Ovo sve je tačno da tačnije ne može biti i potpisujem sve od riječi do riječi. Ali se postavlja pitanje kako je apsolutna zabrana finansiranja stranaka iz budžeta odgovor i rješenje za takvu situaciju? Trebaju se tražiti rješenja, treba popraviti zakone ili bar insistirati na primjeni postojećih kako treba, treba te crne fondove iz nelegalnih izvora provaliti ali to je posao pravosuđa koje je u klincu. I sad ti možeš finansijskom kontrolom, revizijom, krivičnom prijavom i poštenim sudskim procesom rasturiti taj kriminal - ali samo teoretski.Capsicum wrote:Pa dok su te velike cifre dozvoljene zakonom tako ce i biti. Smanjit iznose i strogo kontrolisati sve prihode koje stranka ostvari. Kod nas se niko nikad nije ozbiljno pozabavio nelegalnim donacijama strankama, kao i mitom i korupcijom izabranih zvanicnika. Padne tek poneki levat koji se zamjerio sefu stranke, iskoriste ga da pokazu kako se bore protiv mita i korupcijeJThomas wrote:pa znam ja da dobijaju donacije, to sam i napisao. i te donacije se vraćaju poslije kroz usluge višestruke vrijednosti od našeg novca.
Nasi zakoni i institucije tvore idealnu klimu za lov u mutnom. Dug je proces depolitizacije administracije kod nas. Kriminalna hobotnica je u svim drzavnim institucijama i stite jedni druge. Ove nase kriminalne stranke djeluju bas poput mafije, nema nikakve razlike. Od modela finansiranja, do metoda obracuna sa protivnicima, kao i djelovanja "ispod stola".
Zato kažem, problem je svugdje osim u budžetskom finansiranju koje je - nažalost - jedini transparentni izvor sredstava za stranke. Sve drugo je muljanje, uključujući i donacije kriminalnih i korumpiranih grupa, i donacije iz inozemstva, i pranje love preko NVO... Nisam ti neprijatelj ako kažem da je taj proklamovani motiv GS baš populizam i izvor sumnje - jer ako ti je prioritetni problem ukidanje jedinog transparentnog izvora onda se postavlja pitanje na kakva sredstva ti računaš i ko te u tome gura.
A da se izdvaja previše iz budžeta - izdvaja se i to treba srezati na minimum koji bi strankama bio dovoljan za održavanje "toplog pogona" i ništa iznad toga.