Arapi u BiH, dobro ili lose?

Locked
crazy_diamond

#826 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by crazy_diamond »

insomnia78 wrote::D :D :D
Ti shvatas da za sirenje selefizma uopste nisu potrebni arapski turisti, cak uopste nije potrebno ni fizicko prisustvo arapa?
Ja sam siguran da 90% ovih idiota koji su iz BiH razgulili u Siriju prije svog dolaska tamo nije u zivotu vidilo arapa
Upravo tako druze, kao sto je nemoguce da nas gruntovno poklope,tako je nemoguce i da nas vehabiziraju,bezveze se dize panika umjesto da se kulturno uzimaju novci lopatom,ljudi dolaze sto im se ovdje svidja,ocigledno da im godi i nas liberalni islam cim toliko dolaze, vole dakako gledati utegnute zene, a mnogima nije mrsko i popiti i zameziti, ovdje su nasli neku mjeru koja im godi,dosta liberalnije nego kod njih, a opet kod muslimana gostuju pa se osjecaju sigurnije i postovanije nego na zapadu recimo gdje ima dosta islamofobije,kad tome dodas jos prirodne ljepote,vodu,zelenillo i cist zrak,sve sto oni nemaju, i onda jos i jeftinocu,eto razloga zasto dolaze, ne vjerujem da im je na kraj pameti vehabizirati lokalno stanovnistvo, dolaze samo da uzivaju i to je to, a kakvi smo vjerski fanatici ne bi nas mogao utjerati u suru niko ni sa ovim nasim nacinom vjerovanja,koji striktno ne postuje ni 5 posto bosnjaka,a kamoli neke jos zesce pravce

Imamo mi svakako i jedan mali procenat povodljivih ljudi koji su vec vehabizirani, uvijek se toga nadje,al to nema veze sa ovom navalom arapa koji dolaze sa sasvim drugim nijetom i ne zele ni sami sebe vehabizirati a kamoli nas. Ovo sto je vehabizirano nasih ljudi odradjeno je na skroz druge nacine i dosta prije ove navale,to je skroz drugi par opanaka i problem kojem treba posvetiti zasebnu paznju
Tarzo

#827 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Tarzo »

Haman wrote:Jedan komentator koji najvjerovatnije zivi od arapskih para, gladi malo poduzu bradu, nosi malo skracene panatalone i glumi velikog muslimana a do juce je mozda koristio drogu rece "Ovi koji dolaze ni ne drze bas puno do religijskih pravila". I ja sam to primijetio, ali traba znati da su oni dobro instruirani kako da se ponasaju u jednoj sredini gdje i mnogi muslimani koji sebe tako nazivaju ne drze do vjere. Njima je sad sve normalno, ne upiru prstom na mlade djevojke koje idu golih nogu, ruku, otkrivena lice ne pokrivene kose itd. Dakle, trebaju pokazati svoju tolerantnost i zelju za uklapanjem u novu sredinu- posledica instrukcija.
Ali sutra kada posiljalac novca po naredjenu zatvori slavinu i izda naredjenje sta treba da radi, onda ce pokazati sve ono sto mu smeta. Smeta mu nas pravac u islamu, zeli nametnuti svoj, a to moze samo na neislamski nacin, podmetanjem eksploziva, poslije caga ide sve vec vidjeno u: Avaganistanu, sad vec i Pakistanu, Iraku, Jemenu, Somaliji, Siriji, Libiji, Nigeriji it'd, it'd. To je ta netolerancija koju zaboravljaju svi oni koji od Saudijaca primaju novac. Dakle, naveo sam primjer gdje se to pokazuje netolerancija prema onim drugim.
ISTINA O BURKAMA: Prema Kur'anu muslimanke uopšte ne moraju da pokrivaju lice?!
Prema riječima šeika Khaleda Omrada, muslimanke ne bi trebale pokrivati lice. Radi se, tvrdi, o izuzetku koja važi samo za žene Poslanika Muhameda

Image
FOTO: (Profimedia)

Glavni sekretar Vijeća za fetvu Univerziteta Azhar u Kairu, šeik Khaled Omrad, odgovorio je na pitanje moraju li muslimanke zaista pokrivati lice. Smjernice važe kao općevažeće za sve sunitske muslimane

Šeik Khaled Omran nosi odjeću koja priliči njegovoj službi. Njegova glava je ukrašena crvenim fesom koji je omotan bijelim platnom. Nosi kaftan i tamni ogrtač. Fes i kaftan pokazuju da je on vjerski učitelj na Azharu i to nije odjeća koju privatno nosi. Jer, privatna odjeća je, smatraju učenjaci sa univerziteta u Kairu, privatna stvar. Kada je riječ o ženama, šerijatski zakon, kaže Šeik Khaled, propisuje samo tri stvari, piše Deutsche velle kojem je šeik dao intervju

"U svetom Kuranu i suni, u predaji sačuvanim izjavama proroka Muhameda, postoje pravila odijevanja - posebno za žene. Odjevni predmet ne smije isticati liniju tijela, ne smije otkrivati tijelo i ne smije biti usko pripijen uz tijelo. Također, odjeća ne bi trebala pokrivati ruke i lice", rekao je Omran te dodatno pojasnio:

"Što se tiče vela koji potpuno pokriva lice, takozvanog nikaba, ni Kur'an ni suna ne obavezuju ženu da ga nosi. Zato kažemo da je nikab tradicija, običaj koji potiče iz nekih zemalja i koji se u njima uvriježio, ali to ne stoji u načelima šerijatskog prava. Samo su žene Poslanika Muhameda morale pokrivati lice. To je bila izuzetak koji je važio pre 1.400 godina."

