TITO!!!
- Vodenjak
Joj ne da mi se al hajd...BigBoss wrote:Ja ne blatim Bosnu kao vi. Pokusavam da je predstavim u najboljem svjetlu, i mislim da poslije svega sto se desilo da je super zemlja. Kako je bilo prije 11 godina a kako je danas????
A Svedska ko Svedska, lijepa zemlja.
Nadji mi SAMO JEDAN moj post (od onih 3 hiljade i kusur) gdje sam ja blatio BOSNU!
Hajde, potrudi se...
Red bi bio kad vec tako tvrdis i da to dokazes!
-
silentbob
samim tim sto si pobjegao iz Bosne ukaljao si sve sto se tice BosneVodenjak wrote:Joj ne da mi se al hajd...BigBoss wrote:Ja ne blatim Bosnu kao vi. Pokusavam da je predstavim u najboljem svjetlu, i mislim da poslije svega sto se desilo da je super zemlja. Kako je bilo prije 11 godina a kako je danas????
Nadji mi SAMO JEDAN moj post (od onih 3 hiljade i kusur) gdje sam ja blatio BOSNU!
Hajde, potrudi se...
- Vodenjak
Hajde budi dobar i ne obracaj mi se vise...silentbob wrote:samim tim sto si pobjegao iz Bosne ukaljao si sve sto se tice BosneVodenjak wrote:Joj ne da mi se al hajd...BigBoss wrote:Ja ne blatim Bosnu kao vi. Pokusavam da je predstavim u najboljem svjetlu, i mislim da poslije svega sto se desilo da je super zemlja. Kako je bilo prije 11 godina a kako je danas????
Hajde, potrudi se...
Nema smisla zbog drugih da se ti i ja raspravljamo jer radi se o ogromnim razlikama u nivou komuniciranja...
Oprosti, ali sve si rekao na onoj tamo temi tako da bi bilo najbolje tako...
Moze li?
-
Al-aqsa
S obzirom da nasi forumasi Fair Life, Vodenjak... sve znaju, molio bih doticne da mi konkretno odgovore na nekoliko mojih pitanja, ali bez drzanja "socijal demokratskih" govora;
Tito licno nije poenta pitanja!
- 1. S obzirom da je u bivsoj Jugoslaviji vladalo bratstvo i jedinstvo, kako se moglo desiti da preko noci bratski srbski narod odluci da pokolje svoje do jucerasnje komsije?
2. Ako je jugoslovenski sistem bio dobar i bratski, kako je moguce da osobe rodjene i odgojene u tom sistemu, koji su bili Titovi pioniri, preko noci puste bradu i postanu cetnici?
3. Kako je moguce da armija u koju su se generaje zaklinjale preko noci odluci da napadne svoju jugoslovensku djecu?
4. Dali covjek koi je sezdesetih godina potpisivao odobrenja da se strijeljaju momcici od dvadesetak godina, samo zbog pripadnosti Mladim Muslimanima, dali on zasluzuje da bude narodni heroj. Rijec je o Mosa Pijadi?
5. Svima je jasno da je poznati proces protiv Mladih Muslimana bio reziran od strane veliko srbskih komunista kako bi se ugusili zahtjevi muslimana za svoim Ja, dali takav rezim treba hvaliti?
6. U jugoslaviji su zatvarani i cenzurisani svi novinari koi su pisali i mislili svojom glavom, s obzirom da vi zovete taj rezim boljim, dali bi bilo ispravno i ima li pravo da SDA isto tako zabrani 60 minuta?
7. S obzirom da su Muslimani naj vise voljeli Tita, naj vise vjerovali u Jugoslaviju i lazno bratstvo i jedinstvo, naj vise se ponosili JNA armijom i naj vise se osjecali kao jugoslovenima, i s obzirom da su kasnije naj vise stradali i platili tu cijenu. Jesmo li bili prevareni?
8. Zasto nas komunisti nisu upozorili na ono sta nas ceka?
- Jara
Netačno! Sa malo truda može se provjeriti... Zadnje decenije prije ovog rata prosječna plata je bila mnogo veća. Lako je provjerljivo koliki je onda bio nacionalni dohodak a koliki sada. I gdje smo onda bili na svjetskoj ljestvici nac.dohotka a gdje smo sad.BigBoss wrote:Malo si se zeznuo, radnicka plata je bila 100-150 maraka.
Ovdje nije bio sistem drzavnog socijalizma u kojem svi imaju fiksne plate, bez obzira gdje rade. Nije bilo uravnilovke. Radnik bez kvalifikacije u jednoj firmi je mogao imati veću platu od visokoobrazovanog radnika u drugoj firmi. Po tome smo se razlikovali od drugih soc. zemalja.A radnik i da je imao 50-75 dolara platu ( sto, kao sto rekoh, nije tacno!), imao je besplatno zdravstveno osiguranje, besplatne lijekove, banje, sindikalna ljetovalista...Penzioneri si isli na more, na planine i u banje po specijalno za njih niskim cijenama, a par puta su mogli koristiti i pravo na potpuno besplatan boravak u svojim odmaralistima.
Postojala su i odmaralista za djecu i omladinu. Vise poštovanja je bilo prema borcima.
