Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Leons

#826 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Leons »

tzipiripi wrote:
Otkud uopšte ideja da su Deen, Rizo Ruža... i slični likovi umjetnici?!? Nisu nikad bili i nikad neće ni bit koliko god oni to ponavljali. Danas svaki balvan koji uzme mikrofon, gitaru ... za sebe tvrdi da je umjetnik.
Ali zato Predrag Stanković dobija 4,5 marke po času. Čovjek iz čije je škole izašlo nekoliko svjetskih imena u umjetnosti. Koliko mladih danas zna ko su Denis Azabagić, Alen Garagić, Dejan Ivanović ili Sanel Redžić?
Ali zato znaju ko je koga na estradi naguzio, čija je sisa ispala pred kamerama ... Kad čuješ da cijeli bus klinaca osnovne škole na školskom izletu pjeva džigeru, ona stara da "na mladima svijet ostaje" dobije drugi smisao.
Ne moze drzava odredjivati ko ce i sta ce se slusati. Jos manje pare uzimati od nekoga da to finansira. Mozda mene ili nekoga drugog uopste ne interesuje nikakva umjetnost. Neka se ljudi dobrovoljno prijave da ih drzava oporezuje. Neka osnuju fondacije i finansiraju buduce zvijezde i nobelovce. U cemu je problem?

Problem je u totalitarnom mentalnom sklopu koji ne zna za drugacije, daj drzavu omnipotentnu da svakom naredi i podredi da misli i radi ko sto ja mislim da bi trebalo.

Boli mene qratz za Sanela Redzica i njegovu gitaru.
Arteta

#827 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Arteta »

Leons wrote:
tzipiripi wrote:
Otkud uopšte ideja da su Deen, Rizo Ruža... i slični likovi umjetnici?!? Nisu nikad bili i nikad neće ni bit koliko god oni to ponavljali. Danas svaki balvan koji uzme mikrofon, gitaru ... za sebe tvrdi da je umjetnik.
Ali zato Predrag Stanković dobija 4,5 marke po času. Čovjek iz čije je škole izašlo nekoliko svjetskih imena u umjetnosti. Koliko mladih danas zna ko su Denis Azabagić, Alen Garagić, Dejan Ivanović ili Sanel Redžić?
Ali zato znaju ko je koga na estradi naguzio, čija je sisa ispala pred kamerama ... Kad čuješ da cijeli bus klinaca osnovne škole na školskom izletu pjeva džigeru, ona stara da "na mladima svijet ostaje" dobije drugi smisao.
Ne moze drzava odredjivati ko ce i sta ce se slusati. Jos manje pare uzimati od nekoga da to finansira. Mozda mene ili nekoga drugog uopste ne interesuje nikakva umjetnost. Neka se ljudi dobrovoljno prijave da ih drzava oporezuje. Neka osnuju fondacije i finansiraju buduce zvijezde i nobelovce. U cemu je problem?

Problem je u totalitarnom mentalnom sklopu koji ne zna za drugacije, daj drzavu omnipotentnu da svakom naredi i podredi da misli i radi ko sto ja mislim da bi trebalo.

Boli mene qratz za Sanela Redzica i njegovu gitaru.
Ne moze odredjivati drzava ko ce se slusati ali moze uvesti porez na sund, ali to samo u slucaju da ga uvedu i okolne drzave.
Ali Kemal

#828 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ali Kemal »

skupljac_zeljeza wrote:Šta su ovi htjeli kada je teklo med i mlijeko? Asiluk?

:P
Zaboli me tuki, meni ne treba Youtube, ja govorim vlastito iskustvo iz prve ruke.
Osim toga niko ne tvrdi da je sve bilo idealno, greske su se odklanjale, drustvo je polako evoluiralo i napredovalo.
Problem je sto je sada gore nego tada, nista se ne popravlja vec decenijama, sve tapka u mjestu, nikakve nade da ce biti nesto bolje.
Ekonomija stoji, nikakvih naznaka nekog ekonomskog oporavka, krediti se uzimaju da se drzava odrzi u zivotu, a ne za razvoj i proizvodnju, kako onda mozes da ocekujes ista bolje.
Da ne spominjem nacionalizam i govor mrznje koji je postao takva svakodnevnica da su se ljudi navikli na to kao na nesto sasvim normalno.
Leons

