JNA (1941-1992)

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
junior3

#826 Re: JNA (1941-1992)

Post by junior3 »

Sve što je bilo napravljeno za Kuvajt a nije otišlo prije rata u isti, je i ostalo u Jugi.

A i 100 komada je malo mnogo, da je rečeno 10 pa ajde.
PM72

#827 Re: JNA (1941-1992)

Post by PM72 »

Ama da je jedan jedini,kako ćeš ga iz Hrvatske odvući do luke Bar?
Dođeš s tenkom na liniju razdvajanja,mahneš bijelom zastavicom a izađe četo pa mu kažeš - jarane dužni smo Kuvajtu ovaj tenk,hajd ga prevuci do Bara a oni - ma nema problema...
otac_makarije

#828 Re: JNA (1941-1992)

Post by otac_makarije »

PM72 wrote:Ama da je jedan jedini,kako ćeš ga iz Hrvatske odvući do luke Bar?
Dođeš s tenkom na liniju razdvajanja,mahneš bijelom zastavicom a izađe četo pa mu kažeš - jarane dužni smo Kuvajtu ovaj tenk,hajd ga prevuci do Bara a oni - ma nema problema...
Ako ima volje (para) ima i nacina :). Sto kazu englezi moras malo out of box razmisljati :)
Evo jedan hrvatski link sa detaljima
http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20070 ... osti01.asp
Last edited by otac_makarije on 12/02/2018 19:22, edited 1 time in total.
PM72

#829 Re: JNA (1941-1992)

Post by PM72 »

Spade cifra sa 100 komada na 15...
A i to 15 mi sumnjivo...
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#830 Re: JNA (1941-1992)

Post by _BataZiv_0809 »

Nije nemoguce.

A cudis me ti PM koji i sam cesto poentiras da je sve ovo dogovoreno :wink:
otac_makarije

#831 Re: JNA (1941-1992)

Post by otac_makarije »

PM72 wrote:Spade cifra sa 100 komada na 15...
A i to 15 mi sumnjivo...
Ja sam pisao o ovih 15, ko ima da doda bujrum :)
A evo jos jedan link, sad koliko ovdje ima istine procijenite (znam da nije neki izvor, al me mrzi da pretrazujem)
http://www.kurir.rs/planeta/365916/bih- ... enkove-m84
PM72

#832 Re: JNA (1941-1992)

Post by PM72 »

_BataZiv_0809 wrote:Nije nemoguce.

A cudis me ti PM koji i sam cesto poentiras da je sve ovo dogovoreno :wink:
U tekstu koji je Makarije postirao navodi se cifra od 6 miliona dolara,maraka da je navodno zarađena od prodaje 15 tenkova...nelogično mi jer je stotine miliona Hrvatska potrošila kupujući oružje iz Mađarske,Ukrajine,Istočne Njemačke a ovamo izvozi nove novcate tenkove i to preko luke Bar...
A napomeni me u vezi čega sam pisao da je dogovoreno?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#833 Re: JNA (1941-1992)

Post by _BataZiv_0809 »

PM72 wrote:
U tekstu koji je Makarije postirao navodi se cifra od 6 miliona dolara,maraka da je navodno zarađena od prodaje 15 tenkova...nelogično mi jer je stotine miliona Hrvatska potrošila kupujući oružje iz Mađarske,Ukrajine,Istočne Njemačke a ovamo izvozi nove novcate tenkove i to preko luke Bar...
A napomeni me u vezi čega sam pisao da je dogovoreno?
Bogte pito sta je tu sve bilo. Sto neko rece samo pratiti tokove novca. Oko rata da je sve uglavnom dogovoreno...mozda je i @Doza to pisao...
otac_makarije

#834 Re: JNA (1941-1992)

Post by otac_makarije »

Najvise volim ova romantizovana posipanja pepelom :)
PM72

#835 Re: JNA (1941-1992)

Post by PM72 »

Mog'o si vala i korektiniji izvor od ovog "Izvor i više, strana 59: https://www.scribd.com/doc/94089729/Tih ... Culjak-Rat" pronaći...kakve taj gadosti i teze izvlači.Prelistaj malo.
Seawolf

#836 Re: JNA (1941-1992)

Post by Seawolf »

Kao nekome ko se pomalo razumije u proizvodnju oklopnih borbenih vozila, nemoguće mi zvuči da je neko nekome odjedanput isporučio 100 novoproizvedenih tenkova.

