Islam - pitanja i odgovori

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
zagortenej

#826 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

Kad je Muhamed a.s. javno obznanio da je Allahov poslanik, iako je u svom narodu bio poznat kao povjerljiv, pošten, čestit, nisu ga priznali osim malo njih. govorili su: otkud baš on, što nije neko drugi, ima koji su boljeg roda; slijede ga samo siromašni i slabi; optuživali su ga da je sihirbaz itd. jevreji su govorili da poslanik treba da bude jevrej, a ne arap...
uglavnom, sve to bi se ponovilo i u današnje vrijeme.
5 0 5

#827 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by 5 0 5 »

kritichar wrote: slažem se da bi muslimani osudili osobu koja bi se predstavila kao poslanik, jer za muslimane, nema više poslanika, neće se pojaviti, Muhamed s.a.w.s je bio zadnji
znao sam da ce to neko napisati. naravno da je bio zadnji. svaki je za sebe tvrdio da je pravi i zadnji. no, nisam to pitao.

uzmimo hipoteticki da se danas pojavi novi poslanik. kao sto se jednom i muhamed pojavio. muhamed je donio velike promjene u obicajima i vjerovanjima svojih savremenika. recimo (opet, hipoteticki) da se pojavi novi poslanik i da napravi neku vrstu "upadate-a" za islam. napravi odmak od onog sto su te ucili i probaj si to zamisliti. i muhamedu su mogli skinuti glavu prvi dan i ovakvog islama ne bi bilo. a mozda nikakvog. i uzmimo (hipoteticki) da bog postoji i da bi zastitio tog poslanika svim svojim mocima, a i dao poslaniku moc da uvjeri muslimane da jeste pravi poslanik (nazovimo ga muhamed II). muhamed II bi trazio da se preuzme danasnji svedski model zivljenja (ili tako nesto slicno). moje je pitanje. da li bi muslimani prihvatili novog poslanika i njegove zahtjeve ili bi mu otkinuli glavu? ili, koji bi suvremeni muslimani (lakse) prihvatili novog poslanika a koji bi mu skinuli glavu sa ramena?
nasa

#828 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by nasa »

Nisu su svi poslanici tvrdili da su posljednji, a ako to nije dovoljno da oborimo ova tvoj upis :D onda cu ti reci i da muslimani, uglavnom jer radi se o hadiskoj prici pa iskljucuje one koji uzimaju hadise s rezervom, cekaju Mehdija koji nije bas predvidjen kao poslanik vec vise kao vladar ali to je manje-vise slican opis onom kojem ti ciljas.
kritichar

#829 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by kritichar »

5 0 5 wrote:
kritichar wrote: slažem se da bi muslimani osudili osobu koja bi se predstavila kao poslanik, jer za muslimane, nema više poslanika, neće se pojaviti, Muhamed s.a.w.s je bio zadnji
znao sam da ce to neko napisati. naravno da je bio zadnji. svaki je za sebe tvrdio da je pravi i zadnji. no, nisam to pitao.

uzmimo hipoteticki da se danas pojavi novi poslanik. kao sto se jednom i muhamed pojavio. muhamed je donio velike promjene u obicajima i vjerovanjima svojih savremenika. recimo (opet, hipoteticki) da se pojavi novi poslanik i da napravi neku vrstu "upadate-a" za islam. napravi odmak od onog sto su te ucili i probaj si to zamisliti. i muhamedu su mogli skinuti glavu prvi dan i ovakvog islama ne bi bilo. a mozda nikakvog. i uzmimo (hipoteticki) da bog postoji i da bi zastitio tog poslanika svim svojim mocima, a i dao poslaniku moc da uvjeri muslimane da jeste pravi poslanik (nazovimo ga muhamed II). muhamed II bi trazio da se preuzme danasnji svedski model zivljenja (ili tako nesto slicno). moje je pitanje. da li bi muslimani prihvatili novog poslanika i njegove zahtjeve ili bi mu otkinuli glavu? ili, koji bi suvremeni muslimani (lakse) prihvatili novog poslanika a koji bi mu skinuli glavu sa ramena?
gdje su ostali tvrdili da su zadnji?

