Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Bloo
Globalna šefica

#826 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
nismo mi u istoj ravan, nego jednostavno povlacim paralelu, jer ako nesto govori sto se poklapa sa Kuranom i hadisom, nisam toliko glup da nemogu vidjeti jeli se nesto poklapa.

nema ovdje problema na dugo i na siroko.
Povlačiš paralelu između SVOJE interpretacije nečeg u Kuranu i Greenovog simplificiranog izlaganja za potrebe pop emisije o nauci.
Smrcak15

#827 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

ExNihilo wrote:Znaš šta Green još kaže. Da ne'a boga. Hajd sad ti meni reci što mu vjeruješ po pitanju jednog, a ne po pitanju drugog.
nije tacno, cuj sta kaze iz njegovih usta
Euridika
Globalna šefica

#828 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Euridika »

Samo još jedna opservacija: Kur'an nigdje ne spominje eksplicitno druge dimenzije. On spominje druge svjetove, neke nama vidljive, a neke nevidljive. Ali ti različiti svjetovi ne moraju postojati u različitim dimenzijama, teoretski je sasvim moguće da ti svjetovi postoje u našem 3-D svijetu. Mi nemamo nikakve dokaze da su ti svjetovi stvarno višedimenzionalni prostori.
Možemo jedino reći da opisi višedimenzionalnih prostora bolje opisuju neke od brojnih svjetova koji su spomenuti u Kur'anu i hadisima, pa odatle povlačiti neke paralele, ali samo u domenu špekulacija, tj. pretpostavki i hipoteza, nikako ne možemo ovdje govoriti o jasnim dokazima ili nečemu sličnom.
Smrcak15

#829 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Euridika wrote:
Smrcak15 wrote:
Bloo wrote:Nek si ti sebe i Greena stavio na istu ravan sa tumacenjima.
Naklon od mene do poda za ta muda do poda.
Greena sam prvi puta slusao i gledao tamo nekad davne 2003/2004 kada je lansirao svoju String theory dokumentarac

a ja volim takve dokumentarce pa sam ga pregledao i vidio da covjek prica kao da je citao poslanikove hadise , odmah sam mogao konekciju napraviti

razlika je jedino, sto on tvrdi d aje mogucnost beskonacan broj univerzuma dok hadisi kazu da im je ogranicen broj. to je sva razlika.

da da i imam muda se uhvatiti u kostac sa ovim temama jer me interesuju, a Green je extra astrofizicar , pa ide onom tehnikom koju ja volim kompliciranu stvar pojednostavi da je i laik koliko toliko razumije a kad gvoori akademskim rijecnikom o istoj stvari ko da ti prica vanzemaljaac.
A Smrle, jesi li ti astrofizičar po struci? Malo je nadmeno za sebe reći da si u istom nivou sa planetarno poznatim ekspertom - prof. dr fizike kojem je uža specijalnost astrofizika, osim naravno ako si i sam vrhunski stručnjak iz te oblasti. Ako jesi, tad tebi svaka čast. Ali, ako nisi, a vjerujem da ipak nisi, onda zaista spusti lopticu.

Btw, po teoriji superstruna, broj dimenzija paralelnog univerzuma nije beskonačan. Teorija daje koherentne rezultate samo za dva diskretna modela univerzuma: 10-dimenzionalni i 26-dimenzionalni, pri čemu se smatra da je ovaj prvi vjerovatnija opcija.
nisam astrofizicar, ali dovoljno razuman da mogu povlaciti paralele.

to je ono sto je bitno, nije bitno kako teorija struna funkcionise u ovoj situaciji nego sta ta teorija propagira.
harač

#830 Re: Ateizam vs. Religija

Post by harač »

teorija struna propagira teleportiranje duse u paralelni univerzum gdje ce potencijalno biti mucena citavu vjecnost :D
Smrcak15

