Josip Broz Tito

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
TouringBiker
Grijem se na: Struju

#826 Re: Josip Broz Tito

Post by TouringBiker »

neki wrote:Opet se preseravaš i bježiš od početne "teze" koju si iznio...Kakve veze imaju ljudi koji su branili ili napadali grad '92 sa tvojom izjavom o likvidacijama '45??
Oba djeda su mi bila u Sarajevu 6. aprila 1945. i iz njihovih priča mogu stvoriti sliku o dešavanjima u Sarajevu nakon oslobođenja. U ulici u kojoj mi je otac odrastao je živio ustaški dogradonačelnik Sarajeva, kojeg su nakon oslobođenja zatvorili a porodicu mu iselili u Kiseljak, da bi se 50tih svi vratili a i on je u međuvremenu oslobođen..
Ima jer si OVO napisao:

i ova laž postati istina, za šta neki već pripremaju teren (vidljivo iz "radova" i "tribina" koje si naveo u prilogu)..

Eh, pa jedan od tih "nekih" koji se potrudio ispitati zločine OZNA-e i UDBE iza partizanskog osvajanja Sarajeva je čovjek takvog moralnog integriteta da ono što on iznosi kao tvrdnju, sigurno ima (i to debelu) "podlogu".

https://www.scribd.com/document/2536596 ... -1945-1949

Kakve veze imaju ljudi koji su branili ili napadali grad '92 sa tvojom izjavom o likvidacijama '45??

Imaju itekako, jer je genocid 1992 nastavak onoga 1941-45. Ono što su tad ostavili nedovršeno (četnici transformisani u partizane brijanjem i oblačenjem novopristiglih engleskih uniformi), nastavili su njihovi unuci.
TouringBiker

#827 Re: Josip Broz Tito

Post by TouringBiker »

neki wrote:Pričam o Sarajevu, u kojem je Alipašin Most već 25 godina na slobodnoj teritoriji i svi profesionalni i priučeni istraživači imaju priliku da istraže navode o kraterima sa 7000 tijela. Osim referata fašiste Alispahića nisam čuo ni za jedan drugi "dokaz"...
Dio iz Halilbegovićevog rada sam već citirao, evo i nastavka (a ovjerene izjave ljudi koje su navedene u fusnotama dostupne su kod njega, koga interesuje)

Citat:

O masovnim se grobnicama i zločinima OZNA-e nije smjelo pričati. Oni koji su znali za grobnice su šutjeli. Veo zaborava prekrivao je istinu o nji-ma. Prilikom izgradnje vage za teretne kamione na Ali-pašinom polju 1969.-1970. godine otvorena je masovna grobnica. Ali su i tada svi šutjeli i krili šta su vidjeli. Kasim (Salke) Čorbo to ovako opisuje: “Bio sam na dužnosti kao mi-licioner kad su se kopali temelji za ležeću vagu za teretne kamione na Ali- pašinu polju. Pojavili su se ostaci velikog broja leševa, kostiju, kose, dijelovi odjeće i drugih predmeta. Dobro sam vidio da su bili vezani običnom žicom, bodljikavom žicom, telefonskim kablovima, lancima, a bilo je i na njima i katanaca. Vidio sam kad su na lice mjesta došli udbaši, pogledali taj stravičan prizor i umjesto da obustave radove, odobrili da se nastavi raditi. Ostaci leševa potrpani su u kamione i odvučeni u nepoznatom pravcu. Pošto je krater bio dubok, vjerovatno i danas ima ostataka leševa. U tim jamama završavali su pojedinci i grupe iz kolona smrti koje su se vratili iz Slovenije. Tu su najviše stradali zatočenici OZNA-e.”

