mentalne barijere u mostaru

Post Reply
dobar osjecaj

#826 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by dobar osjecaj »

Sinapsa wrote: Tako da je meni pun kurac homosapijensa, njegovih podjela i njegove zlobe za dva zivota....Gdje god da se okrenes rat, teror, atentat, brutalne podjele, kriza identiteta, nepravda, bol, genocid, treci svjetski rat, prvi muslimanski svjetski rat, planeta majmuna, ekonomska kriza, ovaj uvrijedio poslanika, onaj uvrijedio slobodu govora, masivno krsenje ljudskih prava.... ako hoces nastavi...
Tebi i vecini koliko-toliko normalnih i zdravih ljudi koji zele zivjeti izmedju svih ovih sranja koja si nabrojao.

Potrebe i apetiti za ovakvim licnim promocijama i koristenjem ovog prostora za usrane "nicija zemlja" parabole i serviranje ogavno opsteprihvacenih predrasuda o svim nasim mostarima su proizvod relativno novog trzista rada na kojem se daleko veci novac vrti oko temeljitog unistavanja svake osnove za ostvarivanjem ljudskih prava, nakon cega slijedi agresivna promocija tih istih otetih usiljenih ljudskih prava.

Sve je uglavnom pitanje licne zarade na racun dobro isprobanih recepata nametnutih preseravanja ili da se ne zanosimo i ne pripisujemo previse pameti nekim domacim zivotinjama - pitanje ciste gluposti, neznanja i odsustva bilo kakve odgovornosti i kritickog promisljanja bilo cega.
Bodkin

#829 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Bodkin »

mO k3 wrote:@skijas razumijem ja to ,hajde recimo dijete ,ali to dijete je za 1, 2 , 3 godine punoljetan jeli onda dijete???
Necu da kazem da mu je mozak ispran , da je izmanipulisat , nego je tako odgojen .
Neka se zahvali okolini u kojoj odrasta/o
Pa vidi moke, to ja isto kazem za tebe samo sto ti nisi vise dijete.

A da hocu nasao bi hiljade ovakvih medju sva tri naroda. Dakle malog ne treba razapeti ali ovo nazadno razmisljanje treba fakturisati majmunima na vlasti
Liska

#830 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Liska »

Sinapsa wrote:
almir90 wrote:
Da se prisjetimo, poslušati ponovo prvih 20 sekundi. Ono "ne bih volio, i ne bih izlazio tamo gdje me uslužuje Bošnjak, ili ne daj Bože Bošnjak je gost". Ali, nije Ante to mislio, nije on fašista, on zna po govoru, po kretanju i MAJCI koju (Bošnjak) obuče, da prepozna Bošnjaka. Ali, nije Ante nacionalista, Bošnjaci su. :lol:

Doduše, nije Ante toliki fašista, koliko je samo obična debilčina.
@Almire,
preslusao sam sta je rekao...nema potrebe stotinu puta isturati djecakovo lice ni krivo ni duzno...ne bih to zelio nicijem djetetu a ni roditelju, pa bio mi i sami neprijatelj....
Ja mislim da mi isto gledamo a razlicito tumacimo i da tu nastaje problem. Ti slusas njegove rijeci i kontas vjerovatno rasista, mrzitelj Bosnjaka, ustasa, opasnost (mislim, potencijal je tu...okruzen je plodnim tlom za takav razvoj) ....nije da ti nesto ekstremno zamjerim, Bosnjaci najbolje znaju cijim zivotima je poplocan projekt Herceg-Bosna...

Znas, ja imam dva brata...Od nas trojice, ja sam najstariji...od najmladjeg stariji citavih deset godina...
Tamo u maju ´92, negdje u idilicnoj provinciji istocne Bosne, u 90-postotno Bosnjacima naseljenoj varosici (taj podatak nisam tada znao, niti mi je ikada bio bitan), u dubokim gumenim cizmama, sa crnim (nerazdvojnim) cesljom u ruci i zlatnim loknama u kosi, igrao se tako moj mali brat jednog toplog i suncanog majskog popodneva sa svojim prvim komsijom i vrsnjakom Novicom, a ja citao "roman" u nasem dvoristu na terasi ispod nadolazeceg grozdja i ko fol pazio na njega....odnosno njih dvojicu. Vazduh je tada vec mirisao na rat ali mislim da do tada nije bilo nikakvih konkretnih akcija u nasoj neposrednoj okolini, osim blokade svih puteva u grad, a time i blokadom putovanja u moju nadasve cijenjenu i voljenu matematicko-fizicko-racunarsku skolu....sta da ti kazem - simfonija u mojim mladjahnim usima i kratkoj pameti... :D

