I to stoji, nije to za svakog.aditon wrote:Kad bi ti rekao ime, pomislio bi da sam musliman. Kako ne vjerujem u imaginarna bića, tako ne mislim da mi treba pripadnost nekoj vjeri i religiji. Međutim, kao što rekoh, bio bi i crnac ako ću dobiti npr direktorsku poziciju u Elektroprivredi, telecomu, stolicu u vijeću ministara itd. Dakle, od moralisanja nema ništa. Biti pošten u političkom smislu je samoubistvo. Meni su religije bitne ko lanjski snijeg. Kamo sreće da ih ljudi nikad nisu izmislili, mnogi bi životi bili spašeni.skupljac_zeljeza wrote:Pa što ne pređeš na islam? Biće bar neke fajde ako ne materijalne, a ono mira duši.aditon wrote: Promjenio bi vjeru, rasu, spol, bilo šta ako će mi biti bolje u životu.
Što se mira u duši tiče, imam ga i bez džamije. U potrazi sam samo za materijalnim zadovoljstvom, toga mi nedostaje. Ako mi islamska zajednica ponudi kakvo mjesto, klanjat ću ja i 5 vakata nema frke
Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!
- skupljac_zeljeza
#826 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!
- PRO testant
#827 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!
SamoVasGledam wrote:
Ma vidi njega molim te. Od mene zahteva razne dokaze, navode, argumente, a na pitanje 'Ko je Pavla postavio kao bilo kakav autoritet?' njegov odgovor je 'Isus Krist'. Kako znaš, piše u NZ-u. Slučaj zatvoren. Ma bravo! NZ kaže, a NZ ne laže,
Izvori i relevantni dokazi su ??????? - Hvala unaprijed.bez obzira što se o poreklu NZa ne zna skoro ništa,
Tačno, to znaš odakle ???bez obzira što je Pavle progonio i mučio hrišćane,
A ne pada ti na pamet da to staviš paralelno sa njegovim pisanjem i promotriš jedan mali problem koji to stvar tebi a ne meni. Naime, problem je pod nazivom "hostile witness" - ili osoba koja je protiv neke teze ili argumenta duži period i javno to iznosila, da bi nakon toga promjenila mišljenje o istoj tezi ili argumentu. Pitanje je zašto se to desilo? Koji je uzrok te ogromne promjene?
Da li ti ikada razmišljaš o onome o čemu pišeš ?
Pavle - Progonio Krščane, da bi kasnije sam postao Krščaninom te piaso i patio zbog svog ubjeđenja koje je očigledno. Interesantno je kako ti je OK koristiti se dijelom koji ti odgovara isključivo i samo onda kada ti to odgovara, bez razmišljanja o širem kontekstu i problemu koji ta izjava može da ti proizvede.
Izvori za te tvrdnje?bez obzira što lično nikada nije ni video Isusa i što se sukobio sa ljudima (Isusovim učenicima) koji su zapravo poznavali Isusa i slušali njegova učenja, on ipak govori u Isusovo ime.
A nije ti čidno što su ga ti isti apostoli koji jesu bili sa Isusom poslali u mlau aziju?? Zašto?? Iz kojeg razloga su ga poslali? Ma ja ..... Ono što mi odgovara to promovišem.Zašto, pa zato što je Luka (koji je za divno čudo baš Pavlov učenik) zapisao da mu se Isus javio u viziji. I onda ja sa tobom treba kao da vodim nekakvu racionalnu debatu.
SamoVasGledam wrote:"I onda ja sa tobom treba kao da vodim nekakvu racionalnu debatu."
- PRO testant
#828 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!
Aaaaaaa ..... infamous Shmoosing Shmuley - HahahahahahahaahSamoVasGledam wrote:
A što se tiče toga da li je Pavle poznavao SZ, da li je znao hebrejski, pa čak i da li je bio Jevrejin, najbolji odgovor je dao rabin Shmuley Boteach.
Za odgovor pogledaj klip od 28:57 do 31:30. Dakle pošto Pavle nije citirao stihove iz hebrejske Tore, već iz grčke Septuaginte, a samim tim je citirao i greške u prevodu, očigledno da nije mogao biti farisej, a kamoli učenik Gamalijela kao što se predstavljao, što znači da je bio lažov.
Pogrešna logička progresija bazirana na pogrešnoj pretpostavci koja nema osnova. Odgovor u daljem tekstu.
Popularista i liberal samo takav.
- 23:10 - "even the greatest rabbis can be wrong" - Jel to uključuje i njega??
Interesantno je da izbjegava povezati frazu "son of man" sa knjigom Danijela, koliko ja znam ona je u SZ-u
32:39 - "Jesuses hatred was toward ROME!!!" -
- Ne prema svešteniškom establišmentu, prema prekršajima zakona, prema nametanju nepotrebmih i suvislih ritualnih mikro zakona zaboravljajuči njihov duh i stvarni cilj zakona, nego prema Rimu! E pa eto - nema dalje rasprave - diskusija završena. LOL - Koji logička gimnastika - koja nebuloza.
