Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice

Post Reply
cyprus

#826 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice

Post by cyprus »

_Scarlett_ wrote:..Ali rjesenje nije u NS, stranka koja je za ukidanje bosanskog jezika u sred Sarajeva...
:lol: :lol: :lol:

Ne znam, meščini da je širenje ovog ludila nezaustavljivo...
cyprus

#827 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice

Post by cyprus »

Image

Ne postoji bošnjački nacionalizam... Jelde haznadare?
The 51st State

#828 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice

Post by The 51st State »

Kolko ga je tuklo bosnjackih nacionalista?
Dodjosno do jednog primjera iako supavkog jer vise ima veze sa talom i to.
cyprus

#829 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice

Post by cyprus »

The 51st State wrote:Kolko ga je tuklo bosnjackih nacionalista?
Nijedan... Ovo je bio unutarsrpski obračun :oops: Rasim je jedan od rijetkih čestitih Srba i dokaz da nisu baš svi oni isti... Sa druge strane, znamo šta je Kojović :oops:
hAZNADAR

#830 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice

Post by hAZNADAR »

cyprus wrote:
Lako je onima sto zele izjednacavanje smanjiti na jednoj strani a povecati na drugoj.

Meni nije drago vidjeti ovakvu scenu,.. rekao bih da tebi jeste.
cyprus

#831 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice

Post by cyprus »

hAZNADAR wrote:
cyprus wrote:
Lako je onima sto zele izjednacavanje smanjiti na jednoj strani a povecati na drugoj.

Meni nije drago vidjeti ovakvu scenu,.. rekao bih da tebi jeste.
Nije poenta na toj sceni... Nego:

Image

Da znaš kako mi je milo ovo čitati... Topim se...
hAZNADAR

#832 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice

Post by hAZNADAR »

Znam da se topis. Fakat imas vremena loviti po Facebooku sta budale pisu?
To je profil mimologija na FB.

https://www.facebook.com/mimologija

Samo - ovo sto si ti stavio i ono sto stoji na komentarima nije bas isto. Na FB na komentrima ima samo nekoliko sa tvoje slike. Ne kontam.
zavrzlama

#833 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice

Post by zavrzlama »

hAZNADAR wrote:Znam da se topis. Fakat imas vremena loviti po Facebooku sta budale pisu?

Samo - ovo sto si ti stavio i ono sto stoji na komentarima nije bas isto. Na FB na komentrima ima samo nekoliko sa tvoje slike. Ne kontam.
Covjek se potrudio da izjednaci strane ,a ti se nasao da mu kvaris idilu... :-)
cyprus

#834 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice

Post by cyprus »

hAZNADAR wrote:Znam da se topis. Fakat imas vremena loviti po Facebooku sta budale pisu?

Isti video stoji i na ovoj stranici:

https://www.facebook.com/bosnjackiprepo ... SEARCH_BOX

Pa sam sastavio komentare...

Te dvije stranice su ponajbolji primjeri u kojem pravcu se kreće šizofreno ludilo kod bošnjačkih nacionalista, onih istih za koje ti kažeš da ne postoje :oops:
LBVIEW

#835 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice

Post by LBVIEW »

Ne znam da bilo ko spori postojanje bosnjackog nacionalizma, samo ljudi s pravom reagiraju na imputiranje fasizma Bosnjacima, kao i na negiranje istog kod Srba/Hrvata, od strane istih likova na forumu.
The 51st State

#836 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice

Post by The 51st State »

Ovim tenpom za cyprusa ce i jedan pedja kojovic preci u bosnjacke nacionaliste, fasiste, sta li vec.
cyprus

#837 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice

Post by cyprus »

The 51st State wrote:Ovim tenpom za cyprusa ce i jedan pedja kojovic preci u bosnjacke nacionaliste, fasiste, sta li vec.
:lol: :lol: :lol:

Kažem ja - ludilo...
cyprus

#838 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice

Post by cyprus »

LBVIEW wrote:Ne znam da bilo ko spori postojanje bosnjackog nacionalizma, samo ljudi s pravom reagiraju na imputiranje fasizma Bosnjacima, kao i na negiranje istog kod Srba/Hrvata, od strane istih likova na forumu.
Spori forumaš koji se odaziva na nick haznadar...

