Sto ste pusili pusili ste
- radiša
#826 Re: Sto ste pusili pusili ste
Jest,sad ces vise i radit nema ispijanja kafa,pusenja... 
- ultima_palabra
#827 Re: Sto ste pusili pusili ste
Ako skontaju da mogu budžet na tome napuniti... gazda će ti je gasiti prije nego što je stigneš zapalitiTomahawk11 wrote:Ne postuje se u uredjenijim zemljama....a da se kod nas postuje.
Kad dodje kakav karabaja i zapali....
- parappa
- Grijem se na: struju
- Vozim: Lotus Esprit TurboSE
#828 Re: Sto ste pusili pusili ste
eno u gorazdu rade i puse... nek su prepisali... samo nek nastaveizgubljena dusa wrote:Slatki su (mislim na vlast) kad od svih mogucih I nemogucih zakona, normi I pravila koja postoje u razvijenim zemljama - ono prepise ovakav zakon.
Nek napravi fabriku - ljudi ce raditi I nece imati vremena da sprze dvije/tri kutije na dan
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#829 Re: Sto ste pusili pusili ste
Za obicnu raju, ne sumnjam da bi tako bilo.ultima_palabra wrote:Ako skontaju da mogu budžet na tome napuniti... gazda će ti je gasiti prije nego što je stigneš zapalitiTomahawk11 wrote:Ne postuje se u uredjenijim zemljama....a da se kod nas postuje.
Kad dodje kakav karabaja i zapali....
Sto se mene tice, nek zabrane. Kad bi svi pusili ko ja, ne bi bilo zime.
Kakav je to pusac koji po vazdan ne zapali
- Dozer
#830 Re: Sto ste pusili pusili ste
Sto se mene tice, a pusac jesam - jedino ispravno je da se zabrani prodaja cigara. Sve ostalo je licemjerje.
Dokazano stete ljudskom zdravlju, pa onda neka ih proglase nelegalnom supstancom, i vozdra. Kad se vec toliko "brinu" o ljudskom zdravlju.
Ali, to se, naravno, nece desiti upravo radi onih silnih milijardi
Zato se uvode raznorazni restriktivni sporedni zakoni, kojima se samo zeli pojacati punjenje drzavnih budzeta. NIje malo sto se otima na akcizama i porezima, nego to treba pojacati i kaznama.
Dokazano stete ljudskom zdravlju, pa onda neka ih proglase nelegalnom supstancom, i vozdra. Kad se vec toliko "brinu" o ljudskom zdravlju.
Zato se uvode raznorazni restriktivni sporedni zakoni, kojima se samo zeli pojacati punjenje drzavnih budzeta. NIje malo sto se otima na akcizama i porezima, nego to treba pojacati i kaznama.
Last edited by Dozer on 16/02/2017 14:38, edited 1 time in total.
- muha_sa
#831 Re: Sto ste pusili pusili ste
u lizanju je spas
- radiša
#832 Re: Sto ste pusili pusili ste
mogu i zvakat duhan,to im nije zabranjeno.
- muha_sa
#833 Re: Sto ste pusili pusili ste
ovo u ŠveCkoj koriste umjesto cigare

gurne izmedju usana i zuba---da ti se život zgadi--fuj

- parappa
#834 Re: Sto ste pusili pusili ste
sjeti se kako je zavrsila zabrana alkohola u americi... a kod nas bi bilo jos gore.Dozer wrote:Sto se mene tice, a pusac jesam - jedino ispravno je da se zabrani prodaja cigara. Sve ostalo je licemjerje.
koja bi samo mafija nastala kad bi zabranili prodaju cigara... bilo bi vise sverca nego u ratu.
bolje ovako... zabrana pusenja u zatvorenim javnim mjestima. kafici, restorani, kancelarije
- parappa
#835 Re: Sto ste pusili pusili ste
plus sto na tim kesicama ima sitnog stakla da ti ureze desne ili meso oko zuba i da nikotin bolje udje u krv...muha_sa wrote:ovo u ŠveCkoj koriste umjesto cigare
ali ne smrdi jbg.