Prema riječima šeika Khaleda Omrada, muslimanke ne bi trebale pokrivati lice. Radi se, tvrdi, o izuzetku koja važi samo za žene proroka Muhameda.

"Izuzetak važi samo za prorokove žene. Ako šerijatsko pravo kaže da je ovo posebno pravilo, da se pokriva lice, važi samo za proroka i njegove žene, onda druge muslimanske žene to ne smiju koristiti za opravdanje da to oponašaju. Radi se samo o proroku! Žena koja je odrasla u društvu u kojem je uobičajeno nošenje nikaba, ima pravo s vjerskog stanovišta sama da odluči hoće li nositi nikab ili ne. Ali to ne smije gledati kao vjerski čin. Jer bi to onda bio problem", objasnio je.

"Sve što smo mi u istraživanjima o potpunom pokrivanju žena u islamskoj filozofiji našli nas je dovelo do zaključka da je to tradicija. Učenjaci su različitog mišljenja o nikabu kada su u pitanju sigurnost i zaštita žena. Jedni kažu da ih on štiti. Drugi kažu: ne, to je vjerski fanatizam! Neki od njih kažu da je nikab, štaviše, izmišljotina koje u našoj veri uopće nema. I da on nije dozvoljen ni ženama niti muškarcima. Postoje, doduše, krajevi, na primjer pustinje, gdje je to u određenim okolnostima dozvoljeno i to zato što ih to štiti, recimo u pješčanoj oluji. U ostalim slučajevima je nikab izraz vjerskog fanatizma koji se ne može prihvatiti!"

Neki smatraju da nikab u nekim društvima za žene predstavlja zaštitu. Djelomično se s time slaže i šeik Omrad.

"Neki učenjaci smatraju da u nekim društvima nikab za žene predstavlja zaštitu. U tom slučaju bih rekao: dobro, neka ga nose. Ali kad nikab nanosi štetu nekom društvu, kada on služi kao za izvođenje terorističkih napada, onda sam za to da se zabrani", zaključio je Omrad i pojasnio zašto je na Univerzitetu u Kairu predavačima zabranjeno pokrivati lice:

"Zabrana je naprosto neophodna jer kada neka predavačica stoji pred studentima kako bi im prenijela nastavni sadržaj, onda u sredstva komunikacije sa studentima spadaju i mimika i gestikulacija. Osim toga je mimika primarni međuljudski način komunikacije, a mimiku možemo razumjeti samo ako vidimo lice žene. Dekan Univerziteta u Kairu je stoga donio ispravnu odluku i mi ga u njoj podržavamo."

(TBT)
Ovo tumacenje nece se dopasti mnogima koji primaju novac od S. Arabije . Isti se nece sloziti na na pogled u odnosu prema drugim i razlicitim od njih, pa ce traziti da svi budu bas onakvi kakvi su oni ili kakav je on. To nam sve pokazuju primjeri iz zamalje koje sam naveo na pocetku ovog teksta. Da li ja nesto izmisljam ili navodim cinjenice, koje svaki pametan covjek moze da razumije. Da li neki vide da se sukobi medju raznim vjerama dogadjaju samo mahom medju muslimanima i to na najbrutalniji nac, brutalnost koja prevazilazi normalno mastanje. Nekima je novca zaslijepio oci, pocev od nekih konentatora na ovom Forumu, do novinara, tuzitelja, sudaca, malih i velikih politicara ili bolje receno malih i plitkih ljudi na visokim polozajima.

A moguće je i sljedeće:

Ako Arapi nastave kupovati ovim tempom sve su prilike da će i klix kupiti.
Novinarke portala će morati nositi nikab, a forumaši će svaki post na forumu morati počinjati sa "ESSELAMU ALEJKUM!"

Strašno! :(

:mrgreen:
Haman

#828 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Haman »

Prijatelju drago, gdje sam to ja napisao " da je za sirenje selafizma potreban dolazak Arapa". Primijetio sam ja da ti ne razumijes ono sto procitas i tome je tvoj problem. Selafizam u BiH pojavio se i prije dolaska Arapa, bolje receno jos za vrijeme poslednjeg rata. Zasto bas tada? Vrati se na moje komentare pa procitaj.

Ako vec ne razumijes ono sto drugi pisu, nemoj onda pisati komentare. Sjedi kod kuce, gladi bradu, gledaj u skracene nogavice, glumi velikog muslimana i primaj pare svakog mjeseca.

I jos da ti kazam samo ovo. Dobar musliman moze biti i onaj koji postuje islamsku tradiciju svojih predaka. Ti dobro znas ko su tvoji preci, ko ti je bio otac, djed, pradjed, cukundjed itd. Dobar musliman ne mjeri se po duzini brade i skracenim nogavicima, to ti dobro znas ali tako ne cinis zbog para, jer si prodao svoje vjersko dostojanstvo za male pare. Onaj ko prodaje svoje vrersko dostojanastvo za male pare sigurno nema ni svog licnog dostojanstva.
insomnia78

#829 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by insomnia78 »

Nit' sam musliman, nit' me religije kao takve zanimaju

Sto se tice prodaje tog vjerskog dostojanstva, to dodje nesto ko ono "vjeru za veceru"?
Maharadza

#830 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Maharadza »

Haman wrote:Prijatelju drago, gdje sam to ja napisao " da je za sirenje selafizma potreban dolazak Arapa". Primijetio sam ja da ti ne razumijes ono sto procitas i tome je tvoj problem. Selafizam u BiH pojavio se i prije dolaska Arapa, bolje receno jos za vrijeme poslednjeg rata. Zasto bas tada? Vrati se na moje komentare pa procitaj.

