Vjeru će pokopati ZNANOST?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
mousstapha

#826 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by mousstapha »

Taj tvoj Zaik se ustvari zove Zakir Naik. Nevjerovatna je količina ignorancije kod tebe. Čak si i smrčka prešao.
SamoVasGledam

#827 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by SamoVasGledam »

Kao prvo šta znači 'islamofobija'? Fobija je strah, a ne mržnja. A ja mislim da nisam pokazao nikakvu mržnju prema Islamu. Naravno da imam strah od radikalnog Islama kao što bi trebao i svaki normalan čovek. Drugo, zašto se samo protura termin 'islamofobija', a ne čujemo od hrišćana da se pozivaju na hristofobiju, od budista budizmofobiju, od hindusa hindofobiju? Čak Jevreji toliko ne kukaju na antisemitizam, a mogli bi. A dokle ćete vi da se pozivate na nekakvu islamofobiju svaki put kada čujete nešto što vam se ne sviđa, ne odgovara, što vam deluje uvredljivo? Ispada da o Islamu ne možeš ništa negativno reći. Za nekoliko godina ne bi me iznenadilo da se svako ko ne pređe na Islam smatra islamofobom.

Ne treba mi Kur'an da bih uvideo neke stvari, a dokaz da sam u pravu je što se nisi potrudio da demantuješ. Kažeš nacionalizam je stran pojam u Islamu, a sve što sam naveo govori upravo suprotno. Sva ta osvajanja koja ti spominješ su izveli upravo Arapi koje je na to podstakao Islam. Koliko je danas arapskih država u svetu upravo zahvaljujući Islamskom osvajanju? Zato nemoj reći da Islam nije oruđe arapskog nacionalizma. A tek rasizam, to je druga priča. Muhamed i Islam su bili veoma rasistički nastrojeni prema crnim ljudima.

Pitaš kako je šaka divljih Arapa uspela da sruši Vizantiju i Persiju? Iz istog razloga kao što je i šaka divljih vikinga harala po Evropi, ko od šale osvojila engleska kraljevstva, a još se i međusobno tamanili. Sve mi se čini da ti želiš da kažeš da su u tome uspeli zbog Islama. Pa dobro onda šta ih sprečava da sada pokore SAD, Rusiju, Kinu i ceo NATO pakt? I dalje valjda imaju Boga na svojoj strani zar ne? Šta im više treba? Zar ne piše u Kur'anu da jedan vernik u borbi vredi kao 10 nevernika? Nek izvole nek probaju onda.

Mongoli su samo delimično primili Islam, a što se tiče ovog znanja i razvitka nauke, pa objasni mi zašto se to nije dešavalo na Arabijskom poluostrvu (ako je za to zaslužan Islam), već van njega? Zašto nijedan islamski naučnik i filozof tog vremena nije iz Meke ili Medine?

Zašto su Indonežani primili Islam? Iz istog razloga iz kojeg su mnogi drugi narodi prihvatili Hrišćanstvo recimo. To ipak ne briše činjenicu da se Islam širio ratom i da nije bilo rata Islam bi jako teško izašao iz okvira Arabijskog poluostrva. Čak se i unutar poluostrva širio ratom. Nemojmo zaboraviti da Muhameda čak ni njegovo pleme nije uzimalo za ozbiljno sve dok se nije vratio sa vojskom i sabljom u ruci i ubedio ih da je ipak Božiji poslanik.
SamoVasGledam

#828 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by SamoVasGledam »

HardcoreMX wrote:Dawkins samo zapetljava,nije dao nijedan empirijski naucni dokaz,niti logicki odgovor.
Evo kako Richard Dawkins uništava vaš kreacionizam i 'inteligentni' dizajn

SamoVasGledam

#829 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by SamoVasGledam »

Još jedan naučnik i veliki Dawkinsov prijatelj astrofizičar Neil deGrasse Tyson pokazuje zašto je inteligentni dizajn besmislen i glup

mousstapha

#830 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by mousstapha »

:D

Image
sunceKOtepsija

#831 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by sunceKOtepsija »

Da u prvoj rijeci naslova umjesto zadnjeg slova stavimo slovo "a" naslov bi imao suprotne konotacije :lol:
skupljac_zeljeza

#832 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by skupljac_zeljeza »

SamoVasGledam wrote:Još jedan naučnik i veliki Dawkinsov prijatelj ...
...i kolega...

