Nagorno Karabah

Post Reply
Challenger__

#826 Re: Nagorno Karabah

Post by Challenger__ »

Nebistri čovječe. Pogledaj moj upis gore. Upravo sam naglasio da sam pročitao takvu tezu i da ne vjerujem u takvo objašnjenje.
cyprus

#827 Re: Nagorno Karabah

Post by cyprus »

Challenger__ wrote:Tu je pučka frazeologija a ne govor stvarne politike. OK. Kada budem imao vremena čitaću dok ne nađem neko kvalitetno objašnjenje.
Meni nije jasno zašto ti u svemu tražiš neku duboku promišljenost i master-plan... Meni nekako sve jasnije biva da svijet (uključujući i vojno-politička zbivanja) puno više obiluje nepromišljenim potezima, nego master planovima...
astala_vistala

#828 Re: Nagorno Karabah

Post by astala_vistala »

Vazda su se narodi sopali zbog teritorije i zivotnog prostora pa sto nebi azeri i armeni,nije ovo nikakva "revolucija" jednostavno "jaci" je odlucio da povrati ono sto je njegovo,vrlo slicno da jednoga dana vojnim putem bosnjci krenu u oslobađanje do drine,znaci nikakva hidra,samo mrznja i nerjeseni racuni su plodno tlo za marisane.
Challenger__

#829 Re: Nagorno Karabah

Post by Challenger__ »

cyprus wrote:
Challenger__ wrote:Tu je pučka frazeologija a ne govor stvarne politike. OK. Kada budem imao vremena čitaću dok ne nađem neko kvalitetno objašnjenje.
Meni nije jasno zašto ti u svemu tražiš neku duboku promišljenost i master-plan... Meni nekako sve jasnije biva da svijet (uključujući i vojno-politička zbivanja) puno više obiluje nepromišljenim potezima, nego master planovima...
Ne mora biti master-plan ali mora biti nekakv plan i cilj. Nije vojna akcija u tako osjetljivom dijelu svijeta banalna stvar da bude proizvod impulsa, emocije ili stihije.
Co0l

#830 Re: Nagorno Karabah

Post by Co0l »

Challenger__ wrote:Nebistri čovječe. Pogledaj moj upis gore. Upravo sam naglasio da sam pročitao takvu tezu i da ne vjerujem u takvo objašnjenje.
Ti to ne bi ni spominjao da ne vjerujes u to i zato tu tezu i iznosis pa ako se ko uhvati,uhvati se.Nismo od juce na forumu.
Challenger__

#831 Re: Nagorno Karabah

Post by Challenger__ »

Co0l wrote:Ti to ne bi ni spominjao da ne vjerujes u to i zato tu tezu i iznosis pa ako se ko uhvati,uhvati se.Nismo od juce na forumu.
Ti si zapanjujuće glup.
Challenger__

#832 Re: Nagorno Karabah

Post by Challenger__ »

astala_vistala wrote:Vazda su se narodi sopali zbog teritorije i zivotnog prostora pa sto nebi azeri i armeni,nije ovo nikakva "revolucija" jednostavno "jaci" je odlucio da povrati ono sto je njegovo,vrlo slicno da jednoga dana vojnim putem bosnjci krenu u oslobađanje do drine,znaci nikakva hidra,samo mrznja i nerjeseni racuni su plodno tlo za marisane.
Ama, ima masa tekstova samo ovih sedmica nisam imao vremena da se bavim ovom temom. Zato i postavljam pitanje jer pretpostavljam da je neko već nešta pročitao i da može/želi da to podjeli sa nama.
Co0l

#833 Re: Nagorno Karabah

Post by Co0l »

cyprus wrote:
Teorija urote ili teorija zavjere pokušaj je objašnjavanja krajnjeg razloga nekog događaja (obično političkog, socijalnog ili povijesnog događaja) kao tajan i obično zavaravajući plan tajnog udruženja moćnih osoba (često opisanih kao "moćna elita") te negira da je događaj rezultat izravne aktivnosti ili pak prirodni događaj...Teorije urote imaju određene standardne uzorke, obično nastale kroz naivne metodološke pogrješke...
:D
Co0l

#834 Re: Nagorno Karabah

Post by Co0l »

Challenger__ wrote:
Co0l wrote:Ti to ne bi ni spominjao da ne vjerujes u to i zato tu tezu i iznosis pa ako se ko uhvati,uhvati se.Nismo od juce na forumu.
Ti si zapanjujuće glup.
Cak se ne mogu ni naljutiti na takve tvoje kontinuirane primitivne ispade,obzirom od koga dolaze :thumbup:
cyprus

#835 Re: Nagorno Karabah

Post by cyprus »

Challenger__ wrote:
cyprus wrote:
Ne mora biti master-plan ali mora biti nekakv plan i cilj. Nije vojna akcija u tako osjetljivom dijelu svijeta banalna stvar da bude proizvod impulsa, emocije ili stihije.
Dobro, ako je bio plan - onda je Azerbejdžan najvjerovatnije ispipavo puls Armenaca i međunarodne zajednice... Obzirom da ova država sve više ekonomski i vojno-politički jača, mene više čudi da do sada nešto slično nisu probali...

