hrvatska-more

Post Reply
VjecitiStudent

#826 Re: hrvatska-more

Post by VjecitiStudent »

Šveđanin wrote:Zvao sam prijatelja koji je bio u Vodicama i nakratko u Makarskoj.. plaže poluprazne, tačnije prazne, a vidim da ljudi ovdje govore isto. Turista ako ima, to je centralno-istočni blok koji tradicionalno troši veoma malo..

Kako će se ovo odraziti na Hrvate, ako recimo ovu sezonu puknu? Da li sljedeće godine možemo očekivati "korigovanje" cijena?
VjecitiStudent wrote:S obzirom da tek svaki deseti stanovnik BiH na svom godisnjem odmoru vidi more, rekao bih da je cijela tema nepristojna.
Odakle ti ovaj podatak? Na čemu temeljiš to?

Ne kažem da je netačno, već me zanima odakle ti..
Iz drzavnih statistika Hrvatske (oko 220 000 posjetilaca iz BiH godisnje), Crne Gore (oko 90 000) i Turske (oko 60 000).
Uz pretpostavku da je posjeta morima ostatka planete zanemariva.
Šveđanin

#827 Re: hrvatska-more

Post by Šveđanin »

VjecitiStudent wrote:
Šveđanin wrote:Zvao sam prijatelja koji je bio u Vodicama i nakratko u Makarskoj.. plaže poluprazne, tačnije prazne, a vidim da ljudi ovdje govore isto. Turista ako ima, to je centralno-istočni blok koji tradicionalno troši veoma malo..

Kako će se ovo odraziti na Hrvate, ako recimo ovu sezonu puknu? Da li sljedeće godine možemo očekivati "korigovanje" cijena?
VjecitiStudent wrote:S obzirom da tek svaki deseti stanovnik BiH na svom godisnjem odmoru vidi more, rekao bih da je cijela tema nepristojna.
Odakle ti ovaj podatak? Na čemu temeljiš to?

Ne kažem da je netačno, već me zanima odakle ti..
Iz drzavnih statistika Hrvatske (oko 220 000 posjetilaca iz BiH godisnje), Crne Gore (oko 90 000) i Turske (oko 60 000).
A Grčka, tradicionalno srpska destinacija? Sjeverna Afrika? U zadnje vrijeme Albanija?

Nisu možda tako velike brojke, ali ipak kontam kad bi se dodalo, malo bi se ta računica smanjila.. nekako mi nerealno da tek svaki 10ti ide na more, ali pretpostavljam da se bolje razumiješ u ovo.
sandokann

#828 Re: hrvatska-more

Post by sandokann »

opremdobro30 wrote:Jebi ga zajebo si se sa odabirom, prvo si se trebao raspitati sta je ukljuceno u cijenu.U Hrvatskoj je rijetko lezaljka na plazi ukljucena- ponegdje jeste lezaljka na bazenu.Probaj otici u Petrcane Hotel Pinija 4*, nije nabrijana cijena za polupansion.Hrana odlicna i sve sto ide uz to Citaj malo komentare ako ih ima na tripadvisor, booking.com, holidaycheck.Mi smo 2010 bili uTurskoj hotel Aska baran 4* all inclusive.Ocaj zivi od sobe koja nije ni za 2*, do hrane gdje sam iste namirnice vidjao par dana kasnije u drugim jeluma do najgoreg trovanja stomaka u zivotu treci dan po dolasku.I sav taj horor smo platili 2000 eur za 15 dana za dvoje.Ipak to me nije obeshrabrilo pa sam i 2011 i 2012 opet isao u Tursku u Delphin Botanik i Limak Atlantis i bio prezadovoljan sa svime.

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2
Pazi, narucim polupansion u apartamnskom naselju gdje niko nije naznacio da se doruckuje i ruca - ono sto je ostalo od juce. Nije naznaceno ni za lezaljke, sedmicnu promjenu peskira...

Ja se bas kontam da im sledeci put samo postom spremim lovu. Mozda je tako najbolje.

