US presidential election - Trump vs Hillary

Post Reply

Pobjednik izbora će biti:

Poll ended at 04/10/2016 14:57

1. Donald Trump
72
32%
2. Hillary Clinton
141
62%
3. izbori će se prolongirati zbog vanrednih okolnosti u USA ili svijetu
14
6%

Total votes: 227

Alfons Kauders

#826 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by Alfons Kauders »

sumirprimus wrote:zamis jos tramp i dobije :lol: :lol:
Toga se GOP najvise i boji. :D

Znaju oni kako s Hillary, vec 25 godina se nose s njom i njenim. Ima da je jebu na svakom koraku i blokiraju sve sto pokusa uraditi.

S druge strane, ako pobijedi Trump, to ce vjerovatno biti kraj Republikanske stranke u trenutnom izdanju.

Sad vise ne znam ni za koga da navijam, jer mi se i ova druga opcija jako svidja.
ze kalanga

#827 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by ze kalanga »

Ko god da pobijedi - pred USA će biti ogroman posao. I ko god da pobijedi, USA će nastaviti da slabi.
To je i neminovnost imajući u vidu kako siju.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#828 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by Chmoljo »

:lol:
ultima_palabra

#829 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by ultima_palabra »

Istraživačko novinarstvo :oops:
Danguba

#830 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by Danguba »

Ako ne znate ko ce u USA pobijediti, pratite na koga se kladi vecina Srba i samo kontru.

Par ciklusa im se neda. :D
raoul duke

#831 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by raoul duke »

B6Redhell wrote:Hilari nije zlatna ali taj narandjasti orangutan je lazovcina i profiter velikih razmijera
Hillary nije zlatna ali joj zatvor ne gine :lol:
Ovi sto joj pusu vjetar u ledja ce uskoro puhati u frulu :pipi:
MyTao

#832 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by MyTao »

ze kalanga wrote:Ko god da pobijedi - pred USA će biti ogroman posao. I ko god da pobijedi, USA će nastaviti da slabi.
To je i neminovnost imajući u vidu kako siju.
Cuj nastaviti da slabi :lol:
palermo

#833 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by palermo »

KB9 wrote:
Chmoljo wrote:
KB9 wrote:baja patak? BAJA?
Image
nisam znao da se on tako zvao kod nas, kontam da nije greska al onda ne bi imalo smisla :mrgreen: :thumbup:
Bio Baja, ali bio i Paja, i njegovi sestrići Raja, Vlaja, i Gaja :D :D ......

čitači Politikinog zabavnika :D
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#834 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by Chmoljo »

I mikijevog almanaha
karanana

#835 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by karanana »

Pa ne bi mile dozvolio da mu nadimak bude paja.
omar little

#836 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by omar little »

bio je i mikijev zabavnik.
AleksoMKD

#837 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by AleksoMKD »

http://abcnews.go.com/Politics/trump-le ... d=43199459

Trump Leads Clinton by 1 Point in New Poll as Enthusiasm Declines

Ako se ne varam ovo je prvi put da narandjasti vodi.

http://time.com/4551711/hillary-clinton-emailgate/

I am mad. I am mad because I am scared. And if you are a woman, you should be, too. Emailgate is a bitch hunt, but the target is not Hillary Clinton. It’s us.

The only reason the whole email flap has legs is because the candidate is female. Can you imagine this happening to a man? Clinton is guilty of SWF (Speaking While Female), and emailgate is just a reminder to us all that she has no business doing what she’s doing and must be punished, for the sake of all decent women everywhere. There is so much of that going around.
:-) :-) :-) :-) :-)

Ovi su poludeli.
burgundy

#838 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by burgundy »

Preticanje taman kad treba,mada ne vjerujem bas ovim anketama,i one nerealne brojke kad je Hillary bila mislim 7-12% ispred Trumpa.Pitas li se Hillary: Why aren't i fifty points ahead.
Last edited by burgundy on 01/11/2016 17:10, edited 1 time in total.
karanana

#839 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by karanana »

Ne iznenadjuje me da je vako blizu. Nece me iznenaditi i ako trump pobijedi. Velika je to baza. Ali sta me iznenadjuje je to da je ona prije 10 dana imala 14 poena prednosti a sad je na -1. Gdje to izgubi i kako on to dobi?!
ze kalanga

#840 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by ze kalanga »

U vrijeme Bila teklo med i mlijeko. Nije teško zaključiti zašto su jednom ludaku kakav je Donald šanse veće od jedne babe zvane Hilari. :izet:
jeza u ledja

#841 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by jeza u ledja »

Nista taj tracking poll kao i svi ostali tracking polls su, kako bih rekao, kuešćnabl. :oops: No dobro, jasno je da se razlika smanjila, medjutim to se desilo i prije ovog najnovijeg skandala.

