Sarajevo City Center

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Sta bi zeljeli vidjeti u SCC????

H&M
15
14%
C&A
16
15%
Subway
9
8%
Müller
23
21%
Humanic
2
2%
Esprit
6
6%
Jack&Jones
7
6%
Decathlon
30
28%

Total votes: 108

OldMayor

#826 Re: Sarajevo City Center

Post by OldMayor »

VjecitiStudent wrote:
stroga normala wrote:Obisao i ja sinoc, slazem se sa mnogima da je centar otvoren bar mjesec dana ranije, ali vjerovatno su veliki penali ako se objekat ne zavrsi na vrijeme pa su pozurili da ga otvore.
...
Baš su ga požurili. To "na vrijeme" se trebalo desiti još 2011.
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=770442
Ejh, pa ne peru se pare za 2-3 godine.

Treba tu godina i godina da se operu.

Meni je super sto je centar tu. Ali su mi ovi arapi sumnjivi i to samo tako. Niko nema pojma ko su ti likovi, ja sam siguran da su u ovaj centar ulozene sve one silne pare, koje su trebale biti ulozene u povratak, obnovu drzave itd. Isto kao i u Bristol

Pogledajte im stranicu...nikakvih referenci, kontakt, nista...ej dosli ulozili u nasu zemlju 500 miliona KM i nigdje nista o njima. Samo se kod nas spominju.

Mislim na stranu avaz i njihovo kenjanje po centru, cinjenica je da su ovi likovi iskocili niodakle i poceli ulagati - odjednom u nasu zemlju i to milione i milione. :-)
WildRedRose

#827 Re: Sarajevo City Center

Post by WildRedRose »

ja sam jucer ostala sokirana. otisla u centar, malo prosetala, razgledala. i, hajd reko da sta pojedem. niko nista nema, svima sve nestalo.. :lol: :lol:

i tako, ostah gladna u scc-u.. ali da je lijepo unutra, vala jest, kome se ne svidja, neka i ne ide :mrgreen:
OldMayor

#828 Re: Sarajevo City Center

Post by OldMayor »

Nikolini wrote:Idi na selo pa kupi zemlju i pravi takav centar. A u centru grada od privatnog vlasnistva ne mozes radit sta hoces. Hajde pokusaj napraviti kucu ili nesto ultra moderno. Ne moze zato sto se ne uklapa u prostor. A ovdje je Bakir i ostali Sda Vef bi aj lobi isposlovao da se o o ruglo izgradi i otvori nedovrseno.
Nedavno u jednoj zapadnoj zemlji, u kojoj muslimane mozes na prste izbrojati. Krenem da kupim vino, piva, kad djavola kaze mi prodavacica ne prodajemo alkohol iza 21h. Takav zakon.

Sta bi na to rekao?

Ja te razumijem, i meni je na vrh q ovih nazor vjerskih objekata, ali pogledaj i drugu stranu. Imas Sarajevo koje se obasipa dzamijama, a opet imas rs i hercegovinu koji se razbacuju crkvama. Mi smo u srednjem vijeku ba, prihvati to. Al doce trenutak kad ce i glupi narod skontat neke stvari, proci ce vremena, ali doci ce i to.

Ali sad reci da je grad islamiziran jer u jednom centru ne moezes kupit pivu je nigdje veze. Nigdje veze jer slucajno preko puta tog centra je crkva, a u radijusu od bukvalno 10m imas hrpu kafana gdje se mozes olesiti koliko ti volja.
akcid

#829 Re: Sarajevo City Center

Post by akcid »

OldMayor wrote:Nedavno u jednoj zapadnoj zemlji, u kojoj muslimane mozes na prste izbrojati. Krenem da kupim vino, piva, kad djavola kaze mi prodavacica ne prodajemo alkohol iza 21h. Takav zakon.

