Novi rat
- BarbaDue
#826 Re: Novi rat
Bravo @Zgoljo

-
meni serbe
#827 Re: Novi rat
E samo ovo boldirano će biti drugačije ovog puta. Niko im više ne vjeruje .... pa ni najglupljiBayrakTB wrote:Neće to biti rat u smislu u kojem većina misli. To će biti klasični nastavak agresije nad Bošnjacima gdje će oni imati 2 solucije.Better Man wrote:Kakv novi rat. Samo budala može ratovati za kriminalne političare. Može rat, ali jedino u svrhu da se likvidiraju svi ovi naši političari i da onda se gradi jedno normalno društvo.
1. da se predaju kao većina njih devedesetih godina i budu kurbani koji čekaju svoj red na klanje
2. da se trznu iz utopijskih priča i apatije i stanu u odbranu svoga doma, svoje kuće, svoje mahale, svoga grada, svoje države, a ne da brane interese političara. Političari u svemu tome će biti nebitan faktor. Neće se ljudi boriti za Bakira i ostale već za goli opstanak.
-
Zgoljo
#828 Re: Novi rat
Pitanje za razmisljanje svima a pogotovo ovim satro pacifistima.
Da li je ikad neki od zvanicnika iz PC i Srbije rekao,ne,necemo ratovati vise nikada,ta vremena zla cemo zauvijek ostaviti iza sebe?
Ako jeste molim koji i kada.
Umjesto toga nije li odgovor na pitanje o osamostaljenu PC uvijek bio,sad se nisu stekle okolnosti za tako nesto?
Sta to znaci?Da se nikad nije odustalo od velikosrpske pretenzije i da oni nikad Bosnu i Bosnjake nece ostaviti na miru,osim privremeno,dok se ne steknu okolnosti za novi atak?
I zasto bi iko zelio umrijeti sa spoznajom da ce mu djecu ponovo trpati u masovne grobnice,valjda po stoti jubilarni put, samo kad uhvate priliku i kad se poklope neke okolnosti?
E necemo vise tako drugovi,ili sklapamo mir za vijeke vijekova odmah sada ili dajte da zavrsimo obracun odmah sada,bez odgode.
A kad se zavrsi,bez obzira kako se zavrsi jedni prema drugima dizemo zid sa mrtvom strazom i nemamo vise nikad nikakve odnose,ko dvije Koreje.
Dosta vise velikosrpskih finti i podvala.
Da li je ikad neki od zvanicnika iz PC i Srbije rekao,ne,necemo ratovati vise nikada,ta vremena zla cemo zauvijek ostaviti iza sebe?
Ako jeste molim koji i kada.
Umjesto toga nije li odgovor na pitanje o osamostaljenu PC uvijek bio,sad se nisu stekle okolnosti za tako nesto?
Sta to znaci?Da se nikad nije odustalo od velikosrpske pretenzije i da oni nikad Bosnu i Bosnjake nece ostaviti na miru,osim privremeno,dok se ne steknu okolnosti za novi atak?
I zasto bi iko zelio umrijeti sa spoznajom da ce mu djecu ponovo trpati u masovne grobnice,valjda po stoti jubilarni put, samo kad uhvate priliku i kad se poklope neke okolnosti?
E necemo vise tako drugovi,ili sklapamo mir za vijeke vijekova odmah sada ili dajte da zavrsimo obracun odmah sada,bez odgode.
A kad se zavrsi,bez obzira kako se zavrsi jedni prema drugima dizemo zid sa mrtvom strazom i nemamo vise nikad nikakve odnose,ko dvije Koreje.
Dosta vise velikosrpskih finti i podvala.
Last edited by Zgoljo on 23/09/2016 23:38, edited 2 times in total.
- Edin H.
