I šta kad dobiju državu? Hoće li opet živjeti u čergama?Kikibombona wrote:ioannes wrote:tvoje fantazije o rasprčkavanju jedne priznate države na komadiće kako tebi paše, na stranu..... to je posebna tema.
ti mješaš uzrok i posljedicu...
ti kojima je bio interes raskopavanje sirijske države, ti su ponudili liderima plemena povlastice ako dignu oružje protiv bešara eš esada. nakon što su par godina prošle a bešar je još na vlasti, dosta se ptica vraca ponovno kući i ako se situacija bude i dalje ovako odvijala opet će se većina lidera izvaditi svoje partijske knjižice iz džepaLiju suze niz ledja radi propasti imperijalisticke tvorevine!!tvoje fantazije o rasprčkavanju jedne priznate IMPERIJALISTICKE, BRITANSKO-FRANCUSKE, SAJEKS-PIKO države na komadiće kako tebi paše, na stranu..... to je posebna tema.
ti mješaš uzrok i posljedicu...
ti kojima je bio interes raskopavanje sirijske FRANCUSKO-BRITANSKE države, ti su ponudili liderima plemena povlastice ako dignu oružje protiv bešara eš esada. nakon što su par godina prošle a bešar je još na vlasti, dosta se ptica vraca ponovno kući i ako se situacija bude i dalje ovako odvijala opet će se većina lidera izvaditi svoje partijske knjižice iz džepa
Sirija vol. 2
-
Al-Batros
#82076 Re: Sirija vol. 2
-
sarajevoxxxx
#82077 Re: Sirija vol. 2
Najmanje 15 režimskih vojnia poginulo u novom neuspjelom napadu na Džober.
Video snimak uništavanja režimskog buldožera u Džoberu:
https://www.facebook.com/abdalsalam.ald ... 883236555/
Džober: Trenutak eksplozije u kojoj je dignuta u zrak zgrada u kojoj su se nalazili Asadovi zlotvori - Jedna od mnogobrojnih zasjeda u koju su kukavice upale u zadnjim neuspjelim napadima na naselja Ajn Terma i Džober u istočnim djelovima Damaska:

Građani Menbedža zajednos sa pripadnicima i političkim i vojnim predstavnicima SDF-a proslavljaju godišnjicu zauzimanja grada:

Video snimak uništavanja režimskog buldožera u Džoberu:
https://www.facebook.com/abdalsalam.ald ... 883236555/
Džober: Trenutak eksplozije u kojoj je dignuta u zrak zgrada u kojoj su se nalazili Asadovi zlotvori - Jedna od mnogobrojnih zasjeda u koju su kukavice upale u zadnjim neuspjelim napadima na naselja Ajn Terma i Džober u istočnim djelovima Damaska:

Građani Menbedža zajednos sa pripadnicima i političkim i vojnim predstavnicima SDF-a proslavljaju godišnjicu zauzimanja grada:

-
sarajevoxxxx
#82078 Re: Sirija vol. 2
Joj tebe, pa Čeli pisao romane u tome kako je SOHR u Londonu šta oni znaju, a sada se kune da je istina ono što pišu. Jesu li u Londonu i prave neznalice, ili istinu pišu, Čeli treba da se odluči. Ja nikada SOHR nisam smatrao portalom opozicije ili organizacijom koja predstavlja opoziciju. To je Čelijeva tvrdnja.Ironmen wrote:Ma trola savoxx konstanto meni je najsmjesnije kada su na pocetku uzimali podatke SOHRA kao legitimne kada je njima islo u korist a sada je to sve izmisljotina.Challenger__ wrote:Znam Čitaoče. Starije i novije podatke smo podastirali s vremena na vrijeme i cifre govore sve. Meni je lično zanimljiv fenomen hroničnog negiranja činjenica koje, prije svega, demonstrira Sa'vox.
Trola, valjda, sebe.
- muhafuca
#82079 Re: Sirija vol. 2
Kikibombona wrote:...
Znam - prvi nalt BlitzKrieg Is-a - gdje SAA branila to je bilo malo puskaranja i to je to a gdje su Kurdi pregazeni bez otpora tu su se vodile junacke i herojske borbe.Jesi vidio da u Raki nije bilo skoro nikakvih borbi? Malo puskaranja i povlacenje SAA. Isto je bilo u provinciji Deir ez Zor. SAA se povlacila bez vecih borbi i napustila stotine, hiljade gradova i sela. Zabirakadirali su se u nekoliko baza. Dio grada DeZ, zracna baza Tabka, 17. Divizija i Ajn Isa.
K'o da citam srpske novine na temu Kosovski boj, kad tvoje revizije bliske historije citam.