Odjednom, iz vedra neba, iz Novicine kuce izlijece njegova baka - ubij me, al´ne znam vise kako se zvala - energicno, rasirenih ociju i panicno urla: "Noviceeee!!! Jebooooo li ti on maaajkuuuu bozijuuuuu (valjda moj mali brat :D ), hocessssss da te Turcin zakoljeeeee (valjda onaj mali sa zlatnim loknama :D )!!!
Izgubih ti ja ravnotezu na onoj bijeloj plasticnoj stolici, na kojoj sam malo prije trazio ugodniji polozaj pripremajuci se na rasplet kaubojskog romana :D (jbg....đedo rahmetli je kriv, od njega sam ih krao :D ) i padoh na dupe u iscekivanju obligatorne pobjede Dok Holideja.... :D
Ubrzo skocih i krupnim koracima krenuh ka nisko prometnoj ulici da vidim ono, sta ce mi - pored ostalih sranja - do smrti u sjecanje uklesano ostati:
Dok sam se ja ubrzanim koracima priblizavao "mjestu zlocina" i hitro sticao uvid u stanje, baba iz dobrostojeceg dijela naseg prijeratnog drustva je vec brutalno safatala naseg malog Novicu citavom desnom sakom za njegovo lijevo uho i - zbog soka se ne sjecam njenih tacnih rijeci vise - uvlaceci petogodisnjaka u njegovo dvoriste, usput otkinula prut iz zbuna njihove baste, kojim ga je - jebavajuci mu zivotinjskim zvucima majku, tj. sopstvenu snahu - ubila Isusa u njemu, ne birajuci intenzitet i mjesto udaraca. Mene je iz soka i nevjerice otrgnuo bratov grcevit zagrljaj, njeznost njegovih rumenih obraza i tihi jecaj...
Nisam bio svjestan momenta kada se privio uz mene trazeci zastitu, al´ to je taj surovi trenutak razdvajanja ljudi i kreiranja "politickih realnosti".

Novica je nakon toga bio kondicioniran, da je druzenje sa Turcima opasno po zdravlje :D .. a ja sam kratko nakon toga, 28.06.1992. imao "srecu" biti zamalo ubijen, a 29.06. imao "zivotnu srecu" biti zamalo strijeljan (i danas se znam da tresem od prezivljenog straha i razocarenja). Nakon toga cu biti sretno (ovo je bez cinizma), kao stoka u prikolici kamiona, etnicki ociscen, nakon dobrovoljnog predavanja cjelokupne imovine vlastima bla,bla....znas vec.

Tako da je meni pun kurac homosapijensa, njegovih podjela i njegove zlobe za dva zivota....Gdje god da se okrenes rat, teror, atentat, brutalne podjele, kriza identiteta, nepravda, bol, genocid, treci svjetski rat, prvi muslimanski svjetski rat, planeta majmuna, ekonomska kriza, ovaj uvrijedio poslanika, onaj uvrijedio slobodu govora, masivno krsenje ljudskih prava.... ako hoces nastavi...

Kako i sam znas, budala ima dovoljno na ovoj maloj planeti...
Tako da ti predlazem da saslusas prvo ono dijete i od najbezazlenijeg razloga podjes..To je i humanije i jednostavnije.
Zasto ga unaprijed ismijavati i postavljati na stub srama u svoj toj njegovoj muci. To je totalno kontraproduktivno.
Ja sam ubijedjen da on nikoga nije htio uvrijediti, omalovaziti...Hajd´da je otvoreno velicao ustase, pozivao na zlocin....ali nije.
Dijete je opisalo samo svoj strah, tok svog opreza prema Bosnjacima.
Vjerovatno mu ga je neposredno okruzenje usadilo....Opisao je kako se ponasa i na sta obraca paznju kako bi izbjegao frku. mozda je kao dio neke navijacke skupine dozivio pokoju tucu, eventualno fasovao, pa sad gleda na sve strane i procjenjuje etnicku pripadnost.
Pa sta ako je provalio i neko sranje... Sto se tebi i meni zbog toga moraju gace od bijesa da tresu... da budes uvrijedjena mlada. Razoćaran.
Pa stoj iznad tog sranja. To mozes i stoički da saslusas.
Ti njemu ostavi otvorena vrata i razmisli o cemu se radi. A ako se dokaze kao totalni konj, onda radi sta hoces...

