Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Matzan

#826 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by Matzan »

Connaisseur Karlin wrote:
triconja wrote:
Connaisseur Karlin wrote: cak je i Irska promjenila plocu, sve se moze kad se hoce, majke ocevi rodbina su se godinama borili da se nekrstene bebice sahrane kao krstene osobe :thumbup:

In 2007, the International Theological Commission announced there was “hope for the salvation of children who have died without baptism”. Though this upheld the concept of limbo, priests were finally allowed to bless limbo graves and bury the unbaptised in church grounds.

:thumbup:
Opet se vracamo na pocetak, dok zakon nije izglasan nije to bilo moguce, a kad se izglasalo more sve.

Ako ti se nesto ne svidja od zakona fino postanes aktivist da se zakon promjeni i eto :thumbup:
jeste bilo moguce prije donosenja zakona, no sad postoji doticno pravilo ( nije Irska jedina drzava sa katolickim stanovnistvom)

u Kanadi i SAD se bebe zakopavaju godinama ranije od perioda foramalne odluke u Irskoj

pa daa, da su se muslimani u prici aktivirali, promjenili bi zakon zakopavanja na grobljima , to je jedna od poanti price :thumbup: vidis da se zakoni mogu prominjeniti :D no osobe na forumu upravo pokusavaju opravdati nehumane odluke religisjkih zajednica ;-)

kuzis :D

Muslimane ni na koji način ne pogađa jedan strogo izolovani i napuhan slučaj, tako da nemaju šta mijenjati.
Hodže, za razliku od popova, nisu tvrdoglave i pristaju na ukop, čak i ovom slučaju je postojala dobra volja.
To što je druga strana bila tvrdoglava i nije pristala na kompromis nije u nadležnosti ni muslimana ni IZ.

kužiš?
SaraFina

#827 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by SaraFina »

¤ jelena ¤ wrote:
SaraFina wrote:
Daj mani se moždanih driblinga te vrste. Molim te.
Kompromis (latinski compromissium, uzajamno obećanje) je način rješenja sukoba koji se temelji na međusobnom dobrovoljnom dogovoru.

Osnova kompromisa je spremnost na odricanje obiju strana u pogledu na neku od suprotnih želja ili interesa. Osim toga (obje strane) moraju biti u duhu ravnoteže i tolerancije.

Ekstremizam se često smatra antonimom kompromisa
Po ovoj definiciji riječ "MORATI" u kompromisnom značenju, koristi se kao moralna i ljudska obaveza, da će recimo porodica preminulog OBVEZATI se, da ispuni svoj dio dogovora, jer je IZ već bila načinila prvi korak i ponudila vjerski obred u duhu Islama. Zašto potenciraš trule budalaštinje i želiš izjednačiti riječ MORATI, koja se koristi u svrhu prisile, ( da je nešto čovjek prisiljen uraditi )i riječ MORATI koja je u ovom slučaju jednostranog ponudjenog rješenja IZ ponudjena kao čin dobre volje i želje da se postigne rješenje.
Osim toga ako riječ MORATI želiš iskoristiti na način prisile koji ti potenciraš ovdje, odakle u samoj definiciji onda duh ravnoteže i tolerancije?
Te moždane driblinge i dociranje rekoh ti progutaj.

Jedno je uraditi nešto u duhu tolerancije, dobre volje i želje da sa sukobljenom stranom postigneš dogovor (IZ i porodica) a sasvim drugo značenje "MORATI" ima kad je prisila ili pritisak javnosti ( u ovom slučaju prema IZ u pitanju )

Razgraniči pojmove u svojoj glavi :

1.Moraš zbog prisila i pritiska (javnosti, zajednice, porodice)u tom slučaju se ( Ekstremizam se često smatra antonimom kompromisa ) - Porodice je izašla u javnost i navukla gnjev ljudi na IZ što zorno pokazuje i ova tema.

