Poenta ove teme je: "ja se zaposlio ovdje"jefferson wrote: Glupa pitanja? Pa evo jedno glupo pitanje:
Slike koje ti postavljas stvaraju lazno stanje u OS BIH. Koja je poenta onda tih slika? Prosle godine jedan helikopter nije letio tokom poplava jer se nije nabavio dio od 40 dolara. Pilotima se smanjuju plate, ali eto ti stavljas slike po kojima mi imamo vrlo jebenu avijaciju.
Druge drzave nam doniraju uniforme, jer nemamo para ili drzava nece da kupi te uniforme. Od 13 generala, niti jedan nije iz avijacije, sto dovoljno govori o ozbiljnosti.
Pa eto, glupo pitanje, de objasni kakve veze slike imaju sa sumornom stvarnoscu OS BiH?
Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#826 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
-
archi_a
#827 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
Vidi Thomas, najbolje bi bilo da ovdje otvorimo topic i da jebemo svima od do, da seremo samo o negativnim stvarima, da kukamo kako nam je sve u totalnom shit-u.... Kao da nema dovoljno pljuvača i "veoma pametnih" na ovom forumu koji kao sve znaju, jel tako ?
Na dijelovima ove teme bilo je i konstruktivnih rasprava i nekih loših prepiski i provokacija. Niko nikome ne može zabraniti da se postavi i zauzme stav koji želi zauzeti. Evo ti, npr. umjesto da započneš neku konstruktivnu temu i priču, izabrao si da startuješ provokacijom.
Ok, no problem (što bi rekao bosanac sa trenutnom adresom u SAD-u). Kao da mi ne znamo da nam ne teče med i mlijeko. Kao da ne znamo da nam piloti lete u kantama, kao da ne znamo da razni lobiji rade na tome da potpuno unište avijaciju u BIH... To je svakodnevna borba sa vjetrenjačama u našoj zemlji. Ima dosta loših stvari ali ima i dobrih. Jedan od primjera je da naši piloti helikoptera mogu i izvode operacije na kantama i da to rade najbolje na svijetu. Rade ono što niko lud, ni u najluđim snovima ne bi prihvatio da uradi na starim mašinama. Šta će tek biti kada dođu bolje,jače, novije mašine ?
Drugi primjer je da naši vojnici u bilo kojoj misiji u koju odu, budu ocijenjeni veoma visokim ocjenama, što zbog naše snalažljivosti, što zbog iskustva kojeg su dobili tokom rata ili su to iskustvo usvojili od svojih kolega koji su sada ratni veterani.
S druge strane, tokovi integracija neminovno vode ka cilju. Uvode se novi standardi i može biti samo bolje i organizovanije. To je u konačnici neminovnost koja će se desiti, bez obzira na razne opstrukcije koje ponajviše dolaze iz manjeg entiteta u Bosni i Hercegovini. OS BiH će svakim danom biti organizovaniji, profesionalniji i spremniji, htjeli to neki ili ne.
Čak i ovakve snage, uz ovolike opstrukcije su spremne reagovati i dati svoj doprinos, da li u pomoći lokalnim strukturama, da li u mirovnim misijama ili u konačnici, u odvraćanju od potencijalne opasnosti izazivanja nekog oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini. Čak i samo polovina pripadnika OS BiH je u stanju to uraditi. U vremenu koje dolazi može biti samo bolje, gore sigurno ne može i neće biti. LP
P.s. bato ..... u skokovima
P.s.2 Evo vidiš Jeff, još jedan od razloga da ide ka boljem u OS BiH je da dušmani grizu svoj shupak od muke.
Na dijelovima ove teme bilo je i konstruktivnih rasprava i nekih loših prepiski i provokacija. Niko nikome ne može zabraniti da se postavi i zauzme stav koji želi zauzeti. Evo ti, npr. umjesto da započneš neku konstruktivnu temu i priču, izabrao si da startuješ provokacijom.
Drugi primjer je da naši vojnici u bilo kojoj misiji u koju odu, budu ocijenjeni veoma visokim ocjenama, što zbog naše snalažljivosti, što zbog iskustva kojeg su dobili tokom rata ili su to iskustvo usvojili od svojih kolega koji su sada ratni veterani.