Fudo Bosna

#833 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Fudo Bosna »

aditon wrote:
Fudo Bosna wrote:[
Pitanje vremena je besmrtnost? Na čemu si ti, šta uzimaš, ili si neki žestok šaljivđija? Odavno, zaista odavno veću glupost ne pročitah na forumu, koja besmstnost, majko mila ??? :skoljka:
Prije svega, izađi iz te školjke, informiši se, pa dođi da prodiskutujemo. :kiss:

Razumijem kao čovjek vjernik da ima ljudi koji ne vjeruju, ali da neko vjeruje u besmrtnost, u smislu ovosvjetske besmrtnosti, to je već ozbiljna psihička patologija, uživaj "besmrtni" , dok ti ne dođe eđel :D ....
S4mpion

#834 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by S4mpion »

SamoVasGledam wrote:Još jedan naučnik i veliki Dawkinsov prijatelj astrofizičar Neil deGrasse Tyson pokazuje zašto je inteligentni dizajn besmislen i glup
A evolucija je navodno smislena?
fatamorgana

#835 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by fatamorgana »

S4mpion wrote:
SamoVasGledam wrote:Još jedan naučnik i veliki Dawkinsov prijatelj astrofizičar Neil deGrasse Tyson pokazuje zašto je inteligentni dizajn besmislen i glup
A evolucija je navodno smislena?
Jok sihire su!
HardcoreMX

#836 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

SamoVasGledam wrote:
HardcoreMX wrote:Dawkins samo zapetljava,nije dao nijedan empirijski naucni dokaz,niti logicki odgovor.
jeli drustvo za zastitu zivotinja tuzilo ovog Dawkinsa?Bez veze covjek iskasapio zarafu.
Ne postoji nesto sto se zove "Neintelegentni Dizajn",jedino je on ovdje ispao neinteligentan.i krvolocan.
HardcoreMX

#837 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

mousstapha wrote:Taj tvoj Zaik se ustvari zove Zakir Naik. Nevjerovatna je količina ignorancije kod tebe. Čak si i smrčka prešao.
Sto je moj?!On je moj kolko je i tvoj.Pa samo po imenu govorim,posto se uvijek Dawkins samo tako spominje po prezimenu(valjda siroj masi nije bitan lik :D ), pa to cinim da se Dawkinsonovi ne naljute, ,ali eto ti si dokaz da vam covjek nikako ne moze udovoljiti.Zaik je vec kad hoces Zakir Abdul Karim Naik.Ignorantan?..bi bio kad nebi ti odgovorio.i sto ti je sad krivo sto imam isto misljenje sa Smrckom?Ti imas svoje i niko ti ne brani,...
HardcoreMX

#838 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

SamoVasGledam wrote:Kao prvo šta znači 'islamofobija'? Fobija je strah, a ne mržnja. A ja mislim da nisam pokazao nikakvu mržnju prema Islamu. Naravno da imam strah od radikalnog Islama kao što bi trebao i svaki normalan čovek. Drugo, zašto se samo protura termin 'islamofobija', a ne čujemo od......
Opet netacno.Ides iz greske u gresku. :-) Fobija je patoloski strah,ne obicni ili bolje receno psihicko stanje ili smetnja,bolest.U kriticnoj situaciji moze da vodi do napada panike ili do derealizacije ili sl.sto tu osobu cini neuracunljivom,drugim rijecima vrlo opasnu po okolinu,obicno se ovakve smetnje javljaju u prosirenju,pogorsanju ili kombinaciji sa drugim psihickim poremecajima,npr.depresija,sizofrenija,socijalna apatizacijai sl.Jos ako je takvo stanje izlozeno dodatnom uticaju i podsticajem,onda takva okolina itekako moze da bude zabrinuta.Iz tvojih postova lako je zakljuciti da o Islamu imas iskrivljenu,laznu sliku,sto je produkat propagande.Ti dalje ides i vec optuzujes jevreje za preuvelicavanje antisemitizma,usput jos ne znas da su i arapi semitski narod.Sto upravo potvrdjuje definiciju fobije da je to bolest multiple klasifikacije.Znaci ti si islamofob,antisemit..

Tebi ne treba Kuran a hoces da diskutujes o Islamu.To je isto kad bi ja rekao hocu da pricam o programiranju ali kazem ne treba vam kompjuter :lol: tebi ne treba Kuran jer vrlo dobro znas da je to Istina i da se nemozes protiv njega boriti. Jasno je da se u Kuranu nigdje ne spominje nacija,cak stavise svaka podjela u umetu se ostro kritizira,ili definise kao oblik dzahilijeta.Ali nemoze se ne zamjetiti blagi napredak,sad vec govoris arapske drzave. :D Muhamed je bio toliko los prema crncima da je jedan od prvih ashaba bio crnac i ujedno prvi muezin u Islamu.Najveci broj konvertita u Americi je upravo medju crncima,jer jedino u Islamu nisu diskriminirani i ne zele da se mole „bijelom Bogu na krstu“