#831 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

harač wrote:zar ne postoji ocit problem sa ovom teorijom paralelnih univerzuma kao objasnjenja raja i pakla... radi se opet o mjestu unutar univerzuma, prostora i vremena, a ne izvan univerzuma? zar allah nece biti na neki (bukvalan?) nacin prisutan u raju, grijati vas svojom pojavom i sl.?
radi se opet o mjestu unutar univerzuma, prostora i vremena, a ne izvan univerzuma?
Raj nije nigdje u mjestu u ovom nasem univerzumu.
zar allah nece biti na neki (bukvalan?) nacin prisutan u raju, grijati vas svojom pojavom
sustinu bitisanja Allaha u Raju ili iznad raja, neznamo o tome, samo je moguce vidjeti Allaha u raju, ali ne znaci da je on u Raju sa svojim bicem.
Bloo
Globalna šefica

#832 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:

to je ono sto je bitno, nije bitno kako teorija struna funkcionise u ovoj situaciji nego sta ta teorija propagira.
Ponovi ovo što si rekao sam sebi i to jako polako.
Više puta.
Ja se stvarno divim kako uspjevaš da funkcionišeš među ljudima sa full blown kognitivnom disonancom.

Predlažem ti da ipak možda apliciraš svoje shvatanje univerzuma u Kur'anu na Gödelov rad, možda poluči više rezultata među forumskom populacijom, čak i muslimanima.
Dozer

#833 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

Euridika wrote:[
Ako šta fakat mrzim na ovakvim temama jeste kad me neko pita kad je nešto rečeno, gdje to piše, ko je to tačno rekao i sl. Ja takve stvari jednostavno ne pamtim. I moram da guglam da nađem odgovore, isto što bi mogao da uradi i vrli pitac. Pa to i sad uradih:

https://questionsonislam.com/question/h ... forbidden/
https://www.muslimsandtheworld.com/is-a ... -in-islam/

Nemam pojma da li su ove stranice zaista priznate ili ne, po sadržaju su svakako populističke. Vjerovatno nešto o ovome piše i na stranicama IZ BiH ili nekog bosanskog islamskog udruženja, ali stvarno nemam vremena, a ni volje da to istražujem. Valjda te ovo gore zadovolji.
Ma nisi me skontala. Nisam te ni pitao ko je to rekao ili napisao, nego sam postavio logicno pitanje, a ono glasi:

Ako su efendije, imami, hodze ili ko vec, dolazili u dzamije razneseni alkoholom, to znaci da je sve to vec postojalo, a samim tim i da je Kur'an bio objavljen, a Muha odavno mrtav, tj. u dzennetu.
A ako je to tako, sto nam je Smrle argumentovano potvrdio, onda je sasvim logicno pitanje - kome je Allah diktirao naknadnu zabranu alkohola u islamu, i kako se ona uopste onda nasla u Kur'anu? :D
ExNihilo

#834 Re: Ateizam vs. Religija

Post by ExNihilo »

Smrcak15 wrote:
ExNihilo wrote:Znaš šta Green još kaže. Da ne'a boga. Hajd sad ti meni reci što mu vjeruješ po pitanju jednog, a ne po pitanju drugog.
Pregledah video i nigdje se čovjek nije izjasnio o svojim uvjerenjima. S druge strane, na ovom videu eksplicitno kaže:
Brian Green wrote:I too get asked at many lectures my view on god and my typical answer is that, sure, there could be a god that's behind it all and what we're physicists, chemists, biologists doing is working out god's laws. If that's how it is I am thrilled to be part of that noble journey.