Ne znamo jel tako da su Aleppo (pardon pola Aleppa) uzeli cobani iz okoline sa brda potpomognuti stranim borcima i uz podrsku u to vrijeme Turske i cijelog Zaljeva - grad blizu granice - i opet ga nisu mogli zauzeti cijelog jer je lokalno stanovnistvo uz SAA bilo.Isto tako, povukli su se iz dominantno sunitskog istocnog Alepa u zapadni Alep gdje zivi dosta alevita, krscana i basisticka elita. U istocnom Alepu su bile zestoko demonstracije i to stanovnistvo, mahom sunitska sirotinja, je bila protiv Asada.
ko se ovo vraca u Aleppo - prema UN agenciji za migracije - kad im je Assad i rezim tako mrzak?
Code: Select all
http://www.aljazeera.com/news/2017/08/displaced-syrians-heading-home-larger-numbers-iom-170811180629246.htmlMislim o cemu ovdje govorimo - znamo i ja i ti da je vecina u SAA suniti - jel tako?Isti slucaj u Damasku. Dzobar je pao za jedan dan, bez ikakve borbe. Pala su sva sirotinjska, sunitska predgradja Damaska bez vece borbe. SAA se povukla u dijelove grada u kojima uziva znacajnu podrsku.
Oni su odbranili sto se odbranilo - dok se poslije (nakon godinu ratovanja) nije poceo prikljucivati Hezbollah ( ne sjecamo se jel tako da je Hezbollah bio neutralan prvu godinu zbog interne Libanske politike) - pa jos onda poslije neke Iranske i Iracke milicije
Ali sunniti su odbranili Vladu i Assada, kako god ti pase vise.
Palo je bolan vise od pola Sirije i vise od pola Iraka u mjesec dva , padali li su i Kurdi (ovo ti treci put ponavljam) - ti govoris o vremenu kad su obje vlade bile uhvacene nespremne a teroristicke horde su pripremale akcije davno prije napada -
SAA je jedina kakav takav otpor pruzala - sve ostalo je padalo pod iznenadnim napadom - i opet nisu uspjeli pokoriti.
Ono cisto zato sto ti tako kazes?Istok Sirije je anti-Asadovski. Vecu podrsku Asad ima u provinciji Hasaka nego u provincijama Raka i Deir ez Zor.
Pleme Shaitat je toliko anti-Assadovsko da je bez problema egzistiralo i funkcionisalo pod Assadom i babom mu , decenijama, bez pobuna ili ustanaka ili sta ti vec treba,Pleme Shahtiat se borilo protiv Asada. Je li me trolas ili nemas pojma? Pleme Shahtiat je 100% anti-Asadovsko. Pleme Shahtiat kao i velika vecina drugih plemena istocne Sirije su se prikljucila pobunjenicima na samom pocetku rata. Poslije je doslo do sukoba izmedju pobunjenika i ISILa, pa posto su pripadnici plemena Shahtiat bili na strani pobunjenika, ISIL ih je masakrirao. Onda je dio plemena sklopio dogovor sa Asadom kako bi se mogli odbraniti od ISILa.
a ni godinu pod IS-om nisu bili pa su se digli protiv njih. - Pleme Shaitat da je bilo anti-Assad ne bi SAA u DeZ vise od pola grada zadrzao ni u snovima
? Kakve si ti dokaze ponudio osim da je razlog kad su Kurdske teritorije padale to je zbog Turske , stranih Arapa placenika, uhvaceni nespremni itdDaj mi jedan dokaz da lokalni Arapi iz provincije Raka i Deir ez Zor podrzavaju Asada?
Ja sam ponudio milion dokaza za suprotno. Ti ljudi su najurili Asada. U tim provincijama Asad je izgubio CIM je rat poceo, bez vecih borbi. Povukao se sam jer ga narod nije zelio.
a kad su sunitske teritorije padale nikakvi vanjski razlozi ni faktori iznenadjenja ne vaze vec je samo to zato sto narod ne voli Assada.
A u isto vrijeme obje teritorije padale. Eto to je tvoja logika.
Il su vanjski razlozi krivi za pad i Kurdskih i Sirijskih teritorija, ili narod ne voli SAA i narod ne voli YPG.
Jedno ili drugo - de oko toga se saberi pa mozemo dalje pricat.
A sto se tice Kurda, opet fulas...
Taj teritorij koji su uzeli pobunjenici a nakon raskola preuzeo ISIL je dominantno arapski. Nijednu dominantno kurdsku oblast nisu uzeli.
Aha sad i ovo - pa znaci nema nikakve osnove da se prica o nekakvim Kurdskim kantonima na sjeveru Sirije - jer je to dominantno Arapska zemlja - malo im tamo zaokruzit oko Kamislija i Hasake i u Afrinu - i nek kazu hvala. Jel tako?