Ti nemas pojma ni o Historiji,i to iz posta u post dokazujes.I gubis se u logickom povezivanju dogadjaja.Engleska kraljestva su takodjer bile pokorene zemlje,zasto bi vikinzi zeljeli drugacije?Osim toga apetit na Europu su imale skoro sve velike nacije u Evropi,Francuzi,Rimljani,Nijemci itd.Naravno da arapi nisu nijednu silu mogli osvojiti,dokaz za to je da su upravo centri nauke i uopce bili u zemljama koji su primili Islam.Damask,Bagdad,Isfahan,Basra,Samarkand,Kairo,..,a ne u mjestima osnutka Islama,upravo ti novi islamski narodi,odnosno nove zemlje su preuzimali na sebe daljnu ekspanziju Islama i nauke i davali najveci broj naucnika toga doba.Ibn Sina(Avicena),Ibn Haldun,Al Biruni,Buhari,..Krstaski ratovi,mongolska osvajanja,nisu vodili arapi,valjda toliko imas intilligencije da shvatis?!Zatim brkas pojmove politicke i privredne globalizacije,gdje arapi ne igraju nikakvu ulogu,izuzev kao baze nato ili izvor resursa,uostalom to je citava Evropa,koja je samo kao i ovi sluga Amerike kao najvece sile na svijetu.Doduse jos nisu nastupili protiv Rusije i Kine kao jedine konkurencije.Borbe politike su izmedju vojno mocnih i najvecih proizvodjaca oruzja Amerika,Kina i Rusija.

Rekao sam da je dosta etnickih grupacija Mongola primili Islam a ne svi.Sto je jos jedan dokaz da u Islamu nema prisile.Gubis se takodjer i u vlastitom iskazu.Prvo tvrdis da su se Hriscanstvo i Islam sirili ognjem i macem,a kad sam ti dao primjer Mongola i primjer Indonezana,onda vec nalazis da se tako sirilo i Hriscanstvo?!Indonezani su jedna od najvecih narodnih grupacija na svijetu,skoro 100% su islamske vjeroispovjesti,ostatak su budisti a vrlo,vrlo mali neznatan dio hriscani.Dakle opet lazes u velikom stilu. :-)
arzuhal

#839 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by arzuhal »

SamoVasGledam wrote:Kao prvo šta znači 'islamofobija'? Fobija je strah, a ne mržnja. A ja mislim da nisam pokazao nikakvu mržnju prema Islamu. Naravno da imam strah od radikalnog Islama kao što bi trebao i svaki normalan čovek. Drugo, zašto se samo protura termin 'islamofobija', a ne čujemo od hrišćana da se pozivaju na hristofobiju, od budista budizmofobiju, od hindusa hindofobiju? Čak Jevreji toliko ne kukaju na antisemitizam, a mogli bi. A dokle ćete vi da se pozivate na nekakvu islamofobiju svaki put kada čujete nešto što vam se ne sviđa, ne odgovara, što vam deluje uvredljivo? Ispada da o Islamu ne možeš ništa negativno reći. Za nekoliko godina ne bi me iznenadilo da se svako ko ne pređe na Islam smatra islamofobom.
Zato što čujemo (možda ti ne čuješ) jasne i direktne islamofobične izjave protiv i islama i muslimana, ovisno u kojoj mjeri i kojim povodom, od raznih evropskih političara, zvaničnika, premijera, predsjednika političkih partija (Holandija, Slovačka, Češka, Njemačka, Austrija, Francuska, Mađarska...) pa sve do Trumpa, dakle ne tek od nake šake ksenofobičnih ljudi koja protestuje protiv (cjelokupnog ili određenih aspekata) islama nego od ljudi koji imaju neku moć u rukama, na nekim su pozicijama moći i vlasti, mogu da utječu i kreiraju neke trendove i odluke, itd.
Muhamed i Islam su bili veoma rasistički nastrojeni prema crnim ljudima.
Daj primjere.
Pitaš kako je šaka divljih Arapa uspela da sruši Vizantiju i Persiju? Iz istog razloga kao što je i šaka divljih vikinga harala po Evropi, ko od šale osvojila engleska kraljevstva, a još se i međusobno tamanili. Sve mi se čini da ti želiš da kažeš da su u tome uspeli zbog Islama.

Da li su šake divljih vikinga ili mongola, nakona prvobitnog haranja, izgradili centre znanosti poput Bagdada ili emevijskog Endelusa (Španije) koji su u to vrijeme postali svjetski centri (utemeljuju se prvi oblici univerziteta) sveukupnog znanja i znanosti svih polja, pogotovo matematike, astronomije, medicine...? Jer te šake razularenih Arapa su upravo napravile to, nakon prvobitnog brzog širenja Azijom i Afrikom...

itd...

Nije islam bio povodom i uzrokom vojnih osvajanja Emevija, Abasija, Osmanlija, nego je islam bio jedna od posljedica njihova vojnog djelovanja.
harač

#840 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by harač »

znači čitam tri stranice rasprave o tome ko je veći naučnik i intelektualac: dawkins ili "zaik" :D
SamoVasGledam wrote: Hamza nije nikakav fantastičan filozof već lopov i plagijator. I sam se javno izvinio hrišćanskom teologu William Lane Craigu što je koristio njegove reči i naučne radove i predstavljao ih kao svoje. Čak koristi i njegove šale na svojim predavanjima.
više je puta ovdje bilo riječi o islamskim "autoritetima", pa i ovom. uvijek sam znao spomenuti da se dekadencija jedne civilizacije može mjeriti i po tome koliko kradu čak i tuđu apologiju :D
fatamorgana

#841 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by fatamorgana »