onaj ko bi prihvatio tog novog ne bi bio musliman, jer bi prihvaćanjem njega odbacio Muhameda a.s.
a ko bi i kolko ih prihvatilo, ne znam
zagortenej

#830 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

mislim da uopšte nije bitno da li bi ga slijedili muslimani, kršćani hindusi i sl. slijedili bi ga oni ljudi koji bi prepoznali ispravnost njegovog puta, baš kao što će biti i sa Mehdijem a.s.
5 0 5

#831 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by 5 0 5 »

kritichar wrote: gdje su ostali tvrdili da su zadnji?

onaj ko bi prihvatio tog novog ne bi bio musliman, jer bi prihvaćanjem njega odbacio Muhameda a.s.
pa iz drugih religija. jel' to bio neki poslanik koji je govorio, poslao me bog, a bice ih jos iza mene?

a za ovaj drugi dio. pa mozda to ne bi ni bilo lose. muhamed je mozda bio primjer u ono vrijeme. ali u danasnje vrijeme islam sa porobljavanjem, zenidbom djece, polozajem zena, spaljivanjem i kamenovanjem, otkidanjem glava i ruku... malo je reci prevazidjen. da ne kazem divlji i primitivan. i da. ne mislim na sekularni islam, nego na 95% islama koji se prakticira danas.
muhamed II ili ti reforma islama je potrebna kao zrak.
prenosnik

#832 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by prenosnik »

Bila jednom cetvorica po imenu Svatko, Netko, Bilotko i Nitko.
Trebalo je obaviti jedan vrlo vazan posao i Svatko je mislio da ce ga Netko obaviti.
Bilotko je to mogao uciniti, a Nitko nije htio.
Netko se zbog toga naljutio jer je to bio posao za Svakoga. Svatko je opet mislio da bi ga Bilotko mogao obaviti, no Nitko nije shvatio da ga Netko ne zeli obaviti. Na kraju je Svatko krivio Nekoga jer Nitko nije ucinio ono sto je mogao napraviti Bilotko.
Last edited by prenosnik on 23/04/2015 13:18, edited 1 time in total.
zagortenej

#833 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

nebijj dođe nešto kao update :)
Plastikaa

#834 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Plastikaa »

kritichar wrote:
Plastikaa wrote:Mene zanima po islamu kakav je stav prema smjeru poslodavac radnik to jeste kako bi poslodavac trebao odrediti platu radniku...Dali Kuran navodi neki ajet u vezi toga '???
misliš tabela u kojoj piše koliko npr. mehaničar zaradi po šarafu?

Ako nemas sta pametno reci bolje ti da je sutis nevidim razlog zasto si se javio lijepo sam pitao budimo kulturni.
prenosnik

#835 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by prenosnik »

Trebalo je obaviti jedan vrlo vazan posao i Svatko je mislio da ce ga Netko obaviti.
Netko se zbog toga naljutio jer je to bio posao za Svakoga. Svatko je opet mislio da bi ga Bilotko mogao obaviti, no Nitko nije shvatio da ga Netko ne zeli obaviti. Na kraju je Svatko krivio Nekoga jer Nitko nije ucinio ono sto je mogao napraviti Bilotko.
kritichar

#836 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by kritichar »

5 0 5 wrote:
kritichar wrote: gdje su ostali tvrdili da su zadnji?

pa iz drugih religija. jel' to bio neki poslanik koji je govorio, poslao me bog, a bice ih jos iza mene?