#829 Re: Novi rat
Halo ba u kom filmu vi zivite, kakvi domovi, kuce, mahale, gradovi, process etnickog ciscenja je pocinjen na svim stranama sto nasilnim putem, sto zastrasivanjem, sto "humanim preseljenjem"meni serbe wrote:E samo ovo boldirano će biti drugačije ovog puta. Niko im više ne vjeruje .... pa ni najglupljiBayrakTB wrote:Neće to biti rat u smislu u kojem većina misli. To će biti klasični nastavak agresije nad Bošnjacima gdje će oni imati 2 solucije.Better Man wrote:Kakv novi rat. Samo budala može ratovati za kriminalne političare. Može rat, ali jedino u svrhu da se likvidiraju svi ovi naši političari i da onda se gradi jedno normalno društvo.
1. da se predaju kao većina njih devedesetih godina i budu kurbani koji čekaju svoj red na klanje
2. da se trznu iz utopijskih priča i apatije i stanu u odbranu svoga doma, svoje kuće, svoje mahale, svoga grada, svoje države, a ne da brane interese političara. Političari u svemu tome će biti nebitan faktor. Neće se ljudi boriti za Bakira i ostale već za goli opstanak.
- BayrakTB
#830 Re: Novi rat
Meni ovi silni komentari na svim društvenim mrežama ne ulijevaju ni trunku nade i optimizma da neće biti tako. Ne zbog stavova da neće braniti Bosnu već zbog priče da je Aljo rahmetli sve ovo i započeo, da je on uzrok srpske žeđi za bošnjačkom krvlju, da je on sotona našeg naroda i da nas Bakir vodi u stranputicu i nestanak Ubijaju tako moral prosječnom čovjeku željnom braniti svoj prag ali isto tako ne vidi logičnosti u svemu tome.meni serbe wrote:E samo ovo boldirano će biti drugačije ovog puta. Niko im više ne vjeruje .... pa ni najglupljiBayrakTB wrote:Neće to biti rat u smislu u kojem većina misli. To će biti klasični nastavak agresije nad Bošnjacima gdje će oni imati 2 solucije.Better Man wrote:Kakv novi rat. Samo budala može ratovati za kriminalne političare. Može rat, ali jedino u svrhu da se likvidiraju svi ovi naši političari i da onda se gradi jedno normalno društvo.
Kad se samo sjetim prije nekoliko dana kada je kružio status onog sarajlije koji objašnjava šta je rat i govori o nekom prizivanju. Ja sada dajem obje ruke da 99% Bošnjaka ne želi isti ali da su dužni braniti se ako dođe do njega. Ali bošnjo nikad do pameti, ni nakon 11 genocida, džaba sve. Podanički mentalitet je čudo.
-
Ripicipi
#831 Re: Novi rat
Mitologija nista dobro nece donijeti.BayrakTB wrote:
Meni ovi silni komentari na svim društvenim mrežama ne ulijevaju ni trunku nade i optimizma da neće biti tako. Ne zbog stavova da neće braniti Bosnu već zbog priče da je Aljo rahmetli sve ovo i započeo, da je on uzrok srpske žeđi za bošnjačkom krvlju, da je on sotona našeg naroda i da nas Bakir vodi u stranputicu i nestanak Ubijaju tako moral prosječnom čovjeku željnom braniti svoj prag ali isto tako ne vidi logičnosti u svemu tome.
Kad se samo sjetim prije nekoliko dana kada je kružio status onog sarajlije koji objašnjava šta je rat i govori o nekom prizivanju. Ja sada dajem obje ruke da 99% Bošnjaka ne želi isti ali da su dužni braniti se ako dođe do njega. Ali bošnjo nikad do pameti, ni nakon 11 genocida, džaba sve. Podanički mentalitet je čudo.
- rajv0sa
#832 Re: Novi rat
Kojeg ba ovog puta? Jebo vam rat sve.
Bubuljičavi neobošnjaci i vehabiti udarni huškač(š)i.
Bubuljičavi neobošnjaci i vehabiti udarni huškač(š)i.