- Dozer
#836 Re: Sto ste pusili pusili ste
Zajebanciju na stranu, hajmo biti realni.parappa wrote:sjeti se kako je zavrsila zabrana alkohola u americi... a kod nas bi bilo jos gore.Dozer wrote:Sto se mene tice, a pusac jesam - jedino ispravno je da se zabrani prodaja cigara. Sve ostalo je licemjerje.
koja bi samo mafija nastala kad bi zabranili prodaju cigara... bilo bi vise sverca nego u ratu.
bolje ovako... zabrana pusenja u zatvorenim javnim mjestima. kafici, restorani, kancelarije
Sta ta zabrana konkretno znaci u drustvu u kojem su skoro 50% stanovnistva pusaci (ovo je najbitniji detalj)?
1. Defitinivni pad prometa u svim ugostiteljskim objektima, pogotovo u vecernjim satima. Ovo su iskustva u svim zemljama u okruzenju kojima je zabrana uvedena (SLO, MK, HR).
2. Padom gornjeg prometa automatski padaju i uplate poreza.
3. Pad tog prometa dovodi i do viska radnika u tim objektima.
Rjesenje u navedenim zemljama je bilo izdavanje dozvola objektima da budu pusacki, a za sta su vlasnici podnosili zahtjeve, i onda dodatno placaju tu dozvolu (ne znam o kojim ciframa se radi, ali nisu male).
Ovo neminovno vodi velikim problemima za masu objekata, pogotovo onih koji nemaju fiziku mogucnost razdjeljivanja prostora na pusacki i nepusacki dio, kao sto su npr. restorani.
-
ST11
#837 Re: Sto ste pusili pusili ste
Ovaj snus sam "zvakao" 15 godina i zaista se ga je tesko odviknuti, puno teze nego cigarete. U EZ je, osim u SWE (i mozda jos u kojoj drzavi Skandinavije), zabranjen. Hebat ga, cigaretni lobi je jak.
Ono o staklu je naravno urbani mit.
http://blogs.sweden.se/work/2012/04/22/swedish-habits/The Myths
Since I’ve never heard of snus before, I, of course, also didn’t know about any snus myths. According to Swedish Match, there is a persistent myth that snus contains (or contained at one time) ground-up glass (!) They respond, ”Swedish snus according to GothiaTek® contain no glass whatsoever, and never has! This is one of those old-time myths that we can only speculate about how it got started. We know that salt crystals can have formed in dried out snus that was made using older production methods and think that maybe these crystals looked like pieces of ground glass.”
- muha_sa
#838 Re: Sto ste pusili pusili ste
sjedio sam u ŠveCkoj sa rajom koja to koriste umjesto cigare---život mi zgade kad zavuku prst i vade ono izmedju usanaST11 wrote:Ovaj snus sam "zvakao" 15 godina i zaista se ga je tesko odviknuti, puno teze nego cigarete. U EZ je, osim u SWE (i mozda jos u kojoj drzavi Skandinavije), zabranjen. Hebat ga, cigaretni lobi je jak.
http://blogs.sweden.se/work/2012/04/22/swedish-habits/The Myths
Since I’ve never heard of snus before, I, of course, also didn’t know about any snus myths. According to Swedish Match, there is a persistent myth that snus contains (or contained at one time) ground-up glass (!) They respond, ”Swedish snus according to GothiaTek® contain no glass whatsoever, and never has! This is one of those old-time myths that we can only speculate about how it got started. We know that salt crystals can have formed in dried out snus that was made using older production methods and think that maybe these crystals looked like pieces of ground glass.”
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#839 Re: Sto ste pusili pusili ste
Pušenje jeste štetno po zdravlje kao i alkohol. Također sam pobornica da se u potpunosti zabrani - ne znam međutim koliko zemalja u svijetu ima potpunu zabranu cigareta.Dozer wrote:Sto se mene tice, a pusac jesam - jedino ispravno je da se zabrani prodaja cigara. Sve ostalo je licemjerje.
Da , država se ne želi odreći SVIH silnih para od poreza i ovo sve jeste licemjerno ali ne isključuje slijedeće vrijednosti :
- Zabranom pušenja na javnom mjestu pušači će se manje trovati. Jedino što će zbog ovog teže ostavljati cigarete - no manje duhana i nikotina je apsolutno korisnije po organizam nego više.
- Zabranom pušenja na javnom mjestu , pušači će prestati trovati svijet oko sebe. Prvenstveno svoju djecu , supružnike , roditelje pa sve ostale , prijatelje , familiju , poznanike i nepoznate ljude. Ne zato što žele ili ne žele već zato što ih zakon tjera.
