Sirija vol. 2

Locked
Čitalac

#82276 Re: Sirija vol. 2

Post by Čitalac »

Rat se, valjda, bliži kraju i sve više se priča o obnovi razorene Sirije. Magazin National Interest nedavno je konstatovao da je novac potreban za obnovu zemlje jedina preostala šansa Zapada da izvrši nekakav pritisak na Asada. List piše da Asadovi saveznici naprosto "nemaju 100 milijardi dolara godišnje", koliko će, prema procenama Siriji biti potrebno.

http://nationalinterest.org/feature/eco ... ?page=show

No, kao da su svi smetnuli s uma Kinu, tihog saveznika Damaska, iz koje poslednjih meseci stižu vrlo konkretne vesti. U čitavom ovom haosu nekako se zaboravilo da je Kina, pre izbijanja rata, u sirijsku naftnu industriju već uložila milijarde dolara te da je Sirija sastavni deo kineske razvojne strategije povezivanja azijskih, evropskih i afričkih tržišta - Belt and Road Initiative (BRI).
Kineski mediji već su objavili da će u prvoj fazi poslovne invazije na Siriju učestvovati 150 kompanija, a ključnu ulogu u velikim projektima trebalo bi da ima Azijska banka za infrastrukturne investicije (AIIB). Kina je, kaže se, zainteresovana za ulaganja u poljoprivredu, industriju i koridore koji povezuju Siriju, Irak i Iran.
For Beijing, Syria is extremely attractive as a key trans-shipment hub into Iraq, Lebanon and the Levant as well as enabling direct access to the Mediterranean.
The China National Petroleum Corporation (CNPC) not only is a shareholder in the top two Syria oil companies, but also signed hefty deals for research and development assistance, while Sincochem owns rights in one of the two largest oil fields in Syria.
Damascus is very much aware of the subtle Chinese “leading from behind” Syria policy. Beijing, allied with Moscow, thwarted every NATO-induced scheme to condemn/sanction Syria at the UN Security Council.
http://www.atimes.com/article/winners-post-daesh-era//
Challenger__

#82277 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

dragma wrote:
Challenger__ wrote:
Drgama. Šta su ovi tvoji iz Titine odlučili? Ide se na kvote ulaznica za subotu ili kao nekad, kao uvijek? Nisam upratio još se nisam ni raspakovao...
Dobićete južnu tribinu, a ako hoćeš možeš i sa mnom na zapad, među ljude.... :-D :kiss:
Hahahahah... Hahaha. Ha ha. LooooooooL!

:pisnuo:
husein_kapetan

#82278 Re: Sirija vol. 2

Post by husein_kapetan »

@ dragma..
nemaš potrebe drug da mi pišeš privatno..neću ti odgovarati niti želim..tražio sam pojašnjenje i dobio sam ga..meni dovoljno..
@ majstor je ipak veliki drug i raja.. mada kratak fitilj ima ne uzimaj za zlo njegovo..
Mislim da je ovo bespotrebno..
mirsek

#82279 Re: Sirija vol. 2

Post by mirsek »

Challenger__ wrote:
dragma wrote:
Challenger__ wrote:
Drgama. Šta su ovi tvoji iz Titine odlučili? Ide se na kvote ulaznica za subotu ili kao nekad, kao uvijek? Nisam upratio još se nisam ni raspakovao...
Dobićete južnu tribinu, a ako hoćeš možeš i sa mnom na zapad, među ljude.... :-D :kiss:
Hahahahah... Hahaha. Ha ha. LooooooooL!

:pisnuo:
Koji si ti mucki provokator :D
husein_kapetan

#82280 Re: Sirija vol. 2

Post by husein_kapetan »

Kada se niko sjetiti niti želi niti hoće..evo ja ću..
@ Čitalac je jedan od najelokventijih i najkonstruktivnijih forumaša na ovoj temi..njegov prisup, metod i način veoma rijetko viđen ovdje je tokom vremena postao okosnica ove teme..aferim..
Njegovo pisanje bi smo svi trebali sa malo više konsideracije gledati..
mirsek

#82281 Re: Sirija vol. 2

Post by mirsek »

