drugi pogled na religiju
- Bloo
- Globalna šefica
#826 Re: drugi pogled na religiju
Postajete degutantni, nečitljivi, ponavljate se već hiljaditi put...sad se dovodi i u pitanje šta znači konzumacija braka. Dvojica muškaraca se raspravljaju (kao i na svim temama) kad je muhamed imao seks, te koliko je godina imala žena u pitanju.
Pa opet željezo.
Osjećam se kao da sam došla na temu o Informeru, te da sam uhvaćena u noćnu moru koja se ponavlja.
Jedno te isto sranje svakih par dana, ciklično.
Pa opet željezo.
Osjećam se kao da sam došla na temu o Informeru, te da sam uhvaćena u noćnu moru koja se ponavlja.
- Nurudin
- Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.
#827 Re: drugi pogled na religiju
nismo mi ovdje da tebe zabavljamoBloo wrote:Postajete degutantni, nečitljivi, ponavljate se već hiljaditi put...sad se dovodi i u pitanje šta znači konzumacija braka. Dvojica muškaraca se raspravljaju (kao i na svim temama) kad je muhamed imao seks, te koliko je godina imala žena u pitanju.
Pa opet željezo.
Osim toga, to je posao moderatora , da ne dozvoljava da se na svakoj temi piše isto . Mene je zbog toga obrisao x puta, a
onda mi predložio dobrohotno da otvorim temu na kojoj ću pisati svoje poglede na religiju.
Onda je isti došao na temu i počeo spamati, a Smrčak sa svojim "argumentima" i željezom sere li sere, tako da se ništa ne
vidi od njega ...
Do sad me nije zanimao ničiji sexualni život ali od sad me pravo zanima . Jer jbg ja idem na neku ljudskost i da se da svakom
prostor da se izrazi ali ovdje se ide na hinjavu politiku , tvoj stav ćemo zaspamati smrčkom i zajebancijom, a naše
"svete" teme će ostati čiste.
Pa ok, evo sad malo vidi kako je kad imaš mene u ulozi Smrčka . Ionako je moja filozofija da Jedan igra sve uloge
- Nurudin
- Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.
#828 Re: drugi pogled na religiju
Evo najnoviji božiji govorNurudin wrote:Ljudi su ovdje bukvalisti , na ovom forumu, a često se radi i samo o tvrdoglavosti čiji je izvor u tradicionalizmu.
Tradicionalizam već ima svoje "istine" o svijetu i bogu , i ne želi da ih propituje , da ih mijenja.
Tradicionalistički um, poput Halilovog ili Arzinog , MORA svaku pojavu ili ideju svesti u svoje okvire , da bi uopće bio u stanju
da komunicira o nekoj ideji . To je problem tradicionalista, oni ne smiju da izađu izvan svojih okvira, jer samim tim
on prestaje biti to što jeste.
Zato je to razgovor sa gluhim, ili mu pričaj sa njegovim jezikom simbola, ili te ne čuje.
Zato ja kad pričam u jeziku islamskih simbola, ja samo koristim taj jezik , da doprem do sugovornika koji je inače gluh.
Jedan primjer je recimo sa ovim panteizmom. Ja nisam uveo to u diskurs, nego ste vi, zbog svoje potrebe da okarakterišete
to što ja pišem sa etiketom panteizma. I jeste vrlo slično, ali suštinski postoji razlika.
Panteizam je jedinstvo boga i svijeta , međutim, po meni, ne postoji razlika između boga i svijeta. "Bog" je samo drugi naziv za sve.
Kad ja kažem da to nije vjera , to znači da ne postoji neki bog u kojeg treba vjerovati, jer u SVIJET ili u SVE ne treba vjerovati,
ono je tu , prisutno u svim svojim dimnezijama. Šta se ima u to vjerovati , to je tu, dostupno čulima i mjerenjima.
Ne postoji nikakav bog koji je unutar toga ali postoji veza svega sa svim , tkanje svega koje je nedjeljivo , ništa se ne može
izvaditi iz svog konteksta pa da ostane ono što je bilo, nego je sve u svemu , i sve određuje karakter negog svog dijela.
