Dozer wrote: Cel, cek... Objava je "trajal i trajala"...? Koliko je to trajala, od kada tacno, i gdje pise ili ko kaze da je bas tako "trajala i trajala"?

Dozer wrote: Cel, cek... Objava je "trajal i trajala"...? Koliko je to trajala, od kada tacno, i gdje pise ili ko kaze da je bas tako "trajala i trajala"?

repliciram samo da slicica ostane upamcena (valjda nece brzo ispatiti).vatrogasac wrote:Dozer wrote: Cel, cek... Objava je "trajal i trajala"...? Koliko je to trajala, od kada tacno, i gdje pise ili ko kaze da je bas tako "trajala i trajala"?
Kakav ti dokaz očekuješ? Kakav onda smisao uopšte ove priče ako će se uvijek svesti na tvoja, moja i njegova priča ili svoj ti pos'o? Kada govorim ovdje onda to činim iz perspektive muslimana i ne očekuj da udrobim sve religije i da branim taj stav iako vi ateisti često kritikujete sve kao jedno. Oni bi rekli tako i tako, ali ja govorim ovako i ako ti se ta priča ne dopada to nije moj problem. Naučio sam da se ne slažete sa teistima kakav god odgovor dobili i od bilo koje grupe bio.Hakiz wrote: Dakle, ako neko počne dokazivati istinistost islama Kur'anom ili hrišćanstva Biblijom, neka se ne čudi da neće uspjeti. Osim kod onih ljudi koji podsvjesno ionako u to žele vjerovati, pa im samo treba da ih neko malo gurne u tom smjeru. Ali ateisti pokušati objasniti istinitost islama Kur'anom ili bilo kojim drugim tekstom koji dolazi iz islamskog kruga, pa makar nosio preteciozno ime kao, recimo, Fakultet islamskih nauka (što je svakako oksimoron) nema šanse. Jer je svaki taj izvor, logično, pristrasan. Svi se te institucije sa tim pretencioznim imenima ionako ne bave stvarnom istinom, nego kako da svoju religiju "uklope" u trenutni svijet i time joj povećaju vjerodostojnost, bez obzira na njenu stvarnu istinitost ili ne.
Vrh... Nema dalje...vatrogasac wrote:Dozer wrote: Cel, cek... Objava je "trajal i trajala"...? Koliko je to trajala, od kada tacno, i gdje pise ili ko kaze da je bas tako "trajala i trajala"?
TI, izgleda, uopste ne kontas sta ti, a i ostali, ovdje govrite/pisete.vatrogasac wrote: Kakav ti dokaz očekuješ? Kakav onda smisao uopšte ove priče ako će se uvijek svesti na tvoja, moja i njegova priča ili svoj ti pos'o? Kada govorim ovdje onda to činim iz perspektive muslimana i ne očekuj da udrobim sve religije i da branim taj stav iako vi ateisti često kritikujete sve kao jedno. Oni bi rekli tako i tako, ali ja govorim ovako i ako ti se ta priča ne dopada to nije moj problem. Naučio sam da se ne slažete sa teistima kakav god odgovor dobili i od bilo koje grupe bio.
Dozer wrote:TI, izgleda, uopste ne kontas sta ti, a i ostali, ovdje govrite/pisete.vatrogasac wrote: Kakav ti dokaz očekuješ? Kakav onda smisao uopšte ove priče ako će se uvijek svesti na tvoja, moja i njegova priča ili svoj ti pos'o? Kada govorim ovdje onda to činim iz perspektive muslimana i ne očekuj da udrobim sve religije i da branim taj stav iako vi ateisti često kritikujete sve kao jedno. Oni bi rekli tako i tako, ali ja govorim ovako i ako ti se ta priča ne dopada to nije moj problem. Naučio sam da se ne slažete sa teistima kakav god odgovor dobili i od bilo koje grupe bio.