a za ovaj drugi dio. pa mozda to ne bi ni bilo lose. muhamed je mozda bio primjer u ono vrijeme. ali u danasnje vrijeme islam sa porobljavanjem, zenidbom djece, polozajem zena, spaljivanjem i kamenovanjem, otkidanjem glava i ruku... malo je reci prevazidjen. da ne kazem divlji i primitivan. i da. ne mislim na sekularni islam, nego na 95% islama koji se prakticira danas.
muhamed II ili ti reforma islama je potrebna kao zrak.
ako je potrebna reforma islama onda ga treba skroz ukinuti jer je jedan od temelja da je islam za sva vremena, ako to oboriš oborio si sve

a što se tiče pobrojanog:
-islam je zagovarao oslobađanje robova
-to je takvo podnevlje bilo da otac zaruči žensko dijete u ranim godinama, a žensko se smatra punoljetno od prve menstruacije(takva je priroda žene)
ovdje je sad normalno da se ne udaju, da rade šta hoće i skim hoće, pa niko ne osuđuje, jer je takva sloboda na ovom podneblju,
-položaj žene u islamu je pravedan, nema ravnopravnosti u islamu ali ima pravde,
-spaljivanje nije od islama, a kamenovanje i rezanje, a ne otkidanje je primjereno zločinu.

ovo pobrojano se normalno neće svakom svidjeti, ali to je tako
5 0 5

#837 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by 5 0 5 »

kritichar wrote: ako je potrebna reforma islama onda ga treba skroz ukinuti jer je jedan od temelja da je islam za sva vremena, ako to oboriš oborio si sve

a što se tiče pobrojanog:
-islam je zagovarao oslobađanje robova
-to je takvo podnevlje bilo da otac zaruči žensko dijete u ranim godinama, a žensko se smatra punoljetno od prve menstruacije(takva je priroda žene)
ovdje je sad normalno da se ne udaju, da rade šta hoće i skim hoće, pa niko ne osuđuje, jer je takva sloboda na ovom podneblju,
-položaj žene u islamu je pravedan, nema ravnopravnosti u islamu ali ima pravde,
-spaljivanje nije od islama, a kamenovanje i rezanje, a ne otkidanje je primjereno zločinu.

ovo pobrojano se normalno neće svakom svidjeti, ali to je tako
sve je naravno iz perspektive iz koje gledas. o tome se raspravljalo na raznim temema ovdje, pa da ne otvaram pandorinu kutiju opet. nesto sto je bilo razumno prije milenijum i po, da nas je primitivno i zaostalo. ako hoces surovo i divljacki. ako je muhamed ozenio sestogodisnje dijete (ili osmogodisnje, zavisno od tumacenja) je mozda bilo "noramalno" tad. danas sigurno nije (u civilizarinijim podrucijima).
isto stoji sa ostalim stvarima. to je sve pre•va•zi•dje•no. da li bi ti ozenio (sestogodisnje) dijete inspirisan svojim poslanikom? ako je od boga i ako je muhamed uvijek bio upravu, onda je i danas kao i onda jednako. jer, kako sam kazes, nema update.
zijancer

#838 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zijancer »

..
Last edited by zijancer on 03/04/2015 12:27, edited 1 time in total.
kritichar

#839 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by kritichar »

5 0 5 wrote: sve je naravno iz perspektive iz koje gledas. o tome se raspravljalo na raznim temema ovdje, pa da ne otvaram pandorinu kutiju opet. nesto sto je bilo razumno prije milenijum i po, da nas je primitivno i zaostalo. ako hoces surovo i divljacki. ako je muhamed ozenio sestogodisnje dijete (ili osmogodisnje, zavisno od tumacenja) je mozda bilo "noramalno" tad. danas sigurno nije (u civilizarinijim podrucijima).
isto stoji sa ostalim stvarima. to je sve pre•va•zi•dje•no. da li bi ti ozenio (sestogodisnje) dijete inspirisan svojim poslanikom? ako je od boga i ako je muhamed uvijek bio upravu, onda je i danas kao i onda jednako. jer, kako sam kazes, nema update.
9 godina je imala, ni više ni manje
nama nije nigdje naređeno da ženimo žene te i te dobi, odnosno od 9 godina, imamo jasne propise i naredbe što se tiče braka, to što je Poslanik tako uradio, ne znači da i mi to moramo
to je za tebe primitivno i zaostalo, a za mene su današnji običaji primitivniji, blud, odnosno sex prije braka, to je po tebi civilizirano, e za mene nije
a da li bi ja ženio mladu žensku osobu, ne, ja bih ženio onda kad žena postane fizički i psihički zrela za brak
nekada su mlađe žene bile zrele za brak, pogledaj samo par generacija iza nas, kako su naše nene odgajale djecu, vodile domaćinstvo, a udavale u dobu koje se zove tinejdžersko, a sadašnje tinejdžerke nisu ni za šta osim za fejsbuka.