Pa bas ako nekome ovo sve nije odgovaralo, mogao je lijepo Titin pasoš u pađe pa na razvijeni zapad, trbuhom za kruhom, i to dostojanstveno, bez ponizavajucih visesatnih stajanja u redu pred stranim ambasadama...i bez maltretiranjima na granicama.
Nije ni onda bilo sve idealno, ali ovo su nepobitne činjenice.
I još nešto: treba imati u vidu da ondasnja drzava, razorena ratom, nije dobijala strane donacije...a izgrađeno je toliko fabrika, puteva, pruga u prvih deset godina od oslobođenja...bez ijedne strane donacije ! U blokadi ekonomskoj i sa Istoka i sa Zapada! Deseta godina od kraja prethodnog rata, dobijeno toliko stranih donacija za obnovu zemlje, a koliko je fabrika izgrađeno ili obnovljeno? I gdje su te pare, uostalom?Kod onih kojima je ovo sada bolje od onog prije?
- Fair Life
Al-aqsa wrote:S obzirom da nasi forumasi Fair Life, Vodenjak... sve znaju, molio bih doticne da mi konkretno odgovore na nekoliko mojih pitanja, ali bez drzanja "socijal demokratskih" govora;
. . . . . .ZASTO TE NIJE ALIJA UPOZORIO?
- 1. S obzirom da je u bivsoj Jugoslaviji vladalo bratstvo i jedinstvo, kako se moglo desiti da preko noci bratski srbski narod odluci da pokolje svoje do jucerasnje komsije?
KAZANI
2. Ako je jugoslovenski sistem bio dobar i bratski, kako je moguce da osobe rodjene i odgojene u tom sistemu, koji su bili Titovi pioniri, preko noci puste bradu i postanu cetnici?
VEHABIJE
3. Kako je moguce da armija u koju su se generaje zaklinjale preko noci odluci da napadne svoju jugoslovensku djecu?
UPITAJ RASIMA DELICA
4. Dali covjek koi je sezdesetih godina potpisivao odobrenja da se strijeljaju momcici od dvadesetak godina, samo zbog pripadnosti Mladim Muslimanima, dali on zasluzuje da bude narodni heroj. Rijec je o Mosa Pijadi?
MUSHAN TOPALOVIC - CACO...
5. Svima je jasno da je poznati proces protiv Mladih Muslimana bio reziran od strane veliko srbskih komunista kako bi se ugusili zahtjevi muslimana za svoim Ja, dali takav rezim treba hvaliti?
REZIRAN PROCES PROTIV SEFERA HALILOVICA
6. U jugoslaviji su zatvarani i cenzurisani svi novinari koi su pisali i mislili svojom glavom, s obzirom da vi zovete taj rezim boljim, dali bi bilo ispravno i ima li pravo da SDA isto tako zabrani 60 minuta?
DA LI ZEMLJOM (Bosnom i Hercegovinom) UPRAVLJA SDA ?
KAKVO JE TVOJE MISLJENJE O SENADU PECANINU, SENADU AVDICU... EMISIJI 60 MINUTA...
7. S obzirom da su Muslimani naj vise voljeli Tita, naj vise vjerovali u Jugoslaviju i lazno bratstvo i jedinstvo, naj vise se ponosili JNA armijom i naj vise se osjecali kao jugoslovenima, i s obzirom da su kasnije naj vise stradali i platili tu cijenu. Jesmo li bili prevareni?
Nije istina da su se muslimani najvise ponosili JNA. Koliko ih je upisivalo vojne skole i kolikoih je bilo u oficirskom kadru JNA.
. . . . . .("Rata nece biti... spavajte mirno." Ili... "JNA nije agresor u Bosnu i Hercegovinu"... provaljivao se
. . . . . .Alija.)
Pitanja su kratka i jasna, ocekujem iste takve odgovore, Hvala!!
Idi sad pozali se Abu Hamzi...
Last edited by Fair Life on 08/05/2006 10:06, edited 2 times in total.
-
senada
Bosnu a i u Hercegovinu ostali su da "brane" oni kojima je svanulo kad je zaratilo, a to su oni koje je rat amnestirao sa Glog otoka, Foce, Zenice, CZ Sarajevo, privrednih (ne)pismenih kriminalaca, sanera, djeparosa, bandita, siledjija, manijaka, ludaka i svih onih koji su bili prije ili pocetkom rata u ili pred zatvorima ili ludnicama - sve je to raspusteno i sve je to od pocetka devedesetih do danas zavladalo zemljom na kojoj se vidi, po njenom rastrojstvu koji idioti i koja olos njome vlada od tada do sada.silentbob wrote:samim tim sto si pobjegao iz Bosne ukaljao si sve sto se tice Bosne
-
senada
Bosna a i Hercegovina jesu najbogatije s punim pravom se moze reci ne samo u regionu nego i mnoooooogo, mnogo sire prirodnim resursima - primitivaca, bandita, kriminalaca, svercera, dilera, razbojnika, ubica, siledjija, ludaka, manijaka, sanera, kvazi intelektualaca, tajkuna i tajkuncica, poltrona i poltroncica, ljudskog najveceg sljama, jada i bijede i fukare u svakom smislu - cast rijetkim izuzecima.kekec wrote:Hrvatska jedino moze preko turizma da zaradi a Bosna ima resurse za citavu eks YU.