A što se tiče fašizma, pa jebiga, očito da ima i takvih - ili se to ne smije primijetiti? :-) Samo mi nije jasno ko negira postojanje istog kod Srba/Hrvata? :? Ja slabo koga takvog znam na klixu :) , osim ponekog kratkotrajnog trola...
zavrzlama

#839 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice

Post by zavrzlama »

Kod sva tri naroda u BIH postoje pojedinci koji imaju fasisticke,sovinisticke i nacionalisticke stavove...ono u cemu se razlikuje bosnjacki narod ,je gola istina da nemaju niti jedne stranke,niti jednog politicara,niti jednog medija koji javno propagira fasizam....ako se i pojavi koji politicar sa fasistickim manirima bude prozvan javno i ne da mu se prostor da truje javnost...dok je u manjem entitetu npr. glavna matrica svih stranaka fasizam u najgorem obliku...nego hajmo mi to sve u isti kos...
cyprus

#840 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice

Post by cyprus »

O kakvom istom košu pričamo? :-) :-)
meme_machine

#841 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice

Post by meme_machine »

Da li je bosnjacki nacionalizam "benigniji" po multikulturalno bh. drustvo od srpskog i hrvatskog nacionalizma u BiH? Da.

Da li su likovi iz Bosniak Revivala postali fasisti (mozda su uvijek i bili)? Definitivno.

Mislim da obje stvari mogu biti istinite istovremeno. Objema stvarima se mora snazno suprotstaviti.
sarajevoxxxx

#842 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice

Post by sarajevoxxxx »

zavrzlama wrote:Kod sva tri naroda u BIH postoje pojedinci koji imaju fasisticke,sovinisticke i nacionalisticke stavove...ono u cemu se razlikuje bosnjacki narod ,je gola istina da nemaju niti jedne stranke,niti jednog politicara,niti jednog medija koji javno propagira fasizam....ako se i pojavi koji politicar sa fasistickim manirima bude prozvan javno i ne da mu se prostor da truje javnost...dok je u manjem entitetu npr. glavna matrica svih stranaka fasizam u najgorem obliku...nego hajmo mi to sve u isti kos...
Nisam @cyprusa tako shvatio, a stoji ovo što želi da kaže da na svim stranama imamo to što imamo. Naravno ovdje mislim na ostrašćenu retoriku kod običnog naroda, i to je ono što nije dobro.

Inače, biti žrtva apsolutno ništa ne znaci da se sutra ta ista žrtva neće pretvoriti u zvijer. Primjer Izraela i nasilja nad Palestincima, ili opet primjer tih istih muslimana koji su se borili protiv Izraela i postali gori u smislu zločina i masakara ovdje mislim na sirijski režim i njihove pomagače Hezbollah.

Apsolutno pozdravljam zdravu kritiku, naravno bez islamofobije, bez etiketiranja, već imenom i prezimenom prozvati osobu, ili organizaciju ako već postoji dokaz za govor mržnje ili pozivanje na nasilje.
zavrzlama

#843 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice

Post by zavrzlama »

sarajevoxxxx wrote:
zavrzlama wrote:Kod sva tri naroda u BIH postoje pojedinci koji imaju fasisticke,sovinisticke i nacionalisticke stavove...ono u cemu se razlikuje bosnjacki narod ,je gola istina da nemaju niti jedne stranke,niti jednog politicara,niti jednog medija koji javno propagira fasizam....ako se i pojavi koji politicar sa fasistickim manirima bude prozvan javno i ne da mu se prostor da truje javnost...dok je u manjem entitetu npr. glavna matrica svih stranaka fasizam u najgorem obliku...nego hajmo mi to sve u isti kos...
Nisam @cyprusa tako shvatio, a stoji ovo što želi da kaže da na svim stranama imamo to što imamo. Naravno ovdje mislim na ostrašćenu retoriku kod običnog naroda, i to je ono što nije dobro.

Inače, biti žrtva apsolutno ništa ne znaci da se sutra ta ista žrtva neće pretvoriti u zvijer. Primjer Izraela i nasilja nad Palestincima, ili opet primjer tih istih muslimana koji su se borili protiv Izraela i postali gori u smislu zločina i masakara ovdje mislim na sirijski režim i njihove pomagače Hezbollah.

