ovdje nije riječ o određivanju pritvora Sanjinu Sefiću nego licima koji su mu pomogli da pobjegne. Dakle, za njih konkretno ne postoje osnovi za određivanje pritvora. Ali opet, kao što neko napisa, u atmosferi javnog linča zdrav razum pada u vodu.Tomahawk11 wrote:Ima li pravnog osnova povratnici u cinjenju kriminalnih djela?
Ovaj pisonja je, sto bi rekli, vec od ranije poznat organima gonjenja.
Ili mu se u ovom slucaju ne pika sve to, ipak je drugom pomagao da bjezi
SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
-
BadBoy
#8226 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
-
BadBoy
#8227 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Vidjet ćemo. Onaj momak koji je skrivio nesreću kod Predsjedništva prošle godine je u pritvoru od samog početka iako mislim da ni u njegovom slučaju konkretno nema razloga za to. Mršavo se drže tačke "uznemirenja javnosti". Mislim da će isto biti i Sefiću.Muhamed Đakmić wrote:Ma drugo je to. Mislim, nisam upućen da li bi trebao ležati u zatvoru za neke stvari od ranije ili ne, to ne znam. I ako bi trebao, to je upravo problem koji sam u onoj rečenici ispod opisao. Za ovo konkretno djelo, mislim da nema potrebe da bude u zatvoru do presude.Tomahawk11 wrote:Ima li pravnog osnova povratnici u cinjenju kriminalnih djela?
-
julisiz es grant
#8228 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ovaj prije tebe, a iz konteksta rečenice mogao bi neko izvući takav zaključak.Ljakan wrote:A ko je uopste rekao da to vazi samo kod nas?
-
julisiz es grant
#8229 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Pa ovdje im je dovoljno što je mamlaz jednom pobjegao iz države, ako ga puste nema garancije da neće opet. Tako da vjerujem da ovaj neće ni izlaziti do presude (a ni nakon nje akobogda).BadBoy wrote: Vidjet ćemo. Onaj momak koji je skrivio nesreću kod Predsjedništva prošle godine je u pritvoru od samog početka iako mislim da ni u njegovom slučaju konkretno nema razloga za to. Mršavo se drže tačke "uznemirenja javnosti". Mislim da će isto biti i Sefiću.
-
BadBoy
#8230 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Upravu si. Njemu je tapija do presude.julisiz es grant wrote:Pa ovdje im je dovoljno što je mamlaz jednom pobjegao iz države, ako ga puste nema garancije da neće opet. Tako da vjerujem da ovaj neće ni izlaziti do presude (a ni nakon nje akobogda).BadBoy wrote: Vidjet ćemo. Onaj momak koji je skrivio nesreću kod Predsjedništva prošle godine je u pritvoru od samog početka iako mislim da ni u njegovom slučaju konkretno nema razloga za to. Mršavo se drže tačke "uznemirenja javnosti". Mislim da će isto biti i Sefiću.
-
Hakiz
#8231 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ali, to je normalno. Sud ne zna šta se deslio sam po sebi, zna samo ono šta mu ispričaju stranke u procesu (tužilaštvo i odbrana) i svjedoci. Ko svoju priču može potvrditi dokazima, taj pobjeđuje.julisiz es grant wrote:To nije karakteristika samo našeg pravosuđa već svih svugdje.Ljakan wrote:oldtajmer wrote: hebes ti ovakvo sudstvo,slusam sinoc i onu burzicku kaze kako je sud arslanagicima i kompaniji ukinuo sve mjere zabrane a ljudi pokrali ko zna koliko miliona,to svaka budala zna a ne sud
Pogledaj od 7 do 10 minute i sve ce ti biti jasno kad je sud u pitanju.
"Na sudu nikad ne pobjeđuje istina nego onaj ko ima kvalitetnije i jace dokaze"
Trebali bolji primjer od SAD i slučaja OJ Simpsona?
Ako neko misli da sud ima kristalnu kuglu pa da vidi odvijanje samog događaja, vara se. Nema čarobnog štapića.
Ono šta korumpiran sud može uraditi je, na primjer, ne prihvatiti legalno pribavljene dokaze ili u procesu uticajem na proceduru onemogućiti jednoj ili drugoj strani iznošenje svih činjenica i dokaza i time ići u korist onome kome žele ići u korist. A onda donijeti sasvim ispravnu odluku na osnovu prezentovanih dokaza.
-
julisiz es grant
#8232 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Naravno.
