Nemam se šta dogovarat ... neću platit i kapakholowey wrote:dogovori se sam sa sobomedo_79 wrote:Ja svaki mjesec plaćam MOJA TV NET paket, znači Internet plus TV .... prema tome gospoda iz RTVFBIH mogu lagano do zgrade BH telecoma pa nek se tale s njma, jer meni ne pada na pamet da istu uslugu plaćam 2 puta .... pa nije niko lud ovdje .... u konačnici, zaključajte mi FTV i mirna Bosna .... platiš gledaš, ne platiš zaključan kanal i kapak ....
Čuj majke ti RTV taksa .... GROHOTOM SE SMIJEM![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
RTV taksa
Moderator: _BataZiv_0809
- edo_79
#826 Re: RTV taksa
- Dozer
#827 Re: RTV taksa
Nisi shvatio...holowey wrote:poenta je da li na nekom podrucju postoji prijem zemaljskog signala...na tome se zasniva stav 2... sretno na suduDozer wrote:E, lijepo.
Po Cl. 54, Stav 2 - svi ce ih dobiti na sudu.
Razlog - oni ne isporucuju signal u vecinu gradskih domaxinstava.
To rade drugi operateri.
Samim tim - JS se mora dogovoriti s isporuciocima usluga o preuzimanju i distribuciji njihovog signala, a ne s domacinstvima.
Po tom clanu i tom stavu, niko kome ne isporucuju signal direktno,ne mora im ni platiti jer uslugu ne prima.od njih.
Pa-paaa
Clan kaze ovako:
Zakon kad se tumaci, tumaci se doslovno. Nema tu nikakvih gledanja kroz prste i donosenja zakljucaka na bazi "moze ovako, a i ne mora".(2)Od obveze iz prethodnog stavka izuzimaju se domaćinstva i pravne osobe kojima se ne isporučuje signal nijednog javnog servisa u Bosni i Hercegovini.
Lijepo pise - ne isporucuje SIGNAL JS. To podrazumijeva direktno primanje signala JS.
Posto se nikome ko koristi usluge kablovskih operatera signal JS ne isporucuje direktno... Eto... zakljuci sam.
To ti je isto kao kada bi ti npr. Energopetrol naplacivao gorivo koje si nasuo na Gazpromu, zato sto je Energopetrolova cisterna dovukla gorivo na Gazprom.
- edo_79
#828 Re: RTV taksa
Jarane džaba pričat ....Dozer wrote:Zakon kad se tumaci, tumaci se doslovno. Nema tu nikakvih gledanja kroz prste i donosenja zakljucaka na bazi "moze ovako, a i ne mora". Lijepo pise - ne isporucuje SIGNAL JS. To podrazumijeva direktno primanje signala JS.
Posto se nikome ko koristi usluge kablovskih operatera signal JS ne ispirucuje direktno... Eto... zakljuci sam.
- holowey
#829 Re: RTV taksa
na tvoju zalbu, tuzitelj angazuje vjestaka koji potvrdi da se na tvom podrucju uredno isporucuje rtv signal...ti treba da dokazes da se ne isporucuje...nije tvrdnja da li ti primas signal nego da li se isporucuje...na osnovu toga se naplacuje taksa za posjedovanje, ne taksa za koristenje, primanje signala, nego taksa za posjedovanje rtv prijemnika...Dozer wrote:Nisi shvatio...holowey wrote:poenta je da li na nekom podrucju postoji prijem zemaljskog signala...na tome se zasniva stav 2... sretno na suduDozer wrote:E, lijepo.
Po Cl. 54, Stav 2 - svi ce ih dobiti na sudu.
Razlog - oni ne isporucuju signal u vecinu gradskih domaxinstava.
To rade drugi operateri.
Samim tim - JS se mora dogovoriti s isporuciocima usluga o preuzimanju i distribuciji njihovog signala, a ne s domacinstvima.
Po tom clanu i tom stavu, niko kome ne isporucuju signal direktno,ne mora im ni platiti jer uslugu ne prima.od njih.