Jedinica je u svakom broju, broj 89 sadrži samo toliko jedinica, a njihov zbir zovemo 89, iako su fundamentalno 89 jedinica.
Jedna jedinica ako fali, to više nije 89 nego 88.
Isto tako , izraz Bog ili Allah, je ZBIR svega iz kojeg ništa nije izostavljeno , a na fundamentalnom nivou, karakter svega ili Allaha,
određuje svaka jedinka ponaosob. Svaka , sa bilo kakvim djelovanjem, niko nije izuzet.
Svako je povezan sa Allahom odnosno sa svim, a to s čim je on povezan je povezano s nečim drugim i taj network određuje karakter
svakog svog dijela, kao što društvo određuje pojedinca ALI i pojedinac određuje karakter društva.
Jedino što je u toj igri Allaha sa samim sobom, ključno u određivanju karaktera Allaha, jeste SVIJEST.
Svijest u najširem i u najsuptilnije obliku značenja. Ona je najeminentnija u čovjeku jer je čovjek najsvjesniji sebe samog.
Zato je čovjek "božiji zastupnik" na zemlji, odnosno on je taj kojemu je dat "amanet".
"Bog" ili Cjelina, vidi i čuje, kroz vid i sluh svojih dijelova , poput čovjeka, a što je taj vid i sluh "čišći" , odnosno što je manje
vezan za sebe kao subjekta, (kao dio koji nije svjestan da je dio od svega) taj čovjek postaje sve više "božanski" , odnosno izlazi
samom tom sviješću o sebstvu koje se ne identifikuje toliko sa sobom kao subjektom, iz okvira svoje subjektivnosti i automatski
ulazi u "druge dimenzije" . Postaje svijestan svega kao sebe , odnosno postaje svjestan da je on Bog.
Tako je Isus "sišao" na Zemlju, tako je Muhamed skontao TO pa je počeo da daje bogu svoj karakter...
Unutar Boga, odnosno unutar cjeline (valjda ste to do sad shvatili moja viđenje boga ali um zarobljen svojim okvirima nikad ne shvata)
se stalno dešava to kretanje i promjena karaktera boga . Pojedinci koji su promjenili svijet, su promjenili božiji karakter,
na ovaj ili onaj način , a taj karakter Boga je promijenio karakter nekih tek rođenih miliona , odnosno ulio se u njih, putem
odgoja ili ideologija, religije itd. Njihova subjektivnost ili njihov doživljaj sebe je određen time što se ulilo u njegovu svijest.
To "ulivanje" u svijest je biblisjko-mushafsko zavođenje šejtana , odnosno šejtan je pali anđeo jer je on svijest, koja je božanska
duša, odnosno nalazi se u svakome , "poklopio" tim sadržajem i "zaprljao" svijest , time što se ona odredila kao
"musliman, jevjer, komunista" pa do najsuptilnijih okvira sa kojima se razgraničavamo od drugih.
Istovremeno je taj "šejtan" i Allah, jer Allah je zbir svega , a ovaj karakter svega koji se ulije u čistu svijest, jeste
također Allah , jer je karakter svega.
Dakle, da ponovim : Allah je i šejtan (čak je i najbliži bogu jer bez njega nema igre subjekat-objekat), i Isus i Muhamed i Džibril
i ti i ja.
"mi nećemo ni jedan propis zamjeniti , a da ga ne zamjenimo boljim"
- Bloo
- Globalna šefica
#829 Re: drugi pogled na religiju
A ja baš mislila da ste ovdje da me zabavljati. Sreća pa si me trznuo.Nurudin wrote:nismo mi ovdje da tebe zabavljamoBloo wrote:Postajete degutantni, nečitljivi, ponavljate se već hiljaditi put...sad se dovodi i u pitanje šta znači konzumacija braka. Dvojica muškaraca se raspravljaju (kao i na svim temama) kad je muhamed imao seks, te koliko je godina imala žena u pitanju.