Zato se i u pravno uređenom sistemu može desiti da očigledan ubica ostane na slobodi, jer jedna od strana nije uradila posao kako treba.
Zato se i u pravno uređenom sistemu može desiti da očigledan ubica ostane na slobodi, jer jedna od strana nije uradila posao kako treba.
- Muhamed Đakmić
#8233 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ma svakako da je to problem i da njihov dosadašnji rad ne daje nadu za optimizam.BadBoy wrote:Vidjet ćemo. Onaj momak koji je skrivio nesreću kod Predsjedništva prošle godine je u pritvoru od samog početka iako mislim da ni u njegovom slučaju konkretno nema razloga za to. Mršavo se drže tačke "uznemirenja javnosti". Mislim da će isto biti i Sefiću.Muhamed Đakmić wrote:Ma drugo je to. Mislim, nisam upućen da li bi trebao ležati u zatvoru za neke stvari od ranije ili ne, to ne znam. I ako bi trebao, to je upravo problem koji sam u onoj rečenici ispod opisao. Za ovo konkretno djelo, mislim da nema potrebe da bude u zatvoru do presude.Tomahawk11 wrote:Ima li pravnog osnova povratnici u cinjenju kriminalnih djela?
-
Hakiz
#8234 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ako jedan ubica nadmudri policiju i tužilaštvo koji imaju ljude, novac, forenzičke laboratorije, moć da zatvaraju, prijete, obećavaju itd, neka i ostane na slobodi.julisiz es grant wrote:Naravno.
U suprotnom, ako nekoga osudiš kada nema dokaza, ali "svi znaju" da je kriv, desi ti se da poslije 5, 10, 20 itd godina moraš ga pustiti na slobodu jer se dokaže da si ga nepravedno osudio, čovjek nije kriv. I plaćati otštete. A usput rušiti ugled pravosudnog sistema i države koji u tom slučaju zatvaraju nevine ljude kako im se svidi, baš kao namračnije diktature i totalitarni režimi.
- DaysleepeR
#8235 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Sanjin Sefić ili će izaći ili dobiti jako malu kaznu radi brojnih proceduralnih grešaka.
Pomagači su pušteni jer sam siguran da potjernica nije postojala po propisu u momentu njegovog prelaska granice.
Samim tim nema ni djela. Ali eto vidjećemo. Tužilaštvo KS je primjer korupcije. Za doktorata.
Pomagači su pušteni jer sam siguran da potjernica nije postojala po propisu u momentu njegovog prelaska granice.
Samim tim nema ni djela. Ali eto vidjećemo. Tužilaštvo KS je primjer korupcije. Za doktorata.
-
BadBoy
#8236 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ima djela kako nema (Pomoć učinitelju poslije učinjenog krivičnog djela). Samo nema osnova za određivanje pritvora. Dvije potpuno različite stvari.DaysleepeR wrote:Sanjin Sefić ili će izaći ili dobiti jako malu kaznu radi brojnih proceduralnih grešaka.
- JThomas
#8237 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
e čuj nema djela...
- karanana
#8238 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
U pravu je daysleeper. Pomagaci ce se izvuci jer mogu reci da nisu imali pojma sta je sefic uradio i da zbog tog bjezi za srbiju.
Kako dokazat da su znali?
Kako dokazat da su znali?
-
Hakiz
#8239 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Zašto su mu pomogli da uopšte bježi od bilo čega? Nije valjda da je rekao pomozite mi da odem u Srbiju, a oni nisu pitali zašto ide. Ne mislim da bi im to moglo biti izvlakuša.karanana wrote:U pravu je daysleeper. Pomagaci ce se izvuci jer mogu reci da nisu imali pojma sta je sefic uradio i da zbog tog bjezi za srbiju.
Uostalom, da bi se nekome moglo suditi za pomoć pri učinjenju krivičnog ddjela, da li onaj koji pomaže mora znati da pomaže u učinjenju djela, ili je odgovoran ako i ne zna da pomaže učiniocu ili učinjenju djela. Šta kaže Krivični zakon?
- SkyLimit
#8240 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Otac Dženana Memića: Alisa laže da joj je izuzeta sva odjeća, krvavog džempera je otišla kući. Ona zna čija je to krv, njena nije
"Izjava Alise Mutap je sve rekla na ročištu. Njena hladnokrvnost, ni trunke kajanja, ni sažaljenja, ni emocije sve je reklo", rekao je Muriz Memić, otac ubijenog Dženana Memića na početku intervjua za Source portal.
