Freelancing....all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
MrShadow

#826 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by MrShadow »

prelivoda wrote:Šalteruše jednostavno nisu imali propisan obrazac za tu vrstu djelatnosti i neće da se zamaraju sa tim da te savjetuju da plaćaš recimo porez po pogrešnoj osnovi, pa da ti propadne i uplata, i da opet na kraju budeš dužan isti taj porez.
Ne bi ni ti nikoga savjetovao da plaća, ako nebi bio siguran.
Ja sam cijelo vrijeme placao porez po pogresnoj osnovi, u biti spadam u ovu grupu freelancera ali ja zaradjujem preko 60-70k godisnje i isto su mi godinama govorili da nemaju pojma sta da rade sa mnom jer nije definisana moja djelatnost nigdje u zakonu.
Onda mi je teta prije 2 godine rekla da s obzirom da primam velike cifre najpametnije je da placam po AUG-1031 obrascu sto sam i radio do ove godine kada sam poceo po ovom novom AMS za inostranstvo.

Tacno bi se mogao roknuti da mi sada poniste uplate jer nije po odgovarajucem obrascu jer sam ja dao preko 15k poreza drzavi, privatno, pored toga sto placam na osnovu BH firme gdje sam zaposlen za stalno.
kica

#827 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

mk ultra wrote:Je li objavljeno ovo u sl. Novinama ili nije jos na snazi?

Ja u ovoj godini nisam skoro nista radio... Gdje to pise da se obracunava od 2015-te

Ako je regulisano, odes zavrisis 10% i cao
Nije izgovor sto drugi ne placaju...
Poziv poreznim obveznicima koji ostvaruju prihode iz inostranstva
Objavljeno:12.07.2018

Obavljanja određenih usluga kao samostalne djelatnosti (povremene samostalne djelatnosti: stručnjaka - usluga iz oblasti informacionih tehnologija, ostvarenih udaljenim radom za poslodavca u inostranstvu (freelanceri) i dr., naučnika, umjetnika, novinara, trgovačkih putnika, akvizitera, sportskih sudija i delegata i druge djelatnosti koje se obavljaju uz neku osnovnu samostalnu ili nesamostalnu djelatnost,

nesamostalne djelatnosti (radni odnos u inostranstvu),

imovine i imovinskih prava (prihod ostvaren od iznajmljivanja nepokretne imovine u inostranstvu, iznajmljivanja opreme, transportnih vozila i druge pokretne imovine),

poklona u novcu.

Također, pozivaju se i sva lica koja su u periodu od 2015-2017. godine ostvarili prihod iz inostranstva da u roku od 30 (trideset) dana Poreznoj upravi Federacije BiH prijave i plate porez na dohodak po osnovu ostvarenih prihoda u navedenom periodu.
sinus

#828 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by sinus »

rizibizi wrote:
sinus wrote:
rizibizi wrote:Apsolutno podrzavam oporezovanje freelancinga, svako ko zaradjuje treba i drzavi da da dio. Nema razlike izmedju onoga sto sjedi u kancelariji i rinta 8 sati svaki dan i onoga ko iz kuce zaradjuje. Mene vise brine razlog, tj. cinjenica da se porez uvodi ne da bi nam svima bilo bolje, da bi gradili ceste i otvarali nova radna mjeseta, nego da se "nafata" vise para koji ce zavrsiti u necijim dzepovima, od kojih ce se kupovati novi skupi sluzbeni automobili i setati sponze po bijelom svijetu, a narodu duplo golo. Samo onda ako freelanceri nece da placaju porez na dohodak, necemo ni mi ostali, nece niko, sto smo to mi losiji ili gluplji. Samo treba izaci na ulicu i reci necu, necu tako hocu ovako, ne moze, a ovdje nema ko da to uradi jer ih je vise od pola free od pameti i u kojekakvim kombinacijama sa tim istim koji nam uzimaju. Tako da se sve svede na suti pusi i gledaj da ne progutas, a i ako progutas jebi ga bitno je da ne puca.
Da li si zaposlen i imaš li lični neoporezivi odbitak?

Da li primaš platu pola u koverti a minimalac na račun?
Da, da i ne
E jel vidiš da ima razlike između onog što sjedi u kancelariji i "rinta" 8 sati svaki dan i onoga ko iz kuće zarađuje i rinta po danu i po noći zavisno od vremenske zone u kojoj je klijent.

Ovi prvi imaju neoporezivi odbitak, a ovi drugi nemaju i + moraju da pored toga što na cijeli iznos dohotka plate porez, plaćaju i zdravstveno koje ne mogu da koriste.