Pa-paaa
Clan kaze ovako:Zakon kad se tumaci, tumaci se doslovno. Nema tu nikakvih gledanja kroz prste i donosenja zakljucaka na bazi "moze ovako, a i ne mora".(2)Od obveze iz prethodnog stavka izuzimaju se domaćinstva i pravne osobe kojima se ne isporučuje signal nijednog javnog servisa u Bosni i Hercegovini.
Lijepo pise - ne isporucuje SIGNAL JS. To podrazumijeva direktno primanje signala JS.
Posto se nikome ko koristi usluge kablovskih operatera signal JS ne isporucuje direktno... Eto... zakljuci sam.
To ti je isto kao kada bi ti npr. Energopetrol naplacivao gorivo koje si nasuo na Gazpromu, zato sto je Energopetrolova cisterna dovukla gorivo na Gazprom.
- edo_79
#830 Re: RTV taksa
Članak 54.holowey wrote:na tvoju zalbu, tuzitelj angazuje vjestaka koji potvrdi da se na tvom podrucju uredno isporucuje rtv signal...ti treba da dokazes da se ne isporucuje...nije tvrdnja da li ti primas signal nego da li se isporucuje...na osnovu toga se naplacuje taksa za posjedovanje, ne taksa za koristenje, primanje signala, nego taksa za posjedovanje rtv prijemnika...
Pristojba za posjedovanje prijemnika
(1) Svako domaćinstvo i pravna osoba na teritoriju Bosne i Hercegovine koji posjeduju radio ili televizijski prijemnik dužni su plaćati mjesečnu pristojbu na posjedovanje tog prijemnika (u daljnjem tekstu: RTV pristojba), pod uvjetima određenim ovim zakonom.
(2)Od obveze iz prethodnog stavka izuzimaju se domaćinstva i pravne osobe kojima se ne isporučuje signal nijednog javnog servisa u Bosni i Hercegovini.
(3) Prihod od RTV pristojbe može se koristiti samo za financiranje osnovne djelatnosti RTVFBiH.
(4) Prihod od RTV pristojbi ne podliježe poreznim obvezama.
Jarane ... de čitaj malo
ONI NE ISPORUČUJU SIGNAL!!!! ...
- Dozer
#831 Re: RTV taksa
Ja ti kazem da to pada na sudu jer JS ne isporucuje signal meni, nego posrednickom operateru kod kojeg ja placam uslugu. Ja bez ikakvih problema mogu dokazati da JS meni ne isporucuje nista, jer uopste nemam opremu kojom bih taj signal direktno preuzimao (antena / receiver).
Ako je taj JS u paketu usluge koju vec placam, onda se JS s tim operaterom mora dogovarati oko naplate svog signala koji taj operater preuzima, kontas?
Ako ne moze da se dogovori s operaterom, onda JS jednostavno kodira svoj signal i taj operater vise ne moze preuzimati isti, a samim tim ni distribuirati ga meni.
I svi sretni.
Ako je taj JS u paketu usluge koju vec placam, onda se JS s tim operaterom mora dogovarati oko naplate svog signala koji taj operater preuzima, kontas?
Ako ne moze da se dogovori s operaterom, onda JS jednostavno kodira svoj signal i taj operater vise ne moze preuzimati isti, a samim tim ni distribuirati ga meni.
I svi sretni.
- edo_79
#832 Re: RTV taksa
Dozer wrote:Ja ti kazem da to pada na sudu jer JS ne isporucuje signal meni, nego posrednickom operateru kod kojeg ja placam uslugu. Ja bez ikakvih problema mogu dokazati da JS meni ne isporucuje nista, jer uopste nemam opremu kojom bih taj signal direktno preuzimao (antena / receiver).
I svi sretni.

Kratko jasno ....
- Dozer
#833 Re: RTV taksa
Pa tako to funkcionise svugdje na planeti ba. Samo se kod nas pokusava nesto na silu, na hoo-ruk, i jos imamo nekakva 3 famozna javna servisa.