Nakon održanog ročišta u slučaju "Dženan Memić" njegova porodica održala je protestnu šetnju kojoj su izrazili nezadovoljstvo u kojem smjeru ide suđenje za ubistvo člana njihove porodice. Krucijalni svjedom na tom ročištu bila je Dženanova bivša djevojka Alisa Mutap.
"Alisa je sama sebe pobijala u izjavi. Tužiteljica je nju najavila kao krucijalnog svjedoka koji se ne sjeća i Alisa dođe do svoje granice dokle je naučila, ali ne zna dalje. Ustvari, ona je jedina koja zna istinu", rekao je za Source Muriz Memić, te dodao:
"Zamislite, ona i Dženan sami u Aleji, mir i tišina, ona se okreće prema Dženanu i više se ne sjeća ničega. Dženana nema, Alisa je živa i njima smeta što ja tražim istinu i pravdu. Alisa je jedini svjedok na svijetu, ne može biti da se ne sjeća".
Muriz Memić je pozvao na hapšenje Alise Mutap iz razloga što smatra da je MUP KS na dan Dženanovog ubistva napravio propust.
"Pozvao sam na hapšenje Alisu Mutap po 9. februaru. Tu noć je napravljen propust u bolnici od strane MUP-a KS. Alisa je trebala biti uhapšena, ona tu noć nije govorila istinu", kaže nam Dženanov otac.
"Rekla je da joj je sva gardaroba izuzeta, to nije tačno. Krvavog džempera je otišla kući, a ona zna čija je to krv i znaju njeni ukućani čija je to krv. To je bio rez preko džempera na stomaku, ono nije njena krv, njena krv je bila na ramenu. To smo svi vidjeli u bolnici", kaže Memić.
Na ročištu se pojavio i osumnjičeni Ljubo Seferović, ali Muriz tvrdi da Alisa nije imala nikakvu reakciju kada je vidjela čovjeka koji je navodno napao nju i Dženana u Aleji.
"Njena reakcija nije bila nikakva kada je vidjela Ljubu, gledala je u prazno. Bilo koga da je neko napao ili pokušao udariti autom reagovao bi kada ga vidi, a ona nije reagovala na to, kao ni njene sestre. Njima Ljubo samo tamo bez veze sjedi, ono je sve farsa od suđenja", smatra Muriz Memić.
Da se na ovome neće završiti govori i izjava Memića koji će nakon završenog slučaja "Dženan Memić" pokrenuti privatnu tužbu.
"Jedva čekam da završi suđenje sa Ljubom Seferovićem da mogu pokrenuti privatnu tužbu. Idemo do Strasbourga i tada ću imati prava da govorim. Kao oštećeni nemam nikakva prava", govori naš sagovornik.
Na pitanje koji bi Ljubo Seferović moga imati razlog da napadne njegovog sina i Alisu tu noć na Aleji, Muriz kaže:
"To Ljubo nije uradio. Ljubo je uzeo novac da to prizna pod okolnostima saobraćajne nesreće. Ljubo 30.05. kada je uhapšen priznao je ubistvo do 26. juna. I on i Vasvija su pričali o ubistvu, priznali ubistvo, a kasnije ne priznaju saobraćajnu nesreću što je lakše djelo. Ljubo ovo nije uradio, Alisa zna ko je uradio i nekad će nam valjda reći da nam olakša. Treba imati dušu. Ljubo je, kako ona kaže, imao prljavo lice, ali gora je prljava duša", kaže on.
Osam mjeseci nakon ubistva Dženana Memića njegovoj porodici se govori kako su sebi na početku stvorili pogrešnu sliku, da Dženan nije ubijen, nego da se radi o saobraćajnoj nesreći.