Zabilježio sam i priču Vinka Raguža, rođenog 1933. godine u Domanovićima, općina Čapljina, koji kaže: “Radio sam u ‘Centrotransu’ kao rukovodilac transporta. Prilikom kontrole naručenih vozila ‘Kipera’ na Ali- pašinom polju uočio sam da nešto nije uredu. Pitam vozače, zašto ‘Kiperi’ ne rade? Umjesto odgovora odveli su me na mjesto iskopa i ispričali da su naišli na ljudske kosti. Mašina je iskopala nekoliko ‘fura’ i onda su se poka-zale ljudske kosti i odjeća. Zaustavljen je rad i pozvana policija. Za vrijeme rata avioni su bombama napali Ali-pašino polje i napravili nekoliko kratera. Poslije oslobođenja Sarajeva 6. aprila 1945. godine, partizani su u ove kratere dovozili mrtve ljude, gdje su ih bacali i zatrpavali. Primakao sam se iskopu. Vidio sam mnogo kostiju kao i odjeće. Kada sam bolje pogledao, zapazio sam nanule i u njima papir na kojima piše prezime Omerbegović, a ime je bilo ne čitko. Pošto sam stanovao u Hrasnom, često sam slušao priču da su partizani pobijene civile dopremali na Ali-pašin most u jame i da su ih dva teretna vo-zila dovozila s Čaršije.”

I Alija (Džafera) Šurković bio je na Ali-pašinom polju kada su isko- pavani ostaci ubijenih. On kaže: “Ja sam 1960. godine došao u Sarajevo i zaposlio se u ‘Elektrotehni’. Radio sam na nabavci i prodaji robe. Jednog dana došao sam u preduzeće ‘Magros’ na Ali-pašinom polju radi nabavke robe. ‘Magros’ je tih dana gradio veliku vagu. Radnici su ukopavali zemlju veličine pet sa pet i dva metra dubine. Pravili su temelje za vagu. Upravo kad sam naišao radnici kopaju ručno i sijeku čojka preko pola, tako da je jedna njegova polovina iskopana, a druga ostala gdje je i bila u zemlji. Vidio sam cipelu i u njoj pismo i smotak para. Rek’o sam onom čojku koji je iskopavao zemlju da bi trebalo njegovo tijelo da se sastavi i pristojno ukopa. On je odg-ovorio, ovdje su zatrpani neprijatelji. O ovom se nije smjelo pričati. Ipak sam saznao da su partizani samo za jednu noć pobili 500 ljudi i pobacali u velike rupe koje su nastale od avionskih bombi i samo zagrnuli. Svojim sam očima gled’o kako su radnici iskopali dosta ljudskih ostataka, lopatama pobacali u kamion i odvukli na smetljište. I, danas mi je pred očima slika prepolovljenog čojka i cipele sa pismom i smotkom novčanica.”
TouringBiker

#828 52.000 žrtava u samoj Srbiji

Post by TouringBiker »

http://www.balkaninsight.com/en/article ... -komunizma

Exposing the Secret Crimes of Communism in Serbia

Communist repression in Serbia saw 52,000 people killed and thousands more locked up, says a historian who is investigating the crimes of the regime after World War II.

Because state secrecy persisted long after Communism collapsed, few people have realised the sheer scale of the repression in Serbia after World War II, according to Srdjan Cvetkovic, who has spent a decade researching crimes committed during the period.

Cvetkovic is a historian at the Serbian Institute for Contemporary History, and until recently was a member of the state commission for finding the graves of those killed at the height of repressive Communist rule, which lasted from the end of the war until 1953.

“We at the commission managed so far to find data that 52,000 people were killed in Serbia by the regime,” said Cvetkovic, who works from the fourth floor of the Historical Museum of Serbia in an office cluttered with books and archive documents.

“The majority of them, around 17,000, were illegally detained in various prisons and camps. Our estimates are that an overall number of 60,000 to 70,000 were victims of repression,” he told BIRN.

The state commission managed to find out the names and the locations of the graves of these 52,000 victims after the Serbian security services provided them with documents, Cvetkovic explained.

“The archives have long been closed in relation to this topic, you could find some documents here and there, which is nothing compared to the documents that were recently provided to the archive of Serbia by the BIA [Security Information Agency] and which I could access as a member of the commission,” he said.

