+1MJAU - da wrote:Jednostavno. Činjenica da je siromašnim nacijama potrebna nada za bolje sutra. A niko tu nadu i ljepše sutra na onom svijetu ne nudi ko vjera. Skoro sam gledala jedan dokumentarac ljudi koji žive da prežive, dakle, rade za osnovne životne potrebe i ono malo ribe što ulove i prodaju ostave novac (godinama taj novac skupljaju) da odu na hodočaške.IcedMFEarth wrote:Uh al' ti iskirivi moju poentu. Bit je u tome da je najbogatijim zemljama religija najmanje bitna. Šta implicira šta, ne znam, ali to govori nešto. A Bosanci u Švedskoj žive lijepo jer im je Švedska omogućila. Ne pokušavaš me ubijediti da lijepo žive jer su napravili džamiju ?vatrogasac wrote: Onda si nam dao dezinformaciju da u Švedskoj i Švicarskoj nema više religije. A Bošnjaci tamo fino žive jer ne bi imali pare da kupe prostor za džamije. Jel' tako?
Bogatim nacijama takvo što je veoma strano.
Zašto je potrebna religija?
-
Klitemnestraaa
#826 Re: Zašto je potrebna religija?
-
Klitemnestraaa
#827 Re: Zašto je potrebna religija?
Religija mi u životu nije potrebna. Sama odlučujem za svoje odluke te snosim posljedice. Za mene je religija sredstvo manipulisanja masom. Usadjuje u ljudski id bespotreban strah.
- vatrogasac
#828 Re: Zašto je potrebna religija?
Ja sam religiozan. Koji su strahovi dio mog nesvjesnog?Klitemnestraaa wrote:Religija mi u životu nije potrebna. Sama odlučujem za svoje odluke te snosim posljedice. Za mene je religija sredstvo manipulisanja masom. Usadjuje u ljudski id bespotreban strah.
-
Edouard
#829 Re: Zašto je potrebna religija?
Jest, izvinjavam se! Upravu si!NIN wrote:ako cemo pravilno, onda je Eratosten.NIN wrote:Ti da ovo stvarno znas, pa kad te neko digne iz kreveta, govorio bi Erastoten, a ne nesto sto si procito na guglu...neimenovan.x wrote:Eratosthenes izmjerio obim Zemlje 1000 godina prije objave kurana.![]()
Idi lezi!znam, znam...i ja pijem.
Prvi cavinas koji je izvrsio naucni eksperiment i izzmjerio kolika nam je planeta!
ma koji naučni eksperiment? Šta je on tu probao?Prvi cavinas koji je izvrsio naucni eksperiment i izzmjerio kolika nam je planeta!
...nije dovoljno puno čitati, treba nešto i skontati.
- apsidejzi
#830 Re: Zašto je potrebna religija?
A ti ko biva tvrdis da je svedima lijepo samo zato sto su ateisti?IcedMFEarth wrote:Uh al' ti iskirivi moju poentu. Bit je u tome da je najbogatijim zemljama religija najmanje bitna. Šta implicira šta, ne znam, ali to govori nešto. A Bosanci u Švedskoj žive lijepo jer im je Švedska omogućila. Ne pokušavaš me ubijediti da lijepo žive jer su napravili džamiju ?vatrogasac wrote: Onda si nam dao dezinformaciju da u Švedskoj i Švicarskoj nema više religije. A Bošnjaci tamo fino žive jer ne bi imali pare da kupe prostor za džamije. Jel' tako?
- IcedMFEarth
#831 Re: Zašto je potrebna religija?
Uh al' i ti iskrivi moju poentuapsidejzi wrote:A ti ko biva tvrdis da je svedima lijepo samo zato sto su ateisti?IcedMFEarth wrote:Uh al' ti iskirivi moju poentu. Bit je u tome da je najbogatijim zemljama religija najmanje bitna. Šta implicira šta, ne znam, ali to govori nešto. A Bosanci u Švedskoj žive lijepo jer im je Švedska omogućila. Ne pokušavaš me ubijediti da lijepo žive jer su napravili džamiju ?vatrogasac wrote: Onda si nam dao dezinformaciju da u Švedskoj i Švicarskoj nema više religije. A Bošnjaci tamo fino žive jer ne bi imali pare da kupe prostor za džamije. Jel' tako?