Dva puta sam bio u Turskoj, obadva puta se radilo o hotelima i ne zelim to ni mjeriti sa apartmanskim naseljem. Bio sam u apartmanskom naselju Cala Masquida na Mallorci, razlika izmedju toga i ovoga u Hrvatskoj je nebo i zemlja. Govorim samo o usluzi i onome sto dobijes za lovu koju si uplatio.
sandokann

#829 Re: hrvatska-more

Post by sandokann »

VjecitiStudent wrote:
Ima puno bh dijaspore, mada se u zadnje vrijeme i oni ne daju prevariti. Skontali su i oni da je u Hrvatskoj skuplje nego u Skandinaviji, a malo se ko da dva puta nasaditi.
Havatar

#830 Re: hrvatska-more

Post by Havatar »

Tražili ste, gledajte...
MAKARANI U BANANI : NEMA VIŠE BOSANACA, PITE I PAŠTETE NA PLAŽI!

Foto:makarska-info.hr
S ulaskom susjedne nam Hrvatske u Evropsku uniju u glavama Hrvata, ali i bh. građana pojavila su se brojna pitanja. Između onih političkih, uvoznih i izvoznih, javio se i upitnik vezan za turizam. Poznato je da najveći broj Bosanaca i Hercegovaca uglavnom ljetuje u Hrvatskoj pa je nekako bilo logično da se isti u zapitaju šta mogu očekivati na moru evropske Hrvatske.

Jedna od zabrinjavajućih vijesti bila je i ta da je Fatima Kahrimanović iz Orahove kod Gradiške, nekoliko dana prije ulaska Hrvatske u EU na granici bila šikanirana, privođena i novčano kažnjavana od strane hrvatskih carinika i policajaca. Zatim se pojavila i informacija da će u Hrvatsku biti moguće ući samo ako turisti budu imali 100 eura po danu.

Prvi zaključci, naravno, bili su kako su nam komšije postale bahate i bezobrazne već na samom početku članstva u EU, da bh. građani nisu dobrodošli u Hrvatsku, da će ionako visoke cijene biti još više, a sve jer su se Hrvati "digli" zbog ulaska u evropsku porodicu. Možda nam sve to ne bi ni palo napamet da i prethodnih godina nismo dobijali poruke da nismo poželjni jer trošimo jako malo novca, jer nosimo pite, paštete i paradajz po plaži, jer nam se djeca "dernjaju" po istoj... No, sve ovo je demantovano od strane MUP-a Hrvatske kada je stigla poruka da su Bosanci i Hercegovci dobrodošli u Hrvatsku, te da im niko neće tražiti 100 eura.

Podatke o broju bh. građana na cijelom Jadranu od početka ovogodišnje sezone nismo uspijeli dobiti jer ih Državni zavod za statistiku nema. Najsvježiji podaci koji se mogu naći na njihovoj stranici su oni za april, a rečeno nam je da podatke za jun možemo očekivati tek polovinom augusta. No, u Turističkoj zajednici Makarske smo uspjeli saznati, da omiljeno mjesto među bh. građanima, bilježi veliki pad posjete.

"Danas u Makarskoj imamo 331 prijavljenog državljanina BiH, a prošle godine ih je na isti dan bilo 937. Velika je razlika. Glavni problem su sigurno pasoši jer su bh. državljani uvijek dolazili uglavnom u Makarsku. Meni je skoro dolazio prijatelj iz Sarajeva i rekao mi je da veliki broj bh. građana i nema pasoš i ovo ih sada koči. Ljudi su navikli dolaziti bez ikakvog plana, samo kažu 'sutra idemo za Makarsku' i dođu, a sada im je to onemogućeno. Cijene i ugostiteljska ponuda su ostale iste, ali imamo 'rupa' u hotelima. Bit će gadno, nama je žao što je sve ovako ispalo jer je Makarska imala jako puno gostiju iz BiH, pogotovo Gradac, Brist, Drvenik i Živogošće gdje je bilo najviše Bosanaca i Hercegovaca. Po mom mišljenju, naši i vaši su morali napraviti neki dogovor kako bi ljudi i dalje mogli koristiti lične karte. Ovakva situacija nikom ne odgovara", rekao nam je Tonči Radić iz Turističke zajednice Makarske.