To sto su odbranili u prvobitnom naletu - to su dominantne Kurdske teritorije i tu mogu nesto caprkat - ovo sve ostalo - nemaju oni tu sta trazit.
Hajd fino - Logika 1/1
Nije problem - hajde nek naprave u njemu glavni grad kantona.Najveca bitka se vodila za Ras al Ain/Serakanije.
Ah vidi sad nije ni on dominantno Kurdski - vidi sad - ni njega nemogu u kanton ugurat.Taj grad je lapo-lapo, Kurdi i Arapi. Kurdi su na kraju odnijeli pobjedu i skrili Nusru, ISIL, Ahrar Sham i ostale dzihadiste.
I normalno - opet gdje su Kurdi branili tu su horde placenika i milijarde formacija stranih napadale goloruke Kurde.
A gdje SAA branila samo domace stanovnistvo ustalo protiv njih - nikakvih tu ljudi sa strane nije bilo.
Opet jedni arsini za jedne - drugi arsini za druge-
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Da ti zakacim i citate iz drugih postova ovde :
Znaci gradovi od 300 000 do 700 000 uz Eufrat su kasabe cisto zato sto ti tako kazes - ne znam kako toliko ljudi zivi u njimaRaki i narocito Deiru nije potrebna socijala. Radi se o iznimno bogatoj regiji. Vise love ima Deir nego Homs. Problem je u tome sto je rezim u Damasku crpio Deir kako bi razvijao Siriju od Dare do Alepa. Lokalcima su ostale mrvice. Pogledaj na sta lice gradovi poput Deira, Rake, Hasake ili Kamislija. Jedne velike zapustene kasabetine a radi se o resursima najbogatijem dijelu Sirije. Nemoj misliti da su lokalni Arapi budale i da ne znaju da su dobijali tek djelic kolaca. Nista se ne desava slucajno. Nisu bezze provincije Raka i Deir pale prakticno bez ispaljenog metka.
A SAA bi trebala ulagati u pustinju (govoris u postu o nerazvijenosti kompletnih provincija ne samo gradova) iako nijedna normalna zemlja ne ulaze u pustinju
Pogledaj ti samo taj neiskoristeni potencijal Sahare - sta bi se tu moglo sve izgraditi da vlade tih zemalja odluce malo ulagati u pustinju - jel tako?
Ili Kanada npr
ne znam sto ulazu u ovaj dio uz granicu sa USA a zapustili ove gornje dijelove gdje su najbogatiji djelovi (tu naftu i gas crpe
Sramota
Joj kad se pocnes brojevima bacat to ti je najbolje. 3000 arapa uz Kurde ovdje , 1000 uz Kurde ondje, 5000 uz Kurde ondje itdSto se tice plemena Shahtiat, vidjet cemo sta ce tu biti. Ovo pleme se zestoko borilo protiv Asada i onda je radi egzistencijalnih razloga sklopilo savez sa Asadom. Ahmad Dzarba je bio lider tzv. 'sirijske opozicije'. Sada ima jedinicu al-Nokhba od 3 000 boraca. Vecina su pleme Shahtiat kao i sam Ahmad Dzarba. U pro-kurdskom vojnom vijecu Deira ima dosta pripadnika plemena Shahtiat itd.
Kad smrtovnice iz borbi izlaze - nigdje Arapa - sve petokrake i YPG i zutilo u pozadini - gdje su ti silni Arapi koji se bore uz Kurde a mrze Assada navodno.
normalno da ima super odnose - kad ga niko ne tjera u borbu - Kurdi ginu, on sjedi i ceka da SAA dodje do njega i njegovih milion (ili koliko vec ima pod sobom prema tvojim kalkulacijama) hrabrih ratnika.5. Lider plemena Shammar se hvali kako ima izuzetne odnose sa svakom kurdskom partijom i nudi se da bude mediator, da pomiri posvadjane kurdske politicke partije. Shammar podrzava nezavisnost Kurdistana u Iraku. Zele biti dio kurdske drzave a ne dio Iraka. Kurdi su im dali sve, sve sto zele, dok su im Damask i Bagdad bacali mrvice.
'Taaaaaaaaaa ce Svica za Kurdistan - eno Svicaraca vec pred Kurdskim ambasadama traze azil.Kurdska regija je sacuvana i veoma, veoma bogata resursima. Ja ne vidim da je Asad u boljoj poziciji.
Slicno je u Iraku. Kurdi zive tri puta bolje od Iracana Arapa.
Kurdska regija ne da je bogata , vec je veoma veoma bogata resursima - sto je puno vise nego da je samo bogata resursima
Toliko je bio zestok otpor da se zvali Ruse i SAA da izadju na zapadne linje fronta da ih spase od ovih proTurskih Djihadista.MMC ima hiljade boraca koji su pruzili zestok otpor Turcima i dzihadistima.
