Ne odnosi se ovo samo na tebe. Mada i ti popusti pricom da su nas vodili u logore kako bi nas zastitili te da su se zatvorenici lijecili po "hrvatskim" bolnicama. Diskutujes s ljudima koji su licno bili zatoceni po mnogobrojnim Heliodromima i Dreteljima.ktlzi wrote:A gdje sam ja negirao ikakav zločin?star(i)mo wrote:I da pojasnim, pokusavam ostati objektivan koliko mogu ali neke stvari se jednostavno ne mogu presutiti. Posebno ukoliko moderatori zakazu. Postoje granice u kojima se mogu odvijati diskusije. Ako cemo pisati nebuloze onda laku noc. Meni ne bi na kraj pameti palo da pisem da u Grabovici nije pocinjen zlocin.
Upravo suprotno - ja sam se jedini ovdje jasno odredio i osudio hrvatske zločine. Jedino što sam od vas dobio su napadi i optužbe da objavljujem propagandu zato što sam citirao izvješće UN-a. I naravno, pozivanje moderatora i traženje cenzure.
Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2
- star(i)mo
#826 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
- star(i)mo
#827 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
Iz supljeg u prazno itd... postavljas zahvalnice iz 1992! Samo jos postavi sliku doceka krivoustog u Sarajevu i snimak rusenja Starog mosta po verziji takozvane Herceg Bosne i kompletni smo...
- star(i)mo
#828 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
Imas li ista napisati na temu? Ako nemas, odjebaus!
-
kv99
#829 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
ktlzi wrote: Kada sam rekao da su liječeni u hrvatskoj bolnici mislio sam na to da su zbrinuti u nekoj ustanovi pod kontrolom hrvatskih snaga, kako se može zaključiti iz izvješća. Nisam mislio ništa imputirati ili podmetati. Ako se nekome ne sviša taj izraz, ja se ispričavam ali nisam mislio ništa više ni išta drugo od toga. Iako, činjenica jest da se Bošnjaci u velikom broju liječili u u hrvatskim bolnicima u smislu bolnica na teritoriju Republike Hrvatske, pa i na račn hrvatskog proračuna ako baš hoćete.
http://img857.imageshack.us/img857/9521/silp.png
A kada smo se već dotakli toga bilo je i drugih načina na koji su hrvatski porezni obveznici pomagali liječenje Bošnjaka:
http://img696.imageshack.us/img696/1701 ... valabo.jpg
I sada kada čitam ovo izjednačavanje Hrvata i Srba kao agresora i zločinaca u BIH ne mogu ne postaviti pitanje.
Ako smo već isti mi i Srbi. Ako su jednake Hrvatska i Srbija - koliko ste bolnice dobila iz Srbije? Jeste li ovakve zahvalnice slali i bolnicama u NIšu ili Kragujevcu?
Ako je lijecenje po bolnicama “dokaz” da Hrvatska nije bila agresor sta onda dokazuje kada su se pripadnici tzv hvo lijecili po srpskim bolnicama ?
Citavo vrijeme se tvrdi kako je tzv hvo odbranio Bosnu i Hercegovinu od srpske agresije i da bi Bosnjaci u svojoj zahvalnosti trebali da dopuste tzv hvo da se ponasa kako im se svidi. A srbi ustvari lijecili ove iz tzv hvo-a sto po tebi znaci da nisu agresori.
Pa te pitam onda sta to znaci da su lijeceni po bolnicama ako je to ”dokaz” ?
- star(i)mo
#830 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
Da, konacno si skontao. Upravo tako.
Sta ces, naucili i mi nesto od vas!
-
FrankSlade
#831 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
Htio isto da pitam.kv99 wrote:Ako je lijecenje po bolnicama “dokaz” da Hrvatska nije bila agresor sta onda dokazuje kada su se pripadnici tzv hvo lijecili po srpskim bolnicama ?
Citavo vrijeme se tvrdi kako je tzv hvo odbranio Bosnu i Hercegovinu od srpske agresije i da bi Bosnjaci u svojoj zahvalnosti trebali da dopuste tzv hvo da se ponasa kako im se svidi. A srbi ustvari lijecili ove iz tzv hvo-a sto po tebi znaci da nisu agresori.
- star(i)mo
#832 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
Pa to je reakcija na gluposti koje se ovdje pisu. Ne mislis valjda da ce neko presutjeti pismene o tome kako su jedni sami srusili Stari most, odvodjeni u logore radi sopstvene zastite, bla bla... moze li se pisati bez ikakvih (uvijek subjektivnih) misljenja? Opisite stanje na terenu kako je to radio dragan (sve pohvale). Vise se od vas (sviju!) ne ocekuje jer ce tema inace otici u helac.
Eidt: Vozdra. Dosta od mene.
Eidt: Vozdra. Dosta od mene.
Last edited by star(i)mo on 28/05/2012 17:40, edited 1 time in total.