Sta bi na to rekao?.
Neuporediva je pojedinačna odluka vlasnika trgovina o ograničenju prodaje određenih proizvoda sa direktivom, sa naredbom, upakovanom u ugovornu obavezu o ograničenju prometa alkoholnih proizvoda trgovcima u njihovim prodajnim objektima.
OldMayor

#830 Re: Sarajevo City Center

Post by OldMayor »

akcid wrote:
OldMayor wrote:Nedavno u jednoj zapadnoj zemlji, u kojoj muslimane mozes na prste izbrojati. Krenem da kupim vino, piva, kad djavola kaze mi prodavacica ne prodajemo alkohol iza 21h. Takav zakon.

Sta bi na to rekao?.
Neuporediva je pojedinačna odluka vlasnika trgovina o ograničenju prodaje određenih proizvoda sa direktivom, sa naredbom, upakovanom u ugovornu obavezu o ograničenju prometa alkoholnih proizvoda trgovcima u njihovim prodajnim objektima.
Ali imas milion objekata i u stranim zemljama koje ne prodaju alkohol. Neki zbog vjerskih, neki zbog sigurnosnih, neki jednostavno nece da ga prodaju. Vecina prodaje.

Imas evo kod nas cevabdzinice i slasticarne koje ne posluzuju alkohol, i to je tako. I to nikome ne predstavlja problem, jelde?

Kod SCC-a je vjerski razlog i zasto to ne postovati? To mi nije jasno. Furamo multietnicost i toleranciju, al bgt nemoj da se izdvajas. Ako nece da prodaju alkohol ne moraju, njihov izbor i ja to postujem.

Da se alkohol zabrani u gradu u svakoj prodavnici, zakonom, e to je druga stvar. A vi pisete upravo kao da se to desilo. Ponavljam jos jednom, preko puta imas kafanu u kojoj mozes cugat kolko hoces. Imas hrpu prodavnica okolo gdje mozes kupit alkohol.
DZONPI

#831 Re: Sarajevo City Center

Post by DZONPI »

Halo ima li njope cuo sam da ce biti neki Turski restorani folovi golovi samija dzamija.
akcid

#832 Re: Sarajevo City Center

Post by akcid »

OldMayor wrote:
akcid wrote:
Kod SCC-a je vjerski razlog i zasto to ne postovati?
Obaveza je poštivanje svačije privatne odluku, ukoliko je ona usklađena sa pravnim normama. Zahtjeve BBI i SCC o ograničenju prodaje određenih proizvoda, markirane ugovornom obavezom, treba preispitati kroz norme o slobodnoj trgovini i sekularnom uređenju BiH državne organizacije.

Neki će srdačno dočekati tavo određenje, neprestano posjećivati oba prodajna centra, misleći da će doticajem rukama i hodom kroz njih, biti zbliženi vlasnicima i ideologiji koje vlasnici proturaju našem društvu kroz svoj kapital, ničim provjeren od nezakonitog sticaja, ubijeđeni da će doticajem takvih bogatih objekata i oni sami postati bogati, dio ELITE BiH društva, nesvjesni da će i dalje ostati samo - MASA.

Neki, pak, jačih principa, nikad unutra ući neće :oops:
Last edited by akcid on 22/03/2014 12:16, edited 1 time in total.
Grean

#833 Re: Sarajevo City Center

Post by Grean »

staradis wrote:nevjerovatno je kako neki ne kontaju sta je privatno vlasnistvo i trzisna ekonomija. Elem, sta se jos moze ocekivati u onim zatvorenim radnjama?
Vjerovatno nista, da je bilo zainteresovanih do sad bi otvorili. To je problem trznih centara ako nema dovoljno ponude propadaju i oni koji su vec tu.
Nikolini

#834 Re: Sarajevo City Center

Post by Nikolini »

Ma meni najvise od svega smeta sto je ovo predstavljeno kao investicija Saudijske Arabije. Al Shidi je fantomska firma, ne znam kako to ljudi na shvataju. Onaj arapin sto se slika je samo paravan, stvarni vlasnici su odredjeni BH politicari koji su prvo preuzeli Bristol i onda Magros koji su unistili i sagradili ovo cudo. Ovo je sagradjeno od naseg novca i nije nikakva strana investicija. Al Shiddi je samo paravan preko kojeg su oprali pare. I zato mi smetaju odredjene stvari, a da vam pravo kazem boli me briga za alkohol, to sam samo spomenuo da nalozim neke forumase.