As regards the identities of the victims, Cvetkovic said that for a long time political propaganda had obscured exactly who was killed by the Communist regime and for what reasons.

“After World War II, the state promoted the narrative that the [wartime] conflict was among [nationalist] Chetniks and [Communist] Partisans, and the victims of the Communist regime were only Chetniks,” he said.

“But in reality, the victims were ordinary citizens – usually those who had wealth and who were perceived as different in any way. This is what our data shows – 80 per cent of the victims were civilians,” he explained.

Official killers

Cvetkovic said that the Department for National Security, the OZNA, Yugoslavia’s security agency between 1944 and 1946, was responsible for the majority of the arrests and liquidations.

The OZNA was led by Josip Broz Tito’s close associate Aleksandar Rankovic, who became the subject of renewed controversy last month in Serbia when Prime Minister Ivica Dacic paid homage to him.

Speaking in late August at a commemoration of the 30th anniversary of the death of Rankovic, Dacic said that the security chief deserved a proper place in Serbian history and that he would personally advocate his rehabilitation.

But Cvetkovic insisted that Rankovic’s role in history was very clear: he was responsible, as the head of the OZNA, for all the notorious crimes that the service committed.

“The OZNA was doing the arrests, investigations, liquidations,” he said.

“First they would enter some city, occupy the building of some wealthy man and in his basement they would bring people for interrogation. Here people were tortured and usually, after a few days, they would kill them in some area out of town,” he continued.

Cvetkovic said that more than 20 years after the fall of Communism, Serbia still hasn’t managed to face up to the crimes that were committed by the old regime.

“Even after the introduction of a multi-party system, even in this system we had many people that were part of old Communist regime. Therefore in the case of Serbia, unlike in other eastern European countries, there was no clear discontinuity from the old regime,” he explained.

“Serbia failed to properly transform from Communism into democracy because the archives needed to be open right afterwards, then lustration needed to take place, [as a result of which] all those who violated human rights would be excluded [from holding office],” he said.

Crimes on display

A lustration law was passed in 2003 to target former Communist collaborators, but Cvetkovic complained that it was being implemented too slowly.

“It is unfortunate that 23 years after Communism we are speaking about some measures that we should have taken right after the fall of the authoritarian regime,” he said.

Image

This is one of the reasons, he explained, why he decided to turn his ten years of research into Communist repression into an exhibition.

“This will be the first time that someone’s actually tackled this topic in a multimedia way. We decided to name the exhibition ‘In the Name of the People’ because all these crimes were committed with that justification,” he says.

The exhibition, which will take place in March next year in Belgrade, will deal with the Communist regime from 1944 until 1953, and be made up of four parts – revolutionary terror in Serbia, political trials and concentration camps, collectivisation and repression.

Cvetkovic said that every visitor will have a chance to experience or relive that period through videos, trial and interrogation simulations, movies and debates.

“The idea is that all this material we gathered in the commission and which has been undeservedly forgotten, we present to the general public, which still, 70 years after these crimes were committed, doesn’t know about them,” he concluded.
Banksy

#829 Re: Josip Broz Tito

Post by Banksy »

neki wrote:Opet se preseravaš i bježiš od početne "teze" koju si iznio...Kakve veze imaju ljudi koji su branili ili napadali grad '92 sa tvojom izjavom o likvidacijama '45??
Oba djeda su mi bila u Sarajevu 6. aprila 1945. i iz njihovih priča mogu stvoriti sliku o dešavanjima u Sarajevu nakon oslobođenja. U ulici u kojoj mi je otac odrastao je živio ustaški dogradonačelnik Sarajeva, kojeg su nakon oslobođenja zatvorili a porodicu mu iselili u Kiseljak, da bi se 50tih svi vratili a i on je u međuvremenu oslobođen..
Zna Halilbegović bolje kako je bilo...

Nihad Halilbegović rođen je 1945. godine u Gračanici.

1972. godine,kada sam se zaposlio u “GP Put” u Sarajevu.