#829 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Leons »

Porez na sund vec postoji u Hrvatskoj. Zna li ko neki hrvatski postratni bend, muzicara? Film? Ja znam za Severinu.
Ommadawn

#830 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ommadawn »

5 0 5 wrote:[
opet, kakva je razlika? pioniri su bili nesto pozitivno u drustvu. nismo se razdvajali po imenu. nije bilo diskrimininacije. ucio si vrijednosti za buducnost. da trebas biti "vrijedan i dobar drug". negativna stvar jeste bila doktrinacija. stalno podsjecanje i velicanje nob-a, komunisticke partije i tita. ali u cemu je razlika? danas djecu podijele po nacionalosti. doktriniraju ih religijom. ukazu im od malih nogu koga trebaju mrziti i koga se treba bojati. prostor je postao klaustrofobican. ja sam imao cijelu jugoslaviju. osjecao sam se kao bosanac. znao sam za svoje podrijeklo. danasnja djeca zive u mikro svijetu. uceni da se boje, da mrze, da se odvajaju. da se lopovluk nagradjuje a trud i posten nacin je za luzere. ne treba nam istorija. kultura. umjetnost. sport. daj nam shopping centara, pjevackih takmicenja i kladionicu u svakom cumezu. ti danas, kao odrastao covjek se ne smijes uputiti 10km od sarajeva. ne smijes ostaviti auto na ulici. ne smijes pustiti to isto dijete samo od kuce do skole.

moji prijatelji iz osnovne skole su bili goran, strahinja, emir, admir, srecko, alen. dijelili smo se po muzici koju smo slusali. klub za koji smo navijali. danas su svi nabrojani posteni ljudi. skolovani. nisu ksenofobicni nacionalisti. i svi jos uvijek zive u sarajevu. mozda za to trebamo zahvaliti bivsoj drzavi koja nam nije nudila kic i kockarnice. nije ohrabrivala kriminal, lopovluk i nasilje. danas ne smijes pogledati dijete od 16 godina poprijeko, jer nikad ne znas hoce li te upucati na pravdi boga. moram 6 puta pogledati prije nego predjem ulicu na zeleno da me neko ne bi zgazio ko psa.
Naravno, u skolama te nisu ucili koje je ko nacije. Ali zato kod kuce. Tebe tvoji mozda nisu, ne znam, mene moji roditelji nisu. Ali neku drugu djecu jesu.
Otkud to nacionalno osvjescenje krajem 80-ih?
Otkud takozvano "Hrvatsko proljece" 1971?
Otkud famozni memorandum SANU iz 1986?
Otkud odjednom tolika mrznja koja je eskalirala do krvoprolica, masovnih grobnica, genocida, koncetracionih logora?
Kako to da bukvalno preko noci moj skolski drug Stojan sjeti se da je Srbin pocne mrziti nas koji smo Muslimani, a mi ga od njegovih Srba branili?
Otkud odjednom da najveci clanovi KPJ pocnu ici u dzamiju i to hajde da su postali vjernici, nego odjednom i neke vodje nekakvih nacionalnih stranaka.

I ne kazem da sada postoje torovi, da se gaji ta mrznja prema ljudima druge nacije a ni rat nije tako davno zavrsen, ako je uopste zavrsen. Bar danas te niko ne laze o bratstvu i jedinstvu, sad budi sta hoces, ako hoces drzi se svog tora i mrzi druge ili druzi se sa svima i mrzi nekog zbog toga sto je papak i supak, makar ti bio i rod najrodjeniji. To je danasnja stvarnost ali je i stvar izbora. Ona nije lijepa ali nije nemoguce da ce se i promijeniti no za to treba vremena. Danas je narod bez ikakve nade, omladina bez ikakve perspektive i jednog dana ce bas kao i ti isti pioniri, samo na drugi nacin, reci "Hej, pa u picku materinu, zar mi zivot mora propadati zbog toga sto cu mrziti druge?"