A sigurno se ne slažeš da svima u BiH ukinu neoporezivi dio i da svima naplate 10% na neto.

I još jedna vrlo bitna stvar, ja bih volio da vidim da svim zaposlenima u BiH daju bruto platu u ruke i onda bi bila igranka sa porezima. Sada ljudi "plaćaju" samo zato što im to neko uzima, a pitanje je kako bi bilo da sami trebaju da obraćunavaju i nose uplate u poresku.

A da ne govorimo o ovima iz respektabilnih privatnih firmi koji imaju plate preko 1000 KM, ali na račun liježe minimalac, razlika u kovertu, onda neoporezivi dio 300 KM i plati poreza na 140+ KM i niko da ode i kaže poreskoj moj poslodavac i ja zajedno sa njim vas krademo :-) ja bih da platim i na ovo u koverti...

itd itd
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#829 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by mk ultra »

kica wrote:
mk ultra wrote:Je li objavljeno ovo u sl. Novinama ili nije jos na snazi?

Ja u ovoj godini nisam skoro nista radio... Gdje to pise da se obracunava od 2015-te

Ako je regulisano, odes zavrisis 10% i cao
Nije izgovor sto drugi ne placaju...
Poziv poreznim obveznicima koji ostvaruju prihode iz inostranstva
Objavljeno:12.07.2018

Obavljanja određenih usluga kao samostalne djelatnosti (povremene samostalne djelatnosti: stručnjaka - usluga iz oblasti informacionih tehnologija, ostvarenih udaljenim radom za poslodavca u inostranstvu (freelanceri) i dr., naučnika, umjetnika, novinara, trgovačkih putnika, akvizitera, sportskih sudija i delegata i druge djelatnosti koje se obavljaju uz neku osnovnu samostalnu ili nesamostalnu djelatnost,

nesamostalne djelatnosti (radni odnos u inostranstvu),

imovine i imovinskih prava (prihod ostvaren od iznajmljivanja nepokretne imovine u inostranstvu, iznajmljivanja opreme, transportnih vozila i druge pokretne imovine),

poklona u novcu.

Također, pozivaju se i sva lica koja su u periodu od 2015-2017. godine ostvarili prihod iz inostranstva da u roku od 30 (trideset) dana Poreznoj upravi Federacije BiH prijave i plate porez na dohodak po osnovu ostvarenih prihoda u navedenom periodu.
Evo gledam im obrasce i ne razumijem ih
Ja na kraju godine dobijem poresku karticu sa svim uplatama sto se plate tice, sve uredno 100%

Jesam li duzan i ovaj dio oko zdravstvenog posto to vec uplacujem u firmi u kojoj radim ili? Moram iduce sedmice kod njih da se svađamo :lol:
ExNihilo

#830 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by ExNihilo »

MrShadow wrote:
prelivoda wrote:Šalteruše jednostavno nisu imali propisan obrazac za tu vrstu djelatnosti i neće da se zamaraju sa tim da te savjetuju da plaćaš recimo porez po pogrešnoj osnovi, pa da ti propadne i uplata, i da opet na kraju budeš dužan isti taj porez.
Ja sam cijelo vrijeme placao porez po pogresnoj osnovi, u biti spadam u ovu grupu freelancera ali ja zaradjujem preko 60-70k godisnje i isto su mi godinama govorili da nemaju pojma sta da rade sa mnom jer nije definisana moja djelatnost nigdje u zakonu.
Onda mi je teta prije 2 godine rekla da s obzirom da primam velike cifre najpametnije je da placam po AUG-1031 obrascu sto sam i radio do ove godine kada sam poceo po ovom novom AMS za inostranstvo.

Tacno bi se mogao roknuti da mi sada poniste uplate jer nije po odgovarajucem obrascu jer sam ja dao preko 15k poreza drzavi, privatno, pored toga sto placam na osnovu BH firme gdje sam zaposlen za stalno.
Bit će to OK, nema poništavanja. Samo daj pare, makar na salveti podnio prijavu. Provjeravaju li te i dalje iz banke?

Fina zarada, šta radiš, koje tehnologije koristiš?
kica

#831 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

Svaka cast legendo, jel to sve ide preko PayPal-a?