Svaka cast.
I onaj koji ne mrzi kad pročita ovolike stranice mržnje, šovinizma, urbanog rasizma bi zamrzio i sebe i druge. Ne treba nam Ante, svi smo mi Ante, sudeći barem po ovom forumu. Ali ako ćemo gledati i zaključivati samo po Anti i ovom forumu, napravićemo veliku grešku, jer ni Ante ni forum nisu pravo stanje stvari.
Bodkin

#831 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Bodkin »

palermo wrote:
Bodkin wrote:Jebote mediji razapeli malog. Cudo kako ovako politicare ne razapinju sve im jebem. Pola medija treba u zatvor poslati zbog sirenja mrznje
Ne znam treba li pola medija, ali autorica i producenti ovoga rada, bi trebali otići na sud. Postoji i UN Konvencija o pravima djece, i siguran sam da su to znali.

Maloljetnik kad siluje, ubije, ukrade nešto, stavljaju mu se inicijali a ne puno ime i prezime. Valjda sa razlogom. A nadam se da će te se složiti sa mnom da je gore ubiti, silovati ukrasti nego nešto izreći. Slika i prilika nedogovornosti kao modusa funkcionisanja ovoga društva.

A sva ova druga priča je priča koja se evo desetak godina vodi na ovom forumu. I nimalo drugačija od diskusija koje Hafiz vodi sa ovima sa k'o biva naše strane. I moram reći, ne baš mnogo interesantna
Vidi, ja neki dan radio nesto na ulici sto ce snimati i koristiti. Prije toga mi fino dali da potpisem da sam saglasan da sve sto kazem i urqdim smiju koristiti. Sumnjam da ovi to nemaju.

Ja sam vise govorio o namjernom odredjivanju toka emisije...da, nazadnost treba prozivati ali ne tako da se malii lincuje po netu.

A jos mi je smijesnije kako forumasi uzimaju moralni higg ground a pola ih gori od ante ukljucujuci i ono o tammnoputosti ( znas ona prica srbi tamnoputi, turci im jebali majke 500 godina :wink: )
cyprus

#832 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by cyprus »

FB TEKST/ Nino Zelenika: Priča o Anti je priča o nama

Po internet portalima u Bosni i Hercegovini i po susjednim zemljama ovih dana pravi viralni hit postao je mali Mostarac Ante, koji je postao posve nenadano i “reklamno lice” stanovite emisije “Perspektive”. Posljedično, ni raznorazni “komentatori” po društvenim mrežama nisu odolili i propustili priliku da kažu svoj stav o Anti, o Antinim pogledima na život u Mostaru, pritom osuđujući sve ono što je Ante izrekao. Rijetki su oni, koji su se usudili malo dublje analizirati uzroke i pogledati šire od par Antinih rečenica. Jedan od takvih je Mostarac Nino Zelenika, inače potpredsjednik Foruma mladih SDP-a Mostar. Njegov tekst prenosimo u cijelosti, bez ikakvih intervencija.

“Priča o Anti je priča o nama. Najviše je to priča o onima koji misle da s Antom nemaju ništa zajedničko. Smijanje Anti je kao smijanje Top Listi Nadrealista onomad. Nadrealisti su ismijavali nas, a mi smo se smijali njima – ne shvaćajući da se smijemo sami sebi. Ako mi ne vjerujete, pitajte 90-te. Danas se svi smijemo Antinim ‘teksturama kože’ taman kao da živimo u jednom zavidno uređenom društvu u kojem je Ante eksces, a ne pravilo. Ne znam za vas, ali meni Ante djeluje kao netko tko je dobro naučio zadano gradivo. Kao dijete ovog vremena, i – začudit ću vas – kao pravi Mostarac. Možda je jedina razlika između Ante i nas, Antina dječačka nevinost. Mi stariji smo dovoljno proračunati i dovoljno licemjerni da znamo što se govori pred kamerama, a što u društvu prijatelja. Recite mi da vi nikad niste sudjelovali u mostarskim ‘Vidi mu glave’ raspravama? Znamo mi reći kako izgleda podveleška glava i hod – garavi su k'o u Antinom opisu, a hodaju kao da nisu naučili po betonu hodati. Znamo i kako nam Škutori izgledaju – imaju kockaste glave poput BMW ‘kockica’ koje vozaju. Znamo mi i kako bosanski studenti u Mostaru izgledaju, a tek Bosanke. I to se sve tolerira, sve je to dio našeg lokalnog, južnjačkog kolorita. “Ma hajde, majke ti, zezamo se. Ne možeš to uspoređivati s Antom, ono je drugačije.” A kako je drugačije? Jer nismo to rekli pred kamerama. Jer nismo iskreni. Jer Podvelešci, Škutori, Bosanci i ini nisu nisu ljudi, i nemaju emocije, i nisu vrijedni poštovanja, a mi jesmo – jer smo Mostarci?

