Stripovi

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
Vam

#826 Re: Stripovi

Post by Vam »

Da, svaka cast @Praetorious za prevod cim je strip izasao.
Ovaj lik redovno izbacuje video snimke o novim stripovima i na posljednjem upravo spominje ovaj, na 15:30

[yt]https://youtu.be/TyEUfrsgpls&t=1051s[/yt]

Nesto sam zeznuo sa linkom...
Praetorious

#827 Re: Stripovi

Post by Praetorious »

Link je OK, može se otvoriti a to je bitno.
Inače volim ovakve stripove, zanimljive, a bez 20 oblačića teksta na svakoj strani uz uvrnutu formatizaciju. Nepobjediva Red Sonja - serijal sam, Bogu dragom hvala, završio - mi je jela nerve kamarom teksta... kad moram ubaciti 15-20 i više layera teksta po strani, uz obilje boldiranih riječi - karaklteristika pojedinih US izdavača - onda mi se zgadi svijet i prelom me fizički izmori. Ovo je OK, 2-3 sata rada i gotov strip :-D
Nadam se da će ubrzo biti još nešto fino za uraditi, sve što imam su veliki projekti a za njih trenutno nemam ni vremena ni nerava... Čekam Aliena i Predatora, ostalo - šta se ukaže na netu :D
Vam

#828 Re: Stripovi

Post by Vam »

Jos jedan "francunezer", Potraga za Pticom vremena, interesantan za pobjeci nakratko u svijet fantazije. Ilustracije djeluju karikaturalno, ali samo na prvi pogled, u stvari veoma originalno. Strip nema neku ozbiljnu tematiku, ali sigurno nije namjenjen iskljucivo mladjim citaocima.

https://view-comic.com/the-quest-for-the-time-bird-tpb/

Image
Bloo
Globalna šefica

#829 Re: Stripovi

Post by Bloo »

Praetorious wrote: 13/10/2022 15:24 Link je OK, može se otvoriti a to je bitno.
Inače volim ovakve stripove, zanimljive, a bez 20 oblačića teksta na svakoj strani uz uvrnutu formatizaciju. Nepobjediva Red Sonja - serijal sam, Bogu dragom hvala, završio - mi je jela nerve kamarom teksta... kad moram ubaciti 15-20 i više layera teksta po strani, uz obilje boldiranih riječi - karaklteristika pojedinih US izdavača - onda mi se zgadi svijet i prelom me fizički izmori. Ovo je OK, 2-3 sata rada i gotov strip :-D
Nadam se da će ubrzo biti još nešto fino za uraditi, sve što imam su veliki projekti a za njih trenutno nemam ni vremena ni nerava... Čekam Aliena i Predatora, ostalo - šta se ukaže na netu :D
Mislis ovako? :D Inace je meni ovo neprevaziden (vizuelno) strip

Image
Bloo
Globalna šefica

#830 Re: Stripovi

Post by Bloo »

Vam wrote: 13/10/2022 09:25 Jedan covjek koji zasluzuje sve pohvale, Stevan Subić.
KAd smo već kod "naših".
Imao priliku da vidis ovo?

Image
Vam

#831 Re: Stripovi

Post by Vam »

Bloo wrote: 14/10/2022 10:08
Vam wrote: 13/10/2022 09:25 Jedan covjek koji zasluzuje sve pohvale, Stevan Subić.
KAd smo već kod "naših".
Imao priliku da vidis ovo?