Vremena se mijenjaju, tako i ljudi.
nasa

#840 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by nasa »

Hadisi o Ajsinim godinama su medjusobno kontradiktorni i samo davanjem prednosti jednim nad drugim se dodje do tih godina, stavljali smo to do sada bar 10 puta i bas mi se ne da ulaziti u tu pricu da li je stvarno imala devet...

ali, ali, ali

to sto si ti @kriticharu napisa je jako problematicno, cak se vecinu slazem ali islamski gledano to je jako problematicna tvrdnja koja dovodi u pitanju generalno upotrebu hadisa u islamu.

Htjela sam ovo napisati puno puta kad je bila tema Ajsa ali nisam, ne znam zasto ili bolje reci znam ali mrsko mi pisati :D
5 0 5

#841 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by 5 0 5 »

kritichar wrote: 9 godina je imala, ni više ni manje
nama nije nigdje naređeno da ženimo žene te i te dobi, odnosno od 9 godina, imamo jasne propise i naredbe što se tiče braka, to što je Poslanik tako uradio, ne znači da i mi to moramo
to je za tebe primitivno i zaostalo, a za mene su današnji običaji primitivniji, blud, odnosno sex prije braka, to je po tebi civilizirano, e za mene nije
a da li bi ja ženio mladu žensku osobu, ne, ja bih ženio onda kad žena postane fizički i psihički zrela za brak
nekada su mlađe žene bile zrele za brak, pogledaj samo par generacija iza nas, kako su naše nene odgajale djecu, vodile domaćinstvo, a udavale u dobu koje se zove tinejdžersko, a sadašnje tinejdžerke nisu ni za šta osim za fejsbuka.

Vremena se mijenjaju, tako i ljudi.
vremena se mijenjaju, tako i ljudi, ali islam ne. (o tome pricamo, ne?)

seks prije braka, kao i bilo sta drugo je osobna stvar svake zrele osobe. nikome ne bih zabranjivao drugima sta im je ciniti i kako ce svoj zivot zivjeti, dok god ne cine stetu drugima.
devetogodisnje dijete nije zrela osoba. slozit cemo se?

danasnja tinejdzerka mozda hoce zavrsiti fuakultet, mozda hoce doprinijeti drustvu na drugi nacin. mozda nije zainteresovana za radjanje djece i brak. njeno pravo. osobno, mislim da je brak prevazidjen i nepotreban oblik zajednice. moze se sasvim normalno zivjeti i u ljubavnoj zajednici i bez tog papira. u nekim zemljama je, pravno, zivot zajedno i brak potpuno isto. prakticno, seks je dio normalnog zivota. zasto bi neko cekao ulazak u bracnu zajednicu da bi otkrio da sa tom osobom intimno nije zadovoljen(a). sto opet otvara nove probleme.

ti kazes, to sto je poslanik radio, ne znaci da i mi to moramo. slazem se. ali ti znas da je on inspiracijama mnogim vjernicima, ili ako hoces, izgovor mnogim jemencima, pakistancima, saudijcima da cine isto. jer ako je to uradio poslanik, onda ne moze biti lose. takav je rezon. siguran sam da poznajes vjeru puno bolje nego ja, pa mi onda reci, da li postoje zakoni u islamu gdje je moguce prodati ljudsko bice. recimo kao roblje, ili dijete nekome za brak? ako da, kako to mozes opravdati, za sebe?