S druge strane, onog dana kada sam ja postao pionir, davne 1985, niko mi nije rekao sta to znaci. Bio sam totalno zbunjen, gledao sam sta drugi rade, dali su mi plavu kapicu, svezali crvenu maramu, polozio zakletvu od koje pola nisam razumio ali hajde... Kasnije u skoli su mi objasnili sta se sve pod tim podrazumijeva, da ne spominjem ona ucenja u predmetu "priroda i drustvo" gdje se za 2. razred uci o zasjedanju u Jajcu 1943 godine, AVNOJ, AFZ, ZAVNOBiH....what a fuck?! Who need this?
Prikazuju nam na TV-u kaubojske filmove, americke serije tipa "Dinastija" i "Dallas" a ovamo u skoli nam pricaju o trulom kapitalizmu i divljem zapadu.
Sad hodza uci o tome kako se treba davati zekat i sadaka, ljudi nikada siromasniji a hodze i reis sve bogatiji. Grade dvorce, voze Mercedese. Grade se dzamije na svakom cosku ali kad snijeg zapada ili pocnu poplave - niko da zbrine one koji ostanu bez krova nad glavom makar u te dzamije. Je li to biti musliman, vjernik?
Ali Kemal

#831 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ali Kemal »

Ommadawn wrote:Naravno, u skolama te nisu ucili koje je ko nacije. Ali zato kod kuce. Tebe tvoji mozda nisu, ne znam, mene moji roditelji nisu. Ali neku drugu djecu jesu.
Otkud to nacionalno osvjescenje krajem 80-ih?
Otkud takozvano "Hrvatsko proljece" 1971?
Otkud famozni memorandum SANU iz 1986?
Otkud odjednom tolika mrznja koja je eskalirala do krvoprolica, masovnih grobnica, genocida, koncetracionih logora?
Kako to da bukvalno preko noci moj skolski drug Stojan sjeti se da je Srbin pocne mrziti nas koji smo Muslimani, a mi ga od njegovih Srba branili?
Otkud odjednom da najveci clanovi KPJ pocnu ici u dzamiju i to hajde da su postali vjernici, nego odjednom i neke vodje nekakvih nacionalnih stranaka.
Jarane religija, nema to veze sa nacijom, iskljucivo sa religijom, sad sto su pravoslavci Srbi, katolici Hrvati i muslimani Bosnjaci je samo igra slucaja.
skupljac_zeljeza

#832 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by skupljac_zeljeza »

Ommadawn wrote:Grade se dzamije na svakom cosku ali kad snijeg zapada ili pocnu poplave - niko da zbrine one koji ostanu bez krova nad glavom makar u te dzamije. Je li to biti musliman, vjernik?
Ja bih se prvo informisao prije nego što bih rekao nešto za šta nisam siguran. Samo vezano za poplave, a ima tih akcija još.
Islamska zajednica u BiH je prikupila i distribuirala preko 2.700.000 KM za sanaciju šteta i pomoć poplavljenim područjima.
http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... Itemid=457

itd.
5 0 5

#833 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

skupljac_zeljeza wrote: Ja bih se prvo informisao prije nego što bih rekao nešto za šta nisam siguran. Samo vezano za poplave, a ima tih akcija još.

itd.
a odakle su prikupili te pare? alah im poslao?

evo ti par linkova sa naslovnice. http://www.klix.ba/biznis/posao/zivot-o ... /150812087

http://www.klix.ba/vijesti/crna-hronika ... /150812123

svakodnevnica. :thumbup:
skupljac_zeljeza

#834 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by skupljac_zeljeza »

5 0 5 wrote:
skupljac_zeljeza wrote: Ja bih se prvo informisao prije nego što bih rekao nešto za šta nisam siguran. Samo vezano za poplave, a ima tih akcija još.

itd.
a odakle su prikupili te pare? alah im poslao?

evo ti par linkova sa naslovnice. http://www.klix.ba/biznis/posao/zivot-o ... /150812087

http://www.klix.ba/vijesti/crna-hronika ... /150812123

svakodnevnica. :thumbup:
Teza je bila da vjerske zajednice i vjernici u njima rade samo za svoj džep. Navedeni primjeri kažu da je ta teza oboriva.