2."Moraš" zbog moralne obaveze, u duhu tolerancije i iz želje da postigneš zadovoljavajuće rješenja za sebe i drugu stranu.
Ovo drugo je IZ pokušala čineći ustupak i ponudom klanjanja dženaze javno deklariranom ateisti.

Ubuduće molim te prestani docirati, nisam ti ja neka osrednja studentica koja te moli za prolaznu ocjenu iz maternjeg jezika. Glupo je.
Vidiš li ti pitanja koja sam postavila u prethodnom postu, a tiču se teme?
Ako vidiš, o kakvim onda duhovima i toleranciji pričaš i o kakvom ekstremizmu?

Okani se mog probavnog trakta.
Sebi trpaj u usta i gutaj šta god ti je volja - a od mene od...lepršaj, dok ne naučiš civilizovano da komuniciraš s ljudima.

I ne moli, džaba, za nešto čega ni sama nisi u stanju da se okaneš.

Meni ne moraš naglašavati da nisi stručnjak za lingvistiku i da nisi čak ni osrednja studentica maternjeg jezika.
Pojma nemam zašto to radiš.

Dakle...

Je li čovjek plaćao grobno mjesto?

Je li sahranjen na tom mjestu koje je plaćao?!

O kakvom ustupku od strane IZ je ovdje riječ i da li je realizacija tog ustupka besplatna?

Ovo su pitanja koja mene na ovoj temi zanimaju....

"Sahranila" sam te bukvalnom, i to Jelo na "tvojoj teritoriji" i tvom području :D

1x
1.Moraš zbog prisila i pritiska (javnosti, zajednice, porodice)u tom slučaju se ( Ekstremizam se često smatra antonimom kompromisa ) - Porodice je izašla u javnost i navukla gnjev ljudi na IZ što zorno pokazuje i ova tema.

2."Moraš" zbog moralne obaveze, u duhu tolerancije i iz želje da postigneš zadovoljavajuće rješenja za sebe i drugu stranu.
Ovo drugo je IZ pokušala čineći ustupak i ponudom klanjanja dženaze javno deklariranom ateisti.

Ovo drugo je IZ pokušala čineći ustupak i ponudom klanjanja dženaze javno deklariranom ateisti. [/b]

:lol: :lol:

Kvotam i "pomašćujem dodatno" isključivo da udje u zapisnik :D. Ovo molim te, bilo je u duhu tolerancije i medjusobnog uvažavanja. :D
Što se argumenata tiče, za kraj otvaram knjigu žalosti. I osobi sa dvocifrenim IQ - om je jasno da nemaš dalje šta tražiti.

Ugodno veče i vikend draga.
Last edited by SaraFina on 10/11/2017 21:02, edited 2 times in total.
triconja

#828 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by triconja »

sherbett wrote:
triconja wrote: Opet se vracamo na pocetak, dok zakon nije izglasan nije to bilo moguce, a kad se izglasalo more sve.

Ako ti se nesto ne svidja od zakona fino postanes aktivist da se zakon promjeni i eto :thumbup:
kojim se to zakonom regulira limb? :lol:
Sve se moze dogovoriti i izmijeniti ali sad je tako kako je, mozda ce za 2000 godina ljudi ic direkt u raj :lol:
animals

#829 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by animals »

Ko je lud da cita ove duge postove :-)
nikad od vas pisca :D
triconja

#830 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by triconja »

animals wrote:Ko je lud da cita ove duge postove :-)
nikad od vas pisca :D
Tako ti to bidne kad se zenske zakace :lol:
Sanjarko

#831 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by Sanjarko »

triconja wrote: Moguce. Ako ti je porodica koljenima u nekom mjestu imas porodicne placeve i tu se parkiraju umrli dok se ne popuni pa se opet prave porodicni plac.
Nisam znao stvarno. A cuo sam da mezar kada se ne odrzava da tu ukopaju nekoga drugog ponovo. A to je i logicno kada se malo razmisli da rade.
triconja

#832 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by triconja »