Ako vec ne razumijes ono sto drugi pisu, nemoj onda pisati komentare. Sjedi kod kuce, gladi bradu, gledaj u skracene nogavice, glumi velikog muslimana i primaj pare svakog mjeseca.

I jos da ti kazam samo ovo. Dobar musliman moze biti i onaj koji postuje islamsku tradiciju svojih predaka. Ti dobro znas ko su tvoji preci, ko ti je bio otac, djed, pradjed, cukundjed itd. Dobar musliman ne mjeri se po duzini brade i skracenim nogavicima, to ti dobro znas ali tako ne cinis zbog para, jer si prodao svoje vjersko dostojanstvo za male pare. Onaj ko prodaje svoje vrersko dostojanastvo za male pare sigurno nema ni svog licnog dostojanstva.
Znači po tebi svjesno ignorisanje Hadisa Poslanika s.a.v.s. "prodaja vjerskog dostojanstva"?! :lol:
Ebu Se'id El-Hudri, radijjallahu anhu, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Odjeća vjernika treba biti do pola potkoljenice, a nema grijeha u onome što je između pola potkoljenice i članaka. Ono što je ispod toga (tj. članaka) to će biti u Vatri, a ko iz oholosti nosi odjeću ispod članaka Allah neće gledati u njega na Sudnjem Danu". (Hadis bilježe Ebu Davud, Ibn Madže, imam Malik u Muvetti).

Od Džabir Ibn Sulejma, radijjallahu anhu, se prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Podigni svoju odjeću do pola potkoljenice, a ako nećeš onda do članaka. Čuvaj se spuštanja odjeće, jer je to od oholosti, a Allah ne voli oholost". (Hadis bilježe imami Ebu Davud, Tirmizi, En-Nesa'i).

U hadisu kojeg bilježe En-Nesa'i i Ibn Medže od Mugire Ibn Šu'beta se kaže da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, uzeo za odjeću Sufjan Ibn Sehla, radijjallahu anhu, govoreći mu: "O Sufjane, ne spuštaj odjeću, zaista Allah ne voli one koji spuštaju odjeću." (Hadis slične sadržine zabilježen je i kod Ibn Hibbana (5442) kao hadis Sahih).

Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, o spuštanju odjeće ispod članaka iz oholosti, je rekao: "S trojicom Allah neće razgovarati, niti će pogledati u njih, niti će ih očistiti i bit će kažnjeni bolnom kaznom: onaj ko spušta odjeću ispod članaka, onaj koji prigovara na dobročinstvu i onaj ko proda svoju robu pod lažnom zakletvom.”

"Onaj ko ne slijedi moj Sunnet – nije od mene (nije od vjernika).'' (Hadis bilježe imami Buharija, Ahmed i En-Nesa’i.)
Fudo Bosna

#831 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Fudo Bosna »

@Maharadza
Ne znam kakve veze imaju zadnji postovi sa temom, ali zadnji post je eklatatan primjer, plitkog, ogranicenog tumacenja islama, (wehabijskog tumacenja), gdje se hadisi ili ajeti trgaju iz konteksta vremena na koje se odnose, osoba kojim su upuceni/objavljeni i sireg konteksta povoda same objave nekog Uzvisenog Kur'anskog Ajjeta ili Casnog Hadisa, Pejgambera saws?

Hadis se odnosi na osobu koja bi to cinila iz oholosti, danas niko ne nosi, barem ne u Evropi arapske haljinke, a i gdje se nose nemaju uobicajenu duzinu, do clanka sigurno iz oholosti, vec iz prakticnosti, a farmerice ili hlace tada, prije 15 stoljeca , nisu ni postojale da bi se na njih odnosio konkretan hadis. Kada bi covjek danas skratio pantole, izgledao bi , "kao da ga je poplava izbacila", a zasigurno, samo ograniceni idiot moze pomisliti, da neko nosi pantole normalne duzine do clanaka, "kao zbog oholosti", (to su bile haljinke plemica/ljudi uglednih mekanskih porodica, kada je ta duzina gulabije i predstavljala, nam i oholost/kibur, ako je eventualno bila preduga?)

Interesantno je da wehabijama ne predstavlja "oholost" koristenje najboljih njemackih ili americkih auta, ifona, ipeda, gradnja luksuznih vila , Zaljevskih i Saudijskih bogatasa kao, "nije oholost" i objest, dok konstantno , 50 ili vise godina imaju u komsiluku Palestince cija djeca umiru ili od gladi, ili im ruse kuce ili ih Izraelski rezim proganja i ratuje protiv njih?

To kao , "nije oholost i nije haram kockati i kurvati se", po Zapadnoj Europi i USA, a oholost je glumiti budaletinu , pa "ne treba nositi normalne pantole", nego ih ko najveci hafar skracivati, a unistavati kuce , cast, zivote i bogomolje, muslimana drugog mezheba ili nevinih krscana, (prowehabijski isil i al nusra to rade),ili biti saveznik sa Cionistickim rezimom, (to rade ovi sponzori isila), ko je ovdje lud i ko se ne pridrzava sunneta ??? :-)

@Haman
P.S.
Ovo sto je napisao ovaj uvazeni alim u vezi pokrivanja lica...
Svaki prosjecno educiran vjernik zna da je pokrivanje lica kod zene, bila iznimka koja se odnosila samo na supruge.naseg Posljednjeg Poslanika Muhammeda saws, a da je ono sto je propisano ostalim zenama , samo i iskljucivo hidzab, (NE I POKRIVANJE LICA), i da nema nikakve vjerske osnove., toboznja "obligatnost", pokrivanja lica, to je stvar licnog izbora, kod nekih Arapa mozda i lokalni obicaj , ali samo hidzab , bez pokrivanja lica je vjerski propis, nametati nekome pokrivanje lica kao "obavezno", je imputiranje islamu i uvodjenje neceg sto nije islamom propisano !
Last edited by Fudo Bosna on 15/09/2016 23:11, edited 1 time in total.
HAVANA

