Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
direstraits0078 wrote:Ogranicenje metar nakon table je 50 km/h, i moze legalno da te ocita radarom i kazni. Nemas sta da se zalis.
Često se dešava da se naselje i naseljeno mjesto kao pojmovi poistovjećuju, što zapravo nije tako. Ukoliko, za vrijeme upravljanja motornim vozilom na javnom putu, ulazite u naseljeno mjesto koje mora biti označeno odgovarajućim znakom, a ne postoji saobraćajni znak kojim se naređuje ograničenje brzine kretanja na tom dijelu puta, važe opća ograničenja brzine u odnosu na vrstu puta, osim ako se redovi ili grupe zgrada nalaze sa jedne ili obiju strana puta dajući mu izgled ulice, kada važi ograničenje brzine od 50 km/h", rekao je Andrić.
Oldomak iz nekog teksta sa Klix.ba iz 2010 godine...
direstraits0078 wrote:Ogranicenje metar nakon table je 50 km/h, i moze legalno da te ocita radarom i kazni. Nemas sta da se zalis.
Često se dešava da se naselje i naseljeno mjesto kao pojmovi poistovjećuju, što zapravo nije tako. Ukoliko, za vrijeme upravljanja motornim vozilom na javnom putu, ulazite u naseljeno mjesto koje mora biti označeno odgovarajućim znakom, a ne postoji saobraćajni znak kojim se naređuje ograničenje brzine kretanja na tom dijelu puta, važe opća ograničenja brzine u odnosu na vrstu puta, osim ako se redovi ili grupe zgrada nalaze sa jedne ili obiju strana puta dajući mu izgled ulice, kada važi ograničenje brzine od 50 km/h", rekao je Andrić.
Oldomak iz nekog teksta sa Klix.ba iz 2010 godine...
Ivo Andric? Slabo ja njemu ista vjerujem, pristrasan je.
Naseljeno mjesto je omedjeno znakom za naseljeno mjesto, i to je ono sto tebe kao vozaca ili policajca/saobracajca interesuje. Kad vidis tablu koja oznacava naseljeno mjesto, vidis i znak ogranicenja brzine od 50 km/h. Metar nakon tog znaka te se moze kazniti ako vozis preko.
Ma i ja sam bio uvjeren da je ogranicenje nakon table 50km/h, ali sad citam i sve razlicite informacije... U zobsu na bihamkovoj stranici piše:
Clan/Clanak 44.
(1) Na putu/cesti u naselju vozac se ne smije vozilom kretati brzinom
vecom od 60 km na/sat, osim ako saobracajnim/prometnim znakom nije
drugacije određeno.
Nabucco wrote:Ma i ja sam bio uvjeren da je ogranicenje nakon table 50km/h, ali sad citam i sve razlicite informacije... U zobsu na bihamkovoj stranici piše:
Clan/Clanak 44.
(1) Na putu/cesti u naselju vozac se ne smije vozilom kretati brzinom
vecom od 60 km na/sat, osim ako saobracajnim/prometnim znakom nije
drugacije određeno.
Ko sad koga laže, ni sam ne znam
Član 14.
U članu 44. stav (1) riječi: "60 km/h" zamjenjuju se riječima: "50 km/h".
Imas Zakon o izmjenama i dopunama, u njemu je 60 km/h zamijenjeno sa 50 km/h u naseljenom mjestu.
Takodje:
"32) naselje je prostor na kome se redovi ili grupe zgrada nalaze s jedne ili s obje strane puta,
dajudi mu izgled ulice i čije granice određuje nadležni organ za upravljanje putevima saobradajnim znakovima za obilježavanje naseljenih mjesta;".
Ergo, kad vidis tablu Bradina, iza nje je 50 km/h.
Nabucco wrote:Ja još da pitam.. U slucaju da mi ne uruce kaznu, da li cu imati pravo na 50% popusta pri uplati kad budem registrovao auto ?
Pitanje je malo nejasno...50% popusta imaš za plaćanje u roku od 8 dana, nakon toga se plaća 100% od kazne. Sa registracijom i cijenom registracije to nema veze, osim što sa neplaćenom kaznom ne možeš registtrovati auto. Plati i šta sad...50% kazne je ok, nije kraj svijeta, nisi vozio 200!? Ubuduće malo lakše i to je to. Interesantno da na dionici do Mostara ljudi najčešće blicaju, to me spasilo 5-6 puta najmanje.
Nabucco wrote:Ja još da pitam.. U slucaju da mi ne uruce kaznu, da li cu imati pravo na 50% popusta pri uplati kad budem registrovao auto ?