Ja samo kažem da ima neka veza između bogatih država i ateizma. Vjerovatno je onaj hadis gdje kaže da ćafiri na dunjaluku imaju nagradu, a vjernici na onom svijetu
- MJAU - da
#832 Re: Zašto je potrebna religija?
Ćafir je takođe relativan pojam. A šta je za tebe ćafir? konkretno molim.
- IcedMFEarth
#833 Re: Zašto je potrebna religija?
Ma otkud ja znam, smiješno mi zvuči ćafir pa volim koristiti 
Valjda je nevjernik
Valjda je nevjernik
- animals
#834 Re: Zašto je potrebna religija?
Zasto vjernici iz muslimanski zemalja bjeze u ateisticku Svedsku..apsidejzi wrote:[
A ti ko biva tvrdis da je svedima lijepo samo zato sto su ateisti?
jel im tamo ljepse ili im je ljepse u njihovim religioznim drzavama..
- MJAU - da
#835 Re: Zašto je potrebna religija?
@cIcedMFEarth - nevjernik, tačno i to u pogrdnom smislu. Žalosno, jer samo zato što ne vjeruješ u Allaha odmah postaješ pogrdan.
- vatrogasac
#836 Re: Zašto je potrebna religija?
Hm. Mogli ste konsultovali bar rječnik. Glas Ć ne postoji u arapskom jeziku pa je isto neispravno reći Ćaba, Ićindija, Bajrambarećula, Ćurs.... itd. Ćafir/Kafir je u stvari kur'anski naziv za nevjernike i u prevodu otprilike znači...onaj koji skriva istinu. Pitao sam se čitajući Kur'an zašto baš ovaj naziv i jedino se takav uklapa u ostatak ajeta koji govore o vjeri u Boga kao prirodnom stanju čovjeka. Nešto slično je rekao i Paskal: "U srcu svakog čovjeka postoji vakum, koji jedino Bog može ispuniti! "MJAU - da wrote:@cIcedMFEarth - nevjernik, tačno i to u pogrdnom smislu. Žalosno, jer samo zato što ne vjeruješ u Allaha odmah postaješ pogrdan.
Otišli po svoje. Jesu li Englezi kolonizirali i pljačkali u Iraku i Egiptu, Jesu li Francuzi pljačkali Alžir, jesu li Holanđani pljačkali Indoneziju.........itd? Bagdad je imao svjetlije momente nego Pariz.animals wrote:Zasto vjernici iz muslimanski zemalja bjeze u ateisticku Svedsku..apsidejzi wrote:[
- fatamorgana
#837 Re: Zašto je potrebna religija?
Kud baš u Švecku da odu po svoje? Maroko je bio čuvena švecka kolonija! 
-
bierkof
#838 Re: Zašto je potrebna religija?
Ja bih vjerovao da postoji neki naucni dokaz za religiju... 
- fatamorgana
#839 Re: Zašto je potrebna religija?
Nisam, javljam se iz Neuma!veze s vezom wrote:ma fato zar nisi u Banovicima?
- vatrogasac
#840 Re: Zašto je potrebna religija?
Šta ćeš kad je Švedska u tranzitu pa zaglave.fatamorgana wrote:Kud baš u Švecku da odu po svoje? Maroko je bio čuvena švecka kolonija!
Ta vam priča skroz truhla. Nisu samo Turci naseljavali Njemačku nego i Srbi i Hrvati i Grci i Talijani i Poljaci i Česi i...a tako i ostale zemlje po Evropi ili Americi.
- fatamorgana
#841 Re: Zašto je potrebna religija?
Slažem se! TruHla k'o TruHlex!vatrogasac wrote:Šta ćeš kad je Švedska u tranzitu pa zaglave.fatamorgana wrote:Kud baš u Švecku da odu po svoje? Maroko je bio čuvena švecka kolonija!![]()
Ta vam priča skroz truhla. Nisu samo Turci naseljavali Njemačku nego i Srbi i Hrvati i Grci i Talijani i Poljaci i Česi i...a tako i ostale zemlje po Evropi ili Americi.
