Nokia Lumia & Windows Phone

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
strong69

#826 Re: Nokia Lumia

Post by strong69 »

Qler wrote:Kupi ih microsoft, eto ispade Elop ipak krtica koja je dosla da oh shebe da se jeftino prosaju. Bas me zanima sta ce biti dalje...
Pa sudeci po tome kako se Microsoft proveo u mobilnom svijetu ne ocekuje ih nista dobro. Ni u doba dok je postojao Windows Mobile OS nisu pokazali veliku umjesnost pa su svi ostali mobilni konkurenti bolje stajali od njih i prestizali ih. Od BB, preko WEB OS do Symbiana narocito.

Sada imamo Android, iOS, Firefox, Jolla... WP ako ovako nastavi nema neku perspektivu. Jbg, i ja koristim poslovno Lumia 920 ali osim za pozive i mailove ne mogu su pouzdati u nista vise. Viber ne radi kako treba, bolje preglednike MO dokumenata ima Android, preglednike ostalih dokumenata kao sto je pdf takoder ima Android bolje... Polagao sam nade da ce Nokia ipak razvijati ovaj WP samostalno i donijeti mu te prednosti. Ovako, pod MS kapom... Tesko.

Nokia me razocarala prvo sa Symbianom i potpunim napustanjem te platforme a onda sto su napravili sjajni Mee Go i napustili i to.
shin

#827 Re: Nokia Lumia

Post by shin »

Surface phone ili Surphone :D

Lumia brend će živjeti, a naglašavanje Nokie će ići po tržištima vjerovatno.

Mada je lijepo vidjeti promjenu priće iz 90'tih, kako je prodaja softvera jedini put ka uspjehu i zaradi, sada imamo Microsoft Phone sa kompletnim inhouse sistemom i hardverom :D
SundanceKid

#828 Re: Nokia Lumia

Post by SundanceKid »

Jel ko zna sta se desava sa stranicom telekoma, nema cijena mobitel,a vec stoji "u pripremi" ???

Ako ko zna o cemu se radi nek pise :)

Pozz
R2D2_SA

#830 Re: Nokia Lumia

Post by R2D2_SA »

http://www.wpcentral.com/microsoft-why-we-bought-nokia

Bice ovo dobro, Nokija je posrnula a Microsoft je Microsoft, finansijska injekcija Nokiji, Microsoft kupio patente i orijentiraju se na uredjaje i servise, ne samo na softwer. Sad treba vidjeti sta ce biti dalje sa Lumijom, a s obzirom da je Windows i dalje dominantan kada su u pitanju racunari ovo moze samo znaciti vecu integriranost Offica i drugih poslovnih aplikacija na telefonima i bolje usluge.
Qler

#831 Re: Nokia Lumia

Post by Qler »

Jebaji ga, ako ne naprave da bar skype radi kako treba, neka se popisaju na sve...
Qler

#832 Re: Nokia Lumia

Post by Qler »

Image
vukojebina

#833 Re: Nokia Lumia

Post by vukojebina »

Aaaaa pa jeb*ni skype je kupljen za 8.5 milijardi dolara a nokija za 7.2... sa ovim prestaje i zadnja nada prelaska ili uporednog korištenja androida, a samim tim i nokije kao ozbiljnog proizvodjaca telefona.. cisto sumnjam da ce microsoft bit tako siroke ruke i pravit ono sto korisnici ocekuju...a pritom jos i imat konkurentne cijene, a to mozemo vidjeti i na drugim proizvodima tipa xbox, tableti...itd

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk 4
Qler

#834 Re: Nokia Lumia

Post by Qler »

Iako ni meni nije drago sto je MS kupio Nokia-u, da li ti to govoris da je samo Andorid ozbiljan OS? Tj. da samo ozbiljni proizvodjaci telefona koriste Andorid?
graue_maus

#835 Re: Nokia Lumia

Post by graue_maus »

steta , mislim da moj sljedeci telefon nece biti nokia .........
Qler

#836 Re: Nokia Lumia

Post by Qler »

Ma jos se nista ne zna, kako ce se odvijati stvari... i kad su presli na WP svi su ih otpisali, a eno vec na dosta trzista presisali iPhone po prodaji... vidjet cemo sta ce dalje biti.

off topic: juce sam cackao Huawei mislim P6, onaj najtanji smartphone... pravo me pozitivno iznenadio kvalitetom i brzinom. Bas dobar telefon.
Maharadza

#837 Re: Nokia Lumia

Post by Maharadza »

Qler wrote:Iako ni meni nije drago sto je MS kupio Nokia-u, da li ti to govoris da je samo Andorid ozbiljan OS? Tj. da samo ozbiljni proizvodjaci telefona koriste Andorid?
Definiši "ozbiljan"! Ako je po tebi Nokia "ozbiljna" koja izbaci telefon sa NAMJENSKI kreiranim i optimizovanim OS-om za tačno unaprijed definisani hardver i koji OPET nije mnogo brži od Androida a koji se koristi na neuporedivo većem broju uređaja raznoga hardvera, počevši od kinezera pa do high-end hardvera i koji je i kao takav mnooogo moćniji i funkcionalniji od WP-a (lično si priznao da isti "uspori" prilikom pisanja poruke/post-a...NUFF SAID), onda ne znam šta je "ozbiljno" ako nisu android i "babo" google?! :mrgreen:

PS. Lično mi je žao Finaca i brenda NOKIA, koji je sada po meni mrtav; ima da ih "gladni" Ameri rastave na molekularnoj bazi i izmuzu max. Nikada to više neće biti "ona" Nokia EU kvalitete, nego će se sada proizvoditi samo i isključivo u "riža državama"...tačno znaju oni Švedi iz DICE-a što su novi DLC-u koji će izaći tamo nekada za novi BF4, nazvali "China rising"! :run:
Qler