-
Cloud-Xz
#833 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
Ako misliš na mene, pojedini odvuku temu pa dok se zabavim oko njih... i dok svakome dadnes odgovor,jedan me ubjedjiva klinac koji visi po citave dane na praljkovoj stranici i piše ovdje ,kakva je situacija bila na terenu ili ako mu eventualno neko je ispričao i na račun toga mi argumentira ,ovaj kuka poziva se na neke logore protijerivanja a zaboravlja da su mu to isto sunarodnjaci radili po srednjoj bosni ,jok onda ti kaže ovo je tema, ratu u her,ma ko će goniti mak na konac s njima..
-
zlajaBHF
#834 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
[/quote]ktlzi wrote:
On je naglasio da će Dečija ambasada, čiji je on generalni tajnik, Tužiteljstvu BiH ustuputiti niz saznanja o tome da je u logoru Jablanica bilo 623 civila, od čega 69-oro djece.
Siguran sam da pricas o muzeju u Jablanici.
Ako je to bio logor, onda je tu bilo 150-oro Bosnjacke djece
-
mirage77
#835 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
ktlzi wrote:Pošto si na jednoj drugoj temi moje ignoriranje tvojih upisa protumačio kao neki moj navodni uzmak pred tvojim argumentima na koje tobože nemam odgovora, sada sam ipak prisiljen – iako nevoljko – potrošiti još mrvicu dragocjenog vremena na tebe kako bih dobio jednaku priliku da odgovorim te pokažem i prikažem zašto se ne želim spuštati na jednu bezvrijednu i beskorisnu razinu rasprave.kv99 wrote: Ako je lijecenje po bolnicama “dokaz” da Hrvatska nije bila agresor sta onda dokazuje kada su se pripadnici tzv hvo lijecili po srpskim bolnicama ?
Ako pokušaš opet, ali ovaj put s razumijevanjem, pročitati moj post na koji si mi replicirao postavljajući nekoliko pitanja trebao bi se uvjeriti – kao i svi ostali – da ja baš nigdje „liječenje po bolnicama“ nisam tumačio kao dokaz da „Hrvatska nije bila agresor“.
Stvar treba promotriti u kontekstu ranije započete rasprave o dokumentu koji je predočio kolega @ponos i moje izjave da su ozlijeđeni Bošnjaci zbrinuti u „hrvatskoj bolnici“, što je izazvalo negodovanje nekih forumaša koji su, kako sam shvatio, željeli naglasiti da se bolnica na teritoriju BiH ni u kom slučaju ne može nazivati hrvatskom. Na to sam odgovorio razjasnivši što sam mislio koristeći izraz „hrvatska bolnica“, a u svjetlu te teme dodajem podatak o liječenju Bošnjaka u hrvatskim bolnicama u onom smislu u kojem taj izraz zasigurno nije sporan, tj. u bolnicama koje su se nalazile na području RH, uz podsjećanje na još jednu zanimljivost – vojnu bolnicu koju je RH darovala ABiH.
Dakle, poanta je bila u tome da su se Bošnjaci zaista liječili u hrvatskim bolnicama i da su sredstvima hrvatskih građana medicinski zbrinuti mnogi Bošnjaci. Naravno, to samo po sebi ne znači ništa posebno. Jedan moj poznanik, Vukovarac koji je prošao logor nekoliko dana je bio zbrinut u jednoj beogradskoj bolnici uslijed teških ozljeda nastalih premlaćivanjem. U tom kontekstu i on je zbrinut u srbijanskoj bolnici, na račun proračuna Srbije. No, bilo bi krajnje bezobrazno to uspoređivati s razinom pomoći koju je RH pružala Bošnjacima. I to ne samo zato zašto se nisu događale takve stvari kao da bi Srbija Hrvatskoj vojsci poklanjala vojnu bolnicu.
Uglavnom, ja nigdje nisam taj detalj koristio kao dokaz da Hrvatska nije bila agresor u BiH. To naprosto nije bila tema u tom trenutku i to se uopće i ne može koristiti za tu svrhu. Također je važno ukazati na to kako sam upis završio postavljajući dva sasvim jednostavna i konkretna pitanja, koja ću ponoviti uvida radi:
1. Ako su jednake Hrvatska i Srbija - koliko ste bolnice dobila iz Srbije?
2. Jeste li ovakve zahvalnice slali i bolnicama u Nišu ili Kragujevcu?
A što ti radiš, tj. na koji način se ti ubacuješ u tu raspravu?
Ti najprije iz mog upisa izvlačiš nešto što ja uopće nisam rekao i pokušavaš ostaviti dojam kako sam ja upravo dokazivao da nije bilo agresije RH na BiH pa ti evo interveniraš i dokazuješ kako ta teza – koju ja uopće ne zagovaram u datom trenutku – ne drži vodu.
Dakle, već ovaj način rasprave – tendenciozno, pogrešno i posve neutemeljeno tumačenje mog upisa – je dovoljno da čovjek to ignorira.
No, ti ne ostaješ samo na tome! Ne, ima toga još.