I sad cete reci da sam licemjeran, ali otici cu i ja u taj centar, naravno kada se isprazni od ovih besploslicara koji su nagrnuli prvi dan i kada bude zavrsen da mi ne paadne cigla na glavu. A zasto cu i ja otici u SCC? Zato sto zivim u vukojebini od drzave u kojoj nemam nikakvog izbora radnji.
Paramilitar

#835 Re: Sarajevo City Center

Post by Paramilitar »

Lijep objekat
VjecitiStudent

#836 Re: Sarajevo City Center

Post by VjecitiStudent »

trecipax wrote:Mah to sto je centar mozda ranije otvoren, ah, nije bas ni jednostavno imati na stand by neke brandove, a uloziti u objekt dosta love.

Moramo i shvatiti vlasnika. Prvo sam objekt zapocet prije krize 2008 godine, nakon toga mnogi su projekti otpali zbog krize, ovaj je ipak nastavio, onda silna sranja Avaza, pa kompleksnost samog projekta, specijalne narudjbe, budimo iskreni, gdje u Bosni pa i regiji ima objekata sa ovavkom staklenom fasadom, pa da je neko imao iskustva kako se to radi?
Sad mozda ima, ali kad se pravilo ovo, nije imao, ucili su se. Pa medija fasada, najveca u regiji, jedna od najvecih u Europi. Pa na sve to dodje da se radi u gradu koji nije odrzavan, pa tip mora i okolne ceste praviti.

Znaci tip ulaze u taj objekt sest godina, naravno da mu je pukao film i da je zelio sto prije otvoriti. Osim toga, objekt impresivan, kad se samo sjetim koliko su u zemlju isli, koliko su duboko iskopali jamu pod zemljom, objekt je ogroman i impresivan.

A srediti ce se nedostatci sigurno. Jos kad se to sve usminka, pa kad se dodaju sadrzaji unutar samih "hodnika" shoping centra, biti ce to OK.
Shvatamo mi vlasnika jako dobro. Ovo je prvi objekat ove vrste kakav on na ovoj planeti pravi, naravno da pojma nije imao (niti ovaj haos kod otvaranja pokazuje da ga je stekao).

Otkad stranim investitorima dinamiku radova diktiraju radne navike i znanja zemlje u kojoj se investira?
Evo kako to inače izgleda
Smješten zapadno od Zagreba, WESTGATE Shopping City je najveći hrvatski trgovački centar s 226.000 m2 bruto površine i 100.000 m2 prodajnih prostora. U ovaj su međunarodni projekt investitorske grupe FOCUS INVEST GmbH, Braunsberger Holding i PlusCity/Shopping Center WESTGATE Zagreb Beteiligungs GmbH uložile 270 milijuna eura i sagrađen je u rekordnome vremenu od samo petnaest mjeseci.
salik79

#837 Re: Sarajevo City Center

Post by salik79 »

VjecitiStudent wrote:
Smješten zapadno od Zagreba, WESTGATE Shopping City je najveći hrvatski trgovački centar s 226.000 m2 bruto površine i 100.000 m2 prodajnih prostora. U ovaj su međunarodni projekt investitorske grupe FOCUS INVEST GmbH, Braunsberger Holding i PlusCity/Shopping Center WESTGATE Zagreb Beteiligungs GmbH uložile 270 milijuna eura i sagrađen je u rekordnome vremenu od samo petnaest mjeseci.