#838 Re: Nokia Lumia

Post by Qler »

Nije mnogo brzi, ali je brzi, na duplo slabijem "unaprijed definjisanom" hardware-u. Ali to nije tema, tema je da je andorid sve, samo nije ozbiljan, bas zbog toga sto ga i frizideri iz bire mogu imati...
Qler

#839 Re: Nokia Lumia

Post by Qler »

Koliko sam upratio, nema vise Nokia smartphone-a. Samo ce biti Nokia Asha, a Lumia serija je Microsoft...
Maharadza

#840 Re: Nokia Lumia

Post by Maharadza »

Qler wrote:Nije mnogo brzi, ali je brzi, na duplo slabijem "unaprijed definjisanom" hardware-u. Ali to nije tema, tema je da je andorid sve, samo nije ozbiljan, bas zbog toga sto ga i frizideri iz bire mogu imati...
:lol: , ispade po tebi i windows je smeće jer ga možeš na svaki komp instalirati?! Koja paglu logika jbt! :lol: :lol: :lol:

PS. I pokaži mi taj "frižider iz bire" sa android-om!

http://venturebeat.com/2013/01/11/samsu ... ideo-demo/

Meni ovo Boga mi ne izgleda nimalo "jeftino" i "neozbiljno" već moderno, inovativno i krajnje korisno! 8-)
Qler wrote:Koliko sam upratio, nema vise Nokia smartphone-a. Samo ce biti Nokia Asha, a Lumia serija je Microsoft...
Šta rekoh...znači raspad sistema! :-)
Qler

#841 Re: Nokia Lumia

Post by Qler »

Maharadza wrote:
Qler wrote:Nije mnogo brzi, ali je brzi, na duplo slabijem "unaprijed definjisanom" hardware-u. Ali to nije tema, tema je da je andorid sve, samo nije ozbiljan, bas zbog toga sto ga i frizideri iz bire mogu imati...
:lol: , ispade po tebi i windows je smeće jer ga možeš na svaki komp instalirati?! Koja paglu logika jbt! :lol: :lol: :lol:

Pa i nije bas, i win mora imati uaprijed definisan HW koji podrzava, WHQL certifikat, dok linux isto kao andorid svako pravi po svom nahodjenju, i na kraju dobijes fragmentaciju, dobijes konfuziju, dobijes komplikacije, i od necega sto bi moglo biti perfektno, dobijes los krajnji proizvod...

Andorid jedino valja u nexus seriji, jer je tu neopterecen glupostima, i radi kako treba, samsung natovari tonu svog bloatware-a i octacore mu malo da ga vrti, andorid je power hungry, mora imati ogromnu bateriju da bi gurao jedan dan normalnog koristenja, jednostavno nije optimizovan OS. iOS i WP su optimizovani, ograniceni, ali optimizovani. A to dosta ljudi gotivi. Pogledaj specifikacije najjaceg telefona na androidu, pogledaj specifikacije iPhone 5 i najjaceg telefona na WP (trenutno Lumia 1020 sa 2GB RAM-a samo zbog obrade 41MP slike), pa onda uporedi preformanse, pa procentualno, koliko je andorodi jaci, a koliko je brzi...
Spacer

#842 Re: Nokia Lumia

Post by Spacer »

Meni je bitnije ovo http://www.wpcentral.com/official-tapat ... e-now-free , nego ko je koga kupio..
sema911s

#843 Re: Nokia Lumia

Post by sema911s »

Spacer wrote:Meni je bitnije ovo http://www.wpcentral.com/official-tapat ... e-now-free , nego ko je koga kupio..

hvala imas cikoladu kupiti ciko
Qler

#844 Re: Nokia Lumia

Post by Qler »

Meni nece tapatalk na klixu... je li samo do mene ili je do klixa
sema911s

#845 Re: Nokia Lumia

Post by sema911s »

Qler wrote:Meni nece tapatalk na klixu... je li samo do mene ili je do klixa

do klixa,.,., rade mi svi forumi, sem klixa,.,opet bosancero nesto,.,

fina stvarka
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#846 Re: Nokia Lumia

Post by Entropio »

Je li taj novi update popravio: volume (i profile), notifikacijsko svjetlo, WhatsApp/Viber notifikacije?

Imam 5800XM i savršen je... promjenio bih ga samo zbog kamere za 920.
Qler

#847 Re: Nokia Lumia

Post by Qler »

Kupi 808 pureview. I volume, i zvuk i notifikacije sve radi bez greske, a kamera je strasna. Ja whatsapp koristim na njoj, a ne na 920
SA 071

#848 Re: Nokia Lumia

Post by SA 071 »

Trebao bih promijeniti naziv teme u Microsoft Lumia :)
Jebi ga, osta Nokia brendiranje samo za features telefone. Nikad vise Nokia nece biti ista. Ali, to je Nokia, zavisno od trzista mijenja biznise kojim se bavi-gume, cizme, kablove, video rekordere... Sada ce se fokusirati kao i Ericson na mreze (4G), mape i navigaciju, i na istrazivanje (i izdavanje patenata)...
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#849 Re: Nokia Lumia

Post by Entropio »

Qler wrote:Kupi 808 pureview. I volume, i zvuk i notifikacije sve radi bez greske, a kamera je strasna. Ja whatsapp koristim na njoj, a ne na 920
Ne svidja mi se ono izbocenje nazad... bas ruzno izgleda. Koja mu je cijena danas kod nas?
Qler

#850 Re: Nokia Lumia

Post by Qler »

Ja je nosam i nikakv nije problem ono izbocenje, cak daje fin balans telefonu kad ga drzis jednom rukom. A vidio sam da je u univerzalno skuplja nesto malo od lumia 920.
Post Reply