Kao što sam rekao, na koncu mog upisa ostavio sam dva konkretna pitanja. Na koja, naravno, od tebe (a ni od koga drugoga) nema odgovora. No, to što si mrtav-hladan ignorirao pitanja koja sam ja postavio i izbjegao odgovoriti na njih tebe ne priječi da ti meni gotovo ultimativno postaviš pitanja – koja se temelje na tezama koje ja uopće nisam zastupao – a na koja bi ja valjda trebao odgovoriti pa da valjda ostanem vjerodostojan sugovornik koji ima odgovore na pitanja koja iz rasprave proizlaze.
To što nitko od vas nije pokazao svoju vjerodostojnost odgovorivši na moja pitanja, naravno, nema veze.
A pošto sam ja već ranije rekao da ne želim gubiti vrijeme s tobom trebao bih ignorirati ta smiješna pitanja koja veze nemaju s onim o čemu je govorim. Ali problem je u tome što bi tada opet proglašavao neke pobjede, mahnito ponavljao ta pitanja (što je tvoj omiljena metoda rasprave) i tumačio da ti ne odgovaram zato što odgovore ne znam dati. U čemu bi te, vrlo vjerojatno, podržali sunarodnjaci bez da bi itko od njih primijetio kako se upravo na moja pitanja odgovori ne daju, s tom razlikom što ja nakon toga ne ganjam sugovornike po topicu sumanuto ih tražeći da mi odgovore.
Eto, sada možeš i ti i svi ostali uvidjeti koji su razlozi zbog kojih izbjegavam gubiti vrijeme na stvari i ljude koji ničim ne doprinose razgovoru i polemici, naprotiv.
Što se tiče agresije, o tome se dotičem na onoj drugoj temi i biti će toga još. To jest zanimljiva priča, posebno kada se teza o agresiji RH temelji na ignoriranju mnogih činjenica koje su posve suprotne takvom zaključku ili se izvodi iz doista nategnutih tumačenja, poput onoga iz presude Kordiću i Čerkezu kako se ne može dokazati da su se HV i ABiH sukobile u srednjoj Bosni pa čak ni da je HV tamo uopće bila ali da je za postojanje međunarodnog sukoba dovoljno i to da su pripadnici HV-a - čak i kao dragovoljci - bili na drugim područjima BiH i borile se protiv vojske bosanskih Srba čime su omogućile da BH Hrvati za to vrijeme ratuju s Muslimanima. Dakle, čak i kada vojnici HV-a - čak i kao dobrovoljci - ratuju protiv srpskog agresora u BiH i dok se područje BiH koristi za agresiju na samu RH opet Haag ima načina da RH proglasi sudionikom međunarodnog sukoba iliti agresorom na BiH kako se to ovdje voli reći, upravo se pozivajući na taj obožavani Haag.
Neznam sto se nastavlja ova prica, ali mora se reci nekoliko stvari. Prvo, nisam vidio da je iko uporedio Hrvate sa Srbima sto se tice proslog rata. To nikako nemoze biti istina i ako nista Hrvati nisu napravili jednu Srebrenicu ili Prijedor. Drugo. Ucesce HV u ratu protiv ARBiH na teritoriji BiH je dokazano i nije nikakva tajna. I neznam sto se upires da to pobijas. Otidji do kapelice u Bisce Polju pa procitaj ta prezimena iz Slavonije. Procitaj stenograme Tudjmana iz 93 koji su i ovdje spominjani. Znaci citave brigade HV su na Gornjem Vakufu i Mostaru. Trece. Ocigledno su pocinjeni zlocini u ime tzv. HRHB. Zivi bili pa vidjeli koliko ce dobiti ovo drustvance sa Prlicem na celu. Ja ti kazem da ce dobiti preko 200 godina. Ako hoces opkladu moze. Ja radim sa Hrvatima po cijelom svijetu i dobri su mi prijatelji, ali kada vidim takve provokatore pitam se otkud takvi trovaci mrznjom u tom narodu posebno kod nas u BiH. Ja cu ti reci neke primjere iz moje obitelji. Sin od jedne tetke je poginuo u HVO, a drugog sina od iste tetke je HVO ubio tjerajuci ga ka liniji fronta u Mostaru. Jedan od rodjaka je zarobljen u VRANICI a zatim ubijen. Ima toga jos...Ja bih na osnovu ovoga da se ponasam kao vi trovaci trebao mrziti sve Hrvate. Naravno da nisu svi isti. ima ljudi sasvim ispravnih. Ta hrvatska politika u ratu prema BiH i Bosnjacima ima vise lica. To je kao shizofrenija kod covjeka. Naravno Hrvatska je priznala BiH, primila izbjeglice, donirala ili prodavala oruzje...Ali Hrvatska je slala i brigade na Mostar i Gornji Vakuf. Sto je Tudjman krenuo tim putem? Mislim da mu je Slobo obecao predati Srbe u Hrvatskoj mirno+u BiH granice banovine iz 39 sto se tice Hercegovine i srednje Bosne+Cazinska Krajina. Zauzvrat Franjo je trebao predati Posavinu. To je za njega izgledao dobar deal 92-93. Naravno to je bio racun bez krcmara. Trebalo je slomiti ARBiH i Bosnjake. I tu se podbacilo. A bila je druga cinjenica da Slobo ili nije htio ili mogao natjerati Martica i drustvo da slusaju. Tako je odbijen Z4 itd. Tako da je Franjo onda bio prisiljen da se uz americku politiku stapa i mrkve i poraza u BiH definitivno odrekne HRHB. VI STE TADA PORAZENI. Samo je to bilo zapakovano u sjajni papir Federacije. I neznam sto se opet vracate tim idejama koje su porazene svakako u puno bolja vremena da se to povede. Ta Franjina politika je bila dobra za Hrvatsku ali katastrofalna za Hrvate u BiH. On vas je naselio po Gracacu, Kninu, Obrovcu...On vam je dao domovnice i putovnice. Ako mladic ili djevojka ode iz zapadne Hercegovine da studira u Zagreb, vrati li se nazad u Hercegovinu kada zavrsi? Koliko god bilo lose za zivot u Hrvatskoj, ono je ipak bolje nego u BiH. Ta ekonomska migracija se desavala i ranije, a sada je to pogotovo. A to je hrvatska politika jos stimulisala. Sami razmislite o posljedicama.
