Hafis wrote:
Pokušat ću ti objasniti.
SPSS je statistički softver. Jako je skup. Recimo naši zavodi za statistiku rade s njim.
Da ti približim, dat ću ti jedan primjer iz struke, neću iz medicinskih istraživanja.
Recimo, imaš jaku ponudu, mnogo nekih artikala za povoljne pare.
Opipao bi tržište, da znaš otprilike koiko bi uzeo i koja bi ti bila ciljana populacija.
Recimo da je ženski kozmetički artikl. normalno, sondirat ćeš teren određenom anketom,
Takve ankete treba znati sastaviti, ali ih jer još teže obraditi, to jest rastumačiuti njene rezultate.,
rezultati se prebacuju u elektronički oblik i ubacuju u program.
Tu nastupa statističar i određuje ti koja ti je ciljana grupa, kojoj dobnoj skupini pripada, klasnoj, vjerskoj, imovinskoj...određuje ti ima li veze njen bračni status, njena kilaža, njeno obrazovanje, prtimanja, inteligencija i kako sve to korelira s ambalažom,cijenom, marketingom...jednom riječju dobiješ sve podatke prevedene ba najedbnostavniji riječnik...a neumoljivo su točni, jer matematika ne griješi
Ma, mislim to je malo komplicirano...i za ove pješadince što ne kontaju: statistika se ne studira, ona je umjetnost matematike, i nju znaš ili ne znaš.
To se godinama uči kroz cjeloživotno usavršavanje i termelj je svake znbanosti, medicine posebno. ...kao što rekoh: više imamo pilota airbusa u BiH nego dobrih statističara.
Pa što vi mislite kako se utvrđuje efektnost nekog lijeka, to jest isplati li se ulagati kapital u neki novi lijek recimo neki antilipidemik pored nekoliko postojećih. Uložiš novce u početno istraživanje s nekoliko tisuća dobrovoljava i kojima polovici daješ taj novi lijek a drugoj polovici recimo neki koji je najprodavaniji i danima, mjesecima mjeriš rezultate.
I na koncu šta? Kako odrediti je li ovaj tvoj novi lijek bolji i što je najbitnije je li STATISTIČKI ZNAČAJNO bolji.
Ako ti je loš statističar i njemu se u obradi rezultatza pokaže značajnost i ti uložiš kapital u proizvodnju tog lijeka...nakon godinu-dvije dođu rezultati s terena koji kažu da je taj lijek šaša i ideš u bankrot.
Gdje si pogrtiješio - negdje je nešto zajebao statističar.
Znači ako se dobro odradi statistička analiza i pokaže se značajnost, nemaš brige, to je to.
Nije moje da znam te prljave detalje, vec za kolege iz struke (tvoje). Vego, pitam konkretno da li si radio npr. data mining modele za marketing i analitiku? Da li pored SPSSa koristis PSPP radi licenciranja i kolaboracije itd. Zanimaju me stvari koje se daju unovciti za stranog klijenta, a ne kartografija na HB forumu. Ti modeli su jako korisni za risk management i CRM - jako trazeno, jako dobro naplativo.