Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
bilic

#8226 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bilic »

made_in_sarajevo wrote:Treba brzinski pomoc, dva konvektora skupa 2.5 do 3kw, bosch, atlantik ili neka slicna jaca marka, koliko moze potrositi struje mjesecno u stanu od 45m2, dobra izolacija, stolarija, novogradnja je? Kad se upale i ugriju, termostat ce paliti i gasiti i koliko u konacnici mjesecno moze potrositi. Racunao sam na stranici elektroprivrede 24h da radi izadje 12KM. Jel to realno ili manje izadje po danu?
Pretjerujete sad sa tim konvektorima . za 24 sata 12 KM .. Znaći ne gase se nikako 24 h
...
Može ako prozore otvoriš . Hahahahh

PREPOLOVI TO . Na 45 m2 najveći račun će ti doći 150 KM
.
E sad da si na klimama račun na tu kvadraturu opet bio na ovo prepolovljen ako ne i više .
Znači bio bi max 60 tak KM .
zlo zlo

#8227 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zlo zlo »

channel10 wrote:Lako je vama u Hercegovini ugrijati za kratkih rukava :D ...
da kompenziram nemam izolaciju :lol: :lol:
rovac13

#8228 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

bilic wrote: Pretjerujete sad sa tim konvektorima . za 24 sata 12 KM .. Znaći ne gase se nikako 24 h
...
Može ako prozore otvoriš . Hahahahh.
Covjek pitao koliko MOZE potrositi :)
Znaci mogu potrositi od 0 km do 350 km.
Ili negdje izmedju toga.
Sve zavisi koliko njegova stan/kuca trosi energije.

Energiju trosi kuca.
Grijalice su tu samo da nadomjeste ono sto kuca potrosi :)
bilic

#8229 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bilic »

rovac13 wrote:
bilic wrote: Pretjerujete sad sa tim konvektorima . za 24 sata 12 KM .. Znaći ne gase se nikako 24 h
...
Ili negdje izmedju toga.

Energiju trosi kuca.
Čovijek je pitao za 45 m2
Novogradnja izolacija dobra
Sad sve zavisi je li u Hercegovini ili Bosni
probook

#8230 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by probook »

rovac13 wrote:
...
Ili negdje izmedju toga.

Energiju trosi kuca.
U Hercegovini covjek kupio konvektor za sobu iako sam mu govorio da to previse trose struje, al eto njega ubjedili da nije tako. Jedna mjesec drzao non stop upaljeno jer tada kao najmanje trosi i dosao mu racun veci za cca 100 KM tako nesto.

Sada znam da ga pali samo po potrebi :lol:

Kod mene dvije klime ce toliko max potrositi za cijeli stan kada je bas bas minus.
Kiki_Musampa

#8231 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Kiki_Musampa »

@rovac,druze,koje klime, koliko komada za grijanje 85m2.Da li ti ugriju i na velikim minusima?
rovac13

#8232 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Na -25 prije nekoliko zima kuca bila topla.
Tad je nocria sama grijala.

U medjuvremenu je uletjela daikin ftxb35c u dj sobu,samo zato da se ljepse rasporedi toplota,da manje duvaju itd.

Od kako imamo daikina nocria nam haman i ne treba do minusa.Daikin ima dobru poziciju,i ljepse radi u ovom prelaznom periodu.Moze da radi na jako niskoj snazi.
Kiki_Musampa

#8233 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Kiki_Musampa »

rovac13 wrote:Na -25 prije nekoliko zima kuca bila topla.
Tad je nocria sama grijala.

U medjuvremenu je uletjela daikin ftxb35c u dj sobu,samo zato da se ljepse rasporedi toplota,da manje duvaju itd.

Od kako imamo daikina nocria nam haman i ne treba do minusa.Daikin ima dobru poziciju,i ljepse radi u ovom prelaznom periodu.Moze da radi na jako niskoj snazi.
E to mi treba,Imam taj daikin,i on ugrije komplet kucu do nekih -5-10,posle je samo bacanje para na struju...Hvala
Sipak,nema nocrie na piku:)
rovac13

#8234 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Ja sam testirao taj daikin na -16 .
Na izduvu na unutarnjoj jedinici je uspio doci do 43-44 stepena celz ali u maloj brzini duvanja.Sto je meni skroz ok za manju jeftiniju klimu koja je kostala 900km :)

Iako sam hiljadu puta pisao da to nije klima koju bi ja postavio u neki veci prostor kao glavno grijanje.Ona ima neke druge prednosti.