-
ponos
#836 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
Evo kako je II bojna HVO-a Mostar prikazivala guranje zatvorenika kao živi štit u Šantićevoj 93 god:
http://www.slobodanpraljak.com/MATERIJA ... /12869.pdf
http://www.slobodanpraljak.com/MATERIJA ... /12869.pdf
-
Liska
#837 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
Rekao sam kako se neću javljati ali ostao sam dužan odgovor ponosu. Dakle, zarobljen sam u svome stanu u Liska ulici kao civil. Ne u uniformi, ne sa vojnom iskaznicom i nisam imao naoružanja. Nisam lud da to držim kući i te politike sam se uvijek držao. Glavu mi je spasio komšija Bošnjak, isti onaj kojem sam ja glavu spasio par sati ranije kad je upao HVO. Kako sam se izvukao, o tome siguno neću pisati na forumu. Neke stvari će ostati vječna tajna.
Netko je spomenuo Vinkovčane. Radilo se o jednoj bojni V gardijske brigade HV-a. Prošli su kako su prošli ali gubitci sigurno nisu bili onoliki koliko ih neki navode. Tko hoće dosada je mogao preko neta pročitati njihove podatke i imena poginulih. Ja mu ih neću stavljati. Dalje, netko navodi kako se u kapelici na Bišće polju nalaze imena tih Vinkovčana. Neistina, neka ode i pogleda i ako nađe ijedno ime Vinkovčana, ja mu za svako ime dajem stotinu eura. U kapelici se nalaze imena poginulih mještana Gnojnica i Dračevica, kako iz II svjetskog rata tako i iz ovog zadnjeg. I ova priča je dokaz kako se iz jedne netočne činjenice stvara mit i laž. Želim vam uspješnu raspravu i da konačno skontate tko je prvi počeo rat. A mogli biste samo otvoriti temu o tome, a ne pokvariti ovu.
Netko je spomenuo Vinkovčane. Radilo se o jednoj bojni V gardijske brigade HV-a. Prošli su kako su prošli ali gubitci sigurno nisu bili onoliki koliko ih neki navode. Tko hoće dosada je mogao preko neta pročitati njihove podatke i imena poginulih. Ja mu ih neću stavljati. Dalje, netko navodi kako se u kapelici na Bišće polju nalaze imena tih Vinkovčana. Neistina, neka ode i pogleda i ako nađe ijedno ime Vinkovčana, ja mu za svako ime dajem stotinu eura. U kapelici se nalaze imena poginulih mještana Gnojnica i Dračevica, kako iz II svjetskog rata tako i iz ovog zadnjeg. I ova priča je dokaz kako se iz jedne netočne činjenice stvara mit i laž. Želim vam uspješnu raspravu i da konačno skontate tko je prvi počeo rat. A mogli biste samo otvoriti temu o tome, a ne pokvariti ovu.
-
S3ing
#838 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
Raspravljajte vi ko je počeo rat a ovi i dalje kradu i rade šta hoće!
Rat u Bosni je politika započela,a narod,glupi narod jedva dočekao da uzme puške u ruke!
I sada imamo suverenu BiH,u kojoj vlada nacionalizam,malograđanština,kriminal,mržnja itd...samo nam fale bombaši samoubice da počnu raznosit sebe i sve oko sebe po ulicama i trgovima,a počinje polako i to (Bugojno,Jašarević), pa da odemo skroz u pm,a već smo krenuli!
A vi se i dalje ograđujte,obilježavajte i ekstremizirajte vjeru.
