Ne znam kako u aja sofiji ne smetaju slike Isusa i Marije majke Bozije? A klanjaju , i jasno se vidi sveskupljac_zeljeza wrote: ↑08/04/2025 07:41Ako uzmemo njegovu namjeru približavanja ljudi po dobru, onda ovo ne možemo uzeti kao njegovu provokaciju. Čovjek ne zna pravila islama i da kipovi ne idu u džamiju, ali zna da treba skinuti cipele i to je nešto. Neće ovaj njegov postupak umanjiti ili povećati iman ni jednog iskrenog vjernika. Ova slika je napravljena izvan namaskog vakta pa i nije mogao smetati. Idemo dalje.
Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?
-
Vjecita_zavrzlama
#826 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?
- iClass
#827 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?
Fotografiju sam postavio na temi "Kuda ide Islamska Zajednica BiH". U najbolje slučaju možemo misliti da lokalni imam ili džematlije nisu bile tu te da je on tada objavio ovu fotografiju, jer ukoliko je imak znao za ovo onda je problem.skupljac_zeljeza wrote: ↑08/04/2025 07:41
Ako uzmemo njegovu namjeru približavanja ljudi po dobru, onda ovo ne možemo uzeti kao njegovu provokaciju. Čovjek ne zna pravila islama i da kipovi ne idu u džamiju, ali zna da treba skinuti cipele i to je nešto. Neće ovaj njegov postupak umanjiti ili povećati iman ni jednog iskrenog vjernika. Ova slika je napravljena izvan namaskog vakta pa i nije mogao smetati. Idemo dalje.
Vjerujem da nije imao loše namjere, iako kao katolički evengalizator vjerovatno poznaje neke postulate ostalih vjera, pogotovo monoteističkih a pogotovo status Isusa u Islamu. Evo i ja znam da vjerovatno nije kulturno ući sa ovim kipom u Sinagogu i da se to Jevrejima ne bi svidilo te da bi smatrali provokacijom.
- dr_Evil
#828 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?
Da, ovo je Bosna gdje ljude napadnu jer obavljaju namaz kod vodopada Kravice. Ali eto, kad je krst u pitanju moramo biti otvoreni! Ko te ne zna druze skupo bi te platio.
Ne mislim da je covjek imao lose namjere, daleko od toga, ali neko ga je trebao uputit. Da sam ja proucio Fatihu u mostarskoj katedrali vjerujem da ne bi ziv izasao iz nje. I ne pisem da ovo nije trebalo uraditi iz nekog revansizma, ali upravo sto je Bosna i ljudi bi trebali da znaju kako se ponasati kod tudjih svetinja.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#829 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?
vjerojatno najpozitivnija priča u posljednjih mjesec dana
namjerno nisam htio spominjati da vidim koji ce forumas pokrenuti temu ili ne
uglavnom kod nas se pozitivne priče ne pokreću samo negativa i šukanje i vrijeđanje
samo sam čekao kaće ga čede prebiti u rs ili kada će neko međureligijsko sranje neko napraviti
uvijek nekome nesto smeta
kakva molitva kakvo pomirenje...za sta se moliti?
moli se za sebe i svoju obitelj i ćao
svak za sebe Bog za sve
namjerno nisam htio spominjati da vidim koji ce forumas pokrenuti temu ili ne
uglavnom kod nas se pozitivne priče ne pokreću samo negativa i šukanje i vrijeđanje
samo sam čekao kaće ga čede prebiti u rs ili kada će neko međureligijsko sranje neko napraviti
uvijek nekome nesto smeta
kakva molitva kakvo pomirenje...za sta se moliti?
moli se za sebe i svoju obitelj i ćao
svak za sebe Bog za sve
- Truba
#830 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?
al koji si ti spin majstor
jel se on moli u dzamiji?
je li ovo glavna dzamija u bih?
je li slobodno ušao ili obio džamiju
ko ga je slikao ako ide sam?
on je obraćenik katolički evangelizator = influencer na internetu
obraćenik znači da prije nije vjerovao
a sad je otišao u drugu krajnost
medjutim kao i većina obraćenika njemu nacija ništa ne predstavlja samo vjera
tako da ovdje nema nikakvih nacionalnih konotacija
možda je malo nezgrapno sve skupa ali mi smo navikli na torove
osim kad se glasuje za predjednistvo
- dr_Evil
#831 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?