A ovo je taj naslijeđeni moral u politici pa smo i onda imali privredni kriminal koji se kao sankcionisao, a onda više nije mogao kao što sam već spominjao, a poklapa se iz više izvora. Nisam njihov advokat.
Gospodarska se kriza začela i razvijala u situaciji raspadanja Jugoslavije. Od smjene dijela rukovodećih elita u republikama od 1971. do 1973., moć i vlast saveznoga državno-političkog vrha rapidno je slabila, čemu je najvise pridonijela duboka Titova starost i Kardeljeva bolest. U prazninu, koja je stvarana raspadanjem saveznoga političkog centra ubacile su se republike sa svojim ambicijama ubrzanog razvitka. Nakon što su one, u duhu reforme federacije, dobile prava podizanja međunarodnih zajmova, sredinom 1970-ih krenuo je najveći investicijski val u povijesti Jugoslavije. Taj val, koji je presao sve granice ekonomskog razuma, dijelom je izazvan kriznom političkom situacijom 1971.-1972. Naime, nove političke strukture koje su došle na vlast nakon sloma tzv. liberala u Srbiji i Sloveniji i "nacionalista" u Hrvatskoj, željele su dokazati da će ostvariti i više od onoga što su smijenjeni lideri obećavali, za ostvarenje njihove ambicije utroseno je oko 45 milijardi USD.
Taj golemi novac dijelom je utrošen u investicije; "Jugoslavija je bila najveće gradilište u Europi", hvalili su se vlastodršci, a dijelom i u standard, koji se bio približio onome na Zapadu. Jugoslavija je tako postala "Potemkinova" zemlja, koja je živjela znatno iznad svojih mogućnosti. Izgledalo je da su vladajuće strukture zaista dokazale narodu da su učinile više od obećanja lidera smijenjenih od 1971. do 1973. Glad za stranim kapitalom, ali i balkanski prevarantski i mafijaški mentalitet, sve je to vodilo u golema zaduženja. Akteri te operacije zaduživanja upali su u klopku dramatičnih promjena na svjetskom tržistu kapitala.

https://hr.wikipedia.org/wiki/Raspad_SFRJ

Stipe Šuvar, jedan od čelnika Saveza komunista iz Hrvatske: "Birokratsko-nacionalistički monoliti su ojačali već za Titova života. Poslije njegove smrti i odlaska nekih velikih autoriteta jugoslavenskog društva, kao što su Kardelj, Bakarić, a među Srbima Milentije Popović i još mnogi drugi, mi novi, pomiješani sa starim iz Titova vremena, preuzeli smo vruć krumpir kojeg nismo uspjeli ohladiti i izbaciti iz ruku, a da se svi ne opržimo. A kasnije se zemlja i raspala."
Naftna kriza je strašno pogodila Jugoslaviju. Već se tada trošilo 12 do 13 milijuna tona godišnje nafte, a Jugoslavija je htjela sve zasnivati, svu svoju industriju na do tada jeftinoj nafti. Cijena nafta je onda strašno skočila na svjetskom tržištu, slijedila je oskudica deviza i nafte, a to je prouzročilo i sekundarnu krizu nekih elementarnih proizvoda, a ne samo da se neko vrijeme vozilo automobile po pravilu par - nepar. Bila je oskudica deterdženata, toalet-papira i nekih trivijalnih artikala. Milka Planinc je došla za predsjednicu savezne vlade. U Jugoslaviji se osjećao pečat velikih demonstracija Albanaca na Kosovu, koje su se zbile 1981. godine, dakle dvanaest mjeseci iza Titove smrti. Beograd je bio epicentar zahtjeva za detitoizaciju. U CK Hrvatske ja sam bio zadužen za ideološki sektor, koji je do tada vodio Račan koji je otišao za direktora partijske škole u Kumrovec.

http://www.slobodnaevropa.org/content/a ... 45346.html
A šta misliš da svega toga nije bilo i onomad kada je crna hronika u pitanju nego se skrivalo ružno. primjer i za to sam dao, ali si preskočio.

piupiu

#835 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

skupljac_zeljeza wrote: :P

Šta si se ti uhvatio studentskih demonstracija i Zilnika? :lol:

Hajde, ako cemo nastaviti u tom pravcu:

1. Zasto su se desile demonstracija 68? Kako su uopšte počele?
2. Imas li nekoga u porodici ko je ucestvovao u njima kao svjedoka?
3. Zasto je znacajan Zelimir Zilnik?
4. Kakva je bila uloga crnog vala u jugoslovenskoj kinematografiji?