S druge strane, tokovi integracija neminovno vode ka cilju. Uvode se novi standardi i može biti samo bolje i organizovanije. To je u konačnici neminovnost koja će se desiti, bez obzira na razne opstrukcije koje ponajviše dolaze iz manjeg entiteta u Bosni i Hercegovini. OS BiH će svakim danom biti organizovaniji, profesionalniji i spremniji, htjeli to neki ili ne.
Čak i ovakve snage, uz ovolike opstrukcije su spremne reagovati i dati svoj doprinos, da li u pomoći lokalnim strukturama, da li u mirovnim misijama ili u konačnici, u odvraćanju od potencijalne opasnosti izazivanja nekog oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini. Čak i samo polovina pripadnika OS BiH je u stanju to uraditi. U vremenu koje dolazi može biti samo bolje, gore sigurno ne može i neće biti. LP
P.s.2 Evo vidiš Jeff, još jedan od razloga da ide ka boljem u OS BiH je da dušmani grizu svoj shupak od muke.
-
krater
#828 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
archi_a wrote:Vidi Thomas, najbolje bi bilo da ovdje otvorimo topic i da jebemo svima od do, da seremo samo o negativnim stvarima, da kukamo kako nam je sve u totalnom shit-u.... Kao da nema dovoljno pljuvača i "veoma pametnih" na ovom forumu koji kao sve znaju, jel tako ?
Na dijelovima ove teme bilo je i konstruktivnih rasprava i nekih loših prepiski i provokacija. Niko nikome ne može zabraniti da se postavi i zauzme stav koji želi zauzeti. Evo ti, npr. umjesto da započneš neku konstruktivnu temu i priču, izabrao si da startuješ provokacijom.Ok, no problem (što bi rekao bosanac sa trenutnom adresom u SAD-u). Kao da mi ne znamo da nam ne teče med i mlijeko. Kao da ne znamo da nam piloti lete u kantama, kao da ne znamo da razni lobiji rade na tome da potpuno unište avijaciju u BIH... To je svakodnevna borba sa vjetrenjačama u našoj zemlji. Ima dosta loših stvari ali ima i dobrih. Jedan od primjera je da naši piloti helikoptera mogu i izvode operacije na kantama i da to rade najbolje na svijetu. Rade ono što niko lud, ni u najluđim snovima ne bi prihvatio da uradi na starim mašinama. Šta će tek biti kada dođu bolje,jače, novije mašine ?
![]()
-
jefferson
#829 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
Okreces vodu na svoj mlin. Ja nisam nista rekao o vojnicima, nego o tome kako se macehinski drzava ponasa prema OS BiH. Stoga to nije provokacija. Ako neko kaze da gdje ima dima ima i vatre, a ti mislis drugacije, onda to nije provokacija. Kada si rekao da mogu postaviti "glupo pitanje" apriori si zakljucio da ja znam manje ili ne znam kao ti.archi_a wrote:Vidi Thomas, najbolje bi bilo da ovdje otvorimo topic i da jebemo svima od do, da seremo samo o negativnim stvarima, da kukamo kako nam je sve u totalnom shit-u.... Kao da nema dovoljno pljuvača i "veoma pametnih" na ovom forumu koji kao sve znaju, jel tako ?
Na dijelovima ove teme bilo je i konstruktivnih rasprava i nekih loših prepiski i provokacija. Niko nikome ne može zabraniti da se postavi i zauzme stav koji želi zauzeti. Evo ti, npr. umjesto da započneš neku konstruktivnu temu i priču, izabrao si da startuješ provokacijom.Ok, no problem (što bi rekao bosanac sa trenutnom adresom u SAD-u). Kao da mi ne znamo da nam ne teče med i mlijeko. Kao da ne znamo da nam piloti lete u kantama, kao da ne znamo da razni lobiji rade na tome da potpuno unište avijaciju u BIH... To je svakodnevna borba sa vjetrenjačama u našoj zemlji. Ima dosta loših stvari ali ima i dobrih. Jedan od primjera je da naši piloti helikoptera mogu i izvode operacije na kantama i da to rade najbolje na svijetu. Rade ono što niko lud, ni u najluđim snovima ne bi prihvatio da uradi na starim mašinama. Šta će tek biti kada dođu bolje,jače, novije mašine ?
