Tako sve funkcioniše od devedeset druge naovamo. To je nama naša borba dala, i ohanite više sa šupljiranjem
Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
-
amko761
#8201 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Jeste više dosadni s vodom. Sve je u Allahovim rukama, samo se njemu molite i on će sve riješiti.
Tako sve funkcioniše od devedeset druge naovamo. To je nama naša borba dala, i ohanite više sa šupljiranjem
-
BadBoy
#8202 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Sa ovim se apsolutno slažem i to stalno ponavljam. Prvo nisu svi isti, a drugo kad bi vidjeli da ne mogu dobiti više od jednog mandata počeli bi svi raditi pa makar onaj minimum da izbore drugi mandat. Al jok... pametni bošnjo zna da je sve to namješteno i da se ništa ne može promijeniti.drugi profil wrote: I nisu svi isti, a i da jesu stalnim smjenjivanjem bi se počeli popravljati. Iz prostog sebičnog razloga. Da pokuša dobiti još jedan mandat.
- Drvosjeca iz Dejcica
#8203 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Da to je istina. Na dijelu gdje stanujem kvarovi znaju biti i po par mjeseci i tek nakon poziva i urgencija smiluju se da dođu i poprave. Ja recimo ne razumijem zašto u ovakvoj vandrednoj situaciji ne uvedu dodatne firme koje će pord VIK-a vršiti popravke. Mislim da mogu jer ovo izmiče kontroli. Vandredna situacija traži vandredne mjere.Haris.ba wrote:Ne popravljaju se. Ne popravljaju se sedmicama kada vidiš gdje je puklo. To i jeste glavni problem oko VIK. Ko će to popravljati (koja firma).sinuhe wrote:Ne salju meni, ja to posmatram sa strane.
70% prosute vode je nevjerovatna tvrdnja. Od cega su cijevi?
- Streptokok
#8204 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
A vandredne mjere vandredne novce. Pa nisu ludi.
-
internazionale
#8205 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Ovo podvuceno je objasnila neku vece clanica skupstine ksHaris.ba wrote:Ovo Sarajevo isto zona sumraka.sinuhe wrote:Toliko godina redukcije a da se ne zna razlog iako neki kazu da je rijec o stednji struje ali niko to nije potvrdio.
I za bosanske prilike vlada neka cudna nezainteresovanost cak i i neke zamisljene gradjanske politicke opcije.
Pa sam ti VIK kaže šta su uzroci redukcija. Više od 70% vode što pošalju prema tebi ode u zemlju. Otvoreno kažu da imaju problem sa strujom. I da su im pumpe veliki potrošači. Ali da to nije glavni razlog redukcija. Ne mogu napuniti rezervoare toliko brzo koliko vode propadne.
Da je tacan podatak o curenju 70% vode, Sarajevo bi bilo kao Venecija i ne bismo imali problema s gras-om vozili bi se gondolama
- Haris.ba
#8206 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Tačlanica skupštine je hidrogeolog?internazionale wrote: Ovo podvuceno je objasnila neku vece clanica skupstine ks
Da je tacan podatak o curenju 70% vode, Sarajevo bi bilo kao Venecija i ne bismo imali problema s gras-om vozili bi se gondolama
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
#8207 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Zivo me interesuje koja je svrha zahvata u bacevu kada su i dalje redukcije od 23 sata. Mislim da je ovo sada vec preslo savku mogucu granicu i mi ne placamo samo ono sto potrosimo nego placamo ono sto nam pripada tj. uslugu koju treba da imamo 24 sata. Zato nam i jeste kubik skup ko nafta iako imamo vode u izobilju. Da smo ljudi kao sto nismo i da smo gradjani koji prije svega postuju sami sebe napravili bi gradjansku neposlusnost i prestali da placamo racune svi ko jedan. Otilsi bi ispred VIK-a i posto expresno zavrseni DIF-ovac ne moze da smjeni onog govnara koji je poziciju dobio iskljucivo zahvaljujuci zlatnom ljiljanu svoga oca, gradjani bi Hadzicu i kompletnom rukovodstvu VIK-a dali sup kartu. Gdje je sad jebena i bezbojna opozicija da digne narod na proteste....ne na unistavanje grada.....ne na ubijanje....nego na proteste na kojima samo treba traziti svoja gradjanska prava. Slovenci su vodu prestali da naplacuju i proglasili je "opstim dobrom" i naravno ne znaju ni sta znaci redukcija a mi je placamo ko benzin i moramo stiskati dupe citavu noc da bi isli u halu ujutro kaqda dodje voda. Bakirova govna nam rade sta hoce jer su u ovom gradu nakotili svoj olos koji ih podrzava ali mislim da ga jos uvijek ima manje od onih koji nikako ni vlastitim roditeljima ne dozvoljavaju da ih jebu u zdrav mozak.