Pa opet željezo.
Osim toga, to je posao moderatora , da ne dozvoljava da se na svakoj temi piše isto . Mene je zbog toga obrisao x puta, a
onda mi predložio dobrohotno da otvorim temu na kojoj ću pisati svoje poglede na religiju.
Onda je isti došao na temu i počeo spamati, a Smrčak sa svojim "argumentima" i željezom sere li sere, tako da se ništa ne
vidi od njega ...
Do sad me nije zanimao ničiji sexualni život ali od sad me pravo zanima . Jer jbg ja idem na neku ljudskost i da se da svakom
prostor da se izrazi ali ovdje se ide na hinjavu politiku , tvoj stav ćemo zaspamati smrčkom i zajebancijom, a naše
Pa ok, evo sad malo vidi kako je kad imaš mene u ulozi Smrčka . Ionako je moja filozofija da Jedan igra sve uloge
Izjava na nivou uvrijeđenog djeteta.
Tema je drugi pogled na religiju, a ne seksualni život muhameda po hiljaditi put. I to se uvijek muškarci natežu koliko je njoj bilo godina kad ga je primila i sad se još mudruje šta je konzumacija braka. DEGUTANTNO. Za nekoga ko filozofira cijelo vrijeme o jednom, o uzvišenom, o kurcu o palcu...
Tugy, plaky - srce mi je slomljeno što te brišu. Suck it up.
Misliš da ćeš nešto promijeniti spuštanjem na ovaj nivo i žalopojkama što ništa Smrčkovo ne brišu, a tvoje da? Misliš da možeš dvoličnost/hinjavost/bezmudost pobijediti istim metodama? Mislila sam da si promućurniji, da ne kažem inteligentniji od toga.
Ako te Smrcak iritira, imaju opcije . report, block, foe...IGNORE u pm....
Ako ljudi reaguju konstantno na nešto, to nešto će reagirati natrag.
Ako nešto ignorišeš, otići će u zaborav.
- Nurudin
#830 Re: drugi pogled na religiju
Da ti kažem, to što je tebe Arzuhal šarmirao pa ti kao neka šiparica pičiš okolo za njim, UNATOČ tome što seBloo wrote:A ja baš mislila da ste ovdje da me zabavljati. Sreća pa si me trznuo.Nurudin wrote:nismo mi ovdje da tebe zabavljamoBloo wrote:Postajete degutantni, nečitljivi, ponavljate se već hiljaditi put...sad se dovodi i u pitanje šta znači konzumacija braka. Dvojica muškaraca se raspravljaju (kao i na svim temama) kad je muhamed imao seks, te koliko je godina imala žena u pitanju.
Pa opet željezo.
vidi od njega ...
Izjava na nivou uvrijeđenog djeteta.
Tema je drugi pogled na religiju, a ne seksualni život muhameda po hiljaditi put. I to se uvijek muškarci natežu koliko je njoj bilo godina kad ga je primila i sad se još mudruje šta je konzumacija braka. DEGUTANTNO. Za nekoga ko filozofira cijelo vrijeme o jednom, o uzvišenom, o kurcu o palcu...
Tugy, plaky - srce mi je slomljeno što te brišu. Suck it up.
Misliš da ćeš nešto promijeniti spuštanjem na ovaj nivo i žalopojkama što ništa Smrčkovo ne brišu, a tvoje da? Misliš da možeš dvoličnost/hinjavost/bezmudost pobijediti istim metodama? Mislila sam da si promućurniji, da ne kažem inteligentniji od toga.
Ako te Smrcak iritira, imaju opcije . report, block, foe...IGNORE u pm....
Ako ljudi reaguju konstantno na nešto, to nešto će reagirati natrag.
Ako nešto ignorišeš, otići će u zaborav.
svjetonazorski nebo i zemlja, ALI ti ćeš u svemu tome njemu držati vodu, jer su ti šarmantna ta njegova stilska šupljiranja...
samo može da bude potvrda onom Muhamedovom da za svjedoka trebaju 2 žene, jer su manjkave pameti.