HardcoreMX wrote:
SamoVasGledam wrote:Kao prvo šta znači 'islamofobija'? Fobija je strah, a ne mržnja. A ja mislim da nisam pokazao nikakvu mržnju prema Islamu. Naravno da imam strah od radikalnog Islama kao što bi trebao i svaki normalan čovek. Drugo, zašto se samo protura termin 'islamofobija', a ne čujemo od......
Opet netacno.Ides iz greske u gresku. :-) Fobija je patoloski strah,ne obicni ili bolje receno psihicko stanje ili smetnja,bolest.U kriticnoj situaciji moze da vodi do napada panike ili do derealizacije ili sl.sto tu osobu cini neuracunljivom,drugim rijecima vrlo opasnu po okolinu,obicno se ovakve smetnje javljaju u prosirenju,pogorsanju ili kombinaciji sa drugim psihickim poremecajima,npr.depresija,sizofrenija,socijalna apatizacijai sl.Jos ako je takvo stanje izlozeno dodatnom uticaju i podsticajem,onda takva okolina itekako moze da bude zabrinuta.Iz tvojih postova lako je zakljuciti da o Islamu imas iskrivljenu,laznu sliku,sto je produkat propagande.Ti dalje ides i vec optuzujes jevreje za preuvelicavanje antisemitizma,usput jos ne znas da su i arapi semitski narod.Sto upravo potvrdjuje definiciju fobije da je to bolest multiple klasifikacije.Znaci ti si islamofob,antisemit..

Tebi ne treba Kuran a hoces da diskutujes o Islamu.To je isto kad bi ja rekao hocu da pricam o programiranju ali kazem ne treba vam kompjuter :lol: tebi ne treba Kuran jer vrlo dobro znas da je to Istina i da se nemozes protiv njega boriti. Jasno je da se u Kuranu nigdje ne spominje nacija,cak stavise svaka podjela u umetu se ostro kritizira,ili definise kao oblik dzahilijeta.Ali nemoze se ne zamjetiti blagi napredak,sad vec govoris arapske drzave. :D Muhamed je bio toliko los prema crncima da je jedan od prvih ashaba bio crnac i ujedno prvi muezin u Islamu.Najveci broj konvertita u Americi je upravo medju crncima,jer jedino u Islamu nisu diskriminirani i ne zele da se mole „bijelom Bogu na krstu“

Ti nemas pojma ni o Historiji,i to iz posta u post dokazujes.I gubis se u logickom povezivanju dogadjaja.Engleska kraljestva su takodjer bile pokorene zemlje,zasto bi vikinzi zeljeli drugacije?Osim toga apetit na Europu su imale skoro sve velike nacije u Evropi,Francuzi,Rimljani,Nijemci itd.Naravno da arapi nisu nijednu silu mogli osvojiti,dokaz za to je da su upravo centri nauke i uopce bili u zemljama koji su primili Islam.Damask,Bagdad,Isfahan,Basra,Samarkand,Kairo,..,a ne u mjestima osnutka Islama,upravo ti novi islamski narodi,odnosno nove zemlje su preuzimali na sebe daljnu ekspanziju Islama i nauke i davali najveci broj naucnika toga doba.Ibn Sina(Avicena),Ibn Haldun,Al Biruni,Buhari,..Krstaski ratovi,mongolska osvajanja,nisu vodili arapi,valjda toliko imas intilligencije da shvatis?!Zatim brkas pojmove politicke i privredne globalizacije,gdje arapi ne igraju nikakvu ulogu,izuzev kao baze nato ili izvor resursa,uostalom to je citava Evropa,koja je samo kao i ovi sluga Amerike kao najvece sile na svijetu.Doduse jos nisu nastupili protiv Rusije i Kine kao jedine konkurencije.Borbe politike su izmedju vojno mocnih i najvecih proizvodjaca oruzja Amerika,Kina i Rusija.

Rekao sam da je dosta etnickih grupacija Mongola primili Islam a ne svi.Sto je jos jedan dokaz da u Islamu nema prisile.Gubis se takodjer i u vlastitom iskazu.Prvo tvrdis da su se Hriscanstvo i Islam sirili ognjem i macem,a kad sam ti dao primjer Mongola i primjer Indonezana,onda vec nalazis da se tako sirilo i Hriscanstvo?!Indonezani su jedna od najvecih narodnih grupacija na svijetu,skoro 100% su islamske vjeroispovjesti,ostatak su budisti a vrlo,vrlo mali neznatan dio hriscani.Dakle opet lazes u velikom stilu. :-)
Eve ga Pinokijo! :lol: :sax:
shbc

#842 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by shbc »

HardcoreMX wrote:
mousstapha wrote:Taj tvoj Zaik se ustvari zove Zakir Naik. Nevjerovatna je količina ignorancije kod tebe. Čak si i smrčka prešao.
Sto je moj?!On je moj kolko je i tvoj.Pa samo po imenu govorim,posto se uvijek Dawkins samo tako spominje po prezimenu(valjda siroj masi nije bitan lik :D ), pa to cinim da se Dawkinsonovi ne naljute, ,ali eto ti si dokaz da vam covjek nikako ne moze udovoljiti.Zaik je vec kad hoces Zakir Abdul Karim Naik.Ignorantan?..bi bio kad nebi ti odgovorio.i sto ti je sad krivo sto imam isto misljenje sa Smrckom?Ti imas svoje i niko ti ne brani,...
I pravopis
SamoVasGledam