Pitanje je malo nejasno...50% popusta imaš za plaćanje u roku od 8 dana, nakon toga se plaća 100% od kazne. Sa registracijom i cijenom registracije to nema veze, osim što sa neplaćenom kaznom ne možeš registtrovati auto. Plati i šta sad...50% kazne je ok, nije kraj svijeta, nisi vozio 200!? Ubuduće malo lakše i to je to. Interesantno da na dionici do Mostara ljudi najčešće blicaju, to me spasilo 5-6 puta najmanje.
Da ali ja ni sam nisam siguran da sam slikan, jer me nije zaustavljao. Eh sad, posto sam cesto na putu(poslu), tesko da ce me ufatiti kuci da mi uruci cestitku. Vec ce je vjerovatno odma vratiti, tako da cu vjerovatno ( 90%) za kaznu tek saznati prilikom registracije osim ako ne postoji neki drugi nacin recimo da ostave neki papiric na vratima ili je cak mozda mogu ubaciti u sanducic bez potpisa ? Fakat ne znam, uvijek sam dobro izbjegavao ove stacionirane, i vecinom padao na mobilnim a sad je ove mobilne sto glume stacionirane teško izbjeci i nabijaju nervozu, jel me sliko, ili nije još ni blica nemaju
Nema te šta zaustavljati, samo te uslika, a na adresu vlasnika vozila dođe obavijest o prekršaju prvo i tamo ti piše sve, tu plavu kovertu može preuzeti bilo ko, ne mora nužno onaj na koga je adresirana.
Piše sve kad dođe obavijest, ali može se desiti da se zaborave platiti troškove obrade zahtjeva odnosno da se to ne primjeti na prekršajnom nalogu. Svaki put, kad se šalje prekšajni nalog poštom, pored novčane kazne za prekršaj plaćaju se i troškovi obrade od oko 3 KM ( Na pr. nalogu bude posebno iznos novačne kazne a posebno troškovi obrade ). Novčana kazna se može platiti u iznosu od 50% u roku od 8 dana, tako da iznos na uplatnici treba da bude zbir novčane kazne i troškova obrade obavijesti. To govorim iz razloga da zbog mizernog iznosa od par KM ne vrate čovjeka prilikom registracije da to uplati.
Da ali ja ni sam nisam siguran da sam slikan, jer me nije zaustavljao. Eh sad, posto sam cesto na putu(poslu), tesko da ce me ufatiti kuci da mi uruci cestitku. Vec ce je vjerovatno odma vratiti, tako da cu vjerovatno ( 90%) za kaznu tek saznati prilikom registracije osim ako ne postoji neki drugi nacin recimo da ostave neki papiric na vratima ili je cak mozda mogu ubaciti u sanducic bez potpisa ? Fakat ne znam, uvijek sam dobro izbjegavao ove stacionirane, i vecinom padao na mobilnim a sad je ove mobilne sto glume stacionirane teško izbjeci i nabijaju nervozu, jel me sliko, ili nije još ni blica nemaju
Mene slikao onaj u Visokom,vidim ja kutiju,i uključen mi tempomat vozim 125(na papiru piše 126 )i hajde kontam nece me uslikati.
Valjda nisam obraćao pažnju,na tom dijelu je 110 ograničenje
MOSALJOZE wrote:Mene slikao onaj u Visokom,vidim ja kutiju,i uključen mi tempomat vozim 125(na papiru piše 126 )i hajde kontam nece me uslikati.
Nije u Visokom.
Mislim da ovi stacionarni radari tolerišu 12 km/h preko ograničenja, tako da si svakako napravio prekršaj
MOSALJOZE wrote:Mene slikao onaj u Visokom,vidim ja kutiju,i uključen mi tempomat vozim 125(na papiru piše 126 )i hajde kontam nece me uslikati.
Nije u Visokom.
Mislim da ovi stacionarni radari tolerišu 12 km/h preko ograničenja, tako da si svakako napravio prekršaj
Da,upravu si nije Visoko,nego Ilijaš
Ja nisam obratio pažnju na taj znak sa ograničenjem od 110 km/h,jer da je bilo "uobičajno"ograničenje,ne bi me ni uslikao,svjestan sam ja kolika je tolerancija.
Gdje je taj u Visokom ?? Zar ne autputu nema samo jedna skroz blizu naplatnih kućica Jošanica??
Nije u Visokom.
Koliko Znam svi raditi tolerisu samo 10 ....... a t dva na utoputu sa ogranicenjem 110 su tu od kad I auto put