A i Srbija, nemaju nista.
Bosna je najbogatija od svih bivsih republika![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
I smijati se i plakati.
'voli je ko bajro mater' - ljubav na bosanski nacin.
-
novel
senada wrote:Bosnu a i u Hercegovinu ostali su da "brane" oni kojima je svanulo kad je zaratilo, a to su oni koje je rat amnestirao sa Glog otoka, Foce, Zenice, CZ Sarajevo, privrednih (ne)pismenih kriminalaca, sanera, djeparosa, bandita, siledjija, manijaka, ludaka i svih onih koji su bili prije ili pocetkom rata u ili pred zatvorima ili ludnicama - sve je to raspusteno i sve je to od pocetka devedesetih do danas zavladalo zemljom na kojoj se vidi, po njenom rastrojstvu koji idioti i koja olos njome vlada od tada do sada.silentbob wrote:samim tim sto si pobjegao iz Bosne ukaljao si sve sto se tice Bosne
-
senada
zaboravih - cast rijetkim izuzecima, zrtvama gore navedene BH elite '90.novel wrote:senada wrote:Bosnu a i u Hercegovinu ostali su da "brane" oni kojima je svanulo kad je zaratilo, a to su oni koje je rat amnestirao sa Glog otoka, Foce, Zenice, CZ Sarajevo, privrednih (ne)pismenih kriminalaca, sanera, djeparosa, bandita, siledjija, manijaka, ludaka i svih onih koji su bili prije ili pocetkom rata u ili pred zatvorima ili ludnicama - sve je to raspusteno i sve je to od pocetka devedesetih do danas zavladalo zemljom na kojoj se vidi, po njenom rastrojstvu koji idioti i koja olos njome vlada od tada do sada.silentbob wrote:samim tim sto si pobjegao iz Bosne ukaljao si sve sto se tice Bosne![]()
![]()
![]()
Last edited by senada on 08/05/2006 08:50, edited 1 time in total.
-
Reina
novel wrote:senada wrote:Bosnu a i u Hercegovinu ostali su da "brane" oni kojima je svanulo kad je zaratilo, a to su oni koje je rat amnestirao sa Glog otoka, Foce, Zenice, CZ Sarajevo, privrednih (ne)pismenih kriminalaca, sanera, djeparosa, bandita, siledjija, manijaka, ludaka i svih onih koji su bili prije ili pocetkom rata u ili pred zatvorima ili ludnicama - sve je to raspusteno i sve je to od pocetka devedesetih do danas zavladalo zemljom na kojoj se vidi, po njenom rastrojstvu koji idioti i koja olos njome vlada od tada do sada.silentbob wrote:samim tim sto si pobjegao iz Bosne ukaljao si sve sto se tice Bosne![]()
![]()
![]()
za ovakve nema bana.... normalni idu a idioti ostaju jal zbog bana jal
zbog idiota na forumu...
-
senada
...ne samo lokalno nego i globalno da vodecu ulogu u svijetu imaju ne komunisti nego ljudi barem slicni Josipu Brozu Titu gore navedena "elita" ne bi bila GORE nego u tamnicama il' ludnicama...Reina wrote:novel wrote:senada wrote: Bosnu a i u Hercegovinu ostali su da "brane" oni kojima je svanulo kad je zaratilo, a to su oni koje je rat amnestirao sa Glog otoka, Foce, Zenice, CZ Sarajevo, privrednih (ne)pismenih kriminalaca, sanera, djeparosa, bandita, siledjija, manijaka, ludaka i svih onih koji su bili prije ili pocetkom rata u ili pred zatvorima ili ludnicama - sve je to raspusteno i sve je to od pocetka devedesetih do danas zavladalo zemljom na kojoj se vidi, po njenom rastrojstvu koji idioti i koja olos, tzv."elita" njome vlada od tada do sada.
CAST (njihovim) velikim ZRTVAMA.![]()
![]()
![]()
za ovakve nema bana.... normalni idu a idioti ostaju jal zbog bana jal
zbog idiota na forumu...
-
senada
Tito je voleo život i uživao u njemu kao i svi mi. Njegovo uživanje nije bilo u sticanju bogatstva poput današnjih i lidera pre njega. Popis njegove imovine posle smrti je vrlo kratak: penzija, kuća, tri štedne knjižice (jedna od zajma za preporod Srbije, druga za prugu Beograd – Bar i devizni račun od 6.000 DM koji mu je uplatio nemački izdavač za knjigu memoara) ukupno, po ondašnjem kursu 47.000 DM. To su podelili njegovi brojni naslednici! To se može proveriti u predmetu ostavinske rasprave u Četvrtom opštinskom sudu u Beogradu. Po tome se on ne razlikuje od većine Jugoslovena, njegovih savremenika. Neki su imali i više kao vikendice, kola itd. Tito nije imao u svom vlasništvu ni kolibu!