... pa, ćemo onda nastaviti razgovor o fotografijama i youtube videima i impresijama iz daleke budućnosti. Ovo me zanima da vidim da li vladamo osnovama materije na nekom zajedničkom nivou. :wink: :kiss:

Usput, da oprostiš, onako kao generalna opaska, malo je uvrediljivo kada nekome ko je živio u Jugoslaviji kreneš citirati Wikipediau da mu objasniš kako je živio. Ljudi ti kažu 'meni je bilo tako', a ti njima citat sa Wikipediae. :lol: To je, ipak, prilično neozbiljno ako ništa, a ono kao istraživačka metoda. To ti je kao kad neki mladi Subotičanin, recimo, krene nekom Sarajliji pričati o tome kako mu je bilo pod opsadom i kaže: "Pa, čitao sam na Wikipediji." :wink:
Niemand

#836 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Niemand »

Piupiu izljubi po foruma :D
piupiu

#838 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

Niemand wrote:Piupiu izljubi po foruma :D
Image

:wink:
piupiu

#839 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

insomnia78 wrote:Vidi, pijupiju stara koka :lol:
U mene mi babo učestvovao u demonstracijama 1968., bio jedan od organizatora u Sarajevu. :wink:
Niemand

#840 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Niemand »

A meni ovaj smajli :wink:
:roll:

bjez, odoh. cc.
piupiu

#842 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

Leons wrote:
Zašto je finansiranje kulture 'totalitarni mentalni sklop'? Pa, znaš koliko love ulažu zapadne zemlje u kulturu?
piupiu

#843 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

Leons wrote:
Ok, ali vodeci se ovom etatistickom logikom onda iza svakog Andrica imas masu bacenih para produktivnog sloja stanovnistva. Znaci, drustvo koje ne zna racionalno raspodijeliti svoje ekonomske resurse i ustrajava u tome iz prostog razloga jer su snobovi.
Dakle, ako je jedini garant opstojnosti umjetnosti novac, onda mozemo zakljuciti i da je kvalitet umjetnickog djela uslovljen sumom novca sto znaci da je potrebno slobodno trziste i radna snaga koja pisa krv i lije znoj da bi drzavi placala poreze u nadi da ce neko nekad tim parama snimiti dobar film ili napisati dobar roman.
To je put u bijedu i barbarizam. Niko me ne moze ubijediti da bi Deen snimio bolje pjesme da je vise kesa imao.

Slobodno trziste ce stvoriti umjetnost i umjetnike. Zatvorice muzej i otvorice ga onda kad bude bilo traznje za ponudom muzeja. Mene niko ne moze tjerati da idem tamo ako ja to ne zelim ili uzimati moj novac samo da bude otvoren jer je neke sramota sto je zatvoren.
Nije garant opstojnosti umjetnosti novac, nego je garant opstojnosti jednog naroda trag o njemu i njegovom kulturnom stvaralaštvu i naslijedju. Naopako postavljaš stvari. Lik u kladionici neće iza sebe ostaviti trag u koji će tvoja djeca upirati prstom i govoriti 'ovo je moja kultura'.
Niemand

#844 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Niemand »

piupiu wrote: Pa, znaš koliko love ulažu zapadne zemlje u kulturu?
Al ovo u bosni, kao i mnoge druge stvari, naprosto nema smisla jer nema nikakvog reda nit pravila.

Dobro, ima nesta ko i napisano kako bi trebalo, al se toga ne pridrzava.
piupiu

#845 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

Niemand wrote:
piupiu wrote: Pa, znaš koliko love ulažu zapadne zemlje u kulturu?
Al ovo u bosni, kao i mnoge druge stvari, naprosto nema smisla jer nema nikakvog reda nit pravila.