sam si rekao, vremena se mijenjaju. mi ne mozemo zivjeti na nacin kako se zivjelo u muhamedovo vrijeme. a kako to izgleda u praksi, kada se cita doslovno, mozemo vidjeti na primjerima ovih dolje zemalja. da ih ne nabrajam.
Towelie

#842 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Towelie »

ako je potrebna reforma islama onda ga treba skroz ukinuti jer je jedan od temelja da je islam za sva vremena, ako to oboriš oborio si sve
Ovo nije tacno. Postoje postulati Islama koji su nepromenljivi, a postoje i stvari cije se razumevanje menja s vremenom.
A i ta reforma Islama podrazumeva reformisanje razumevanja vere u svakom vremenu, a ne njenu samu bit.
statixx

#843 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by statixx »

Mjenjaju se i propisi kao i slozenost drustvene okoline.

Danas djeca ostaju duze uz roditelje i zene se kasnije ne zato sto postoje propisi ili su "nezrela", nego zato sto je nuznost prethodila propisu. Covjek da bi se uklopio u nacin zivota koji je nametnut u gradovima mora proci kroz drustvene institucije i steci znanje, koje cemu, osim toga, obezbjediti egzistenciju. Pa zamislite kako djevojcice izlaze iz osnovne skole, a muzevi ih docekuju. Posto zene danas zele vise od zivota, zele biti ravnopravne, a ne samo radjati i odgajati djecu, kako su nase nane radile, onda moraju proci kroz proces prilagodbe drustvu i tek onda planirati porodicu.

Taj propis koji kaze kako je zena punoljetna od prve menstruacije mi djeluje naturalisticki. Ocekivao sam vise od onih koji propagiraju i njeguju metod duh/tijelo.
nasa

#844 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by nasa »

@505, ja sam vec postavila pitanja islamskog stava glede Ajsinih godina i koliko stav pije vode, a ja znam o cemu pricam, ti ne znas zato si to sve napisao :zzzz:
RNG_25

#845 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by RNG_25 »

zijancer wrote:..
Jel' ti to dat odgovor, pa si izbrisala pitanje? Ako jeste, smije li se znati? Ako nije, čemu povlačenje pitanja?
5 0 5

#846 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by 5 0 5 »

nasa wrote:@505, ja sam vec postavila pitanja islamskog stava glede Ajsinih godina i koliko stav pije vode, a ja znam o cemu pricam, ti ne znas zato si to sve napisao :zzzz:
mene aisina dob ne zanima. ne zanima me ni da li je ikad i postojala. ono sto je bitno je da takva praksa (i cin poslanika) inspiracija i opravdanje mnogima danas da cine isto (sto sam konkretno naglasio). slicna je stvar i sa ostalim zaostalim pustinjskim pravilima. o tome se raspravljalo na temi "ateizam" cesto, kao sto znas. ali ste tu temu sakrili iz nekih svojih (po meni siledzijskih, kao moderatori, a ne kao muslimani, da se razumijemo) razloga.

na kraju krajeva, pitao sam i razgovaram sa drugim kolegama. nije da te tjeram u zapecak jer si zensko i jer nemas pravo pricati sa muskarcima dok ti se ne obrate, nego iz razloga sto mislim da ni ti nemas pojma o ovim stvarima. rasprava s tobom je, uz svo postovanje tebi, gubljenje vremena. to sam zakljucio u medjuvremenu. odi u pravu muslimansku zemlju pa probaj tamo moderirati. bas me zanima kako ce to proci. alahimanet.
zijancer

#847 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zijancer »

prenosnik wrote:mainstream tumacenja...na drugom levelu npr., noz, sikkin, je sekina, mir, bozija prisutnost, melek iz ajeta (egipatske zene vriste kako jusuf -ali, da li bas jusuf- nije smrtnik, nego melek) je melik itd. i na tom levelu radi se o odsijecanju, ne zasijecanju ruku kradljivcima...koji su ukrali-sta? ...itd...
prenosnik, haj ponovo skiciracaj ovaj dio
prenosnik