#832 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by HAVANA »

Tarzo wrote:
Haman wrote:Jedan komentator koji najvjerovatnije zivi od arapskih para, gladi malo poduzu bradu, nosi malo skracene panatalone i glumi velikog muslimana a do juce je mozda koristio drogu rece "Ovi koji dolaze ni ne drze bas puno do religijskih pravila". I ja sam to primijetio, ali traba znati da su oni dobro instruirani kako da se ponasaju u jednoj sredini gdje i mnogi muslimani koji sebe tako nazivaju ne drze do vjere. Njima je sad sve normalno, ne upiru prstom na mlade djevojke koje idu golih nogu, ruku, otkrivena lice ne pokrivene kose itd. Dakle, trebaju pokazati svoju tolerantnost i zelju za uklapanjem u novu sredinu- posledica instrukcija.
Ali sutra kada posiljalac novca po naredjenu zatvori slavinu i izda naredjenje sta treba da radi, onda ce pokazati sve ono sto mu smeta. Smeta mu nas pravac u islamu, zeli nametnuti svoj, a to moze samo na neislamski nacin, podmetanjem eksploziva, poslije caga ide sve vec vidjeno u: Avaganistanu, sad vec i Pakistanu, Iraku, Jemenu, Somaliji, Siriji, Libiji, Nigeriji it'd, it'd. To je ta netolerancija koju zaboravljaju svi oni koji od Saudijaca primaju novac. Dakle, naveo sam primjer gdje se to pokazuje netolerancija prema onim drugim.
ISTINA O BURKAMA: Prema Kur'anu muslimanke uopšte ne moraju da pokrivaju lice?!
Prema riječima šeika Khaleda Omrada, muslimanke ne bi trebale pokrivati lice. Radi se, tvrdi, o izuzetku koja važi samo za žene Poslanika Muhameda

Image
FOTO: (Profimedia)

Glavni sekretar Vijeća za fetvu Univerziteta Azhar u Kairu, šeik Khaled Omrad, odgovorio je na pitanje moraju li muslimanke zaista pokrivati lice. Smjernice važe kao općevažeće za sve sunitske muslimane

Šeik Khaled Omran nosi odjeću koja priliči njegovoj službi. Njegova glava je ukrašena crvenim fesom koji je omotan bijelim platnom. Nosi kaftan i tamni ogrtač. Fes i kaftan pokazuju da je on vjerski učitelj na Azharu i to nije odjeća koju privatno nosi. Jer, privatna odjeća je, smatraju učenjaci sa univerziteta u Kairu, privatna stvar. Kada je riječ o ženama, šerijatski zakon, kaže Šeik Khaled, propisuje samo tri stvari, piše Deutsche velle kojem je šeik dao intervju

"U svetom Kuranu i suni, u predaji sačuvanim izjavama proroka Muhameda, postoje pravila odijevanja - posebno za žene. Odjevni predmet ne smije isticati liniju tijela, ne smije otkrivati tijelo i ne smije biti usko pripijen uz tijelo. Također, odjeća ne bi trebala pokrivati ruke i lice", rekao je Omran te dodatno pojasnio:

"Što se tiče vela koji potpuno pokriva lice, takozvanog nikaba, ni Kur'an ni suna ne obavezuju ženu da ga nosi. Zato kažemo da je nikab tradicija, običaj koji potiče iz nekih zemalja i koji se u njima uvriježio, ali to ne stoji u načelima šerijatskog prava. Samo su žene Poslanika Muhameda morale pokrivati lice. To je bila izuzetak koji je važio pre 1.400 godina."

Prema riječima šeika Khaleda Omrada, muslimanke ne bi trebale pokrivati lice. Radi se, tvrdi, o izuzetku koja važi samo za žene proroka Muhameda.

"Izuzetak važi samo za prorokove žene. Ako šerijatsko pravo kaže da je ovo posebno pravilo, da se pokriva lice, važi samo za proroka i njegove žene, onda druge muslimanske žene to ne smiju koristiti za opravdanje da to oponašaju. Radi se samo o proroku! Žena koja je odrasla u društvu u kojem je uobičajeno nošenje nikaba, ima pravo s vjerskog stanovišta sama da odluči hoće li nositi nikab ili ne. Ali to ne smije gledati kao vjerski čin. Jer bi to onda bio problem", objasnio je.

"Sve što smo mi u istraživanjima o potpunom pokrivanju žena u islamskoj filozofiji našli nas je dovelo do zaključka da je to tradicija. Učenjaci su različitog mišljenja o nikabu kada su u pitanju sigurnost i zaštita žena. Jedni kažu da ih on štiti. Drugi kažu: ne, to je vjerski fanatizam! Neki od njih kažu da je nikab, štaviše, izmišljotina koje u našoj veri uopće nema. I da on nije dozvoljen ni ženama niti muškarcima. Postoje, doduše, krajevi, na primjer pustinje, gdje je to u određenim okolnostima dozvoljeno i to zato što ih to štiti, recimo u pješčanoj oluji. U ostalim slučajevima je nikab izraz vjerskog fanatizma koji se ne može prihvatiti!"

Neki smatraju da nikab u nekim društvima za žene predstavlja zaštitu. Djelomično se s time slaže i šeik Omrad.