Roditelji imaju daikin ftx50gv od 1500km,vanjska ogromna teska skoro 50kg.Ona je dobra za veci prostor.
Dobro grije,puno snage,odlicni defrosti rijetki i prilicno brzi,buke takodje nema.Ali nju nikad nebi stavio u mali prostor.Sve ima svoje :)
zposao

#8235 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zposao »

rovac13 wrote:Ja sam testirao taj daikin na -16 .
Na izduvu na unutarnjoj jedinici je uspio doci do 43-44 stepena celz ali u maloj brzini duvanja. Sto je meni skroz ok za manju jeftiniju klimu koja je kostala 900km :)

Iako sam hiljadu puta pisao da to nije klima koju bi ja postavio u neki veci prostor kao glavno grijanje.Ona ima neke druge prednosti.

Roditelji imaju daikin ftx50gv od 1500km,vanjska ogromna teska skoro 50kg.Ona je dobra za veci prostor.
Dobro grije,puno snage,odlicni defrosti rijetki i prilicno brzi,buke takodje nema.Ali nju nikad nebi stavio u mali prostor.Sve ima svoje :)

Ako mogu pitati gdje si kupio ftx35gv za 900KM? Meni bi trebala jedna manja za stana, a to mi se čini super deal?
Kiki_Musampa

#8236 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Kiki_Musampa »

Bude ponekad akcija na ekupi.
Rovac,kad zazimi, ako budeš horan, posto sam i ja iz Tuzle, da napravimo komparaciju temperature izduva. Prošle godin mi se učinilo da je ista klima, koju imamo u firmi, duva puno toplije, nego moja kod kuće.
rovac13

#8237 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Nisam ja u Bosni vise.Samo povremeno dodjem.
Moji upale klimu i ne diraju nista.Teska situacija.

Ustvari usporedba temperarura na izduvu ne govori nista o klimi,nego o toplotnim gubicima stana.

Ako imas dobru izolaciju,manju kvadraturu itd,klima duva hladnije,jer grije samo onoliko koliko treba da se odrzi zadana temp.A ako je izolacija losa ili veci prostor vani hladnije onda duva toplije.

Generalno ta klima moze da radi na niskoj snazi,to cesto moze da izgleda da puse hladnjikavo,treba u toj situaciji smanjivat puhanje na sto manje da se to izbjegne.

Zadaj 30 iskljuci econo i sacekaj 5-10 minuta pa vidi moze li toplo duvat.Tu klimu je malo teze natjerat da potegne vise struje i duva bas toplo.Isprogramirana je da sto vise stedi struju,sve nesto kalkulira.

Nije kao fujitsu,njeg upalis on odma skoci protegne se i duva toplo.To nije bas najstedljiviji nacin rada.Zato je fujitsu dobar za malo veci prostor.
Ermin ZM

#8238 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

Rovac vidio sam da se razumijes u klime. Nako zbog znatizelje de mi poredaj po kvaliteti i ukratko usporedi sta su prednosti i mane jednih naspram drugih od ovih "teskasa". Zaci uzmi iste klase u obzir, a proizvodjaci su Daikin, Mitsu, Fujitsu i u magarecijoj klupi Gree. Ja sam se odlucio za Mitsu MSZ/MUZ-LN35. Najvise su me ubijedili tvoji postovi. Ne mogne li na minusima grijat 30tak kvadrata kuce sa 5 cm stiropora ima da te trazim po Dojclandu da te bijem :mrgreen: :lol:
HardCore

#8239 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by HardCore »

Ja grijem 51m2 sa fh35, ev druga sezona ide, do sad prezadovoljan, imam i sf25 u spavacoj, pali se po potrebi na vecim minusima, ugl prosle godine oko 350km potroseno na sezonu grijanja :) preso s drva na invertere
Ermin ZM

#8240 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

HardCore wrote:Ja grijem 51m2 sa fh35, ev druga sezona ide, do sad prezadovoljan, imam i sf25 u spavacoj, pali se po potrebi na vecim minusima, ugl prosle godine oko 350km potroseno na sezonu grijanja :) preso s drva na invertere
Ja sam htio fh35, jer sam o njoj dobra iskustva procitao, al je nisam mogao nac. Navodno LN je ista stvar samo noviji model.
Kiki_Musampa