Čitalac wrote:Rat se, valjda, bliži kraju i sve više se priča o obnovi razorene Sirije. Magazin National Interest nedavno je konstatovao da je novac potreban za obnovu zemlje jedina preostala šansa Zapada da izvrši nekakav pritisak na Asada. List piše da Asadovi saveznici naprosto "nemaju 100 milijardi dolara godišnje", koliko će, prema procenama Siriji biti potrebno.

http://nationalinterest.org/feature/eco ... ?page=show

No, kao da su svi smetnuli s uma Kinu, tihog saveznika Damaska, iz koje poslednjih meseci stižu vrlo konkretne vesti. U čitavom ovom haosu nekako se zaboravilo da je Kina, pre izbijanja rata, u sirijsku naftnu industriju već uložila milijarde dolara te da je Sirija sastavni deo kineske razvojne strategije povezivanja azijskih, evropskih i afričkih tržišta - Belt and Road Initiative (BRI).
Kineski mediji već su objavili da će u prvoj fazi poslovne invazije na Siriju učestvovati 150 kompanija, a ključnu ulogu u velikim projektima trebalo bi da ima Azijska banka za infrastrukturne investicije (AIIB). Kina je, kaže se, zainteresovana za ulaganja u poljoprivredu, industriju i koridore koji povezuju Siriju, Irak i Iran.
For Beijing, Syria is extremely attractive as a key trans-shipment hub into Iraq, Lebanon and the Levant as well as enabling direct access to the Mediterranean.
The China National Petroleum Corporation (CNPC) not only is a shareholder in the top two Syria oil companies, but also signed hefty deals for research and development assistance, while Sincochem owns rights in one of the two largest oil fields in Syria.
Damascus is very much aware of the subtle Chinese “leading from behind” Syria policy. Beijing, allied with Moscow, thwarted every NATO-induced scheme to condemn/sanction Syria at the UN Security Council.
http://www.atimes.com/article/winners-post-daesh-era//
Cuj 100 mijardi godisnje, pa sta to prave toliko.
A drugo, jedna Kina moze dati u jednom komadu toliki iznos Siriji i da se ne pocese a moze i Iran uletiti sa nekim niskokamatnim kreditom na 15-20 godina bez da se preoptereti. Iran jos svoju ekonomiju stavlja na noge poslije visedecenijskih sankcija, za desetak godina imat ce para koliko hoces.
Challenger__

#82282 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Image

Samo za mog druga sa tuznog sjeverozapada (A5 +)!!!

:lol:

:kiss:
dragma
Vozim: Pješe

#82283 Re: Sirija vol. 2

Post by dragma »

husein_kapetan wrote:@ dragma..
nemaš potrebe drug da mi pišeš privatno..neću ti odgovarati niti želim..tražio sam pojašnjenje i dobio sam ga..meni dovoljno..
Pravo bezobrazno i prepotentno sa tvoje strane ali ne ljutim se, osim na sebe i svoju lošu procjenu. Naravno da ti više neću pisati a još manje kakva pojašnjenja davati.

A što se @majstora tiče zaboli me dupe za njega, njegov kratak fitilj i komplekse. Neka onda drži jezik za zubima i neka ne vrijeđa.

Kraj priče.
dragma

#82284 Re: Sirija vol. 2

Post by dragma »

Challenger__ wrote:
Samo za mog druga sa tuznog sjeverozapada (A5 +)!!!

:kiss:
Jesi provokator ali si mi i jaran, drago mi je kad barem jedan od nas ima razlog da bude veseo ;)

Idući put idaš sa mnom na zapad. :thumbup:
husein_kapetan

#82285 Re: Sirija vol. 2

Post by husein_kapetan »

dragma wrote:
Pravo bezobrazno i prepotentno sa tvoje strane ali ne ljutim se, osim na sebe i svoju lošu procjenu. Naravno da ti više neću pisati a još manje kakva pojašnjenja davati.

A što se @majstora tiče zaboli me dupe za njega, njegov kratak fitilj i komplekse. Neka onda drži jezik za zubima i neka ne vrijeđa.