- Hajlac
#8208 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Pa vjerovatno cisto da bi lakse podmirili SVE OVE SILNE ZGRADURINE koje po gradu nicu kao gljive nakon kise.hrasno38 wrote:Zivo me interesuje koja je svrha zahvata u bacevu kada su i dalje redukcije od 23 sata.
- oldtajmer
#8209 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
kod mene u naselju nikad nije bilo redukcije vode jos od rata,a evo sad neke dvije sedmice svaku noc je voda zavrnuta,mora da je bas neko veliko sranje i propast vik-a
-
moonca
#8210 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Koji dio grada nema redukcija? 
- cvrčak_na_hedonizmu
#8211 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Dio Dobrinje do entitetske linije, al to je šumski vodovod. Nema redukcija uopšte, nikad.
Sarajevo je postalo klasična palanka, seljačka sredina. Šljego u grad ko je stigo, dobilo poslove, kupilo stanove. Što bi se bunilo oko bilo čega ? Tamo gdje je živjelo nije bilo vode, struje, ljudi, medicinske njege. Naviklo da se gomba sa međedima, naviklo na probleme. Redukcije vode i kvaliteta zraka su manji problemi u odnosu na prijašnji (ne)kvalitet života.
Borci dobili naknade, budžetlije poslove, političari vlast, a domaće gnjide, po običaju, se priklonile jačem.
Podanička sredina neobrazovanih glupana, logično bez kritične mase potrebne za promjene, bez intelektualaca koji mogu da utiču na bilo kakvu normalizaciju društvenih i moralnih tokova, bez stubova društva u vidu parlamenta, sudstva, pravosuđa i medija. Vjerska zajednica kao zadnji korektor zdušno uz vladajuću oligarhiju. Savršen recept za propast.
Neka, tako nam i treba. Postao sam zlurad.
Sarajevo je postalo klasična palanka, seljačka sredina. Šljego u grad ko je stigo, dobilo poslove, kupilo stanove. Što bi se bunilo oko bilo čega ? Tamo gdje je živjelo nije bilo vode, struje, ljudi, medicinske njege. Naviklo da se gomba sa međedima, naviklo na probleme. Redukcije vode i kvaliteta zraka su manji problemi u odnosu na prijašnji (ne)kvalitet života.
Borci dobili naknade, budžetlije poslove, političari vlast, a domaće gnjide, po običaju, se priklonile jačem.
Podanička sredina neobrazovanih glupana, logično bez kritične mase potrebne za promjene, bez intelektualaca koji mogu da utiču na bilo kakvu normalizaciju društvenih i moralnih tokova, bez stubova društva u vidu parlamenta, sudstva, pravosuđa i medija. Vjerska zajednica kao zadnji korektor zdušno uz vladajuću oligarhiju. Savršen recept za propast.
- eltroxin
#8212 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Kod nas na Poljinama nema redukcije, jedino je malo slabiji pritisak kada upalim prskalice za travu i pumpe za bazen u isto vrijeme...moonca wrote:Koji dio grada nema redukcija?
-
moonca
#8213 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
eltroxin wrote:Kod nas na Poljinama nema redukcije, jedino je malo slabiji pritisak kada upalim prskalice za travu i pumpe za bazen u isto vrijeme...moonca wrote:Koji dio grada nema redukcija?
-
bumerangss
#8214 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
U Boljakovom Potoku evo sad 6:30 a voda ko konac! Tuš ne radi pa cu na posao usrane guzice!
A ne da ustanem u 4 5 da uzmem abdest pa klanjam sabah! Jebem ti i SDA i Aliju i Bakira i Kiflu i sviju na kurac!
A ne da ustanem u 4 5 da uzmem abdest pa klanjam sabah! Jebem ti i SDA i Aliju i Bakira i Kiflu i sviju na kurac!
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#8215 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
cvrčak_na_hedonizmu wrote:Dio Dobrinje do entitetske linije, al to je šumski vodovod. Nema redukcija uopšte, nikad.
Uopšte nisi zlurad , naprotiv......
- Alfons Kauders
#8216 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Ove godine problem je malcice veci no inace radi suse.