Eh da, i nikada prave Sarajlije-Bošnjaci nisu govorile polahko,kahva,mahmuran to se moglo čuti samo na selu,na planini,danas se gura "h" i gdje paše i gdje ne paše i žalosno je čuti da se mladi ljudi tako izražavaju!Rođen i odrastao u Sarajevu,a pričaš kao da si iz Lukomira sišao jutros...
JADNI SMO DA JADNIJI NE MOŽEMO BITI!
Zbog onih 2% normalnih ljudi i zato što volim ovu svoju zemlju još uvijek nisam otišao iz nje,a kako je krenulo odoh ja u Ruandu da misionarim!
Pozz oHladi mi se kafa!
SVEMIRAC
Rat u Bosni je politika započela,a narod,glupi narod jedva dočekao da uzme puške u ruke!
I sada imamo suverenu BiH,u kojoj vlada nacionalizam,malograđanština,kriminal,mržnja itd...samo nam fale bombaši samoubice da počnu raznosit sebe i sve oko sebe po ulicama i trgovima,a počinje polako i to (Bugojno,Jašarević), pa da odemo skroz u pm,a već smo krenuli!
Eh da, i nikada prave Sarajlije-Bošnjaci nisu govorile polahko,kahva,mahmuran to se moglo čuti samo na selu,na planini,danas se gura "h" i gdje paše i gdje ne paše i žalosno je čuti da se mladi ljudi tako izražavaju!Rođen i odrastao u Sarajevu,a pričaš kao da si iz Lukomira sišao jutros...
Zbog onih 2% normalnih ljudi i zato što volim ovu svoju zemlju još uvijek nisam otišao iz nje,a kako je krenulo odoh ja u Ruandu da misionarim!
Pozz oHladi mi se kafa!
SVEMIRAC
-
nuki_cika
#839 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
Evo ovako-
Ja ću vam ovdje staviti link od stranice gdje ima jako puno priča o ratnim dešavanjima,možda neki već i znaju za ovu stranicu,a za one koji ne znaju nek posjete.Stranicu uređuje srbin koji trenutno živi u kanadi i ima dosta priča samih boraca sa ratišta širom BIH,kako srpskih ,tako i boraca ARBIH,kako su pripremane pojedine operacije,uspjesi i neuspjesi obje zaračene strane.Samo za one sa slabim srcem preporučujem da ne čitaju,ima zaista potresnih priča.Posebno ova rubrika-olovo-borbe na kruševu
http://sokolac.slavicnet.com/sokolac/ro ... t1992.html
Ja ću vam ovdje staviti link od stranice gdje ima jako puno priča o ratnim dešavanjima,možda neki već i znaju za ovu stranicu,a za one koji ne znaju nek posjete.Stranicu uređuje srbin koji trenutno živi u kanadi i ima dosta priča samih boraca sa ratišta širom BIH,kako srpskih ,tako i boraca ARBIH,kako su pripremane pojedine operacije,uspjesi i neuspjesi obje zaračene strane.Samo za one sa slabim srcem preporučujem da ne čitaju,ima zaista potresnih priča.Posebno ova rubrika-olovo-borbe na kruševu
http://sokolac.slavicnet.com/sokolac/ro ... t1992.html
-
ponos
#840 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
Oćito je da si zalutao na ovu temu, ako imaš išta da pišeš o ratu u hercegovini onda piši, a što se tiče toga što je narod uzeo puške u ruke, šta je trebalo da cijela BIH padne za 24 sata, da ostanemo u krnjoj Jugoslaviji, da nas progone i zatvaraju kao stoku?S3ing wrote:Raspravljajte vi ko je počeo rat a ovi i dalje kradu i rade šta hoće!
Pozz oHladi mi se kafa!
SVEMIRAC
-
kv99
#841 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
Zar nije zabranjeno reklamiranje i stavljanje linkova za druge forume pa makar imali tako interesantne teme kao " Kako je trajalo poturčavanje " ili "Balkanske poturice " ?nuki_cika wrote:Evo ovako-
Ja ću vam ovdje staviti link od stranice ....
l
-
Cloud-Xz
#842 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
Da se nadovežem na članak..Superhik_ wrote:Dokaz da nisu svi Hrvati u BiH isti, i ujedno lekcija za one Hrvate koji se prave da ne znaju, ili koji ne ce da znaju...
"Naglasio je da je, nakon sastanka Tuđmana i Miloševića u Karađorđevu, iz Zagreba preko Gruda pokušano isprovocirati sukob između HVO-a i Armije RBiH u Sarajevu, ali da do toga ipak nije došlo."
http://www.vijesti.ba/vijesti/bih/89292 ... Bosne.html
U sklopu obilježavanja obljetnice HVO-a Sarajevo u organizaciji Udruge umirovljenika i razvojačenih branitelja HVO-a KS-a položeno cvijeće i zapaljene svijeće za sve poginule branitelje pored crkve “Presvjetlo Trojstvo” u Novom Sarajevu, te služena misa zadušnica. Javnost u Sarajevu je jednoglasna u ocjeni kako spomenik HVO-u u Sarajevu neće ugledati svjetlo dana.