I ja ovdje sve vijesti dobijam od Svercera sa pijace - najpouzdanije mi - prvo njih pitam sta se desava pa tek onda idem dalje gledati vijesti i citati novine i po internetu ganjati.Sverceri iz Tanafa kazu kako sa Amerikancima pripremaju ofanzivu u Deiru.
Last edited by muhafuca on 16/08/2017 16:03, edited 2 times in total.
- Čitalac
#82080 Re: Sirija vol. 2
Idlib je definitivno u centru pažnje Amerikanaca. Pred posetu Mattisa Ankari postavlja se pitanje može li zajednička intervencija protiv Al Kaide u tom delu Sirije da popravi odnose Turske i SAD.
http://www.atlanticcouncil.org/blogs/me ... and-turkeyDespite obvious limitations, the spinning off an al-Qaeda focused effort could help to focus US-Turkish relations on a common set of military goals. It would also let Ankara off the hook for supporting an air campaign that it does not agree with. It could also help to refocus an element of the relationship on a shared threat, now based on Turkey’s border with Syria. Turkey would be expected to provide intelligence to coalition planners. It would also host the base.
Incirlik Air Force Base continues to play a key role in the air war, but as the war has moved away from the Turkish border, it is no longer critical for certain missions. This could give the US and Turkey some flexibility to expand the scope of the air war to include al-Qaeda targets in Idlib, a short flight from Turkey...The air strikes would focus on striking al-Qaeda leaders and support infrastructure in Idlib.
- Kikibombona
Ne znas!muhafuca wrote:Znam - prvi nalt BlitzKrieg Is-a - gdje SAA branila to je bilo malo puskaranja i to je to a gdje su Kurdi pregazeni bez otpora tu su se vodile junacke i herojske borbe.
Raka je pala 2013., a tada za ISIL niko nije znao da postoji, kamoli sta vise. Kada je padala Raka, niko na ovom forumu nije spomenuo ISIL, bas zato jer za njih niko nije cuo. Raku su preuzeli tadasnji 'pobunjenici'/dzihadisti bez vece borbe.
Kako je moguce da ogromna Raka padne za 2-3 dana bez ozbiljnije borbe, dok mala Zara i mala Kefraja pruzaju otpor vec godinama?
Kako je moguce da je 100-150 boraca SAA u bolnici Kindi dugo, dugo pruzalo otpor, pa SAA u CZ, Kversu itd.!??
Tamo gdje je stanovnistvo bilo uz SAA, dzihadisti nisu metra mogli napredovati. To je cijela istina.
Nemam volje da ispravljam ostale netacne navode.
-
sarajevoxxxx
#82082 Re: Sirija vol. 2
Djevojka iz Irana na video snimku obrača se iranskim mulama:"Idite vi i šaljite svoje sinove da se bore u Siriji i Iraku. Zar vi isto tako ne želite da uđete u Džennet?".
مقطع فيديو لفتاة إيرانية تخاطب فيه الملالي:
اذهبوا بأنفسكم وأرسلوا أبناءكم للقتال في سوريا و العراق ألا تريدوا دخول الجنة ؟
#neoIRT
https://www.facebook.com/groups/neoIRT/ ... 438917673/
مقطع فيديو لفتاة إيرانية تخاطب فيه الملالي:
اذهبوا بأنفسكم وأرسلوا أبناءكم للقتال في سوريا و العراق ألا تريدوا دخول الجنة ؟
#neoIRT
https://www.facebook.com/groups/neoIRT/ ... 438917673/
- madner
#82083 Re: Sirija vol. 2
Statistika onih Sirijaca iz Londona sto vaze za anti Asadovce.sarajevoxxxx wrote:Čija statistika? Broj od 70 000 letova izvor je rusko ministarstvo odbrane, a tačne podatke o broju stranaca niko ne posjeduje. Omjer poginulih Sirijaca na strani opozicije je daleko veći. Ako Iran i Libanon bez ikakvih problema mogu poslati ne 70 000 već 100 000 vojnika o čemu onda pričamo. Asada u Halebu je spasila diplomatija i ruska avijacija. Fuah i Kafraya su odbranjeni ne zbog broja stranaca već jer je stanovništvo bilo naklonjeno režimu. Nema sile da uzmeš nešto ako to narod brani.madner wrote:sarajevoxxxx wrote:
Savo duga brado, to ti je statisika.
Čuj bilo puno Isilovaca?a 10 miliona samo u Damasku i okolini. Što sada ne uzmu Džober režim milion puta brojniji. Što ne uzmu Deru? Asadovci se hvale da je većina stanovništva na teritoriji pod kontrolom režima, gdje su ti Sirijci?
