Sinapsa wrote:almir90 wrote:
Da se prisjetimo, poslušati ponovo prvih 20 sekundi. Ono "ne bih volio, i ne bih izlazio tamo gdje me uslužuje Bošnjak, ili ne daj Bože Bošnjak je gost". Ali, nije Ante to mislio, nije on fašista, on zna po govoru, po kretanju i
MAJCI koju (Bošnjak) obuče, da prepozna Bošnjaka. Ali, nije Ante nacionalista, Bošnjaci su.
Doduše, nije Ante toliki fašista, koliko je samo obična debilčina.
@Almire,
preslusao sam sta je rekao...nema potrebe stotinu puta isturati djecakovo lice ni krivo ni duzno...ne bih to zelio nicijem djetetu a ni roditelju, pa bio mi i sami neprijatelj....
Ja mislim da mi isto gledamo a razlicito tumacimo i da tu nastaje problem. Ti slusas njegove rijeci i kontas vjerovatno rasista, mrzitelj Bosnjaka, ustasa, opasnost (mislim, potencijal je tu...okruzen je plodnim tlom za takav razvoj) ....nije da ti nesto ekstremno zamjerim, Bosnjaci najbolje znaju cijim zivotima je poplocan projekt Herceg-Bosna...
Znas, ja imam dva brata...Od nas trojice, ja sam najstariji...od najmladjeg stariji citavih deset godina...
Tamo u maju ´92, negdje u idilicnoj provinciji istocne Bosne, u 90-postotno Bosnjacima naseljenoj varosici (taj podatak nisam tada znao, niti mi je ikada bio bitan), u dubokim gumenim cizmama, sa crnim (nerazdvojnim) cesljom u ruci i zlatnim loknama u kosi, igrao se tako moj mali brat jednog toplog i suncanog majskog popodneva sa svojim prvim komsijom i vrsnjakom Novicom, a ja citao "roman" u nasem dvoristu na terasi ispod nadolazeceg grozdja i ko fol pazio na njega....odnosno njih dvojicu. Vazduh je tada vec mirisao na rat ali mislim da do tada nije bilo nikakvih konkretnih akcija u nasoj neposrednoj okolini, osim blokade svih puteva u grad, a time i blokadom putovanja u moju nadasve cijenjenu i voljenu matematicko-fizicko-racunarsku skolu....sta da ti kazem - simfonija u mojim mladjahnim usima i kratkoj pameti...
Odjednom, iz vedra neba, iz Novicine kuce izlijece njegova baka - ubij me, al´ne znam vise kako se zvala - energicno, rasirenih ociju i panicno urla: "Noviceeee!!! Jebooooo li ti on maaajkuuuu bozijuuuuu (valjda moj mali brat

), hocessssss da te Turcin zakoljeeeee (valjda onaj mali sa zlatnim loknama

)!!!
Izgubih ti ja ravnotezu na onoj bijeloj plasticnoj stolici, na kojoj sam malo prije trazio ugodniji polozaj pripremajuci se na rasplet kaubojskog romana

(jbg....đedo rahmetli je kriv, od njega sam ih krao

) i padoh na dupe u iscekivanju obligatorne pobjede Dok Holideja....
Ubrzo skocih i krupnim koracima krenuh ka nisko prometnoj ulici da vidim ono, sta ce mi - pored ostalih sranja - do smrti u sjecanje uklesano ostati:
Dok sam se ja ubrzanim koracima priblizavao "mjestu zlocina" i hitro sticao uvid u stanje, baba iz dobrostojeceg dijela naseg prijeratnog drustva je vec brutalno safatala naseg malog Novicu citavom desnom sakom za njegovo lijevo uho i - zbog soka se ne sjecam njenih tacnih rijeci vise - uvlaceci petogodisnjaka u njegovo dvoriste, usput otkinula prut iz zbuna njihove baste, kojim ga je - jebavajuci mu zivotinjskim zvucima majku, tj. sopstvenu snahu - ubila Isusa u njemu, ne birajuci intenzitet i mjesto udaraca. Mene je iz soka i nevjerice otrgnuo bratov grcevit zagrljaj, njeznost njegovih rumenih obraza i tihi jecaj...
Nisam bio svjestan momenta kada se privio uz mene trazeci zastitu, al´ to je taj surovi trenutak razdvajanja ljudi i kreiranja "politickih realnosti".
Novica je nakon toga bio kondicioniran, da je druzenje sa Turcima opasno po zdravlje

.. a ja sam kratko nakon toga, 28.06.1992. imao "srecu" biti zamalo ubijen, a 29.06. imao "zivotnu srecu" biti zamalo strijeljan (i danas se znam da tresem od prezivljenog straha i razocarenja). Nakon toga cu biti sretno (ovo je bez cinizma), kao stoka u prikolici kamiona, etnicki ociscen, nakon dobrovoljnog predavanja cjelokupne imovine vlastima bla,bla....znas vec.
Tako da je meni pun kurac homosapijensa, njegovih podjela i njegove zlobe za dva zivota....Gdje god da se okrenes rat, teror, atentat, brutalne podjele, kriza identiteta, nepravda, bol, genocid, treci svjetski rat, prvi muslimanski svjetski rat, planeta majmuna, ekonomska kriza, ovaj uvrijedio poslanika, onaj uvrijedio slobodu govora, masivno krsenje ljudskih prava.... ako hoces nastavi...
Kako i sam znas, budala ima dovoljno na ovoj maloj planeti...
Tako da ti predlazem da saslusas prvo ono dijete i od najbezazlenijeg razloga podjes..To je i humanije i jednostavnije.
Zasto ga unaprijed ismijavati i postavljati na stub srama u svoj toj njegovoj muci. To je totalno kontraproduktivno.
Ja sam ubijedjen da on nikoga nije htio uvrijediti, omalovaziti...Hajd´da je otvoreno velicao ustase, pozivao na zlocin....ali nije.
Dijete je opisalo samo svoj strah, tok svog opreza prema Bosnjacima.
Vjerovatno mu ga je neposredno okruzenje usadilo....Opisao je kako se ponasa i na sta obraca paznju kako bi izbjegao frku. mozda je kao dio neke navijacke skupine dozivio pokoju tucu, eventualno fasovao, pa sad gleda na sve strane i procjenjuje etnicku pripadnost.
Pa sta ako je provalio i neko sranje... Sto se tebi i meni zbog toga moraju gace od bijesa da tresu... da budes uvrijedjena mlada. Razoćaran.
Pa stoj iznad tog sranja. To mozes i stoički da saslusas.
Ti njemu ostavi otvorena vrata i razmisli o cemu se radi. A ako se dokaze kao totalni konj, onda radi sta hoces...