Dobro Truba moj solidni, nije mostarska katedrala glavna, valjda je ona u Capajebu koju ti pometes ponekad, ili sam nesto preskocio, kad ste izmijenili? Drugo nije smisao u molitvi, to je bio samo motiv, hoces da kazes da ja mogu uci u mostarsku katedralu i pronosati Alem po njoj, i jos zivu glavu izvuci? Nemoj da se lazemo.Truba wrote: ↑08/04/2025 09:34al koji si ti spin majstor
jel se on moli u dzamiji?
je li ovo glavna dzamija u bih?
je li slobodno ušao ili obio džamiju
ko ga je slikao ako ide sam?
on je obraćenik katolički evangelizator = influencer na internetu
obraćenik znači da prije nije vjerovao
a sad je otišao u drugu krajnost
medjutim kao i većina obraćenika njemu nacija ništa ne predstavlja samo vjera
tako da ovdje nema nikakvih nacionalnih konotacija
možda je malo nezgrapno sve skupa ali mi smo navikli na torove
osim kad se glasuje za predjednistvou fbih s posebnim naglaskom na jednu stolicu
![]()
Nisam nista lose rekao za ovog inKsana, ovo je hvale vrijedan poduhvat putovanja po BiH, nego samo da je trebao znati malo bolje, i da bi neko trebao da mu kaze ako vec nije znao. To sto je influense ili evangelist ne znaci da nije bosanski brdski konj, a mi brdski konji znamo kako se ponasati i kod drugih vjerskih zajednica. Ako nista citavo djetinjstvo sam igrao kosarke sa svecenicima iza crkve.
- Truba
#832 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?
uspoređuješ različite stvari zarad svog posta
razumijem sto pricas ali nije tako
da ...nalupali bi te da sam udjes
ali ako te pusti zupnik i njegova ekipa ne bi te nalupali
kratko i jasno
razumijem sto pricas ali nije tako
da ...nalupali bi te da sam udjes
ali ako te pusti zupnik i njegova ekipa ne bi te nalupali
kratko i jasno
- dr_Evil
#833 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?
svakako! Ali ne bi me niko pustio sa nekim simbolom, bez njega svakako sam dobrodosao skoro svugdje

- Truba
#834 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?
osobno nikad ne bih takav usao u dzamiju pogotovo ne s krizem ali onda se gubi smisao njegova hodocasca s krizem
tako da ovo nije za obicne ljude zato je on obraćenik i evangelizator
a obični ljudi to nisu
dakle pola pola sam...
tako da ovo nije za obicne ljude zato je on obraćenik i evangelizator
a obični ljudi to nisu
dakle pola pola sam...
- vjeshalica
#835 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?
- iClass
#836 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?
Valjda su i tebe naučili kulturi i ponašanju, te da nečiji stav ne nazivaš po fiziološkoj potrebi.vjeshalica wrote: ↑08/04/2025 12:52 Valjda su te u Islamu naucili da ne potvaras ljude i da ne dajes dijagnoze jer nisi za to meritoran. Ili mozda uzimas od Islama ono sto ti godi?
- canvra888
#837 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?
I šta ako je BiH? Pa nije BiH mjerilo je li nešto ispravno ili nije.
I u toj tvojoj Švedskoj pale Kur'an, je li to znači da je to ispravno? Naravno da nije.
Za Islam, mjerilo je ono što piše u Kur'anu, a u Kur'anu ima više ajeta gdje se strogo zabranjuje pripisivanje bilo kakvog sudruga Allahu dž. š., a ovakvim činom se bukvalno ide nauštrb tih ajeta. Ako trebaju reference za ajete, nije problem.
-
Vjecita_zavrzlama
#838 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?
A dobro svasta pise u vjerskim knjigama pa od toga nema nista,npr pokusaj zakonski imati vise od jedne zene u Bosni-nije zakonitocanvra888 wrote: ↑08/04/2025 14:52I šta ako je BiH? Pa nije BiH mjerilo je li nešto ispravno ili nije.
I u toj tvojoj Švedskoj pale Kur'an, je li to znači da je to ispravno? Naravno da nije.
Za Islam, mjerilo je ono što piše u Kur'anu, a u Kur'anu ima više ajeta gdje se strogo zabranjuje pripisivanje bilo kakvog sudruga Allahu dž. š., a ovakvim činom se bukvalno ide nauštrb tih ajeta. Ako trebaju reference za ajete, nije problem.
- canvra888
#839 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?
Kakve to veze ima, kakav je to argument?Vjecita_zavrzlama wrote: ↑08/04/2025 15:19A dobro svasta pise u vjerskim knjigama pa od toga nema nista,npr pokusaj zakonski imati vise od jedne zene u Bosni-nije zakonitocanvra888 wrote: ↑08/04/2025 14:52I šta ako je BiH? Pa nije BiH mjerilo je li nešto ispravno ili nije.
