko svoje necuvamo, njegujemo, koliko svoje volimo i tako dalje. Ali to smo mi nekad smo mi kreirali standarde, danas se kreiraju nama.

Mi imamo prelijepu zemlju, sa izuzetnom historijom i naslijedjem, koju sami nenjegujemo, u kojoj nekome nije sveto srusiti je pola koliko u njoj vrednuju sve sto je do sad sagradjeno, ali isto tako nekome drugom nista manje nije bitno kakav dojam ostavlja kad istrese kesu smeca kroz prozor auta i zato smo tu gdje jesmo. Nek svako pokaze koliko mu je do nje stalo, tim sitnim pomacima, za pocetak nauci se opusak baciti u kantu, pa onda dalje...

Evo i ovdje, dodju upadnu onako ni iz cega i kazu kako je u Sa los nocni zivot i kako se u Sarajevu ne moze biti hedonisti jer im je ljubavni zivot taraba, smeta islam ...

Budimo malo realni...
kiligonzales

#831 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu

Post by kiligonzales »

samo muslimani iz ustaskih i cetnickih lokacija sirome BiH bjeze u Sarajevo , i ti bi to uradio kao oni :D
Nije rat.Pustimo se suplje... :D

Svako ide tamo gdje je ima vise posla.
Connaisseur Karlin

#832 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu

kiligonzales wrote:

netocno, diskriminacija muslimana u ustaskim i cetnickim BiH regijama postoji ;-) rat jeste prosao, mrznja, disiminacija i tenzije su ostale :)

da ima vise posla u Sarajevu, ne bi bez razloga narod godinama odlazio iz BiH ;-)
kiligonzales

#833 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu

Post by kiligonzales »

kiligonzales wrote:

netocno, diskriminacija muslimana u ustaskim i cetnickim BiH regijama postoji ;-) rat jeste prosao, mrznja, disiminacija i tenzije su ostale :)

da ima vise posla u Sarajevu, ne bi bez razloga narod godinama odlazio iz BiH ;-)
Jeli ko pricao o boldiranom? Eto imao sam priliku podsjetiti povratnike oko Konjevic Polja, Cerske, Sapne i bez obzira na sav aparthejd i teskoce koje im vlasti prireduju, oni koji su htijeli i zeljeli stvorili su sebi bolje uslove za zivot, a povratnici su, nego neki koji su odatle dosli u Sa.

Svoditi pricu o demografskim promjenama samo na pricu pominjuci prostore RS ili HB i diskriminaciju muslimana na tim prostorima ne odgovara potpunoj istini, reci da u Sa se ne dolazi i iz onih kantona gdje te diskriminacije nema jer dolaze mahom iz kantona (bosnjacki kantoni) gdje nisu diskriminirani nicim osim nemogucnoscu rada jer su ekonomski uslovi losiji nego u Sa je laz.

Koliko u Sa ima posla nek se bave strucnjaci, sigurno ga ima vise nego u mnogim mjestima sirom BiH. Nemaju svi sansu da se ispale vani, tako da se lakse pomjeriti u Sa ili bilo gdje drugo gdje posla ima unutar BiH.

Ovdje neki nisu bili spremni raditi kancelarijski posao za 600-700 maraka, ali eto spremni su za par stotina eura da negdje na Zapadu njeguju starce sa fakultetskom diplomom.

Na kraju ne tice me se, nek svako radi sta misli da treba, ali da su mnoge stvari ovdje na krivo nasadjene jesu i dijelom su rezultat upravo pomenutog pomjeranja.
Fudo387

#834 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu

Post by Fudo387 »

Nastasia wrote:
medvjed23 wrote:nato, papak je papak, bez obzira na mjesto rođenja, boju kože, etniju ili sl.. nema potrebe da se u osudi papka potencira to da je papak seljak/crnac/srbin/(metni svojstvo stečeno rođenjem po želji)..
Naravno, nisam nigdje ni rekla da eto mi jadni sarajlije ne možemo od došlja da živimo.

Ima onaj tekst kao .. u Sarajevu su se ljudi vazda djelili samo na raju i papke. Ako nisi raja - papak si.
Izgleda da to više nije slučaj.