U TK su trazili da se proglasi elementarna nepogoda, a i vodovodi su poceli pozivati na stednju itd. Po svemu sudeci, ako se susa nastavi, redukcije ce poceti i drugdje, ne samo u Sarajevu koje dosta manje ovisi o redovnim padavinama zbog svog polozaja.
Sad je samo pitanje vremena. Ako uskoro ne krenu kise, ali prave kise, ne ova sranja od 5 kapi koja mi samo uprljaju auto, redukcije vode nece biti samo sarajevski problem.
Koliko vremena? Jebiga, mozda za 10 dana, mozda za mjesec. Taman i da sad krene padati kisa, opet ce trebati neko vrijeme da se to primjeti na izvoristima. Ako slucajno naleti kakva jebena oluja, moze biti jos gori problem, jer ce onda "zamutiti" i kontaminirati dosta izvorista, zato jer je zemlja toliko suha da ce zacas doci do podzemnih voda.
U TK je fakat gadna susa. Neki dan sam pola sata zaljevao dvoriste, pedesetak kvadrata zelenila, par vocki. Uperim slauf direkt u zemlju i drzim ga minut na istom mjestu, a na povrsini se ne zadrzi kap vode. Zemlja upija kao sundjer, mogao sam istresti jos 2-3 kubika bez da se vidi razlika, kao da zaljevam sljunak.
Tu mi prolazi vodovodna cijev, ne znam tacno na kojoj dubini, ali zadnjih dana se primjeti da je i oko nje "suho" i toplo - bojler mi fakticki i ne treba, jer je voda na cesmi mlaka. To se nikad prije nije desilo.
U TK su trazili da se proglasi elementarna nepogoda, a i vodovodi su poceli pozivati na stednju itd. Po svemu sudeci, ako se susa nastavi, redukcije ce poceti i drugdje, ne samo u Sarajevu koje dosta manje ovisi o redovnim padavinama zbog svog polozaja.
Sad je samo pitanje vremena. Ako uskoro ne krenu kise, ali prave kise, ne ova sranja od 5 kapi koja mi samo uprljaju auto, redukcije vode nece biti samo sarajevski problem.
Koliko vremena? Jebiga, mozda za 10 dana, mozda za mjesec. Taman i da sad krene padati kisa, opet ce trebati neko vrijeme da se to primjeti na izvoristima. Ako slucajno naleti kakva jebena oluja, moze biti jos gori problem, jer ce onda "zamutiti" i kontaminirati dosta izvorista, zato jer je zemlja toliko suha da ce zacas doci do podzemnih voda.
U TK je fakat gadna susa. Neki dan sam pola sata zaljevao dvoriste, pedesetak kvadrata zelenila, par vocki. Uperim slauf direkt u zemlju i drzim ga minut na istom mjestu, a na povrsini se ne zadrzi kap vode. Zemlja upija kao sundjer, mogao sam istresti jos 2-3 kubika bez da se vidi razlika, kao da zaljevam sljunak.
Tu mi prolazi vodovodna cijev, ne znam tacno na kojoj dubini, ali zadnjih dana se primjeti da je i oko nje "suho" i toplo - bojler mi fakticki i ne treba, jer je voda na cesmi mlaka. To se nikad prije nije desilo.
- Dr. Kuca
#8217 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
cvrčak_na_hedonizmu wrote:Dio Dobrinje do entitetske linije, al to je šumski vodovod. Nema redukcija uopšte, nikad.
Tacnije ne moze. Ono se citav zivot kupalo iz bokala, ovo ih vraca u mladost.
- drug_profi
#8218 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Dobrinja uz razgraničenje, Bjelave, Poljine... vjerovatno još neke MZ na toj strani.moonca wrote:Koji dio grada nema redukcija?
-
BadBoy
#8219 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Šta je sa vodovodom Moščanica? Da li je on u funkciji?
- DaffyDuck
#8220 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
dio Grbavice. Mislim da ni cijele bjelave nisu izuzete. Dio Visnjika isto ima vodedrugi profil wrote:Dobrinja uz razgraničenje, Bjelave, Poljine... vjerovatno još neke MZ na toj strani.moonca wrote:Koji dio grada nema redukcija?