Istina je da opozicija milion puta ima više motiva za borbu svejedno govorili o Ahrar Šamu ili FSA. Režim je na nivou zaštitarske agencije koju na životu održava ruska avijacija, Iran i šiitske milicije. Dakle, izdajnici jedan kroz jedan, ljudi koji su se priklonili okupatoru, Rusiji i Iranu, koji su pod izgovorom borbe protiv terorizma protjerali milione Sirijaca, sravnili sa zemljom desetine gradova itd.
Nije tacno, na strani Asada je poginulo vise Sirijaca nego kod opozicije. Kod opozicije svaki drugi sehid van Sirije rodjen.
Iran, Rusija, milicije su podrska, ali ratuju Sirijci za Asada. Nisu Alepo stavili u okruzenje ni Iranci ni milicije. Cak sta vise, izgubili cesto pozicije koje je Republicka Garda i Tigric poslje vracao.
- madner
#82084 Re:
Hoces reci da je presudno bilo lokalno stanovnistvo u bolnici i CZKikibombona wrote:Ne znas!muhafuca wrote:Znam - prvi nalt BlitzKrieg Is-a - gdje SAA branila to je bilo malo puskaranja i to je to a gdje su Kurdi pregazeni bez otpora tu su se vodile junacke i herojske borbe.
Raka je pala 2013., a tada za ISIL niko nije znao da postoji, kamoli sta vise. Kada je padala Raka, niko na ovom forumu nije spomenuo ISIL, bas zato jer za njih niko nije cuo. Raku su preuzeli tadasnji 'pobunjenici'/dzihadisti bez vece borbe.
Kako je moguce da ogromna Raka padne za 2-3 dana bez ozbiljnije borbe, dok mala Zara i mala Kefraja pruzaju otpor vec godinama?
Kako je moguce da je 100-150 boraca SAA u bolnici Kindi dugo, dugo pruzalo otpor, pa SAA u CZ, Kversu itd.!??
Tamo gdje je stanovnistvo bilo uz SAA, dzihadisti nisu metra mogli napredovati. To je cijela istina.
Valjas gluposti, SAA se na pocetku poluraspala, na Istoku su jedinice bile tako i tako u rezervi i nije imao ko pruziti jaci otpor. Ovo malo sto je bilo se povuklo u baze i tu su ih Nusra i kompanija jedne po jedne osvajali.
- Kikibombona
#82085 Re: Sirija vol. 2
U Manbidzu obiljezena prva godisnjica oslobodjenja grada!
Poruke iz Manbidza
Manbij forces vow to protect city against Syria regime, rebels
http://aranews.net/2017/08/manbij-force ... me-rebels/
Amerikanci cestitaju
https://twitter.com/USEmbassySyria/stat ... 9169468416
Za Kroksa
The Tribes Calling SDF To Feast
http://sdf-press.com/en/2017/08/the-tri ... -to-feast/
Poruke iz Manbidza
Manbij forces vow to protect city against Syria regime, rebels
http://aranews.net/2017/08/manbij-force ... me-rebels/
Amerikanci cestitaju
https://twitter.com/USEmbassySyria/stat ... 9169468416
Za Kroksa
The Tribes Calling SDF To Feast
http://sdf-press.com/en/2017/08/the-tri ... -to-feast/
- Kikibombona
#82086 Re: Re:
Presudno je bilo to sto su imali motiv da se brane, tj. spasavali su gole zivote.madner wrote:Hoces reci da je presudno bilo lokalno stanovnistvo u bolnici i CZ
Valjas gluposti, SAA se na pocetku poluraspala, na Istoku su jedinice bile tako i tako u rezervi i nije imao ko pruziti jaci otpor. Ovo malo sto je bilo se povuklo u baze i tu su ih Nusra i kompanija jedne po jedne osvajali.
Primjere sam naveo da bi se vidjelo kako se SAA moze uspjesno braniti kada ima motiv. 100-150 boraca SAA je odbilo mali milion napada dzihadista na bolnicu Kindi. Sta reci za CZ ili Kvers?
Logika nalaze da je SAA trebala podijeliti oruzje narodu i zajedno sa njim braniti Raku i druge gradove istocne Sirije.
Zasto to nisu uradili?
Razbjezali su se iz gradova zato sto nisu imali podrsku lokalnog stanovnistva, jednako kao sto nije imala iracka armija u Mosulu, Tikritu, Faludzi itd.
ISIL i ostali dzihadisti nisu zauzeli ni milimetar siitske zemlje, tamo gdje su sirijska i iracka vojska imale veliku podrsku naroda.
Nego, jesi se ti sa podrske dzihadistima presaltao na podrsku Asadovcima ili se meni cini!??
- madner
#82087 Re: Sirija vol. 2
Ja nikog ne podrzavam, samo ne mogu ove lafine. Pogotovo Kurdske, na krilima USAFa i SF do Rojave.