Apsolutno pozdravljam zdravu kritiku, naravno bez islamofobije, bez etiketiranja, već imenom i prezimenom prozvati osobu, ili organizaciju ako već postoji dokaz za govor mržnje ili pozivanje na nasilje.
I ja pozdravljam pozitivnu kritiku....sad malo o bosnjackom fasizmu i nacionalizmu i sovinizmu...

70 000 bosnjackih civila je pobijeno u najvecim slucajevima na najzvjerskiji nacin,tamo gdje rata i ratnih dejsatva uopste nije bilo...potrpani su u stotine masovnih grobnica,izvrsen genocid..posle agresije pobijeno preko 150 povratnika ,izbrisan svaki trag bosnjaka i BIH u manjem entitetu i kao revansizam i osveta bosnjaka prema svojim dzelatima MOZEMO NA PRSTE JENDE RUKE NABROJITI SLUCAJEVE OSVETE...toliko o bosnjackom fasizmu i,radikalizmu i sovinizmu....next.
cyprus

#844 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice

Post by cyprus »

meme_machine wrote:Da li je bosnjacki nacionalizam "benigniji" po multikulturalno bh. drustvo od srpskog i hrvatskog nacionalizma u BiH? Da.

Da li su likovi iz Bosniak Revivala postali fasisti (mozda su uvijek i bili)? Definitivno.

Mislim da obje stvari mogu biti istinite istovremeno. Objema stvarima se mora snazno suprotstaviti.
Ja sam ovdje mnogo napadan zbog mišljenja da je bošnjački nacionalizam potencijalno najopasniji od ova tri za bosanskohercegovačko društvo i državu... Međutim, mislim da imam dobre argumente za njega, te ga i dalje zastupam...

Mnogo puta sam obrazložio zašto to smatram, ali evo još jedanput (u nadi da će se među sagovornicima zadesit i neko manje tvrdoglav od Haznadara)...

OK, jasno je da su manifestacije srpskog i hrvatskog (al naročito srpskog) nacionalizma mnogo monstruznije i skandaloznije u odnosu na bošnjački, kako u ratu, tako i u ovo post-ratno vrijeme... Ja to nikad u ovih 12 godina na forumu nisam osporavao, niti sam pokušao te stvari izjednačiti, iako su mi to pokušali prikačiti jedno 1001 put...

Ja ovdje zapravo govorim o recentnim trendovima i potencijalu... Velikosrpska i velikohrvatska politika (mada ne bih ni njih stavljao u isti koš - postoji razlika, ali nije sad tema) su pokazale svoje najodurnije lice u toku 90-tih, i ispucale su sve što su imale - ali nisu uspjele u svom ultimativnom cilju - da definitivno podijele ovu državu... Dakle, maksimum ta dva nacionalizma smo vidjeli... Međutim, do maksimuma bošnjačkog nacionalizma nismo još došli, a obzirom na postojeće trendove (ovo najiskrenije govorim) - postajem sve zabrinutiji... Ne tako davno mi je bilo nezamislivo da će se ovako mračna nacionalistička, pa i čisto fašistička hajka dići na čovjeka (i ne samo na njeg) koji zasigurno nema apsolutno nikakve ratne mrlje, samo zato što ima pogrešno ime i što nije naklonjen prvoj stranci u Bošnjaka... A mislim da je jasno - kome je Peđa četnik, tome je samo mrtav Srbin dobar Srbin... Dakle, da li je ovo tek zagrijavanje? I ne, nije ovo izolovan primjer, ovo je nastavak jednog poganog kontinuiteta...

Ono što želim reći još jeste da Bošnjaci nemaju taj luksuz da sebi mogu dozvoliti nacionalističko divljanje kakvo su nam demonstrirali Srbi i Hrvati... Jednostavno je takav geopolitički sklop da ne mogu... SDA je bar dosad bila svjesna toga, pa su njeni funkcioneri zaista izbjegavali da naglas govore ono što jedan pofin dio (ne bih licitirao da li je riječ o većini, nadam se da nije) njihovog glasačkog tijela misli... Ali i to se polako unazad par godina mijenja... Ove idiotske fb stranice su samo nuspojava... Doduše, možda je to samo dio globalnog trenda... Ono vidjeli - može Trump, Dodiku prolazi, zašto ne bi i mi ispipavali taj teren... Al hajd, sve će se to istrpiti, samo da ostane na riječima...