Dakle , ili "budi muško" , pa razdvajaj emocije od jasnog rasuđivanja , pa ćeš onda kod mene imati težinu ...ili dovedi sa
sobom još jednu , valjda nećete obje biti sluđene .
- Connaisseur Karlin
#831 Re: drugi pogled na religiju
da ponovim svoj post ovdje:Smrcak15 wrote: evo hajm o reci da je to tacno sto stoji da su imali sex dok je ona bila 9 godina kad je usla u pubertet.
Jeli uradio nesto neobicno za to vrijeme ako je norma bila da djvojke se udaju kad dobiju menstruaciju??
ako se nsto prakticiralo kao uobicajeno, ne znaci , a i nije , bilo normlano
a sad cu doadti jos nesto vrlo brutalno , sramota da musko u 21 stoljecu ne razmislja :
By the end of puberty, the vagina and vulva are fully developed and klix are capable of sexual reproduction.
sad mi jos recitee da je penis odraslog msukarca bio ok za ulazak u vaginu djetetu od 10 godina
prestanite pisati da je to bilo normlano, jer, tad nisu znali, i to je bilo uobicjaeno, iako to en znaci da je bilo drustveno prihvatljivo
ubijanje i kopanje beba je bilo uobicajeno , ali nitko to ni tad nije prihvatao kao normlanim aktom, iako se prakticirao
- Bloo
- Globalna šefica
#832 Re: drugi pogled na religiju
Touche!Nurudin wrote: Da ti kažem, to što je tebe Arzuhal šarmirao pa ti kao neka šiparica pičiš okolo za njim, UNATOČ tome što se
svjetonazorski nebo i zemlja, ALI ti ćeš u svemu tome njemu držati vodu, jer su ti šarmantna ta njegova stilska šupljiranja...
samo može da bude potvrda onom Muhamedovom da za svjedoka trebaju 2 žene, jer su manjkave pameti.
Dakle , ili "budi muško" , pa razdvajaj emocije od jasnog rasuđivanja , pa ćeš onda kod mene imati težinu ...ili dovedi sa
sobom još jednu , valjda nećete obje biti sluđene .
Nisam ništa drugo ni očekivala od tebe. Možda jesam malo suptilniju i "intelektualniju" uvredu, ali definitivno si izdominirao sa ovom koja pokriva puno polja odjednom.
Neka si ti nama pokazao svoje pravo lice, koje se ne razlikuje od lica onih sa kojima se natežeš na ovim temama.
Ali bitno je da ti živiš u tlapnji da si bolji od njih.
Ah zaboravih, pa da se nadopunim. I definitivno ne gaji iluzije da težim da ikakvi moji postupci ili djela imaju "težinu" kod tebe. Sumnjam da iko teži.
- Nurudin
#833 Re: drugi pogled na religiju
Onda ti je valjda jasno i da su tvoji prigovori upućeni meni, besmisleni?
Inače, nemam uopće zbog ovoga što sam već naveo , loše mišljenje o tebi. Ne mislim ni da je to "loše" ili ružno
ponašanje , da si loša osoba. Jok
Ti si samo nesvjesna nekih aspekata svog ponašanja, a ja sam ti na njih ukazao. Inače ne bih, da me se ne tiču,
kao što je sad slučaj.
Inače, nemam uopće zbog ovoga što sam već naveo , loše mišljenje o tebi. Ne mislim ni da je to "loše" ili ružno
Ti si samo nesvjesna nekih aspekata svog ponašanja, a ja sam ti na njih ukazao. Inače ne bih, da me se ne tiču,
kao što je sad slučaj.
- Bloo
- Globalna šefica
#834 Re: drugi pogled na religiju
Zaboli me vagina kakvo misljenje imas o meni.Nurudin wrote:Onda ti je valjda jasno i da su tvoji prigovori upućeni meni, besmisleni?
kao što je sad slučaj.