Vizionar 1985 wrote:
triconja wrote: Moguce. Ako ti je porodica koljenima u nekom mjestu imas porodicne placeve i tu se parkiraju umrli dok se ne popuni pa se opet prave porodicni plac.
Nisam znao stvarno. A cuo sam da mezar kada se ne odrzava da tu ukopaju nekoga drugog ponovo. A to je i logicno kada se malo razmisli da rade.
Pa normalno je kad nestane mjesta da nekog drugog tu ukopa, jer da se to tako ne radi bio bi kvadrat zemlje za drugi svijet 30 hiljada :lol: .
Connaisseur Karlin

#833 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by Connaisseur Karlin »

Matzan wrote:
jeste bilo moguce prije donosenja zakona, no sad postoji doticno pravilo ( nije Irska jedina drzava sa katolickim stanovnistvom)

u Kanadi i SAD se bebe zakopavaju godinama ranije od perioda foramalne odluke u Irskoj

pa daa, da su se muslimani u prici aktivirali, promjenili bi zakon zakopavanja na grobljima , to je jedna od poanti price :thumbup: vidis da se zakoni mogu prominjeniti :D no osobe na forumu upravo pokusavaju opravdati nehumane odluke religisjkih zajednica ;-)

Muslimane ni na koji način ne pogađa jedan strogo izolovani i napuhan slučaj, tako da nemaju šta mijenjati.
Hodže, za razliku od popova, nisu tvrdoglave i pristaju na ukop, čak i ovom slučaju je postojala dobra volja.
To što je druga strana bila tvrdoglava i nije pristala na kompromis nije u nadležnosti ni muslimana ni IZ.

kužiš?
mnogi muslimani se nisu slozili sa stavom hodze , no ne posotji kriticna masa u BiH, dolsovno, ne postoji volja za civilizirani sisite zivota :)
Hakiz

#834 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by Hakiz »

Matzan wrote:

kužiš?
Ko je tvrdoglaviji, porodica koja ne želi da se njihovom članu, nemuslimanu, obavi vjerski obred ili hodže koje ne žele da dozvole da se ukopa čovjek na mjestu za koje je godinama plaćao dok mu se ne obavi vjerski obred?
triconja

#835 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by triconja »

Matzan wrote:

kužiš?
mnogi muslimani se nisu slozili sa stavom hodze , no ne posotji kriticna masa u BiH, dolsovno, ne postoji volja za civilizirani sisite zivota :)
Islam zaostao, ostale vjere svjetlosnim godinama ispred islama, znaci da se svi presaltamo na drugu vjeru ovdje bi bila leteca auta :lol:
Connaisseur Karlin

#836 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

sherbett wrote:Nije mi jasno.. znaci kod vas se drzava petlja u vjerske zajednice?
Ne kuzim.
Kako zakonom natjeras hodzu da odrzi sahranu ako se to protivi vjerskim pravilima?
Notice, though, that this permission applies specifically to those who have been baptized. The same canon makes only two exceptions: catechumens (i.e., those who, at the time of their death, had been under instruction preparing for Catholic baptism) and children who died before receiving the sacrament of baptism that their parents intended.
izvor katolicki herald

[quote]When did the change in church doctrine take place? Canon 1183 in the 1983 edition of Canon law replaces the no-burial-for-unbaptized-babies policy found in the 1917 Canon however the mourning family must still obtain the permission of the presiding bishop to bury their unbaptized dead child in a Catholic cemetery.[/quote]

izvor: chatlic4christ

status Crkve se intenzivno mjenja od '60tih godina proslog stoljeca
Connaisseur Karlin

#837 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

triconja wrote:
Matzan wrote:

kužiš?
Islam zaostao, ostale vjere svjetlosnim godinama ispred islama, znaci da se svi presaltamo na drugu vjeru ovdje bi bila leteca auta :lol:
Serijat je zaostao, a drugi dijelovi Islama nisu problem, licno volim islamsku umjetnost :thumbup:
insomnia78