Priča o Anti nije samo priča o Mostaru, priča je to i o ovoj zemlji. I zato mi teško pada i iritira me kad me netko iz Sarajeva ili Tuzle tapše po ramenu i gleda kao sirotana koji živi u problematičnom gradu. Znate ono ‘Mostar grad-slučaj’. Kao udarac šakom u stomak dođe mi taj komšijski merhametluk kad netko objavi tekst pod naslovom “Ante, bujrum u Tuzlu”. Jer u Tuzli će se valjda žedan i gladan nakusati multikulturalizma koji u mom unesrećenom gradu-slučaju ne može. Vrijeđaš me, prijatelju. Vrijeđaš me jer tebi treba moj Mostar više nego meni tvoja Tuzla ili Sarajevo. Tebi treba da upreš prstom u nas i kažeš “Vidi njih, sirotani”. Treba ti to, jer dok smo god mi grad-slučaj, ti možeš održavati na životu svoju iluziju o tvom multikulturalizmu u gradu koji je dominantno grad pripadnika jedne nacije, a drugi i treći su tek tiha, poslušna manjina, dekoracija koju se kao božićni nakit izvadi kada treba okititi bor lažnog multikulturalizma: “I mi Hrvata i Srbina za suživot imamo.”
Trebaš znati da dok se god u Bosni i Hercegovini sve dijeli na troje, u Mostaru će se dijeliti na dvoje. Prema tome, Mostar je grad-slučaj u državi-slučaju. Ako želiš pomoći Mostaru, pomozi prvo sebi. Ne treba nama stanovnicima “grada-slučaja” tvoje sažaljenje i tvoj merhametluk. Nama treba da vi pometete ispred svog praga, pa će i nama ovdje biti lakše da pospremimo. Neka svatko pomete ispred svoga praga.

Vjeruj mi, nije u Mostaru sve tako kako izgleda kroz objektiv kamere ili kroz novinski stupac. Ima ovdje divnih ljudi i divnih priča. Ali one izgleda nisu nikome zanimljive. A i vaše oko je tromo za njih.
Ne vjeruješ mi? Jesi li gledao Perspektivu? Jesi li vidio i čuo onog malog genijalca Ivu? Ne sjećaš se koji je to. To je onaj koji je rekao: “Mostar se dijeli na one koji su na jednoj strani i one koji su na obje strane” To je vjerojatno najgenijalnija rečenica koju sam ikad čuo o današnjem Mostaru. Je li ti shvaćaš što je on učinio? Malac je razbio nacionalistički ‘mi-oni’ kôd! Razbio im je sistem. Tom su klincu narasla krila, on je preletio zidove nacionalizma. On je slobodan. U nacionalističkom sistemu koji ima pod kontrolom školstvo, medije, umjetnike i intelektualce, vjerske institucije, političare i kapital koji to sve održava na životu, pojavi se jedan takav ‘bistrić’ koji odbaci sve to što mu se servira, koji primjeti zid i koji se zapita: “A što je iza?”

Ipak, većina nije opazila taj biser. Mediji nisu puni Ive. Nama je zanimljivije valjanje u blatu. Bitno je dokazati svoju veličinu tako što ćeš uniziti drugog. Slabijeg. Ugodno je ušuškati se u masu i zapaliti baklju, dodati svoj plamičak u lomači za Antu.

I zato kažem da je priča o Anti priča o nama. Ante nam je pokazao da s nama nešto nije u redu. Naopaki smo, a ne želimo se mijenjati. Društvo smo koje se više voli utopiti u kolektiv umjesto prihvatiti osobnu odgovornost. Ne želimo raditi na sebi. Zaostali smo. Imamo krive prioritete. Negativni smo. Prestali smo sanjati, prestali smo se nadati. U depresiji smo. Malodušni smo. I nadasve cinični. Slijepi i nijemi na lijepo. Žedni i gladni lošeg i goreg.

