Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post Reply
Fudo Bosna

#826 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by Fudo Bosna »

Hakiz wrote:
piupiu wrote:
Fudo Bosna wrote: Nigdje tvoje pravo nije ugroženo, ta vjeronauka je ionako fakultativna, tako da te niko,( tebe, tj tvoje dijete), ionako ne prisiljava, a gdje si ti gubio snagu i na kojoj strani ,(ćisto sumnjam u odbrani BiH), prema tome, to je posebna priča :D
Prilično neukusan komentar ... šta je pisac htio da kaže?
Ne znam, ali znam da sam ja budala. Postao sam invalid da bi, između ostalog, i on mogao pisati onakav komentar. Nikad više.
:thumbup:

Izvini druže, pobrisano !!!
Fudo Bosna

#827 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by Fudo Bosna »

Obaveznost pokrivanja žene
Published in Februar 10, 2010 Štampa, El. pošta
Pitanje:

Esselamu alejkum.

Hvala Allahu dž.š. živim u skladu sa islamom i islamskim propisima čitav život. Međutim, ne nosim hidžab, iako imam iskren nijet da izvršim i ovu islamsku dužnost. Razlog zbog kojeg još uvijek ne nosim hidžab je u tome što na poslu na kojem se trenutno nalazim (gdje sam primljena na određeno vrijeme) biti pokriven predstavlja poteškoću. Ja se zaista oblačim pristojno, ne nosim ni kratke rukave, uvijek mi je čitavo tijelo pokriveno, izuzev kose. Da li činim grijeh što još nisam pokrila i kosu iz razloga što čekam da dobijem stalno zaposlenje, iako znam da je to farz koji svaka žena muslimanka treba da izvrši?

Odgovor:

Esselamu alejkum!
Pokrivanje muslimanke hidžabom je farz, kao što ste i sami rekli, a neizvršavanje farza je grijeh. No svi grijesi nisu isti. Nadamo se da to nije veliki grijeh, ali svakako je potrebno da učinite teobu, ali tek onda kada se odlučite za upotpunjenje hidžaba, jer teoba uz nastavljanje istog grijeha nema nekog smisla. To što Vam je ostali dio nošnje u skladu s islamskim propisima je dobra osnova i temelj za upotpunjenje spomenutog propisa. Dilema između primjene propisa i dobijanja posla je teška za presuđivanje. Tu odluku morate sami donijeti, jer Vi najbolje poznajete svoje stanje i mogućnosti, a Uzvišeni sve zna i prati.

Dakle evo zvanične fetve , mjerodavnog lica uz napomenu da sve pravne škole u islamu to smatraju obligatnim !!!

http://www.islamskazajednica.ba/compone ... ivanja-ene

Tu je i link...
Hakiz

#828 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by Hakiz »

Fudo Bosna wrote:
Izbrisao i ja reakciju. Sve OK.
breuer

#829 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by breuer »

Fudo Bosna wrote:Obaveznost pokrivanja žene
Pitanje:

Esselamu alejkum.

Hvala Allahu dž.š. živim u skladu sa islamom i islamskim propisima čitav život. Međutim, ne nosim hidžab, iako imam iskren nijet da izvršim i ovu islamsku dužnost. Razlog zbog kojeg još uvijek ne nosim hidžab je u tome što na poslu na kojem se trenutno nalazim (gdje sam primljena na određeno vrijeme) biti pokriven predstavlja poteškoću. Ja se zaista oblačim pristojno, ne nosim ni kratke rukave, uvijek mi je čitavo tijelo pokriveno, izuzev kose. Da li činim grijeh što još nisam pokrila i kosu iz razloga što čekam da dobijem stalno zaposlenje, iako znam da je to farz koji svaka žena muslimanka treba da izvrši?