Ja sam komentarisala jer sam se iznenadila da si se spustio na nivo koji si se spustio da se raspravljas sa Smrckom o temi koja je milion puta prezvakana. I degutantna u svojoj prirodi. I to da bi se osvetio pravednicki sto ti brisu postove, a njegove toleriraju.
Infatilna reakcija. I jos infatilnija kad sam ti ukazala na to.
I uopste glupo sa moje strane sto komentarisem jer misljah da si drugaciji kad se vec takvim predstavljas.
A sve sto smatras da treba da me.prosvijetlis, ukazes, mansplainas, itd, ukljucujuci i tvoje misljenje o meni, mozes komotno da si zabijes tamo gdje sunce ne sija, jer me zaboli neka stvar.
Da si plemenit i iskren kao sto se predstavljas, bilo bi drugacije. Ovako, nastavi se igrati odnosno gadati fekalijama sa Smrckom oko odvratne teme u svom malom zamisljenom uzvisenom vrticu.
Over and out.
- Nurudin
#835 Re: drugi pogled na religiju
nek' bude tvoja zadnja 
- Connaisseur Karlin
#836 Re: drugi pogled na religiju
a to je kao tvoja "finalna" odluka, a ne njena odlukaNurudin wrote:nek' bude tvoja zadnja
fino rece Bloo over and out
ili treba tvoje misljenje ili odobrenje , iako ga nitko nije ni trazio
-
Dogmano
#837 Re: drugi pogled na religiju
Koja je uloga pojedinca u ovoj koncepciji SveJednog. Ako je sve Jedno, je li onda i svejedno? Je li svejedno šta mislimo, govorimo i činimo? Postoji li Dobro i Zlo i zašto je nešto Dobro, a zašto Zlo?
-
kerima1
#838 Re: drugi pogled na religiju
”Kada Allah i Poslanik Njegov nešto odrede, onda ni vjernik ni vjernica nemaju pravo da po svom nahođenju postupe. A ko Allaha i Njegova Posalnika ne posluša, taj je sigurno skrenuo s pravog puta.” (El-Ahzab, 36)
Znaci mushaf je djelo i Allaha i Muhameda, obojica se pitaju.
Znaci mushaf je djelo i Allaha i Muhameda, obojica se pitaju.
- Nurudin
#839 Re: drugi pogled na religiju
Tvoja uloga je "odabrana" , ti si to što jesi , i što si prirodniji to si usklađeniji sa Cjelinom...a i ako nisi zadovoljan sa ulogom,Dogmano wrote:Koja je uloga pojedinca u ovoj koncepciji SveJednog. Ako je sve Jedno, je li onda i svejedno? Je li svejedno šta mislimo, govorimo i činimo? Postoji li Dobro i Zlo i zašto je nešto Dobro, a zašto Zlo?
tvoje nezadovoljstvo je proizvod Cjeline, odnosno nezadovoljstvo je priroda tvoje uloge.
Igraš ulogu nezadovoljnog , svijesno ili nesvjesno. Samo, ako si svjestan uloga , onda si svjestan i da je uloga nešto što
ti nisi , nego si ono iza uloge. Svijest . Ono što funadamentalno svi jesmo , a to što si trenutno sedam milijarditi i neki
izraz te jedne svijesti , ne mijenja tu činjenicu .
Dobro i zlo je uvijek na nivou uloge i u odnosu na nju. Ja igram ulogu Nurudina koji ima altrenativni pogled na religiju, i
"dobro" je za Nurudina kad ima jače argumente od ovih klasičnih tradicionalnih pogleda na religiju, a to isto je "zlo" za nekog
ko mi oponira. Što je slika šira i viša, što uzima veći broj i obim u igru, to se poimanje dobra i zla, usložnjava do momenta
kad je više neprepoznatljiva razlika. TAd se ili odvaja od uloge i prosuđuje na osnovu svijesti i "gleda srcem" , ne emocijom,
nego se izađe iz vlastitih mentalnih okvira i gleda se svijet kao Jedna svijest i rasuđuje se u datom trenutku, šta je dobro
a šta zlo. Ne unaprijed , nego u tom trenutku .