U prevodu ovoga gore sto si ti napisao, a i Smrle i ostali su to provlacili s vremena na vrijeme, vi zapravo tvrdite da su svi oduvijek bili muslimani, da druge vjere nisu ni postojale i da je samo islam prava i jedina religija koju treba slijediti.
Mozete li uopste zamisliti da je ovo naprosto glupost? Da ne pricamo o tome da je netacno i da je klasicni pokusaj nematanja svog MISLJENJA svima drugima.
Po cemu je islam, kao najmladja od abrahamskih religija - jedina istinita? Zato sto tako pise u Kur'anu? Dajte, molim vas...
Pa samo na ovoj temi imate bezbroj stvari koje i te kako dovode u pitanje i napisanu "istinu" o samom nastanku Kur'ana, a pogotovo svega ono sto u njemu pise o nekim stvarima (mnoge su i cinjenicno razbucane i demistificirane), a sve to isto vazi i za prethodne dvije verzije "bozije objave", tj. Toru i Bibliju.
Sve 3 knjige i ono sto u njima pise konstantno prate ista pitanja, na koja ne postoje zaista validni odgovori, sto ih automatski svrstava pod veliki znak pitanja. I njih same, u smislu nacina postanka, kao i sav njihov sadrzaj.
I, na kraju - a sta su to Kur'an, Biblija i Tora nego - moja, tvoja i njegova prica?
musliman znaci biti pokoran Bogu ili biti pokoran Bozijoj voljiU prevodu ovoga gore sto si ti napisao, a i Smrle i ostali su to provlacili s vremena na vrijeme, vi zapravo tvrdite da su svi oduvijek bili muslimani, da druge vjere nisu ni postojale i da je samo islam prava i jedina religija koju treba slijediti.
Mozete li uopste zamisliti da je ovo naprosto glupost? Da ne pricamo o tome da je netacno i da je klasicni pokusaj nematanja svog MISLJENJA svima drugima.
Znaci, u Kur'anu ne pise da je islam jedina prava vjera? Really?Smrcak15 wrote: musliman znaci biti pokoran Bogu ili biti pokoran Bozijoj volji
Bog nije slao nove vjere, nego samo nove zakone, a narodi su sami izmislili razlicita imena, pa nazvali zidovstvo/judaizam po Judi praunuku ABrahama, ili krscani koje Isus nije tako nazvao nego su nazvani poslije. svi su oni u sustini bili muslimani koji su istinski slijediti isusa i mojsija ako cemo gledati jezicko znacenje rijeci musliman, nije bilo potrebno vjerovati u MUhamemda ni Kuran u tim vremenima ejr ni muhamemda ni Kurana nije bilo na zemlji.
Uzeti jedan pojam koji je riječ iz svakodnevnog govora, dake pojam koji opisuje čovjeka pokornog bogu bez obzira na religiju kojoj pripada, onda tu riječ upotrijebiti kao svoj simbol, kao opis svoje religije i samo čekati da se vremenom u glavama ljudi počne stvarati poveznica musliman-svi koji vjeruju u boga-vjerovanje po islamu-svi su muslimani-svi vjeruju po islamu.Smrcak15 wrote:
musliman znaci biti pokoran Bogu ili biti pokoran Bozijoj volji
Bog nije slao nove vjere, nego samo nove zakone, a narodi su sami izmislili razlicita imena, pa nazvali zidovstvo/judaizam po Judi praunuku ABrahama, ili krscani koje Isus nije tako nazvao nego su nazvani poslije. svi su oni u sustini bili muslimani koji su istinski slijediti isusa i mojsija ako cemo gledati jezicko znacenje rijeci musliman, nije bilo potrebno vjerovati u MUhamemda ni Kuran u tim vremenima ejr ni muhamemda ni Kurana nije bilo na zemlji.