- cyprus
#833 Re: Novi rat
Prvo, nisam legenda... Drugo, ne velim to što mi stavljaš u usta...Fudo Bosna wrote:Da sa pomoci MZ ali Boga mi, i sto smo mi bosanski patrioti dali ne malo znoja, branili je, neki bili ranjeni i poginuli...cyprus wrote:Ko god ima trunku objektivnosti u sebi zna da je Bosna i Hercegovina ostala u sadašnjim granicama ponajviše zahvaljujući svjetskim centrima moći, koji su smatrali da će od nje na kraju ipak napraviti nešto što će biti, ako ne naročito funkcionalno, onda bar mirno... Novi rat bi svijetu pokazao da ova država ipak nije moguća... Svjetska javnost je u prošlom ratu bez ikakve sumnje bila na pro-bosanskoj strani, a nisam baš siguran da li bi u toj mjeri bila i u novom ratu, pogotovo ako se prvi metak ispali sa teritorije Federacije BiH...
A ko smatra da ova država u ovim granicama može opstati i mimo volje svjetskih sila, taj živi u oblacima...
I sta velis legendo, opasnost su im 1,5 milona muslimana ako se odbrani Bosna, a Amerima, Hrvatskoj, NATO paktu opcenito, je bas "super", da imaju Veliku Srbiju, citaj i Rusiju, u Banjaluci ili jos blize Zagrebu i Zapadu, da im se Rusi uvale duboko u NATO teritoriju/zaledje, mislim da lupas zesce gluposti i ponavljam, RS se ne moze odcjepiti bez izravne agresije Srbije, sto je nauca fantastika, a zaboravljas da smo 1992 , samo u Sarajevu imali 10 tak garnizona sa vec srpskom JNA, da osim Lugavine , ni u jednoj policijskoj stanici nismo imali npr punu vlast nad policijom i slicno, znaci, bez Srbije Dodik NE MOZE, ako se SRBIJA UKLJUCI DIREKTNO, JE LI NATU OPASNIJA BIH SA 1,5 milion muslimana ili Rusija pred, fakticki , samim , Zagrebom ?
Sta bi nastalo nestankom ove BIH? Velika Srbija sama ili sa malo manjom Velikom Hrvatskom i Bosnjakistanom, ili bez Bosnjakistana? USA u je draza BIH, nego Bosnjakistan, a sama Velika Srbija, tj Rusi pred Zagrebom moze, ali tada sigurno imas III svjetski pa malo prokontaj koliko je realno da umjesto ove BIH imas uvaljivanje Rusa, 500 km prema NATO , zoni ?![]()
A generalno mislim da malo previše idemo u špekulacije na višim geopolitičkim nivoima... Ono što sam ja hOtio da kažem je to da je Bosnu i Hercegovinu održalo u jednom komadu jasna slika o tome ko su good, a ko bad guys u posljednjem ratu... Nažalost, bošnjačka desnica se unazad najmanje 10 godina svojski trudi da taj good - bad kontrast ujednači ili ublaži... A to nije povoljno za probosansku stranu... Šta bi tek novi rat uradio na tom polju?
Ponavljam, Bosna i Hercegovina se može i mora odbraniti na političkom polju... Ako se bitka prenese sa političkog na vojno polje, Bosna i Hercegovina je tu siguran gubitnik... Sa dovoljno političke mudrosti se čak i direktan pokušaj secesije može osujetiti bez oružja... Za pokretanje rata sa probosanske strane, potrebno je imati moćne saveznike... A ako imaš moćne saveznike, rat ti i ne treba - oni secesiju mogu spriječiti bez ispaljenog metka... Ako nemaš moćne saveznike, onda je ulazak u rat unaprijed izgubljen poduhvat...