I pri tome, svaki je neko stranacko glasilo, zavisno u kojem blentitetu se vec nalazi.
Ludilo na kub, jbt... I svi bi da se namiruju s ledja naroda...
Neka naprave JEDNU drzavnu RTV, i uspostave naplatu na teritoriji cijele drzave, i OK. Placacu. A ovako kako sada rade, ne dam ni pfeninga. Odjebaus.
Dosta vise parazitiranja ENV stranaka kroz te nekakve nebulozne i besmislene ustanove i institucije.
I pri tome, svaki je neko stranacko glasilo, zavisno u kojem blentitetu se vec nalazi.
Neka naprave JEDNU drzavnu RTV, i uspostave naplatu na teritoriji cijele drzave, i OK. Placacu. A ovako kako sada rade, ne dam ni pfeninga. Odjebaus.
Dosta vise parazitiranja ENV stranaka kroz te nekakve nebulozne i besmislene ustanove i institucije.
- edo_79
#834 Re: RTV taksa
Zašto da dva puta plaćam jedno te isto ... fino nek gospoda sjedne sa kablovskim i telekom operaterima, nek vide ko kome koliko pliva i mirna Bosna ....Dozer wrote:Pa tako to funkcionise svugdje na planeti ba. Samo se kod nas pokusava nesto na silu, na hoo-ruk, i jos imamo nekakva 3 famozna javna servisa.
- beni-bu-man
#835 Re: RTV taksa
ovja ti je bio obar pravoedo_79 wrote:Zašto da dva puta plaćam jedno te isto ... fino nek gospoda sjedne sa kablovskim i telekom operaterima, nek vide ko kome koliko pliva i mirna Bosna ....Dozer wrote:Pa tako to funkcionise svugdje na planeti ba. Samo se kod nas pokusava nesto na silu, na hoo-ruk, i jos imamo nekakva 3 famozna javna servisa.
- edo_79
#836 Re: RTV taksa
Bio dobar il ne bio tako je kako je ....beni-bu-man wrote: ovja ti je bio obar pravo
- beni-bu-man
#837 Re: RTV taksa
znam buraz, al boli njih pimpek u tom je najveci problem sto mi ispastamo i da ne treba im placati TAKSU ko ih jebeedo_79 wrote:Bio dobar il ne bio tako je kako je ....beni-bu-man wrote: ovja ti je bio obar pravo
- edo_79
#838 Re: RTV taksa
Polako ....beni-bu-man wrote:znam buraz, al boli njih pimpek u tom je najveci problem sto mi ispastamo i da ne treba im placati TAKSU ko ih jebeedo_79 wrote:Bio dobar il ne bio tako je kako je ....beni-bu-man wrote: ovja ti je bio obar pravo
- Maraschino
#839 Re: RTV taksa
Ja ovo na pocetku teme napisah.Dozer wrote:Ja ti kazem da to pada na sudu jer JS ne isporucuje signal meni, nego posrednickom operateru kod kojeg ja placam uslugu. Ja bez ikakvih problema mogu dokazati da JS meni ne isporucuje nista, jer uopste nemam opremu kojom bih taj signal direktno preuzimao (antena / receiver).
I svi sretni.
To je najlogicnije rjesenje. Ili ja placao 30 ili 37,5KM meni svejedno(svakako svi imaju monopol i placamo koliko oni hoce).
Talite se izmedju sebe, svakako mi placamo.
Samo da pitam, postoji li jos zemaljski signal ili je sve digitalizovano odnosno preko risivera i druge opreme?
- orinoco
#840 Re: RTV taksa
Sad bi neko trebao pitati zakonodavca za definiciju riječi "isporučivati", da li znači emitirati signal, pa ko ga ufati, ili znači primati rtv signal 
Ja mislim ovo prvo
Ja mislim ovo prvo
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#841 Re: RTV taksa
Ne znam što uopšte na temi o RTV taksi pričate o signalu.
Taksa je na posjedovanje RTV prijemnika.