Među građanima Sarajeva smo proveli i manju telefonsku anketu o tome što misle o spomeniku HVO-u u Sarajevu.
Pitanje je glasilo: “Podržavate li ili ne gradnju spomenika braniteljima HVO-a koji su svoje živote dali za obranu Sarajeva?”
Izmeđuostalog smo mogli čuti i “Nemaju što tražiti ustaše u Sarajevu”, “Neće nikad takav spomenik u Sarajevo”, “Nemaju ustaše i njihova Herceg-Bosna šta tražit u Sarajevu”, stoji izmeđuostalog u snimljenom anketnom materijalu koji je sprovela NVO Croatia Libertas iz Mostara.
Sve izjave u svezi spomenika HVO-u u Sarajevu bile su negativne i predstavljaju omjer od 100% odraza bošnjačke javnosti na uzorku od 450 kontaktiranih osoba koje žive u Sarajevu. (Croportal.ba)
-
ponos
#843 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
Kriminalne radnje za vrijeme zloglasne HR HB, POSEBNO OBRATITI PAŽNJU NA ZBORNO PODRUČJE MOSTAR:
http://www.slobodanpraljak.com/MATERIJA ... 3.g/10.pdf
http://www.slobodanpraljak.com/MATERIJA ... 3.g/10.pdf
- adnandus
#844 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
Svi znamo šta taj NVO Libertas propagiraCloud-Xz wrote:Da se nadovežem na članak..Superhik_ wrote:Dokaz da nisu svi Hrvati u BiH isti, i ujedno lekcija za one Hrvate koji se prave da ne znaju, ili koji ne ce da znaju...
"Naglasio je da je, nakon sastanka Tuđmana i Miloševića u Karađorđevu, iz Zagreba preko Gruda pokušano isprovocirati sukob između HVO-a i Armije RBiH u Sarajevu, ali da do toga ipak nije došlo."
http://www.vijesti.ba/vijesti/bih/89292 ... Bosne.html
U sklopu obilježavanja obljetnice HVO-a Sarajevo u organizaciji Udruge umirovljenika i razvojačenih branitelja HVO-a KS-a položeno cvijeće i zapaljene svijeće za sve poginule branitelje pored crkve “Presvjetlo Trojstvo” u Novom Sarajevu, te služena misa zadušnica. Javnost u Sarajevu je jednoglasna u ocjeni kako spomenik HVO-u u Sarajevu neće ugledati svjetlo dana.
Među građanima Sarajeva smo proveli i manju telefonsku anketu o tome što misle o spomeniku HVO-u u Sarajevu.
Pitanje je glasilo: “Podržavate li ili ne gradnju spomenika braniteljima HVO-a koji su svoje živote dali za obranu Sarajeva?”
Izmeđuostalog smo mogli čuti i “Nemaju što tražiti ustaše u Sarajevu”, “Neće nikad takav spomenik u Sarajevo”, “Nemaju ustaše i njihova Herceg-Bosna šta tražit u Sarajevu”, stoji izmeđuostalog u snimljenom anketnom materijalu koji je sprovela NVO Croatia Libertas iz Mostara.
Sve izjave u svezi spomenika HVO-u u Sarajevu bile su negativne i predstavljaju omjer od 100% odraza bošnjačke javnosti na uzorku od 450 kontaktiranih osoba koje žive u Sarajevu. (Croportal.ba)
Ako proćitaš šta normalni ljudi misle a ne takvi kao ti koji idu kroz život geslom Bog i Hrvati a trećeg nema nikako, znat ćeš na šta mislim npr.
- Boban je slao svoje ljude da razbiju HVO Sarajevo jer mu nije odgovaralo zajedništvo Hrvata i Bošnjaka u planiranoj podjeli BiH, ali mi se nismo dali zavaditi, rekao je Pejić i dodao da je ta jednica odigrala značajnu i pozitivnu ulogu u odbrani Sarajeva i BiH.
"HVO Sarajevo zaslužuje spomenik u ovom gradu, ali i tu probleme prave oni koji su nas zavađali insistiranjem da na spomeniku bude grb nepostojeće tvorevine "Herceg-Bosne" s čim se ja ne slažem, kao ni s njihovim odlaskom u Banja Luku na proslavu 20. godišnjice Republike Srpske, potcrtao je Marinko Pejić."
Nakon akademije, prigodan kulturno-umjetnički program izveli su ansambl "Kolo bosansko", Jakša Jurjević, Vedrana Tičić i Besim Spahić, a prisutni su mogli pogledati i izložbu ratnih fotografija i dokumenta HVO-a Sarajevo.
Pa čak je i načelnik koji vjerovao ili ne iz SDA prvi položio vijenac. Vidiš sve se to i održavalo u Sarajevu a ne u Širokom
Imaš na tu temu i na ovom poratlu otvorenu raspravu pa pročitaj i prestani poturati nacionalističke gluposti.