- golfiista
#8221 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Prije dvedesetih je bilo koliko toliko reda, a bespravna gradnja je bila u pravilu na padinskim dijelovima, a izuzetno u ravnim dijelovima grada. Neposredno nakon rata se naprasno grade objekti individualnog stanovanja u vodozastotnim zonama, zelenim povrsinama, iz rijecne tokove, obale, gsje god de mogao sagraditi objekat isti je sagrađen. Nakon toga dolazi građevinska mafija i mimo svih regula gradi nebodere i cijele male gradove. Za svo to vrijeme, infrastruktura je pratila upravo one prve, objekte na padinskim dijelovima, dok su ostali , iako neuporedivo zahtjevniji ostali oslonjeni na postojecu infrstrukturu.Poslije Dejtona se po padinskim djelovima oko Sa.izgradilo iliti niklo hiljade kuca bez ikakvog plana i reda.
Ako se sjecas kako je sve to izgledalo prije 90-ih
Sjecam se kako je sve to izgledalo, kako prije 90-ih, tako u toku i nakon, a i sada, bez obzira na sve sto je to vrijeme uzelo od mene.
-
yasaq
#8222 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Srž problema današnjeg Sarajeva. Ne znaju da može i mora biti bolje odnosno njima je ovo skok od 2 vijeka na ono u kojima su uvjetima odrasli i zato se niko ni ne buni !Dr. Kuca wrote:cvrčak_na_hedonizmu wrote:Dio Dobrinje do entitetske linije, al to je šumski vodovod. Nema redukcija uopšte, nikad.
Tacnije ne moze. Ono se citav zivot kupalo iz bokala, ovo ih vraca u mladost.
-
bit101
#8223 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Vraca takodjer, bar ovaj dio u ulici Avde Smajlovica. Doduse bile su redukcije prije par dana kada su prespajali onu cijev. Ali evo sinoc recimo nije bilo redukcije nikako.DaffyDuck wrote:dio Grbavice. Mislim da ni cijele bjelave nisu izuzete. Dio Visnjika isto ima vodedrugi profil wrote:Dobrinja uz razgraničenje, Bjelave, Poljine... vjerovatno još neke MZ na toj strani.moonca wrote:Koji dio grada nema redukcija?
Zanima me od kuda tacno voda dolazi na Vraca, zna li ko? Koji je to vodovod u pitanju, koji bazen? Ima li neka mapa Sarajeva sa oznacenim cjevovodima?
-
strojki
#8224 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Ja sam jedan od tih kojima su rekli da mora mijenjati vodomjer. Navodno, to rade pod izgovorom jer davac impulsa koji se stavlja na vodomjer za elektronsko ocitanje, ima bateriju koja je iscurila. Tvrde da se sam davac impulsa vise ne proizvodi - sto nije istina. Ja, evo, pokusavam da ih ubijedim da mi zadrze isti vodomjer, a da ugrade davac impulsa koji sam uredno kupio u inostranstvu.Zavatoni wrote:Kakva je to nova priča u vodovodu...oko vodomjera?
Čujem od ljudi koji su ugradili prije par godina brojila...finansirali 500-600-700 KM i sad im iz Vodovoda naredilo da te vodomjere zamjene jer kao više ne odgovaraju (kad su ugrađivali bili su OK...ali sad više nisu).
Sad svi ti koji ljudi su ugradili i platili ta brojila, moraju ponovo da finansiraju nabavku i ugradnju? Inače odoše nazad na paušal...
Da li je ovo istina, jer zaista je bezobrazno.
Ko garantira da Vodovod zbog neke nove šeme poslije idućih izbora neće narediti da se sva brojila iz perioda 2014-2018 zamjene?
Zar se brojila ne mogu održavati/baždariti...zar se moraju mjenjati?
Brojilo se nabavi da traje nekoliko decenija, a ne da se mjenja svakih nekoliko godina....
Ja lično imam vodomjer i nisam ovo dobio obavještenje od vodovoda...ali sam čuo za niz primjera iz Novog Grada...
Na bazi čega Vodovod ima pravo ovo da radi i da li potrošača ima ko da zaštiti...?
Istina iza svega je da vise nema Slovenaca koji trebaju da podmite ljude u Vodovodu za kupovinu vodomjera, i da se pojavio novi baja koji placa mito njima, i govore da trebaju da mijenjaju sve... Platis mito, a ViK tvoje aparate preporuci, i ti ih dalje tusis...
Sramota, ne znam ima li jos ovako ostecenih ljudi?
-
The BEN10
#8225 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
eltroxin wrote:Kod nas na Poljinama nema redukcije, jedino je malo slabiji pritisak kada upalim prskalice za travu i pumpe za bazen u isto vrijeme...moonca wrote:Koji dio grada nema redukcija?