Mislim gdje su ti tenkovi stajali prije isporuke, je li na parkingu u Slavonskom Brodu?

I tenk nije igla. Svaki proizvedeni tenk ima neku slijedljivu priču. Hajdemo dodatne informacije: koji su evidencijski brojevi (nekih, ili svih) od tih proizvedenih tenkova? U kojim jedinicama su završili?
akaunt

#837 Re: JNA (1941-1992)

Post by akaunt »

Sarajmen wrote:Vjerujem da se slažemo oko jedne stvari, da se u vremenskom smislu pod pojmom JNA smatra sve ono što na sebi ima simbol zvijezde petokrake. Sve drugo nije i mislim da se ubuduće na ovoj temi neće tolerisati. Zamolio bih vas da se to ispoštuje.

Ne namećem sadržaj za razmjenu mišljenja, ali bih volio čuti koju pametnu i provjerenu za par slučajeva. Slučaj ''Keljmendi'' i ubistvo vojnika JNA. Drugi bi bio onaj iz Splita, kada neki civil davi vojnika ili tako nekako.
Ha, Keljmendi kazeš? Ja sam tad bio u vojsci. U Zagrebu i to na nekoj vojnoj vjezbi na Slunju kao obezbjedjenje Martina Špegelja komandanta tada V Armijske oblasti. Za par dana smo se vratili u matičnu kasarnu na Borongaju i mene zove oficir bezbjednosti ( koji se zvao kao jedan nas poznati fudbaler) i kaze mi: Slušaj, ti si ozbiljan čovjek ( isao sam u vojsku poslije moje generacije) i tebi mogu reci. Pazi sta radi s kim se druzi , sta komentarise i sve znacajno vojnik M.... A..... !!! Albanac iz Ferizaja ??? Jebite me al ne znam koje je to mjesto. Ja kao revnosan vojnik nisam jeo, nisam iso u wc, nisam izlazio u grad... Jebo Čvorovića iz Balkanskog Špijuna. Elem moj M.... nije nikakve pizdarije pravio a i ja sam iz vojske izašao uskoro. I tako, sjetim se ja mog M.... i odlucim da ga potrazim na FB. Ja tamo kad moj M.... visoko pozicionirani oficir UÇK !!! Sad kontam da prodam moju priču ko onu iz filma Profesionalac !
Zajebanciju na stranu nije bilo veselo tih dana !
otac_makarije

#838 Re: JNA (1941-1992)

Post by otac_makarije »

Sarajmen wrote: ....Nisam siguran da je za tu vrstu tenka bilo dostupna i municija...
Nekako bas u vrijeme pretovara ovih 15 u Baru, su hrvatske 84ke senlucile po posavini (naravno braneci Slavonski Brod :) )
No to nije tema ove emisije
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#839 Re: JNA (1941-1992)

Post by _BataZiv_0809 »

Sta bi sa ovim deckom sto su ga davili mirni demonstranti?
Seawolf

#840 Re: JNA (1941-1992)

Post by Seawolf »

akaunt wrote: ....
Albanac iz Ferizaja ??? Jebite me al ne znam koje je to mjesto...
Uroševac.
Seawolf

#841 Re: JNA (1941-1992)

Post by Seawolf »

_BataZiv_0809 wrote:Sta bi sa ovim deckom sto su ga davili mirni demonstranti?
Svetlančo Nakov.