Jedna trecina ljudi je vec glasalo. Ko je za koga glasao se ne zna, ali se zna koliko ljudi kojih su registrovani kao D i onih kao R ili I glasalo. Onda se poredi broj D i R koji su glasali sa recimo istim tim brojem u toj drzavi prije 4 godine. Ako je taj broj za jedne znacajno veci nego prije 4 godine, to je pozitivno, i obrnuto.

Helem, po tom ranom glasanju, rezultati su pozitivni za Clinton u nekim drzavama, a za Trumpa u drugim. Za vecinu drzava je otprilike onako kako se ocekivalo, odnosno onako kako ankete pokazuju.

Mislim da je manje-vise sest drzava ostalo u fokusu, a to su: Florida (29), Ohio (18), North Carolina (15), Arizona (11), Nevada (6) i Iowa (6). (U zagradi sam stavio broj boba koje nosi svaka drzava). U svakoj od ovih drzava, ankete su ono within margin of error. Medjutim, Trump ima malu prednost u Ohiu, Iowi i Arizoni i pretpostavka je da ce uzeti sve tri, mada nije garantovano. Isto tako, Clinton ima malu prednost u Nevadi i North Carolini. Ostaje Florida, gdje po broju ranih glasova, a i po anketama izgleda Trump ima prednost. Tako da, ako pobrojimo sve ove, Trump bi uzeo FL, OH, AZ i IA, a Clinton NC i NV.

Trump da bi pobijedio, mora uzeti sve ove iz prve grupe PLUS jos jednu drzavu u kojoj po svim anketama cijelu godinu Clinton ima prednost od bar 4-6%. To su Colorado, Pennsylvania, New Hampshire, Wisconsin, Michigan, Virginia. U svim tim drzava je uradjeno toliko anketa da ih je tesko pobrojati. Samo u zadnjih desetak dana je bilo bar po 5 u svakoj, a u nekima i po 15. Bilo bi veliko cudo da Trump uzme bilo koju od ovih. Znaci trebao bi uzeti sve iz prve grupe, od kojih u dvije gubi za sada, plus jos 1 iz ove druge grupe, od kojih u svakoj gubi i gubio je cijelo vrijeme, bez obzira sto je nacionalno stajao u anketama i bolje nego sada.
Tako da, ne sekiram se previse, ali nikad ne znas....

Naravno, moze se desiti neki cudan scenario da ne dobije sve iz prve grupe, ali uzme 2-3 iz ove druge grupe. :-)

No isto tako se moze desiti scenario da Trump izgubi neku od drzava iz trece grupe, tipa Georgia, Missouri, Texas ili Alaska, u kojima isto tako vodi tek 5-6 procenata.

Neke drzave uopste nemaju rano glasanje, ako sam dobro shvatio, tipa Pennsylvania. U njoj je za Demokrate kljucna Phidalephia, odnosno njena predrgradja. Citam sad, vozaci javnog saobracaja u tom gradu su stupili u strajk. :-) Ako i dalje budu strajkali za 7 dana, to bi znacilo da bi neki koji su htjeli glasati mozda ostali kucama, sto bi smanjilo izlaznost za Demokrate. Zamislite kakvim se stvarima sve sluze. :o :lol:
U N. Carolini slicno, brisu citave grupe crnackih gradjana sa spiskova zbog raznih birokratskih zackoljica. Neko na primjer moze izjaviti da je XY nepravilno postavljen na spisak, i kad taj dodje da glasa - sipak. Dok se on pobuni, sredi papire, prodje voz.

Na FiveThirtyEight se Trumpove sanse iz sata u sat povecavaju, i sad su na 26.7%. Prije dvije sedmice su bile skoro u single digits. :-)
karanana

#842 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by karanana »

Pa ne znam jel u bilovo vrijeme tekao med i mlijeko, ali ako nista zadovoljio nas je bombardovanjem milosevica
jeza u ledja

#843 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by jeza u ledja »

karanana wrote:Ne iznenadjuje me da je vako blizu. Nece me iznenaditi i ako trump pobijedi. Velika je to baza. Ali sta me iznenadjuje je to da je ona prije 10 dana imala 14 poena prednosti a sad je na -1. Gdje to izgubi i kako on to dobi?!
E jebiga sad cuj 14 poena. :-) To ako je neka anketa radila onda ne valja anketa.