Nadam se da ces dogudat do 100k godisnje !

p.s. zar te nisu ubacili u PDV sistem ako si preko 50k godisnje ? kao fizicko lice ?
Last edited by kica on 18/07/2018 16:09, edited 1 time in total.
damsic

#832 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by damsic »

MrShadow wrote:

Sve je u poreznoj uvezano...ja placao 3 godine dohodak na pogresnu vrstu prohoda i na kraju samo platio 5 KM taksu da mi sve preknjize. Sve oni imaju u sistemu sta si palcao sta nisi
kica

#833 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

Zamolio me je jedan forumas da okacim ovu sliku, iz AFGANISTANA JE, prima platu na devizni racun u BiH.

Image
ExNihilo

#834 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by ExNihilo »

kica wrote:Zamolio me je jedan forumas da okacim ovu sliku, iz AFGANISTANA JE, prima platu na devizni racun u BiH.

Image
Toliko o tome da ih ne zanimaju ovakvi. :D
MrShadow

#835 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by MrShadow »

kica wrote:Svaka cast legendo, jel to sve ide preko PayPal-a?

p.s. zar te nisu ubacili u PDV sistem ako si preko 50k godisnje ? kao fizicko lice ?
Kao fizicko naravno, ne mozes kao fizicko u pdv, samo kao firma sa fiskalnom kasom.
U firmi sam vec zaposlen na full time tako da je ovo dohodak iz inostranstva.

Iz banke me vise ne provjeravaju jer sam ih zadnji put stjerao u pm, zaprijetio da cu pozatvarati racune, odnio im paprie iz porezne, ugovor sa firmom iz inostranstva i rekao da me ne smaraju vise jer su svaki mjesec trazili objasnjenje, a ja bukvalno svaki mjesec radio copy/paste izjave.

Za ovog sto pita sta radim, fokus je zadnje vrijeme na salesforce dev.
damsic

#836 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by damsic »

MrShadow wrote:

Kao fizicko naravno, ne mozes kao fizicko u pdv, samo kao firma sa fiskalnom kasom.

Iz banke me vise ne provjeravaju jer sam ih zadnji put stjerao u pm, zaprijetio da cu pozatvarati racune, odnio im paprie iz porezne, ugovor sa firmom iz inostranstva i rekao da me ne smaraju vise jer su svaki mjesec trazili objasnjenje, a ja bukvalno svaki mjesec radio copy/paste izjave.

Ako si vec zaposlen full time bolje ti je da se registrujes kao dopunska djelatnost. Tada ti i rashode mogu priznati a nemas troska placanja direktnih poreza (pio/mio, zdravstvo i nezaposljenost) jer vec to placa firma kod koje radis
MrShadow

#837 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by MrShadow »

damsic wrote:
MrShadow wrote:

Ako si vec zaposlen full time bolje ti je da se registrujes kao dopunska djelatnost. Tada ti i rashode mogu priznati a nemas troska placanja direktnih poreza (pio/mio, zdravstvo i nezaposljenost) jer vec to placa firma kod koje radis
Pokusao vec, nisu mi dali jer kao obrt ne smijem izvoziti uslugu.

Dosta vas misli da raja sere ovdje po forumu i bjezi od poreza, ali ljudi nemate pojma koliko je ovo nejasno i komplikovano.
Ja sam u 2015-2016 isao 4-5 puta u poreznu i kod advokata i svi su me gledali kao tele kada sam im spominjao paypal, development, aplikacije, itd.

Na kraju kad sam otisao zeni u poreznoj u kancelariju i rekao da sam unio par stotina K u drzavu i da ne znam vise sta da radim jer nemam gdje prijaviti ona je izvadila AUG i rekla bukvalno : " Evo popuni ovo, nek imas ako ti ko dodje na vrata danas sutra, sada ti kod nas ovo nista nije definisano, ali barem neko pokrice da imas da nisi krio nista ". Onda sam se svadjao sa njima danima oko zdravstva i na kraju kada sam ga uplatio i odnio potvrde docekala me neka druga teta i pitala, citiram : "Sto si placao zdravstvo kada ti firma vec placa?". Bukvalno jebe lud zbunjenog u krug.

I sada kada sam prosao sve ove torture i molio drzavu da im platim, treba da ocekujem kovertu, eventualni retroaktivni trosak ili kaznu nedaj boze.
mk ultra

#838 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by mk ultra »

sinus wrote: E jel vidiš da ima razlike između onog što sjedi u kancelariji i "rinta" 8 sati svaki dan i onoga ko iz kuće zarađuje i rinta po danu i po noći zavisno od vremenske zone u kojoj je klijent.

Ovi prvi imaju neoporezivi odbitak, a ovi drugi nemaju i + moraju da pored toga što na cijeli iznos dohotka plate porez, plaćaju i zdravstveno koje ne mogu da koriste.