Prvo, ova dva objekta se ni po cemu ne mogu porediti. Drugo, od West Gatea, osim glavnog izvodjaca radova, ni jedna druga podizvodjacka firma, njihovi dobavljaci, kooperanti, itd., ni jedne lipe - do dana danasnjeg - nisu vidjeli.
VjecitiStudent

#838 Re: Sarajevo City Center

Post by VjecitiStudent »

salik79 wrote:
VjecitiStudent wrote:

Prvo, ova dva objekta se ni po cemu ne mogu porediti. Drugo, od West Gatea, osim glavnog izvodjaca radova, ni jedna druga podizvodjacka firma, njihovi dobavljaci, kooperanti, itd., ni jedne lipe - do dana danasnjeg - nisu vidjeli.
Naravno da se ne mogu porediti, ovaj naš je srušio sve rekorde u sporosti gradnje.

Za naći primjere kojom brzinom se inače gradi, dovoljan je region.
Arena Centar, trgovačko-zabavni centar četvrte generacije, dobio je uporabnu dozvolu mjesec dana prije otvorenja zakazanog za 5. studeni 2010. TriGranitov projekt za koji je ishođena uporabna dozvola vrijedan je 244 milijuna eura, a smješten je na jugo-zapadnom ulazu u Zagreb. Stručno povjerenstvo izvršilo je tehnički pregled na svim zajedničkim prostorima unutar centra i potvrdilo svu tehničku ispravnost Arena Centra koji se prostire na 175,000 kvadratnih metara bruto razvijene površine s ukupnom površinom za iznajmljivanje od oko 60,000 kvadratnih metara.

Gradnja Arena Centar počela je 21. srpnja 2009.
http://mojzagreb.info/zagreb/hrvatska/a ... -studenoga
Last edited by VjecitiStudent on 22/03/2014 12:58, edited 1 time in total.
emmir1

#839 Re: Sarajevo City Center

Post by emmir1 »

Kada sve saberemo potpuno je jasno da je centar Bakirov .

Prvo da neki nepoznati Arap dobije prostor koji je tako silno želio Radončić , ma nema šanse.

Još u ono vrijeme kada je Avaz mnogo jači bio.

Ali na stranu sve to .

Meni je jedna stvar bila dovoljna.

Sarajevo gori , država gori , situacija nikad haotičnija od rata a predsjednik države Bakir u udarnom terminu na dnevniku o centru i Zari.

Pa ko u takvoj situaciji može da misli na neki glupi centar osim ako nema privatni interes.

Odgovorno tvrdim niko!!!!!
Jara

#840 Re: Sarajevo City Center

Post by Jara »

Eno na čaršiji u ćevabdžinicama ne možeš popiti kafu...pa dokle više!? :D I niko se ne buni, a ovdje zapeli za alkoho!l :-)
:D
emmir1

#841 Re: Sarajevo City Center

Post by emmir1 »

Radit će SCC , nema govora da neće.

Samo polako će da neke radnje zatvaraju jer tamo će Zara i ostale njezine radnje da uzimaju 60% prometa , nema tamo za sve.

Mada neće neke ni Zarine radnje nakon nekog vremena da rade , recimo kupio sam prošle godine košulju i hlače Pull and Bear

Pravo smeće , nakon prvog pranja hlače sam mogao da bacim a košulja je trajala jedno 2 mjeseca .

Ali eto jeftino je pa vjerovatno zato i loše.

Past će ostali centri kao što su Alta i importane .

Radit će bbi i scc .

bbi je ipak centar grada i uvijek će da bude posjećen te ta lokacija ima i tradiciju
VjecitiStudent

#842 Re: Sarajevo City Center

Post by VjecitiStudent »

saxtonski wrote:
VjecitiStudent wrote: Shvatamo mi vlasnika jako dobro. Ovo je prvi objekat ove vrste kakav on na ovoj planeti pravi, naravno da pojma nije imao (niti ovaj haos kod otvaranja pokazuje da ga je stekao).

Otkad stranim investitorima dinamiku radova diktiraju radne navike i znanja zemlje u kojoj se investira?
Evo kako to inače izgleda
Porediti jedan objekt kakav je SCC u centru jednog Sarajeva, sa jednim halskim shoping centrom ne znam ni sam koliko desetina kilometara udaljenog od Zagreba, :lol: .