Imali i jedan moderni istoričar koji ima imalo smisla u svom poslu koji bi podržao ovu tezu?
Ja koliko znam nema, molim te daj nam jedan takav izvor. - Hvala unaprijed.
A također vidim da ga u nekim postovima skoro verbatim citiraš, tipa " nije govorio hebrejski jer citira Grčku Septuagintu." (30:05)
- Ono što u stvari nisam do danas znao je da je to jako diskutabilan tema svakako, i ima joko puno oprečnih izlaganja po tom pitanju. Ono što je sigurno to je da je najstariji manuskript septuaginte (Codex Vaticanus oko 350 AD / Codex Sinaiticus iz sličnog perioda ili Alexandrinus oko 450 AD !!1!!) koji posjedujemo daleko Poslije Pavlovog vremena. Što nas navodi da je cijela ta tvrdnja sasvim drugačija, i najvjerovatnije neosnovana.
-Što je apsurd koji si previdjeo.
!!1!! - https://en.wikipedia.org/wiki/Septuagint_manuscripts / - http://www.theopedia.com/septuagint
Ali OK .... međutim ... nisi se ni potrudio da potražiš niti da pokušaš da nađeš OBIJE strane priče.
Tvoj rezon:
Priča koja meni odgovara .... sa tom ostajem i toga se držim
..... moj drug .... ne radi se to tako.
Ima još učenih ljudi koji iznose jako dobre argumente opečne ovime od Dr.Shmuley.
Dr. Michael Brown - Phd - https://en.wikipedia.org/wiki/Michael_L._Brown
Academic CV - https://askdrbrown.org/academic-c-v/
Objavljena djela - http://www.amazon.com/Michael-L.-Brown/e/B001IZVFFU
Debata Dr. Brow vs. Shmuley na temu " Who Is the Real Kosher Jesus?"
No 1 - https://www.youtube.com/watch?v=XIEgef7WmAs
No 2 - https://www.youtube.com/watch?v=gtXlkmg9ONM
Who was Jesus? Michael Brown vs Rabbi Barry Silver
- https://www.youtube.com/watch?v=QuyvLgzBNZA
Jesus: Messiah or Not? Michael Brown vs Rabbi Michael Gold
- https://www.youtube.com/watch?v=O_QjDehbIY8
Dr Michael Brown Is Jesus the Jewish Messiah?
- https://www.youtube.com/watch?v=R4v8yssXnIE
Messianic Jews and ministries
Google search - https://www.google.se/search?q=Messiani ... ministries
http://www.chosenpeople.com/main/
http://www.jewishvoice.org/
ITD ITD
Samo jedan mali dio od strane Jevreja.
- Did Yeshua Fulfill the Messianic Expectation as Prophesied in the Hebrew Scriptures?
http://www.jewishvoice.org/who-is-yeshu ... ecies.html
- Lažov je po tvom mišljenju, dali je to fakt je diskutabilno.Kako onda neko može verovati lažovu i svoju veru bazirati na njegovim rečima?
Parafraza - "Zato što je napisao puno knjiga ..... ne trebamo mu vjerovati"Da stvar bude još gora čovek je napisao skoro polovinu knjiga u NZ.
"I onda ja sa tobom treba kao da vodim nekakvu racionalnu debatu."
- PRO testant
#829 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!
Prije nego li postiraš neki izvor sa interneta ...... bilo bi dobro da provjeriš ko je ta osoba.SamoVasGledam wrote: A što se tiče Pavlovog homoseksualizma da vidimo šta kažu neki profesori... Recimo episkopalni sveštenik John Shelby Spong (ovo je neki vaš) u svojoj knjizi 'Rescuing the Bible from Fundamentalism', upravo diskutuje o Pavlovoj homoseksualnoj orijentaciji.
In an interview held before he left on a cross-country book tour, Bishop Spong said that seeing St. Paul as a homosexual has helped him understand the apostle's anguished cries ("Wretched man that I am!"), his apparent hostility toward women ("wives submit to your husbands") and the fact that he never married.
http://www.nytimes.com/1991/02/02/nyreg ... -fury.html
Npr. John Shelby Spong - Ultra liberalni / ex- biskop of the Episcopalne Crkve - to jest jedne od NAJ liberalnijih zajednica ikada. Koja ima korijene u "Church of England" - A ako išta znaš o njima onda je to da su liberlni po svim osnovama. Što se naravno prenosi i u njegovu (Spongovu) službu, njegovo tumačanje i rad. Uključujući i LGBT agendu što je naravno i podstiče njegovo pisanje o Pavlu u ovom svjetlu. Iako to nema nikave osnove u samom tekstu NZ-a, niti u opštoj istoriji Kršćanstva niti istorijskim istraživanjima.
Ubuduće barem postiraj nekoga ko je ateista ili agnostik ali je istoričar (Bart Ehrman / EP Sanders / Maurice Casey / Michael Grant / Wright / James D. G. Dunn), ili u tom okviru radi cio svoj život. Neko ko je u stvari loš teolog, i piše radi popularizma, poput Sponga .... ima jako malu vrijednost na skali relevantnih istoričara ranog kršćanstva.
