Kakve veze Galijasevic i Sejdo Bajramovic imaju s ovim?!! Feliciu Langer ne mozes u istu recenicu staviti s njima, a ne "pronalaziti ih". Felicia Langer je Jevrejka, koja se bori za prava Palestinaca, kontra cionista. I nije jedina, nju sam izdvojio iz citavog opusa Jevreja anticionista (bas iz razloga sto je licno, kao i njen muz, prosla najvece golgote nacisticke Njemacke).Opetja033 wrote:Naci cu i ja Galijasevica i Sejdu Bajramovica. To nije ama bas nikakav dokaz. Ne mozes negirati nijednu tacku koju sam naveo u svom komentaru. Neuporedivo je jbt.salik79 wrote:Stvarno nemam vremena, pa cu brzinski samo za cioniste i naciste. Ko ima vece pravo uporediti ih od prezivjelih holokausta?! Felicia Langer i Njen muz Mieciu Langer (jedini prezivjeli, kompletna porodica eksterminirana), zajedno sa Leah Tsemel i masom ostalih to tvrde, a ne Salik. Salik je samo, kao student, isao na predavanja koja je na Univerzitetu drzala Felicia Langer.Opetja033 wrote:
O kakvim bolan ne bio nijansama pricas. Pa ovi su industrijalizirali pokolje za razliku od Izraelaca. Da, cinjenica je da je bilo Jevreja u Wermachtu, kanim se bas tu knjigu da procitam (ovu koju si postavio), ali su svoje jevrejsko porijeklo krili kao zmija noge. Za razliku od Arapa i Druza u IDF-u, kad vec vuces mak na konac. Arapi sjede u jebenom Knessetu, ispred arapskih stranaka, imaju svoje sportske klubove, udruzenja, rade.
Ne postoje parametri po kojima se situacija Arapa u Izraelu moze porediti sa situacijom Jevreja u Trecem Rajhu. Gdje su peci? Gdje su konc logori? Poredis neuporedivo jebo te. Ne znam da li trolas druge ili fakat ovo ozbiljno mislis. Ja mislim (i nadam se) da je ovo prvo.
Hajde da si poredio sa Juznom Afrikom i aparthejdom, ja bih ti prvi potpisao. Ali ovo je niđe veze sa logikom i cinjenicama. I da vuce na antisemitizam.
Jos nesto: je li ti fakat rehabilitiras Rusiju i rusku politiku prema BiH? Smatras da su americka i ruska politika prema nama iste? Furas pricu Imrana Husseina? Pa dokazano najveci neprijatelj BiH, ne racunam ove njihove kmetove u okruzenju. Pricas o Holandjanima, Japancima, Slovencima.. A mi ovdje govorimo o politici jedne drzave naspram BiH. Svaka odluka im je bila protiv nas i u korist nasih komsija.
Ozbijlno sada: smatras da je ruska politika prema BiH dobra i da SAD i Rusija imaju podjednako (ne)prijateljsku politiku prema nama?
Sta hocu reci: Izrael je aparthejdska drzava, uziva podrsku bas kao sto je i JAR uzivao nekada. Mozemo i o vezama i odnosima Izraela i JAR-a ali drugi put, na drugim temama. Krse se osnovna ljudska prava Palestincima, nisu gradjani drugog nego treceg reda.
Medjutim kada dodjes i odvalis ovakvu stvar i poredjenja sa Trecim Rajhom, ne cinis uslugu ni Palestincima ni njihovoj borbi. A vala ni Kudsu. Ovakva poredjenja idu iskljucivo na ruku "jedinoj demokratiji na Bliskom Istoku".
Ali hajde sve to, ono pranje Rusa je najdegutantniji dio. Odvadi malo brate.
Tvoje poredjenje bi bilo mozda adekvatno da je Galijasevic prosao kroz cetnicke logore, da mu je pola familije eksterminirano, da mu je i zena bila u logoru i da je jedina, iz cijele loze, prezivjela...Iako je to neadekvatno poredjenje - jer bi Dzevad trebao zastupati prava trece strane u Srbiji, ili RS-u, kontra ekstremnih Bosnjaka koji ih ugnjetavaju. Ono, paralela ti je, blago receno - nidje veze....
Ne perem ja Ruse, ali - ako si bio u ratu, zivio u tom periodu, a bio dovoljno star - znao bi da su Rusi u taj vakat bili mudo marjanovo, koje niko nije uzbijao ni za suhu sljivu, kao sto ih nije uzbijao ni '99, kada su (lagano) poceli postajati ozbiljan igrac.
Dovoljan podatak je da im je u to vrijeme na celu drzave bio lik koji se nije trojeznio, nego samo nadoljevo...