A sigurno se ne slažeš da svima u BiH ukinu neoporezivi dio i da svima naplate 10% na neto.

I još jedna vrlo bitna stvar, ja bih volio da vidim da svim zaposlenima u BiH daju bruto platu u ruke i onda bi bila igranka sa porezima. Sada ljudi "plaćaju" samo zato što im to neko uzima, a pitanje je kako bi bilo da sami trebaju da obraćunavaju i nose uplate u poresku.

A da ne govorimo o ovima iz respektabilnih privatnih firmi koji imaju plate preko 1000 KM, ali na račun liježe minimalac, razlika u kovertu, onda neoporezivi dio 300 KM i plati poreza na 140+ KM i niko da ode i kaže poreskoj moj poslodavac i ja zajedno sa njim vas krademo :-) ja bih da platim i na ovo u koverti...

itd itd
Pa evo radim prijavljen na punu platu i imam jos i ovo, jel mislis da mi je pravo sto moram ovo da prijavljujem dodatno a znam sta rade. Jos sto nikakvog povrata nema niti olaksice na neke druge poreze kako to vani ima

A jos mi je nejasniji poziv za uplate iz 2015-2017 :lol:
Na osnovu cega?
Jesam li mu ja mozda branio zakom da donese?

Isto ko kad bi trazili za akcize, haj sad svo gorivo sto si nasuo prijavi pa akcize uplati
Zasto? Eto zato :lol:

Od 20.04.2018 razumijem obavezu...
cadburry

#839 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by cadburry »

Zna li neko zasto 2015-2017? Zakon je na snazi od 2009., a izmjene Pravilnika od aprila 2018. Sta su im bas ove tri godine skrivile?
cadburry

#840 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by cadburry »

kica wrote:Zamolio me je jedan forumas da okacim ovu sliku, iz AFGANISTANA JE, prima platu na devizni racun u BiH.
I sta bi? Je li otisao? Je li dobio kakvu kaznu? Je li morao kakve zatezne kamate placati?
Rimes87

#841 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Rimes87 »

cadburry wrote:
I sta bi? Je li otisao? Je li dobio kakvu kaznu? Je li morao kakve zatezne kamate placati?
I kada mu je dosao poziv? Prije ovog njihovog javnog?
kica

#842 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

cadburry wrote:
Nemam te info jer nije ovdje pa ne moze da ode, kaze samo da je zaradio vise od 130.000 KM, znaci po ovim "forumskim tumacima gore", duzan je da ode u zatvor lagano i opusteno.

Dosao u mjesecu mart 2018
kica

#843 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

Svi su oni "pokriveni" isto kao nasi radnici za EUFOR, i sl... kad su svi radili za BRUTO PLATU, nikom ni marke niko nije platio PIO/MIO, pa swu se kasnije nesto bunili i sve izgubili na sudu, jer je pisalo tako i u ugovorima
MrShadow

#844 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by MrShadow »

kica wrote:
cadburry wrote:
Nemam te info jer nije ovdje pa ne moze da ode, kaze samo da je zaradio vise od 130.000 KM, znaci po ovim "forumskim tumacima gore", duzan je da ode u zatvor lagano i opusteno.

Dosao u mjesecu mart 2018
Zatvor za 13.000 poreza?
Takve stvari se nagode na rate ako se vec mora platiti, mada mislim da se uz dobrog advokata ovakve stvari obore na sudu ( covjek je legalno primao platu u afganistanu, nije uopce boravio na teritoriju BH dok ju je zaradjivao ), pa moj drug ima firmu i vec 4 godina je po nagodbom i placa dug poreza od oko 800.000 Km na rate i nikome nista.
Ljudi za 2-3 miliona dobiju 6 mjeseci uvjetno, ne lupajte gluposti.

Sanjin Sefic 2 godine nije optuzen za ubojstvo 2 djevojke, a da neko dobije zatvor radi 13.000 duga poreza.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#845 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by un1ted »

Ubice ne idu u zatvor, ali ljudi za 5 metara sume idu :) Ne mozes na sudu reci zasto on ne ide u zatvor, a ja idem :mrgreen:
damsic

#846 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by damsic »

MrShadow wrote:
damsic wrote: Ako si vec zaposlen full time bolje ti je da se registrujes kao dopunska djelatnost. Tada ti i rashode mogu priznati a nemas troska placanja direktnih poreza (pio/mio, zdravstvo i nezaposljenost) jer vec to placa firma kod koje radis

Dosta vas misli da raja sere ovdje po forumu i bjezi od poreza, ali ljudi nemate pojma koliko je ovo nejasno i komplikovano.
Ja sam u 2015-2016 isao 4-5 puta u poreznu i kod advokata i svi su me gledali kao tele kada sam im spominjao paypal, development, aplikacije, itd.