Izvukao je živu glavu iz dešavanja toga dana u Splitu:
http://www.yugopapir.com/2016/06/svetla ... u.html?m=1

Ne znam šta je s njim danas.
Seawolf

#842 Re: JNA (1941-1992)

Post by Seawolf »

Sarajmen wrote:Morski vuče, zahvalan si forumaš pa ne mogu tek tako da iskuliram tvoju znatiželju. Nemam konkretnih odgovora na tvoja pitanja, ali bih preporučio jedan izvor, moguće ga je kontaktirati na sajtu navedenom u tekstu sa linka. U tekstu se navode i druge korisne informacije vezane za tematiku koje smo se dotakli. Po meni, od ukupnog broja ugovorenih i unaprijed plaćenih tenkova (200) od strane Kuvajta, isporučeno je ukupno njih oko 150 komada. Do marta 1991. je u Kuvajt isporočen 71 komad tenka. Druga isporuka od 33 tenka je bila 18.05.1991. godine, a zadnja od 15 komada je isporučena u maju 1992., to su oni povučeni sa ratišta u Vukovaru tj Stare Gradiške. Hajde da prostom matematikom zbrojimo isporučeni broj tenkova (71+33+15)=119 komada tenkova. Za preostalih 29 isporučenih komada nemamo podataka. Početkom avgusta 1991 se u onom izvoru navodi prodaja 103 komada tenka SIV-u. Dakle, nešto malo prije napada na Vukovar, odnosno prije onih 15 komada povučenih sa tog ratišta. Nisam siguran da je za tu vrstu tenka bilo dostupna i municija. Da, rađen je u serijskoj proizvodji i vjerovatno je zaveden svaki zasebno, pretpostavljam u dokumentaciji tvornice Đuro Đaković, jer je tu nekako bila finalna faza proizvodnje. Ako nešto više budem saznao, rado ću to podijeliti ovdje na temi. Do tada, vjerovatno je bolje kontaktirati Vladimira za više informacija.
Link: https://www.danas.rs/drustvo/vracanje-t ... a-kuvajtu/
Hvala ti.

Kontaktirat ću nekog drugog, za koga mislim da bi mogao znati nešto o ovim vozilima.

A mislim da Vladimir malo pretjeruje, kada firmi "Rudi Čajavec" pripisuje 36% tenka M84.
Seawolf

#843 Re: JNA (1941-1992)

Post by Seawolf »

Sarajmen wrote: Intervju sa Dragoljubom Bocinovim, tadašnjim zapovjednikom JNA u Splitu:
"... Imali smo 480 granata od 120 mm s kojima je Split mogao biti srusen ..."
Vidi se, znalac neki ... :-)

Inače, mislim da je Split jedini grad koji je imao tu "čast", da ga gađaju sa broda koji nosi ime tog istog grada.
decembar2017

#844 Re: JNA (1941-1992)

Post by decembar2017 »

Seawolf wrote:Kao nekome ko se pomalo razumije u proizvodnju oklopnih borbenih vozila, nemoguće mi zvuči da je neko nekome odjedanput isporučio 100 novoproizvedenih tenkova.

Mislim gdje su ti tenkovi stajali prije isporuke, je li na parkingu u Slavonskom Brodu?

I tenk nije igla. Svaki proizvedeni tenk ima neku slijedljivu priču. Hajdemo dodatne informacije: koji su evidencijski brojevi (nekih, ili svih) od tih proizvedenih tenkova? U kojim jedinicama su završili?
@sarajmen ti je dobro objasnio, nije se radilo o 100 tenkova koji su tada isporuceni vec o 15 a dio ih je povucen iz jedinica gdje su koristeni u sukobima , prefarbani, popravljeni sta se trebalo popraviti i onda isporuceni.

Znam sada da ovim stovateljima teze o dogovoru to zvuci kao perfekat dokaz toga ali to nema veze sa Zg ili Bg vec je kontekst mnogo siri. Treba se pogledati malo dalje i shvatiti da je Kuvajt u to doba , odma poslije okupacije i Pustinjske Oluje bio desperatan da osposobi svoje OS i kako je vec imao te tenkove i posade osposobljene za njega i primarno gledano POTPISAN UGOVOR onda su zahtjevali da se taj ugovor i ispostuje.