U narednom periodu, radio sam kao direktor Medicine-Inženjering za Jugoslaviju. Radilo se o renomiranoj firmi iz Švicarske, u vlasništvu mog rođaka Halila Halilbegovića.

Svom rođaku Halilu saopštio sam (1990) da i ja idem u Bosnu zato što želim dati svoj lični doprinos jačanju te “muslimanske stranke” i ostvarenju njenih programskih ciljeva.
Po povratku u Bosnu, uključio sam se odmah u politički i stranački život, pripreme izbora itd.

Prije nego što sam pošao u Bosnu, ugovorio sam kupovinu stana u Sarajevu, u Ferhadiji, od poznate sarajevske familije Vatrenjak, dao im “kaparu” i dogovorio konačnu isplatu vlasnicima po dolasku u Bosnu.
neki

#830 Re: Josip Broz Tito

Post by neki »

TouringBiker wrote:
neki wrote:Pričam o Sarajevu, u kojem je Alipašin Most već 25 godina na slobodnoj teritoriji i svi profesionalni i priučeni istraživači imaju priliku da istraže navode o kraterima sa 7000 tijela. Osim referata fašiste Alispahića nisam čuo ni za jedan drugi "dokaz"...
Dio iz Halilbegovićevog rada sam već citirao, evo i nastavka (a ovjerene izjave ljudi koje su navedene u fusnotama dostupne su kod njega, koga interesuje)

Citat:

O masovnim se grobnicama i zločinima OZNA-e nije smjelo pričati. Oni koji su znali za grobnice su šutjeli. Veo zaborava prekrivao je istinu o nji-ma. Prilikom izgradnje vage za teretne kamione na Ali-pašinom polju 1969.-1970. godine otvorena je masovna grobnica. Ali su i tada svi šutjeli i krili šta su vidjeli. Kasim (Salke) Čorbo to ovako opisuje: “Bio sam na dužnosti kao mi-licioner kad su se kopali temelji za ležeću vagu za teretne kamione na Ali- pašinu polju. Pojavili su se ostaci velikog broja leševa, kostiju, kose, dijelovi odjeće i drugih predmeta. Dobro sam vidio da su bili vezani običnom žicom, bodljikavom žicom, telefonskim kablovima, lancima, a bilo je i na njima i katanaca. Vidio sam kad su na lice mjesta došli udbaši, pogledali taj stravičan prizor i umjesto da obustave radove, odobrili da se nastavi raditi. Ostaci leševa potrpani su u kamione i odvučeni u nepoznatom pravcu. Pošto je krater bio dubok, vjerovatno i danas ima ostataka leševa. U tim jamama završavali su pojedinci i grupe iz kolona smrti koje su se vratili iz Slovenije. Tu su najviše stradali zatočenici OZNA-e.”

Zabilježio sam i priču Vinka Raguža, rođenog 1933. godine u Domanovićima, općina Čapljina, koji kaže: “Radio sam u ‘Centrotransu’ kao rukovodilac transporta. Prilikom kontrole naručenih vozila ‘Kipera’ na Ali- pašinom polju uočio sam da nešto nije uredu. Pitam vozače, zašto ‘Kiperi’ ne rade? Umjesto odgovora odveli su me na mjesto iskopa i ispričali da su naišli na ljudske kosti. Mašina je iskopala nekoliko ‘fura’ i onda su se poka-zale ljudske kosti i odjeća. Zaustavljen je rad i pozvana policija. Za vrijeme rata avioni su bombama napali Ali-pašino polje i napravili nekoliko kratera. Poslije oslobođenja Sarajeva 6. aprila 1945. godine, partizani su u ove kratere dovozili mrtve ljude, gdje su ih bacali i zatrpavali. Primakao sam se iskopu. Vidio sam mnogo kostiju kao i odjeće. Kada sam bolje pogledao, zapazio sam nanule i u njima papir na kojima piše prezime Omerbegović, a ime je bilo ne čitko. Pošto sam stanovao u Hrasnom, često sam slušao priču da su partizani pobijene civile dopremali na Ali-pašin most u jame i da su ih dva teretna vo-zila dovozila s Čaršije.”