- edo_79
#842 Re: RTV taksa
Tomahawk11 wrote:Ne znam što uopšte na temi o RTV taksi pričate o signalu.
Pristojba (TAKSA) za posjedovanje prijemnika
(1) Svako domaćinstvo i pravna osoba na teritoriju Bosne i Hercegovine koji posjeduju radio ili televizijski prijemnik dužni su plaćati mjesečnu pristojbu na posjedovanje tog prijemnika (u daljnjem tekstu: RTV pristojba), pod uvjetima određenim ovim zakonom.
(2)Od obveze iz prethodnog stavka izuzimaju se domaćinstva i pravne osobe kojima se ne isporučuje signal nijednog javnog servisa u Bosni i Hercegovini.
(3) Prihod od RTV pristojbe može se koristiti samo za financiranje osnovne djelatnosti RTVFBiH.
Khm ....
- Dozer
#843 Re: RTV taksa
Kako je lijepo kad svi iz nekog zakona cupaju samo dijelove, recenice ili cak i samo rijeci - koje njima odgovaraju 
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#844 Re: RTV taksa
Nemaš ni jedan signal? RTRS, FTV, BHT.....đe ti živišedo_79 wrote:Tomahawk11 wrote:Ne znam što uopšte na temi o RTV taksi pričate o signalu.
Khm ....
- edo_79
#845 Re: RTV taksa
Ma vam u jednoj vukojebini neznaš ti đe toTomahawk11 wrote:Nemaš ni jedan signal? RTRS, FTV, BHT.....đe ti živišedo_79 wrote:Tomahawk11 wrote:Ne znam što uopšte na temi o RTV taksi pričate o signalu.
Khm ....
-
photo&video
#846 Re: RTV taksa
Meni nikako nije jasna ta prica da je RTV taksa porez na posjedovanje TV ili radio prijemnika. Mene interesuje sto sam onda placao PDV na TV kad sam ga uzimao. Niko mene ne moze natjerati da je placam i na sudu cu uvijek dobiti spor iz vise razloga. Neki od njih su ti da se RTV taksa ne obracunava na cijeloj teritoriji BiH, a finansiraju se se sva 3 javna servisa (apsurd). Ja necu da finansiram RTRS. Druga stvar, prilikom kupovine TV platio sam porez, tako da nema razloga da ga placam opet, znaci ni to ne moze proci. Treci razlog je taj sto se RTV taksa ne moze naplacivati preko racuna EP jer ne postoji zakonska osnova za takvo nesto. 
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#847 Re: RTV taksa
Dobit ces kitu
Sto placas akcizu na cigare, alkohol, gorivo?
-
photo&video
#848 Re: RTV taksa
mjesas kruske i jabuke, ja sam napisao da ako oni definisu taksu kao porez na posjedovanje TV prijemnika, to ne moze proci jer sam porez platio prilikom kupovine TV.un1ted wrote:Dobit ces kituSto placas akcizu na cigare, alkohol, gorivo?
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#849 Re: RTV taksa
Moze, po zakonu. Ne mozes osporiti placanje RTV takse ako imas tv prijemnik. Na osnovu drugih parametara kao sto je nemogucnost prijema signala, mozda i mozes. Sve ostalo je nagadjanje i nije sigurno.
Dajte neko strucno misljene advokata, koji ce napisati koji tacno clan zakona 100% iskljucuje tebe i mene od placanja?
PS: ne placam taksu
Dajte neko strucno misljene advokata, koji ce napisati koji tacno clan zakona 100% iskljucuje tebe i mene od placanja?
PS: ne placam taksu
-
photo&video
#850 Re: RTV taksa
jednostavno ne zelim da placam taksu iz razloga sto je niko u drzavi ne placa osim dijela federacije koji pokriva EP. Kad urede sve ove nedostatke i ponude neki dobar program mozda pocnem placati, a do tada ne pada mi napamet da placam uhljebe i stranacki propagandni program. Nek tuze dobit ce cunu.