-
Cloud-Xz
#845 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
Što da ti kažem izgleda,da vi samo čujete i viditie što želite čuti i viditi, a o kojim pravim ljudima govoris tipa ovaj Perić po " kroju Sarajeva" što govori da spomenik treba dignuti bez šahovnice,komično
nek si ti ljiljane okačio na avatar,toliko o nacionalizmu,otišao sam predaleko do teme, dok se vama neke stvari objasne ,...nego Dragane dobio si PP..
- adnandus
#846 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
grb nepostojeće tvorevine "Herceg-Bosne" a ne šahovnice a gosp. Perić (za tebe gospodin) je prijateljuCloud-Xz wrote:Što da ti kažem izgleda,da vi samo čujete i viditie što želite čuti i viditi, a o kojim pravim ljudima govoris tipa ovaj Perić po " kroju Sarajeva" što govori da spomenik treba dignuti bez šahovnice,komičnonek si ti ljiljane okačio na avatar,toliko o nacionalizmu,otišao sam predaleko do teme, dok se vama neke stvari objasne ,...nego Dragane dobio si PP..
Dr. sc. Marinko Pejić inaće roden vjerovao ili ne u Grudama i predsjednik HVO-a ali ocito ne hrvat po tvojoj mjeri kao ni mnogi, jedan od njih i Jozo Leutar itd. jer treba da ih je sram zato što žele da žive sa muslimanima, zar ne?
Druga stvar neznam šta ti smetaju ljiljani koji su ujedno i grb obitelji Kotromanića šta to vidiš nacionalnu u njemu možda ti se pričinjavaju mjesec i zvijezda. Ili bi mi avatar trebao biti kao kod tebe neka beretka sa nožem u ruci?
Vjerovatno ni Kotromanići nisu pravi hrvati. Smiješan si i nedorastao
-
marles
#847 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
Liska wrote:Rekao sam kako se neću javljati ali ostao sam dužan odgovor ponosu. Dakle, zarobljen sam u svome stanu u Liska ulici kao civil. Ne u uniformi, ne sa vojnom iskaznicom i nisam imao naoružanja. Nisam lud da to držim kući i te politike sam se uvijek držao. Glavu mi je spasio komšija Bošnjak, isti onaj kojem sam ja glavu spasio par sati ranije kad je upao HVO. Kako sam se izvukao, o tome siguno neću pisati na forumu. Neke stvari će ostati vječna tajna.
žao mi je kad vidim da ste vi normalni ljudi u debeloj manjini kako na forumu, tako i u državi.Raspravljajte vi ko je počeo rat a ovi i dalje kradu i rade šta hoće!
Pozz oHladi mi se kafa!
SVEMIRAC
ono malo mene što razmišlja vratiti se nazad ili ostat vani, nakon ovakvih tema gdje se pokaže koliko normalnih ljudi je ostalo se samo smanjuje.
-
ponos
#848 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
Tvorci fašizma u II svjetskom ratu, dakle Njemačka i Italija su odbacile svoje fašističke simbole koje su se nalazile na njihovim zastavama,oni se stide tog vremena i tih znakova, e sad i ta šahovnica na hrvatskoj zastavi je bila u iste svrhe angažirana ali očito da ovi nemaju nikakva stida ni morala da bi je odbacili. Svi znamo koliko je pod tim znakom ubijeno nevinih ljudi u II svjetskom ratu ...adnandus wrote:grb nepostojeće tvorevine "Herceg-Bosne" a ne šahovnice a gosp. Perić (za tebe gospodin) je prijateljuCloud-Xz wrote:Što da ti kažem izgleda,da vi samo čujete i viditie što želite čuti i viditi, a o kojim pravim ljudima govoris tipa ovaj Perić po " kroju Sarajeva" što govori da spomenik treba dignuti bez šahovnice,komičnonek si ti ljiljane okačio na avatar,toliko o nacionalizmu,otišao sam predaleko do teme, dok se vama neke stvari objasne ,...nego Dragane dobio si PP..
Dr. sc. Marinko Pejić inaće roden vjerovao ili ne u Grudama i predsjednik HVO-a ali ocito ne hrvat po tvojoj mjeri kao ni mnogi, jedan od njih i Jozo Leutar itd. jer treba da ih je sram zato što žele da žive sa muslimanima, zar ne?
Druga stvar neznam šta ti smetaju ljiljani koji su ujedno i grb obitelji Kotromanića šta to vidiš nacionalnu u njemu možda ti se pričinjavaju mjesec i zvijezda. Ili bi mi avatar trebao biti kao kod tebe neka beretka sa nožem u ruci?