Molim jednog relevantnog istoričara (Bart Ehrman / EP Sanders / Maurice Casey / Michael Grant / Wright / James D. G. Dunn) kao izvor koji tvrdi da je Pavo bio to što ti i Spong tvrdite. - Unaprijed hvala.
- PRO testant
#830 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!
- Izvor je PAR EXELANS - rečeno sa svim mogućim sarkazmom koji je dostupan - HahahahahahaahSamoVasGledam wrote:Nemački psihijatar, Wilhelm Lange-Eichbaum, o tumačeći Pavlov lik kaže sledeće: 'He might have suffered tragically from his own homosexuality. His problem caused him great antipathy towards sexuality altogether, and was decisive in his development of an ascetic doctrine of marriage, which has been of formative influence in the base image of sexuality and of woman that continued to dominate Christian thinking.'
http://www.sol.com.au/kor/7_02.htm
Knjiga izdata 1950 - Pisao je psihijatar u ranim dobima te iste grane medicine, prije mnogih otkriča koje postoje danas, i bez uporišta u Istoriskom istraživanju ili interdisciplinama.
Bravo -- kao što rekoh .... izvor je PAR EXELANS !!!
Nažalost ne čitam niti govorim njemački da mogu da provjerim biografiju, ali manjak bilo kakvog "peer reviw" komentara na njegovu knjigu o Pavlu je u najmanju ruku upozorenje.
- PRO testant
#831 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!
Stvar je u tome što neznamo! - Dakle sve ostalo je samo puka špekulacija, uključujući i Spong-a i Eichbaum-a a time i tebe! Jedino što možete jeste špekulisati na osnovu teksta Novog Zavjeta, niko ne može definitivno reči što je to o čemu pavle govori.SamoVasGledam wrote: Ili kakav to veliki greh muči Pavla na koji se žali u Rimljanima 7, ili 2.Kor. 12:7 itd.
Ali definitivno nije homoseksualnost, jer onda određeni tekst iz poslanice Rimljanima nema smisla.
Prvo malo o poslanici Rimljanima.
Unaprijed da kažem da se neslažem sa nekim navodima Ehrman-a u slijedečem tekstu, nego da je kontekst dat da se vidi njegova nepristrasnost što daje veču težinu mojem argumentu. Naglask sam ja dodao.
Barth Ehrman -
- http://ehrmanblog.org/pauline-forgeries ... test-case/"But are there letters that falsely claim to be written by Paul that are also *in* the New Testament? Critical scholars (as opposed to fundamentalists and very conservative evangelical Christians) agree that there are. Scholars normally place the thirteen Pauline letters of the New Testament into three categories: The Pastoral Epistles of 1 and 2 Timothy and Titus, which are very widely recognized as having been written by someone other than Paul; the Deutero-Pauline letters of Ephesians, Colossians, and 2 Thessalonians, which are fairly widely as being written by other authors (three different authors; these must be judged as authentic or not on a case by case basis); and the other seven letters, which are called the “Undisputed Paulines”: Romans, 1 and 2 Corinthians, Galatians, Philippians, 1 Thessalonians, and Philemon.
When I say these are “undisputed” that’s a bit of an exaggeration since, as you probably know, scholars dispute *everything*. It’s in their DNA. But just about every (not quite every) New Testament scholar on the planet agrees that Paul wrote these seven."
- http://christophergweaver.typepad.com/s ... omans.htmlJames D.G. Dunn: “No doubt is today entertained regarding the author of this letter (see, e.g., Cranfield, 1-2).”[2]
Colin G. Kruse: “The Pauline authorship of Romans has rarely been seriously questioned.”[3]
Douglas Moo: “Romans claims to be written by Paul (1:1), and there has been no serious challenge to this claim.”[4]
Tekst Rimljana
"
KS prevod - Naglasak nije u originalu.1. GNJEV BOŽJI NAD POGANIMA I ŽIDOVIMA
Nad poganima
18Otkriva se doista s neba gnjev Božji na svaku bezbožnost i nepravednost ljudi koji istinu sputavaju nepravednošću. 19Jer što se o Bogu može spoznati, očito im je: Bog im očitova. 20Uistinu, ono nevidljivo njegovo, vječna njegova moć i božanstvo, onamo od stvaranja svijeta, umom se po djelima razabire tako da nemaju isprike. 21Jer premda upoznaše Boga, ne iskazaše mu kao Bogu ni slavu ni zahvalnost, nego ishlapiše u mozganjima svojim te se pomrači bezumno srce njihovo. 22Gradeći se mudrima, poludješe i 23zamijeniše slavu neraspadljivog Boga likom, obličjem raspadljiva čovjeka, i pticâ, i četveronožaca, i gmazova.
24Zato ih je Bog po pohotama srdaca njihovih predao nečistoći te sami obeščašćuju svoja tijela, 25oni što su Istinu – Boga zamijenili lažju, častili i štovali stvorenje umjesto Stvoritelja, koji je blagoslovljen u vjekove. Amen.