I Alija (Džafera) Šurković bio je na Ali-pašinom polju kada su isko- pavani ostaci ubijenih. On kaže: “Ja sam 1960. godine došao u Sarajevo i zaposlio se u ‘Elektrotehni’. Radio sam na nabavci i prodaji robe. Jednog dana došao sam u preduzeće ‘Magros’ na Ali-pašinom polju radi nabavke robe. ‘Magros’ je tih dana gradio veliku vagu. Radnici su ukopavali zemlju veličine pet sa pet i dva metra dubine. Pravili su temelje za vagu. Upravo kad sam naišao radnici kopaju ručno i sijeku čojka preko pola, tako da je jedna njegova polovina iskopana, a druga ostala gdje je i bila u zemlji. Vidio sam cipelu i u njoj pismo i smotak para. Rek’o sam onom čojku koji je iskopavao zemlju da bi trebalo njegovo tijelo da se sastavi i pristojno ukopa. On je odg-ovorio, ovdje su zatrpani neprijatelji. O ovom se nije smjelo pričati. Ipak sam saznao da su partizani samo za jednu noć pobili 500 ljudi i pobacali u velike rupe koje su nastale od avionskih bombi i samo zagrnuli. Svojim sam očima gled’o kako su radnici iskopali dosta ljudskih ostataka, lopatama pobacali u kamion i odvukli na smetljište. I, danas mi je pred očima slika prepolovljenog čojka i cipele sa pismom i smotkom novčanica.”
Sva tvoja argumentacija proizilazi iz zapisa jednog jedinog zapisničara, čija je biografija prilično upitna (svaka mu čast ako je uradio za odbranu Sarajeva to što si naveo, mada ga se ja iz tog perida ne sjećam, a njegove zasluge u ovom ratu nisu argument u opravdavanju onoga što nagađa da se desilo u prošlom). Nigdje ni jedne fotografije, samo rekla-kazala zapisi i to prilično šturi gdje i sami sagovornici navode svoje pretpostavke..
Da je u tih par dana egzekucija izvršena nad petinom stanovništva najvećeg grada u državi, definitivno bi ostao neki nezavisan zapis, fotografija i sl. S obzirom da je to i danas naseljeno područje, stalno bi nailazili na ostatke tijela, zaboga, po tebi je tu pobijeno i zakopano 7000 ljudi a ne mrava...gdje su ostaci? U sloveniji se u posljednjih 20 godina neprestano otkrivaju jame i zatrpani rudnici sa tijelima a nama se to navodno nalazi pod nosom i za ovih 25 godina niko ništa??
A šta se dešavalo na alipašinom mostu i čija su tu tijela pokopana možda će ti biti jasnije iz ovog videa:

Pogledaj od 1:30 ali posebnu pažnju obrati na scenu na 2:09..
seln

#831 Re: Teror OZNE na Kosovu, u Makedoniji i Sandžaku

Post by seln »

TouringBiker wrote: Razapinjanje ljudi između 4 konja da ih rastrgnu i slične "ljepote"...
:-) :-) :-) :-) :-) :-)
seln

#832 Re: Josip Broz Tito

Post by seln »

TouringBiker wrote: ne znaš ko je Nihad Halilbegović.j
To onaj pjevac?
Banksy

#833 Re: Teror OZNE na Kosovu, u Makedoniji i Sandžaku

Post by Banksy »

seln wrote:
TouringBiker wrote: Razapinjanje ljudi između 4 konja da ih rastrgnu i slične "ljepote"...
:-) :-) :-) :-) :-) :-)
:jbt: :jbt:
listopad

#834 Re: Josip Broz Tito

Post by listopad »

Stari naziv za libertarijanca je ustasa. Negdje su poznati i kao cetnici.
Baboolal

#835 Re: Josip Broz Tito

Post by Baboolal »