Može li nam ova priča svima poslužiti kao dijagnoza? Hoćemo li napokon upaliti zvono i crveno svjetlo za uzbunu i početi raditi na sebi? Nemojmo trošiti energiju na krive stvari. Hoćemo li spustiti baklje i ugasiti lomaču za Antu. Hajmo malo manje biti mi? Hajmo malo više biti Ivo?”

Autor: Nino Zelenika
daddy-kool

#833 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by daddy-kool »

Bodkin wrote: Dakle malog ne treba razapeti ali ovo nazadno razmisljanje treba fakturisati majmunima na vlasti
...
A jos mi je smijesnije kako forumasi uzimaju moralni higg ground a pola ih gori od ante ukljucujuci i ono o tammnoputosti ( znas ona prica srbi tamnoputi, turci im jebali majke 500 godina :wink: )
:thumbup:

Ideje o nekoj "rasnoj čistoći", inače nazadne i neprimjerene modernim shvatanjima, na Balkanu su tako promašena priča. Njihova funkcija može biti samo ona kao što je bila u nazi Njemačkoj, ništa konstruktivno u tome nema.
neretvanac

#834 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by neretvanac »

Nista cudno.
Ovdje jos uvijek ima masa ljudi koji 'nisu bili na drugoj strani', a i masa roditelja koji djeci pricaju da 'tamo nemaju sta trazit'. Na obje strane. Cijeli zivot sam proveo u Mostaru i ne mogu reci jel zalim zbog toga ili mi je drago. Bas me zanima koliko ima mjesanih veza/brakova poslije rata.
HM 2011

#835 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by HM 2011 »

Ona nije legitimna jer se slikala u Begovoj džamiji.... ! (za svako rješenje moguće je pronaći problem)
mO k3

#836 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by mO k3 »

HM 2011 wrote:
Ona nije legitimna jer se slikala u Begovoj džamiji.... ! (za svako rješenje moguće je pronaći problem)
doticna dosla na tobe .. a koliko me cini od prije par godina imala je drugacije pisanje
Banksy

#838 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Banksy »

Ovo neki učenik pisao ...?
kamen spoticanja

#839 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by kamen spoticanja »

Banksy wrote:
sto?
nije gramaticki ispravno?
ili ti se ne uklapa u koncept " nije anto kriv,kriv je soros" ?
Banksy

#840 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Banksy »

kamen spoticanja wrote:
Banksy wrote:
sto?
nije gramaticki ispravno?
Nisam obraćala pažnju, ali izgleda kao da ga je pisao neki dječak.
edit: Nermin Spahić je ko?
Altsa

#841 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Altsa »

ne znam zasto je sopta pocela da burgija drugu pricu jer je do juce jela govna kao i ovaj ante. al haj dobro je da je dosla pameti.pa makar i sada.
daddy-kool

#842 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by daddy-kool »

Image
ultima_palabra

#843 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by ultima_palabra »

Altsa wrote:
ne znam zasto je sopta pocela da burgija drugu pricu jer je do juce jela govna kao i ovaj ante. al haj dobro je da je dosla pameti.pa makar i sada.
Zavisi ko ponudi više... vratila se u tabor Soroševaca :mrgreen: Prije 3-4 godine ovi "domoljubi" bolje plaćali...
Banksy

#844 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Banksy »

Žao mi je što je ne pamtim iz tog vremena.
Sve njeno što sam čitala zadnjih godina, potpisala bih.
black

#846 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by black »

Image
Stjui

#847 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Stjui »

na stranu sva hipi priča o krivici društva,političara itd,mislim da bi trebalo privesti roditelje ovoga ante.neko ga je naučio da ovako priča i ti su opasniji. :(

Image
hizo ramidovic

#848 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by hizo ramidovic »

black wrote:Image
nisam znao da je vaha u mladosti imao brkove...
Point.

#849 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Point. »

Banksy wrote: Nisam obraćala pažnju, ali izgleda kao da ga je pisao neki dječak.
Nermin je crnac. Vidis po imenu a lako je uociti i konture lica insana sa tamnijim tenom. Nermin, that's my nigga.
Banksy

#850 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Banksy »

Point. wrote:
Banksy wrote: Nisam obraćala pažnju, ali izgleda kao da ga je pisao neki dječak.
Nermin je crnac. Vidis po imenu a lako je uociti i konture lica insana sa tamnijim tenom. Nermin, that's my nigga.
Gugl kaže, Nermin je ili zaista neki dječak ili ovaj ispod.
http://www.klix.ba/vijesti/svijet/imam- ... /130815006
http://www.klix.ba/vijesti/svijet/sud-u ... /140215038
Post Reply