#843 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by SamoVasGledam »

HardcoreMX wrote:...
Nisam ja optužio Jevreje da preuveličavaju antisemitizam, već naprotiv. Čitaj pažljivije šta pišem. A mogli bi da se žale i kukaju na antisemitizam, jer antisemitiskih ispadi se dešavaju svakodnevno u svetu. Znam ja da su i Arapi semiti, ali antisemitizam su uglavnom vezuje za ukazivanje mržnje prema Jevrejima, ne Arapima. Za Arape važi islamofobija. Nisam ja to izmislio. A ovo što me optužuješ bez ikakvih osnova za antisemitizam i islamofobiju neću ni da komentarišem. Komentarisao bih da sam iznenađen, ali nisam. Tako obično verski fanatici reaguju kada im kažeš nešto negativno o njihovoj religiji.

Kao što sam rekao - ne treba mi Kur'an da bi dokazao da je Islam oruđe za širenje arapskog nacionalizma. Dovoljno mi je to što ti i još neki ovde tako zdušno brane Arape pa da znam da je misija uspešna. Bilal kojeg spominješ je bio prvi mujezin jer nije imao izbora. Kao prvo bio je rob i morao je da radi šta mu se kaže, a kao drugo njega su izabrali da čini taj posao jer su živeli u Meki koja je tada bila paganska, a pagani su bili veoma negativno raspoloženi prema muslimanima. I ko će onda normalan da se penje po krovovima u takvom gradu, da rizikuje i poziva na molitvu, ako ne crni rob? Zašto Muhamed to nije radio? Postoji li neko adekvatniji od njega?

Kažeš najveći broj konvertira u Americi su crnci. U pravu si. Jedan takav je dobio ime po američkom političaru koji je život posvetio za ukidanje ropstva, kojeg su zbog toga pokušali i da ubije. Kasnije je taj crnac odbacio to ime i uzeo ime čoveka koji je zapravo posedovao crne robove, koji je menjao dva crna roba za jednog arapskog, koji je govorio da šejtan liči na jednog crnog roba, koji je zbijao rasističke šale na račun Etiopljana, koji je govorio da se crni psi moraju istrebiti jer su đavoli itd itd... Naravno govorim o Muhamedu Aliju. Ali svejedno, tek svaki 100ti afro amerikanac je musliman u SAD - https://en.wikipedia.org/wiki/African_Americans

Nije da ja nemam pojma o istoriji, već se ti već koji put gubiš u mojim postovima, kao kad si se izblamirao sa onim antisemitizmom. Vikinge sam naveo da bi ukazao da nisu Arapi jedina 'šačica divljaka' koja je vršila ekspanzije i uspešne vojne pohode. Ništa drugo. A upravo ovo što govoriš o centrima nauke i islamski filozofima i naučnicima kako nisu iz mesta osnutka Islama - ja o tome pričam ovde sve vreme, ali ne znam kome! Ti promašuješ fudbal još gore od Smrčka. Dakle taj napredak veze nema sa Islamom kao nekim nadahnućem, već sa islamskim osvajanjima. Da je u pitanju samo Islam, Arapi bi sve to postigli u svojoj pustinji. Njih je unapredio multikulturalizam, ne Islam.

Koje su to 'dosta etnickih grupacija Mongola' koje su primile Islam, je tek 3-5% Mongola su danas muslimani? Kažeš u Islamu nema prisile. Pa ne znam baš koliko je to istina. Ako otpadništvo od Islama se kažnjava smrću, šta je to ako ne prisila? Kada je Muhamed etnički čistio Arabiju od nemuslimana, šta je to ako ne prisila? Ako uvedeš porez na nemuslimane kojim ih ponižavaš i potčinjavaš sebi, šta je to ako ne prisila? Zagorčavanje života je indiretkna prisila. Kada želiš nekog da iseliš iz svog kraja samo mu razbijaš prozor, bušiš gume, vređaš ga na ulici itd. Isti sistem. Zapravo da li znaš da je upravo Islam preteča sicilijanske mafije? Ostavio je snažan uticaj na nju, jer je vladao jedno vreme Sicilijom. Prosto je neverovatno koliko sličnosti imaju.

Nisam spominjao oganj, ali nema veze. Rekao sam da su se i Islam i Hrišćanstvo širili oružjem, ali nisam porekao da je bilo onih koji su i mirnim putem prihvatili te vere. Međutim to ne briše njihovu ružnu prošlost i sve loše što se dogodilo u njihovo ime. A što se Indonežana tiče - 'In the 2010 Indonesian census, 87.18% of Indonesians identified themselves as Muslim (with Sunnis more than 99%,[32] Shias 0.5%,[33] Ahmadis 0.2%[34]), 6.96% Protestant, 2.91% Catholic, 1.69% Hindu, 0.72% Buddhist, 0.05% Confucianism, 0.13% other, and 0.38% unstated or not asked.'