Tvoji primjeri su upravo pokazatelj da lokalna podrska nije bila bitna. Bilo je bitno da li dovoljno vojnika brani dovoljno malu tacku. Cista vojna logika. Na istoku, jer je to bio zadnji prioritet SAA prije rata nisu imali dovoljno.
Tvoji primjeri su upravo pokazatelj da lokalna podrska nije bila bitna. Bilo je bitno da li dovoljno vojnika brani dovoljno malu tacku. Cista vojna logika. Na istoku, jer je to bio zadnji prioritet SAA prije rata nisu imali dovoljno.
- muhafuca
#82088 Re:
Aha znaci sad se Raka ipak podugo branila - nije bilo malo puc puc bum bum i pobjegla SAA jer nije imala podrsku lokalnog stanovnistva.Kikibombona wrote:
Ne znas!
Fino fino
Ili su imali podrsku naroda protiv FSA a nisu protiv IS-a
Ne znam ni ja vise sta govoris - a sumnjam da i ti vise znas dokle si se zapetljao
a ovo ostalo - samo pogledaj svoju logiku - kako je moguce da su Kurdi popadali brzo kao i SAA kad je IS naletio
Ili i jedni i drugi nisu imali podrsku u lokalnom stanovnistvu - ili je Is jednostavno i jedne i druge razvalio u brzom i iznenadnom naletu.
Nemoze jedno vazi za jedne , drugo za druge.
Ako ovi nemaju podrsku Arapa onda ni YPG nema podrsku Kurda - i mogu pretendovati samo na onaj mali cosak Sirije u buducim pregovorima
Sjever Sirije je (po tvojim rijecima) dominantno Arapski tu Kurdi nemaju podrsku naroda i nemaju tu sta Rojavu ili neke druge gluposti graditi i traziti.
Jel tako?
Sta je bilo zapetljao si se u svojoj vlastitoj logici i vlastitim rjecima?Nemam volje da ispravljam ostale netacne navode.
Nestalo ti spina?
Imas kod onih svercera na pijaci sto kazes da od njih najfriskije vijesti dobijas . kupit i fidzet spinere povoljno
Pa eto kad nabavis - vrati se
-
sarajevoxxxx
#82089 Re: Sirija vol. 2
Haleb je okupiran od strane Rusije, a svaki drugi vojnik je režimu bio sa strane. Većinu posla uradile šije iz Irana i palestinska Liva Kuds. Da im samo jedan dan nije bilo ruske avijacije opozicija bi im sav Haleb sa pola snage uzela.madner wrote:
Statistika onih Sirijaca iz Londona sto vaze za anti Asadovce.
Nije tacno, na strani Asada je poginulo vise Sirijaca nego kod opozicije. Kod opozicije svaki drugi sehid van Sirije rodjen.
Iran, Rusija, milicije su podrska, ali ratuju Sirijci za Asada. Nisu Alepo stavili u okruzenje ni Iranci ni milicije. Cak sta vise, izgubili cesto pozicije koje je Republicka Garda i Tigric poslje vracao.
- exliberal-ex
#82090 Re: Sirija vol. 2
sarajevoxxxx wrote:Haleb je okupiran od strane Rusije, a svaki drugi vojnik je režimu bio sa strane. Većinu posla uradile šije iz Irana i palestinska Liva Kuds. Da im samo jedan dan nije bilo ruske avijacije opozicija bi im sav Haleb sa pola snage uzela.madner wrote:
Pa nisu rusi bili od pocetka....kako to objasnjavas, ko je branio I oslobadjao dotad ?
Ruska avijacija je prvo rasturila svercerske kanale tek onda su poceli udarat po "oslobodiocima"
-
sarajevoxxxx
#82091 Re: Re:
Evo Isil jučer režimu ponovo uzeo 5 sela u istočnoj okolini Raqqe. Režim čak ni ovakvom Isilu koji je pretrpio silne gubitke ne može mu ništa odnosno u potpunosti zavisi od avijacije. Damask prezire režim, cijeli grad može uvijek pasti. Asad i njegova zaštitarska agencija u potpunosti zavise od Rusa i šiitskih milicija.muhafuca wrote:Aha znaci sad se Raka ipak podugo branila - nije bilo malo puc puc bum bum i pobjegla SAA jer nije imala podrsku lokalnog stanovnistva.Kikibombona wrote:
Ne znas!
Fino fino
Ili su imali podrsku naroda protiv FSA a nisu protiv IS-a
Ne znam ni ja vise sta govoris - a sumnjam da i ti vise znas dokle si se zapetljao
a ovo ostalo - samo pogledaj svoju logiku - kako je moguce da su Kurdi popadali brzo kao i SAA kad je IS naletio
Ili i jedni i drugi nisu imali podrsku u lokalnom stanovnistvu - ili je Is jednostavno i jedne i druge razvalio u brzom i iznenadnom naletu.