Image
Iskreno ne, djeluje uznemirujuce interesantno. Morat cu malo preroviti net o ovome. Imas neku dodatnu info ili link?
Bloo
Globalna šefica

#832 Re: Stripovi

Post by Bloo »

Vam wrote: 14/10/2022 10:14 Iskreno ne, djeluje uznemirujuce interesantno. Morat cu malo preroviti net o ovome. Imas neku dodatnu info ili link?
Ja imam prvo izdanje, izaslo je i drugo prosireno.

https://www.knjizararoman.rs/knjige/knj ... vski-36572
https://www.goodreads.com/book/show/172 ... zni-le-evi

Mislim da sam kupila u Beogradu ili kod nas na sajmu knjiga...ne sjecam se davno je bilo.
Naravno nije "klasicni stil" i nema đevojki sa sisama, ali mi je simpa.
Vam

#833 Re: Stripovi

Post by Vam »

Bloo wrote: 14/10/2022 10:24
Vam wrote: 14/10/2022 10:14 Iskreno ne, djeluje uznemirujuce interesantno. Morat cu malo preroviti net o ovome. Imas neku dodatnu info ili link?
Ja imam prvo izdanje, izaslo je i drugo prosireno.

https://www.knjizararoman.rs/knjige/knj ... vski-36572
https://www.goodreads.com/book/show/172 ... zni-le-evi

Mislim da sam kupila u Beogradu ili kod nas na sajmu knjiga...ne sjecam se davno je bilo.
Naravno nije "klasicni stil" i nema đevojki sa sisama, ali mi je simpa.
:thumbup:
Kafkijanski po ovome dto vidim...

Image
Bloo
Globalna šefica

#834 Re: Stripovi

Post by Bloo »

Vam wrote: 14/10/2022 10:38 Kafkijanski po ovome dto vidim...
Malo me podsjetio na delicatessen film...
Vam

#835 Re: Stripovi

Post by Vam »

Bloo wrote: 14/10/2022 10:40
Vam wrote: 14/10/2022 10:38 Kafkijanski po ovome dto vidim...
Mene na ilustracije Dobrosava Zivkovica (morao sam proguglati ime, samo mi je stil bio prepoznatljiv), iz nekog razloga, iako njegovi nisu mracni, cak je radio ogroman broj stvari za djecu...

Image
Bloo
Globalna šefica

#836 Re: Stripovi

Post by Bloo »

Vam wrote: 14/10/2022 10:58 Mene na ilustracije Dobrosava Zivkovica (morao sam proguglati ime, samo mi je stil bio prepoznatljiv), iz nekog razloga, iako njegovi nisu mracni, cak je radio ogroman broj stvari za djecu...
Pratim BoB-a na FB, osim tog stila, čovjek razvaljuje i ostale. Prelistaj slike, ima svega pomalo
https://www.facebook.com/DobrosavBobZivkovic/photos

Image

Mada i dalje naviše voljem njegove "dječje" crteže sa humorom i političkom kritikom.
Vam

#837 Re: Stripovi

Post by Vam »

Bloo wrote: 14/10/2022 11:07
Vam wrote: 14/10/2022 10:58 Mene na ilustracije Dobrosava Zivkovica (morao sam proguglati ime, samo mi je stil bio prepoznatljiv), iz nekog razloga, iako njegovi nisu mracni, cak je radio ogroman broj stvari za djecu...
Pratim BoB-a na FB, osim tog stila, čovjek razvaljuje i ostale. Prelistaj slike, ima svega pomalo
https://www.facebook.com/DobrosavBobZivkovic/photos

Image

Mada i dalje naviše voljem njegove "dječje" crteže sa humorom i političkom kritikom.
:thumbup:
Hvala, spasit cu ovo iako nisam na fb. Meni su njegovi crtezi ostali u sjecanju jos iz Da puknes od smeha... i dan dan nekih fora se sjetim iz te knjizice, (novcanik, stari canik i nov' canik...) :-D
Praetorious

#838 Re: Stripovi

Post by Praetorious »

Još jedan lagani strip za odmor, ugodan za čitanje.
Za čitanje je potreban reader poput CDisplayEX, Honeyview, SumatraPDF ili bilo koji drugi program napravljen u zadnjih 5 godina.