Odgovor:

Esselamu alejkum!
Pokrivanje muslimanke hidžabom je farz, kao što ste i sami rekli, a neizvršavanje farza je grijeh. No svi grijesi nisu isti. Nadamo se da to nije veliki grijeh, ali svakako je potrebno da učinite teobu, ali tek onda kada se odlučite za upotpunjenje hidžaba, jer teoba uz nastavljanje istog grijeha nema nekog smisla. To što Vam je ostali dio nošnje u skladu s islamskim propisima je dobra osnova i temelj za upotpunjenje spomenutog propisa. Dilema između primjene propisa i dobijanja posla je teška za presuđivanje. Tu odluku morate sami donijeti, jer Vi najbolje poznajete svoje stanje i mogućnosti, a Uzvišeni sve zna i prati.

Dakle evo zvanične fetve , mjerodavnog lica uz napomenu da sve pravne škole u islamu to smatraju obligatnim !!!

Tu je i link...
A šta kažu zvanične fetve o ženama sutkinjama uopšte? Meni kao meni je jasno da žena muslimanka ima obavezu pokrivati sve osim šaka, lica i stopala.
Connaisseur Karlin

#830 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by Connaisseur Karlin »

Fudo Bosna wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
Ko je pisao propis? Zene ili muskarci? Ljudi ili Bog?
Da ovdje ne bi pametovali o tome mi : ekonomisti, ljekari, šoferi, vozači, studenti , pogledajmo mišljenje zvanične institucije fetvi emina :
Obaveznost pokrivanja žene
Pitanje:

Esselamu alejkum.
Odgovor:
Esselamu alejkum!
Fudo ,hvala na odgovoru,zakon su pisali ljudi,muskraci,zene nisu,a nije ni Bog !Zakon nije Boziji

Grijeh :D Fudo,sta je definicija grijeha u religiji?

Dilema izmedju propisa i posla mora postojati,jer mnoge radne pozicije zahtjevaju sigurnost radnika i sigurnost drugih radnika.Takvo pravilo vrijedi za svaku osobu prilikom dobijanja novog posla,a kompanije je duzna da obrazlozi sigurnosne mjere tokom rada npr. na masinama koje zahtjevaju pokretanje tijela a koje cak ni zena u npr. u suknji nije u mogucnosti uraditi.
Drugada dilema: drzava ne smije i ne treba primjenjivati religijski kod obalcenja u Sudnici,jer istim potezom umanjuje vaznost vlastitih zakona i favorizira ulogu religije u sekularom drustvu u drzavnoj zgradi. Drzavne odluke su iznad religijskih odluka.
Last edited by Connaisseur Karlin on 12/02/2016 15:38, edited 3 times in total.
piupiu

#831 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by piupiu »

Hakiz wrote:
Fudo Bosna wrote:
Hvala, dečki! :)
oridjidji

#832 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by oridjidji »

Piupiu, kako zdravlje?
It_is_a_Leclerc

#833 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by It_is_a_Leclerc »

U Kur'anu se ne spominje ni hidžab ni pokrivanje lica i kose, već "spuštanje haljina niz grudi", "čuvanje stidnih mjesta" i "veo" (i to ne kao naredba). No, hajmo uzeti da je većina muslimana apsolutno reakcionarski, retrogradno, gotovo arhaično raspoložena, pa od nekog reformskog, tako reći prosvjetiteljskog nastojanja treba odustati u startu.

Pokrivene žene i dalje tvrde da je hidžab islamski propis, i sve dok je tako, one ne mogu nišaniti na sekularitet poretka u BiH. Kad se pokrivanje glave nazove tradicionalnim običajem, onda još možda i imaju šanse.
Hakiz

#834 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by Hakiz »

piupiu wrote:
Hakiz wrote:
Fudo Bosna wrote:
Hvala, dečki! :)
I drugi put. :wink:
Connaisseur Karlin

#835 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

It_is_a_Leclerc wrote:U Kur'anu se ne spominje ni hidžab ni pokrivanje lica i kose, već "spuštanje haljina niz grudi", "čuvanje stidnih mjesta" i "veo" (i to ne kao naredba). No, hajmo uzeti da je većina muslimana apsolutno reakcionarski, retrogradno, gotovo arhaično raspoložena, pa od nekog reformskog, tako reći prosvjetiteljskog nastojanja treba odustati u startu.