I nisi seljak ako ne znaš koristit lift, šta, ne znaš, pitaš, vidiš šta drugi rade i eto.
Nego si seljak ako uđeš u lift, izvadiš marker i nacrtaš fino kito sa sve dlakama :lol:

Al' mi svugdje i u svemu što ne valja: ma tako je oduvijek. :D
Pa nije seljak taj sto crta kite po liftu, vec teska gluperda.
Mi smo gorstaci ljudi, nema u tome nista lose, i svicarci su pa im nista ne fali. Malo je tito htio na zor mijenjati mentalitet pa je sve otislo gdje ne treba, od gorstaka nije dobio pariske dame vec malogradjane i pokondirene tikve.
Citaj, hrkljus.
Rat sve dokrajcio i sad imas sta imas.
Uostalom, stani pred ogledalo i postavi sebi jednostavno pitanje, jesam li ja Nata, produkt joge, sushija, mediteranske klime, ili sam produkt sirnice, corbe i bureka.
Budi realna.

Edit: i turbofolka. :D
Connaisseur Karlin

#835 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu

kiligonzales wrote:
Na kraju ne tice me se, nek svako radi sta misli da treba, ali da su mnoge stvari ovdje na krivo nasadjene jesu i dijelom su rezultat upravo pomenutog pomjeranja.
pa takva je sudbina u svim gradovima sirom BiH , zasto bi Sarajevo bilo postedjeno istog problema , isti ste narod sirom BiH , meni ste svi istog mentaliteta :)
kiligonzales

#836 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu

Post by kiligonzales »

kiligonzales wrote:
pa takva je sudbina u svim gradovima sirom BiH , zasto bi Sarajevo bilo postedjeno istog problema , isti ste narod sirom BiH , meni ste svi istog mentaliteta :)
ne znam odakle si, ko si i sta si, ali kad napises recenicu tipa meni ste svi istog mentaliteta, onda me prodje jeza. :D

ne moze onome sto radimo mentalitet biti opravdanje, mi se nazalost samo opravdavamo zasto ne postupamo bolje nego sto trebamo..
Connaisseur Karlin

#837 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu

kiligonzales wrote:
ne znam odakle si, ko si i sta si, ali kad napises recenicu tipa meni ste svi istog mentaliteta, onda me prodje jeza. :D

ne moze onome sto radimo mentalitet biti opravdanje, mi se nazalost samo opravdavamo zasto ne postupamo bolje nego sto trebamo..
pa o tome ti pisem, trazite opravdanja , a koja to jednostvno, nisu :thumbup:

prije rata , vise od polovine stanovstva tadasnjeg Sarajeva je bilo porijeklom van Sarajeva , poslije rata se sve promjenilo jer je bio rat, a demografska struktura stanovnistva jeste bila ubrazna, i neplanirana, a nisu ni mnogi dosli sa sela u Sarajevo, ali to nije razlog da se konstano spominje kao uzrok loseg stanja u gradu , kriva je drzava, tj. svi koji vam sluzbeno upravljaju drzavom :)
triconja

#838 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu

Post by triconja »

Connaisseur Karlin wrote: prije rata , vise od polovine stanovstva tadasnjeg Sarajeva je bilo porijeklom van Sarajeva , poslije rata se sve promjenilo jer je bio rat, a demografska struktura stanovnistva jeste bila ubrazna, i neplanirana, a nisu ni mnogi dosli sa sela u Sarajevo, ali to nije razlog da se konstano spominje kao uzrok loseg stanja u gradu , kriva je drzava, tj. svi koji vam sluzbeno upravljaju drzavom :)
Joj sto ne mogu ovog svaljivanja krivice nikako, kako je kriv neki politicar isto tako je kriv i onaj dido sto je jal glaso jal nije, svi su u kolotecini isto krivi. Svi sebi treba da gradimo naku sredinu, neozbiljno je ocekivat da jedan covjek sve odradi u svim mjestima.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#839 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu

Post by Velkoski »

haj' nemojte je citirati svega vam, onda sam primoran da čitam bljuvotine nekoga ko Sarajevo vidi samo na karti svijeta :D
Connaisseur Karlin

#840 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu

Velkoski wrote:haj' nemojte je citirati svega vam, onda sam primoran da čitam bljuvotine nekoga ko Sarajevo vidi samo na karti svijeta :D
kakve bljuvotine :shock:
Nastasia

#841 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu

Post by Nastasia »

Fudo387 wrote:
Nastasia wrote:
medvjed23 wrote:nato, papak je papak, bez obzira na mjesto rođenja, boju kože, etniju ili sl.. nema potrebe da se u osudi papka potencira to da je papak seljak/crnac/srbin/(metni svojstvo stečeno rođenjem po želji)..
Naravno, nisam nigdje ni rekla da eto mi jadni sarajlije ne možemo od došlja da živimo.

