KINA

Post Reply
Sanjarko

#826 Re: KINA

Post by Sanjarko »

Kina nema velike zalihe nafte kao Amerika pa bi ovima koji imaju naftu jos gore bilo a i nama svima vjerovatno.

Nego ima li ko podatak u procentima rast duga i BDP-a. Vjerovatno istim tempom rastu ali ipak reko da vidimo.
славянин

#827 Re: KINA

Post by славянин »

Vizionar 1985 wrote:Sad kontam da ce oni prije od Amerike bankrotirati. 225% dug BDP-a. A projekcija da ce ici na 350% ako se nevaram. :shock:

Jb Grke i Grcku koliko zuti duguju.
Cijeli svijet duguje... kapitalizam je zasnovan na dugu :wink:
Sanjarko

#828 Re: KINA

Post by Sanjarko »

славянин wrote: Cijeli svijet duguje... kapitalizam je zasnovan na dugu :wink:
Znam, ali ovo je previse. Prevelik dug. Veci poremecaj na trzistu i berzama i eto Kinezima belaja.
славянин

#829 Re: KINA

Post by славянин »

Vizionar 1985 wrote:
славянин wrote: Cijeli svijet duguje... kapitalizam je zasnovan na dugu :wink:
Znam, ali ovo je previse. Prevelik dug. Veci poremecaj na trzistu i berzama i eto Kinezima belaja.
Mislim da je njima jedan od najvecih problema starosninraspored stanovnistva.Jer pravilo jedno dijete sada dolazi do naplate tj. nepriporcionalnost novih penzionera/ radnika .Sve vise penzionera dolazi a radna snaga ostaje na istom broju ili manje.Ako na sve to dodamo i rast srednje klase koja sada zeli i auta,otici na odmor itd tj ima sta da potrosi - dobijemo situaciju na kojoj se mora raditi itekako,siguran sam da Kinezi dobro razmisljaju o tome.Amerika generalno je u mnogo boljem polozaju tj. njena ekonmija je post-industrijska. Level iznad kineza po uredjenju.
GandalfSivi

#830 Re: KINA

Post by GandalfSivi »

Evo simpatican tekstic o tome kako je drzavama kad Kinezi udju, sve med i mlijeko :D

https://www.nytimes.com/2018/12/24/worl ... UEQFhCpzWM
vivaldi

#831 Re: KINA

Post by vivaldi »

ima raznih simpaticnih tekstica, sasvim slucajno isti kontinet, iste novine

https://www.nytimes.com/2016/04/01/opin ... ansom.html

jebi ga, tako svijet funkcionise, nista licno, samo poso, sto bi rekli u filmovima :D
jeza u ledja

#832 Re: KINA

Post by jeza u ledja »

GandalfSivi wrote:Evo simpatican tekstic o tome kako je drzavama kad Kinezi udju, sve med i mlijeko :D

https://www.nytimes.com/2018/12/24/worl ... UEQFhCpzWM
Zalosno.

Tako je to kad te Kinez napravi:
Image :D
славянин

#833 Re: KINA

Post by славянин »

Dosta tih mjeraca je punjeno uljem... izgleda da ovdje nije problem sto ga ima nego sto je pocelo da curi negdje :wink:
jeza u ledja

#834 Re: KINA

Post by jeza u ledja »

Pogledaj sta kaze oznaka. :D

Al tako je to kad lationamericku zemlju i poslove vode likovi koji se zovu Lenin i Aleksey. :D
славянин

#835 Re: KINA

Post by славянин »

jeza u ledja wrote:Pogledaj sta kaze oznaka. :D

Al tako je to kad lationamericku zemlju i poslove vode likovi koji se zovu Lenin i Aleksey. :D
Image
Samprotivsviju

#836 Re: KINA

Post by Samprotivsviju »

vidio sam 3 kineza danas..2 muskarca i 1 ne znam sta je, nesto izmedju :skoljka: samo da prijavim :skoljka:
Grean

#837 Re: KINA

Post by Grean »

Image

Mnogo sta znaju napraviti.

