Dozer wrote:Sustina BH problema se ogleda u vise faktora (napominjem da ja nisam ni Bosnjak, ni musliman, ni Srbin, ni Hrvat, nego samo i jedino nacionalno Bosanac (i Hercegovac)).
1. MZ i EU nikada nece dozvoliti postojanje drzave u srcu Evrope u kojoj glavnu rijec vode muslimani. U slucaju BiH Bosnjaci-muslimani su natpolovicna vecina, i unitarna drzava bi znacila da Bosnjaci, tj. muslimani vode glavnu rijec. MZ to nikada nece dopustiti.
2. Dayton je nametnut tek nakon skoro 4 godine rata, i to u momentu kada su Srbi poceli gubiti rat. Prije toga, MZ se skoro 4 godine bavila politikantstvom i "pokusajima" smirivanja rata, a koji to u stvari nisu bili, pri cemu su u BiH, uglavnom muslimanima, dostavljali ko zna sta u "humanitarnoj pomoci". Danas, kroz raznorazne bolestine medju kojima je rak postao kao prehlada, osjetimo sve blagodeti te "pomoci".
3. Prije pocetka bilo cega, ta ista MZ je uvela embargo na oruzje, ali su pri tome vrlo dobro znali da ce samo BiH biti pogodjena tim embargom, tacnije branioci BiH, a najdirektnije BH muslimani. I onda su 4 godine cekali da "reaguju", cijelo vrijeme se nadajuci da ce Srbi konacno uspjeti slomiti otpor, ili da ce uspjeti pobiti bar 50% tih BH muslimana. Kada se uvidjelo da od toga nema nista, i kada se ratno kolo pocelo okretati u pravcu sloma Srba, MZ je ekspresno reagovala i nametnula BiH ludacku kosulju zvanu DPA (Dayton Peace Agreement).
4. Taj DPA nije smisljen da bi zaustavio rat, ne budite naivni, nego da bi BH muslimane drzao u okovima i pod kontrolom. Da nije tako, MZ je odavno mogla, a sto je i bilo receno da ce biti uradjeno, napraviti Dayton 2 i na isti nacin kao i sa Daytonom 1 napraviti ovdje funkcionalnu drzavu kakve su i sve ostale normalne drzave svijeta. To se nije desilo, niti ce se desiti. A nece iz prostog razloga jer bi to vodilo onome iz tacke 1.
Sta je rjesenje?
Po mom misljenju, ovdje treba da se stvori nova BOSANSKOHERCEGOVACKA politicka snaga koja ce, za pocetak, s vlasti skinuti bar jednu nogu ovog ludackog ento-nacionalnog BHS tronosca. Ocigledno je da je to najlakse, ali i najbolje uraditi prvo na teritoriji pod kontrolom B-ENK (Bosnjacke Etno Nacionalne Komponente), i mislim da je jasno zasto je to tako.
- To je najmogobrojinija komponenta u BiH
- To je najprivrzenija komponenta drzavi BiH
Sta bi se time postiglo, mislim da je i to jasno - tronozac bez jedne noge ne moze da stoji. Balansirace jos neko vrlo kratko vrijeme, a onda ce neminovno pasti.
Nakon toga, sve tri noge tog tronosca, a pogotovo one dvije koje su ostale balansirati, ta nova politicka snaga treba da polomi i nalozi u peci. Iverje s tih nogu, koje ce frcati pri tom lomljenju, ne treba nikoga da zanima.
Nadam se da sam jasan.
Pa nisi bas sve pohvatao:
Prvo -dio "muslimana" je pod fikretom avdicem krenuo drugim putem
Drugo-Da nije bilo vasingtonskog sporazuma stavri bi bile jos vise komplikovanije.
Trece- Za embargo stoji, ali zaboravio si sankcije prema srbiji.
Cetvrto- puno je handrilo sve u MZ a i kod kuce ono Aljino, jedno do podne, drugo poslije podne.
Za nekoga koji to posmatra iz kraja, nisu bas cinjenice poredane (prezentirane) da shvati sve bez dvojbe.
Isto tako i danas, niko nije bleasav da ulijece klizeci u izmedju plemenske talove...gdje svi mi vidimo da postoji sprega i bratska saradnja izmedju "zaracenih" strana.