![]()
Drugo, tebi ako se ne svidja gdje ja zivim je TVOj a ne moj problem. Ne kontam sto je to problem, ali jbg, kod nas sve moze.
Tvoj pristup ovome je hajmo govoriti o dobrim stvarima (npr. kako su nasi vojnici snalazljivi u misijama, ali se ne spominje da svi koji idu u misjie idu zbog toga da malo isplivaju iz finansijskog ponora u kojem zive). Ne spominje se ovdje da su nasi vojnici otisli u misiju u Afganistanu jedne zime bez zimskih jakni, pa im danski kontigent davao jakne da se ne smrznu. Ali zato je tema puna slika nasih vojnika u Afganistanu, covjek bi rekao: kakva je ovo vojna sila? Vojna sila cijia logistika zavisi od drugih drzava, koji ce biti zadnji u evakuaciji u slucaju nekog belaja, jer nemamo helikoptere za izvlacenje, logistiku itd. Da smo mi ozbiljna vojska, ne vazno kolka, mi bi imali u Afganistanu 2-3 helikoptera koji bi bili na usluzi nasim vojnicima prvenstveno, pa onda ostalima. To nije samo pitanje gradnje kapaciteta, nego i diplomatije.
Hocu ti reci, vojnici nisu problem, jer tvoj post govori o vojnicima. Problem je drzava, koja ima OS samo zato sto stranci to traze (inace bi svi nasi politicari, ne samo Dodik, vrlo rado da imaju homogenu vojsku za svoje potrebe). Upravo zbog toga, OS zivotari, ne lete oni na kantama, ali se helikopteri odrzavaju vise zbog entuzijazma a ne zato sto ima raspolozivih sredstava. Imamo ministricu odbrane koja veze nema sa svojim poslom (osim kada su nabavke u pitanju), a tokom poplava su nam morali priteci u pomoc i HR, Austrijanci i SLovenci. Hvala njima, ali koliko para ova drzava trosi mi smo mogli imati 2/3 helikoptera u letnom stanju (sto je standard), mogli smo do sada kupiti i Air Traktore za gasenje pozara.
Hocu reci, fino je o dobrim stvarima pricati, ali probleme ne treba pod tepih gurati, samo da bi se osjecali bolje. OS ne sluze za promociju i lijecenje psiholoskih problema gradjana, nego za sluzbu tim gradjanima.
-
archi_a
#831 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
Druže, izvoli i pričaj o problemima koje imamo, niko ne brani.
Samo navedi izvor, da se i ostali mogu upoznati i referirati na to.
Apropo glupog pitanja, referirao sam na tvoj ulet i insinuacije na slikovnicu. LP i uživaj u slikama, raspravljaj o stanju u OSBiH, tvoj izbor.
Apropo glupog pitanja, referirao sam na tvoj ulet i insinuacije na slikovnicu. LP i uživaj u slikama, raspravljaj o stanju u OSBiH, tvoj izbor.
-
jefferson
#832 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
Ako tebi treba izvor da su nasi isli bez jakni u Afganistan, onda jaro moj slabo pratis vijesti, a jos manje znas o OS BiH.archi_a wrote:Druže, izvoli i pričaj o problemima koje imamo, niko ne brani.Samo navedi izvor, da se i ostali mogu upoznati i referirati na to.
Upravu si, drzi se slika.
-
archi_a
#833 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
Sad si malo drzak.
-
archi_a
-
prog321
#835 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
Vrednujem tvoj rad Archi. Svaka cast. Samo nastavi. 
-
Nuken
#836 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
Ovo da su nam morale priteći druge zemlje u poplavama je normlano i za zemlje koje obiluju SAR timovima,"first responderima",vojskom i rezervnim sastavima,kojekavim agencijama,helikopterima,amfibijama,avionima,dronovima sa termo i IC kamerama...a ne za jednu Bosnu kojoj je glavni spašavatelj Hamo s lađom,od Ese mali iz komšiluka.Kad smo već kod dronova,govorilo se da ih ima brigada taktičke podrške?
Samo nastavi archi

Samo nastavi archi
-
archi_a
-
archi_a
-
junior3
-
archi_a
#846 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
Dašta da je Manjača.
Poligon oružanih snaga Bosne i Hercegovine.
-
archi_a