Friska
AleksoMKD

#838 Re: KINA

Post by AleksoMKD »

Sve dok bezpogovorno slusas partiju nema frke.

Otherwise https://www.theatlantic.com/internation ... ss/568525/

China Is Treating Islam Like a Mental Illness

The country is putting Muslims in internment camps—and causing real psychological damage in the process.

One million Muslims are being held right now in Chinese internment camps, according to estimates cited by the UN and U.S. officials. Former inmates—most of whom are Uighurs, a largely Muslim ethnic minority—have told reporters that over the course of an indoctrination process lasting several months, they were forced to renounce Islam, criticize their own Islamic beliefs and those of fellow inmates, and recite Communist Party propaganda songs for hours each day. There are media reports of inmates being forced to eat pork and drink alcohol, which are forbidden to Muslims, as well as reports of torture and death.

Niko ni da zucne.
mirsek

#839 Re: KINA

Post by mirsek »

AleksoMKD wrote:Sve dok bezpogovorno slusas partiju nema frke.

The country is putting Muslims in internment camps—and causing real psychological damage in the process.

One million Muslims are being held right now in Chinese internment camps, according to estimates cited by the UN and U.S. officials. Former inmates—most of whom are Uighurs, a largely Muslim ethnic minority—have told reporters that over the course of an indoctrination process lasting several months, they were forced to renounce Islam, criticize their own Islamic beliefs and those of fellow inmates, and recite Communist Party propaganda songs for hours each day. There are media reports of inmates being forced to eat pork and drink alcohol, which are forbidden to Muslims, as well as reports of torture and death.

Niko ni da zucne.
Nece ovo Kina moci dovijeka, samo ce stvoriti militante koje ce zapad koristiti u borbi protiv same Kine.
Od 20 miliona muslimana neka 1% postane radikalno zbog ovakvog odnosa, to je 200 000 militanata, 1% od njih je barem 2000 samoubica.
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#840 Re: KINA

Post by Challenger_ »

mirsek wrote:Nece ovo Kina moci dovijeka...
Pitanje je da li je vijest uopšte tačna.
mirsek

#841 Re: KINA

Post by mirsek »

Challenger_ wrote:
mirsek wrote:Nece ovo Kina moci dovijeka...
Pitanje je da li je vijest uopšte tačna.
Bez obzira, Kina radi sebe ako ne radi humanosti ,mora naci drugi modus operandi prema vjerskim grupama, sami ce sebi stvoriti unutrasnjeg neprijatelja.
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#842 Re: KINA

Post by Challenger_ »

mirsek wrote:Bez obzira, Kina radi sebe ako ne radi humanosti ,mora naci drugi modus operandi prema vjerskim grupama, sami ce sebi stvoriti unutrasnjeg neprijatelja.
Definitivno.

Ali, na ovakve senzacionalističke tvrdnje ne bih dao ni pet para.
славянин

#843 Re: KINA

Post by славянин »

mirsek wrote:
AleksoMKD wrote:Sve dok bezpogovorno slusas partiju nema frke.

Niko ni da zucne.
Nece ovo Kina moci dovijeka, samo ce stvoriti militante koje ce zapad koristiti u borbi protiv same Kine.
Od 20 miliona muslimana neka 1% postane radikalno zbog ovakvog odnosa, to je 200 000 militanata, 1% od njih je barem 2000 samoubica.
Zaboravljas da Kina nije zapadna Evropa ili USA.. Oni ce to rijesiti masovnim zatvorom ili ti "reedukacijskim centrima" - koliko je do sada ono zatvoreno - 6 miliona

Image
mirsek

#844 Re: KINA

Post by mirsek »

славянин wrote: Zaboravljas da Kina nije zapadna Evropa ili USA.. Oni ce to rijesiti masovnim zatvorom ili ti "reedukacijskim centrima" - koliko je do sada ono zatvoreno - 6 miliona

Image
Ako hoce samoubice sponzorisane od zapada ili biskoistocnih monarhija, samo naprijed.
славянин

#845 Re: KINA

Post by славянин »

mirsek wrote:
славянин wrote: Zaboravljas da Kina nije zapadna Evropa ili USA.. Oni ce to rijesiti masovnim zatvorom ili ti "reedukacijskim centrima" - koliko je do sada ono zatvoreno - 6 miliona