I then add by saying: Look, there's no evidence for that. I don't see any reason to believe that.
Bloo
Globalna šefica

#835 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

ExNihilo wrote:
Pregledah video i nigdje se čovjek nije izjasnio o svojim uvjerenjima. S druge strane, na ovom videu eksplicitno kaže:
1. Pogledaj korisnika koji je i uploadirao video koji je Smrcak postao i vrstu videa na njegovom kanalu.
2. Kakva je ono emisija Evidence?
ExNihilo

#836 Re: Ateizam vs. Religija

Post by ExNihilo »

Bloo wrote:
ExNihilo wrote:
1. Pogledaj korisnika koji je i uploadirao video koji je Smrcak postao i vrstu videa na njegovom kanalu.
Ma neki evangelistički cherry picking. Intervju izrezan do besvijesti.
Euridika
Globalna šefica

#837 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Euridika »

Dozer wrote:
Euridika wrote:[
Ako šta fakat mrzim na ovakvim temama jeste kad me neko pita kad je nešto rečeno, gdje to piše, ko je to tačno rekao i sl. Ja takve stvari jednostavno ne pamtim. I moram da guglam da nađem odgovore, isto što bi mogao da uradi i vrli pitac. Pa to i sad uradih:

https://questionsonislam.com/question/h ... forbidden/
https://www.muslimsandtheworld.com/is-a ... -in-islam/

Nemam pojma da li su ove stranice zaista priznate ili ne, po sadržaju su svakako populističke. Vjerovatno nešto o ovome piše i na stranicama IZ BiH ili nekog bosanskog islamskog udruženja, ali stvarno nemam vremena, a ni volje da to istražujem. Valjda te ovo gore zadovolji.
Ma nisi me skontala. Nisam te ni pitao ko je to rekao ili napisao, nego sam postavio logicno pitanje, a ono glasi:

Ako su efendije, imami, hodze ili ko vec, dolazili u dzamije razneseni alkoholom, to znaci da je sve to vec postojalo, a samim tim i da je Kur'an bio objavljen, a Muha odavno mrtav, tj. u dzennetu.
A ako je to tako, sto nam je Smrle argumentovano potvrdio, onda je sasvim logicno pitanje - kome je Allah diktirao naknadnu zabranu alkohola u islamu, i kako se ona uopste onda nasla u Kur'anu? :D
Aha, sad kontam. Pa izdiktirao je Muhammedu a.s., ali nije u samom početku poslanstva, nego tek par godina nakon što je preselio iz Mekke u Medinu. I to čak nije ni to bilo odjednom, već u tri različita navrata, svaki put se uslov pooštravao (krenulo je od blagog upozorenja - eto, nemojte baš piti, nije zdravo, osim u vrlo malim količinama i sl., pa sve do potpune zabrane u zadnjem krugu).
Smrcak15

#838 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:
Smrcak15 wrote:
nismo mi u istoj ravan, nego jednostavno povlacim paralelu, jer ako nesto govori sto se poklapa sa Kuranom i hadisom, nisam toliko glup da nemogu vidjeti jeli se nesto poklapa.

nema ovdje problema na dugo i na siroko.
Povlačiš paralelu između SVOJE interpretacije nečeg u Kuranu i Greenovog simplificiranog izlaganja za potrebe pop emisije o nauci.
pa eto green izmisljao nesto sto ne zagovara samo eto radi dokumentarca :-)
Smrcak15

#839 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

ExNihilo wrote:
Smrcak15 wrote:
Brian Green wrote:I too get asked at many lectures my view on god and my typical answer is that, sure, there could be a god that's behind it all and what we're physicists, chemists, biologists doing is working out god's laws. If that's how it is I am thrilled to be part of that noble journey.

I then add by saying: Look, there's no evidence for that. I don't see any reason to believe that.
pazi, on je samo realan, kao astrofizicar, on ocekuje empirijske dokaze

ali takvih dokaza nema niti ce ih ikada biti niti ce ih Bog uopste dopustiti da ih ima dok god traje test na zemlji

tako da kad on kaze nema dokaza, on misli na empirijske dokaze, a svak ivjernik ce reci naravno da nema empirijskih dokaza

mi vjernici kad baziramo vjerovanje u postojanje Boga mi to na osnovu dokaza za vjerovanje baziramo a ne na osnovu emprijski h dokaza, kada to shvatite bolje cemo se razumjeti.