Eto da se vidi ko zapravo ovde laže i izmišlja. Čuj skoro 100% muslimani, mali broj budista i hrišćani kao statistička greška. Neverovatno.
SamoVasGledam

#844 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by SamoVasGledam »

arzuhal wrote:Zato što čujemo (možda ti ne čuješ) jasne i direktne islamofobične izjave protiv i islama i muslimana, ovisno u kojoj mjeri i kojim povodom, od raznih evropskih političara, zvaničnika, premijera, predsjednika političkih partija (Holandija, Slovačka, Češka, Njemačka, Austrija, Francuska, Mađarska...) pa sve do Trumpa, dakle ne tek od nake šake ksenofobičnih ljudi koja protestuje protiv (cjelokupnog ili određenih aspekata) islama nego od ljudi koji imaju neku moć u rukama, na nekim su pozicijama moći i vlasti, mogu da utječu i kreiraju neke trendove i odluke, itd.
Za Trampa se slažem, međutim za ostale se ne sećam da su dali slične izjave. Znam da su valjda premijeri Mađarske i Slovačke samo izjavili da ne žele da prime izbeglice iz muslimanskih zemalja. Ali ja u tome zaista ne vidim nikakvu mržnju ili bilo šta slično.
arzuhal wrote:Daj primjere.
Muhamed kupuje jednog arapskog roba za dva crna
http://sunnah.com/muslim/22/152

Muhamed izgovara rasističku šalu na račun Etiopljana

Muhamed govori za jednog crnca da liči na šejtana
https://archive.org/stream/TheLifeOfMoh ... 3/mode/2up - 243.

Muhamed govori da je razlika između crnog psa i ostalih pasa to što je crni pas šejtan
http://sunnah.com/muslim/4/299

Zbog toga Muhamed naređuje da se pobiju svi crni psi
http://sunnah.com/abudawud/17/2

I Kur'an 3:106-107 kaže da će na Sudnjem Danu nekima lica pocrneti, a nekima pobeleti. Ovi kojima pocrne će loše proći, a kojima pobele biće nagrađeni. Dakle crnci muslimani neće moći da uđu u raj sa originalnim izgledom, već će morati da pobele, jer crno po Kur'anu, Muhamedu i Islamu predstavlja sve loše, zlo.
arzuhal wrote:Da li su šake divljih vikinga ili mongola, nakona prvobitnog haranja, izgradili centre znanosti poput Bagdada ili emevijskog Endelusa (Španije) koji su u to vrijeme postali svjetski centri (utemeljuju se prvi oblici univerziteta) sveukupnog znanja i znanosti svih polja, pogotovo matematike, astronomije, medicine...? Jer te šake razularenih Arapa su upravo napravile to, nakon prvobitnog brzog širenja Azijom i Afrikom...
Nisu, a i zašto bi? To im nije ni bio cilj. Nisu ni Arapi sve dok nisu izašli iz svoje pustinje i drago mi je što sve češće to potvrđujete. Ali ako ćemo da idemo tim tokom mogu recimo da spomenem staru Grčku koja je bila na veoma visokom civilizacijskom i kulturnom nivou mnogo pre Islama, a bili su i dobri osvajači. Koliko su bili napredni govori i to što današnja Evropa, pa i veći deo sveta upravo počiva na nekim njihovim principima, pre svega na demokratiji. A bili su zabluđeni pagani, idolopoklonici, biseksualci i sve ono što se žestoko protivi pravoj veri. Zar ne?
SamoVasGledam

#845 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by SamoVasGledam »

HardcoreMX wrote:
SamoVasGledam wrote:
jeli drustvo za zastitu zivotinja tuzilo ovog Dawkinsa?Bez veze covjek iskasapio zarafu.
Ne postoji nesto sto se zove "Neintelegentni Dizajn",jedino je on ovdje ispao neinteligentan.i krvolocan.
A možda je žirafa već bila mrtva? Msilim čoveče pripadaš religiji zbog čijih se praznika svake godine pokolje na milione životinja, a ovamo ti žao jedne žirafe.

Zvanično ne postoji naziv, ali se upotrebljava kao negacija inteligentnog dizajna. Evo ti neinteligentni dizajn na primeru čoveka - https://en.wikipedia.org/wiki/Unintelligent_design
HobotnicaPLus

#846 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HobotnicaPLus »

Vjera ce se sama pokopati
aurora313

#847 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by aurora313 »

arzuhal wrote:Da li su šake divljih vikinga ili mongola, nakona prvobitnog haranja, izgradili centre znanosti poput Bagdada ili emevijskog Endelusa (Španije) koji su u to vrijeme postali svjetski centri (utemeljuju se prvi oblici univerziteta) sveukupnog znanja i znanosti svih polja, pogotovo matematike, astronomije, medicine...? Jer te šake razularenih Arapa su upravo napravile to, nakon prvobitnog brzog širenja Azijom i Afrikom...
Ti me ovde potaknu na nešto o čemu sam razmišljao ali nisam u stanju da nađem više vjerodostojnih detalja. Naime, sva ta islamska osvajanja su bila ogroman finansijski izdatak. Gradnja u Španiji možda i najveća. Pitanje je od kuda pare da se to napravi? Nekako ostaje nejasno u kojoj je mjeri to širenje islama moralo da bude povezano sa patnjom drugih koji su to trebali da potpomognu u novcu, dobrima ili već kako.
Zna li neko više o tome? Primjeri?
k3ngur

