5 0 5 wrote:[
opet, kakva je razlika? pioniri su bili nesto pozitivno u drustvu. nismo se razdvajali po imenu. nije bilo diskrimininacije. ucio si vrijednosti za buducnost. da trebas biti "vrijedan i dobar drug". negativna stvar jeste bila doktrinacija. stalno podsjecanje i velicanje nob-a, komunisticke partije i tita. ali u cemu je razlika? danas djecu podijele po nacionalosti. doktriniraju ih religijom. ukazu im od malih nogu koga trebaju mrziti i koga se treba bojati. prostor je postao klaustrofobican. ja sam imao cijelu jugoslaviju. osjecao sam se kao bosanac. znao sam za svoje podrijeklo. danasnja djeca zive u mikro svijetu. uceni da se boje, da mrze, da se odvajaju. da se lopovluk nagradjuje a trud i posten nacin je za luzere. ne treba nam istorija. kultura. umjetnost. sport. daj nam shopping centara, pjevackih takmicenja i kladionicu u svakom cumezu. ti danas, kao odrastao covjek se ne smijes uputiti 10km od sarajeva. ne smijes ostaviti auto na ulici. ne smijes pustiti to isto dijete samo od kuce do skole.
moji prijatelji iz osnovne skole su bili goran, strahinja, emir, admir, srecko, alen. dijelili smo se po muzici koju smo slusali. klub za koji smo navijali. danas su svi nabrojani posteni ljudi. skolovani. nisu ksenofobicni nacionalisti. i svi jos uvijek zive u sarajevu. mozda za to trebamo zahvaliti bivsoj drzavi koja nam nije nudila kic i kockarnice. nije ohrabrivala kriminal, lopovluk i nasilje. danas ne smijes pogledati dijete od 16 godina poprijeko, jer nikad ne znas hoce li te upucati na pravdi boga. moram 6 puta pogledati prije nego predjem ulicu na zeleno da me neko ne bi zgazio ko psa.
Naravno, u skolama te nisu ucili koje je ko nacije. Ali zato kod kuce. Tebe tvoji mozda nisu, ne znam, mene moji roditelji nisu. Ali neku drugu djecu jesu.
Otkud to nacionalno osvjescenje krajem 80-ih?
Otkud takozvano "Hrvatsko proljece" 1971?
Otkud famozni memorandum SANU iz 1986?
Otkud odjednom tolika mrznja koja je eskalirala do krvoprolica, masovnih grobnica, genocida, koncetracionih logora?
Kako to da bukvalno preko noci moj skolski drug Stojan sjeti se da je Srbin pocne mrziti nas koji smo Muslimani, a mi ga od njegovih Srba branili?
Otkud odjednom da najveci clanovi KPJ pocnu ici u dzamiju i to hajde da su postali vjernici, nego odjednom i neke vodje nekakvih nacionalnih stranaka.
I ne kazem da sada postoje torovi, da se gaji ta mrznja prema ljudima druge nacije a ni rat nije tako davno zavrsen, ako je uopste zavrsen. Bar danas te niko ne laze o bratstvu i jedinstvu, sad budi sta hoces, ako hoces drzi se svog tora i mrzi druge ili druzi se sa svima i mrzi nekog zbog toga sto je papak i supak, makar ti bio i rod najrodjeniji. To je danasnja stvarnost ali je i stvar izbora. Ona nije lijepa ali nije nemoguce da ce se i promijeniti no za to treba vremena. Danas je narod bez ikakve nade, omladina bez ikakve perspektive i jednog dana ce bas kao i ti isti pioniri, samo na drugi nacin, reci "Hej, pa u picku materinu, zar mi zivot mora propadati zbog toga sto cu mrziti druge?"
S druge strane, onog dana kada sam ja postao pionir, davne 1985, niko mi nije rekao sta to znaci. Bio sam totalno zbunjen, gledao sam sta drugi rade, dali su mi plavu kapicu, svezali crvenu maramu, polozio zakletvu od koje pola nisam razumio ali hajde... Kasnije u skoli su mi objasnili sta se sve pod tim podrazumijeva, da ne spominjem ona ucenja u predmetu "priroda i drustvo" gdje se za 2. razred uci o zasjedanju u Jajcu 1943 godine, AVNOJ, AFZ, ZAVNOBiH....what a fuck?! Who need this?
Prikazuju nam na TV-u kaubojske filmove, americke serije tipa "Dinastija" i "Dallas" a ovamo u skoli nam pricaju o trulom kapitalizmu i divljem zapadu.
Sad hodza uci o tome kako se treba davati zekat i sadaka, ljudi nikada siromasniji a hodze i reis sve bogatiji. Grade dvorce, voze Mercedese. Grade se dzamije na svakom cosku ali kad snijeg zapada ili pocnu poplave - niko da zbrine one koji ostanu bez krova nad glavom makar u te dzamije. Je li to biti musliman, vjernik?