Pokrivene žene i dalje tvrde da je hidžab islamski propis, i sve dok je tako, one ne mogu nišaniti na sekularitet poretka u BiH. Kad se pokrivanje glave nazove tradicionalnim običajem, onda još možda i imaju šanse.
Pokrivene zene su donjele vlastitu odluku baziranu na nivou njihovog razumijevanja propisa,a odluka je narocito bazirana na razliticm vrstama emocijama.Njena odluka je iskljucivo subjektivna!
Last edited by Connaisseur Karlin on 12/02/2016 15:43, edited 1 time in total.
Hakiz

#836 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by Hakiz »

.
piupiu

#837 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by piupiu »

oridjidji wrote:Piupiu, kako zdravlje?
4+, što pitaš? (Tebi želim čistu peticu ...) :lol:

Sad moram nešto reći i na temu da me Chmoljo ne banuje ... :D

Dakle, odlična debata, cijenjeno forumsko gradjanstvo ... ima li kakvog zaključka - jesmo li za ili protiv - mislim, zabrane!? :D
arzuhal

#838 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by arzuhal »

Haj što brane sekularnu državu od hidžaba tako kako misle da je najpametnije da to čine, nego što i muslimanke s hidžabom objasniše kao intelektualno nedorasla i emotivno nezrela bića vrijedna sažaljenja i, valjda, pomoći...
oridjidji

#839 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by oridjidji »

piupiu wrote:
oridjidji wrote:Piupiu, kako zdravlje?
4+, što pitaš? (Tebi želim čistu peticu ...) :lol:

Sad moram nešto reći i na temu da me Chmoljo ne banuje ... :D

Dakle, odlična debata, cijenjeno forumsko gradjanstvo ... ima li kakvog zaključka - jesmo li za ili protiv - mislim, zabrane!? :D
Ma kod mene je 2- problemi s pritiskom, prejeo se na pauzi :lol:

Maramu i zene da mi ne diraju u sudu. Nisu pristrasne, vjerski motiviranog opstruiranja postupaka nejma. Nije ovo RS. :D

Nejma zabrana, ima samo preporuka, koje opet niko ne postuje. :D
Connaisseur Karlin

#840 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

arzuhal wrote:Haj što brane sekularnu državu od hidžaba tako kako misle da je najpametnije da to čine, nego što i muslimanke s hidžabom objasniše kao intelektualno nedorasla i emotivno nezrela bića vrijedna sažaljenja i, valjda, pomoći...
Ko je napisao da su zene muslimanke sa maramom intelektulano nedorasla i emotivno nezerela bica? Pogresno si zakljucio,ako si procitao moj post. :)

Religija defitivno utice na emocije,a emocije su vlro osjetljiva sfera svake osobe! Zato su licne religijske odluke subjektivnog karaktera!
arzuhal

#841 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by arzuhal »

Connaisseur Karlin wrote: Zato su licne religijske odluke subjektivnog karaktera!
Ovo moram upamtit.
Capsicum

#842 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by Capsicum »

arzuhal wrote:Haj što brane sekularnu državu od hidžaba tako kako misle da je najpametnije da to čine, nego što i muslimanke s hidžabom objasniše kao intelektualno nedorasla i emotivno nezrela bića vrijedna sažaljenja i, valjda, pomoći...
A Boga mi kako je krenulo, mogla bi i IZ ovdje traziti novog fetva-i emina medju ateistima :lol:
Connaisseur Karlin

#843 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

arzuhal wrote:
Connaisseur Karlin wrote: Zato su licne religijske odluke subjektivnog karaktera!
Ovo moram upamtit.
Mozes,ali ne moras,jer niko te ne prisiljava!
arzuhal

#844 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by arzuhal »

arzuhal wrote:
Ovo moram upamtit.
Znam, ali to je moja lična odluka subjektivnog karaktera!

:D
Connaisseur Karlin

#845 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

arzuhal wrote:
Znam, ali to je moja lična odluka subjektivnog karaktera!