Glavno Titovo zanimanje je bilo čuvanje i razvijanje bratstva i jedinstva. To je radio uspešno i u svojim poslednjim trenutcima. Zašto? Jedino je, izgleda, on shvatio koliko su duboki i žilavi koreni nacionalne mržnje i pokušavao je, do zadnjeg daha, da ih iščupa. Zato je žurio s donošenjem Ustava 1974. i ZUR 1976. Za njega bratstvo i jedinstvo nije bio samo odnos između različitih nacionalnosti nego i odnos između socijalnih grupa u društvu! Bratstvo proizvođača!
Tita još uvek psuju i ruže, pa čak i uzvikuju, javno: "Tito je mrtav" (Z. Đinđić i I. Dačić u Skupštini Srbije), a B. Đelić kaže: ‘TITOVO VREME TREBA ŠTO PRE ZABORAVITI" ( razljućen, valjda, što mu niko ne daje kredite kao nekad Titu!).
Srpski nacionalisti stalno pokušavaju da Tita okrive za sadašnje stanje Srbije kao države. Njemu se pripisuje strategija "Slaba Srbija – jaka Jugoslavija", što je najobičnija glupost. U SFRJ su svi Srbi bili u jednoj državi a republika Srbija sa dve pokrajine imala najbolje mogućnosti za progres i modernizaciju i najviše predstavnika u organima federacije. Kad se zna, da je i republika Hrvatska po Ustavu bila država hrvatskog i srpskog naroda, onda se pre može govoriti o povlašćenom položaju Srbije u SFRJ a ne o njenom zapostavljanju.
Tita optuzuju za raspad SFRJ! A on je upravo stalno upozopravao na opasnosti "koje joj mogu doći glave" (nacionalizam, birokratija, strane intervencije) i, dok je bio živ, jačao je bratstvo i jedinstvo, samoupravljanje i nesvrstanost. A to je i bio glavni odbranbeni bedem Jugoslavije! Titovi naslednici su krivi što nisu sprečili taj raspad a mogli su. Svi aduti su bili u njihovim rukama: većina građana je bila za Jugoslaviju, imali smo veliki ugled u svetu, JNA je bila jedinstvena i jaka. Ali, u rukovodstvu SFRJ i SKJ su bili mlakonje i kukavice u to vreme.
TITO nije umro, on se preselio u predanje, gde su već Samo i Gubec, Samuilo i Njegoš, Nemanja , Skender beg i Miletić!
On je i u kosmosu. Posada APOLA 11 (prvo spuštanje na Mesec) ostavila je na njegovom tlu disk sa snimljenim porukama oko 60 svetskih državnika povodom tog događaja. Na njemu je i Titov glas. Jedna od malih planeta koje su otkrili naši astronomi nosi Titovo ime.
Stevan Mirković
Direktor Centra "TITO"
Glavno Titovo zanimanje je bilo čuvanje i razvijanje bratstva i jedinstva. To je radio uspešno i u svojim poslednjim trenutcima. Zašto? Jedino je, izgleda, on shvatio koliko su duboki i žilavi koreni nacionalne mržnje i pokušavao je, do zadnjeg daha, da ih iščupa. Zato je žurio s donošenjem Ustava 1974. i ZUR 1976. Za njega bratstvo i jedinstvo nije bio samo odnos između različitih nacionalnosti nego i odnos između socijalnih grupa u društvu! Bratstvo proizvođača!
Tita još uvek psuju i ruže, pa čak i uzvikuju, javno: "Tito je mrtav" (Z. Đinđić i I. Dačić u Skupštini Srbije), a B. Đelić kaže: ‘TITOVO VREME TREBA ŠTO PRE ZABORAVITI" ( razljućen, valjda, što mu niko ne daje kredite kao nekad Titu!).
Srpski nacionalisti stalno pokušavaju da Tita okrive za sadašnje stanje Srbije kao države. Njemu se pripisuje strategija "Slaba Srbija – jaka Jugoslavija", što je najobičnija glupost. U SFRJ su svi Srbi bili u jednoj državi a republika Srbija sa dve pokrajine imala najbolje mogućnosti za progres i modernizaciju i najviše predstavnika u organima federacije. Kad se zna, da je i republika Hrvatska po Ustavu bila država hrvatskog i srpskog naroda, onda se pre može govoriti o povlašćenom položaju Srbije u SFRJ a ne o njenom zapostavljanju.
Tita optuzuju za raspad SFRJ! A on je upravo stalno upozopravao na opasnosti "koje joj mogu doći glave" (nacionalizam, birokratija, strane intervencije) i, dok je bio živ, jačao je bratstvo i jedinstvo, samoupravljanje i nesvrstanost. A to je i bio glavni odbranbeni bedem Jugoslavije! Titovi naslednici su krivi što nisu sprečili taj raspad a mogli su. Svi aduti su bili u njihovim rukama: većina građana je bila za Jugoslaviju, imali smo veliki ugled u svetu, JNA je bila jedinstvena i jaka. Ali, u rukovodstvu SFRJ i SKJ su bili mlakonje i kukavice u to vreme.
TITO nije umro, on se preselio u predanje, gde su već Samo i Gubec, Samuilo i Njegoš, Nemanja , Skender beg i Miletić!