#848 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by k3ngur »

SamoVasGledam wrote:
arzuhal wrote:Zato što čujemo (možda ti ne čuješ) jasne i direktne islamofobične izjave protiv i islama i muslimana, ovisno u kojoj mjeri i kojim povodom, od raznih evropskih političara, zvaničnika, premijera, predsjednika političkih partija (Holandija, Slovačka, Češka, Njemačka, Austrija, Francuska, Mađarska...) pa sve do Trumpa, dakle ne tek od nake šake ksenofobičnih ljudi koja protestuje protiv (cjelokupnog ili određenih aspekata) islama nego od ljudi koji imaju neku moć u rukama, na nekim su pozicijama moći i vlasti, mogu da utječu i kreiraju neke trendove i odluke, itd.
Za Trampa se slažem, međutim za ostale se ne sećam da su dali slične izjave. Znam da su valjda premijeri Mađarske i Slovačke samo izjavili da ne žele da prime izbeglice iz muslimanskih zemalja. Ali ja u tome zaista ne vidim nikakvu mržnju ili bilo šta slično.
arzuhal wrote:Daj primjere.
Muhamed kupuje jednog arapskog roba za dva crna

Muhamed izgovara rasističku šalu na račun Etiopljana

Muhamed govori za jednog crnca da liči na šejtana
https://archive.org/stream/TheLifeOfMoh ... 3/mode/2up - 243.

Muhamed govori da je razlika između crnog psa i ostalih pasa to što je crni pas šejtan
http://sunnah.com/muslim/4/299

Zbog toga Muhamed naređuje da se pobiju svi crni psi
http://sunnah.com/abudawud/17/2

I Kur'an 3:106-107 kaže da će na Sudnjem Danu nekima lica pocrneti, a nekima pobeleti. Ovi kojima pocrne će loše proći, a kojima pobele biće nagrađeni. Dakle crnci muslimani neće moći da uđu u raj sa originalnim izgledom, već će morati da pobele, jer crno po Kur'anu, Muhamedu i Islamu predstavlja sve loše, zlo.
Nisu, a i zašto bi? To im nije ni bio cilj. Nisu ni Arapi sve dok nisu izašli iz svoje pustinje i drago mi je što sve češće to potvrđujete. Ali ako ćemo da idemo tim tokom mogu recimo da spomenem staru Grčku koja je bila na veoma visokom civilizacijskom i kulturnom nivou mnogo pre Islama, a bili su i dobri osvajači. Koliko su bili napredni govori i to što današnja Evropa, pa i veći deo sveta upravo počiva na nekim njihovim principima, pre svega na demokratiji. A bili su zabluđeni pagani, idolopoklonici, biseksualci i sve ono što se žestoko protivi pravoj veri. Zar ne?
A pazi sad ovo:

- Bilal ibn Rabah (580-640), crnac - prvi mujezin u vjeri islam. Na nacin kako je oslobodjen ropstva nadji u literaturi.

- Umm Ajman, ashab poslanika, jedna medju prvima koja je primila islam, ucestvovala u bitci Uhud.

- Ubada ibn As-Samit umro 654. godine, ashab poslanikov, jedan od poznatih vojskovodja za vrijeme Ebu Bekra I Omera posebno u osvajanju Egipta.

- Usama ibn Zejd, sin Zejda ibnul Harisa a vecina ljudi koji se bave islamskom temom znaju dobro ko je bio Zejd, postao vojskovodja sa 17 godina i vodio vojsku na Sirijska arapska plemena.

- Tarik ibn Zijad, jedan od najslavnijih islamskih vojskovodja, procitaj vojni pohod na Spaniju I njeno osvajanje 711. godine. Dzibraltar ili Gibraltar je po njemu imenovano Dzebelu Tarik ili planina Tarikova.

- Al-Dzahiz, historicar, teolog, poet, filozof, itd. Umro 869 godine.

- Abu'l Misk Kafur, od roba postao vojskovodja i na kraju sultan Ihsidijske dinastije koja je vladala Egiptom, Sudanom, Libijom I ostalim okolnim dijelovima.

- Al-Mustansir, Fatimijski halifa u 11 stoljecu.

- Mansa Musa, car Malijske carevine u zapadnoj Africi, itd, itd...

Ako islam propagira rasizam protiv crnaca sta su onda ovi bili slijepi i gluhi.

Ali trolcina ostaje trolcina.