Ko želi više žena, može uredno šerijatski imati.
-
Vjecita_zavrzlama
#840 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?
Ne moze.Bar ne preko islamske zajednice, jer Iz slijedi drzavni zakon.Hajde pokusaj da te hodza ozeni a da nisi bio kod maticara prvo? A zna se kod maticara ne mozes ako si vec u brakucanvra888 wrote: ↑08/04/2025 17:04Kakve to veze ima, kakav je to argument?Vjecita_zavrzlama wrote: ↑08/04/2025 15:19A dobro svasta pise u vjerskim knjigama pa od toga nema nista,npr pokusaj zakonski imati vise od jedne zene u Bosni-nije zakonitocanvra888 wrote: ↑08/04/2025 14:52
I šta ako je BiH? Pa nije BiH mjerilo je li nešto ispravno ili nije.
- canvra888
#841 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?
Je l' to negdje naglašeno da je hodža tj. IZ jedina koja može sklopiti brak između dvoje ljudi? Šta ono ti reče, nije IZ jedina koja može sakupljati zekat? Selektivno sad uzimaš šta ti odgovara za narativ?Vjecita_zavrzlama wrote: ↑08/04/2025 17:06Ne moze.Bar ne preko islamske zajednice, jer Iz slijedi drzavni zakon.Hajde pokusaj da te hodza ozeni a da nisi bio kod maticara prvo? A zna se kod maticara ne mozes ako si vec u brakucanvra888 wrote: ↑08/04/2025 17:04Kakve to veze ima, kakav je to argument?Vjecita_zavrzlama wrote: ↑08/04/2025 15:19
A dobro svasta pise u vjerskim knjigama pa od toga nema nista,npr pokusaj zakonski imati vise od jedne zene u Bosni-nije zakonito
I ne znam što razvodnjavaš temu, poenta je da krst nema šta da radi u džamiji.
-
mishic
#842 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?
U BiH je odavno sazrelo vrijeme da se ukinu sve institucije, da se dokine bilo koja struka i da se sve prepusti sveznadarima koji sve znaju, u sve se razumiju, svakoga ispravljaju i svakome propisuju šta i kako treba a šta, ko i kako ne treba.
A onda kada čovjek pokuša ostvariti uvid u "stručnost" tih sveznadara shvati da su to dilajle takvog kapaciteta da im ni nacrtanu gusku ne bi dao da čuvaju.
A onda kada čovjek pokuša ostvariti uvid u "stručnost" tih sveznadara shvati da su to dilajle takvog kapaciteta da im ni nacrtanu gusku ne bi dao da čuvaju.
-
Vjecita_zavrzlama
#843 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?
E pa ta ista IZ stavlja zakon BIh iznad serijata, i ujedno kriz i dzamiju upusta pa i zekat prisvajacanvra888 wrote: ↑08/04/2025 17:20Je l' to negdje naglašeno da je hodža tj. IZ jedina koja može sklopiti brak između dvoje ljudi? Šta ono ti reče, nije IZ jedina koja može sakupljati zekat? Selektivno sad uzimaš šta ti odgovara za narativ?Vjecita_zavrzlama wrote: ↑08/04/2025 17:06Ne moze.Bar ne preko islamske zajednice, jer Iz slijedi drzavni zakon.Hajde pokusaj da te hodza ozeni a da nisi bio kod maticara prvo? A zna se kod maticara ne mozes ako si vec u braku
Sve ili nista brate, meni je IZ islam dobar, ja samo imam problem sto su bliski s sda
- canvra888
#844 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?
Ako ti je IZ verzija Islama dobra, zašto si bojkotovao njihovu fetvu za eksplicitno davanje zekata njima? Kontradiktoran si.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑08/04/2025 18:31E pa ta ista IZ stavlja zakon BIh iznad serijata, i ujedno kriz i dzamiju upusta pa i zekat prisvajacanvra888 wrote: ↑08/04/2025 17:20Je l' to negdje naglašeno da je hodža tj. IZ jedina koja može sklopiti brak između dvoje ljudi? Šta ono ti reče, nije IZ jedina koja može sakupljati zekat? Selektivno sad uzimaš šta ti odgovara za narativ?Vjecita_zavrzlama wrote: ↑08/04/2025 17:06
Ne moze.Bar ne preko islamske zajednice, jer Iz slijedi drzavni zakon.Hajde pokusaj da te hodza ozeni a da nisi bio kod maticara prvo? A zna se kod maticara ne mozes ako si vec u braku
Sve ili nista brate, meni je IZ islam dobar, ja samo imam problem sto su bliski s sda![]()
-
Vjecita_zavrzlama
#845 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?