Znaci njima nisu hrvati prodali vec je trazeno od njih da isporuce sto su se ugovorom obavezali da ispune. Nisam 100 % siguran ali postoje informacije da su kuvajcani i preko Amerike lobirali da se ti tenkove isporuce i zato je najvjerovatnije u Zagrebu donesena odluka da bi odbijanje postivanja ugovora bilo skuplje politicki a i ekononomski nego isporuciti te tenkove. Jer ne treba se zaboraviti da su oni poslije toga nastavili proizvodnju , tj sklapanje tenkova tako da su ih poslije toga iz tvorenice isporucili preko 60 komada za hv.
PM72

#845 Re: JNA (1941-1992)

Post by PM72 »

Ma jebe se hrvatima za ugovorom i potpisanim obavezama Kuvajta i firme iz Beograda.Mislim,ne mogu da sažvaćem te teorije i zavjere.To bi mi bilo isto da je recimo Fabrika duhana Sarajevo 1993 natovarila tri šlepera Marlbora pa ih isporučila u Valjevo jer su imali potpisan ugovor prije rata...pa vojska bi prevrnula naopako i šlepere i direktora Loju a cigare bi svakako ispušili...
Nije tenk karton konjaka niti vreća kafe pa da se prošvercuje preko linija.
Ja u to ne vjerujem bez čvrstih dokaza,fotografija,brojeva .
decembar2017

#846 Re: JNA (1941-1992)

Post by decembar2017 »

PM72 wrote:Ma jebe se hrvatima za ugovorom i potpisanim obavezama Kuvajta i firme iz Beograda.Mislim,ne mogu da sažvaćem te teorije i zavjere.To bi mi bilo isto da je recimo Fabrika duhana Sarajevo 1993 natovarila tri šlepera Marlbora pa ih isporučila u Valjevo jer su imali potpisan ugovor prije rata...pa vojska bi prevrnula naopako i šlepere i direktora Loju a cigare bi svakako ispušili...
"Jebe im se za potpisani ugovor" jesi li to naucio na krusu za rezervnog drota ????

Hrvatska je imala obavezu , potpisani ugovor , da isporuci tenkove ne beogradu ili valjevu vec Kuvajtu.
Ponavljam opet, Kuvajt a ne srbija su bili vlasnici tih tenkova jer su oni potpisanim ugovorom bili duzni da im ih isporuce.

Odbijanjem postivanja potpisanog ugovora znaci da bi bili podlozni ekonomskim a i politickim negativnim posljedicama a to su , pametno,izbjegli odlukom da ugovor ispostuju. Tada je hrvatska bila tek priznata drzava koja je trazila podrsku i priznanje u svijetu, politicki i ekonomski i riskirati to zbog 15 tenkova , a koje su mogli sami da nadomjeste u vecem broju ,bi bila glupost.

Ali kada pomislim mozda sam veci glupan ja koji to pokusava da objasni tipu koji misli da je 7 brodova natovarenih oruzjem slucajno uplovilo u pogresnu luku, istovarili oruzje koje su nabavili i platili neprijatelji te drzave i otplovili potpuno normalno.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#847 Re: JNA (1941-1992)

Post by _BataZiv_0809 »

Ovdje se radi o vazdusnom udaru na Banske dvore?

Dan poslije hrvatski sabor je u zgradi INA-e koja se nalazi u drugom dijelu grada-Sopotu, proglasio nezavisnost RH.
PM72

#848 Re: JNA (1941-1992)

Post by PM72 »

decembar2017 wrote:
PM72 wrote:Ma jebe se hrvatima za ugovorom i potpisanim obavezama Kuvajta i firme iz Beograda.Mislim,ne mogu da sažvaćem te teorije i zavjere.To bi mi bilo isto da je recimo Fabrika duhana Sarajevo 1993 natovarila tri šlepera Marlbora pa ih isporučila u Valjevo jer su imali potpisan ugovor prije rata...pa vojska bi prevrnula naopako i šlepere i direktora Loju a cigare bi svakako ispušili...
"Jebe im se za potpisani ugovor" jesi li to naucio na krusu za rezervnog drota ????