Znas li ti kako se grade hale, a kako se gradi objekti tipa SCC? Znas li ti da SCC ima garazu, ako se ne varam cetiri sprata ispod povrsine i kad su je kopali da su samo jamu kopali nekoliko mjeseci.
Da nije cijeli grad svjedočio kako u pojedinim periodima mjesecima i mjesecima nije bilo nikoga na gradilištu, još bi neko i povjerovao u "složenost objekta" kao izgovor za sporost.
Koji tek crni hotel i toranj, to tek treba da jednoga dana biti završeno.
Za početak bi bilo odlično ako bi završili fasadu objekta kojeg su neki dan otvarali.

Napravljen je, otvoren je, gdje je, tu je, više ga ni 100 Fahri pomaći ne mogu, ali ne silujte nas, molim vas, više u zdrav mozak kako je u pitanju epohalno građevinsko umijeće "stranog investitora".
Logovan

#843 Re: Sarajevo City Center

Post by Logovan »

BadCopy wrote:Lijep plato ne donosi pare.lijepa basta donosi.
Zdrao

Od zla oca od gore matere
Ma niđe veze ti je logika.
Samo treba pogledati na šta liči Ferhadija i sve ti je jasno.
staradis

#844 Re: Sarajevo City Center

Post by staradis »

Nikolini wrote:Idi na selo pa kupi zemlju i pravi takav centar. A u centru grada od privatnog vlasnistva ne mozes radit sta hoces. Hajde pokusaj napraviti kucu ili nesto ultra moderno. Ne moze zato sto se ne uklapa u prostor. A ovdje je Bakir i ostali Sda Vef bi aj lobi isposlovao da se o o ruglo izgradi i otvori nedovrseno.
moze moze, pare planine micu
co211

#845 Re: Sarajevo City Center

Post by co211 »

saxtonski wrote:
VjecitiStudent wrote:
Da nije cijeli grad svjedočio kako u pojedinim periodima mjesecima i mjesecima nije bilo nikoga na gradilištu, još bi neko i povjerovao u "složenost objekta" kao izgovor za sporost.
Koji tek crni hotel i toranj, to tek treba da jednoga dana biti završeno.
Za početak bi bilo odlično ako bi završili fasadu objekta kojeg su neki dan otvarali.

Napravljen je, otvoren je, gdje je, tu je, više ga ni 100 Fahri pomaći ne mogu, ali ne silujte nas, molim vas, više u zdrav mozak kako je u pitanju epohalno građevinsko umijeće "stranog investitora".
Pa kazete i tvrdite da je Bakir ukrao lovu, ako je Bakir ukrao lovu, zasto nije bilo radnika? Osim toga, 2008 godine ekonomski slom, otkazano totalno hiljade projekata vecih od SCC-a.

Ako ne znas, preko puta, Holiday Inn, austrijski "investitor" obecao totalnu renovaciju i prosirenje Holiday Inna, cak mu je dao i novo ime Grand Media Centar, ogradio prostor, bager malo prokopao i to je sve za sve te godine.

Moja poenta, sta ocekujes od investitora kad je onakav nesredjen dio oko parlamenta? Grad je uzeo milione na doprinose za gradnju SCC-a, sta je ulozio nazad pa da je malo to sredio? Rusevine dvadeset godina nakon rata u tom dijelu, korov, smetljiste, ko fol parking, rusevni zidovi itd itd.

Spusti se na zemlju jarane! Prvo natjeraj one za koje si glasao da bar okolicu srede i da ociste rusevine pored parlamenta, pa onda se kurci investitorima.

