Danas sam imao nesta slobodnog vremena pa sam se vrtio po raznim bankomatima.dječak sa šibicama wrote: ↑02/07/2025 12:53 Inace podizanje na bankomatima, koliko sam ja iskustvom primjetio, isplati se samo na vece iznose. Uvijek je nadoknada za atm 15 maraka, pa dizao ti 100 km ili 1000 km. Sto je malo glupo.
Za odabran iznos podizanja od 50 KM ovo su bile naknade vlasnika bankomata:
UniCredit - 15.10 KM
Addiko - 15 KM
ASA - 15 KM
BBI - 15 KM
Intesa - 15 KM
Ziraat - 12 KM
Raiffeisen - 10.75 KM*
PBS Banka - greska, pokusajte kasnije
Sparkasse - greska, pokusajte kasnije
*Zanimljivo, nakon sto sam odlucio podici sa Raiffeisen bankomata (misleci da je najjeftiniji), upisao sam malo veci iznos (300 KM) koji sam zapravo zelio podici i naknada je skocila na 14.50 KM
Ne znam koliko skace, i da li se puno mjenja na ostalim bankomatima. To je istrazivanje za drugu nedjelju.
Ono sto mene zanima jesu provizije, odnosno "Transactions involving currency conversion" (3.5%) i Transactions where merchant country is different from card-issuing country (cross-border fee) (1.8%).
S obzirom da se one obje primjenjuju prilikom dizanja sa bankomata, da li se primjenjuju prilikom karticnog placanja? Ako da, sto vjerujem da je slucaj onda dizanje sa bankomata i nije toliko strasno ako mozete oprostit taj flat fee od 2.5 eur i atm owner fee.
Takodjer, procitao sam negdje na redditu da neko placa sa G-pay i ne primjenjuju mu nikakve naknade (currency conversion i cross-border fee) ima li neko vise iskustva da podjeli, ko redovno placa sa payoneer karticom u radnjama?