26Stoga ih je Bog predao sramotnim strastima: njihove žene zamijeniše naravno općenje protunaravnim, 27a tako su i muškarci napustili naravno općenje sa ženom i raspalili se pohotom jedni za drugima te muškarci s muškarcima sramotno čine i sami na sebi primaju zasluženu plaću svoga zastranjenja.
28I kako nisu smatrali vrijednim držati se spoznaje Boga, predade ih Bog nevaljanu umu te čine što ne dolikuje, 29puni svake nepravde, pakosti, lakomosti, zloće; puni zavisti, ubojstva, svađe, prijevare, zlonamjernosti; došaptavači, 30klevetnici, mrzitelji Boga, drznici, oholice, preuzetnici, izmišljači zala, roditeljima neposlušni, 31nerazumni, nevjerni, bešćutni, nemilosrdni. 32Znaju za odredbu Božju – da smrt zaslužuju koji takvo što čine – a oni ne samo da to čine nego i povlađuju onima koji čine."
Dakle - Po tvom shvatanju - Pavao je bio homoseksualac koji je pisao protiv homoseksualizma. = Nebuloza
Toliko i o predhodnima koji tvrde isto.
- PRO testant
#832 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!
Još jedna nebuloza.SamoVasGledam wrote:PRO testant wrote:- Dalje ... SZ je jedino moguće posmatrati u svijetlu NZa! Jer je to sam Bog isplanirao kao takvo.[/youtube]
Jevreji skoro 3000 godina funkcionišu bez NZ i sada će te vi koji ste do juče bili pagani i niste ništa znali o njima da im solite pamet i da im govorite 'Batalite svoje svete spise koje su pisane na vašem maternjem jeziku i prihvatite naše grčke spise koji su međusobno kontradiktorni i čiji autori su nam nepoznati'.
Kršćani (konzervativni barem) po difoltu prihvataju Hebrejski tekst Starog Zavjeta, poznatiji kao MAZORETSKI tekst. Koji svi moderni protestanki prevodioci bibliskog teksta koriste.
- Vjerovatno zato i uće Hebrejski kao obavezni jezik na višim školama. Barem je to moglo da se zaključi iz nekog " Common sense " razmišlja, ali eto.
Dalje ... "'Batalite svoje svete spise " - Ja sam čini mi se citirao "njihove spise" tj. Proroka Jeremiju, ako se ne varam. I to u kontekstu, te kontekstualno povezao sa citatom iz NZ-a. To što se to tebi (ili njima) ne sviđa .... to je tvoj (njihov) problem .... ali tako to rade ljudi koji se malo potrude da nešto pročitaju. I ne samo ono što njima odgovara nego i sa druge strane što im ne odgovara i smeta pa malo razmisle o svemu tome.
"Kontradikcije" --- možda neki drugi put na nekoj drugoj temi - možda.SamoVasGledam wrote:"prihvatite naše grčke spise koji su međusobno kontradiktorni i čiji autori su nam nepoznati'."
- Izvore molim. Po mogučnosti u rangu mojih gore navedenih. Hvala."Autori nepoznati"
Ali napomena da se barem gore navedeni istoričari slažu sa --
Koji kako vidimo znamo ko je pisao barem neke poslanice a one uključuju Poslanicu Galačanima, koju ja citirah u drugom djelu kontekstualnog povezivanja sa Jeremijom. Tako da tvrdnja o nepoznatim autorima SVIH poslanica (jer je to tako zvučalo meni) postaje apsurd, po kriterijumima istoričara a i po mom shvatanju."“Undisputed Paulines”: Romans, 1 and 2 Corinthians, Galatians, Philippians, 1 Thessalonians, and Philemon."
- PRO testant
#833 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!
- Još jedan PAR EXELANS izvor. (Čitaj sa srkazmom)SamoVasGledam wrote:Evo samo jedan primer kako hrišćani i autori NZ iskrivljuju SZ i pogrešno ga prevode
Youtube klip
- PRO testant
#834 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!
Interesantno je da ispuštaš GLAVNI dio tog citata iz Mateja 5 -SamoVasGledam wrote: A što se tiče Novog Zaveta i Jeremije... Problem vas hrišćana je što prečesto stavljate Pavlova učenja ispred Isusova učenja i onda stvarate konfuziju i kontradikciju unutar svoje religije. Sam Isus je rekao (citiram): 'Jer vam zaista kažem: dokle nebo i zemlja stoji, neće nestati ni najmanje slovce ili jedna titla iz zakona dok se sve ne izvrši. Ako ko pokvari jednu od ovih najmanjih zapovesti i nauči tako ljude, najmanji nazvaće se u carstvu nebeskom; a ko izvrši i nauči, taj će se veliki nazvati u carstvu nebeskom.'
I onda ti meni kažeš da je Isus doneo NZ da zameni SZ. Jel vi čitate šta piše u vašim knjigama? Jesi pročitao i da u Jeremiji 31:33 piše da će zavet biti smešten u srca svih Izrealaca?