Da se vratim na poentu... Svako srpsko "nož žica Srebrenica", koliko god nosilo krvoločnu poruku, u današnjem kontekstu ne može Bosni i Hercegovini naštetiti kao neko "udri Vlaha"... Njihovo "Nož žica Srebrenica" zapravo samo jača ideju da se ne smije odustati od ove države i njene cjelovitosti, od istine, pravde i nade da će jednog dana zlo ipak otići na smetljište historije... "Udri Vlaha" sa druge strane cijepa ovu državu... Bude li se ponavljalo sve češće i češće, i dobije li srpski nacionalizam jednaku protutežu u bošnjačkom nacionalizmu, to će biti kraj ove države... Ona će izgubiti smisao svog postojanja, kao i svaku međunarodnu podršku, koja je, ma šta ko mislio o tome, i dalje ključna za njenu opstojnost...

Eh sad, pojedinačno gledano - čitajući ovako ove komentare i idiotluke po društvenim mrežama i komentarima, jasno je da među Bošnjacima itekako ima konja za utrku sa fašistima iz reda Srba... Neko će reći pojedinci, ali bojim se da ih je malo previše za tu kategoriju "pojedinaca"... Kolektivno gledano, značajna razlika ipak postoji, i mislim da prevagu odnosi ona kategorija ljudi koja je pežorativno nazvana FGR... Kod Bošnjaka i ostalih probosanskih građana postoji srećom još uvijek dovoljan broj moralno zdravih i koliko-toliko racionalnih individua, koji u najmanju ruku mogu činiti dobru protutežu nacionalistima iz vlastitih redova... To je recimo vidljivo i na ovom forumu... Sa druge strane, taj sloj u Republici Srpskoj nedostaje... Postoje pojedinci, i čak mi se čini rastući broj pojedinaca, ali nedovoljno da bi nešto značajno promijenili u tom moralnom mraku tamo... Bar zasad...

Dakle, to je osnovni razlog zbog kojeg se BH ljevica ne smije prikloniti bošnjačkom nacionalizmu... Jednostavno ne smije (da se malo nadovežem i na samu temu :-D )...

I još nešto - mišljenja sam da je bitka sa srpskim i hrvatskim nacionalizmom mnogo više stvar izdržljivosti, nego snage... Kada je u pitanju snaga - tu vlada pat pozicija... Izdržljivost, odnosno vrijeme bi moglo donijeti neke rezultate na duge staze... Sa druge strane, bitka protiv bošnjačkog nacionalizma mora biti na mišiće... On se mora obuzdavati koliko god je to moguće, prvenstveno zbog svog pogubnog potencijala...
nosara

#845 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice

Post by nosara »

U par dana od lijevog gradjanskog bloka, do svebosnjacke koalicije...

Image
Bloo
Globalna šefica

#846 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice

Post by Bloo »

cyprus wrote: I još nešto - mišljenja sam da je bitka sa srpskim i hrvatskim nacionalizmom mnogo više stvar izdržljivosti, nego snage... Kada je u pitanju snaga - tu vlada pat pozicija... Izdržljivost, odnosno vrijeme bi moglo donijeti neke rezultate na duge staze... Sa druge strane, bitka protiv bošnjačkog nacionalizma mora biti na mišiće... On se mora obuzdavati koliko god je to moguće, prvenstveno zbog svog pogubnog potencijala...
Osvrnut ću se samo na ovaj dio tvog posta, sa ostatkom se slažem more or less.

Navodiš da je eventualno rješenje u čekanju da će srpski i hrvatski nacionalizam da utihnu na duge staze, te da je stvar u izdržljivosti, dok bošnjački se treba obuzdavati.
Nisam sigurna da imamo vremena za "duge staze" uslijed međusobne povezanosti sva tri nacionalizma, odnosno ako posmatraš bošnjački nacionalizam kao counteraction na druga dva. Ako su druga dva u ovom momentu možda u najjačem mirnodopskom zamahu, bošnjački može samo reagovati na njih kao jaka reakcija tijela na alergen.
Naravno, rješenja nemam niti smatram da postoji za brzo i efikasno umirivanje i kontrolisanje te tri pojave, osim eventualno masovne amnezije koja bi izbrisala mitomaniju i nacionalističke tlapnje još od stoljeća 7.-og.
General War

#847 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice

Post by General War »

Bloo wrote:
cyprus wrote: I još nešto - mišljenja sam da je bitka sa srpskim i hrvatskim nacionalizmom mnogo više stvar izdržljivosti, nego snage... Kada je u pitanju snaga - tu vlada pat pozicija... Izdržljivost, odnosno vrijeme bi moglo donijeti neke rezultate na duge staze... Sa druge strane, bitka protiv bošnjačkog nacionalizma mora biti na mišiće... On se mora obuzdavati koliko god je to moguće, prvenstveno zbog svog pogubnog potencijala...
Osvrnut ću se samo na ovaj dio tvog posta, sa ostatkom se slažem more or less.