#8241 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Kiki_Musampa »

Zvao sma servic covic, imaju kgt i lmc ja mislim, fujitsu... Koja je bolja?
haso hasic
Grijem se na: Fujitsu waterstage

#8242 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by haso hasic »

Ermin ZM wrote:
HardCore wrote:Ja grijem 51m2 sa fh35, ev druga sezona ide, do sad prezadovoljan, imam i sf25 u spavacoj, pali se po potrebi na vecim minusima, ugl prosle godine oko 350km potroseno na sezonu grijanja :) preso s drva na invertere
Ja sam htio fh35, jer sam o njoj dobra iskustva procitao, al je nisam mogao nac. Navodno LN je ista stvar samo noviji model.
FH je bila bolja od LN zato sto je i u verziji -15 i -20 bio isti kompresor.
E sad su i to promijenili samo verzija do -20 ima bolji dvostepeni kompresor dok je u verrziji do -15 isti kompresor kao u AP seriji.
LN do -15 kosta oko 2500 KM i evo ti njezinih podataka sa euroventa;
na -10 ima grijnu snagu od 3.6kw sa copom 2.7,na -15 ima snagu od 3.2 sa copom 2.5
Njezin ekvivalent od fujitsua je 12 LT i kosta oko 2000 KM
Deklarisana je za rad do -20.
Na -10 ima snagu od 4kw sa copom od 2.52,na -20 ima snagu od 3,63 sa copom od 1.84.
Znaci fujitsu ima dosta vecu snagu uz nesto malo vecu potrosnju ali zato je i puno jeftinija.
Evo ovdje je link sa moje stranice,u par dana sam montirao i jednu i drugu pa pogledaj kako izgledaju.
Po mom misljenju fujitsu 12 LTC je trenutno najbolje sto se moze kupiti u omjeru ulozeno/dobiveno
https://www.facebook.com/pg/frigosani/p ... tn__=-UC-R
Last edited by haso hasic on 29/10/2019 18:50, edited 1 time in total.
zposao

#8243 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zposao »

Šta je bolje za mani stan od 50m2, dva manja daikina ili fujitsua?

Gledao sam cijene ftxb35c se kreče oko 1000KM , fujistu 12ka se kreće oko 1100KM. Šta je bolje?
haso hasic

#8244 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by haso hasic »

Kiki_Musampa wrote:Zvao sma servic covic, imaju kgt i lmc ja mislim, fujitsu... Koja je bolja?
Nisi napisao koja snaga ,predpostavljam da je 12-ka u pitanju.
12 LMCE ja licno imam na kuci.Najveci nedostatak dosta bucna vanjska jedinica na niskim temperaturama.
Deklarisana za rad do -15 vanjske temperature mada kao i ulazni model LLC moze raditi i na nizim.
Na -7 ima snagu od 3.1 kw sa copom od 2.43,na -15 ima snagu od 2,6kw sa copom od 1,91
Nova serija 12 kgt isto deklarisana za rad do -15
Na -7 ima snagu od 2.21 kw sa copom od 3.14,na -15 ima snagu od 2,15kw sa copom od 2,81
Iz ovog se fino moze vidjeti da je nova serija KGT dizajnirana da trosi manje struje ali i daje manje toplotne energije dok je starija serija
LMCE dizajnirana suprotno da daje vise grijne energije sa vecom potrosnjom struje.
Izaberite sto vam vise odgovara.
Last edited by haso hasic on 29/10/2019 23:16, edited 1 time in total.
Ermin ZM

#8245 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

[quote="haso hasic"]
Znaci ova fujitsu sto si rekao je bolja od LN mitsua koji sam ja naveo? Msm sto se tice davanja toplotne energije, a potrosnja manje vise ako je u 20 maraka na mjesecnom nivou nije bitno.
De mi reci zanima me slijedece. Citao sam da je greska uzet jacu klimu u odnosu na kvadrate. Npr sad lupam 12ka je namijenjena za 40 kvadrata. Recimo da li bi 14ka il 18ka rasterecenije obavile posao? Citao sam po forumima da kao ako je klima prejaka u odnosu na proator onda se stalno gasi i pali. Zar nije poenta invertera da postigne temperaturu i da onda konstantno radi onoliko koliko treba. I da li je velika razlika u buci izmedju 12 i 14 il 14 i 18. Znaci ista klima na istu kvadraturu jedna 12 druga 18, da li 18 vise peoizvodi buke?
haso hasic

