Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post Reply

Po vasem misljenju ko ima medju demokratskim kandidatima najvece sanse da osvoji nominaciju ?

Bernie Sanders
46
43%
Hillary Clinton
61
57%

Total votes: 107

sigh

#826 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by sigh »

Izgleda da joj je Bernie usao u glavu :D

jeza u ledja

#827 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jeza u ledja »

Nesto jako interesantno. Pew Research je uradio anketu medju biracima u kojoj su izmedju ostalog pitali sljedece:

"U poredjenju na period prije 50 godina, da li mislite da je zivot sada za ljude poput vas bolji ili losiji?"

I onda poredali po kandidatima za koje su glasali, losije/bolje:

Trump 75%/13%
Cruz 63%/18%
Kasich 54%/30%
Sanders 34%/45%
Clinton 22%/53%

Znaci Demokratski glasaci misle da je bolje, Republikanski da je losije. Ovo je valjda sustina razlike izmedju progresivaca i konzervativaca, haman u samoj definiciji.
Ali pazite, Trumpovi glasaci su najpesimisticniji, Clintonovi glasaci najzadovoljniji.

Meni ova anketa govori toliko mnogo toga, on so many levels.
Last edited by jeza u ledja on 02/04/2016 01:05, edited 1 time in total.
jefferson

#828 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jefferson »

jeza u ledja wrote:Nesto jako interesantno. Pew Research je uradio anketu medju biracima u kojoj su izmedju ostalog pitali sljedece:

"U poredjenju na period prije 50 godina, da li mislite da je zivot sada za ljude poput vas bolji ili losiji?"

I onda poredali o kandidatima za koje su glasali, losije/bolje:

Trump 75%/13%
Cruz 63%/18%
Kasich 54%/30%
Sanders 34%/45%
Clinton 22%/53%

Znaci Demokratski glasaci misle da je bolje, Republikanski da je losije. Ovo je valjda sustina razlike izmedju progresivaca i konzervativaca, haman u samoj definiciji.
Ali pazite, Trumpovi glasaci su najpesimisticniji, Clintonovi glasaci najzadovoljniji.

Meni ova anketa govori toliko mnogo toga, on so many levels.
Nista iznenadjujuce. Trumpovi i Cruzovi glasaci dolaze iz sredina koje konstantno rezu obrazovne program itd. i imaju ogromnih problema da se prilagode novoj ekonomiji.
To su isti ljudi koji su kada je Ford predstavio model T rekli: ode drzava u qrtz, svi ljudi koji prave kocije ce ostati bez posla.
lacrima

#829 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by lacrima »

Za koga su glasali Bošnjaci u St. Louisu?
Ja_Ja

#830 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Ja_Ja »

Danas na jelovniku Wisconsin. Kod demokrata 86 delegata, kod GOP-a 42.
BHCluster

#831 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by BHCluster »

Sjecate li se kada je Hilari pobjedila u saveznoj drzave Nevadi, zapravo nije Bernie je pobjedio.

MyTao

#832 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by MyTao »

Bernie pobjedio u Wisconsin.
sigh

#833 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by sigh »

MyTao wrote:Bernie pobjedio u Wisconsin.
Uzima i Wyoming,ali je pitanje sad sta ce biti u New Yorku. Clintonova drzava i zatvoreno glasanje ( moci ce samo glasati oni biraci koji su registrovani kao demokrate do oktobra prosle godine ). To ne ide u prilog Berniju, medjutim on je odrastao u New Yorku. Ona ne vodi mnogo u anketama te postoji mogucnost da je Sanders ugrozi sa ovim naletom. Fazon je sto izgleda Bernijeva kampanja najvece nade ulaze u Californiju. :)
Gojeni H

#834 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Gojeni H »

Cruz pobijedio u Wisconsinu. :thumbup: :bih:
jeza u ledja

#835 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jeza u ledja »

Ovo je najveci poraz Trumpa do sada.
Da li ga Trump lagano pusi? Hoce li uzeti polovinu glasova do kraja?
Hoce li se desiti otvorena konvencija?