Zato sto to ide sda , na neki nacin.Onog dana kad IZ raskrsti s SDA dobit ce moj zekat, jer iZ je garancija da bh islam ostaje evropski.Bez IZ nastaje anarhija i postajemo arapicanvra888 wrote: ↑08/04/2025 19:01Ako ti je IZ verzija Islama dobra, zašto si bojkotovao njihovu fetvu za eksplicitno davanje zekata njima? Kontradiktoran si.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑08/04/2025 18:31E pa ta ista IZ stavlja zakon BIh iznad serijata, i ujedno kriz i dzamiju upusta pa i zekat prisvajacanvra888 wrote: ↑08/04/2025 17:20
Je l' to negdje naglašeno da je hodža tj. IZ jedina koja može sklopiti brak između dvoje ljudi? Šta ono ti reče, nije IZ jedina koja može sakupljati zekat? Selektivno sad uzimaš šta ti odgovara za narativ?
Sve ili nista brate, meni je IZ islam dobar, ja samo imam problem sto su bliski s sda![]()
- canvra888
#846 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?
Kakve veze "troškovi štampanja i razdruženja blokova" unutar njihovog trošenja prikupljenog zekata ima sa SDA?Vjecita_zavrzlama wrote: ↑08/04/2025 19:07Zato sto to ide sda , na neki nacin.Onog dana kad IZ raskrsti s SDA dobit ce moj zekat, jer iZ je garancija da bh islam ostaje evropski.Bez IZ nastaje anarhija i postajemo arapicanvra888 wrote: ↑08/04/2025 19:01Ako ti je IZ verzija Islama dobra, zašto si bojkotovao njihovu fetvu za eksplicitno davanje zekata njima? Kontradiktoran si.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑08/04/2025 18:31
E pa ta ista IZ stavlja zakon BIh iznad serijata, i ujedno kriz i dzamiju upusta pa i zekat prisvaja
- vjeshalica
#847 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?
Valjda je tebe islam ucio da ne potvaras i ne radis sta si ti uradio odma i na prvu. Kako si trazio tako ti serviranoiClass wrote: ↑08/04/2025 14:18Valjda su i tebe naučili kulturi i ponašanju, te da nečiji stav ne nazivaš po fiziološkoj potrebi.vjeshalica wrote: ↑08/04/2025 12:52 Valjda su te u Islamu naucili da ne potvaras ljude i da ne dajes dijagnoze jer nisi za to meritoran. Ili mozda uzimas od Islama ono sto ti godi?
Kako se ovdasnji muslimani lako bihuzure kad je jedan lik usao u miru sa krstom na kojoj je razapet isus, a ne bihuzure se na lose stanje muslimana
Onaj zaklo, zapalio zenu djecu
Zapalio kucu
Ubio,drogu prodo,prevario,potvorio,iznevjerio,kocko,pjaniso,drogiro,stetu nanio nema sta nije radio, a odma nosom oblake para jedna gesta u miru
Muslimanima u BIH ne treba veca propast od ove koju imaju. Samo nek ošinu očima tamo gdje ne trebaju.
- canvra888
#848 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?
Pa jesu l' ih u džamiji, ispod minbera poklali, ubili, prodali, prokockali, prokockao, itd.? Nisu. Dakle, nigdje veze analogija. To što navodiš jesu problemi, ali nemaju veze sa specifičnošću ove situacije, ni po čemu. I po čemu su ti svi navedeni što rade te stvari vjernici?
Dakle vjernici, a ne deklarativno muslimani samo po imenu i po možda Bajram namazu, ako i to.
Dakle vjernici, a ne deklarativno muslimani samo po imenu i po možda Bajram namazu, ako i to.
-
Vjecita_zavrzlama
#849 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?
Neka pokazu pravo lice , ne zeli sda mir i suzivot.Hrvat iz Hercegovine u miru sa zastavom BIH obisao drzavu i ono nadje hajku stvarat,fujj su:

- Truba
#850 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?
Ma nikakvog petljanja ni sa radikalnim ni sa liberalnim muslimanima ni sa ateisima iz muslimanskih obitelji
Nemojte me pogresno shvatiti ali da nas sve manje glava boli
Nemojte me pogresno shvatiti ali da nas sve manje glava boli