Sarajmen wrote:Ona i vrsta papagaja ''ara'' :D su bili često zastupljeni i u ukrštenim riječima.
Bas se zapitah odakle je znam... :thumbup: I sve je objasnjeno
njonjica

#837 Re: Josip Broz Tito

Post by njonjica »

seln wrote:
TouringBiker wrote:
seln wrote: i ne mozete okreciti ono sto je Tito izgradio.
Na zapadnim kreditima, ostavivši zemlju do grla u kreditima koje nije mogla otplaćivati - pa je nastao "teferič" 1980-ih: hiperinflacija, nestašice benzina (par-nepar), ulja, šećera, kahve, deterdženta, kad si čak i po posr.ne farmerke morao do Trsta
Vi niste izgradili ni cenife, uprkos pomoci i kreditima, a ostavicete zemlju u duznickom ropstvu kad vas jedno vjetar odnese, kao sto se i desava sa fusnotama istorije.
Jos da dodam da niste u stanju ni prelakirati ono sto je za vrijeme Titovog vremena napravljeno.
Niste u stanju ni poslati voz na prugu koju vam je on izgradio...
seln

#838 Re: Josip Broz Tito

Post by seln »

njonjica wrote:
seln wrote:
TouringBiker wrote:
Na zapadnim kreditima, ostavivši zemlju do grla u kreditima koje nije mogla otplaćivati - pa je nastao "teferič" 1980-ih: hiperinflacija, nestašice benzina (par-nepar), ulja, šećera, kahve, deterdženta, kad si čak i po posr.ne farmerke morao do Trsta
Vi niste izgradili ni cenife, uprkos pomoci i kreditima, a ostavicete zemlju u duznickom ropstvu kad vas jedno vjetar odnese, kao sto se i desava sa fusnotama istorije.
Jos da dodam da niste u stanju ni prelakirati ono sto je za vrijeme Titovog vremena napravljeno.
Niste u stanju ni poslati voz na prugu koju vam je on izgradio...
Nisu u stanju skolovati djecu u skolama koje je on napravio. Nisu u stanju voditi bolnice koje je on napravio. Prodali su i upropastili fabrike koje je on napravio. Ma, nisu u stanju sacuvati moralni kapital iz proslog rata, koji je bio jasan kao malo koji.
Connaisseur Karlin

#839 Re: Josip Broz Tito

Post by Connaisseur Karlin »

aha,ako je cilj bio dobar,nije vazna vrsta sredstva za postizanje istog :D interesnanto,obojica,kao i vecina isorijskih licnosti doticnog profila,su koristili ista sredstva,ali za razliite ciljeve,i iz isotg razloga imm je opreosten svakih politicki grijeh, bullshit :D
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#840 Re: Josip Broz Tito

Post by sabina1 »

Connaisseur Karlin wrote:
aha,ako je cilj bio dobar,nije vazna vrsta sredstva za postizanje istog :D interesnanto,obojica,kao i vecina isorijskih licnosti doticnog profila,su koristili ista sredstva,ali za razliite ciljeve,i iz isotg razloga imm je opreosten svakih politicki grijeh, bullshit :D
Fašistu , nacistu , kolaboracionistu , ratnog zločinca , rasistu , ubicu , krvnika i kvislinga paradžave porediš sa jedinim vojno-aktivnim liderom antifašističkog otpora u ovom dijelu Evrope čije su jedinice vojno porazile fašističko-nacističke trupe i njihove saveznike te na kraju rata predstavljale silu od 800.000 boraca.

Kakvi su bili , najbolje govore njihove smrti , jedan je krišom sahranjen progonjen godinama kao pas na nekom sirotinjskom groblju Madrida , od posljedica metka koji su mu u leđa zabili najcrnji reakcionari tog doba a njegovi bivši sljedbenici a drugi je sahranjen u rezidencijalnom i najljepšem djelu Beograda na površini od deset fudbalskih igrališta , na sahrani su mu bili predstavnici više od 100 država i najznačajniji političari tog trenutka a grob mu i danas obilaze i njeguju ljudi koji se čak nisu ni rodili za vrijeme njegove vladavine bez obzira na "sredstva".