Kraj priče.
ma valja drug..za mene a mislim i za majstora..nećemo ti bihuzur praviti..
ne zamjeri ali svak svoj aršin ima..
Čitalac

#82286 Re: Sirija vol. 2

Post by Čitalac »

husein_kapetan wrote:Kada se niko sjetiti niti želi niti hoće..evo ja ću..
@ Čitalac je jedan od najelokventijih i najkonstruktivnijih forumaša na ovoj temi..njegov prisup, metod i način veoma rijetko viđen ovdje je tokom vremena postao okosnica ove teme..aferim..
Njegovo pisanje bi smo svi trebali sa malo više konsideracije gledati..
Blagodarim! Biće ova tema aktivna još dugo, a nadam se da će na njoj biti sve manje izveštaja sa fronta a sve više dobrih vesti o oporavku zemlje i ljudi.
dragma

#82287 Re: Sirija vol. 2

Post by dragma »

husein_kapetan wrote:
dragma wrote:

Kraj priče.
ma valja drug..za mene a mislim i za majstora..nećemo ti bihuzur praviti..
ne zamjeri ali svak svoj aršin ima..
Ma hajde ba, odjebaus :kiss:
insomnia78

#82288 Re: Sirija vol. 2

Post by insomnia78 »

husein_kapetan

#82289 Re: Sirija vol. 2

Post by husein_kapetan »

Ti ljudino od sada na svaki svoj upis ćeš imati odgovor vrijedan svog sijanja ovdje..i ti i oni koji ti uz dlaku budu uzlazili..toliko valjda mogu..
a za sve ostalo meščini ima onaj p.p.
madner

#82290 Re: Sirija vol. 2

Post by madner »

Pukla koalicija. :D
husein_kapetan

#82291 Re: Sirija vol. 2

Post by husein_kapetan »

insomnia78 wrote::lol:
Reci slobodno..nismo zlopamtila--i podj..nje je za ljude..neke..
dragma

#82292 Re: Sirija vol. 2

Post by dragma »

husein_kapetan wrote:Ti ljudino od sada na svaki svoj upis ćeš imati odgovor vrijedan svog sijanja ovdje..i ti i oni koji ti uz dlaku budu uzlazili..toliko valjda mogu..
a za sve ostalo meščini ima onaj p.p.
:lol: :lol:

De nenasmijavaj me sviju ti, na jedno prosto "odjebi" treba ti 15 minuta da smisliš odgovor, šta bi tek bilo i koliko dana bi ti trebalo da su mi upisi dugački kao @kikijevi!?

Mani se ćorava posla... :wink:
dragma

#82293 Re: Sirija vol. 2

Post by dragma »

madner wrote:Pukla koalicija. :D
Nemoj me trpati ni u kakve tabore prije nego što provjeriš moje upise i biću ti zahvalan.
madner

#82294 Re: Sirija vol. 2

Post by madner »

dragma wrote:
madner wrote:Pukla koalicija. :D
Nemoj me trpati ni u kakve tabore prije nego što provjeriš moje upise i biću ti zahvalan.
Uvijek mozes biti dio NVZ koalicije, upisi nisu bitni. :D
dragma

#82295 Re: Sirija vol. 2

Post by dragma »

Još jedan veseljak na temi :lol:
Nadzornik

#82296 Re: Sirija vol. 2

Post by Nadzornik »

19.08.2017.

Rusi odlikovali Tigra... :thumbup:

https://rs.sputniknews.com/rusija/20170 ... -generala/

Начелник руског Генералштаба Валериј Герасимов одликовао је сиријског генерала Сухела Хасана на авио-бази Хмејмим због успешне операције десанта иза леђа терориста у близини града Дејр ел Зора, саопштило је руско Министарство иностраних послова.

Krokodajl

#82297 Re: Sirija vol. 2

Post by Krokodajl »

Ovaj Rus napravio facu isto ko da policajcu objašnjava što se nije svezo.
dragma

#82298 Re: Sirija vol. 2

Post by dragma »

Đe neće kad se boji da mu šta ne ispadne na pod, haj budi mangup pa se sagni da dohvatiš :D
Nadzornik

#82299 Re: Sirija vol. 2

Post by Nadzornik »

Vise od 200 pripadnika NDF-a iz Kamislija ce biti prebaceno avionom i pruziti ce podrsku u predstojecoj ofanzivi na Deir ez Zor... :thumbup:

Image
Image
Nadzornik

#82300 Re: Sirija vol. 2

Post by Nadzornik »

Gdje ce sad sa ovim biserima,da nece i oni za Idlib... :D

Image
Image
Locked