Druga opcija je da se ostane u ulozi i recimo ubijaš druge jer oni nisu u pravu, a ti i tvoji jesu .
Međutim, čak i kad se to dešava , a dešava se uviijek i dešavaće se, i to je u skladu sa cjelinom , jer ona tako funkcioniše ,
"doživljava" sebe kroz suprotnosti , a one često odu u krajnost.
Tvoje ponašanje i hoće li ti biti svejedno, je već određeno tvojom prirodom i time koliko ćeš biti svjestan uloge i hoćeš li biti
svjestan, da osim tvog JA, postoji i ISTO univerzalno Ja . Ti si sukus svega ili smanjena verzija svega , koje je svoje JA stavilo
na taj način u tebe .
Dakle, do tebe je hoće li ti biti svejedno ili neće. Nema prebacivanja odgovornosti na druge ili na učenje koje će ti logično reći
"pa dobro je da ubiješ ove druge jer oni uče nešto suprotno nama" .
- Nurudin
#840 Re: drugi pogled na religiju
sj'o što sam lukavConnaisseur Karlin wrote:a to je kao tvoja "finalna" odluka, a ne njena odlukaNurudin wrote:nek' bude tvoja zadnja![]()
![]()
fino rece Bloo over and out![]()
ili treba tvoje misljenje ili odobrenje , iako ga nitko nije ni trazio
jesi li ti ova druga žena potrebna za svjedočenje ?
- aurora313
#841 Re: drugi pogled na religiju
Smrle se pita: Kako je Muhammed ili bilo ko mogao znati da zeljezo mora da bude spusteno sa nebesa a da se ne stvara na zemlji?Connaisseur Karlin wrote:""naucno" znanje iz Kurana je zabiljezeno iz prethodnih civilizacija, jedna Kina je prije 2500 godina se grijala na prirodni gas , a nama Srmcko pise o zeljezu kao cudu iz Kuranaishrana u Kuranu i hadisma je kopija ayurvede
I valjda bi htio da se o tom ‘čudu‘ diskutuje. Od prezauzetosti oko traženja i tumačenja kojekakvih nano gluposti, nije valjda nikada vidio da naučnici idu u pustinjska područja gdje će lakše naći meteore od željeza, jer ih je tako lako uočiti: crni grumeni na žutom pijesku. I eto mu željeza iz nebesa kao što su ga našli Muhamedovi sunarodnjaci. A da željeza ima u mineralima i oksidima iz rudnika i da ga eksploatišemo iz zemljine kore a ne iz nebesa... i da smo svi mi praktično sazdani od željeza i metala ‘iz nebesa‘.
A željezo se naveliko stvaralo na zemlji, Smrle... i taj je proces oslobađao potrebni nam kisik.
I sada nas dva bi da ‘diskutujemo‘ oko uloge nebesa u željezu. Šta reći. Zamorno.
- asurbanipal
#842 Re: drugi pogled na religiju
Smrcak15 wrote:Nurudin wrote:kad ti objasniš zašto je sex sa djevojčicom od 9 godina "božanska mudrost"
Pa zato sto je daleko najucevnija bila, prenijela masa hadisa plus poducavala generacije poslije muhammedove smrti.
How yes no
Aisha, along with an army including Zubayr ibn al-Awam and Talha ibn Ubayd-Allah , confronted Ali's army, demanding the prosecution of Uthman's killers who had mingled with his army outside the city of Basra. When her forces captured Basra she ordered the execution of 600 Muslims and 40 others, including Hakim ibn Jabala, who were put to death in the Grand Mosque of Basra. Aisha's forces are also known to have tortured and imprisoned Othman ibn Hanif the governor of Basra appointed by Ali.
-
Dogmano
#843 Re: drugi pogled na religiju
U redu, pratim, čitam.
Da li je, implicitno, poenta u afirmaciji ili negaciji vlastitog postojanja?