Što je više kleveta i laži , Tito nam je sve draži i draži....
Connaisseur Karlin

#841 Re: Josip Broz Tito

sabina1 wrote:
Fašistu , nacistu , kolaboracionistu , ratnog zločinca , rasistu , ubicu , krvnika i kvislinga paradžave porediš sa jedinim vojno-aktivnim liderom antifašističkog otpora u ovom dijelu Evrope čije su jedinice vojno porazile fašističko-nacističke trupe i njihove saveznike te na kraju rata predstavljale silu od 800.000 boraca.

Kakvi su bili , najbolje govore njihove smrti , jedan je krišom sahranjen progonjen godinama kao pas na nekom sirotinjskom groblju Madrida , od posljedica metka koji su mu u leđa zabili najcrnji reakcionari tog doba a njegovi bivši sljedbenici a drugi je sahranjen u rezidencijalnom i najljepšem djelu Beograda na površini od deset fudbalskih igrališta , na sahrani su mu bili predstavnici više od 100 država i najznačajniji političari tog trenutka a grob mu i danas obilaze i njeguju ljudi koji se čak nisu ni rodili za vrijeme njegove vladavine bez obzira na "sredstva".

pa nisu klevete,vec cinjenice,a o kojim nisu znale ni mnoge diplomte koje su ga zadnji put posjetile na sharani :D a njegov narod,ako je znao,je pricao krisom,ili nije ni pricao,strah je strah,a Titivoa zlodjela su zabiljezena u stranim analima, sa logicnim obrazlozenjem :D

ne moras sve prihavtiti tako emocionalno , iako znam,da je tesko prihvatiti cinjenice,a branis osobu djelomicno i radi licne sujete,well,enjoy it :D
HAVANA

#842 Re: Josip Broz Tito

Post by HAVANA »

Bilo je casno zivjeti s titom. :P Mozete vi srat,prekrajat,na kraju cete i prekrojiti dok odu oni koji su zivjeli u tom teskom ali lijepom vremenu.Covjek koji je od govana pitu napravio.Ode on,isplivase govna.Plivajte.
HAVANA

#843 Re: Josip Broz Tito

Post by HAVANA »

Connaisseur Karlin

#844 Re: Josip Broz Tito

HAVANA wrote:Bilo je casno zivjeti s titom. :P Mozete vi srat,prekrajat,na kraju cete i prekrojiti dok odu oni koji su zivjeli u tom teskom ali lijepom vremenu.Covjek koji je od govana pitu napravio.Ode on,isplivase govna.Plivajte.
sto se odmah nerviras,i smijesno je vise porediti njegovo vrijeme sa danasnjim vremenom; da je danas bolje,niko se ne bi ni sjetio Tita :D
sabina1

#845 Re: Josip Broz Tito

Post by sabina1 »

sabina1 wrote:
Connaisseur Karlin wrote: aha,ako je cilj bio dobar,nije vazna vrsta sredstva za postizanje istog :D interesnanto,obojica,kao i vecina isorijskih licnosti doticnog profila,su koristili ista sredstva,ali za razliite ciljeve,i iz isotg razloga imm je opreosten svakih politicki grijeh, bullshit :D

pa nisu klevete,vec cinjenice,a o kojim nisu znale ni mnoge diplomte koje su ga zadnji put posjetile na sharani :D a njegov narod,ako je znao,je pricao krisom,ili nije ni pricao,strah je strah,a Titivoa zlodjela su zabiljezena u stranim analima, sa logicnim obrazlozenjem :D

ne moras sve prihavtiti tako emocionalno , iako znam,da je tesko prihvatiti cinjenice,a branis osobu djelomicno i radi licne sujete,well,enjoy it :D
Kakve činjenice ? Ko je iko ikada osim tebe na ovom svijetu utvrdio da su Pavelić i Tito isti jer su koristili "ista sredstva" i ko je iko ikada na svijetu utvrdio osim tebe da su Pavelić i Tito koristili "ista sredstva" ali molim te konkretno daj izvore , tvoje percepcije "istog" i i"istih sredstava" su mi zbilja nezanimljive ?