"Neki učenjaci smatraju da u nekim društvima nikab za žene predstavlja zaštitu. U tom slučaju bih rekao: dobro, neka ga nose. Ali kad nikab nanosi štetu nekom društvu, kada on služi kao za izvođenje terorističkih napada, onda sam za to da se zabrani", zaključio je Omrad i pojasnio zašto je na Univerzitetu u Kairu predavačima zabranjeno pokrivati lice:

"Zabrana je naprosto neophodna jer kada neka predavačica stoji pred studentima kako bi im prenijela nastavni sadržaj, onda u sredstva komunikacije sa studentima spadaju i mimika i gestikulacija. Osim toga je mimika primarni međuljudski način komunikacije, a mimiku možemo razumjeti samo ako vidimo lice žene. Dekan Univerziteta u Kairu je stoga donio ispravnu odluku i mi ga u njoj podržavamo."

(TBT)
Ovo tumacenje nece se dopasti mnogima koji primaju novac od S. Arabije . Isti se nece sloziti na na pogled u odnosu prema drugim i razlicitim od njih, pa ce traziti da svi budu bas onakvi kakvi su oni ili kakav je on. To nam sve pokazuju primjeri iz zamalje koje sam naveo na pocetku ovog teksta. Da li ja nesto izmisljam ili navodim cinjenice, koje svaki pametan covjek moze da razumije. Da li neki vide da se sukobi medju raznim vjerama dogadjaju samo mahom medju muslimanima i to na najbrutalniji nac, brutalnost koja prevazilazi normalno mastanje. Nekima je novca zaslijepio oci, pocev od nekih konentatora na ovom Forumu, do novinara, tuzitelja, sudaca, malih i velikih politicara ili bolje receno malih i plitkih ljudi na visokim polozajima.

A moguće je i sljedeće:

Ako Arapi nastave kupovati ovim tempom sve su prilike da će i klix kupiti.
Novinarke portala će morati nositi nikab, a forumaši će svaki post na forumu morati počinjati sa "ESSELAMU ALEJKUM!"

Strašno! :(

:mrgreen:
Zaradiću platu
prodaću tramvaj levatu
Preduhitrit vladu
prodaću im nebo i Savu
Prodaću pola kurca
jer ipak ja sam Bosanac
Pa ću biti ko političar
ali intelektualac
Uzeću spermu
stavit u nju parfema
Prodavat ko gel za kosu
il ko za ten krema
Iznajmit sebe uz kadu
za siromašne u tuzi
Ja cu prdit
da im bude k o Jakuzi
Prodavat svoje strahove
prodavat svoje parole
Ma prodaću govno
da nam povrće raste bolje... :roll:
statixx

#833 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by statixx »

Al' su im ove mladje generacije bas gojazne. Danas gledam ide ih petero, ne zna se ko je deblji.
KB9

#834 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by KB9 »

pa ne znoje se ovde i ne mrsaju ko na svojoj rodnoj grudi
crazy_diamond

#835 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by crazy_diamond »

statixx wrote:Al' su im ove mladje generacije bas gojazne. Danas gledam ide ih petero, ne zna se ko je deblji.
I to sto su poguzije je jos jedan plus za bh ekonomiju

Puni para, a lijeni, slatkohrani,bahato se razbacuju parama,uglavnom i poglupi,idealni levati za uzimat ih lopatom,najpozeljnijj turisti na svijetu

Gledam neki dan turisti nijemci bracni par u marketu,premecu kifle i gledaju u bon da jeftinije prodju,nosaju flase vode zao im potrosit 5 maraka u kaficu, arapi su najbolja lijeha za uzeti im novce
Fudo Bosna

#836 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Fudo Bosna »

Da samo sto ce od tih npr , 10 porodica Nijemaca ,svaka ce ta porodica biti u BIH, npr u Sarajevu , potrositi /boraviti kao turisti i otici...

A od 10 Arapskih porodica , najmanje dvije ce doci 1 ili 2 puta kao turisti, ali poslije ce im se svidjeti Stojcevac, Vrelo Bosne ili Barice i pokupovace i za male pare nas pravni sistem "izlevatiti", i ostaviti nas bez ovo malo Bosne, napraviti Arapsko naselje i biti ovdje nekada trajno a dok to ne postignu, barem 6 do 8 mjeseci, trajno ostajemo bez ovo malo bosanske zemlje a za koju se nasi borci 1992-1995 krvavo izborise, e da te pojave nema i da nije nazalost masovna , bili bi pozeljni i prvi i drugi turisti, podjednako...

I Turci su muslimani dolaze, trose, budu po 7 dana u BIH, ili investiraju i otvore pogon, Cilek, Dogtas ili sl, ali ne kupuju nas grunt, da smo "rasiste ili islamofobi " valjda bi nam i Turci kao "smetali" ? :-)

Nijedan evropski ili pogotovu bosanski turista ne ode van zemlje, bude 5, 7 ili vise dana vani kao turista i umjesto suvenira ne uzme, "kao pride", 10 tak "hektarcica" zemlje u kojoj je turisticki boravio ! :izet:
Last edited by Fudo Bosna on 16/09/2016 11:52, edited 1 time in total.
Lopov-eliminator

#837 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Lopov-eliminator »

Posto, vidi cuda, jos nisam dobio odgovor na ovo pitanje, idemo po drugi put:
Lopov-eliminator wrote: Da pitam ove pristalice arapskog naseljavanja: hajd evo Arapi preko agencija kupe znacajan dio kuca na Ilidzi da njihovo ucesce u stanovnistvu na Ilidzi bude vecinsko ili barem polovicno, sta ako im padne ideja da svoj resort koji se zove Ilidza urede iskljucivo po svojim mjerilima, sta bi ih u tome sprijecilo?
Danguba