Ima onaj tekst kao .. u Sarajevu su se ljudi vazda djelili samo na raju i papke. Ako nisi raja - papak si.
Izgleda da to više nije slučaj.

I nisi seljak ako ne znaš koristit lift, šta, ne znaš, pitaš, vidiš šta drugi rade i eto.
Nego si seljak ako uđeš u lift, izvadiš marker i nacrtaš fino kito sa sve dlakama :lol:

Al' mi svugdje i u svemu što ne valja: ma tako je oduvijek. :D
Pa nije seljak taj sto crta kite po liftu, vec teska gluperda.
Mi smo gorstaci ljudi, nema u tome nista lose, i svicarci su pa im nista ne fali. Malo je tito htio na zor mijenjati mentalitet pa je sve otislo gdje ne treba, od gorstaka nije dobio pariske dame vec malogradjane i pokondirene tikve.
Citaj, hrkljus.
Rat sve dokrajcio i sad imas sta imas.
Uostalom, stani pred ogledalo i postavi sebi jednostavno pitanje, jesam li ja Nata, produkt joge, sushija, mediteranske klime, ili sam produkt sirnice, corbe i bureka.
Budi realna.

Edit: i turbofolka. :D
Ideš u suprotnu krajnost.
Znači niko ne priča o parizu, jogama i sušiju nego osnovnoj kulturi brate.

A ako se stvarno ne možemo naučiti da se ne uništava zajednička imovina koju sami plaćamo, onda brate treba Kim jednu bombicu ovdje da hakne, da nas kolektivno izbriše sa lica zemlje i onda naseli neke normalne ljude.
Dozer

#842 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu

Post by Dozer »

kiligonzales wrote:
trazite izgovor jer ste nesposobni :)
Ne, ne, nema to veze s nesposobnoscu. Samo vise sa statistikom i demografskim pomjeranjima kroz rat. Rat je mnoge van Sarajeva doveo u Sarajevo kao nevoljnike, a i odveo iz Sa (немој мислити да жалим Кустурицу, Нелета, Брнета и остале србоцетнике и шупке и призивам неко братство и јединство са психопатологијом, za mene je ono moguce samo sa ljudima poput Divjaka, Cegara, Vikica, Sucura i svih tih malih ljudi koji jednako postuju sebe i drugoga, sa istancanijim osjecajem za zajednistvo i pravdu), znamo iz kakvih sve sredina su dosli u Sa i kojih i nije to problem, problem je sto su u Sarajevo mnogi od njih donjeli dio svoje nekulture i neukusa. Svako haustorce zna historiju tog jednog vremena, haustora i hajde da je taj cirkus trajao koliko je i trajao rat, vec je nastavljen i kasnije. Znas sta boli vise od svega toga, sto mnogi od njih za nas tvrde da mi nevaljamo dok su u stanju s komsijom radi gluposti nevidjene da se posvadjaju i dok jos znaju baciti kesu kroz prozor, oni kazu za nas da nema gorih ljudi od nas, pa sam se s njima u brk svadjao radi toga, dodjete iz picke materine niste znali sta je cesma do neki dan, cesta i sad bi da budete vazniji od ljudi koji su cijeli zivot ovdje. Mi im nikada nismo pravili probleme radi toga ko su, vec sto su, vec samo ako su supci i papci i sebi davali znacaj koji nemaju, jbg ne ocekuj da ti nesto ne kazem kad se pravis necim sto nisi, dok bacas kese kroz prozor, pelenu, maltretiras komsiluk kalesijskim zvucima u gluho doba noci ili busilicom, ogradjujes prostor oko zgrade i pravis sebi prostor za uzivanje, dok ostatku komsiluka branis da tu sjednu kao da ti je babovina, svadjas se njima i td...

Mogao bih roman napisati o papcima koji se olako pretvore u supke, koji misle da u haustoru, zgradi, firmi, instituciji mogu da gazduju ko da im je to kuca na selu koju im je stari ostavio, da mogu i u haustor bi sa stelom zaposlili ili doselili svoje selo, ko sto po drzavnim firmama rade. Ako se sve te zajebancije mogu nazvati sposobnoscu, ja zelim da budem najnesposobniji.