A s druge strane, ne bih ja ni stihiju (jedan pucanj prerasta u puškaranje, puškaranje u veće puškaranje, a veće puškaranje u angažman artiljerije i helikoptera) skroz isključio...

Al eto, možemo mi i tvojim načinom... Hajmo u to uklopiti hidru, naftovode i petrodolare :mrgreen:
Last edited by cyprus on 10/04/2016 02:06, edited 1 time in total.
Challenger__

#836 Re: Nagorno Karabah

Post by Challenger__ »

Ma da. Nema Azerbejdžan ni nafte, ni plina ni konkurenciju u tom dijelu svijeta. Sve je slučajno a ko kaže drugačije teoretiše. Je li tako. Haha!
Challenger__

#837 Re: Nagorno Karabah

Post by Challenger__ »

Ne boj se misliti, nećeš umrijeti, jbt.
Grean

#838 Re: Nagorno Karabah

Post by Grean »

cyprus wrote:
jeza u ledja wrote:Malo je pausalno donositi zakljucke tipa X i Y se mrze 80 poena. Kako cemo izmjeriti koliko se mrze jebiga? :-)
Uostalom, i ta mrznja je prolazna stvar.
Pa pokazatelji su jasni... Jebote, lik ubije na čistu miru čovjeka usred noći, maltene na spavanju, samo zato što je Armenac... Kontamo, hajd, budala ima svugdje... Ali onda lik izjavi na suđenju da mu je žao što nije uspio ubiti i tog drugog Armenca, da mu je životni cilj da ubije što više Armenaca, i da će njegov narod patiti sve dok Armenci postoje... Znači nema dalje, nije moguće izjaviti nešto bolesnije od ovoga... Nacisti su se daleko trudili da mržnju spram Jevreja bolje upakuju... Na skali od 1 do 100, ova izjava nosi apsolutnu stotku... Apsolutno je nije moguće nadmašiti... Al hajd, i dalje stoji ono - svugdje ima svakakvih budala...

Međutim, čim je dotični došao u Azerbejdžan, ovi ga pomiluju... I ne samo to, lik dobije status jebenog nacionalnog heroja i masu nekih povlastica i privilegija... Jebena ombudsmenica za ljudska prava izjavi kako je lik patriotski primjer za azerbejdžansku omladinu :-) :-) Također:
while Safarov’s attorney stated at Budapest trial that "killing an Armenian is not a crime in Azerbaijan.
Eto, na stranu činjenica da Azeri i Armenci ne mogu putovati jedni kod drugih, na stranu da im se reprezentacije ne mogu sresti, na stranu to da se na mješane brakove između Armenaca i Azera gleda kao na pedofiliju i nekrofiliju u jednom... Eto, nećemo bodovati ništa... Ali u kojem drugom primjeru na svijetu je moguće naći nešto poput ovoga gore?

:-) :-)
Sto se tice lika koji je ubio Armena u NATO-vom programu obuke on je kao dijete protjeran od strane Armena a neke clanove porodice su mu svirepo ubili cemu je on bio svjedok, ako je vjerovati ispovijesti njegovog oca. Ovo ostalo stoji, cak i kad se uzme u obzir da je u pitanju nekakva osveta tesko je razumljivo jer ima jos stradalnika a osvete nisu tako okrutne.

Sto se slicnog primjera tice mozda nema bas takvih ali recimo da u reprezentaciji Sjeverne Irske nema jos ni jednog katolika, kad je prije nekoliko godina prvi pozvan prijetili su mu smrcu tako da je morao odustati. Uporedi to sa nasom situacijom, mi smo ipak imali rat prije dvadesetak godina.

Opetja033 wrote:
Challenger__ wrote:Sad kad se zna da je avanturu započeo Baku, sad kada se zna da je Ankara grlato stala iza Bakua, sad kada se zna da ništa nisu uradili... Ima li smislen odgovor na pitanje:

a šta su u stvari htjeli?
Kako nista nisu uradili? Pa po prvi put od pocetka 90-tih uspjeli su osloboditi dio teritorije okupiranog NK. Okupacione snage nisu uspjele povratiti kontrolu nad izgubljenom teritorijom... Ili sam ja nesto promasio?
Odakle te informacije da su uzeli neke teritorije? Informacije o ovom sukobu su sture kako u medijima tako i na ovoj temi. Ja ne vidjeh nigdje info o napredovaju i u kolikoj mjeri.
Challenger__

#839 Re: Nagorno Karabah

Post by Challenger__ »

Na ovoj temi je rečeno dosta toga o historiji tih prostora. Pa o uzrocima nastanka antagonizama i o samom sukobu koji je sada u fazi mirovanja. Znamo i pravnu dimenziju na tragu one de iure vs de facto. Pa se zašlo u kulturnu i religijsku baštinu. Ali nema upisa o mogućim motivima ove akcije:

Zašto i sa kojim ciljem.
MMM1977

#840 Re: Nagorno Karabah

Post by MMM1977 »

Challenger__ wrote:Na ovoj temi je rečeno dosta toga o historiji tih prostora. Pa o uzrocima nastanka antagonizama i o samom sukobu koji je sada u fazi mirovanja. Znamo i pravnu dimenziju na tragu one de iure vs de facto. Pa se zašlo u kulturnu i religijsku baštinu. Ali nema upisa o mogućim motivima ove akcije:

Zašto i sa kojim ciljem.
Hoće Azeri da vrate što je njihovo? Ili se jednostavni odgovori ne računaju?
Challenger__

#841 Re: Nagorno Karabah

Post by Challenger__ »

MMM1977 wrote:
Challenger__ wrote:Na ovoj temi je rečeno dosta toga o historiji tih prostora. Pa o uzrocima nastanka antagonizama i o samom sukobu koji je sada u fazi mirovanja. Znamo i pravnu dimenziju na tragu one de iure vs de facto. Pa se zašlo u kulturnu i religijsku baštinu. Ali nema upisa o mogućim motivima ove akcije:

Zašto i sa kojim ciljem.
Imamo i to: "de iure vs de facto". Nisu uspjeli. Ako je to bio cilj. Šta dalje?
sunceKOtepsija

#842 Re: Nagorno Karabah

Post by sunceKOtepsija »

Challenger__ wrote:Ne boj se misliti, nećeš umrijeti, jbt.
:lol: :thumbup:
Image
Image
Challenger__

#843 Re: Nagorno Karabah

Post by Challenger__ »

sunceKOtepsija wrote:
Challenger__ wrote:Ne boj se misliti, nećeš umrijeti, jbt.
:lol: :thumbup:
Image
Image
:mrgreen:
Challenger__

#844 Re: Nagorno Karabah

Post by Challenger__ »

Fakat, Tefsija, dio ljudi se zaista boji misliti svojom glavom. Da ne vjeruješ, strah od mišljenja. Da konstruišem: LOGOFOBIJA.
MMM1977

#845 Re: Nagorno Karabah

Post by MMM1977 »

Challenger__ wrote:
MMM1977 wrote:

Zašto i sa kojim ciljem.
Imamo i to: "de iure vs de facto". Nisu uspjeli. Ako je to bio cilj. Šta dalje?
Ček malo, da li to po tebi Azeri nemaju pravo da vrate nadležnost nad svojom teritorijom? A dalje, nek rade sta im je volja.
Challenger__

#846 Re: Nagorno Karabah

Post by Challenger__ »

MMM1977 wrote:Ček malo, da li to po tebi Azeri nemaju pravo da vrate nadležnost nad svojom teritorijom? A dalje, nek rade sta im je volja.
To što pišeš su nebitni lični stavovi. Ovdje visi osnovno pitanje:

zašto se sve to dešava in this very moment?
Challenger__

#847 Re: Nagorno Karabah

Post by Challenger__ »

Znači, upis na tragu autentične misli "dostojne bogova" a ne prolazni navijački huk... Valja ustati sutra. EDIT: danas.

Laku noć.
Vitezanin

#848 Re: Nagorno Karabah

Post by Vitezanin »

Ako nekoga zanimaju odnosi Armenci-Turci-Azeri-genocid-Karabah-Rusija itd evo jedna dobra stvar.

Lik je napisao nekoliko knjiga također i mogu se naći online. Džaba. :D

https://www.youtube.com/watch?v=EIu-s92 ... tml5=False
155_mm

#849 Re: Nagorno Karabah

Post by 155_mm »

@vitezanin
ti smatras da je svaki sukob po sebi orginalan i nema nikakve veze sa drugim sukobima. u principu u sukobima se uvijek vrti oko istog. a to je teritorija, zivotni prostor, sfere uticaja i slicno. razlike su u razlogu mobilizacije sirokih masa za sukob. jer se tu ipak ne radi o dobrovoljnom davanju krvi. e tu ima razlike ali je i tu izbor oganicen na religiju, rasu, jezik i slicne razlike.
evo na primjer jedne povezanosti sukoba u NK sa balkanom. frisko izaslo. znaci vec imamo jednu povezanost. rusija je igrac u oba sukoba. i vjerovatno da ce u oba sukoba vjera biti bitan faktor mobilizacije.
Boyle: Ako Rusija pošalje specijalnu jedinicu Specnaz u RS, to će biti akt agresije na BiH
F
FENA

prije 1h 10 min
http://www.klix.ba/vijesti/bih/boyle-ak ... /160410027
Bodkin

#850 Re: Nagorno Karabah

Post by Bodkin »

Samo neko ko nece da cita ili nema kapacotet da shvati i razmislja moze svaki sukob na planeti staviti u istu matricu
Post Reply