Nikakve sujete a pogotovo emocije nema , ova zemlja je opstala i postoji na tekovinama antifašizma čiji je lider bio Maršal Tito , jer sva Njemačka nema generala kao mi jednog Tita Maršala....
Connaisseur Karlin

#846 Re: Josip Broz Tito

sabina1 wrote:
sabina1 wrote: Fašistu , nacistu , kolaboracionistu , ratnog zločinca , rasistu , ubicu , krvnika i kvislinga paradžave porediš sa jedinim vojno-aktivnim liderom antifašističkog otpora u ovom dijelu Evrope čije su jedinice vojno porazile fašističko-nacističke trupe i njihove saveznike te na kraju rata predstavljale silu od 800.000 boraca.

Kakve činjenice ? Ko je iko ikada osim tebe na ovom svijetu utvrdio da su Pavelić i Tito isti jer su koristili "ista sredstva" i ko je iko ikada na svijetu utvrdio osim tebe da su Pavelić i Tito koristili "ista sredstva" ali molim te konkretno daj izvore , tvoje percepcije "istog" i i"istih sredstava" su mi zbilja nezanimljive ?

Nikakve sujete a pogotovo emocije nema , ova zemlja je opstala i postoji na tekovinama antifašizma čiji je lider bio Maršal Tito , jer sva Njemačka nema generala kao mi jednog Tita Maršala....
Nisam napisala da su isti :D zato mislim da je tekst jako glupo postavljen :lol:

ali su obe licnosti ostavile zancajane cienjncie u istoriji; za Titia sam napisala,da se ne moze pobjeci od cinjenica koje su vezan za njegova ntedjenja i organizacija veznae za masovna ili individulana ubistva narocit prvih 30 godina ,nakon zavrsetka drgog sv. rata :)

pa nije jedina drzava koja postoji na tekovinama antifasizma,ali se ne moze iskljuciti,a to sam napisal au prethonom postu,da su korsitene fasisticke moetde za postavljanje antifasistickih ciljeva; a to znaci da je Tito ,kao marshal,bio ogranicenih mogucnosti i sposobnosti,o kojim se nikad ne pise,a ne pisete jer ga vi dozivljavate suvise emocionlano,i naravno,idelaizirate ga,pretjerujete :)
sabina1

#847 Re: Josip Broz Tito

Post by sabina1 »

Legendarni strip i legendarni Maršal u surovom zagrljaju cenzure :

HAVANA

#848 Re: Josip Broz Tito

Post by HAVANA »

:lol: Eno ih i mrtav klosare casti.120 miliona priliva da imaju sta raskrcmit.Mene bi tacno stid vise bilo.Godinama krcme i jos nisu na nulu sveli,jes da su blizu.Niceg nije bilo,ma svega manjak,jad i bijeda.Pa sta krcmite i rasprodajete sve ove godine mater vam jebem zgobavu. :lol: Ovaj mjesec Tito casti sto rece kolegica s foruma.
NeenaSa

#849 Re: Josip Broz Tito

Post by NeenaSa »

Kad se dotichna javi, koja je usputbudirecheno :D pokupila svu pamet ovog Svijeta (chitaj guglETa) :D i ima famEliju na svim meridijanerima :D nemash shanse da joj kontrirash. :D :izet:
seln

#850 Re: Josip Broz Tito

Post by seln »

NeenaSa wrote:Kad se dotichna javi, koja je usputbudirecheno :D pokupila svu pamet ovog Svijeta (chitaj guglETa) :D i ima famEliju na svim meridijanerima :D nemash shanse da joj kontrirash. :D :izet:
Jebemliga, trebalo bi u moderne jezike uvesti izraz "zguglati pamet"... Conesere je paradni primjer.
Post Reply