In adr njuz, Sanders uzeo 7 od 8 zadnjih drzava. Medjutim, uskoro se vracamo ponovo na Istok, gdje je favorit Hillary, kao i Trump.

:meza1:
Zokipfc

#836 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Zokipfc »

Gojeni H wrote:Cruz pobijedio u Wisconsinu. :thumbup: :bih:
A Kruz gori i opasniji od Trumpa :zoka:
cafetin

#837 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by cafetin »

jeza u ledja wrote:Ovo je najveci poraz Trumpa do sada.

In adr njuz, Sanders uzeo 7 od 8 zadnjih drzava. Medjutim, uskoro se vracamo ponovo na Istok, gdje je favorit Hillary, kao i Trump.

Gledam neki dan na tv-u, u Wisconsinu Trump ulozio oko pola mil. dolara, dok su Kruz i Kasich oko 3,5 i to uglavnom na negativnu kampanju usmjerenu protiv Trumpa.
jeza u ledja

#838 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jeza u ledja »

Zokipfc wrote:
Gojeni H wrote:Cruz pobijedio u Wisconsinu. :thumbup: :bih:
A Kruz gori i opasniji od Trumpa :zoka:
Tezak je izbor sto jest jest. :roll:
sigh

#839 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by sigh »

Kruz je definitvno puno gori od Trumpa. Trump bezveze i otvoreno lupa neke republikanske kodirane politike kao sto je rasizam i islamofobija kako bi dobio na glasacima, medjutim za razliku od Kruza on ne vjeruje u te stvari. Kruz doduse djeluje da iskreno i autenticno prilazi tim politikama :-)
jeza u ledja

#840 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jeza u ledja »

Mah, i ja sam to govorio ranije ali Trump sa svojom supljoglavom tvrdoglavoscu :D moze biti izuzetno opasan.

A Cruz je fanatik koji bi sav progres unazadio 100 godina.
Fudo387

#841 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Fudo387 »

jeza u ledja wrote:Mah, i ja sam to govorio ranije ali Trump sa svojom supljoglavom tvrdoglavoscu :D moze biti izuzetno opasan.

Veli neki dan da mu je Bog licno sapnuo na uho da se kandiduje za predsjednika.
Tobejarebi, ja nesta 'nako gledam u budalu i kontam, da nije Mehdi?
Gojeni H

#842 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Gojeni H »

Fudo387 wrote:
jeza u ledja wrote:Mah, i ja sam to govorio ranije ali Trump sa svojom supljoglavom tvrdoglavoscu :D moze biti izuzetno opasan.

Veli neki dan da mu je Bog licno sapnuo na uho da se kandiduje za predsjednika.
I Bush je imao tu retoriku. To pravo dobro prolazi u krugovima s Juga i generalno medju evandjelistima.
Fudo387

#843 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Fudo387 »

Gojeni H wrote:I Bush je imao tu retoriku. To pravo dobro prolazi u krugovima s Juga i generalno medju evandjelistima.
Ma znam ja da to ovi bajblbelt budalasi puse, al' nisam znao da ih ima bas ovoliko. Malo mi cudno, na svakom koraku biblioteka, skola,
prodavnica knjiga, internet, mediji, al' djaba, on jarane nedje u svom mikromozgu jos uvijek ganja djeronima.
Prosto nevjerovatno koliko su blentavi.
Gojeni H

#844 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Gojeni H »

Fudo387 wrote:
Gojeni H wrote:I Bush je imao tu retoriku. To pravo dobro prolazi u krugovima s Juga i generalno medju evandjelistima.
Ma znam ja da to ovi bajblbelt budalasi puse, al' nisam znao da ih ima bas ovoliko. Malo mi cudno, na svakom koraku biblioteka, skola,
prodavnica knjiga, internet, mediji, al' djaba, on jarane nedje u svom mikromozgu jos uvijek ganja djeronima.
Prosto nevjerovatno koliko su blentavi.
Meni je bilo nevjerovatno kad sam imao 20 i neku godinu, danas nije. Mozda sam ja susretao nevjerovatan broj ljudi sa slicnim svjetonazorima.
Meni je nevjerovatnije da ti ne znas koliko ti sunarodnjaka ima koji se igraju sU pipe bombama, nabavljaju 12,7 mm radi "sportskih aktivnosti", i smatraju da im Bog svako malo nesto sapne na uho.
Fudo387