On je i u kosmosu. Posada APOLA 11 (prvo spuštanje na Mesec) ostavila je na njegovom tlu disk sa snimljenim porukama oko 60 svetskih državnika povodom tog događaja. Na njemu je i Titov glas. Jedna od malih planeta koje su otkrili naši astronomi nosi Titovo ime.
Stevan Mirković
Direktor Centra "TITO"
-
BigBoss
Nisam ja reko da toga nije bilo, bilo je i odmaralista za pojedince, i kuca, i auto, i dobar poso sa dobrom platom (a 4 razreda skole), itd.Jara wrote:Netačno! Sa malo truda može se provjeriti... Zadnje decenije prije ovog rata prosječna plata je bila mnogo veća. Lako je provjerljivo koliki je onda bio nacionalni dohodak a koliki sada. I gdje smo onda bili na svjetskoj ljestvici nac.dohotka a gdje smo sad.BigBoss wrote:Malo si se zeznuo, radnicka plata je bila 100-150 maraka.
Ovdje nije bio sistem drzavnog socijalizma u kojem svi imaju fiksne plate, bez obzira gdje rade. Nije bilo uravnilovke. Radnik bez kvalifikacije u jednoj firmi je mogao imati veću platu od visokoobrazovanog radnika u drugoj firmi. Po tome smo se razlikovali od drugih soc. zemalja.A radnik i da je imao 50-75 dolara platu ( sto, kao sto rekoh, nije tacno!), imao je besplatno zdravstveno osiguranje, besplatne lijekove, banje, sindikalna ljetovalista...Penzioneri si isli na more, na planine i u banje po specijalno za njih niskim cijenama, a par puta su mogli koristiti i pravo na potpuno besplatan boravak u svojim odmaralistima.
Postojala su i odmaralista za djecu i omladinu. Vise poštovanja je bilo prema borcima.
Pa bas ako nekome ovo sve nije odgovaralo, mogao je lijepo Titin pasoš u pađe pa na razvijeni zapad, trbuhom za kruhom, i to dostojanstveno, bez ponizavajucih visesatnih stajanja u redu pred stranim ambasadama...i bez maltretiranjima na granicama.
I još nešto: treba imati u vidu da ondasnja drzava, razorena ratom, nije dobijala strane donacije...a izgrađeno je toliko fabrika, puteva, pruga u prvih deset godina od oslobođenja...bez ijedne strane donacije ! U blokadi ekonomskoj i sa Istoka i sa Zapada! Deseta godina od kraja prethodnog rata, dobijeno toliko stranih donacija za obnovu zemlje, a koliko je fabrika izgrađeno ili obnovljeno? I gdje su te pare, uostalom?Kod onih kojima je ovo sada bolje od onog prije?
Ja govorim o obicnim ljudima, radnickoj klasi.
Dok se posudjivalo bilo je dobro, a onda restrikcije, nema ovog, nema onog, kad ulje dodje svi navale nestane za sat.
Sta je sa strujom koju su iskljucivali svaki dan, stednja.
A poso, ha poso???? Dobro si reko, ja sam isto radio i imo sam para. Ali kao samostalni. Nisam lopato, nekad jesam i nije mi bilo tesko. A danas svi biraju sta ce radit, boje se dobice zuljeve.
Radili su dzaba za Tita i jugoslaviju, ali kad treba za svoju zemlju zapet onda nece, zaradice Bosnjak musliman, prevarant, olos i ostalo sve najgore.
Uglavnom da bivsi komunisti nisu bili olos.
A i ja sam za socijalnu drzavu, samo treba prvo zaradit pa pravit drzavu, a ne obratno.
Sto se tice donacija, bilo je tu lopovluka ali je i izgradjeno dosta. Masala.
A za 50 godina ce i Bosna bit nesto jaca. Rat je zeznuo dosta toga, ali sto je bilo bilo je.
-
mosor1
Deder, objasni mi zasto bi Bosnjaci imali ista vece pravo na zasebnu naciju od Dalmatinaca, kad bi ove to zanimalo? Imamo jezik, teritorij, grbove, zastave, povijest... sta bi vise?vatrogasac wrote: ...nisam ja rekao za bosanske Krajišnike...nego za Bošnjake.....ne miješaj babe i žabe.....
-
mosor1
Tuga je jedna da jugoslavenske partizane mnogo vise cijene stranci, nego vlastiti potomci (v. http://forum.axishistory.com/). Evo ti, nevjerni Tomo, pa gledaj:BigBoss wrote: Gledo sam dokumentar negdje. Knjige svako pise, knjiga ne dokazuje nista. Dokumentovano samo, slikom i snimkom. Partizani su pobjedili cetnike. A jesu se borili protiv Nijemaca i ustasa, medjutim slaba nafaka bile od toga. Hajd ti meni nadji neki uspjeh partizana u borbi protiv svaba i ustasa. Nema, jedini uspjeh je bio kad su ih Svabe htjeli unistiti a oni se izvukli.
Njemacko vojno groblje u Kranju - vise od 1300 sahranjenih vojnika.