Nemoze jedno vazi za jedne , drugo za druge.
Ako ovi nemaju podrsku Arapa onda ni YPG nema podrsku Kurda - i mogu pretendovati samo na onaj mali cosak Sirije u buducim pregovorima
Sjever Sirije je (po tvojim rijecima) dominantno Arapski tu Kurdi nemaju podrsku naroda i nemaju tu sta Rojavu ili neke druge gluposti graditi i traziti.
Jel tako?
Sta je bilo zapetljao si se u svojoj vlastitoj logici i vlastitim rjecima?Nemam volje da ispravljam ostale netacne navode.
Nestalo ti spina?
Imas kod onih svercera na pijaci sto kazes da od njih najfriskije vijesti dobijas . kupit i fidzet spinere povoljno
Pa eto kad nabavis - vrati se
-
sarajevoxxxx
#82092 Re: Sirija vol. 2
Pa Rusi i jesu došli da spase režim to je i Lavrov rekao. Nisu došli da poguraju Asada u njegovim pobjedama već da ga spase od sigurnog poraza. Zar se tako lako brzo zaboravila strepnja svih građana Damaska šta će biti sa njima.Opozicija režimu za jedan dan sa pola muke uzme 150 kilometara kvadratnih koje Asadovci uz milion zračniih udara mjesecima vraćaju. Šta je to ako ne ogromna nemoć, ogromni očaj, nepostostojanje mrve morala da se bore za zlikovca. Asadova borba je kombinacija ruske bahatosti i licemjerstva međunarodne zajednice koja se odrekla ili zbog Asada bila spremna zgaziti sve konvencije ili sve ono što je napisano o ljudskim pravima. Nakon Asada, i nakon sramne ćutnje na velike masakre, svaki govor o ljudskim pravima je bezobrazluk, licemjerstvo, hinjak na kvadrat. Nakon Asada ljudska prava ne postoje možeš se samo ismijavati sa njima i svim drugim konvencijama. Svijet je namjerno dozvolio da bude namagarčen 7 puta u Savjetu bezbjednosti jer to tako treba jer je i to manja cijena nego dozvoliti tamo nekim Sirijcima slobodu ili gluho bilo suditi zlotvoru iz Damaska za ratne zločine.exliberal-ex wrote:sarajevoxxxx wrote:Haleb je okupiran od strane Rusije, a svaki drugi vojnik je režimu bio sa strane. Većinu posla uradile šije iz Irana i palestinska Liva Kuds. Da im samo jedan dan nije bilo ruske avijacije opozicija bi im sav Haleb sa pola snage uzela.madner wrote:
Pa nisu rusi bili od pocetka....kako to objasnjavas, ko je branio I oslobadjao dotad ?
Ruska avijacija je prvo rasturila svercerske kanale tek onda su poceli udarat po "oslobodiocima"
- muhafuca
#82093 Re: Re:
Javi svom pajdi Kikiju - on tvrdi da IS predaje sela i gradove bez borbe kad ih SAA napada -kakvo je sad ovo vracanje?sarajevoxxxx wrote:
Evo Isil jučer režimu ponovo uzeo 5 sela u istočnoj okolini Raqqe. Režim čak ni ovakvom Isilu koji je pretrpio silne gubitke ne može mu ništa odnosno u potpunosti zavisi od avijacije. Damask prezire režim, cijeli grad može uvijek pasti. Asad i njegova zaštitarska agencija u potpunosti zavise od Rusa i šiitskih milicija.
Ostao im novcanik?
A sto se tice Damaska - eno ga samo sto nije pao - revolucija nikad jaca
-
sarajevoxxxx
#82094 Re: Sirija vol. 2
Inače, nekako tiho je protekla jedna ''mala sitnica'' sa ovog urnebesnog okupljanja američkih ekstremnih desničara od prije dva ili tri dana. Znači ''biseru'' američkog društva raznim sljedbenicima Ku Klux Klana, klasičnim neonacistima, raznim naoružanim likovima ili milicijama, zaštitno lice je ni manje ni više nego zlotvor iz Damaska i ratni zločinac Bašar al-Asad.I ne samo to, ne znajuči valjda kako da napakoste komunjarama ili kome se već svete ili kome prijete, nisu propustili da spomenu da će ih Asadovim barel-bombama gađati.
Američki neonacisti, i ekstremni desničari, uzor im zlotvor
helikopteri, bareli, majice sa Asadovim likom, ljudi prepoznali svog lidera
video
https://twitter.com/Walldo/status/89621 ... 88190.aspx
"Assad did nothing wrong" - Baked Alaska at UVA tonight. "Barrel bombs, hell yeah!"