Bez njega taj teks znači upravo i samo ONO ŠTO TI pokušavaš promovisati, ali ako se doda i ovaj prvi dio ...... to dobija jednu skroz drugu dimenziju. Veoma loša prezentacija sa tvoje strane.Kršćanski zakon usavršenje Mojsijeva
»17Ne mislite da sam došao ukinuti Zakon ili Proroke. Nisam došao ukinuti, nego ispuniti. 18Zaista, kažem vam, dok ne prođe nebo i zemlja, ne, ni jedno slovce, ni jedan potezić iz Zakona neće proći, dok se sve ne zbude. 19Tko dakle ukine jednu od tih, pa i najmanjih zapovijedi i tako nauči ljude, najmanji će biti u kraljevstvu nebeskom. A tko ih bude vršio i druge učio, taj će biti velik u kraljevstvu nebeskom.«
20
Gdje si ti mene vidjeo da tvrdim da je Isus došao da ukloni SZ ????????? Oba su jako povezana, ne možeš tumačiti NZ bez SZ i obratno !!! Ja to govorim cjelo vrijeme. Sa druge strane . ..... Isus je došao da ISPUNI ono što je prorokovano u SZ i da ga time zaokruži i uspostavi NZ !!!!! Kao što je i prorokovano !!! što i jeste bio moj cilj sa citattima iz Jeremije i Galaćana !!
Fraza " Dom Izraelov " se odnosi na sve - Da li treba d znači da če Bog NAMETNUTI svima da ga slijede? Ne! Kao što svi ne slide Isusa, poput ateista, ili agnostika, ili tebe, tako je i njima dato da izaberu. Jednako kako im je bilo dato da biraju i u Starom Zavjetu/Savezu.
Iz knjiga SZ-a se jasno vidi da su od doba Abrahama preko Izaka i Mojsija, Jošue, Davida, Solomona pa sve do Isusa imali mogučnost da biraju da li da slijede ili ne. Što je malo bolje sumirano govoreći upravo o toj temi u Poslanici Hebrejima 11 poglavlje.
Očito je da je vjera kao glavni elemenat dio Božijeg plana. A ne zakon."Vjerom Abel .. Vjerom Henok .. Vjerom Noa .. Vjerom pozvan, Abraham .. Vjerom i Sara .. Vjerom baš u pogledu budućnosti Izak blagoslovi Jakova i Ezava. ... Vjerom Jakov .. Vjerom Josip .. Vjerom Mojsije .. Vjerom Rahaba .. (skraćena verzija)
I što još da kažem? Ta ponestat će mi vremena, počnem li raspredati o Gideonu, Baraku, Samsonu, Jiftahu, Davidu, pa Samuelu i prorocima, 33koji su po vjeri osvojili kraljevstva, odjelotvorili pravednost, zadobili obećano, začepili ralje lavovima, 34pogasili žestinu ognja, umakli oštrici mača, oporavili se od slabosti, ojačali u boju, odbili navale tuđinaca. 35Žene su po uskrsnuću ponovno zadobile svoje pokojne. Drugi pak, stavljeni na muke, ne prihvatiše oslobođenja da bi ih zapalo bolje uskrsnuće. 36Drugi su opet iskusili izrugivanja i bičeve, pa i okove i tamnicu. 37Kamenovani su, piljeni, poubijani oštricom mača, potucali se u runima, u kozjim kožusima, u oskudici, potlačeni, zlostavljani – 38svijet ih ne bijaše dostojan – vrludali po pustinjama, gorama, pećinama i pukotinama zemaljskim.
39I svi oni po vjeri, istina, primiše svjedočanstvo, ali ne zadobiše obećano 40jer Bog je za nas predvidio nešto bolje da oni bez nas ne dođu do savršenstva. "
Jer kako Pavao reče :
Rimljanima 4:9-17
Rimljanima 7:7-13" 9Ide li dakle ovo blaženstvo samo obrezane ili i neobrezane? Ta velimo: Vjera se Abrahamu uračuna u pravednost. 10A kako mu se uračuna? Već obrezanu ili još neobrezanu? Ne obrezanu, nego neobrezanu! 11I znak obrezanja primi kao pečat pravednosti koju je po vjeri zadobio još neobrezan, da bude ocem svih vjernika: neobrezanih – te im se uračuna pravednost – 12i ocem obrezanih, ne onih koji su samo obrezani, nego onih koji uz to idu stopama vjere još neobrezana oca našeg Abrahama.
13Doista, obećanje da će biti baštinik svijeta nije Abrahamu ili njegovu potomstvu dano na temelju nekog zakona, nego na temelju pravednosti vjere. 14Jer ako su baštinici oni iz Zakona, prazna je vjera, jalovo obećanje. 15Ta Zakon rađa gnjev; gdje pak nema Zakona, nema ni prekršaja. 16Zato – zbog vjere da bude po milosti to obećanje zajamčeno svemu potomstvu, ne potomstvu samo po Zakonu, nego i po vjeri Abrahama, koji je otac svih nas – 17kao što je pisano: Ocem mnoštva narodâ ja te postavljam – pred Onim komu povjerova, pred Bogom koji oživljuje mrtve i zove da bude ono što nije."