#838 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Danguba »

Lopov-eliminator wrote:Posto, vidi cuda, jos nisam dobio odgovor na ovo pitanje, idemo po drugi put:
Lopov-eliminator wrote: Da pitam ove pristalice arapskog naseljavanja: hajd evo Arapi preko agencija kupe znacajan dio kuca na Ilidzi da njihovo ucesce u stanovnistvu na Ilidzi bude vecinsko ili barem polovicno, sta ako im padne ideja da svoj resort koji se zove Ilidza urede iskljucivo po svojim mjerilima, sta bi ih u tome sprijecilo?
Nista ne mogu protiv regulacionog plana, propisa, zakona...Koliko im se dozvoli, toliko ce ici daleko.
Pa sta ako bi ga i preuredili po svome? Kinezi imaju hiljade restorana i hotela sirom EU i Amerike u svom stilu pa to nikome ne smeta vec naprotiv.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#839 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Toto »

Lopov-eliminator wrote:Posto, vidi cuda, jos nisam dobio odgovor na ovo pitanje, idemo po drugi put:
koliko ilidza broji stanovnika ?? i koliki su joj kapaciteti za smjestaj novih stanovnika ??
Mx

#840 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Mx »

and

#841 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by and »

Fudo Bosna wrote:Da samo sto ce od tih npr , 10 porodica Nijemaca ,svaka ce ta porodica biti u BIH, npr u Sarajevu , potrositi /boraviti kao turisti i otici...

A od 10 Arapskih porodica , najmanje dvije ce doci 1 ili 2 puta kao turisti, ali poslije ce im se svidjeti Stojcevac, Vrelo Bosne ili Barice i pokupovace i za male pare nas pravni sistem "izlevatiti", i ostaviti nas bez ovo malo Bosne, napraviti Arapsko naselje i biti ovdje nekada trajno a dok to ne postignu, barem 6 do 8 mjeseci, trajno ostajemo bez ovo malo bosanske zemlje a za koju se nasi borci 1992-1995 krvavo izborise, e da te pojave nema i da nije nazalost masovna , bili bi pozeljni i prvi i drugi turisti, podjednako...

I Turci su muslimani dolaze, trose, budu po 7 dana u BIH, ili investiraju i otvore pogon, Cilek, Dogtas ili sl, ali ne kupuju nas grunt, da smo "rasiste ili islamofobi " valjda bi nam i Turci kao "smetali" ? :-)

Nijedan evropski ili pogotovu bosanski turista ne ode van zemlje, bude 5, 7 ili vise dana vani kao turista i umjesto suvenira ne uzme, "kao pride", 10 tak "hektarcica" zemlje u kojoj je turisticki boravio ! :izet:
da bi se ozbiljno bavio turizmom moraš imati kvalitetnu ponudu.
ovi koliko troše su jako poželjni turisti.hrvati imaju more,pa se slomiše da nafataju turiste koji će ostati po 7-10 dana i većina tih turista nisu neki potrošači.nama ovi dolaze po 1-2 mjeseca,puni para, troše po radnjama,sve plaćaju i nevaljaju.zato što poneki kupi komad zemlje, a neki i komadinu. :mrgreen:
ovi kod trnova će praviti to naselje koje će ako je istina imati 70 hotela :shock:
koliko mi u sarajevu imamo hotela?
pusti šuplju za borce i ovo malo bosanske zemlje koju krvavo izboriše, jer su oni za to dobili jednu veliku ku..inu.

a kad već turke spominješ
Kupovina nekretnina u Turskoj
Od 2003godine, dozvoljeno je da strani državljani kupuju imovinu u Turskoj, 2009 zakon je modifikovan I djelimično olakšan dok je 2012 zakon koji strancima omogučava kupovinu nekretnine u Turskoj maximalno pojednostavljen!
Dom u Turskoj vam putem svojih lokalnih saradnika pomaže u vezi svega sa procesom kupovine imovine na siguran način.
Kupac dobija Tapu i potpisuje službeni Tapu u uredu koji pripada opštini. Zemljišnim knjigama upravlja Tapu ured, ime vlasnika se mijenja u registru onda kada se nekretnina kupi. Za to vam je potrebna lična karta, pasoš, četiri fotografije, a potrebno je da date i ime vašeg oca (turska pravila) .
Ukoliko ne poznajete jezik možete zatražiti asistenciju ovlaštenog prevoditelja koji će biti prisutan na licu mjesta, trošak istog će biti uračunat u cijenu nekretnine.
Imajte na umu da se Tapu ne može obezbijediti preko "prijatelja" , pravnika ili notara . Jedini način za to je Tapu kancelarija.
Naravno da ćemo vam pomoći s ovim i drugim dokumentima iz npr. Porezne uprave.
Učešće od 10% cijene imovine se plaća u Turskoj na potpis ugovora i stoga je neophodno imati manji iznos g tovine ili debitne kartice!
Ukoliko kapara iznosi više od 2500 eura preostali iznos može platiti putem bankovnog transfera u dogovoru sa vlasnikom nekretnine.
Obratite se svojoj banci za detalje prije putovanja.
Ukoliko želite rezervirati prebivališnu dozvolu / dozvolu za boravak, onda morate platiti 5% od vrijednosti hipoteke u vidu kapare, ili bar 3000 eura.
Možemo osigurati kredit preko turskih banaka, ali preporučujemo skandinavske banke (za kupce iz Skandinavije) ili banke iz okruženja iz kojeg kupac dolazi, jer je kamata na kredit obično niža a Turske banke obračunavaju samo do 60% njiheve procjene nekretnine za koju je podnesen zahtjev.
proberi :D http://domuturskoj.olx.ba/
Last edited by and on 16/09/2016 15:22, edited 1 time in total.
Toto