#838 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by insomnia78 »

Ja volim baklavu a ni hurme nisu lose
Connaisseur Karlin

#839 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

insomnia78 wrote:Ja volim baklavu a ni hurme nisu lose
tulumbe su najbolje, mljac :-D
triconja

#840 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by triconja »

triconja wrote:
Serijat je zaostao, a drugi dijelovi Islama nisu problem, licno volim islamsku umjetnost :thumbup:
U Bosni nikad serijat nije ni postojao. Ne znam sta si mislila da je Bosna, nije Bosna Gluha Bukovica :lol:
Connaisseur Karlin

#841 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

triconja wrote:
triconja wrote:
U Bosni nikad serijat nije ni postojao. Ne znam sta si mislila da je Bosna, nije Bosna Gluha Bukovica :lol:
a pravila i zakoni zakopavanja mrtvih nisu dio serijata, fetvi :? ko pise pravila , IZ iz BiH :D
triconja

#842 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by triconja »

triconja wrote: U Bosni nikad serijat nije ni postojao. Ne znam sta si mislila da je Bosna, nije Bosna Gluha Bukovica :lol:
a pravila i zakoni zakopavanja mrtvih nisu dio serijata, fetvi :? ko pise pravila , IZ iz BiH :D
:lol: :lol: :lol: , a kod Hristovih sljedbenika crkva sluzi za vjezbanje klavijatura? :lol:

Znaci nema popa kod vas ni kad se radja ni kad se umire, nesto mi pravo cudno zvuci.

Edit: a ko pise zakone, vjerska zajednica :lol: .
Edit1: vjerska zajednica je sinonim za crkvu
Connaisseur Karlin

#843 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

triconja wrote:
triconja wrote: U Bosni nikad serijat nije ni postojao. Ne znam sta si mislila da je Bosna, nije Bosna Gluha Bukovica :lol:
:lol: :lol: :lol: , a kod Hristovih sljedbenika crkva sluzi za vjezbanje klavijatura? :lol:

Znaci nema popa kod vas ni kad se radja ni kad se umire, nesto mi pravo cudno zvuci.

a sunet!? hadisi? ozbiljno te pitam , uzobilji se :)
triconja

#844 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by triconja »

triconja wrote: :lol: :lol: :lol: , a kod Hristovih sljedbenika crkva sluzi za vjezbanje klavijatura? :lol:

a sunet!? hadisi? ozbiljno te pitam , uzobilji se :)
A oko za oko zub za zub i okreni drugi obraz i milijardu interpretacija istog? Isto ozbiljno pitam :lol:
vješalica

#845 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by vješalica »

Vizionar 1985 wrote:
Ako se ne placa grobarina dugo.vremena
Ima propis o tome u SA jos iz onog sistema
Dakle.to mjesto oslobode i naravno prodaju ga nekome drugom po urnebesnoj cifri
vješalica

#846 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by vješalica »

Serijat nije zaostao vec ljudi.koji ga slobodnom voljom tumace tj.prema svojim nahodjenjima
Da se vratimo na temu koja je otisla u pogresnom smjeru i dovela do toga da se religija pljuje i vrijedja radi ljudi koji je upravo tumace kako njima odgovara
sadie_forever

#847 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by sadie_forever »

hadzinicasa wrote:a ako izuzmemo ovu novcanu komponentu i malo okrenemo cuveni merhamet na ON
zar nije ljudski da covjek bude ukopan tamo gdje zeli pored one s kojom je dijelio zivot.
majku mu, pa vjerski obred ili ne... sta ima ljudskije po bilo kojem zakonu... od Toga.
a Islam je, makar pun razumijevanja za covjeka, njegove potrebe i zelje, pa i alternativa ako hocete.
i nema posrednika, remember?
Neki dan ja isto rekla za slucaj kad je bolnica odbila da primi tesko bolesno dijete jer nema dovoljno novca,rekoh sta ima humanije od toga i kako mogu? odgovorio mi muz onako kako cu i ja tebi "da je jedina na svijetu niko sigurno nebi odbio".