Leonide Vampir 1 - Čudo u Vraninoj Glavi (2022) (Digital) (Praetorious-Release)
Leonide the Vampyr - Miracle at the Crow’s Head

Image

Malo, obalsko selo je dom običnih ljudi koji žive tihim i jednostavnim životima -- dok brodolom ne donese mali mrtvački sanduk i njegovog malog stanovnika među njih. Ono što započinje kao čudo ubrzo se pretvara u užas, u ovoj sablasnoj priči iz pera proslavljenog tvorca Hellboya Mike Mignola i uz crtež Rachele Arango (Mel the Chosen).

CBZ | 22 stranice | 12.8 MB
nles

#839 Re: Stripovi

Post by nles »

Vam wrote: 14/10/2022 10:58
Bloo wrote: 14/10/2022 10:40

Mene na ilustracije Dobrosava Zivkovica (morao sam proguglati ime, samo mi je stil bio prepoznatljiv), iz nekog razloga, iako njegovi nisu mracni, cak je radio ogroman broj stvari za djecu...

Image
Stilom malo podsjeca na Dubravka Matakovica.
Bloo
Globalna šefica

#840 Re: Stripovi

Post by Bloo »

nles wrote: 14/10/2022 14:02 Stilom malo podsjeca na Dubravka Matakovica.
Bobovi likovi su ipak malkice "ljepsi", od Matakovica sam imala traume ko dijete :D table su mu izlazile u nekim novinama...
Vam

#841 Re: Stripovi

Post by Vam »

Bloo wrote: 14/10/2022 15:35
nles wrote: 14/10/2022 14:02 Stilom malo podsjeca na Dubravka Matakovica.
Bobovi likovi su ipak malkice "ljepsi", od Matakovica sam imala traume ko dijete :D table su mu izlazile u nekim novinama...
Fakat, mislim da je bila Slobodna Dalmacija...
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#842 Re: Stripovi

Post by pici »

Image

7 epizoda, ima i nastavak al nisam nasao preveden, nije los strip.
nles

#843 Re: Stripovi

Post by nles »

Vam wrote: 14/10/2022 15:57
Bloo wrote: 14/10/2022 15:35

Fakat, mislim da je bila Slobodna Dalmacija...
Patak

Image

U BiH je izlazio do pred rat... paranodina situacija, na kiosku u jednoj reviji "Knindze", u drugoj Matakovicev "Cetnici pripravnici".
nles

#844 Re: Stripovi

Post by nles »

Praetorious wrote: 13/10/2022 13:44 Ovo se poavilo sinoć na netu, pa sam ga već zgotovio.
Za čitanje je potreban neki comic reader: CDisplayEX (ne obični prastari CDisplay!), Honeyview, SumatraPDF ili bilo šta drugo što se pojavilo u zadnjih 5 godina.
Ko voli nek' izvoli, ugodno čitanje :izet:

Prilazak 1 (od 5) (2022) (Digital) (Praetorious-Release)
The Approach

Image

Nova horror mini-serija u pet dijelova, dolazi nam iz ruku pisaca Jeremy Hauna (The Red Mother) i Jason A. Hurleya (The Beauty) i crtača Jesus Hervás (The Empty Man). Naslov u avijaciji znači "prilazak pred slijetanje".

Kad se aerodrom na kome rade Mac i Abigail nađe u sred zimske oluje, čine se očajnički napori da se pista osposobi za slijetanje putničkog aviona, iako nema uslova za smještaj putnika. Nedugo zatim, mali avion pada na auerodrom i pretvara se u buktinju. Nakon izvlačenja jedinog preživjelog, osoblje shvata zastrašujuću stvar: taj avion se vodio kao nestao punih 27 godina! Noćna mora počinje polako da se odvija među ljudima, olujom zarobljenim na aerodromu. Za one koji se plaše letenja... nije nebo ono koje zahtijeva strah... već ono što leži iza njega...