#842 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Toto »

ilidza ima oko 70 000 stanovnika ...
da bi u ilidizi Arapi imali barem "polovicno" ucesce- kako ti kazes, moralo bi se useliti 70000 arapa ..
gdje bi se na ilidzu moglo smjestiti 70 000 arapa??
Haris.ba

#843 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Haris.ba »

Toto wrote:
ilidza ima oko 70 000 stanovnika ...
da bi u ilidizi Arapi imali barem "polovicno" ucesce- kako ti kazes, moralo bi se useliti 70000 arapa ..
gdje bi se na ilidzu moglo smjestiti 70 000 arapa??
20.000 za početak. :D

http://www.klix.ba/biznis/investicije/n ... /150608083
U Općini Ilidža započele su aktivnosti na realizaciji projekta izgradnje novog naselja za 20.000 stanovnika.
Toto

#844 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Toto »

Haris.ba wrote:
20.000 za početak. :D

http://www.klix.ba/biznis/investicije/n ... /150608083
U Općini Ilidža započele su aktivnosti na realizaciji projekta izgradnje novog naselja za 20.000 stanovnika.
nisu oni u stanju da smjeste ni 20000 koza sto ih Bakir obeca Turcima ..
Fudo Bosna

#845 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Fudo Bosna »

and wrote:
Fudo Bosna wrote:Da samo sto ce od tih porodica Nijemaca ,svaka ce ta porodica biti u BIH, npr u Sarajevu , potrositi /boraviti kao turisti i otici...

ovi koliko troše su jako poželjni turisti.hrvati imaju more,pa se slomiše da nafataju turiste koji će ostati po 7-10 dana i većina tih turista nisu neki potrošači.nama ovi dolaze po 1-2 mjeseca,puni para, troše po radnjama,sve plaćaju i nevaljaju.zato što poneki kupi komad zemlje, a neki i komadinu. :mrgreen:
ovi kod trnova će praviti to naselje koje će ako je istina imati 70 hotela :shock:
pusti šuplju za borce i ovo malo bosanske zemlje koju krvavo izboriše, jer su oni za to dobili jednu veliku ku..inu.

Od 2003godine, dozvoljeno je da strani državljani kupuju imovinu u Turskoj, 2009 zakon je modifikovan I djelimično olakšan dok je 2012 zakon koji strancima omogučava kupovinu nekretnine u Turskoj maximalno pojednostavljen!
Dom u Turskoj vam putem svojih lokalnih saradnika pomaže u vezi svega sa procesom kupovine imovine na siguran način.
Kupac dobija Tapu i potpisuje službeni Tapu u uredu koji pripada opštini. Zemljišnim knjigama upravlja Tapu ured, ime vlasnika se mijenja u registru onda kada se nekretnina kupi. Za to vam je potrebna lična karta, pasoš, četiri fotografije, a potrebno je da date i ime vašeg oca (turska pravila) .
Ukoliko ne poznajete jezik možete zatražiti asistenciju ovlaštenog prevoditelja koji će biti prisutan na licu mjesta, trošak istog će biti uračunat u cijenu nekretnine.
Imajte na umu da se Tapu ne može obezbijediti preko "prijatelja" , pravnika ili notara . Jedini način za to je Tapu kancelarija.
Učešće od 10% cijene imovine se plaća u Turskoj na potpis ugovora i stoga je neophodno imati manji iznos g tovine ili debitne kartice!
Ukoliko kapara iznosi više od 2500 eura preostali iznos može platiti putem bankovnog transfera u dogovoru sa vlasnikom nekretnine.
Ukoliko želite rezervirati prebivališnu dozvolu / dozvolu za boravak, onda morate platiti 5% od vrijednosti hipoteke u vidu kapare, ili bar 3000 eura.
Možemo osigurati kredit preko turskih banaka, ali preporučujemo skandinavske banke (za kupce iz Skandinavije) ili banke iz okruženja iz kojeg kupac dolazi, jer je kamata na kredit obično niža a Turske banke obračunavaju samo do 60% njiheve procjene nekretnine za koju je podnesen zahtjev.

:-) ?

Jesi li ti svjestan kakve gluposti lupetas? Turska ima oko 780.000km2 terirotija i oko 80 miliona stanovnika, Bosnjaka oko 1.5 milion , stjesnjenih na oko 16.000km2 manje od 1/3 teritorija BIH, i opet ne vjerujem da igdje u svijetu mozes kupiti nacionalni ponos, zemlju tik uz izvor rijeke koja snabdijeva vodom glavni grad i nosi ime drzave , za 75km/m2 i samo je u nas to masovno i nelegalno i mimo zakona, bez reciprociteta i mimo kontrole i zakonske legislative !(imaju li Turci problem sa secenionizmom kao mi u BIH, je li Turska zakonski neuredjena kao BIH, a tamo gdje i imas adekvatan propis, isti se NE POSTUJE, primjer, ZABRANA PRODAJE GRUNTA FIZICKOM LICU DRZAVE GDJE NEMAS RECIPROCITET, znaci branis kao najveci izdajnik krcmljenje grunta svoje Domovine, fuj ! :-x !)
Fudo Bosna

#846 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Fudo Bosna »

Fudo Bosna wrote:
and wrote:
Fudo Bosna wrote:Da samo sto ce od tih porodica Nijemaca ,svaka ce ta porodica biti u BIH, npr u Sarajevu , potrositi /boraviti kao turisti i otici...