Dobro, ima nesta ko i napisano kako bi trebalo, al se toga ne pridrzava.
Pravo rečeno, dobro je da uopšte ima bilo kakve love za kulturu, s obzirom na situaciju. Veliki broj ljudi ne razumije da je umjetnost jedna od osnovnih promotra i ambasadora jednog naroda i kulture ... kad sletiš u Bg, čitav aerodrom obljepljen 'njihovim' Nobelovcem Andrićem. Znači, kad neko sleti u Srbiju, prva stvar koju vidi je ta. Srbi razumiju kako se to radi.
Niemand

#846 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Niemand »

piupiu wrote:
Pravo rečeno, dobro je da uopšte ima bilo kakve love za kulturu, s obzirom na situaciju. Veliki broj ljudi ne razumije da je umjetnost jedna od osnovnih promotra i ambasadora jednog naroda i kulture ... kad sletiš u Bg, čitav aerodrom obljepljen 'njihovim' Nobelovcem Andrićem. Znači, kad neko sleti u Srbiju, prva stvar koju vidi je ta. Srbi razumiju kako se to radi.
Sve je to tako i upravu si, al bez uvrede, u bosni je to naprosto ubleha o podrzavanju kvazikulture/umjetnosti i nista vise.

Npr., ja na fakultetu svake godine na upisu placam biblioteku. To bi navodno trebalo sluziti izmedju ostalog i da se prosiri il obnovi fond knjiga. Nekim cudom medjutim, svake godine sve vise knjiga fali koje su bile tu svakako, a o novim da ne govorimo.

Il drugi primjer, placanje internet usluga na fakultetu na kojem interneta uopce nije bilo godinama. A ne mozes se praviti mangup pa ne platiti jer ce ti se teta na studentskoj hladno osmijehnuti i reci-jedno manje u redu, prije cu popiti kafu.

Slicno i za ove kvaziumjetnike. Oni kojima fakat treba, ne dobiju nista od drzave (licno poznjem par primjer, sportisti nekadasnji, odustali od svega). Dobiju neka druga djeca, koja eto, kupe markirane krpice izgleda.

U normalnim i uredjenim drzavama, oke, ima smisla, naravno. U bosni, ima smisla jedino ako je u obliku stipendije (klix), prvo se dokazi da si talent, umjetnik, sta vec da si, pa i na skolskom takmicenju ako nema vec dje bez para, pa onda mu daj pare. Kao i redovne inspekcije svih ustanova u sta se uopce trose te pare.

Nije tema, al hajd. Nako velim. Ne kazem da sam upravu nit da su primjeri bas adekvatni za ovo o cemu govorimo, al posluzice svrsi. Jednostavno velim, za sta god da se daju pare-zavrse nedje deseto. Mozda fakat ne bi bilo lose neke stvari bar privremeno preokrenuti, pa ispocetka krenuti.

Al dobro, fakat se slabo razumijem u ovo, ne znam ni sto pisem.
5 0 5

#847 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

Niemand wrote:
piupiu wrote:
Sve je to tako i upravu si, al bez uvrede, u bosni je to naprosto ubleha o podrzavanju kvazikulture/umjetnosti i nista vise.

Npr., ja na fakultetu svake godine na upisu placam biblioteku. To bi navodno trebalo sluziti izmedju ostalog i da se prosiri il obnovi fond knjiga. Nekim cudom medjutim, svake godine sve vise knjiga fali koje su bile tu svakako, a o novim da ne govorimo.

Il drugi primjer, placanje internet usluga na fakultetu na kojem interneta uopce nije bilo godinama. A ne mozes se praviti mangup pa ne platiti jer ce ti se teta na studentskoj hladno osmijehnuti i reci-jedno manje u redu, prije cu popiti kafu.

Slicno i za ove kvaziumjetnike. Oni kojima fakat treba, ne dobiju nista od drzave (licno poznjem par primjer, sportisti nekadasnji, odustali od svega). Dobiju neka druga djeca, koja eto, kupe markirane krpice izgleda.

U normalnim i uredjenim drzavama, oke, ima smisla, naravno. U bosni, ima smisla jedino ako je u obliku stipendije, prvo se dokazi da si talent, umjetnik, sta vec da si, pa i na skolskom takmicenju ako nema vec dje bez para, pa onda mu daj pare. Kao i redovne inspekcije svih ustanova u sta se uopce trose te pare.