Ljubljana, 18. december 1943: pogreb palih domobrana:

Zarobljeni njemacki vojnici, Korcula 1944.
http://forum.axishistory.com/viewtopic. ... c&start=15
Partizanska artiljerija tuce Knin, 1944.
http://forum.axishistory.com/viewtopic. ... c&start=45
Sahrana njemackih vojnika poginulih u borbi s 6. istocnobosanskom brigadom u Bosni, maj 1943.
http://forum.axishistory.com/viewtopic. ... c&start=45
(malo nize)

Hoces li jos?
Last edited by mosor1 on 08/05/2006 13:18, edited 1 time in total.
- Qler
eno ti u tuzli i sad redukcije vode.... boss nemas ti pojma kako sad ovdje...BigBoss wrote:Nisam ja reko da toga nije bilo, bilo je i odmaralista za pojedince, i kuca, i auto, i dobar poso sa dobrom platom (a 4 razreda skole), itd.Jara wrote:Netačno! Sa malo truda može se provjeriti... Zadnje decenije prije ovog rata prosječna plata je bila mnogo veća. Lako je provjerljivo koliki je onda bio nacionalni dohodak a koliki sada. I gdje smo onda bili na svjetskoj ljestvici nac.dohotka a gdje smo sad.BigBoss wrote:Malo si se zeznuo, radnicka plata je bila 100-150 maraka.
Ja govorim o obicnim ljudima, radnickoj klasi.
Dok se posudjivalo bilo je dobro, a onda restrikcije, nema ovog, nema onog, kad ulje dodje svi navale nestane za sat.
Sta je sa strujom koju su iskljucivali svaki dan, stednja.
A poso, ha poso???? Dobro si reko, ja sam isto radio i imo sam para. Ali kao samostalni. Nisam lopato, nekad jesam i nije mi bilo tesko. A danas svi biraju sta ce radit, boje se dobice zuljeve.
Radili su dzaba za Tita i jugoslaviju, ali kad treba za svoju zemlju zapet onda nece, zaradice Bosnjak musliman, prevarant, olos i ostalo sve najgore.
Uglavnom da bivsi komunisti nisu bili olos.
A i ja sam za socijalnu drzavu, samo treba prvo zaradit pa pravit drzavu, a ne obratno.
A za 50 godina ce i Bosna bit nesto jaca. Rat je zeznuo dosta toga, ali sto je bilo bilo je.
-
BigBoss
Mosor, ne kazem da se nisu borili protiv svaba, i bili su na pravoj strani. Zato su preuzeli vlast nakon oslobodjenja.
A ubijali su partizani, u Blajburgu. A i ovo su dokazi da oni koji su njima dopali saka lose su prosli.
Medjutim, ne pise da su Nijemci bili oslabljeni pritiskom na svim frontovima od strane saveznika, a i to sto negirate ucesce Rusa u ex YU je pomalo zacudjujuce, jer to je opste poznato da su Rusi oslobodili citavu istocnu evropu i uveli staljinisticki komunizam. Tito je reko ne 48-me Rusima, ali tu je ja mislim dobio podrsku Cercila, kako su Rusi usli u Madjarsku tenkovima i uveli njihov rezim a u ex YU nisu????
Nego partizani su sve oslobodili i Tito, prica koju smo slusali 45 godina.
I ne rade ti linkovi.
A ubijali su partizani, u Blajburgu. A i ovo su dokazi da oni koji su njima dopali saka lose su prosli.
Medjutim, ne pise da su Nijemci bili oslabljeni pritiskom na svim frontovima od strane saveznika, a i to sto negirate ucesce Rusa u ex YU je pomalo zacudjujuce, jer to je opste poznato da su Rusi oslobodili citavu istocnu evropu i uveli staljinisticki komunizam. Tito je reko ne 48-me Rusima, ali tu je ja mislim dobio podrsku Cercila, kako su Rusi usli u Madjarsku tenkovima i uveli njihov rezim a u ex YU nisu????
I ne rade ti linkovi.
-
mosor1
BigBoss, tvoji podaci su nekriticki popabirceni sa svih strana - znas li uopce da je na Bleiburgu stradalo jedva nekoliko desetaka neprijateljskih vojnika - prijeki sudovi i likvidacije odvijali su se u tjednima koji su uslijedili, sirom Slovenije, a Nijemci, ustase, domobrani i cetnici imali su velike gubitke i na prilazima Bleiburgu, prije predaje. Namjerno nisam postavio slike zarobljenih 1945 - pogledaj datume. Slika njemackog groblja - u Kranju nastala je takoder (pogledaj pazljivo) prije kraja rata. Uostalom, lose su prosli i partizani koji su dopali zarobljenistva - sve do 1943. bili bi ubijeni odmah, ili nakon mucenja (idi npr. na dno stranice http://forum.axishistory.com/viewtopic. ... &start=315 ).BigBoss wrote:Mosor, ne kazem da se nisu borili protiv svaba, i bili su na pravoj strani. Zato su preuzeli vlast nakon oslobodjenja.