Navodiš da je eventualno rješenje u čekanju da će srpski i hrvatski nacionalizam da utihnu na duge staze, te da je stvar u izdržljivosti, dok bošnjački se treba obuzdavati.
Nisam sigurna da imamo vremena za "duge staze" uslijed međusobne povezanosti sva tri nacionalizma, odnosno ako posmatraš bošnjački nacionalizam kao counteraction na druga dva. Ako su druga dva u ovom momentu možda u najjačem mirnodopskom zamahu, bošnjački može samo reagovati na njih kao jaka reakcija tijela na alergen.
Naravno, rješenja nemam niti smatram da postoji za brzo i efikasno umirivanje i kontrolisanje te tri pojave, osim eventualno masovne amnezije koja bi izbrisala mitomaniju i nacionalističke tlapnje još od stoljeća 7.-og.
Jel zavrzlamina " rahat patnja" jos u opticaju? :mrgreen:
hAZNADAR

#848 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice

Post by hAZNADAR »

cyprus wrote:
LBVIEW wrote:Ne znam da bilo ko spori postojanje bosnjackog nacionalizma, samo ljudi s pravom reagiraju na imputiranje fasizma Bosnjacima, kao i na negiranje istog kod Srba/Hrvata, od strane istih likova na forumu.
Spori forumaš koji se odaziva na nick haznadar...

A što se tiče fašizma, pa jebiga, očito da ima i takvih - ili se to ne smije primijetiti? :-) Samo mi nije jasno ko negira postojanje istog kod Srba/Hrvata? :? Ja slabo koga takvog znam na klixu :) , osim ponekog kratkotrajnog trola...
Nisam rekao da ne postoji nikako bosnjacki nacionalizam, ali jesam da ne postoji kao ideologija sa svojim ciljevima, misliocima, politikom i strankama, svojim udjelom u historiografiji,.. i napose institucijama. Postoji kod nekih pojedinaca sto sam i sam na ovom forumu znao kritikovati i naznaciti kao glupi bosnjacki nacionalizam koji samo kopira sablon susjednih. Medjutim i to kod izljeva mrznje ili distance nekih pojedinaca - pitanje je da li kvalifikovati kao nacionalizam ili tek primitivizam. Primjerice kod Srba mozes jasno razluciti sta je uticaj nacionalizma a sta tek primitivizam koji je uvijek postojao.

Ne vjeruj Turcima ili ne vjeruj Vlahu, udri Vlaha, udri baliju,.... je postojalo cak i u SFRJ najvise po ruralnim sredinama. I u nekom historijskom ili tradicionalnom kontekstu gdje su etnicka naselja po gradu ili sela jedna pored drugih uvijek imala tu crtu nekog antagonizma. I moja rahmetli nana sto je bila nepismena i vjernik, nikad mrava zgazila,.. je na osnovu iskustva u WWII znala komentarisati nesto na racun Vlaha i distance prema njima - bosnjacki nacionalista?

Za nacionalizam ti moras imati prvo jasno definisan identitet nacije pa tek onda mozemo imati preduslov i za nacionalizam. Udri Vlaha, ne vjeruj Vlahu,... si mogao cuti i u vrijeme kada nije postojao bosnjacki prefiks,.. bilo kao tradicionalni antagonizam ili reakcija na agresiju i genocid zadnjeg rata. Kako to onda moze biti nacionalizam. Imas napr intervju Srebrenicana koji su prezivjeli strijeljanje. Mevludin Oric u svom slucaju spominje kako ni prije rata nije mogao prihvatiti Srbe kao prijatelje zbog WWII, a Nedzad Avdic takvo sto ne prica. Dvije zrtve fasizma gdje ces ti kod jednog naci nacionalizam?