svugdje na svijetu postoje pravila cak i kako spomenik treba da izgleda,i to se uvodi kod nas takodjer znam da do nedavno nista nije bilo,pa je prije par godina bio problem jer IZ NIJE dozvolila kcekri da podstavi plocu u islamskom mezarju(i tu su mnogi takodjer plakali i grdili IZ)
sadie_forever

#848 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by sadie_forever »

edo_79 wrote:
Vizionar 1985 wrote:Ne znam sto moraju zajedno i biti ukopani, jedno pored drugog. Ja slabo znam za te primjere ukopa jedno pored drugog kod nas Boshnjaka, Bosanaca. Moji nece biti, mislim ni pretci da nisu bili neki, poznanici isto tako itd. Sad jesu na istom groblju mnogi ali ne jedno pored drugih, a i mnogi nisu ni na istom groblju ukopani. Dao sam primjer Zenice, neko na Prasnicama, neko Tetovo itd.

Samo kod Srba i kod Hrvata vecinom mislim da je tako da se ukopavaju. A i kod njih mislim da nije tako. Jer u Bosni nemamo porodicna groblja niti grobnice.
Jesi siguran?
Kod nas do nedavno zene nisu isle na mezarje i nije se to ni odrzavalo,no bilo je porodicnih mezarluka,ali obicno na selu

Inace ako je ateista sta mu je falilo i da bude dzenaza? razumjela bih da je bio neke druge vjere,ali on je smatrao da nakon smrti njega vise nema,tu prvo ne razumijem sta ce pored zeninog groba? ali eto ako je htio radi djece,onda je mogao ostavit i da nije bitno kakav obred ce bit
HAVANA

#849 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by HAVANA »

Zar je potrebno ista vise pisati kad procitas ovakvu stvar.A vec par puta je napisano.Cuj ako je ateista sta mu je falilo da bude dzenaza,i sta ce pored zene ?Kralj te jebo ove bosne fakat nidje nema. :-)
apsidejzi

#850 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by apsidejzi »

¤ jelena ¤ wrote: Dakle...

1) Je li čovjek plaćao grobno mjesto?

2) Je li sahranjen na tom mjestu koje je plaćao?!

3) O kakvom ustupku od strane IZ je ovdje riječ i da li je realizacija tog ustupka besplatna?

Ovo su pitanja koja mene na ovoj temi zanimaju....
1) Placao jeste, al kome? U igri je treci igrac koji se ne spominje u diskusiji tj firma Progres. Toj firmi je deda placao.

2) Nije, jer je prevaren. Prvi nivo prevare je to sto je Progres prodavao placeve koji nisu u njegovom vlasnistvu. Drugi nivo je presutno uzimanje para od strane Progresa. Deda vjerovatno nije ni znao da zemljiste pripada IZ-u. Sto su ovi presutili da su koristili tudje groblje?

3) Sad vec dolazi skakljivi dio price i ko zna sta je u pozadini. Ima primjera gdje su se nemuslimani ukopavali u islamsko mezarje bez broblema. Moguce da je u ovom ogranku sjedio neki zadrti vehabija pa prekrrizio dedu ateistu. Pravno, IZ ima pravo to uraditi. Njihovo zemljiste, njihova pravila. Odgovoran je Progres koji je dedi prodavao muda pod bubrege.

haj, evo tebi par pitanja:

1) koja je uloga Progresa kad je prevara u pitanju
2) zasto se IZ vidi kao jedini krivac
3) sta bi ti uradila da ti dodje neka nepoznata zena sa serpom u rukama i kaze da hoce skuhati rucak na tvom sporetu jer je placala clanarinu Javnoj kuhinji i u ugovoru je stajalo da moze koristiti tvoj sporet. Ona dosla po ugovoru sa trecim licem na tvoja vrata.
Post Reply