_____________________________________"Uloga Zakona
Što ćemo dakle reći? Je li Zakon grijeh? Nipošto! Nego: grijeha ne spoznah doli po Zakonu jer za požudu ne bih znao da Zakon nije govorio: Ne poželi! 8A grijeh je, uhvativši priliku, po zapovijedi u meni prouzročio svakovrsnu požudu. Ta bez zakona grijeh je mrtav. 9Da, ja sam nekoć živio bez zakona. Ali kad je došla zapovijed, grijeh oživje. 10Ja pak umrijeh i ustanovi se: zapovijed dana za život bî mi na smrt. 11Doista grijeh, uhvativši priliku, zapovijeđu me zavede, njome me i ubi. 12Tako: Zakon je svet, i zapovijed je sveta, i pravedna, i dobra.
13Pa zar se to dobro meni u smrt prometnu? Nipošto! Nego: grijeh, da se grijehom očituje, po tom dobru uzrokuje mi smrt – da grijeh po zapovijedi postane najvećim grešnikom."
- Apsolutno nerelavantan argument. Jer istinitost teze, argumenta ili nečega drugog nije potvrđena niti na bilo koji način poduprta brojem sljedbenika ili zagovarača.A koliko danas Izrealeca sledi vaš NZ?
Cifra nema nikakvo relevantno značenje na vjerodostojnost kršćanstva.
Ponovo izjave bez osnove, jer je več prikazano da nemaš dovoljno podloge za jednu produktivnu i objektivnu diskusiju. Razbacivati se tako nekim neosnovanim i nelogičnim izjavama, bez trunke pauze i misli o istim, nije način da se argumentovano diskutuje.Zaista je neverovatno koliko ste vi hrišćani spremni da idete daleko pogrešno prevodeći stihove iz SZ, iskrivljujući ih i vadeči ih iz konteksta samo da bi dobili ono što želite da dobijete. Potraži na Youtubeu predavanja rabina Michaela Skobca koji je uradio masu predavanja baš na tu temu.
Argumente molim - ne tvrdnje, ne neosnovane nebuloze, ne ločiki pogrešne pretpostavke bazirane na predrasudama!
Argumente! Dokaze, istoriski poduprte argumnte od strane istoričara, ili ljudi koji imaju jaku edukativnu osnovu da kažu nešto. Pa makar to bilo i nešto što se kosi sa mojim ubjeđenjima. Jer onda imamo nešto sa razgovor.
Špekulacije su gubljenje vremena, a ja ga nemam dovoljno.
Hvala.
- PRO testant
#835 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!
Naletih upravo na ovo -
https://www.youtube.com/watch?v=i8u_U7_Jhgk
Interesantna izjava počinje negdje oko 3:20
Ostatak je uopbičajeno - poziv nazad i ostalo.
- skupljac_zeljeza
#836 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!
Oni se nadoknade brzo.PRO testant wrote:Naletih upravo na ovo -
“Islam is the world’s fastest-growing religion. In 1990, 935 million people were Muslims and this figure had escalated to around 1.2 billion by 2000, meaning that around one in five people follow Islam. Although the religion began in Arabia, by 2002 80% of all believers in Islam lived outside the Arab world. In the period 1990-2000, approximately 12.5 million MORE people CONVERTED to Islam than to Christianity” (Guinness World Records 2003, pg 102)
- PRO testant
#837 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!
Interesantno je da ne komentarišeš problem/argument nego deflektiraš i skrećeš sa njega.skupljac_zeljeza wrote:Oni se nadoknade brzo.PRO testant wrote:Naletih upravo na ovo -
Ostatak je uopbičajeno - poziv nazad i ostalo.![]()
“Islam is the world’s fastest-growing religion. In 1990, 935 million people were Muslims and this figure had escalated to around 1.2 billion by 2000, meaning that around one in five people follow Islam. Although the religion began in Arabia, by 2002 80% of all believers in Islam lived outside the Arab world. In the period 1990-2000, approximately 12.5 million MORE people CONVERTED to Islam than to Christianity” (Guinness World Records 2003, pg 102)
Trmin "COVERTED" je taj koji je najupitniji.
Jer je opšte poznata činjenica da je največi rast zabilježen isključivo putem porasta stanovništva na osnovi nataliteta.
Te se to malo prekomponira u "convertite" - što je još jedna opšte poznata činjenica.
Provjeri malo stanje u Centralnoj ili Zapadnoj Africi, bilo je nekoliko tema po pitanju konverzija - ima tome nekoliko godina - činjenica je da veliki broj muslimana koji dođu u neke zapane zemlje jako brzo postanu ateisti, jednostavno iz razloga njihovog tretiranja u zemljama porijekla koje i jesu skoro uvijek umjereno ili radikalno islamizirane i iz kojih dolaze kao muslimani.