Bila je u prosjeku na oko +7%. Pa se onda smanji na oko 1-2% ili skoro do nule, pa se opet poveca na oko 7-8% i tako. Otprilike kad se nista ne desava u kampanji, Trump je sustize, onda on kaze nesto glupo i ona opet ode na vise poena prednosti. I mediji tu igraju ulogu. Prvo se naklate Trumpu na kosti, guraju, guraju, gaze ga nogom, dok valjda ne bude vise interesantno. Onda se sjete Hillary, pa hajmo malo nju. Medjutim onda se Trump sjeti da kaze nesto opet glupo i tako to ide, ko klackalica.

Juce sam stavljao graficki prikaz toga. Evo opet:

Image

Sad se ovaj prosjek jos smanjio, na +2.2% je trenutno. Vidis kako crvena krivulja se skoro izjednaci, pa onda opet opadne, i tako. Sad je tako ispalo da taman pred dan izbora, znaci za jos jednu sedmicu, je moze kao stic, ono da bude u rejonu statisticke greske.
Medjutim, fazon je u tome sto ne glasaju svi za dan izbora. Mnogi su vec glasali. Moguce da ce do dana izbora glasati vec polovina birackog tijela.

No sa svim ovim recenim, fazon je u tome sto je Hillary u jos boljoj poziciji sto se tice matematike elektorskih glasova. Cak i u trenucima kad je Trump potpuno stigne, ili cak malo prestigne u nacionalnim anketama, ona opet ima prednost po drzavama. Jednostavno tako se kockice poslozile. Tako da, Trumpu treba jos malo dodatnog prostora iznad Hillary da bi imao dovoljno da je prestigne u elektorskim glasovima.
Jednostavno, ne prate sve drzave trend u nacionalnom glasanju, ili ga prate, ali ne u tolikom omjeru. Recimo, North Carolina, iako je tradicionalno vise crvena nego plava, se ne pomjera nikako na desno, iako su se tradicionalno vise plavi Ohio i Iowa pomjerili u pravcu Republikanaca. Razlicite grupe ljudi razlicito tumace odredjene izjave kandidata.
Gore sam objasnio matematiku drzavnih boba. Ne znaci da ce tako biti, ali samo govorim o tome koliko je uzak put Trumpu do pobjede, tj. koliko je malo kombinacija u kojim moze pobijediti.
Ako sve to ostvari, onda jebiga. :run:
jeza u ledja

#844 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by jeza u ledja »

karanana wrote:Pa ne znam jel u bilovo vrijeme tekao med i mlijeko, ali ako nista zadovoljio nas je bombardovanjem milosevica
Jeste.
Ali nije zbog Billa. Kao sto i inace ne odredjuje predsjednik kako ce ici ekonomija, odnosno nema toliko utjecaj kao sto se predstavlja. Ali eto, valja o necemu pricati.
Last edited by jeza u ledja on 01/11/2016 17:39, edited 1 time in total.
AleksoMKD

#845 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by AleksoMKD »

Image
burgundy

#846 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by burgundy »

Drugaciji svijet je bio u Bilovo vrijeme, ne moze se porediti nikako sa danasnjim.Kina i Rusija su bile u q.Nije bilo terorizma u ovolikoj mjeri,odnosno naznake da ce prerasti u nesto globalno su se javile,WTC 1993.Tako da je Bil imao slobodan put da radi sta hoce.Bombarduj ambasadu Kine u Beogradu :lol: Joj pa malo smo se zajebali imali stare karte.Na domacem terenu je bilo skandala i fleka :lol: Tradicija je na strani Clintonovih u svakom slucaju.
ze kalanga

#847 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by ze kalanga »

karanana wrote:Pa ne znam jel u bilovo vrijeme tekao med i mlijeko, ali ako nista zadovoljio nas je bombardovanjem milosevica
Nije on bombardovao Miloševića, već nevinu djecu, civile, infrastukturu. Pri tome oduzeo 13% teritorije jedne države, samo zato što nije bila za ulazak u NATO.
ze kalanga

#848 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by ze kalanga »

Nije on bombardovao Miloševića, već nevinu djecu, civile, infrastukturu. Pri tome oduzeo 13% teritorije jedne države, samo zato što nije bila za ulazak u NATO.
Fudo387

#849 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by Fudo387 »

ze kalanga wrote:
:lol:

Brlja strikes again.
burgundy

#850 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by burgundy »

Milosevic je razumio samo jezik sile,nije bilo drugog nacina da ga zaustave.Rat je prestao,Dayton je potpisan,700000 Albanaca se vratilo svojim domovima.Uranijum je ostao.
Post Reply