_Scarlett_ wrote:..Ali rjesenje nije u NS, stranka koja je za ukidanje bosanskog jezika u sred Sarajeva...
Ne znam, meščini da je širenje ovog ludila nezaustavljivo...
_Scarlett_ wrote:..Ali rjesenje nije u NS, stranka koja je za ukidanje bosanskog jezika u sred Sarajeva...

Nijedan... Ovo je bio unutarsrpski obračunThe 51st State wrote:Kolko ga je tuklo bosnjackih nacionalista?
Lako je onima sto zele izjednacavanje smanjiti na jednoj strani a povecati na drugoj.cyprus wrote:
Ne postoji bošnjački nacionalizam... Jelde haznadare?
Nije poenta na toj sceni... Nego:hAZNADAR wrote:Lako je onima sto zele izjednacavanje smanjiti na jednoj strani a povecati na drugoj.cyprus wrote:
Ne postoji bošnjački nacionalizam... Jelde haznadare?
Meni nije drago vidjeti ovakvu scenu,.. rekao bih da tebi jeste.

Covjek se potrudio da izjednaci strane ,a ti se nasao da mu kvaris idilu...hAZNADAR wrote:Znam da se topis. Fakat imas vremena loviti po Facebooku sta budale pisu?
To je profil mimologija na FB.
https://www.facebook.com/mimologija
Samo - ovo sto si ti stavio i ono sto stoji na komentarima nije bas isto. Na FB na komentrima ima samo nekoliko sa tvoje slike. Ne kontam.
Isti video stoji i na ovoj stranici:hAZNADAR wrote:Znam da se topis. Fakat imas vremena loviti po Facebooku sta budale pisu?
To je profil mimologija na FB.
https://www.facebook.com/mimologija
Samo - ovo sto si ti stavio i ono sto stoji na komentarima nije bas isto. Na FB na komentrima ima samo nekoliko sa tvoje slike. Ne kontam.
The 51st State wrote:Ovim tenpom za cyprusa ce i jedan pedja kojovic preci u bosnjacke nacionaliste, fasiste, sta li vec.
Spori forumaš koji se odaziva na nick haznadar...LBVIEW wrote:Ne znam da bilo ko spori postojanje bosnjackog nacionalizma, samo ljudi s pravom reagiraju na imputiranje fasizma Bosnjacima, kao i na negiranje istog kod Srba/Hrvata, od strane istih likova na forumu.
Nisam @cyprusa tako shvatio, a stoji ovo što želi da kaže da na svim stranama imamo to što imamo. Naravno ovdje mislim na ostrašćenu retoriku kod običnog naroda, i to je ono što nije dobro.zavrzlama wrote:Kod sva tri naroda u BIH postoje pojedinci koji imaju fasisticke,sovinisticke i nacionalisticke stavove...ono u cemu se razlikuje bosnjacki narod ,je gola istina da nemaju niti jedne stranke,niti jednog politicara,niti jednog medija koji javno propagira fasizam....ako se i pojavi koji politicar sa fasistickim manirima bude prozvan javno i ne da mu se prostor da truje javnost...dok je u manjem entitetu npr. glavna matrica svih stranaka fasizam u najgorem obliku...nego hajmo mi to sve u isti kos...
I ja pozdravljam pozitivnu kritiku....sad malo o bosnjackom fasizmu i nacionalizmu i sovinizmu...sarajevoxxxx wrote:Nisam @cyprusa tako shvatio, a stoji ovo što želi da kaže da na svim stranama imamo to što imamo. Naravno ovdje mislim na ostrašćenu retoriku kod običnog naroda, i to je ono što nije dobro.zavrzlama wrote:Kod sva tri naroda u BIH postoje pojedinci koji imaju fasisticke,sovinisticke i nacionalisticke stavove...ono u cemu se razlikuje bosnjacki narod ,je gola istina da nemaju niti jedne stranke,niti jednog politicara,niti jednog medija koji javno propagira fasizam....ako se i pojavi koji politicar sa fasistickim manirima bude prozvan javno i ne da mu se prostor da truje javnost...dok je u manjem entitetu npr. glavna matrica svih stranaka fasizam u najgorem obliku...nego hajmo mi to sve u isti kos...
Inače, biti žrtva apsolutno ništa ne znaci da se sutra ta ista žrtva neće pretvoriti u zvijer. Primjer Izraela i nasilja nad Palestincima, ili opet primjer tih istih muslimana koji su se borili protiv Izraela i postali gori u smislu zločina i masakara ovdje mislim na sirijski režim i njihove pomagače Hezbollah.
Apsolutno pozdravljam zdravu kritiku, naravno bez islamofobije, bez etiketiranja, već imenom i prezimenom prozvati osobu, ili organizaciju ako već postoji dokaz za govor mržnje ili pozivanje na nasilje.