Nego vidim insomniji se ne sviđa pojam 'centri moći'... Volio bih da znam šta bi bio prikladniji termin
- insomnia78
#835 Re: Novi rat
Ima ona scena iz cini mi se "lepa sela lepo gore" kad on slusa dnevnik na tv-u
Otprilike ovako zvuci
http://youtu.be/Uq-pxVGC9nw
Otprilike ovako zvuci
http://youtu.be/Uq-pxVGC9nw
-
asker
#836 Re: Novi rat
Nemanja Kusturica, Nenad Jankovic, Dzevad Galijasevic like thisEdin H. wrote: Halo ba u kom filmu vi zivite, kakvi domovi, kuce, mahale, gradovi, process etnickog ciscenja je pocinjen na svim stranama sto nasilnim putem, sto zastrasivanjem, sto "humanim preseljenjem"i manje vise uspjesno kompetiran, nema vise ko za sta ratovati. Dobro, imaju jos odredjeni dzepovi gdje je malo nejasno, ali to ne moze dovesti do vece eskalacije.
- Omar500
#837 Re: Novi rat
Oj kad cujem ovo ospem se, izjednacavanje onog sto se ne moze izjednacitiasker wrote:Nemanja Kusturica, Nenad Jankovic, Dzevad Galijasevic like thisEdin H. wrote: Halo ba u kom filmu vi zivite, kakvi domovi, kuce, mahale, gradovi, process etnickog ciscenja je pocinjen na svim stranama sto nasilnim putem, sto zastrasivanjem, sto "humanim preseljenjem"i manje vise uspjesno kompetiran, nema vise ko za sta ratovati. Dobro, imaju jos odredjeni dzepovi gdje je malo nejasno, ali to ne moze dovesti do vece eskalacije.
Al jos gore sto ima ovako naivnih, kaze nema vise ko za sta ratovat hahaha. E svasta majke mi, ali nije jedini, to je tuzno. Preslikana situacija iz 91 i 92 godine, stari mi govorio da su mu se svi smijali kad je govorio da ce se zapucat. I eto, bi vatreno krstenje i to golemo
Ne kazem ja sada da hoce ono sto posto, ali govoriti nebuloze da nema teoretske sanse...pa ne zivis u Svicarskoj jarane, nego u Bosni, gdje je ratova bilo na bacanje
- Edin H.
#838 Re: Novi rat
Joj jest' ti stari bio mudar, pa covjece takve su bile okolnosti, prije svega u regionu, svako normalan je znao da ce zapucati. Ja sam to rekao kada sam vidio rezultate visestranackih izbora, Alija npr. se tek sjetio da kaze kada Franjo i Slobodan odbijaju prijedlog Medjunarodne zajednice da se podrze Markoviceve reforme, sto je recimo ukljucivalo Sarajevo kao glavni grad. BiH je samo kolateralna steta odnosa izmedju Srbije i Hrvatske. Teritorija je sada podjeljena, poglavice uzele plijen, ostaje to osjecanje zrtve kod Bosnjaka o kojoj neko ranije napisa, ali to ne moze pokrenuti potrebnu kriticnu masu. Ko ga zeli, taj rat, morace sacekati neko vece talasanje kod susjeda.Omar500 wrote:Oj kad cujem ovo ospem se, izjednacavanje onog sto se ne moze izjednacitiasker wrote:Nemanja Kusturica, Nenad Jankovic, Dzevad Galijasevic like thisEdin H. wrote: Halo ba u kom filmu vi zivite, kakvi domovi, kuce, mahale, gradovi, process etnickog ciscenja je pocinjen na svim stranama sto nasilnim putem, sto zastrasivanjem, sto "humanim preseljenjem"i manje vise uspjesno kompetiran, nema vise ko za sta ratovati. Dobro, imaju jos odredjeni dzepovi gdje je malo nejasno, ali to ne moze dovesti do vece eskalacije.