Naravno ovdje ne pricam o dobrim ljudima, komsijama porijeklom van Sa, vec o onima koji svima vuku sve dole svojim primjerom i nazalost danas takvih ima mnogo i medju Sarajlijama.
pa i Banja Luka je promjenila demografsi sastav , pa ima redovno vode u gradu :)

mislis da je samo Sarajevo promjenilo demografsku strukturu u BiH , a ostali gravodi u BiH nisu :-)
Ni jedan jedini grad nije strukturu promijenio kao Sarajevo. Mislim...mozemo se praviti blesavi i izvlaciti kojekakve gluposti i postavljati kao referentne tacke, ali to je naprosto - budalastina.
Kazes Banja Luka... Jeste, promijenio se demografski sastava grada, ali za maksimalno 30%, pri cemu je vecina onih koji su tamo dosli radi rata - dosli iz Sarajeva, Tuzle, Bihaca. Dakle - iz gradova. Dosli emancipovani ljudi, navikli na zivot u urbanoj sredini. I cak dosli u manji grad iz veceg.

U Sarajevu se od '91 do danas promijenilo preko 70% stanovnistva, odnosno 70% stanovnistva je doslo izvana, pri cemu je vecina dosla iz ruralnih sredina i malih gradova.
I, kako @kiligonzales rece, a ja ponavljam vec godinama to isto - nije problem u tome sto su dosli, nego u onome kako se ponasaju i sta su donijeli sa sobom u smislu mentaliteta i (ne)kulture. Ima izuzetaka tu, naravno, kao i u svemu drugom uostalom, ali nazalost - vecina se ipak ponasa u skladu s ruralnim mentalitetom i principima "babovine" i "prava na sve".

Opet kazem - nazalost, pa su svi ti ljudi morali pobjeci i napustiti sve svoje, ali to ih ni najmanje ne opravdava za razne postupke i ponasanja u novoj sredini, tj. ovdje, a ponajmanje u tom stavu da radi toga sto su izbjeglice, trebaju imati i uzivati neka posbena prava u sredini u koju su dosli.
I ti si vani, jel' tako? Da li si tamo gdje si se "parkirala" donijela sve svoje i ponasas li se onako kako si se ponasala ovdje, tj. odakle si vec zbrisala, ili si se ipak uklopila u to tamo drustvo, mentalitet i ponasanje? Kreni od toga, tj. d sebe, a ostalo cemo lako.
dezurni_ucenik

#843 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu

Post by dezurni_ucenik »

U Banja Luku doselila srpska gospoda iz drugih gradova, u Sarajevo bosnjacke seljacine :lol: . Sta sve covjek nece procitati na ovom forumu. :lol: .
Dozer

#844 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu

Post by Dozer »

To si ti napisao, ne ja. Ja nigdje nisam spomenuo nikakvu gospodu, nego samo urbanizovane i emancipovane gradjane. A da je Sarajevo naselilo bosnjacko selo i rurala, sta je to netacno u tome?
dezurni_ucenik

#845 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu

Post by dezurni_ucenik »

Dozer wrote:To si ti napisao, ne ja. Ja nigdje nisam spomenuo nikakvu gospodu, nego samo urbanizovane i emancipovane gradjane. A da je Sarajevo naselilo bosnjacko selo i rurala, sta je to netacno u tome?

sto bi se reklo: read between lines.

Banja Luka puna doseljenika iz Drvara i manjih tih sredina. Tako da padaju te tvoje teorije.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#846 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu

Post by _BataZiv_0809 »

Pa Dozere nije bas da su Banjaluku naselili bečki dječaci.
Dozer

#847 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu

Post by Dozer »

Naravno da nije @Bato, niti sam tako nesto rekao. Ali, cinjenica je da je dosta predratnih Sarajlija zavrsilo u Banja Luci, a i danas su tamo.
Jeste, i Drvar je zavrsio u Banja Luci, ali dosta ih se i vratilo u Drvar, a dosta i otislo van BiH, tako da je manji broj ostao u Banja Luci.
Banja Luka je, ipak, zadrzala oko 60% prijeratnog stanovnistva, i to je cinjenica.

@Ucenik
Nema potrebe citati izimedju redova, bar ne kod mene. Ja kazem jasno ono sto mislim reci, ne krijem nista. I opet pitam - sta je netacno u mojoj gornjoj recenici?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#848 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu

Post by _BataZiv_0809 »

Ma ko se bolan vratio u Drvar, Grahovo, Glamoč, da ne govorimo o Kordunu, Baniji :-) Ili je otišao vani ili je ostao u Banjaluci...
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#849 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu

Post by Velkoski »

Znači da prodam sve u Sarajevu i pičim u Banja Luku, tamo je urbana raja? :mrgreen:

:lol:
Dozer

#850 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu

Post by Dozer »

Lupetate, al' hajd'... Kad si zadnji put bila u Banja Luci? Ili - da li si ikada?
Locked