"Glavna tužiteljica Dalida Burzić kaže da sam ja na početku sebi stvorio pogrešnu sliku. Ona je meni stvorila tu sliku. 15. marta ona je meni i mom advokatu lično pričala o ubistvu i opisivala da je to bilo naguravanje koje je eksaliralo i kako ubica nije Dženana htio ubiti. Komesar MUP-a KS Vahid Ćosić kaže da je svirepo ubijen. Džafer Hrvat, šef kriminalističke službe kaže da je ubijen, nije njega auto udarilo, Hasan Dupovac, šef istraga u saobraćajnoj jedinici koji je prisustvovao obdukciji kaže da je ubijen drvenom letvom, pa bih volio da mi svi još jednom objasne ako ja nisam razumio, da me ponovo prime da mi objasne šta su mi pričali. Ja se toga držim što su rekli, to su prvi ljudi, ja njima vjerujem i ne mogu me sada u drugo ubijediti", kaže Muriz Memić za Source, te dodaje:
"U ovome svemu neko se preračunao. Da li MUP, da li Tužilaštvo, da li Alisa ja idem dalje, ja stati neću. Ja još nikada nisam rekao jedva čekam da umrem. Ja neću da umrem dok ovo ne istjeram. E tada kad istjeram onda neka umrem. Ja ne mogu stati zbog Dženana. Dženan me tjera da ovo istjeram", tvrdi Dženanov otac.
Source
- JThomas
#8241 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
mora znati, nema pomaganja iz nehata. ali nije bitno postoji li potjernica. većina potjernica se nikad i ne objavi u javnim medijima da bi ja ili vi znali za njih. nije to k'o na divljem zapadu wanted, adresat potjernice su policijski organi.
-
BadBoy
#8242 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Oni se terete za potpuno posebno, samostalno krivično djelo - Pomoć učinitelju poslije učinjenog krivičnog djela (barem bi trebali za to da se terete nisam upratio u novinama, a Bog zna da li novinari i pravilno prenose). Oni nisu niti mogu biti pomagači u izvršenju samog teškog krivičnog djela protiv sigurnosti javnog prometa za što bi Sefić trebao biti procesuiran.Hakiz wrote:Zašto su mu pomogli da uopšte bježi od bilo čega? Nije valjda da je rekao pomozite mi da odem u Srbiju, a oni nisu pitali zašto ide. Ne mislim da bi im to moglo biti izvlakuša.karanana wrote:U pravu je daysleeper. Pomagaci ce se izvuci jer mogu reci da nisu imali pojma sta je sefic uradio i da zbog tog bjezi za srbiju.
Uostalom, da bi se nekome moglo suditi za pomoć pri učinjenju krivičnog ddjela, da li onaj koji pomaže mora znati da pomaže u učinjenju djela, ili je odgovoran ako i ne zna da pomaže učiniocu ili učinjenju djela. Šta kaže Krivični zakon?
- JThomas
#8243 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
to "ne sjećam se" je najstariji trik na svijetu, koji postoji otkad i sudovi i sudski postupci. to omar pred kabinetom savjetuje tek dovedenima da kažu, reci da se ne sjećaš. jer niko nikome ne može zaviriti u glavu i utvrditi da li se sjeća ili ne, a izgubiti ne može ništa, može samo dobiti. ovo sve djeluje tako režirano i instruisano...
- JanuaryJones
#8244 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
A šta je sa medicinskom hipnozom?JThomas wrote:to "ne sjećam se" je najstariji trik na svijetu, koji postoji otkad i sudovi i sudski postupci. to omar pred kabinetom savjetuje tek dovedenima da kažu, reci da se ne sjećaš. jer niko nikome ne može zaviriti u glavu i utvrditi da li se sjeća ili ne, a izgubiti ne može ništa, može samo dobiti. ovo sve djeluje tako režirano i instruisano...
- insomnia78
#8245 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
[emoji1] [emoji1] [emoji1] [emoji1]

-
peepeep
#8246 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
I nastavlja se:peepeep wrote:Kako se može kad se hoće:
Oduzeta dva vozila - 24.10.
Oduzeta četiri vozila - 25.10.
Oduzeto jedno vozilo - 26.10.
Nastavljena akcija sarajevske policije: Oduzeto još šest vozila - 27.10.
13 oduzetih vozila do sada. Koliko je to spašenih života? 5? 10? 15? 20?
- DaysleepeR
#8247 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
ljudi nikako da shvate da emocije i logika ništa ne znače na sudu
samo fizički dokazi
ja sam svoje predviđanje iznio, i najbolje bi bilo da budem u krivu, ali sumnjam
samo fizički dokazi
ja sam svoje predviđanje iznio, i najbolje bi bilo da budem u krivu, ali sumnjam
-
racionalista
#8248 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
roknu nesto zestoko
Poslano sa mog 6037K koristeći Tapatalk
Poslano sa mog 6037K koristeći Tapatalk
- perfect_guy
#8249 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
kao da je nešto i zasvijetlilo prije zvuka
-
quarterback
#8250 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5