Kod Bosnjaka su stvari tekle drugacije nego kod drugih. Tek od devedesetih po prvi put imamo situaciju da se stvara bosnjacki identitet, politika i ujedno i nacionalizam. Bosnjacki nacionalizam dakle nema osnovu, korijen, tradiciju, svoje mislioce, svoj historijat iz vremena romantizma 19-og vijeka, nema svoju politiku ranije. Nemamo svog Starcevica, Garasanina, nemamo svoje historicare koji druge nazivaju svojim otpadnicima i pretenduju na teritorije teorijom krvi i tla, nismo nikada imali neke svoje Velike Bosne. Nemamo svoju politiku u WWII i svoj pandan ustasama i cetnicima,.. nemamo svoja proljeca u YU ili memorandume,... Nemamo preimenovanje gradova po bosnjackom prefiksu, nemamo napucavanje bosnjackog prefiksa u smislu eksluziviteta, nemamo etnicko ciscenje i kulturocid kao program, nemamo u skolstvu mitomaniju,.. nemamo u institucijama eksluzivitet koji iskljucuje druge, negira drugima naciju, jezik,...

Po tebi je sva ta razlika samo u kvanitetu - ja samo podsjecam da kvantiet u zlocinima ovdje nema nikakvu ulogu. Za nacionalizam moras imati mnogo toga sto Bosnjaci nemaju da to ne nazovem kvalitet.

U isto vrijeme imas situaciju gdje ne postoji niti jedna bitna stranka bosnjackog prefiksa, ne postoji niti jedna politika nacionalne drzava Bosnjaka koja bi zaokruzivala samo bosnjacke teritorije, cak i najveci hejteri i primitivci prihvataju neutralnu zastavu, neutralnu himnu, neutralni ZavnoBiH.

Bosnjacki nacionalizam mogu naci u pisanju Alispahica recimo, kod onih intelektualaca sto kritikuju mjesane brakove, isticu bosnjastvo 19-og vijeka i kroz to Srbe i Hrvate nastoje prikazati kao svoje odrode,... ali sve to je sporadicno i individualno. Izljevi mrznje se tesko mogu uvijek kvalifikovati - jer imas na raspolaganju i fasizam, i nacionalizam, i vjerski ekstremizam, tradicionalni primitivizam, ruralni primitivizam i reakcionizam.

I ako tu vjecito i ti i ostali uvijek pokusavate namaketi fasizam i nacionalizam - to samo znaci da vec je prije u interesu politika izjednacavanja koja znamo koji ima interes - nego da je toboza briga za drzavu. I sama cinjenica da kopas po Facebooku sta budale pisu gdje unaprijed lovis samo fasizam a nikako primitivizam i to ciljno - dovoljno govori.

Ljevica je u krizi zato sto se ne prilagodjava prilikama. Zato sto ne moze napustiti neki nepostojeci sablon nadnacionalizma, anacionalizma,.. i sl. Svugdje u svijetu socijaldemokratije imaju u svom clanstvu u strance iako imaju nacionalni predznak. Tolika odbojnost prema bosnjackom prefiksu, bosnjackom identitetu u ljevici ima svoj korijen i razlog a o tome necemo ovdje.
Bloo
Globalna šefica

#849 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice

Post by Bloo »

Šta je BANU? Pandan SANU da ne bude usamljena u svojim naporima. Toliko o tome da Bošnjaci nemaju institutcija.

Što bi Supek rekao...nacionalizam je mentalna bolest koja se širi na susjede.
hAZNADAR

#850 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice

Post by hAZNADAR »

Bloo wrote:Šta je BANU? Pandan SANU da ne bude usamljena u svojim naporima. Toliko o tome da Bošnjaci nemaju institutcija.

Što bi Supek rekao...nacionalizam je mentalna bolest koja se širi na susjede.
Pametnim i realnim ljudima ne treba objasnjavati razliku izmedju kvaliteta i kvantiteta. Usporedba BANU i SANU moze biti samo u znacaju, uticaju na politiku, skolstvo, tradiciji i historijatu, opcoj ulozi u drustvu, kreiranju drustvenih standarda, kreiranju zakonodavstva. A ne samo sto postoje.

Sustinska razlika je ipak u kvalitetu.

Greska ljevice je sto samo navodi kvantitet pa ce reci eto na jednoj strani je bilo vise zlocina pa je jasno koji nacionalizam je gori - ali u principu isto. Velika kobna greska koja ce nastaviti kostati.

Sad nastavi kopati.
Post Reply