Američki neonacisti, i ekstremni desničari, uzor im zlotvor
video
https://twitter.com/Walldo/status/89621 ... 88190.aspx
"Assad did nothing wrong" - Baked Alaska at UVA tonight. "Barrel bombs, hell yeah!"
-
sarajevoxxxx
#82095 Re: Re:
Pa to govori baš suprotno. Nešto ne znam da Kurdi tako lako gube teritorije u ovoj zadnjoj ofanzivi na Raqqu pa i ranije u onim borbama za Menbedž, Tel Ebjed, ili Šedadi.muhafuca wrote:Javi svom pajdi Kikiju - on tvrdi da IS predaje sela i gradove bez borbe kad ih SAA napada -kakvo je sad ovo vracanje?sarajevoxxxx wrote:
Evo Isil jučer režimu ponovo uzeo 5 sela u istočnoj okolini Raqqe. Režim čak ni ovakvom Isilu koji je pretrpio silne gubitke ne može mu ništa odnosno u potpunosti zavisi od avijacije. Damask prezire režim, cijeli grad može uvijek pasti. Asad i njegova zaštitarska agencija u potpunosti zavise od Rusa i šiitskih milicija.
Ostao im novcanik?
A sto se tice Damaska - eno ga samo sto nije pao - revolucija nikad jaca
-
sarajevoxxxx
#82096 Re: Sirija vol. 2
Erdogan i iranski načelnik Generalštaba Mohamed Husein - Šta god da dogovore
Nekao mi simpatićno posmatrati njihovo koprcanje, a u stvari samo žanju ono što su posijali. U svakom slučaju podrška svim borcima za slobodu, sram i poniženje svim zulumčarima ma koje vjere ili pravca bili.

- dragma
- Vozim: Pješe
#82097 Re: Sirija vol. 2
Koju crnu slobodu kad se ti isti sirijci boje takozvanih oslobodilaca i strepe za svoju sudbinu ako isti pobjede.sarajevoxxxx wrote:
Pa Rusi i jesu došli da spase režim to je i Lavrov rekao. Nisu došli da poguraju Asada u njegovim pobjedama već da ga spase od sigurnog poraza. Zar se tako lako brzo zaboravila strepnja svih građana Damaska šta će biti sa njima.Opozicija režimu za jedan dan sa pola muke uzme 150 kilometara kvadratnih koje Asadovci uz milion zračniih udara mjesecima vraćaju. Šta je to ako ne ogromna nemoć, ogromni očaj, nepostostojanje mrve morala da se bore za zlikovca. Asadova borba je kombinacija ruske bahatosti i licemjerstva međunarodne zajednice koja se odrekla ili zbog Asada bila spremna zgaziti sve konvencije ili sve ono što je napisano o ljudskim pravima. Nakon Asada, i nakon sramne ćutnje na velike masakre, svaki govor o ljudskim pravima je bezobrazluk, licemjerstvo, hinjak na kvadrat. Nakon Asada ljudska prava ne postoje možeš se samo ismijavati sa njima i svim drugim konvencijama. Svijet je namjerno dozvolio da bude namagarčen 7 puta u Savjetu bezbjednosti jer to tako treba jer je i to manja cijena nego dozvoliti tamo nekim Sirijcima slobodu ili gluho bilo suditi zlotvoru iz Damaska za ratne zločine.
Crna je ta sloboda ako ćeš biti preklan zbog zapaljene cigarete, seksualnog opredjeljenja ili vjerske pripadnosti
-
sarajevoxxxx
#82098 Re: Sirija vol. 2
Milioni Sirijaca u Turskoj i Evropi preziru režim, žele normalan život. Znači mogu biti izbjeglice, ali da budu na vlasti u Siriji e tada su notorno radikali.
- dragma
- Vozim: Pješe
#82099 Re: Sirija vol. 2
600 000 ljudi se vratilo u Alep u kojem su Assadovi monstrumi navodno počinili genocid.
Zamisli da je neko 95-te godine predložio Bošnjacima da se vrate u Prijedor ili Foču!?
Ili da je tebi neko rekao da se spasiš od granatiranja u Sarajevu tako što ćeš pobjeći u Lukavicu ili na Pale!?
Zamisli da je neko 95-te godine predložio Bošnjacima da se vrate u Prijedor ili Foču!?
Ili da je tebi neko rekao da se spasiš od granatiranja u Sarajevu tako što ćeš pobjeći u Lukavicu ili na Pale!?
Last edited by dragma on 16/08/2017 19:33, edited 1 time in total.
- ioannes
#82100 Re: Sirija vol. 2
ja ne znam šta diskutirate sa čovjekom....
ima notorno-zadrto razmišljanje.
patologija živa
ima notorno-zadrto razmišljanje.
patologija živa