CBZ | 25 stranica | 23.6 MB

"File does not contain image data"
Praetorious

#845 Re: Stripovi

Post by Praetorious »

nles wrote: 14/10/2022 17:56 "File does not contain image data"
Nisam bez razloga napisao koji čitači podržavaju novije formate stripova. U pitanju je WEBP grafički format, ako nemaš nikakav noviji čitač stripova konvertuj ih u JPEG u svakom boljem pregledniku slika.
Bloo
Globalna šefica

#846 Re: Stripovi

Post by Bloo »

nles wrote: 14/10/2022 17:55 U BiH je izlazio do pred rat... paranodina situacija, na kiosku u jednoj reviji "Knindze", u drugoj Matakovicev "Cetnici pripravnici".
Taj stil na naslovnici me podsjeti na neku knjigu..neko je radio ilustracije mozda za neku knjige Ivane Brlic MAzuranic...ta zenska sa crnom kosom mi je poznata...
sustigle me godine..
Praetorious

#847 Re: Stripovi

Post by Praetorious »

Bože, kad se sjetim mladih dana i biblioteka, sve dječje knjige su imale ovakve ilustracije na koricama. Uvijek sam se pitao zašto su stavljali tako ružne crteže, skroz izobličene i lelujave, k'o da niko nije znao crtati. Ili su možda mislili da je taj stil primjeren "dječjem umu"...? Kako god, preferiram realističniji prikaz, čak i za "dječji um". Ali eto, tako su odlučili oni koji su odlučivali.
A ni u stripovima ne volim "psihodelični" pristup grafičkom izrazu, mada ne bježim od blago uvrnutih prikaza i sadržaja. Odrastao sam na Taličnom Tomu, Asterixu, Hogaru, Gaši i sličnim grafičkim stilovima. Ipak najviše preferiam dobro nacrtan strip - odlična radnja se podrazumijeva - npr. kao u većini Fra-Bel strip izdanja.
Bloo
Globalna šefica

#848 Re: Stripovi

Post by Bloo »

Praetorious wrote: 14/10/2022 23:58 Bože, kad se sjetim mladih dana i biblioteka, sve dječje knjige su imale ovakve ilustracije na koricama. Uvijek sam se pitao zašto su stavljali tako ružne crteže, skroz izobličene i lelujave, k'o da niko nije znao crtati. Ili su možda mislili da je taj stil primjeren "dječjem umu"...? Kako god, preferiram realističniji prikaz, čak i za "dječji um". Ali eto, tako su odlučili oni koji su odlučivali.
A ni u stripovima ne volim "psihodelični" pristup grafičkom izrazu, mada ne bježim od blago uvrnutih prikaza i sadržaja. Odrastao sam na Taličnom Tomu, Asterixu, Hogaru, Gaši i sličnim grafičkim stilovima. Ipak najviše preferiam dobro nacrtan strip - odlična radnja se podrazumijeva - npr. kao u većini Fra-Bel strip izdanja.
Nisu sve.

Pa djeca bi mozda slicno nacrtala, slobodnmo i neoptereceno formama...mozda je taj stil primamljiviji djeci jer vide svijet drugacije od nas.

Zavisi sta mislis pod "dobro ancrtan strip" - realisticne prikaze ljudske anatomije, okolisa, odjece, perioda?
Vam

#849 Re: Stripovi

Post by Vam »

Za razliku od one americke abominacije o Dylanu, evo par filmova gdje je Dylan, zaista Dylan, a tek Groucho u Vittima degli eventi (na zalost samo ovaj ima titlove od ova dva na yt). I naravno u DellaMorte DellAmore, Rupert Everett kao Dylan je najvjerodostojnija verzija iz poznatih razloga :)

DellaMorte DellAmore je "age restricted", ali ga mozete naci na kanalu Kaerbanogue na yt

https://m.youtube.com/c/Kaerbanogue
Vam

#850 Re: Stripovi

Post by Vam »

Nisam znao da je Keanu stvorio BRZRK...

Post Reply