Odgovorite mi šta je Allah? Je li Allah ukupnost postojanja (šta je sa nepostojanjem)? Živi i Vječni, zar ne? Ko su mrtvi i prolazni? Je li smrt pobjeđuje život ili život pobjeđuje? Ili su inherentni i beskrajni? Je li prvo smrt ili život i šta je zadnje?
Kažite mi koja je najljepša osobina insana?
I nakon svih odgovora, opet mi, u najkraćem, kažite: Šta je Allah?
Odgovorite mi šta je Allah? Je li Allah ukupnost postojanja (šta je sa nepostojanjem)? Živi i Vječni, zar ne? Ko su mrtvi i prolazni? Je li smrt pobjeđuje život ili život pobjeđuje? Ili su inherentni i beskrajni? Je li prvo smrt ili život i šta je zadnje?
-
kerima1
#844 Re: drugi pogled na religiju
Allah ili Univerzum i sve sto je u njemu je nista drugo do energija ili svijest.I nakon svih odgovora, opet mi, u najkraćem, kažite: Šta je Allah?
- Nurudin
#845 Re: drugi pogled na religiju
Ne može se Allah objasniti zato što je Allah sve, a plus je nemiran i kreće se , stalno je u promjeni .Dogmano wrote:U redu, pratim, čitam.
"Da su sva mora tinta, a stabla pisaljke, ne bi se ispisale riječi tvog Gospodara" .
Upravo ove riječi što mi pišemo su isto te riječi..
Nepostojanje ne postoji , samim tim je suvišno o tome raspravljati .
-
riverflow
#846 Re: drugi pogled na religiju
Jeste, svejedno je, samo nam se čini da je drukčije. Vjerovatno to "svejedno" grubo zvuči jer ga shvaćamo iz ugla osobe koja posmatra svijet kroz mentalno-emotovne filtere. Ja kao osoba ne mogu i neću prihvatititi zlo i izjednačiti ga sa dobrim, ali to je osoba, ličnost u meni. Svjesnost o postojanju suštine bića kao dijela Izvora- Cjeline uključuje unutrašnjeg posmatrača koji "vidi" tu osobu i sva njena djelovanja prema "vani". Dakle, vidi taj uticaj na dobro i zlo, koje se stalno smjenjuje u ovom našem dinamičnom životnom toku. To nikako ne znači da osoba ne treba ništa mijenjati i prepustitit se stihiji. Naprotiv, upravo naša medjusobna djelovanja čine tu stihiju. Tako da je svejedno u smislu da se sve "samo" dogadja, spontano, po prirodnim zakonima.Dogmano wrote:Koja je uloga pojedinca u ovoj koncepciji SveJednog. Ako je sve Jedno, je li onda i svejedno? Je li svejedno šta mislimo, govorimo i činimo? Postoji li Dobro i Zlo i zašto je nešto Dobro, a zašto Zlo?
SveJedno nije koncepcija, valjda, to je jednostavno sve, sve koncepcije npr.
I onda ide neizbježni Rumi: Out beyond ideas of wrongdoing and rightdoing there is a field. I'll meet you there. Kralj
- Bloo
- Globalna šefica
#847 Re: drugi pogled na religiju
Ja bih ovo koristila i kao moto za međuljudske odnose i možda ljubaFriverflow wrote:
I onda ide neizbježni Rumi: Out beyond ideas of wrongdoing and rightdoing there is a field. I'll meet you there. Kralj
-
riverflow
#848 Re: drugi pogled na religiju
Zašto da neBloo wrote:Ja bih ovo koristila i kao moto za međuljudske odnose i možda ljubaFriverflow wrote:
- Bloo
- Globalna šefica
#849 Re: drugi pogled na religiju
Da.riverflow wrote:Zašto da neBloo wrote:Ja bih ovo koristila i kao moto za međuljudske odnose i možda ljubaFriverflow wrote:
Jako mi se sviđa. Što je više čitam, to mi je ljepša.
Podsjeća me na neku pjesmu (ili poemu), koja mi trenutno izmice, ali mozda se sjetim.
-
riverflow
#850 Re: drugi pogled na religiju
Allah je biti i ne biti, što bi rekli budisti - glagol.