Jesi li ti svjestan kakve gluposti lupetas? Turska ima oko 780.000km2 terirotija i oko 80 miliona stanovnika, Bosnjaka oko 1.5 milion , stjesnjenih na oko 16.000km2 manje od 1/3 teritorija BIH, i opet ne vjerujem da igdje u svijetu mozes kupiti nacionalni ponos, zemlju tik uz izvor rijeke koja snabdijeva vodom glavni grad i nosi ime drzave , za 75km/m2 i samo je u nas to masovno i nelegalno i mimo zakona, bez reciprociteta i mimo kontrole i zakonske legislative !(imaju li Turci problem sa secenionizmom kao mi u BIH, je li Turska zakonski neuredjena kao BIH, a tamo gdje i imas adekvatan propis, isti se NE POSTUJE, primjer, ZABRANA PRODAJE GRUNTA FIZICKOM LICU DRZAVE GDJE NEMAS RECIPROCITET, znaci branis kao najveci izdajnik krcmljenje grunta svoje Domovine, fuj ! :-x !)

P.S.
Dodik i Covic stalno kmece i navodnoj ugrozenosti, Covic kaze da su majorizirani i sl...
Masovna kupovina grunta i dolasci Arapa mimo turizma im dodju kao "kec na jedanaest", kao odlican dokaz navodne "ugrozenosti" i isprika za dalje seceonisticke teznje !
detroit-mercy

#847 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by detroit-mercy »

Fudo Bosna wrote:
Fudo Bosna wrote: Kupovina nekretnina u Turskoj

Jesi li ti svjestan kakve gluposti lupetas? Turska ima oko 780.000km2 terirotija i oko 80 miliona stanovnika, Bosnjaka oko 1.5 milion , stjesnjenih na oko 16.000km2 manje od 1/3 teritorija BIH, i opet ne vjerujem da igdje u svijetu mozes kupiti nacionalni ponos, zemlju tik uz izvor rijeke koja snabdijeva vodom glavni grad i nosi ime drzave , za 75km/m2 i samo je u nas to masovno i nelegalno i mimo zakona, bez reciprociteta i mimo kontrole i zakonske legislative !(imaju li Turci problem sa secenionizmom kao mi u BIH, je li Turska zakonski neuredjena kao BIH, a tamo gdje i imas adekvatan propis, isti se NE POSTUJE, primjer, ZABRANA PRODAJE GRUNTA FIZICKOM LICU DRZAVE GDJE NEMAS RECIPROCITET, znaci branis kao najveci izdajnik krcmljenje grunta svoje Domovine, fuj ! :-x !)[/quote]

P.S.
Dodik i Covic stalno kmece i navodnoj ugrozenosti, Covic kaze da su majorizirani i sl...
Masovna kupovina grunta i dolasci Arapa mimo turizma im dodju kao "kec na jedanaest", kao odlican dokaz navodne "ugrozenosti" i isprika za dalje seceonisticke teznje ![/quote]
Inace da nema Arapa bi ginuli za BiH. Da nije Arapa, razlog za secesionizam bi bio sto je trava zelena, nebo plavo, smog u Sarajevu zimi, vrucina u Sarajevu ljeti, nepovoljna vremenska prognoza za vikend, sto se u Halila mali zove Hamza .... nastavi niz :mrgreen: .
and

#848 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by and »

Fudo Bosna wrote:
and wrote:

cijelo vrijeme lupetaš po temi i dosad jedini argument koji si dao je da je arap završio neki papir, a ti nisi mogao i razumijem te :mrgreen:
grunt domovine je i imovina u rs-u koju su bošnjaci prodavali, neki čak 50 duluma za 15 000 km.koliko to dođe po kvadratu?
je li to nekad neko shvatio i pomenuo kao problem?
kažeš bošnjaci stiješnjeni na oko 16.000km2.
prodaš arapima 100 km2, a za te pare u rs kupiš nekoliko hiljada km2?
šta kaže matematika?
Fudo Bosna

#849 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Fudo Bosna »

@and

Ja svoje nisam prodao a imam i u RS u imovine, hvala Bogu, , niti cu, niti je iko od moje familije. Nisam to ni spomenuo , spomenuo sam ne svoj , nego primjer prijatelja koji ima problem zbog razlike cc 50m2 da zavrsi papire na Ilidzi a hladno mu geometar Memicev kaze , u diskreciji , da ce sve to svakako pokupovati Arapi, da ionako djabe ganja papire...
Velis , ako Bosnjaci imaju manje suveteniteta u dijelu Domovine koji se zove RS, pa ako se neko i zeznuo i prodao, zasto mi ne bi ovih 1/3 poklonili/prodali strancima, pa da se kolektivno odselimo, e jesu ti argumenti u pm, ovo je dio BIH, gdje se cuva srce BIH, i kicma Bosnjastva se ovdje cuva i ako i ovo rasprodamo ili haman pa poklonimo, gdje cemo zivjeti, mozda kao i vi forumasi van BIH, i biti patriote" izdaleka", gdje ce moje djete zivjeti, a gdje moji unuci, ma da, "neka prodamo " ta, prodali su neki i u RS u :izet: , e jesi"pametan" u sto pm , znaci, izdaj/ prodaj pa vi svakako i ne zivite ovdje , barem ne vecina vas , koji bi im prodali drzavu, i ne zivi uopce u BIH , i zato ovu izdaju grunta i podrzavate ili sami prodajete pa govorite zbog sopstvene straznjice/ interesa !
Last edited by Fudo Bosna on 16/09/2016 18:22, edited 2 times in total.
insomnia78

#850 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by insomnia78 »

Ali profesor Dizdarevic kaze...
Locked