Ne bi ni Rusi ni Britanci, pa ni Ameri Nijemce mogli pobijediti jedni bez pomoci drugih. Jedan od razloga sto Rusi nisu mogli u Jugoslaviju importirati svoj komunizam bio je i taj sto je tu postojao od Saveznika priznat, autohtoni oslobodilacki pokret. Znas li uopce da su i Rusi i Britanci morali traziti formalnu suglasnost NOP da njihove jedinice udu na teritorij Jugoslavije? I opet da ti ponovim, samo je dio Srbije osloboden djelovanjem Crvene armije, ostalo su sve oslobodili partizani. Idi na neku od memorijalnih stranica njemackih jedinica iz 2. svjetskog rata i pogledaj gubitke koje su trpjele i u mjesecima kad nije bilo ni ofanziva ni Rusa.BigBoss wrote:Medjutim, ne pise da su Nijemci bili oslabljeni pritiskom na svim frontovima od strane saveznika, a i to sto negirate ucesce Rusa u ex YU je pomalo zacudjujuce, jer to je opste poznato da su Rusi oslobodili citavu istocnu evropu i uveli staljinisticki komunizam. Tito je reko ne 48-me Rusima, ali tu je ja mislim dobio podrsku Cercila, kako su Rusi usli u Madjarsku tenkovima i uveli njihov rezim a u ex YU nisu????
Sad rade, bar mislim...BigBoss wrote:I ne rade ti linkovi.
Last edited by mosor1 on 08/05/2006 15:32, edited 1 time in total.
- Jara
[quote="BigBoss"]
Nisam ja reko da toga nije bilo, bilo je i odmaralista za pojedince, i kuca, i auto, i dobar poso sa dobrom platom (a 4 razreda skole), itd. Ja govorim o obicnim ljudima, radnickoj klasi.
Ti ko da si zivio na nekoj drugoj planeti ... pa upravo su obični radnici, radnicka klasa i penzioneri, imali svoja odmaralista na moru, po sumama i gorama , na jezerima...
A poso, ha poso???? ja sam isto radio i imo sam para. Ali kao samostalni. Nisam lopato, nekad jesam i nije mi bilo tesko.
Drago mi je zbog tebe... bio vrijedan, radio pa imao para jer su uslovi to dozvoljavali, OK!
Jel i za to Tito kriv?
Sta je izgrađeno? Auto saloni, trzni centri koji zaposljavaju minimalan broj radnika! Navedi ime bar jedne fabrike izgrađene ( ili obnovljene) zadnjih 10 godina koja zaposljava bar priblizno onoliko radnika koliko su zaposljavale fabrike izgrađene ( za vrijeme blokade i Staljinove, i Čerčilove, i cijelog svijeta!) za 10 god. poslije WWII .O obnovljenim cestama i prugama da se i ne govori...zeljeznica nam jedva radi...
Rat je zeznuo dosta toga, ali sto je bilo bilo je.
Sležem se, ali je Tito pokazao da se moze bolje poslije rata, i to bez donacija, u totalnoj blokadi!
Dobro si reko...
Kako si zakljucio da sam "reko" a ne "rekla"? Isto onako kao sto zakljucujes sve ostalo[/b][/b]quote]
Ne kazem da je bilo idealno, ali u poređenju s ovim danas...idila!!!
Nisam ja reko da toga nije bilo, bilo je i odmaralista za pojedince, i kuca, i auto, i dobar poso sa dobrom platom (a 4 razreda skole), itd. Ja govorim o obicnim ljudima, radnickoj klasi.
Ti ko da si zivio na nekoj drugoj planeti ... pa upravo su obični radnici, radnicka klasa i penzioneri, imali svoja odmaralista na moru, po sumama i gorama , na jezerima...
A poso, ha poso???? ja sam isto radio i imo sam para. Ali kao samostalni. Nisam lopato, nekad jesam i nije mi bilo tesko.
Drago mi je zbog tebe... bio vrijedan, radio pa imao para jer su uslovi to dozvoljavali, OK!
Jel i za to Tito kriv?
Sta je izgrađeno? Auto saloni, trzni centri koji zaposljavaju minimalan broj radnika! Navedi ime bar jedne fabrike izgrađene ( ili obnovljene) zadnjih 10 godina koja zaposljava bar priblizno onoliko radnika koliko su zaposljavale fabrike izgrađene ( za vrijeme blokade i Staljinove, i Čerčilove, i cijelog svijeta!) za 10 god. poslije WWII .O obnovljenim cestama i prugama da se i ne govori...zeljeznica nam jedva radi...
Rat je zeznuo dosta toga, ali sto je bilo bilo je.
Sležem se, ali je Tito pokazao da se moze bolje poslije rata, i to bez donacija, u totalnoj blokadi!
Dobro si reko...
Kako si zakljucio da sam "reko" a ne "rekla"? Isto onako kao sto zakljucujes sve ostalo[/b][/b]quote]
Ne kazem da je bilo idealno, ali u poređenju s ovim danas...idila!!!