#845 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Fudo387 »

Gojeni H wrote:Meni je bilo nevjerovatno kad sam imao 20 i neku godinu, danas nije. Mozda sam ja susretao nevjerovatan broj ljudi sa slicnim svjetonazorima.Meni je nevjerovatnije da ti ne znas koliko ti sunarodnjaka ima koji se igraju sU pipe bombama, nabavljaju 12,7 mm radi "sportskih aktivnosti", i smatraju da im Bog svako malo nesto sapne na uho.
Pa nisam znao da ste i vi u Bosni toliko odlijepili. :lol:
Cuj, mojih sunarodnjaka.
Ne moze se to 12,7 ili ti 50 cal vise kupiti. Ko je nabavio, nabavio.
Htio ja sebi kupiti pa mi nisu dali. :D
Gojeni H

#846 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Gojeni H »

Fudo387 wrote:
Gojeni H wrote:Meni je bilo nevjerovatno kad sam imao 20 i neku godinu, danas nije. Mozda sam ja susretao nevjerovatan broj ljudi sa slicnim svjetonazorima.Meni je nevjerovatnije da ti ne znas koliko ti sunarodnjaka ima koji se igraju sU pipe bombama, nabavljaju 12,7 mm radi "sportskih aktivnosti", i smatraju da im Bog svako malo nesto sapne na uho.
Pa nisam znao da ste i vi u Bosni toliko odlijepili. :lol:
Cuj, mojih sunarodnjaka.
Ne moze se to 12,7 ili ti 50 cal vise kupiti. Ko je nabavio, nabavio.
Htio ja sebi kupiti pa mi nisu dali. :D
I tebi trebalo za sportske aktivnosti? :D
ljevoruki

#847 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by ljevoruki »

Fudo387 wrote:Veli neki dan da mu je Bog licno sapnuo na uho da se kandiduje za predsjednika.
Nije njemu, zeni mu u njega. :D
lacrima

#848 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by lacrima »

pasha078 wrote:Da dodam, cini se opet veci promasaj anketa.

Berni je vodio ali cini mi se unutar 5%, a uzima sa 13%. Da li ce se ovo reflektirati u NY? Ko zna....
Ma hoće sigurno, prpa je za Hilari gore, pogotovo će biti gusto nakon debate 5 dana prije izbora. Hilari je loša u debatama, zato je i izgubila od Obame, a i Berni je u svakoj potuče do nogu.
Nisam znao da je i Berniju New York haman home state, rođen je u Brooklynu. Bit će to zanimljivo.
Ja_Ja

#849 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Ja_Ja »

Zaguzicali su pravo. Bernie je krenuo punom snagom u negativnu kampanju, nazivajuci je nekvalifikovanom da bude predsjednik. Bice interesantno u slijedecih par sedmica.
Gojeni H

#850 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Gojeni H »

cafetin wrote:
jeza u ledja wrote:Ovo je najveci poraz Trumpa do sada.

Gledam neki dan na tv-u, u Wisconsinu Trump ulozio oko pola mil. dolara, dok su Kruz i Kasich oko 3,5 i to uglavnom na negativnu kampanju usmjerenu protiv Trumpa.
Newsweek je skoro imao odlican clanak o tome kako neograniceno finansiranje ustvari ubija republikance, iako je nijet bio malo drugaciji.
That January 2010 ruling was the infamous Citizens United vs. Federal Election Commission, which declared that associations of people (read: reach folks and businesses) have free speech rights, and that not-for-profit entities are constitutionally allowed to collect and spend as much money as they want for political purposes, so long as they don't coordinate those efforts with their candidates.
Post Reply