Vjerovatno ni Kotromanići nisu pravi hrvati. Smiješan si i nedorastao![]()
![]()
-
zović
#849 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
ponos wrote:Tvorci fašizma u II svjetskom ratu, dakle Njemačka i Italija su odbacile svoje fašističke simbole koje su se nalazile na njihovim zastavama,oni se stide tog vremena i tih znakova, e sad i ta šahovnica na hrvatskoj zastavi je bila u iste svrhe angažirana ali očito da ovi nemaju nikakva stida ni morala da bi je odbacili. Svi znamo koliko je pod tim znakom ubijeno nevinih ljudi u II svjetskom ratu ...adnandus wrote:grb nepostojeće tvorevine "Herceg-Bosne" a ne šahovnice a gosp. Perić (za tebe gospodin) je prijateljuCloud-Xz wrote:Što da ti kažem izgleda,da vi samo čujete i viditie što želite čuti i viditi, a o kojim pravim ljudima govoris tipa ovaj Perić po " kroju Sarajeva" što govori da spomenik treba dignuti bez šahovnice,komičnonek si ti ljiljane okačio na avatar,toliko o nacionalizmu,otišao sam predaleko do teme, dok se vama neke stvari objasne ,...nego Dragane dobio si PP..
Vjerovatno ni Kotromanići nisu pravi hrvati. Smiješan si i nedorastao![]()
![]()
Njemci su izbacili fašistički simbol tj. svastiku a ostavili svoju povijesnu zastavu i grb , dok je kod Hrvata u pitanju stari povijesni grb koji nije nastao 41g.nego puno prije tako da ti je usporedba potpuno neuka,da ne upotrijebim primjereniji izraz za tvoje bisere!
-
Liska
#850 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
Prije nego odgovorim cloudu xz, komentar o Marinku Pejiću. Ne znam čemu služi napominjanje odakle je rodom??? Meni je važno kako Marinko ni jedne sekunde nije proveo u HVO-u a predsjednik je udruge koja se bori za prava boraca. Malo nelogično, da ne kažem neku goru riječ. Čovjek nije proveo sekunde u ratu a i u biografiji mu piše kako je 1992-1996 proveo u Zagrebu. Zato me i ne čude njegovi komentari jer da je bio u ratu znao bi kako ono nije grb neke nepostojeće Herceg-Bosne nego grb hrvatskog naroda u BiH. Prema tome, Marinko je nebitan u odlučivanju što će biti na spomeniku poginulim pripadnicima HVO-a jer prvo nije bio član HVO-a a drugo, to pravo pripada preživjelim pripadnicima HVO-a i obiteljima poginulih. Siguran sam kako među njima nema onih kojima smeta ono što smeta Marinku, jer oni su se borili pod tim simbolom. Inače mi je nejasno ovo nastojanje da se HVO Sarajevo prikaže kako neki HVO koji nema veze sa ostatkom. Ima, jer imali su iste simbole, imali su iste vrhovne zapovjednike, primali su iste zapovijedi. iste plaće kao i drugi u HVO-u pa se nešto ne sjećam da je Marinko tijekom rata ijednom rekao kako HVO u Sarajevu nema veze sa ostatkom HVO-a. Pardon, on to i nije mogao reći jer nije bio tu.
Cloud, što se tiče te akcije, koliko se ja sjećam došlo je do djelovanja topništva V brigade po HVO-u, koji je išao kao drugi ešalon u akciji. Mislim da je od djelovanja poginuo jedan momak iz Gnojnica. Dakle, nemoguće je da netko preko radio veze daje koordinate. Onaj koji navodi granate ne radi na taj način a granate ne navode ljudi koji se nalaze na liniji, nego topnički izviđači. U prevodu, teško da se desilo kako se neko ubacio u vezu pa navodio pogrešne koordinate. Jer da se to desilo, priča bi glasila, ubacio sam se u njihovu vezu i pogrešno im navodio granate a ne koordinate. Radi se o dvije različite stvari a sve to govori kako je priča izmišljena od nekoga tko nema pojma kako se odvijaju stvari na terenu tijekom bitke. Radilo se o tome kako su Slavonci bili prvi put na ovome terenu a bukvalno su došli na njega dan prije. Nisu imali vremena upucati ciljeve i s toga je logično što se dogodilo ono što se dogodilo.
Cloud, što se tiče te akcije, koliko se ja sjećam došlo je do djelovanja topništva V brigade po HVO-u, koji je išao kao drugi ešalon u akciji. Mislim da je od djelovanja poginuo jedan momak iz Gnojnica. Dakle, nemoguće je da netko preko radio veze daje koordinate. Onaj koji navodi granate ne radi na taj način a granate ne navode ljudi koji se nalaze na liniji, nego topnički izviđači. U prevodu, teško da se desilo kako se neko ubacio u vezu pa navodio pogrešne koordinate. Jer da se to desilo, priča bi glasila, ubacio sam se u njihovu vezu i pogrešno im navodio granate a ne koordinate. Radi se o dvije različite stvari a sve to govori kako je priča izmišljena od nekoga tko nema pojma kako se odvijaju stvari na terenu tijekom bitke. Radilo se o tome kako su Slavonci bili prvi put na ovome terenu a bukvalno su došli na njega dan prije. Nisu imali vremena upucati ciljeve i s toga je logično što se dogodilo ono što se dogodilo.