Evo ti nastavak onog teksta koji će pojasniti, a Smrle je već dao pojašnjenje.Dozer wrote:TI, izgleda, uopste ne kontas sta ti, a i ostali, ovdje govrite/pisete.vatrogasac wrote: Kakav ti dokaz očekuješ? Kakav onda smisao uopšte ove priče ako će se uvijek svesti na tvoja, moja i njegova priča ili svoj ti pos'o? Kada govorim ovdje onda to činim iz perspektive muslimana i ne očekuj da udrobim sve religije i da branim taj stav iako vi ateisti često kritikujete sve kao jedno. Oni bi rekli tako i tako, ali ja govorim ovako i ako ti se ta priča ne dopada to nije moj problem. Naučio sam da se ne slažete sa teistima kakav god odgovor dobili i od bilo koje grupe bio.
U prevodu ovoga gore sto si ti napisao, a i Smrle i ostali su to provlacili s vremena na vrijeme, vi zapravo tvrdite da su svi oduvijek bili muslimani, da druge vjere nisu ni postojale i da je samo islam prava i jedina religija koju treba slijediti.
Po cemu je islam, kao najmladja od abrahamskih religija - jedina istinita? Zato sto tako pise u Kur'anu? Dajte, molim vas...
Pa samo na ovoj temi imate bezbroj stvari koje i te kako dovode u pitanje i napisanu "istinu" o samom nastanku Kur'ana, a pogotovo svega ono sto u njemu pise o nekim stvarima (mnoge su i cinjenicno razbucane i demistificirane), a sve to isto vazi i za prethodne dvije verzije "bozije objave", tj. Toru i Bibliju.
Sve 3 knjige i ono sto u njima pise konstantno prate ista pitanja, na koja ne postoje zaista validni odgovori, sto ih automatski svrstava pod veliki znak pitanja. I njih same, u smislu nacina postanka, kao i sav njihov sadrzaj.
I, na kraju - a sta su to Kur'an, Biblija i Tora nego - moja, tvoja i njegova prica?
I šta ti sada želiš? Da ja mislim o Poslanicima i vjeri tvojom glavom? Sorry, nema od toga ništa. Znamo koji je zadnji Poslanik i koja je zadnja Objava. Da li islam priznaje Isusa i Mojsija Božijim poslanicima?Kur'an (a.š.), pojašnjava da poslanici čine jednu cjelinu. Raniji su najavljivali potonje, a kasniji su potvrđivali i pojačavali pređašnje. Kur'an (a.s.) jasno kazuje da su svi poslanici bili zaduženi da najavljuju i potvrđuju jedni druge i kaže:
"Allah je od svakog vjerovjesnika kome je Knjigu objavio i znanje dao - obavezu uzeo: 'Kada vam poslije dođe poslanik koji će potvrditi da je istina ono što imate, hoćete li mu sigurno povjerovati i sigurno ga pomagati? Da li pristajete i prihvatate da se na to Meni obavežete?' Oni su odgovorili: 'Pristajemo!'-'Budite onda svjedoci', rekao bi On, 'a i Ja ću s vama svjedočiti'." (Ali Imran, 81).
Kur'ani-kerim, koji Božiju vjeru, od Adema do Muhammeda (s.a.v.s.) predstavlja kao kontinuiran tok, a ne nekoliko rukavaca, zove je jednim imenom ISLAM. Naravno, ne želi se reći da je Božija vjera u svim periodima objave imala ovaj naziv i da je među ljudima bila poznata pod njim, nego se želi reći da stvarnost vjere ima bit koja se najbolje definiše riječju islam, pa zato i kaže:
"Kod Allaha je jedina vjera-vjera islam." (Ali Imran, 19).
"Ibrahim nije bio ni jevrej, ni kršćanin, već pravi vjernik, vjerovao je u Boga jednoga." (Ali Imran, 67).
Šta je autentična misao? Patetičariti kao @Dozer?Sara03 wrote:Vi fakat niste sposobni za autentičnu misao. C/P muslimani.