:D
Naravno,kao sto muslimanka bez marame ima jednako pravo da se osjeca dobrom vjernicom!
Connaisseur Karlin

#846 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Međutim, kardinalno je pogrešno smatrati mahramu na glavi muslimanke vjerskim simbolom, ili nekim takvim „rekvizitom“, jer je to, prema njenom razumijevanju vjere, strogi vjerski nalog bez koga je njena vjera nepotpuna, čak se poništava. Nijedna sudska ili politička instanca nema pravo govoriti bilo kojem vjerniku šta jest a šta nije njegova vjera jer se time direktno uzurpiraju Božije prerogative.
Piše: Prof. dr. Esad DURAKOVIĆ;izor: avaz.ba

Zene muslimanke bez marame , prema misljenju profesora E.D., IZ i mnogih forumasha sa teme,ne zadovoljavaju kriterijume i norme koje su napisali muskarci u ime islamske religije! Doticnim sluzbenim stavom oduzimaju pravo zenama mulimankama bez marame njihovo licno vjerovanje u Boga! Nevjerovatno!!!
animals

#847 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by animals »

Na kraju krajeva, ako je toliko stalo,neka im se dopusti, nosenje marame..
ali onda ,molim vas oladite sa citiranjem Kurana i ajeta..
nosite sta god hocete, ali nema smisla da u 21 vjeku neko to potkrepljuje, nekim ajetima..
nosite, i svi kojima to monogo znaci,nek nose..
samo pazite da se ne ode u krajnost..kao oni iz Maoce..
jer tanka je linija izmedju vjerovanja i fanatizma..
animals

#848 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by animals »

Međutim, kardinalno je pogrešno smatrati mahramu na glavi muslimanke vjerskim simbolom, ili nekim takvim „rekvizitom“, jer je to, prema njenom razumijevanju vjere, strogi vjerski nalog bez koga je njena vjera nepotpuna, čak se poništava. Nijedna sudska ili politička instanca nema pravo govoriti bilo kojem vjerniku šta jest a šta nije njegova vjera jer se time direktno uzurpiraju Božije prerogative.
Piše: Prof. dr. Esad DURAKOVIĆ;izor: avaz.ba

Zene muslimanke bez marame , prema misljenju profesora E.D., IZ i mnogih forumasha sa teme,ne zadovoljavaju kriterijume i norme koje su napisali muskarci u ime islamske religije! Doticnim sluzbenim stavom oduzimaju pravo zenama mulimankama bez marame njihovo licno vjerovanje u Boga! Nevjerovatno!!!
Pa kad su Bogovi sisli na zemlju, pa pisu propise..
i tako ,onda, dodje se na ovakva tumacenja..
zagortenej

#849 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by zagortenej »

jedan sličan primjer (iako smatram da represija nije dobra, ali je nekad nužno zlo):

kada je Ataturk zabranio fesove i ostala pokrivala za glavu u tadasnjoj Turskoj, a zamijenio šeširima, muslimani nisu znali kako da obavljaju namaz, jer je to bilo nezamislivo bez pokrivene glave (mislim na muškarce). iako pokrivanje glave kod muškarca u ovom mainstream islamu nije stroga obaveza, bilo je vrlo pokuđeno biti gologlav.
tadašnja ulema je pod pritiskom i zbog nepostojanja alternative dozvolila obavljanje namaza (molitve) bez kape/fesa itd, iako su prije tvrdili da je pokuđeno.
danas je sasvim normalno klanjati gologlav, iako kod starijih generacija još uvijek prevladava navika da nose, ako ništa, francuzicu.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#850 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by _BataZiv_0809 »

m_l wrote:
A sta kazu, zabranjuje se "ispoljavanje bilo kakve vjerske, političke, nacionalne ili druge pripadnosti u pravosudnim institucijama", a istovremeno se biraju politicki i nacionalno podobni. Drzava apsurda, drzava nepravde...
Tacno. Samo medju tim politicki i nacionalno podobnim su i Bosnjaci.
Post Reply