Kako bismo provjerili susretljivost, ljubaznost, ali i cijene smještaja, nasumično smo izabrali nekoliko oglasa i zatražili potrebne informacije. Jedini problem na koji smo naišli bila je popunjenost apartmana skoro do septembra.

U mjestu Živogošće razgovarali smo s gospodinom Jadrankom.

Novinar: Dobar dan, zovem iz Sarajeva i zanima me smještaj i cijena. Došli bismo suprug, troje djece, moja majka i ja.

Gospodin Jadranko: Nažalost, jedini slobodni termini koje imamo su 25. ili 30 august. Apartman s četiri kreveta košta 70 eura, a pet eura po danu plaća se klima, naravno, ukoliko želite klimu. Možda bi najmlađe dijete moglo spavati s Vašom majkom. Ne znam da li Vam to odgovara?

S jako ljubaznim gospodinom Jadrankom pozdravili smo se rekavši da ćemo ga kontaktirati u toku dana, nakon dogovora sa suprugom.

Na Hvaru smo kontaktirali gospođu Mariju Barbarić.

Novinar: Poštovanje, zovem iz Sarajeva zanima me smještaj i cijena pošto bismo suprug, naše troje djece, moja majka i ja jako voljeli da ove godine dođemo na Hvar. Nismo čak ni odredili datum godišnjeg jer smo prvo htjeli da vidimo kada ima slobodnih termina za smještaj.

Gospođa Barbarić: Mi Vam nažalost nemamo ništa slobodno do septembra jer nam kuća nije velika i imamo samo dva apartmana.

Novinar: Ukoliko nama bude odgovarao septembar, koliko će nas to koštati?

Gospođa Barbarić: 20 eura po osobi.

Novinar: Recite mi, molim Vas, da li je tačno da su cijene na Hvaru porasle? Čuli smo da jogurt i mlijeko koštaju 20 kuna (5,25 KM)?

Gospođa Barbarić: To vam je u nekim pekarama koje rade cijelu noć i koje hoće da "oderu" ove što idu iz diska. Mlijeko košta oko šest kuna. Hvar je skup, ali nije toliko koliko se priča.

Naravno, i našoj drugoj sagovornici smo rekli da ćemo se javiti nakon konsultacija sa suprugom.

S istim pitanjima telefonskim putem krenuli smo i u Tučepe, kod gospodina Igora Tomaša, kojem smo takođe izrazili veliku želju da ove godine ljetujemo baš u tom mjestu.

Gospodin Tomaš: Jedini slobodni termini koje imamo su od 16. do 23. augusta i od 17. do 24 augusta. Da li Vam to odgovora? Koliko dana ste planirali ostati?

Novinar: Nismo još definitivno odlučili, ali vjerovatno bi to bilo pet dana.

Gospodin Tomaš: Nažalost, mi apartmane obično izdajemo minimalno na sedam dana i apartman košta 120 eura.

S obzirom da nam dužina boravka na moru, kao ni cijena nisu odgovarali, srdačno samo se zahvalili i pozdravili s našim sagovornikom.

Četvrto mjesto u kojem je naša izmišljena porodica jako željela provesti odmor jeste Brela, pa samo kontaktirali gospođu Anu Lozo, koja se najviše od svih trudila da nam izađe u susret.

Gospođa Lozo: S obzirom da je Vas šestero, najbolje bi bilo da uzmete dva apartmana. Ali, ukoliko Vam odgovora možete spavati u četverokrevetnom apartmanu. Koliko su djeca stara?

Novinar: 10, 5 i 2 godine.

Gospođa Lozo: Onda bi najmlađe dijete moglo spavati s roditeljima, ako Vam to odgovara? Ostali kreveti su na rasklapanje, tako da bez problema može dvoje spavati.

Novinar: Odlično, malena ionako spava s nama. Koliko košta apartman?

Gospođa Lozo: Apartman ima klimu, internet, satelitsku antenu, imat ćete i parking mjesto, a to košta 65 eura i zaista Vam je najpovoljinije, jefitnije sigurno nećete naći. Vi se dogovorite sa suprugom, a ja ću Vas čekati da se javite.