Dozer wrote:Znaci, u Kur'anu ne pise da je islam jedina prava vjera? Really?Smrcak15 wrote: musliman znaci biti pokoran Bogu ili biti pokoran Bozijoj volji
Da li si svjestan da si upravo napisao da su sve objave ljudsko djelo...?
piseZnaci, u Kur'anu ne pise da je islam jedina prava vjera? Really?
ma o cemu ti to ba???Da li si svjestan da si upravo napisao da su sve objave ljudsko djelo...?
ali musliman nije doslo sa islamom, za vrijeme Muhammeda, nego musliman je biblijska rijec koristena u BiblijiHakiz wrote:Uzeti jedan pojam koji je riječ iz svakodnevnog govora, dake pojam koji opisuje čovjeka pokornog bogu bez obzira na religiju kojoj pripada, onda tu riječ upotrijebiti kao svoj simbol, kao opis svoje religije i samo čekati da se vremenom u glavama ljudi počne stvarati poveznica musliman-svi koji vjeruju u boga-vjerovanje po islamu-svi su muslimani-svi vjeruju po islamu.Smrcak15 wrote:
musliman znaci biti pokoran Bogu ili biti pokoran Bozijoj volji
Slično je i sa riječi Allah, riječ iz jednog jezika koja označava bilo kojeg boga je uzeta da simbolizuje islamskog boga. Sa namjerom da se stvori slična poveznica kao sa pojmom musliman.
To je bilo genijalno, ali i veoma bezobrazno. Nasreću, kako se iz priloženog vidi, nije upalilo. Tako misle samo oni koji vjeruju po islamu. Svi drugi su ostali vjerni svojim "originalima". Kada Arap hrišćanin kaže Allah, on pri tome ne misli na boga na islamski način. Oduprli su se pokušaju utjeravanja u islam. I kažu u vjeri nema prilile i islam je mirolubiv. Isto onoliko koliko i drugi je miroljubiv, to je misionarenje, ali korištenjem druge tehnike, suptilnije, ali to je razumljivo. Ipak je 600 godina dovoljno vremena da se nauči nešto o ljudskoj psihi, porivima, mehanizmima indoktrinacije itd.
Ima sličnih primjera u istoriji kada su simboli nečega upotrebljeni da simbolizuju nešto drugo, pa se originano značenje maltene izgubilo.
Ali poređenje sa takvima nije nimalo prijatno...
a kako ga to misli, na koji nacin, ako misli da je Allah razept na krstu...onda definitivno ne...ako misli na Boga Oca koji je na nebesima onda DA.Kada Arap hrišćanin kaže Allah, on pri tome ne misli na boga na islamski način
Ništa, zaboravi. Ne daj se smesti.vatrogasac wrote:Šta je autentična misao? Patetičariti kao @Dozer?Sara03 wrote:Vi fakat niste sposobni za autentičnu misao. C/P muslimani.
Jel' ti (i ostali) fakat ne kontas sta ti govorim(o), ili se namjerno pravis naivan...?vatrogasac wrote: Evo ti nastavak onog teksta koji će pojasniti, a Smrle je već dao pojašnjenje.
I šta ti sada želiš? Da ja mislim o Poslanicima i vjeri tvojom glavom? Sorry, nema od toga ništa. Znamo koji je zadnji Poslanik i koja je zadnja Objava. Da li islam priznaje Isusa i Mojsija Božijim poslanicima?Kur'an (a.š.), pojašnjava da poslanici čine jednu cjelinu. Raniji su najavljivali potonje, a kasniji su potvrđivali i pojačavali pređašnje. Kur'an (a.s.) jasno kazuje da su svi poslanici bili zaduženi da najavljuju i potvrđuju jedni druge i kaže:
"Allah je od svakog vjerovjesnika kome je Knjigu objavio i znanje dao - obavezu uzeo: 'Kada vam poslije dođe poslanik koji će potvrditi da je istina ono što imate, hoćete li mu sigurno povjerovati i sigurno ga pomagati? Da li pristajete i prihvatate da se na to Meni obavežete?' Oni su odgovorili: 'Pristajemo!'-'Budite onda svjedoci', rekao bi On, 'a i Ja ću s vama svjedočiti'." (Ali Imran, 81).