Ali nema veze - Nastavi se tješiti. I to je neki hajr.
- skupljac_zeljeza
#838 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!
Kako objašnjavaš to da džamije po Evropi niču kao gljive (iako tamo trenutno nije popularno biti musliman) ako doseljenici prelaze na kršćanstvo? Dalje, brojni nemuslimanski izvori tvrde da su konverzije na islam veće. Navedoh ti jedan od mnoštva.PRO testant wrote:
Provjeri malo stanje u Centralnoj ili Zapadnoj Africi, bilo je nekoliko tema po pitanju konverzija - ima tome nekoliko godina - činjenica je da veliki broj muslimana koji dođu u neke zapane zemlje jako brzo postanu ateisti, jednostavno iz razloga njihovog tretiranja u zemljama porijekla koje i jesu skoro uvijek umjereno ili radikalno islamizirane i iz kojih dolaze kao muslimani.
- PRO testant
#839 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!
Jednostavno.skupljac_zeljeza wrote:Kako objašnjavaš to da džamije po Evropi niču kao gljive (iako tamo trenutno nije popularno biti musliman) ako doseljenici prelaze na kršćanstvo? Dalje, brojni nemuslimanski izvori tvrde da su konverzije na islam veće. Navedoh ti jedan od mnoštva.PRO testant wrote:
Prvo, popularnost nema veze sa građevinskim dozvolama pogotovu kada iza aplikanta stoji jedna uticajna država koja garantuje finasije a usput zvoni na sva zvona o novo-otvorenim radnim mjestima, što liberlni (čitaj socijal-demokrate) Euro-lideri jedva čekaju da prikažu rast u novom kvartalu.
Postojanje đamija ne znači ogroman rast broja muslimana, to samo znači da je neko spreman platiti njihovu izgradnju, a svi možemo pretpostaviti odakle te pare dolaze.
Dalje, postojanje đamija ne znači da je veliki broj konvertita, jednako se može isto objasniti porastom nataliteta istih.
Logična progresija tvog argumenta ina pogrešnu pretpostavku = puno đamija = puno konvertita,
--- Logičnije je - puno đamija = puno para za izgradnju đamija
- Sasvim je drugo pitanje RAZLOG zašto bi neko gradio đamije. A to može biti bilo koji, pa čak i negdje gdje je ostvaren porast muslimana konverzijom, ali to nužno ne znači da je u svakom slučaju tako.
Onda - kao što čovjek reče - "7 od 10 tih "konvertita" nestaje u prvih par godina", ono što se zanemaruje je nešto što Feysbok i mnoge drige E kompanije kome je broj accounta bitan, odavno praktikuju.
A to je da te niko neće prikazati kao odlazak jer je to kontra produktivno, jednostavno će te ljude koji su otišli i dalje brojati kao prisutne.
Zbog toga paralela i ilustracija Feysa i virtualnog svjeta.
Princip multiplikacije brojeva koji donose prihod (u slučaju Islama - propagaciju) bez obzira na stvarno stanje brojeva.
A to je upravo ono što ti (i slični) pokušavaš. "game of numbers" - is the name of the game.
Nadam se da je dovoljno.
-
The BEN10
#840 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!
Rijetki primjeri konvertita veliš...
http://www.economist.com/blogs/erasmus/ ... sion-islam
http://www.economist.com/blogs/erasmus/ ... sion-islam
EVERY year, thousands of British people convert to Islam. Estimates of how many vary a lot, but in 2011 a study concluded that the total number of converts in the United Kingdom might exceed 100,000 and that about 5,000 had made that choice the previous year...
- aurora313
#841 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!
Konverzija ili ne, pogledaj samo stvari kod nas. Ni Beograd, Zagreb ili Ljubljana nemaju više od po nekoliko crkava. Sarajevo navodno (nađoh na Klixu) ima 250 džamija.skupljac_zeljeza wrote:Kako objašnjavaš to da džamije po Evropi niču kao gljive (iako tamo trenutno nije popularno biti musliman) ako doseljenici prelaze na kršćanstvo? Dalje, brojni nemuslimanski izvori tvrde da su konverzije na islam veće. Navedoh ti jedan od mnoštva.
Znači, nije u pitanju pojačana ili slabija 'islamizacija' nego su pitanju kojekakvi razlozi.
A 250 džamija možda možemo nazvati i inatom. Ali to je samo od mene.
- dustaban
#842 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!
Niču i kockarnice i, sve u svemu, to je ista pošast.skupljac_zeljeza wrote: Kako objašnjavaš to da džamije po Evropi niču kao gljive...
A promjena religije nije nista drugo nego promjena droge. Zato medju konvertitima i ima najvise narkomana...
- HAVANA
#843 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Ovi drugi,treci...opet imaju zenu,djecu,misle da vas mogu uciti o seksu,obiteljskom zivotu i svemu drugom ,zajednicko im je sto ne placaju porez i puni su ko brod.Podanici su im obicno siromasni i u svojim filmovima i bajkama, a ponekad se desi pokoji transfer.Zavisno kako koga prenese u odredjenom momentu.