Na kraju kad sam otisao zeni u poreznoj u kancelariju i rekao da sam unio par stotina K u drzavu i da ne znam vise sta da radim jer nemam gdje prijaviti ona je izvadila AUG i rekla bukvalno : " Evo popuni ovo, nek imas ako ti ko dodje na vrata danas sutra, sada ti kod nas ovo nista nije definisano, ali barem neko pokrice da imas da nisi krio nista ". Onda sam se svadjao sa njima danima oko zdravstva i na kraju kada sam ga uplatio i odnio potvrde docekala me neka druga teta i pitala, citiram : "Sto si placao zdravstvo kada ti firma vec placa?". Bukvalno jebe lud zbunjenog u krug.

I sada kada sam prosao sve ove torture i molio drzavu da im platim, treba da ocekujem kovertu, eventualni retroaktivni trosak ili kaznu nedaj boze.
Ja isto imam obrt, doduse kao racunarsko programiranje i bez problema pruzam usluge strancima. meni nije niko problem nikada napravio
Mislim da je njima bitno samo sve da im platis na ono sto zaradis

I znam isto na svom iskustvu kolko mi je komplikovano bilo objasniti da radim preko interneta, da to nije pravi izvoz i slicno...ali na kraju bez problema poslujem i nikakav problem mi ne prave
kica

#847 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

MrShadow wrote:
Zatvor za 13.000 poreza?
Sanjin Sefic 2 godine nije optuzen za ubojstvo 2 djevojke, a da neko dobije zatvor radi 13.000 duga poreza.
Nisam to ja napisao, neki forumas gore je to napisao.

Zato sam i stavio pod navodnike.
mk ultra

#848 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by mk ultra »

MrShadow wrote: Pokusao vec, nisu mi dali jer kao obrt ne smijem izvoziti uslugu.

Ne bjezi niko od poreza, ali je li ja trebam da mislim o necemu sto ni oni ne znaju?

Donesu dodatak pravilniku koji opet nije rijesio nekoga ko vec radi ovdje i uplacuje zdravstveno i penziono, jer te te stavke opet pominju u novom obrascu

Kad se oni saberu i oduzmu, i kad skontaju sta zele, uplacujem prvi bogami
kica

#849 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

damsic wrote:
MrShadow wrote:
damsic wrote: Ako si vec zaposlen full time bolje ti je da se registrujes kao dopunska djelatnost. Tada ti i rashode mogu priznati a nemas troska placanja direktnih poreza (pio/mio, zdravstvo i nezaposljenost) jer vec to placa firma kod koje radis

Ja isto imam obrt, doduse kao racunarsko programiranje i bez problema pruzam usluge strancima. meni nije niko problem nikada napravio
Mislim da je njima bitno samo sve da im platis na ono sto zaradis

I znam isto na svom iskustvu kolko mi je komplikovano bilo objasniti da radim preko interneta, da to nije pravi izvoz i slicno...ali na kraju bez problema poslujem i nikakav problem mi ne prave
tek je krenulo, strpi se 1-2 godine da vidimo hocel ti pravit
Rimes87

#850 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Rimes87 »

Iz ovog svega se da naslutiti da oni žele pare. I imam osjećaj da ako neko bude uporan i jednostavno im kaže da im ne može pare dati odjednom nikako oni bi bili i više nego spremni da se nagode. A, sada, to što oni poistovjećuju freelancer-e sa nekakvim samostalnim poslovima koji nemaju veze s freelancing (tipa sudski tumač) je drugi par opanaka. Plus, ja i dalje ne kontam zašto ljudima traže period od 2015. do 2017. Da nisu skontali da je tad nastao boom što se tiče freelancing-a ili nešto slično? Da je zastara poreza, nije, jer se tu računa 5 godina koliko sam ja upoznat. Da je zakon, nije, i on postoji od 2008. Dodatak za nesamostalni/samostalni rad koji je malo bolje uređen je ubačen 2013., mensečini. Baš je sve čudno i nekakpo 'nezgrapno' oko ovog cijelog procesa, i samog zakona i same 'javne' objave. Nekako mi se sve čini na silu i mišiće.
Post Reply