Image
Ako hoce samoubice sponzorisane od zapada ili biskoistocnih monarhija, samo naprijed.
Opet kazem ti... Kina je "sirova" drzava - ne mozes kod njih da trcis pred medije spominjes prava ovo i ono - Autokratija koja ima sisteme prisile, jos su toliko jaki da vanjski faktori im nisu ni bitni.Inace zaljevske monarhije su otvoreno "branile" Kineske kampove.
Jos da dodam da sami Kinezi su prilicno da kazem.. "religiofobicni" - Kinez kojeg sam upoznao je jedan od rijetkih ljudi koje me direktno pitao "Jesi li musliman" kada sam mu rekao da sam iz BiH.Nakon negativnog odgovora usljedio je salvo njegovih uvreda prema Islamu.Sada ne kazem da je jedan primjerak covjeka pravilo.. ali ako prvi kojeg upoznas tako reazmislja onda mora da je znacajan broj takvog mentalnog skopa.
mirsek

#846 Re: KINA

Post by mirsek »

славянин wrote:
mirsek wrote:

Image
Opet kazem ti... Kina je "sirova" drzava - ne mozes kod njih da trcis pred medije spominjes prava ovo i ono - Autokratija koja ima sisteme prisile, jos su toliko jaki da vanjski faktori im nisu ni bitni.Inace zaljevske monarhije su otvoreno "branile" Kineske kampove.
Jos da dodam da sami Kinezi su prilicno da kazem.. "religiofobicni" - Kinez kojeg sam upoznao je jedan od rijetkih ljudi koje me direktno pitao "Jesi li musliman" kada sam mu rekao da sam iz BiH.Nakon negativnog odgovora usljedio je salvo njegovih uvreda prema Islamu.Sada ne kazem da je jedan primjerak covjeka pravilo.. ali ako prvi kojeg upoznas tako reazmislja onda mora da je znacajan broj takvog mentalnog skopa.
Kako moze Buda ako su religiofobicni. Kontam ja sistem, partija, drugovi i drugarice, ali nije im to mudro, dugorocno.
jeza u ledja

#847 Re: KINA

Post by jeza u ledja »

Grean wrote:Image

Mnogo sta znaju napraviti.

Friska
Cudi me da nisu napisali “Spead”. :oops:

Al dobro, ti to ne bi primjetio. :D
jeza u ledja

#848 Re: KINA

Post by jeza u ledja »

mirsek wrote: Kako moze Buda ako su religiofobicni. Kontam ja sistem, partija, drugovi i drugarice, ali nije im to mudro, dugorocno.
Sta kako moze Buda?
mirsek

#849 Re: KINA

Post by mirsek »

jeza u ledja wrote:
mirsek wrote: Kako moze Buda ako su religiofobicni. Kontam ja sistem, partija, drugovi i drugarice, ali nije im to mudro, dugorocno.
Sta kako moze Buda?
Kako moze Buda , Konfucije i sl. da se stuju u Kini ako su po sistemu ateisticka zemlja ?
славянин

#850 Re: KINA

Post by славянин »

mirsek wrote: Kako moze Buda , Konfucije i sl. da se stuju u Kini ako su po sistemu ateisticka zemlja ?
Mislim da si malo u zabludi... "kulturna revolucija" je prakticno izbrisala cjelokupnu Kinesku carsku historiju kao i Budizam:

Non-religious / Chinese folk religion (including local cults to deities and ancestors, Confucianism, Taoism, Chinese Buddhism) (73.56%)
Buddhism (15.87%)
Other religions, including folk salvationism and Taoist sects (7.60%)
Christianity (2.53%)
Islam (0.45%)
According to a 2012 Gallup poll, 47% of Chinese people were convinced atheists, and a further 30% were not religious. In comparison, only 14% considered themselves to be religious.[10] More recently, a 2015 Gallup poll found the number of convinced atheists in China to be 61%, with a further 29% saying that they are not religious compared to just 7% who are religious
Post Reply