- trinaesti
jara, kad si tako pametan reci mi koliko je u titinim fabrikama radilo radnika, a koliko "radnika"? (biće da je na jednog radnika išlo najmanje tri "radnika"/neradnika koji su bili partijaši i radili u nekim izmišljenim službama. zapitaj se samo koliko je socijalnih radnika bilo u jednoj željezari ili nekom drugom gigantu. i šta su oni "radili".).
i reci mi u kakvim je odmaralištima odmarala radnička klasa. probaj smjestiti jedno klasično radničko odmaralište u kategoriju od jedne do pet zvjezdica? (biće jedna, valjda).
danas je drugačija situacija. danas smo potrošačko društvo. danas imamo preko 5 vrsta sokova u prodavnicama, i preko 3 vrste keksa (a ne kao u titino doba jedan keks na 100 metarskoj rafi).
danas se prave automobili koji treba da se kupe, vozaju dvije godine i da ih se mijenja. a ne kupiš jednog stojadina, i mada si i prof. na faxu vozaš ga do smrti - jer nema boljeg auta do stojadina! domaće je najbolje. i bilo je, jer je bilo jedino. da je tito pustio da se liberalizira tržište i da je prihvatio otvoreno tržište brzo bi mu propala zastava.
ovako zastavu se moglo uzeti na čekove bez pokrića. država se zadužila do grla. i da ne propadne.
da bogdom nije bio rat. da je bogdom još malo potrajalo, je..li bi svi titin sistem, jer bi svi osiromašili i propali sa prvim manjim otvaranjem tržišta.
zašto? jer "giganti" ne bi više nikom trebali. jer bi ulazak stranog kapitala i modernizacija preduzeća srezala sve one "radnike" koji ionako ništa nisu radili. a o birokratskom aparatu u lokalnim samoupravnim jedinicama i KP-u da i ne govorimo.
uostalom svi nešto kakite kako su "nacionalisti" htjeli jednog vođu, jednu partiju, jedan narod. pa šta je titin sistem bio. on je imo i jedan keks, jedan sok, jedno odmaralište!!!
i reci mi u kakvim je odmaralištima odmarala radnička klasa. probaj smjestiti jedno klasično radničko odmaralište u kategoriju od jedne do pet zvjezdica? (biće jedna, valjda).
danas je drugačija situacija. danas smo potrošačko društvo. danas imamo preko 5 vrsta sokova u prodavnicama, i preko 3 vrste keksa (a ne kao u titino doba jedan keks na 100 metarskoj rafi).
danas se prave automobili koji treba da se kupe, vozaju dvije godine i da ih se mijenja. a ne kupiš jednog stojadina, i mada si i prof. na faxu vozaš ga do smrti - jer nema boljeg auta do stojadina! domaće je najbolje. i bilo je, jer je bilo jedino. da je tito pustio da se liberalizira tržište i da je prihvatio otvoreno tržište brzo bi mu propala zastava.
ovako zastavu se moglo uzeti na čekove bez pokrića. država se zadužila do grla. i da ne propadne.
da bogdom nije bio rat. da je bogdom još malo potrajalo, je..li bi svi titin sistem, jer bi svi osiromašili i propali sa prvim manjim otvaranjem tržišta.
zašto? jer "giganti" ne bi više nikom trebali. jer bi ulazak stranog kapitala i modernizacija preduzeća srezala sve one "radnike" koji ionako ništa nisu radili. a o birokratskom aparatu u lokalnim samoupravnim jedinicama i KP-u da i ne govorimo.
uostalom svi nešto kakite kako su "nacionalisti" htjeli jednog vođu, jednu partiju, jedan narod. pa šta je titin sistem bio. on je imo i jedan keks, jedan sok, jedno odmaralište!!!
-
Al-aqsa
Fair Life wrote:Al-aqsa wrote:S obzirom da nasi forumasi Fair Life, Vodenjak... sve znaju, molio bih doticne da mi konkretno odgovore na nekoliko mojih pitanja, ali bez drzanja "socijal demokratskih" govora;
. . . . . .ZASTO TE NIJE ALIJA UPOZORIO?
KAZANI
VEHABIJE
UPITAJ RASIMA DELICA
MUSHAN TOPALOVIC - CACO...
REZIRAN PROCES PROTIV SEFERA HALILOVICA
DA LI ZEMLJOM (Bosnom i Hercegovinom) UPRAVLJA SDA ?
KAKVO JE TVOJE MISLJENJE O SENADU PECANINU, SENADU AVDICU... EMISIJI 60 MINUTA...
Nije istina da su se muslimani najvise ponosili JNA. Koliko ih je upisivalo vojne skole i kolikoih je bilo u oficirskom kadru JNA.
. . . . . .("Rata nece biti... spavajte mirno." Ili... "JNA nije agresor u Bosnu i Hercegovinu"... provaljivao se
. . . . . .Alija.)
Pitanja su kratka i jasna, ocekujem iste takve odgovore, Hvala!!
Idi sad pozali se Abu Hamzi...
Fair Life, tvoi odgovori bi mozda i imali smisla da sam koim slucajem ja postavio drugacija pitanja! Ali ti se pravis budala i mozda i nepravis mozda si...
Moja pitanja su se odnosila na Jugoslaviju, a ti si to namjerno izbjegavao, jer nisi imao pravih odgovora na moje pitanje.
Tvoji odgovori naj bolje pokazuju nemoc da se suocis sa pravom historijom i nemoc da opravdas svoje stavove!!
Toliko o tebi!!