- Zabranom pušenja na javnom mjestu će opasti zarada od poreza ali će pasti i rashodi od ulaganja u zdravstvo zbog liječenja silnih bolesti kojima cigare jesu (ili mogu) biti uzrok. Rashodi su neuporedivo veći , zato se države tako lako odriču razlike poreza.
- Po prvi put će cigarete biti ZABRANJENE. Po prvi put će djeca znati da je to ZABRANJENO. Dosada su znali da NIJE ZDRAVO ali sada će se odgajati da NE MOGU ZAPALITI. Makar teoretski gradimo društvo sa manje pušača što je ključno.
21 vijek je i kod nas pa makar kalendarski - bilo je i vrijeme.
Najveće legalno zlo su cigarete. Najveće.
Veliki pozdrav komšija.
-
ST11
#840 Re: Sto ste pusili pusili ste
muha_sa, imas dvije vrste snusa, "zemlju" i upakovanog. Upakovani je malo bolji, jer je nekako parfumiran i moze cak fino mirisati, "zemlja" je govno cisto, ali kazem ti, na ovo se navuces jace nego na cigare i treba puno vise volje, da se odviknes (kao mlad sam pusio, odviknuo se, pa se navukao na snus, tako da znam, sta govorim
.
- parappa
#841 Re: Sto ste pusili pusili ste
mora nekako moci... kad moze svabo izaci pred kafic zapaliti i vratiti se da dalje derneci sa rajom onda moze i kod nas.Dozer wrote:Zajebanciju na stranu, hajmo biti realni.parappa wrote:sjeti se kako je zavrsila zabrana alkohola u americi... a kod nas bi bilo jos gore.Dozer wrote:Sto se mene tice, a pusac jesam - jedino ispravno je da se zabrani prodaja cigara. Sve ostalo je licemjerje.
Sta ta zabrana konkretno znaci u drustvu u kojem su skoro 50% stanovnistva pusaci (ovo je najbitniji detalj)?
1. Defitinivni pad prometa u svim ugostiteljskim objektima, pogotovo u vecernjim satima. Ovo su iskustva u svim zemljama u okruzenju kojima je zabrana uvedena (SLO, MK, HR).
2. Padom gornjeg prometa automatski padaju i uplate poreza.
3. Pad tog prometa dovodi i do viska radnika u tim objektima.
Rjesenje u navedenim zemljama je bilo izdavanje dozvola objektima da budu pusacki, a za sta su vlasnici podnosili zahtjeve, i onda dodatno placaju tu dozvolu (ne znam o kojim ciframa se radi, ali nisu male).
Ovo neminovno vodi velikim problemima za masu objekata, pogotovo onih koji nemaju fiziku mogucnost razdjeljivanja prostora na pusacki i nepusacki dio, kao sto su npr. restorani.
da se ja pitam ne bih nikakve dodatne dozvole uvodio. mozda se podigne promet u restoranima pa radnici tamo predju.
raja ce trositi pare negdje drugo... tako da ce biti vise posla u prodavnicama, restoranima, kinima i tako.
ovo je, svu salu na stranu, dugorocni proces gdje svi (od drzave, nepusaca i pusaca) trebaju biti strpljivi. pravi rezultati dolaze tek nakon 10-15 godina.
niko nije sretan kad sazna da mu djete od 14-15 godina pusi... pa batine i razgovori i opet nista.
ako ustrajemo kao drustvo i damo sansu ovom zakonu onda ce biti sve manje pusaca... starije generacije ce umirati ili prestajati... mladji ce sve manje pocinjati.
taj efekat se trenutno vidi u njemackoj gdje sve manje mladih pusi i vise nije "cool" pusiti. jebiga nigdje nisi dobro dosao kao pusac.
ja ne znam pusaca koji kaze... e nek sam vala poceo/pocela... bas mi godi. nikad nista bolje u zivotu nisam uradio... naprotiv.