Uglavnom ti nemas pojma o islamu i ostavi se price, samo se blamiras.
aditon

#849 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by aditon »

Fudo Bosna wrote:
aditon wrote:
Fudo Bosna wrote:[
Pitanje vremena je besmrtnost? Na čemu si ti, šta uzimaš, ili si neki žestok šaljivđija? Odavno, zaista odavno veću glupost ne pročitah na forumu, koja besmstnost, majko mila ??? :skoljka:
Prije svega, izađi iz te školjke, informiši se, pa dođi da prodiskutujemo. :kiss:

Razumijem kao čovjek vjernik da ima ljudi koji ne vjeruju, ali da neko vjeruje u besmrtnost, u smislu ovosvjetske besmrtnosti, to je već ozbiljna psihička patologija, uživaj "besmrtni" , dok ti ne dođe eđel :D ....
Ti bi da opet diskutuješ, a nisi se informisao.

Za početak, čovjek koji intezivno radi na programu besmrtnosti,Rus Dmitry Itskov, multimilijarder, okupio svjetsku kremu naučnika na jednom mjestu samo s jednim ciljem - project 2045. Ovaj broj označava godinu do kad su sebi postavili cilj da nečiju svijest prebace na zdravo tijelo i time tu osobu učine praktično besmrtnom. Ti si stvarno ograničen lik u svim smjerovima ko Central park u New Yorku ako misliš da nećemo jedan dan dosegnuti i ove za tebe nepojmljive stvari. To što si ti ograničen, ne znači da je ne moguće. Nadam se da se slažemo oko toga.

http://immortal.me

a onda pogledaj malo detaljnije i ovu stranicu

http://2045.com
r_faruk

#850 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by r_faruk »

Meni je simpaticna ona prica kad su se islamski ucenjak i ateisticki mislioci dogovorili o raspravi o egzistenciji Boga,i ateisticki mislioci su dosli tacno u ugovoreno vrijeme,dok ovog islamskog nema.Podobro ovaj zakasnio,ovi vec izgubili zivce,ali se stadose i hvaliti kako se ovaj nije usudio pred tolikim znanjem mislioca ni pojaviti,..kad eto njega.Naravno ovi se naljutili,kakav je to smisao,znas koliko te cekamo itd..kaze on njima „ljudi ja kakvo je mene nevrijeme pratilo,dobro sam ikako dosao,i kad sam trebao preko rijeke,srusen most,kud cu sta cu,stojim bespomocan na obali,rijeka nadosla,ogromna voda sve nosi...kad odjednom bujica donese nekakvih stabala,napravise se daske,popadose neke lijane ,poveza se to sve nekako,te tako se napravi camac,ja se ukrca u camac i bez ikakvog upravljanja veslima i snage prebaci se na drugu obalu.“Ovi povikase,pa ti si potpuno lud, kako da se sastave daske i nastane čamac bez da ga iko napravi i kako jos da plovis i predjes preko rijeke, bez snage,i onoga ko njime upravlja?” Učenjak se nasmija i reče:“Šta onda misliš o sebi, koji kažeš da ovaj savršeni i ogromni svemir nema Boga koji ga je stvorio i njime upravlja?!”
Ovaj primjer je na nivou onog kockanja, ili alkohola, ne znam ni sta je tacno bilo :-) daj tom islamskom ucenjaku koji milion godina pa ce se i rijeka isusiti i preci ce bez problema :-)
Vi i dalje smatrate ovaj svijet savrsenim i uredjenim mjestom. Mjestom predvidjenim za zivot ljudi. Covjeka smatrate savrsenim bicem (i ako je sav defektan, vrlo se lako razboli, alergije, smrtne bolesti, mora jesti, mora disati, mora u halu, mora spavati, mora se oblaciti, brzo se umori, nastavi niz...) i sta je vama ovdje savrseno...

covjek nije savrsen i ne zivi u okolini koja je stvorena za njega... ako je i bog stvorio covjeka, onda je to mogao malo bolje uraditi... u domenu teme, znanost je upravo ta koja dolazi do ovakvih zakljucaka i otkrica. sreca nasa pa dawkins, tayson, hitcens (naucnici, novinari, istrazivaci danasnjice) nisu rodjeni u saudiji ili iraku ili iranu ili afganistanu....
znanost je ta kojoj treba zahvaliti na danasnjem svijetu (modernom zapadu kojem hrle svi vjernici i nevjernici, centru medicine, tehnologije, gradjevine itd.), a religija je ta kojoj trebaju zahvaliti vjernici koji hrle u taj mrski im zapad sa prelijepog istoka gdje mozes marisat' zenu, zeniti djecu itd., zapad, koji im je opet dao sve moguce slobode, pa i vjerske (s tim da ne mogu marisati zanu i zeniti djecu), finansijsku stabilnost, medicinsku njegu, struju, vodu, hranu... sve ono sto nisu imali u toj svojoj religijski baziranoj sredini...

niko se sa mrskog zapada ne vrati u svoju maticnu drzavu, nikada se nece vratiti, djeca ce postati stanovnici zapada, zeniti se cafirima i udavati za iste i izgubice svaki dodir sa svojom maticnom drzavom. zemljom iz koje su dosli...
Locked