Čini se da ljubaznost i susretljivost nisu problem kod novopečenih Evropljana, barem mi nismo naišli na suprotno tokom ankete. No, ukoliko vam je Hrvatska preskupa možete je zaobići, ukoliko niste zadovoljni tretmanom, opet je možete zaobići. Neum, Crna Gora, možda Turska, Tunis, Grčka ili pak neka egzotičnija destinacija, izbor je zaista velik i raznovrstan, a sve zavisi od debljine vašeg novčanika i želja. Dakle, ne treba dramiti jer nije Hrvatska jedina zemlja koja ima more.

(Adna Zilić)
TheWatcher

#831 Re: hrvatska-more

Post by TheWatcher »

nKrkan wrote:Čudoh negdje odoše svi u CG na more a šta će bit kad oni uđu u Eu :-)
Albanija :D znam neke koji su isli ove godine (mjesto Drac) kazu ljudi nije normalno koliko je jeftino (hrana pogotovo) :thumbup:
Smajic.smajo

#832 Re: hrvatska-more

Post by Smajic.smajo »

lamudan wrote:koja gomila gluposti,zbog pasosa neko onemogucen ici u hrvatsku,izvadis pasos ko svaki noramalan covjek i ides gdje hoces
ma glupi ljudi da prostis... furaju se da su jos u jugi. halo ba ljudi za odlazak u drugu zemlju trebas imati pasos, nije to nista niovo
Smajic.smajo

#833 Re: hrvatska-more

Post by Smajic.smajo »

sherbett wrote:
Smajic.smajo wrote:
lamudan wrote:koja gomila gluposti,zbog pasosa neko onemogucen ici u hrvatsku,izvadis pasos ko svaki noramalan covjek i ides gdje hoces
ma glupi ljudi da prostis... furaju se da su jos u jugi. halo ba ljudi za odlazak u drugu zemlju trebas imati pasos, nije to nista niovo
pa dobro, ali ljudi su navikli na prelazak s osobnom...možda nekima ne treba trošak dodatni, u ostalom, mislim da samo sa biometrijskom putovnicom prelaze bez problema..sa običnom treba još nešto...
pa izvadi biometrijski, 50 km ako imas za mora imas i za pasosa, i treba ti nece se bacit, svaki gradjanin koji ima namjeru da putuje van drzave ttreba imati pasos... cemu frka
Warashii

#834 Re: hrvatska-more

Post by Warashii »

sherbett wrote:
Smajic.smajo wrote:
pa dobro, ali ljudi su navikli na prelazak s osobnom...možda nekima ne treba trošak dodatni, u ostalom, mislim da samo sa biometrijskom putovnicom prelaze bez problema..sa običnom treba još nešto...
A kao da u Tursku ili Grcku mogu bez pasosa.
Jbte Slovenci nas handrili godinama za one tranzitne a mi sad kao nesto Hrvatima kenjamo.
Ma nasa raja samo nek cuje nesto od nekog odma se prihvati tog ko pjan plota.
deer_hunter

#835 Re: hrvatska-more

Post by deer_hunter »

Havatar wrote:

Jedini problem na koji smo naišli bila je popunjenost apartmana skoro do septembra.
ko im popuni apartmane do septembra ako nema Bosanaca?? jbt, po naslovu bi se reklo da nemaju gostiju uopšte, a ono sve puno
Troll_Happens

#836 Re: hrvatska-more

Post by Troll_Happens »

Problem je ako je porodica 4x41 plus ceka se dugo preko ljeta kad dijaspora dodje. Ro su mislim glavna dva problema koji smetaju nasem da kazem insanu...
Warashii

#837 Re: hrvatska-more

Post by Warashii »

Troll_Happens wrote:
Problem je ako je porodica 4x41 plus ceka se dugo preko ljeta kad dijaspora dodje. Ro su mislim glavna dva problema koji smetaju nasem da kazem insanu...
A jbte od kad ikad se spominje to za pasose ko je zelio mogao je prije navale izvadit kako je zelio s tim to 4x41 je upitno jer oni koji su bili maloljetni su vecinom imali pasose na ovaj ili onaj nacin tako da...
Pored toga kao sto vec rekoh onda Grcka i Turska nisu alternative jer i one traze pasos kao i Albanija a cijelo vrijeme se to ovedje spominje i naravno CG koja se meni ne svidja, sem Kotora, al nisam isao i probao mozda imam pogresno misljenje o njoj.
Edit.
Ev gledam vjetra ima na Jadranu: Zrce, Korcula, Novi Vinodolski, Novalja.
Makarska, Zivogosce i Split izgledaju mirno s tim da ima pokoji oblack na nebu.
Vrijeme haman pa i kod nas.
iz zadnje klupe