Hrvatska je imala obavezu , potpisani ugovor , da isporuci tenkove ne beogradu ili valjevu vec Kuvajtu.
Ponavljam opet, Kuvajt a ne srbija su bili vlasnici tih tenkova jer su oni potpisanim ugovorom bili duzni da im ih isporuce.

Odbijanjem postivanja potpisanog ugovora znaci da bi bili podlozni ekonomskim a i politickim negativnim posljedicama a to su , pametno,izbjegli odlukom da ugovor ispostuju. Tada je hrvatska bila tek priznata drzava koja je trazila podrsku i priznanje u svijetu, politicki i ekonomski i riskirati to zbog 15 tenkova , a koje su mogli sami da nadomjeste u vecem broju ,bi bila glupost.

Ali kada pomislim mozda sam veci glupan ja koji to pokusava da objasni tipu koji misli da je 7 brodova natovarenih oruzjem slucajno uplovilo u pogresnu luku, istovarili oruzje koje su nabavili i platili neprijatelji te drzave i otplovili potpuno normalno.
E zadnji pasus si u pravu a trebao bi znati i da ne postoji "kurs za rezervnog drota" :D
P.S.vidim da si friško prijavljen,znači banovan prije toga,vjerovatno si nešto golemo zasr'o...
decembar2017

#849 Re: JNA (1941-1992)

Post by decembar2017 »

PM72 wrote: E zadnji pasus si u pravu a trebao bi znati i da ne postoji "kurs za rezervnog drota" :D
P.S.vidim da si friško prijavljen,znači banovan prije toga,vjerovatno si nešto golemo zasr'o...
Znam da ne postoji , zato su i bili rezervni drotovi, nije trebalo neke vece skole od one " da li da nakrivim titovku na lijevu ili desnu stranu " :-D

A sada ozbiljno, znam da se moze napraviti bilo kakva prica kada se gleda samo jedan detalj i zato namjerno objasnjavam da se treba da gledaju detalji u citavom kontekstu mjesta i vremena.

Zato je ovo sa isporukom tenkova detalj koji je sam po sebi cudan ali kada se sagleda sa aspekata stanja u Hr i Kuvajtu tada, koji su im ciljevi i sta se zelilo da postigne sa tom isporukom, i koje je alternative Hr imala , da li da odbije ili ne isporuku, mislim da se moze da shvati da je to bio potpuno logican i ispravan potez koji nije imao veze sa svercom Zg-Beograd a citavo vrijeme se pokusava da objasni na taj nacin .
karanana

#850 Re: JNA (1941-1992)

Post by karanana »

ja vjerujem u ove isporuke tenkova kuvajtu 91. nije ovo nikakva nova ekskluziva. cuo sam za njih davno, mozda jos i u toku rata.
da, smijesno je i cudno to. ne znam da li je 15 tenkova moglo ista uraditi, da li su mogli deblokirati i osloboditi vukovar. eto navodno nisu imali ni municiju za njih, a znamo koliko ih je u vlasnistvu jna ostalo okolo vukovara i na onim ravnicama. mada zvuci glupo, mogo ih je barem u zagreb prevuci pa za nesto drugo upotrijebiti. a mozda je sve dio dila kojim tudjman dobija nesto drugo, mozda kesh za sebe ili mozda za drugo korisnije oruzje.

e, ima li ko snimke i reportaze iz 91. kad se jna ukopavala na trebevicu i vjezbala odbranu sarajeva? znam da je u najmanju ruku bio prilog tvsa.
Post Reply