- muha_sa
#842 Re: Sto ste pusili pusili ste
vjerujem ja tebi i ne sporimST11 wrote:muha_sa, imas dvije vrste snusa, "zemlju" i upakovanog. Upakovani je malo bolji, jer je nekako parfumiran i moze cak fino mirisati, "zemlja" je govno cisto, ali kazem ti, na ovo se navuces jace nego na cigare i treba puno vise volje, da se odviknes (kao mlad sam pusio, odviknuo se, pa se navukao na snus, tako da znam, sta govorim.
meni se gadi---ne znam za druge nit me briga
inace sam bio dugogodišnji pušac--3 kutije dnevno žmario i devedeset prve zgužvo kutiju i NIKAD više zapalio nisam---a cijelo vrijeme opsade bio u SA a i dan danas sam ovdje
- Dozer
#843 Re: Sto ste pusili pusili ste
Ja opet, kao pusac vec 30 godina, ponavljam - sto se mene tice, neka od sutra zabrane prodaju cigara i duhana. Jendostavno bih prestao pusiti, i to je to. Kraj price.
Ali, ovo su sve nebulozne stvari koje, realno, ne vode nicemu. Stvar je u tome sto se broj pusaca s ovim zakonima nigdje nije smanjio.
To su bajke za malu djecu, a to nam potvrdjuje i stalni rast proizvodnje i profita duhanske industrije.
Ali, ovo su sve nebulozne stvari koje, realno, ne vode nicemu. Stvar je u tome sto se broj pusaca s ovim zakonima nigdje nije smanjio.
To su bajke za malu djecu, a to nam potvrdjuje i stalni rast proizvodnje i profita duhanske industrije.
- muha_sa
#844 Re: Sto ste pusili pusili ste
šta cekaš Dozer--što ne bacašDozer wrote:Ja opet, kao pusac vec 30 godina, ponavljam - sto se mene tice, neka od sutra zabrane prodaju cigara i duhana. Jendostavno bih prestao pusiti, i to je to. Kraj price.
svakom kažem--kad sam mogo ja može svak
-
Mutivoda
#845 Re: Sto ste pusili pusili ste
dobro je s tom zabranom prodaje ba 
- edo_79
#846 Re: Sto ste pusili pusili ste
jest valaMutivoda wrote:dobro je s tom zabranom prodaje ba
- parappa
#847 Re: Sto ste pusili pusili ste
manje se pusi ako moras izaci pred lokal. vidjeces... ako sad pusis kutiju spasce bar na 15 cigara dnevno.Dozer wrote:Ja opet, kao pusac vec 30 godina, ponavljam - sto se mene tice, neka od sutra zabrane prodaju cigara i duhana. Jendostavno bih prestao pusiti, i to je to. Kraj price.
ako svaki pusac bude pusio dnevno 5-10 cigara manje... to je za mene uspjeh.
samo se zakon mora postovati... to je kod nas problem
- muha_sa
#848 Re: Sto ste pusili pusili ste
bacaj tu cigaruMutivoda wrote:dobro je s tom zabranom prodaje ba
- Dozer
#849 Re: Sto ste pusili pusili ste
Eh... najbolje bi bilo reci - mrsko mi. Ne tlaci me jos nikako, pa nemam potrebu, jbg...muha_sa wrote:šta cekaš Dozer--što ne bacašDozer wrote:Ja opet, kao pusac vec 30 godina, ponavljam - sto se mene tice, neka od sutra zabrane prodaju cigara i duhana. Jendostavno bih prestao pusiti, i to je to. Kraj price.
To su bajke za malu djecu, a to nam potvrdjuje i stalni rast proizvodnje i profita duhanske industrije.![]()
![]()
svakom kažem--kad sam mogo ja može svak
Ali, i kad odem na sijelo - bezze bez cigare. Kad odem u kafanu - bezze bez cigare. Kad srcem fuka - bezze bez cigare. Poslije dobre klope - bezze bez cigare. Poslije dobrog sexa - bezze bez cigare
Ali, vec sam prepolovio kolicinu pusenja, kao i trosak za cigare - presao na motanje
Prije mi isla kutija i po do dvije dnevno, sad 20-25 cigara
Prije me kostalo oko 300KM mjesecno, sad oko 130
Last edited by Dozer on 16/02/2017 15:21, edited 1 time in total.
- parappa
#850 Re: Sto ste pusili pusili ste
ali zato ce ljetne baste biti pune... ima da stojnic i kompanija izbace stolove na po ulice... a kamoli na trotoar.
Last edited by parappa on 16/02/2017 15:24, edited 1 time in total.