Nije tema, al hajd. Nako velim. Ne kazem da sam upravu nit da su primjeri bas adekvatni za ovo o cemu govorimo, al posluzice svrsi. Jednostavno velim, za sta god da se daju pare-zavrse nedje deseto. Mozda fakat ne bi bilo lose neke stvari bar privremeno preokrenuti, pa ispocetka krenuti.

Al dobro, fakat se slabo razumijem u ovo, ne znam ni sto pisem.
upravo je o tome i rijec. nekada smo se brinuli oko toga. danas je sve kao u tvojoj fakultetskoj biblioteci.
piupiu

#848 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

Niemand, pa, sve si u pravu. Na stvari je jedan veliki javašluk na sve strane. Srediće se to, polako. :)

Nego, kad gledaš iz ptičije perspektive, narod se mora brinuti za svoju kulturu, inače, mrka kapa. Ja se, na pr, slažem po pitanju Zemaljskog muzeja - da se svjetska praksa nikako ne poklapa sa načinom na koji je do sada radio naš muzej, da se principi kreativnosti i privlačenja publike nisu još naučili. Čak sam čula da im je neki austrijski muzej nudio 300,000KM da rade zajedno neke programe i da ih oni nisu htjeli uzeti, ne znam iz kojih razloga. Ne znam ni da li je tačno. Ali, sam 100% zato da Muzej mora postojati i mora biti otvoren.

A, da uhljebluka ima i u kulturi, ima, sigurno. Samo polako, korak po korak. Ja sam žešći optimista, generalno, ne predajem se bez borbe. :lol:
stranacc

#849 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by stranacc »

Joj ovo kad se cita da se covjek rasplace od tuge za yebenom yugoslavijom.
Vama u sarajevu mozda i jeste bilo dobro , dobijali ste i stanarska prava i asfalt i vodu i kulturu i sve ostale kurce palce.
U mom selu pak je bilo totalno kontra.
Porez se placao redovno..
Ali od drzave se dobijao kurac.
Kad se radio put bio je lokalni samodoprinos, vodovod> lokalni samodoprinos, tj plati pa se klati
Kad se razvodila struja ma lokalni doprinos. Sve i jedan kurac kad se radio bilo je iz svog dzepa.
Eh sad sto je stari morao ici 150 km na posao je drugi par cipela o razvijenosti yuge.
Sto benzina nije bilo na pumpama kriv je bio kapitalizam, sto kahve nije bilo opet kapitalizam, secera, ulja , kurca palca... Pa nista nije bilo jebote.
Jedino se pjevalo. Pjevali smo ko mahniti, i kad treba i kad ne treba.

Onda pocnete o kulturi u jugoslaviji.
Mpopisam se ja na kulturne radnike na budzetu.
Vele kako je na zapadu...aha citav holivud na drzavnoj sisi.
Kulturiraj se i pokazi vrijednos , samim time ces i zaraditi.
Ja sad trebam placati dini merlinu da se on bavi kulturom. Izvini dino merline al boli me kita i za tobom i t ojom pjesmom.
Trebam placati sulji mujicu da bude pisac... Boli me taki za tvojim knjigama napisi knjigu da valja i prodaj i zivi od toga. Kultura je kurac , sve go uhljeb.
Cuj radnici mu slusali filharmoniju...
O jebote sta se ondje ima slusati. Skripe vrata i skripe. I sad ja od trebam prodati mlijeko i kajmak da bi taj mogo svirati u filharmoniji.
Da se narodu svidjala ta vasa kultura nebi trcali da plate ceci da joj gledaju guzove , isli bi na ta vasa kulturna sranja.

Cak je i ovaj kazaz Kultura , yebote.
Yebala vas vasa yugoslavija pacenici.
Niemand

#850 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Niemand »

Nije toliko ni crno vala, ima lijepih primjera, samo nisu bas medijima zanimljivi pa ih ni ne spomenu. Razne ambasade redovno odrzavaju knjizevne veceri.

Nije toliko crno. Sivo je. :D
Post Reply