- vatrogasac
#842 Re: Zašto je potrebna religija?
Nisi tvoj cinizam za'rđo tako mi belog 'leba.fatamorgana wrote:Slažem se! TruHla k'o TruHlex!vatrogasac wrote:Šta ćeš kad je Švedska u tranzitu pa zaglave.fatamorgana wrote:Kud baš u Švecku da odu po svoje? Maroko je bio čuvena švecka kolonija!![]()
- fatamorgana
#843 Re: Zašto je potrebna religija?
Ma nije cinizam već pravopis, 
- vatrogasac
#844 Re: Zašto je potrebna religija?
'rđo.....čiji pravopis?fatamorgana wrote:Ma nije cinizam već pravopis,
http://bs.wikipedia.org/wiki/Wikipedia: ... kom_jeziku
- apsidejzi
#845 Re: Zašto je potrebna religija?
Zasto ti na to gledas iz trenutne pozicije? Bilo je perioda kada su svedi dolazili muslimanima a bilo je i obrnutih pozicija. To je ciklicki proces. Ni ovo sadasnje nece vjecno trajati.animals wrote:Zasto vjernici iz muslimanski zemalja bjeze u ateisticku Svedsku..apsidejzi wrote:[
-
statixx
#846 Re: Zašto je potrebna religija?
Pitao sam se čitajući Kur'an zašto baš ovaj naziv i jedino se takav uklapa u ostatak ajeta koji govore o vjeri u Boga kao prirodnom stanju čovjeka. Nešto slično je rekao i Paskal: "U srcu svakog čovjeka postoji vakum, koji jedino Bog može ispuniti! "
U Paskalovo vrijeme nije se mnogo znalo o Homo sapiensu, kao npr. da se njegova starost procjenjuje na 200.000 godina. Da bi njegova tvrdnja bila tacna simbolizacija ideje boga bila bi mnogo starija, sto nije slucaj. Mislim da je umjetnost mnogo starija od religije, buduci da najstariji pecinski crtezi su cca 30.000 godina stari.
Religija je mozda prakticni nacin lijecenja neuroza uslovljenih tjeskobom i nelagodom, stanjima koja nisu bila prisutna dok zivot "divljaka" nije potpuno izmjenjen drustvenom stratifikacijom i represijom.
- vatrogasac
#847 Re: Zašto je potrebna religija?
Dobro. OK.statixx wrote:Pitao sam se čitajući Kur'an zašto baš ovaj naziv i jedino se takav uklapa u ostatak ajeta koji govore o vjeri u Boga kao prirodnom stanju čovjeka. Nešto slično je rekao i Paskal: "U srcu svakog čovjeka postoji vakum, koji jedino Bog može ispuniti! "
U Paskalovo vrijeme nije se mnogo znalo o Homo sapiensu, kao npr. da se njegova starost procjenjuje na 200.000 godina. Da bi njegova tvrdnja bila tacna simbolizacija ideje boga bila bi mnogo starija, sto nije slucaj. Mislim da je umjetnost mnogo starija od religije, buduci da najstariji pecinski crtezi su cca 30.000 godina stari.
Religija je mozda prakticni nacin lijecenja neuroza uslovljenih tjeskobom i nelagodom, stanjima koja nisu bila prisutna dok zivot "divljaka" nije potpuno izmjenjen drustvenom stratifikacijom i represijom.
- IcedMFEarth
#848 Re: Zašto je potrebna religija?
Ne znam zašto ateisti imaju reputaciju da su arogantni pored ovakvih primjera 
- vatrogasac
#849 Re: Zašto je potrebna religija?
Jes' to mene nazv'o primjerom?IcedMFEarth wrote:Ne znam zašto ateisti imaju reputaciju da su arogantni pored ovakvih primjera
I onda bi o diskursu, toerijama itd.
-
Bujrum majstore
#850 Re: Zašto je potrebna religija?
Sabur narode.