![]()
![]()
Al jos gore sto ima ovako naivnih, kaze nema vise ko za sta ratovat hahaha. E svasta majke mi, ali nije jedini, to je tuzno. Preslikana situacija iz 91 i 92 godine, stari mi govorio da su mu se svi smijali kad je govorio da ce se zapucat. I eto, bi vatreno krstenje i to golemo![]()
Ne kazem ja sada da hoce ono sto posto, ali govoriti nebuloze da nema teoretske sanse...pa ne zivis u Svicarskoj jarane, nego u Bosni, gdje je ratova bilo na bacanje
- Omar500
#839 Re: Novi rat
Ne bih puno da pametujem, jer sam mnogo mladji, ali samim tim sto je tada 90% raje mislilo da nema sanse da ce se ista desiti ti govori neke stvari o mentalitetu ljudi ovdje. Sto li tako razmisljaju, je li zbog straha ili neceg drugog, ne znam. Tada je bas ocigledno bilo i svi se ludi pravili. Pa i sada je tako. A ne bih bas rekao da su posla ovdje zavrsena. Ne prizeljkujem ni sekunde, ali sigurno ne bih bio plaho iznenadjen da bude neko sranje. Nisu ni sada najbolje okolnosti, ali ako nista, na nasu srecu, a na nesrecu tih ljudi, sada je ipak najvise svjetske paznje usmjereno na Siriju i bit ce jos dugo. Ali BiH je i dalje bure baruta, bez obzira na sve.
Cinjenica je da neki imaju pretenzije na teritorij BiH. Nista nisam slagao sa tim. Kako ce se dalje situacija odvijati, vidjet cemo. Uglavnom, komsije su nam bas za 'pozeliti'
A to za Markoviceve reforme, prvi put cujem da je Sarajevo trebalo biti glavni grad. Zanimljivo, pokusat cu malo vise da istrazim o tome. Hvala na info
Cinjenica je da neki imaju pretenzije na teritorij BiH. Nista nisam slagao sa tim. Kako ce se dalje situacija odvijati, vidjet cemo. Uglavnom, komsije su nam bas za 'pozeliti'
A to za Markoviceve reforme, prvi put cujem da je Sarajevo trebalo biti glavni grad. Zanimljivo, pokusat cu malo vise da istrazim o tome. Hvala na info
-
asker
#840 Re: Novi rat
Samo malo vise paznje obrati ko sta pise, na raznim temama, i bit ce ti jasnije.Omar500 wrote: Oj kad cujem ovo ospem se, izjednacavanje onog sto se ne moze izjednaciti![]()
![]()
Al jos gore sto ima ovako naivnih, kaze nema vise ko za sta ratovat hahaha. E svasta majke mi, ali nije jedini, to je tuzno. Preslikana situacija iz 91 i 92 godine, stari mi govorio da su mu se svi smijali kad je govorio da ce se zapucat. I eto, bi vatreno krstenje i to golemo![]()
Ima naivnih, nesumnjivo. Ima patriota razocaranih u poslijeratna desavanja i raspodjelu privilegija drzave za koju su krvarili. Ima zabrinutih za svoju djecu, imovinu, kredite, planove da grade kucu ili kupe stan na proljece.
Al ima i perfidnih, zalojenih, mrzitelja Bosne i Hercegovine, iz dubine duse, ljudi koji joj zele propast, koji se razbole kad nesto pozitivno o Bosni procitaju. Takvi su najgori. Detektuj i ignorisi, ili ih odjebi lagano u okviru pravila foruma.
- Edin H.
#841 Re: Novi rat
Imas negdje na youtube-u klip u kojem Kiro Gligorov, bivsi predsjednik Makedonije govori o tome. Tu i spominje da je Alija rekao onda ce biti rata, nakon Tudjmanovog komentara da nema novaca za koji mogu da private odustajanje od hrvatskog sna, Slobodana koji je vrtio ocima da Sarajevo bude glavni grad itd.Omar500 wrote:Ne bih puno da pametujem, jer sam mnogo mladji, ali samim tim sto je tada 90% raje mislilo da nema sanse da ce se ista desiti ti govori neke stvari o mentalitetu ljudi ovdje. Sto li tako razmisljaju, je li zbog straha ili neceg drugog, ne znam. Tada je bas ocigledno bilo i svi se ludi pravili. Pa i sada je tako. A ne bih bas rekao da su posla ovdje zavrsena. Ne prizeljkujem ni sekunde, ali sigurno ne bih bio plaho iznenadjen da bude neko sranje. Nisu ni sada najbolje okolnosti, ali ako nista, na nasu srecu, a na nesrecu tih ljudi, sada je ipak najvise svjetske paznje usmjereno na Siriju i bit ce jos dugo. Ali BiH je i dalje bure baruta, bez obzira na sve.