sure, there could be a god that's behind it all and what we're physicists, chemists, biologists doing is working out god's laws. If that's how it is I am thrilled to be part of that noble journey
fino ti kaze, moguce je je da ima

realno od njega, dok kod ateista je nema i tacka.
Smrcak15

#840 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

ExNihilo wrote:
Bloo wrote:
ExNihilo wrote:
Ma neki evangelistički cherry picking. Intervju izrezan do besvijesti.
a ja sam ga pregledao cijelog neizrezanog, nista tu nije zamagljeno nego jednostavno samo pokazano najinteresantnije.
Bloo
Globalna šefica

#841 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
a ja sam ga pregledao cijelog neizrezanog, nista tu nije zamagljeno nego jednostavno samo pokazano najinteresantnije.
Pa i mi bismo ga cijelog, neobrezanog da pogledamo i poslusamo.
Smrcak15

#842 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:
Smrcak15 wrote:

Ponovi ovo što si rekao sam sebi i to jako polako.
Više puta.
Ja se stvarno divim kako uspjevaš da funkcionišeš među ljudima sa full blown kognitivnom disonancom.

Predlažem ti da ipak možda apliciraš svoje shvatanje univerzuma u Kur'anu na Gödelov rad, možda poluči više rezultata među forumskom populacijom, čak i muslimanima.
kada kazem kako teorija struna funkcionise mislim na detaljan nivo gdje se rade matematicki proracuni , ovo naprimjer
Image
Image
Image
Image

ali sta propagira ta teorija koju mi matemticki nerazumijemo a ni ti ta ma koliko god zove popila da ti probistri mozak nebi ti mogla probistriti da razumijes ove i sustinu ovih formula, propagira paralelne univerzume

to je nesto sto mozemo da razumijemo.

jesi li sad shvatila sta sam htio reci, i nije to bas kognitivna disonanca kako to ti hoces da prestavis, nego prije ce btii da me nepratis sta ti se pise nego prejeduciras stvari bez temeljite analize sta hocu da kazem :kiss:
Smrcak15

#843 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:
Smrcak15 wrote:

ExNihilo

#844 Re: Ateizam vs. Religija

Post by ExNihilo »

Bloo wrote:
Smrcak15 wrote:
Neosunećenog.
Bloo
Globalna šefica

#845 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Living water :lol:
Bloo
Globalna šefica

#846 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Smrcak, mozes li mi objasniti sta je tacno dokaz za vjerovanje?
Smrcak15

#847 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:Smrcak, mozes li mi objasniti sta je tacno dokaz za vjerovanje?
dokaz za vjerovanje je kada vidis tragove kreacije ali nevidis kreatora, to je dokaz za vjerovanje u postojanje kreatora

nesto ovako
Image

naprimjer vidis sastavljene puzle na sred pustinje, mi vjerujemo na osnovu toga da kreator postoji jer su puzle organizovano poslozene da cine sliku, iako nismo nikad vidjeli to koji je napravio i sastavio to, mi na osnovu toga vjeroujemo u postojanje kreatora iako ga ocima nismo vidjeli.

nemamo emprijski dokaz za postojanje tog koji je slozio puzle, ali imamo dokaz za vjerovanje u njegovo postojanje

razumijes li me sad???
Smrcak15

#848 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:Living water :lol:
pusti to sto su krscani, nema veze u ovom slucaju, tema nije krscanstvo, tema je opsta pa zato i uzimam taj video kao primjer.
Bloo
Globalna šefica

#849 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Znaci dokaz za vjerovanje je nesto sto ti sebi ne.mozes logicki da.objasnis zasto i zbog cega je tu i kako je nastalo?
JVC

#850 Re: Ateizam vs. Religija

Post by JVC »

Bloo wrote:
ExNihilo wrote:
To je ista osoba, tj Smrcak na forumu je Skakvac na youtube-u, s tim da bi trebao biti skakavac, malo ga zeza maternji jezik.
Locked