- skupljac_zeljeza
#844 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!
Da li si obilazio te džamije po Evropi ili Americi, da li su prazne? Koliko su protestanti ili katolici prodali svojih crkvi koje su poslije adaptirane u džamije? Ovo samo navodim kao argument da islam na Zapadu nije u defanzivi kako se gore pokušalo prikazati nego se širi. Radi jasnije slike uporedi stanje prije samo 50 godina. Iznenadit ćeš se.PRO testant wrote:
Postojanje đamija ne znači ogroman rast broja muslimana, to samo znači da je neko spreman platiti njihovu izgradnju, a svi možemo pretpostaviti odakle te pare dolaze.
“Islam is the fastest-growing religion in America, a guide and pillar of stability for many of our people…” – Hillary Rodham Clinton
“Moslems are the world’s fastest-growing group…” – Timothy Kenny, “Elsewhere in the world,” USA Today
- PRO testant
#845 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!
PAR-EXELANS - akademici žešći i 100% provjereno i ne-pristrasno ------ čuj Klilntonova kao izvor ...............skupljac_zeljeza wrote:Da li si obilazio te džamije po Evropi ili Americi, da li su prazne? Koliko su protestanti ili katolici prodali svojih crkvi koje su poslije adaptirane u džamije? Ovo samo navodim kao argument da islam na Zapadu nije u defanzivi kako se gore pokušalo prikazati nego se širi. Radi jasnije slike uporedi stanje prije samo 50 godina. Iznenadit ćeš se.PRO testant wrote:
![]()
“Islam is the fastest-growing religion in America, a guide and pillar of stability for many of our people…” – Hillary Rodham Clinton
“Moslems are the world’s fastest-growing group…” – Timothy Kenny, “Elsewhere in the world,” USA Today

Opet ---- prodavanje crkvi ne znači da je broj konvertita u porastu ---- logička greška, jel tako.
Prazne crkve jer mladi postaju više ateisti i sekularisti (iz kojeg god kampa pogledaš) primarno politički i ekonomski razlozi.
Eurozona odavno bilježi ogroma rast sekularizma, evidentno iz mnogih izvora.
To što se te iste crkve prodaju muslimanima i okrenu u đamije --- pa šta?
Odavno je poznata politika obilježavanja teritorija preuzimanjem institucija suparnika, da li su te zgrade ispunjene i da li su ti ljudi u stvari konvertiti --- to je diskutabilno.
Sve u svemu ---- kako rekoh -- porast broja đamija nije mjerilo porasta broja konverzija, a kako tip na hudbi reče " 7 of 10 is gone in first couple of years ..... " - imate problem sa njime ne samnom.
Informacija potiče od čovjeka koji drži hudbu u đematu, a ne nekoga sa foruma.
EDIT
The Economist - http://www.economist.com/node/10311317
"In 1900, 80% of the world's Christians lived in Europe and the United States. Today 60% live in the developing world. More Presbyterians go to church in Ghana than in Scotland. In 1900 Islam was concentrated in the Arab world and South-East Asia. Today, there may be as many practising Muslims in England as there are practising Anglicans; though in the 20th century, at least, Islam's expansion has mostly come about through population growth and migration, rather than conversion. Muslim “missionary” activity is aimed more at reinvigorating the faithful, and encouraging them to greater zealotry, than at winning new souls. "
Last edited by PRO testant on 21/07/2016 16:53, edited 1 time in total.
- HardcoreMX
#846 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!
...bivših narkomana.Čudo je kako im ateizam nije pomogao jel?!dustaban wrote: ..
A promjena religije nije nista drugo nego promjena droge. Zato medju konvertitima i ima najvise narkomana...
- skupljac_zeljeza
#847 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!
"Tada su u Njemačkoj bile samo tri džamije, koje su i bile napravljene kao džamije, u Minhenu, Ahenu i Hamburgu. I svi muslimanji Njemačke su se okupljali tri puta godišnje....."PRO testant wrote:
Sve u svemu ---- kako rekoh -- porast broja đamija nije mjerilo porasta broja konverzija, a kako tip na hudbi reče " 7 of 10 is gone in first couple of years ..... " - imate problem sa njime ne samnom.
Pa yavaş, yavaş...
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_m ... in_Germany
“….Islam is the fastest-growing religion in the country.” – Geraldine baum, “For Love of Allah,” Newsday
“Islam, the fastest-growing religion in the United states…” – ari L. Goldman, “Mainstream Islam rapidly Embraced by Black Americans, “ New York Times
- HAVANA
#848 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!
Pa kad po islamskog svijeta bjezi glavom bez obzira na mrski zapad. 
- skupljac_zeljeza
#849 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!
HAVANA wrote:Pa kad po islamskog svijeta bjezi glavom bez obzira na mrski zapad.
Ostavimo mi tamo malo za rasade.
- HAVANA
#850 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!
Boli me kita, ja jos malo,petnestak godina i odo na more zivit.
Oni ne idu na more,osim u februaru.