Image

Image

Image
Ove ruševne zgrade su većinom u pitanju ljudi koji NEĆE da se isele jer "žive" u centru grada, bez obzira na činjenicu da im se ono malo jada od krova nad glavom može svake sekunde srušiti na istu. Pored toga, traže basnoslovne iznose da se odsele... i to fino na kraju dovede do toga da imaš dio grada koji je maltene sami centar da se sastoji od ruševina jer neki glavonja bi da mu se kako isplaćuje do kraja života obeštećenje. Nemoj mi reći da sada misliš da je slučajno, svega par dana prije otvorenja, izgorio onaj autoshop na MD-u. Ne bi me čudilo da plane i ona autopraonica, sasvim slučajno i neočekivano.
Man of steel

#846 Re: Sarajevo City Center

Post by Man of steel »

Vidim, smeta i žulja "Bakirov centar" kako ga naziva Avaz. :D

Prvo je priča bila da se taj fantomski centar nikad neće izgraditi, ali onda kada su vidjeli da je vrag odnio šalu okrenuli su priču da se to u stvari gradi Bakirovim milijardama koje je on kao pokrao u ratu pa putem nekog Arpa investira u izgradnju ovog centra koji je neki dan otvoren bez potrebne dozvole od ministra Petrovića :D

Kako li su samo domišljati i luckasti mali Fahrini gebelsi :D

Sad se već vrti nekim novim teorijama. Nevalja ovo, nevalja ono, gdje je ovo, gdje ono...a u suštini smo dobili objekat kojeg se mnogo veći gradovi ne bi postidjeli i koji je usput donio 160 miliona maraka stranog kapitala domaćim firmama i državi.

Kamo sreće da ih je više...
@mba

#847 Re: Sarajevo City Center

Post by @mba »

sta sad, zar i ovo ne valja???

kad su arapi bili skoro u pashaluku i najavili velika ulaganja, svi u jedan glas arapi vaki arapi naki!

sada su nest napravili, i opet ne valja....ustvari mozda i valja, ali ne valja sto je preko bakira islo sve!

e jesmo baksuzi bas!
rajv0sa

#848 Re: Sarajevo City Center

Post by rajv0sa »

akcid wrote: Obaveza je poštivanje svačije privatne odluku, ukoliko je ona usklađena sa pravnim normama. Zahtjeve BBI i SCC o ograničenju prodaje određenih proizvoda, markirane ugovornom obavezom, treba preispitati kroz norme o slobodnoj trgovini i sekularnom uređenju BiH državne organizacije.

Neki će srdačno dočekati tavo određenje, neprestano posjećivati oba prodajna centra, misleći da će doticajem rukama i hodom kroz njih, biti zbliženi vlasnicima i ideologiji koje vlasnici proturaju našem društvu kroz svoj kapital, ničim provjeren od nezakonitog sticaja, ubijeđeni da će doticajem takvih bogatih objekata i oni sami postati bogati, dio ELITE BiH društva, nesvjesni da će i dalje ostati samo - MASA.

Neki, pak, jačih principa, nikad unutra ući neće :oops:
Elhamdilulah jarabi šućur, jos jedan objekt bez crvendaća :D
Nikolini

#849 Re: Sarajevo City Center

Post by Nikolini »

Kakav arapski kapital??? O cemu vi pricate? Da li vi znate da je Zenica glatko odbila Al Shiddi i dala dozvolu Dzananovicu da izgradi trzni centar? Uradili su to zato sto su pametni i sto znaju sabrati 2 i 2. Ne mozes dati firmi koja ima prihod od 20000 KM visemilionski projekat (zvanicni kapital Al Shiddi-a u tom trenutku). U tom periodu je osim Avaza jos nekoliko domacih firmi bilo zainteresirano za lokaciju na Marijin Dvoru (meni se cini Unioninvest, Robot commerc i jos neke druge firme), ali je posao dobila FANTOMSKA firma. Ovaj objekat je trebao biti zavrsen prije najmanje 6 godina. ja mislim da je tada Bakir bio u zavodu za izgradnju KS.

E hajde sada zaboravimo sve. Molim lijepo ove sto brane SCC da mi objasne kako su dobili dozvolu za otvorenje?

A preostali dio objekta ce biti zavrsen negdje 2017. godine.
karanana

#850 Re: Sarajevo City Center

Post by karanana »

idem veceras. bas sam uzbudjen. pisem utiske.
Post Reply