Kur'ani-kerim, koji Božiju vjeru, od Adema do Muhammeda (s.a.v.s.) predstavlja kao kontinuiran tok, a ne nekoliko rukavaca, zove je jednim imenom ISLAM. Naravno, ne želi se reći da je Božija vjera u svim periodima objave imala ovaj naziv i da je među ljudima bila poznata pod njim, nego se želi reći da stvarnost vjere ima bit koja se najbolje definiše riječju islam, pa zato i kaže:
"Ibrahim nije bio ni jevrej, ni kršćanin, već pravi vjernik, vjerovao je u Boga jednoga." (Ali Imran, 67).
Pa gore sam ti naveo ajet koji u Kur'anu kaže da Poslanici nisu negirali jedan drugoga nego su čak i najavljivali jedan drugoga. Ti ne vjeruješ u Boga, a još manje u Njegovu zadnju objavu i imaš problem koji ja nemam. Ja u vjeri uvjeren sam dobio informaciju kako je bilo. Ti se i dalje nećeš slagati, ali zar je to moj problem? O čemu ti ja sada pričam i ne možeš shvatiti dok ne dođeš nekada u moju perspektivu. I vjerovanje u Kur'an ima svoj put kao i vjerovanje u Boga.Dozer wrote:Jel' ti (i ostali) fakat ne kontas sta ti govorim(o), ili se namjerno pravis naivan...?vatrogasac wrote: Evo ti nastavak onog teksta koji će pojasniti, a Smrle je već dao pojašnjenje.
Pricam ti upravo o boldiranom i uvecanom. "Kur'an pojasnjava", tj. u Kur'anu se tvrdi da je sve od ranije, ukjucujuci i sve poslanike, zapravo samo prethodnica Muhammeda i Kur'ana, cime se nedvosmisleno govori i pokusava ubijediti ljude da je ta zadnaj verzija "objave" zapravo jedina ispravna i tacna, i da se samo ona mora slijediti.
Hakiz ti fino rece - zasto svi ljudi onda nisu povjerovali u to, ako im je u njihovoj prethodnoj "objavi" receno da ce stici jos jedna i da moraju u nju onda vjerovati?
I ona "Ne bojte se rata biti nece, za rat je potrebno dvoje" kao i "Jescemo zlatnim kasikama" itd itd ...vatrogasac wrote: "U pitanju razumjevanja Kur'ana, ima jedna čisto subjektivna činjenica: moramo u njega vjerovati da bismo ga razumjeli." (Alija Izetbegović: Razmišljanja iz zatvora 1983. - 1988.)
De nas prosvijetli.beni-bu-man wrote:E moji vjernici pa vi stvarno pojma nemate
Sta god da ti napisem tvoj mozak to nece prihvatitivatrogasac wrote:De nas prosvijetli.beni-bu-man wrote:E moji vjernici pa vi stvarno pojma nemate
Zamisli da je svaki dan izlazio i govorio da će biti rata, kakav bi haos tek onda stvorio i ti bi ga isto osuđivao sada kako je započeo rat. Drugo nije istina. To je iz stranačkih kuhinja. Kao i ono o vreći za Bakira.Ramzess Veliki wrote:I ona "Ne bojte se rata biti nece, za rat je potrebno dvoje" kao i "Jescemo zlatnim kasikama" itd itd ...vatrogasac wrote: "U pitanju razumjevanja Kur'ana, ima jedna čisto subjektivna činjenica: moramo u njega vjerovati da bismo ga razumjeli." (Alija Izetbegović: Razmišljanja iz zatvora 1983. - 1988.)
Jel to rekao prije podne ili poslije?Ramzess Veliki wrote:I ona "Ne bojte se rata biti nece, za rat je potrebno dvoje" kao i "Jescemo zlatnim kasikama" itd itd ...vatrogasac wrote: "U pitanju razumjevanja Kur'ana, ima jedna čisto subjektivna činjenica: moramo u njega vjerovati da bismo ga razumjeli." (Alija Izetbegović: Razmišljanja iz zatvora 1983. - 1988.)