Cinjenica je da neki imaju pretenzije na teritorij BiH. Nista nisam slagao sa tim. Kako ce se dalje situacija odvijati, vidjet cemo. Uglavnom, komsije su nam bas za 'pozeliti'![]()
- Alternativac1
#842 Re: Novi rat
Gledaj ti ovih teritorijalnih patriota što se rasipaju životima i sudbinama ljudi kao da su ih sve oni na svijet donijeli...
Ove mlađe generacije su definitivno gore i ubjeđen sam da ovde nikad neće biti suživota...
Ove mlađe generacije su definitivno gore i ubjeđen sam da ovde nikad neće biti suživota...
-
Mirza007
#843 Re: Novi rat
Velikosrbi ne odustaju od pripajanja matici a to fizicki ne mogu bez koridora. U takvoj situaciji od Bosne nastaje nova Zapadna Obala I Pojas Gaze a Bosnjaci se osudjuju na dugo I bolno (od)umiranje. Eto racionalnog razloga za ove strane.Guz Pojet wrote:Jos nijedan jedini racionalan argument nisam cuo za rat. Samo emocije.
- Maharadza
#844 Re: Novi rat
http://www.klix.ba/vijesti/bih/nekoliko ... /110527102Alternativac1 wrote:Gledaj ti ovih teritorijalnih patriota što se rasipaju životima i sudbinama ljudi kao da su ih sve oni na svijet donijeli...
Nećemo sada generalizovati, znamo na čije se mlade misli!
- Kombat
#845 Re: Novi rat
Better Man wrote:Kakv novi rat. Samo budala može ratovati za kriminalne političare. Može rat, ali jedino u svrhu da se likvidiraju svi ovi naši političari i da onda se gradi jedno normalno društvo.
zivim za taj dan!!! Ali tesko da cu ga dozivjeti...nema ovdje ni blizu kriticne mase da se takvo nesto pokrene...
- animals
#846 Re: Novi rat
Ratovala bi vecinom budalasta djeca, i vecinom preko tastature..
-
howdy
#847 Re: RE: Re: Novi rat
[emoji23] [emoji23]radostan dan wrote:Imal ko dojavu jel @skijaš zauzeo raskrsnicu u milićima, da ne trošim naftu za šepak džabe...
- shbc
#848 Re: Novi rat
Jos dan. Ima li barikada? Paravojnih? Ja jucer do Lukavice odletio, sve mirno, ali mi se ucini da se nesto mice po zbunju. 
- mO k3
#849 Re: RE: Re: Novi rat
gdje su milici a gdje sepak poznato mi nesto?howdy wrote:[emoji23] [emoji23]radostan dan wrote:Imal ko dojavu jel @skijaš zauzeo raskrsnicu u milićima, da ne trošim naftu za šepak džabe...
- dječak sa šibicama
#850 Re: Novi rat
Ovdje ima samo masa kriticnih koji znaju samo zakukati "nemojte ba paliti, nemojte nasilja, to je sve nase".Kombat wrote:Better Man wrote:Kakv novi rat. Samo budala može ratovati za kriminalne političare. Može rat, ali jedino u svrhu da se likvidiraju svi ovi naši političari i da onda se gradi jedno normalno društvo.![]()
![]()
zivim za taj dan!!! Ali tesko da cu ga dozivjeti...nema ovdje ni blizu kriticne mase da se takvo nesto pokrene...