#8246 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by haso hasic »

Za svaku klimu imas podatke koliko decibela stvara buku u zavisnosti kojom brzinom radi turbina na unutrasnjoj.
Klima se dimenzijonise prema toplotnim gubitcima prostorije u koju se montira.
Naravno da nije dobro staviti prejaku klimu jer ona ce spustati snagu do odredjene granice i onda ce se ugasiti.
To ce raditi samo u prelaznom periodu kad napolju nije previse ledeno.
Dok se vanjska temperatura spusti ona se nece gasiti.
Sa kojom snagom ce raditi zavisi ce od izolacije objekta ,odnosno kako sam rekao od toplotnih gubitaka istog i od kvalitete same klime.
zippoo87

#8247 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zippoo87 »

a postavim ovdje par pitanja,sigurno ima znalaca i tema je ziva
naime,planiram uvoditi grijanje u kucu ali nisam se odlucio ni za jednu opciju,jer ne znam sta bi bila najbolja opcija,pa da se malo posavjerujem ovdje
naime,prvobitno,prije par godina sam planirao ici na pelet,imao sam zrenjanin gusanu pec na ugalj i nju sam prodao ali je trziste peleta poludilo i sada to vise nije opcija
sada razmisljam o plinu kao opciji a takodjer i o toplotnim pumpama ali ne znam koliko one kostaju i kako to sve ide,jer mi je budzet oko 6500-7000 KM za sve
kuca ima nekih 65 kvadrata sa dva sprata,i uvodio bi na oba sprata
ima li ko neki savjet,sta je najbolje i da li mogu ovo uraditi sa ovim budzetom...jer jos nisam nasao majstora koji radi grijanje,da mi dodje kuci ,da vidimo i da popricamo o opcijama
Ermin ZM

#8248 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

I bio sam odlucio se mitsua ln cekam samo da plata legne al sad si me pokolebao haso sa tim fujitsuom. Btw izbaci mi slucajno reklamu (ne prati google sta ko pise ne ne) ovde u njemackoj neki online shop, Neki Daikin pise do -25, 4kw 1100 eura
haso hasic

#8249 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by haso hasic »

Ermin ZM wrote:I bio sam odlucio se mitsua ln cekam samo da plata legne al sad si me pokolebao haso sa tim fujitsuom. Btw izbaci mi slucajno reklamu (ne prati google sta ko pise ne ne) ovde u njemackoj neki online shop, Neki Daikin pise do -25, 4kw 1100 eura
I jedna i druga su ok.Ja sam ti dao podatke cisto sa tehnicke strane a ti odluci koja ti se vizuelno vise svidja.
Maraschino

#8250 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Maraschino »

zippoo87 wrote:a postavim ovdje par pitanja,sigurno ima znalaca i tema je ziva
naime,planiram uvoditi grijanje u kucu ali nisam se odlucio ni za jednu opciju,jer ne znam sta bi bila najbolja opcija,pa da se malo posavjerujem ovdje
naime,prvobitno,prije par godina sam planirao ici na pelet,imao sam zrenjanin gusanu pec na ugalj i nju sam prodao ali je trziste peleta poludilo i sada to vise nije opcija
sada razmisljam o plinu kao opciji a takodjer i o toplotnim pumpama ali ne znam koliko one kostaju i kako to sve ide,jer mi je budzet oko 6500-7000 KM za sve
kuca ima nekih 65 kvadrata sa dva sprata,i uvodio bi na oba sprata
ima li ko neki savjet,sta je najbolje i da li mogu ovo uraditi sa ovim budzetom...jer jos nisam nasao majstora koji radi grijanje,da mi dodje kuci ,da vidimo i da popricamo o opcijama
Ako mislis na plin(propan-butan) mislim da se to ne isplati.
Za toplotne pumpe ti treba vise sredstava od predvidjenih. Ako imas radijatorski sistem onda vjerovatno mislis na tp zrak-voda a to kosta.
Post Reply