Ja sam ovdje mnogo napadan zbog mišljenja da je bošnjački nacionalizam potencijalno najopasniji od ova tri za bosanskohercegovačko društvo i državu... Međutim, mislim da imam dobre argumente za njega, te ga i dalje zastupam...meme_machine wrote:Da li je bosnjacki nacionalizam "benigniji" po multikulturalno bh. drustvo od srpskog i hrvatskog nacionalizma u BiH? Da.
Da li su likovi iz Bosniak Revivala postali fasisti (mozda su uvijek i bili)? Definitivno.
Mislim da obje stvari mogu biti istinite istovremeno. Objema stvarima se mora snazno suprotstaviti.
Osvrnut ću se samo na ovaj dio tvog posta, sa ostatkom se slažem more or less.cyprus wrote: I još nešto - mišljenja sam da je bitka sa srpskim i hrvatskim nacionalizmom mnogo više stvar izdržljivosti, nego snage... Kada je u pitanju snaga - tu vlada pat pozicija... Izdržljivost, odnosno vrijeme bi moglo donijeti neke rezultate na duge staze... Sa druge strane, bitka protiv bošnjačkog nacionalizma mora biti na mišiće... On se mora obuzdavati koliko god je to moguće, prvenstveno zbog svog pogubnog potencijala...
Jel zavrzlamina " rahat patnja" jos u opticaju?Bloo wrote:Osvrnut ću se samo na ovaj dio tvog posta, sa ostatkom se slažem more or less.cyprus wrote: I još nešto - mišljenja sam da je bitka sa srpskim i hrvatskim nacionalizmom mnogo više stvar izdržljivosti, nego snage... Kada je u pitanju snaga - tu vlada pat pozicija... Izdržljivost, odnosno vrijeme bi moglo donijeti neke rezultate na duge staze... Sa druge strane, bitka protiv bošnjačkog nacionalizma mora biti na mišiće... On se mora obuzdavati koliko god je to moguće, prvenstveno zbog svog pogubnog potencijala...
Navodiš da je eventualno rješenje u čekanju da će srpski i hrvatski nacionalizam da utihnu na duge staze, te da je stvar u izdržljivosti, dok bošnjački se treba obuzdavati.
Nisam sigurna da imamo vremena za "duge staze" uslijed međusobne povezanosti sva tri nacionalizma, odnosno ako posmatraš bošnjački nacionalizam kao counteraction na druga dva. Ako su druga dva u ovom momentu možda u najjačem mirnodopskom zamahu, bošnjački može samo reagovati na njih kao jaka reakcija tijela na alergen.
Naravno, rješenja nemam niti smatram da postoji za brzo i efikasno umirivanje i kontrolisanje te tri pojave, osim eventualno masovne amnezije koja bi izbrisala mitomaniju i nacionalističke tlapnje još od stoljeća 7.-og.
Nisam rekao da ne postoji nikako bosnjacki nacionalizam, ali jesam da ne postoji kao ideologija sa svojim ciljevima, misliocima, politikom i strankama, svojim udjelom u historiografiji,.. i napose institucijama. Postoji kod nekih pojedinaca sto sam i sam na ovom forumu znao kritikovati i naznaciti kao glupi bosnjacki nacionalizam koji samo kopira sablon susjednih. Medjutim i to kod izljeva mrznje ili distance nekih pojedinaca - pitanje je da li kvalifikovati kao nacionalizam ili tek primitivizam. Primjerice kod Srba mozes jasno razluciti sta je uticaj nacionalizma a sta tek primitivizam koji je uvijek postojao.cyprus wrote:Spori forumaš koji se odaziva na nick haznadar...LBVIEW wrote:Ne znam da bilo ko spori postojanje bosnjackog nacionalizma, samo ljudi s pravom reagiraju na imputiranje fasizma Bosnjacima, kao i na negiranje istog kod Srba/Hrvata, od strane istih likova na forumu.
A što se tiče fašizma, pa jebiga, očito da ima i takvih - ili se to ne smije primijetiti?Samo mi nije jasno ko negira postojanje istog kod Srba/Hrvata?
Ja slabo koga takvog znam na klixu
, osim ponekog kratkotrajnog trola...
Pametnim i realnim ljudima ne treba objasnjavati razliku izmedju kvaliteta i kvantiteta. Usporedba BANU i SANU moze biti samo u znacaju, uticaju na politiku, skolstvo, tradiciji i historijatu, opcoj ulozi u drustvu, kreiranju drustvenih standarda, kreiranju zakonodavstva. A ne samo sto postoje.Bloo wrote:Šta je BANU? Pandan SANU da ne bude usamljena u svojim naporima. Toliko o tome da Bošnjaci nemaju institutcija.
Što bi Supek rekao...nacionalizam je mentalna bolest koja se širi na susjede.