#848 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by prenosnik »

nasa

#849 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by nasa »

5 0 5 wrote:
nasa wrote:@505, ja sam vec postavila pitanja islamskog stava glede Ajsinih godina i koliko stav pije vode, a ja znam o cemu pricam, ti ne znas zato si to sve napisao :zzzz:
mene aisina dob ne zanima. ne zanima me ni da li je ikad i postojala. ono sto je bitno je da takva praksa (i cin poslanika) inspiracija i opravdanje mnogima danas da cine isto (sto sam konkretno naglasio). slicna je stvar i sa ostalim zaostalim pustinjskim pravilima. o tome se raspravljalo na temi "ateizam" cesto, kao sto znas. ali ste tu temu sakrili iz nekih svojih (po meni siledzijskih, kao moderatori, a ne kao muslimani, da se razumijemo) razloga.

na kraju krajeva, pitao sam i razgovaram sa drugim kolegama. nije da te tjeram u zapecak jer si zensko i jer nemas pravo pricati sa muskarcima dok ti se ne obrate, nego iz razloga sto mislim da ni ti nemas pojma o ovim stvarima. rasprava s tobom je, uz svo postovanje tebi, gubljenje vremena. to sam zakljucio u medjuvremenu. odi u pravu muslimansku zemlju pa probaj tamo moderirati. bas me zanima kako ce to proci. alahimanet.

Jadno
plus je pokazalo tvoje neshvatanja i neznanje jer upravo odgovor koji ti je ponudjen je nevalidan, islamski nevalidan i moj odgovor je bio istina cinican ali podrska tvom pitanju medjutim naislo je na plitko shvatanje s tvoje strane i jednak odgovor.

A jos jednom opleti po moderatorima s tom dosadnom i izlizanom pricom, imas ban 8-)
nasa

#850 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by nasa »

prenosnik wrote:
nasa wrote:Hadisi o Ajsinim godinama su medjusobno kontradiktorni i samo davanjem prednosti jednim nad drugim se dodje do tih godina, stavljali smo to do sada bar 10 puta i bas mi se ne da ulaziti u tu pricu da li je stvarno imala devet...
hadisi o aisinim godinama koji su sahih i brojni svi tvrde da je aisa imala 6 godina kad se vjerila, a 9 kad je konzumirala seks sa muhamedom...ti drugi, koji cak ni ne tvrde, nego iz kojih posredno proizilazi da je bila starija (a nisu cak sve to ni hadisi, nego kojekakve pisanije), su sa stanovista vjerodostojnosti skoro nikakvi i predstavljaju apologetski napor muslimana 20 i 21 vijeka da relativiziraju generalno sramotnu tvrdnju njihovih izvora da je njihov poslanik spavao sa djetetom od devet godina. takodjer, ti nasilu iskopani hadisi su medjusobno kontradiktorni, jer su svakako i sklepani po sistemu daj sta das da bi se pruzila bilo kakva sumnja o neugodnoj tvrdnji o aisinim godinama...tako po nekim proizilazi da je imala 13, po drugim 27, po trecim 19 godina itd....dok su sahih hadisi po kojima je imala 9 godina medjusobno sasvim saglasni. takodjer, muslimani koji potenciraju te "lijeve" hadise koji posredno govore o vecem broju aisinih godina time direktno obaraju vjerodostojnost kompletnih sahih zbirki hadisa (buharija, muslim) koje su po znacaju odmah iza kur'ana, tako da muslimani vise gube nego sto dobijaju takvim apologetskim manevrima...
Nije istina, za sve je ustanovljan slab lanac odnosno nepoouzdanost medjutim meni je to uporedjivanje potpuno nebitno jer I nisam ciljala na takvu vrstu osporavanje vec jednostavno odgovor koji @kritichar postavio je odgovor mnogih muslimana ali ne stoji, shvatas islamski ne stoji.
Post Reply