#838 Re: hrvatska-more

Post by iz zadnje klupe »

Zdravo, ne znma ima li ko kakav dobar info o solidnom hotelu na makarskom primorju koji cijeni privatnost a siguran je, jednokrevetna soba za ženu sa trogodisnjim djetetom za ciju doplatu ako placa da nije puno, cijene ono sto smo videli na netu sa previsoke, od 150-200 KM za polupansion, zna li neko mozda bar polupansion ili cak pansion do nekih 100 KM po danu, a da hotel ima lijepu plazu, privatnost, solidnu plazu i hranu

Hvala unaprijed, ja takvo na netu nisam nasao
Smajic.smajo

#839 Re: hrvatska-more

Post by Smajic.smajo »

Troll_Happens wrote:

Nije se jucer saznalo da hrvatska ide u EU a sutra usla... znali su ljudi mnogo prije. Ne drzi vodu prica, dzaba... i ne kontam sta dijaspora ima s bilo cim, ne dolaze oni s licnom ovdje pobogu
Rob_Atl

#840 Re: hrvatska-more

Post by Rob_Atl »

Warashii

#841 Re: hrvatska-more

Post by Warashii »

Inace ti plaze u 19 sati vrve ljudima :-)

http://www.skylinewebcams.com/en/webcam ... arius.html
Evo ti pa prolazi
Last edited by Warashii on 08/07/2013 19:15, edited 2 times in total.
Smajic.smajo

#842 Re: hrvatska-more

Post by Smajic.smajo »

:lol:
vidi se da je morski covjek
Rob_Atl

#843 Re: hrvatska-more

Post by Rob_Atl »

zajeba se kod mene je tek 1 popodne :D , a ovaj link iznad nisi ni trebao postavljati sta je ovo , 4 zene i 100 muskaraca :shock: :run:
Warashii

#844 Re: hrvatska-more

Post by Warashii »

Rob_Atl wrote:zajeba se kod mene je tek 1 popodne :D , a ovaj link iznad nisi ni trebao postavljati sta je ovo , 4 zene i 100 muskaraca :shock: :run:
heheheheh ;)
a to ti je klasicni omjer na Zrce-u hehehehe
Edit:
Ma djes ti ovdje vidio cak 4 zenske???
Osim toga trazio su guzvu nisi precizirao guzvu od 200 zena :P

a ja kise u Makarskoj
http://www.skylinewebcams.com/en/webcam ... -riva.html
Smajic.smajo

#845 Re: hrvatska-more

Post by Smajic.smajo »

sherbett wrote:
Smajic.smajo wrote: pa izvadi biometrijski, 50 km ako imas za mora imas i za pasosa, i treba ti nece se bacit, svaki gradjanin koji ima namjeru da putuje van drzave ttreba imati pasos... cemu frka
šta se treseš odmah...ja ionako živim u RH i ne treba mi pasoš...ja idem s osobnom sad di hoću..ali dobro netko napisa dolje...šta ako je veća porodica....
i nije stvar to, nego da se ljudi priviknu da treba pasoš..pa naravno da ako putuju, svakako treba da ga izvade :-) al čemu čuđenje što se bune?
al ajde, nije ni skup, naš je 50 eura, +posebne slike koje su čak i do 10 eura :roll: :evil:

Ne tresem se, malo me nervira glupost nista vise
Troll_Happens

#846 Re: hrvatska-more

Post by Troll_Happens »

Smajic.smajo wrote:
Troll_Happens wrote:

Nije se jucer saznalo da hrvatska ide u EU a sutra usla... znali su ljudi mnogo prije. Ne drzi vodu prica, dzaba... i ne kontam sta dijaspora ima s bilo cim, ne dolaze oni s licnom ovdje pobogu
Slazem se da se znalo ali znas ti naseg insana ceka do zadnjeg dana misleci da ce eu odobriti sa licnom prelaz. Pa nije eu bosna da se ravna po nama vec mi po njoj... Sjoooo ublehasa od naroda :skoljka:
kakavdanakneiskustvu

#847 Re: hrvatska-more

Post by kakavdanakneiskustvu »

prekjuče prešao granicu na izačiću kao i prije 1.7.,bez dodatnih pregleda,pitanja
Suzie Q

#848 Re: hrvatska-more

Post by Suzie Q »

i ja neki dan u oba smjera prošla bez problema, u odlasku pogledali dokumente a u povratku mahnuli rukom da prođemo.

radi panike i priča koje se nemilice plasiraju u medijima nismo ponijeli ni sendvič a mogli u gepeku 10 kineza prevesti.

stvarno nemaju veze s vezom priče, prolazi se kao i prije s putovnicama normalno
Tiger 033

#849 Re: hrvatska-more

Post by Tiger 033 »

FOTO/ PUSTA MAKARSKA

"Pogledajte kako izgledaju danas nekad prepune plaže Jadrana"

09.07.2013.

Turistička sezona u južnoj Dalmaciji proživljava pravi kolaps ako je suditi prema intenzitetu saobraćaja na graničnom prelazu Doljani, jednom od najfrekventnijih prelaza za turiste iz BiH, ali i fotografijama praža koje zjape prazne

Image

Nekolicina Bosanaca i Hercegovaca koji su u toku ove sezone posjetili Makarsku rivijeru, posvjedočili su pričama o praznim plažama Jadrana. Naime, za ulazak u Hrvatsku trebalo je čekati samo 20 minuta, u špici sezone, subotom. Kolone koje su nas redovno izluđivale, sada su prošlost.

O ovim iskustvima svjedoče i fotografije jeka turističke sezone, na kojima se samo mogu vidjeti prazne plaže.

Image

Na drugoj strani i hrvatski mediji primećuju sličnu situaciju. Iako se predviđalo da će se na ulazak u Hrvatsku početkom sezone čekati u kilometarskim kolonama, to se ipak za sada nije dogodilo. Sudeći prema graničnom prelazu Doljani pored Metkovića, jednom od najfrekventnijih prelaza za turiste iz BiH, turistička sezona u južnoj Dalmaciji doživjeće pravi kolaps.

- Ako gledamo isto vrijeme prošle godine, to se ne može uporediti. Prema mojoj slobodnoj procjeni, nema ni deset posto turista koji idu iz BiH u Hrvatsku u odnosu na ovaj datum 2012, kaže jedan stariji mještanin Doljana. On dodaje da njegovi poznanici koji su išli prema Makarskoj govore da su u ovo vrijeme inače pune plaže doslovno puste, pišu hrvatski mediji.

Image

Nova pravila za ulazak u Hrvatsku okrenula su Bosance i Hercegovce prema Crnoj Gori. Tako Elvir iz Sarajeva kaže da će, iako je do sada svako ljeto boravio na Makarskoj rivijeri, iduće godišnje odmore sigurno provoditi na crnogorskim plažama.

- Gledajte, za odlazak u Crnu Goru ni meni ni mojoj porodici ne treba bilo kakva dozvole. Granicu pređemo s ličnim kartama, a osim toga, Crnogorci su dosta jeftini i gostoljubivi, tako da od ove godine svoj novac ostavljam njima. Znam dosta ljudi, prijatelja i poznanika koji su takođe odlučili kao i ja, kaže Sarajlija.

Sta reci mislim da je Hrvatska pogrijesila kad je poostrila zakon pri ulasku...snaci ce se oni i bez nas Bosanaca, nece propast sigurno, Bosanci naci druge destinacije za ljetovanje, i mirna Bosna :bih:
ultima_palabra

#850 Re: hrvatska-more

Post by ultima_palabra »

Pa nije se Hrvatska ništa tu pitala... oni bi rado ostavili prelazak sa ličnom, ali ne da EU.

Ramazan je ove godine ranije došao, sačekao bih do kraja augusta prije donošenja nekih ocjena.
Post Reply