Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
- rovac13
#8201 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Nekima haman samo sex na pameti 
-
channel10
#8202 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Poceo sam pisati i to da zatvori taj ulaz u sobu i otvori iz hodnika, ali obrisem. Ne bih da se mijesamzlo zlo wrote:i to je realan osvrtmene buni ovo, u zadnju spavaću se ide iz spavaće, a ne hodnika.. wtf
kako moš u spavaću prolazit iz spavaće nekog drugog?
sex nije opcija..nikad![]()
![]()
- rovac13
#8203 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Mozda ne mora zatvarati vrata.Onda mu ne treba puno klima.
Cemu zurba sa kupovinom klima.Ja bi prvo postavio jednu bolju klimu u dnevnu.Pokusao ju usmjeriti da.se pokrije jos stogod osim dnevne,bar prvu spavacu.Onda bi sve otvorio i postavio termometre po svim sobama i pratio gdje je najhladnije onda bi tamo planirao sledecu klimu.Za te sporedne sobe nema potrebe za skupim modelima.Daikin od 800-1000 km je dovoljno.
Samo u dnevnu bih postavio bolju klimu.
Cemu zurba sa kupovinom klima.Ja bi prvo postavio jednu bolju klimu u dnevnu.Pokusao ju usmjeriti da.se pokrije jos stogod osim dnevne,bar prvu spavacu.Onda bi sve otvorio i postavio termometre po svim sobama i pratio gdje je najhladnije onda bi tamo planirao sledecu klimu.Za te sporedne sobe nema potrebe za skupim modelima.Daikin od 800-1000 km je dovoljno.
- zlo zlo
#8204 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
ovom spree očito nijerovac13 wrote:Nekima haman samo sex na pameti
ja sam pratična osoba
-
channel10
#8205 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Isto sam razmisljao. Da postavi jacu klimu u dnevnoj i to u ravni vrata u prvoj spavacoj. Pa da onda jedan ispuh bude ravno, a drugi ovamo u sobu prema kuhinji. Onda sam vidio da je spavaca iste velicine kao i dnevna i Jopet obrisem. Zato bolje da ga vi uputite ( ti, haso, nera itd) jer puno vise znate.
- zlo zlo
#8206 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
rovac13 wrote:Mozda ne mora zatvarati vrata.Onda mu ne treba puno klima.
a de je tu sex?
otvorena vrata od soba itd...jebote ko u pećini
- spree
#8207 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ove dvije manje se ne koriste trenutno, tek je dosla bebica, pa spava sa nama u ovom "master bedroomu" od 16 m2
. Sexa dakle ima, cak u svim prostorijama ljeti, dok zimi u ovima gdje ima grijanja
. Nadam se da ce mi klime to omogućiti ove zime u dnevnom i ovoj prvoj spavacoj. Svakako da planiram nesto mijenjati sto se tiče rasporeda. Mislim da je najlakše probiti vrata iz hodnika sto je neko i napisao.
-
probook
#8208 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Jednu stavis u dnevni, ali da ti puse u spavacu sobu br 1 (od 5 kwh).
Drugu klimu stavis u spavacu sobu br 3 i da ti puse direkt u spavacu sobu br 2 (od 3.5 kwh).
Sve otvori, raspali tako 2 klime pa vidi je li ok.
Drugu klimu stavis u spavacu sobu br 3 i da ti puse direkt u spavacu sobu br 2 (od 3.5 kwh).
Sve otvori, raspali tako 2 klime pa vidi je li ok.
-
Dzemss
#8209 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Meni ne smeta buka u toku dana, već samo prilikom spavanja. Vjerovatno ovaj model Voxa što imam previše je bučan na spram ostalih.Nera_22 wrote:@spree
ja ti ne mogu nista reci oko Daikina mogu samo Fujitsu. Fujitsu uzmi u dnevnu 12-ku i 9-ku u spavacu. Model LLC ili LMC.
@Dzemss
Ma to je subjektivno kome koliko smeta buka. Nekome smeta zidni sat kad kuca. Meni licno ne smetaju klime nocu kada rade osim sto vanjske nekada cujem kad se pale i gase u prelaznom periodu. Zato u prelaznom periodu ne palim klime nocu da se nebi palile i gasile stalno.
@zposao
Uzmi 12-ku Fujitsu LLC ili LMC. Nemoj slucajno da te neko nagovori na LG. To je kinez ko i svaki drugi koji valja samo za hladjenje. Daikin moze al moras paziti koji model uzimas. Mozes pogledati i Toshiba ili Mitsubishi. Ja znam da Fujitsu i osnovni model LLC odlicno moze da grije.
@skoronikako
dugorocno gledano bolje ti je uzmi klimu 9-ku Fujitsu, Mitsubishi Toshiba. Ja mislim da ako stavis Fujitsu 09LLC neces pogrijesiti. Cijena 900KM plus 200 ugradnja.
Jutros sam je testirao i stavio da se upali u pola 7h (10min prije alarma) i bilo je dovoljno da me probudi. U toku dana je npr držim na 23 stepena i stalno prilikom paljenja gašenja proizvodi dodatno buku.
- piplica
- Grijem se na: Ćumur
#8210 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Mene bas cudi da je VOX tako bucan, jesi siguran da je pravilno montirana?Dzemss wrote:Meni ne smeta buka u toku dana, već samo prilikom spavanja. Vjerovatno ovaj model Voxa što imam previše je bučan na spram ostalih.Nera_22 wrote:@spree
ja ti ne mogu nista reci oko Daikina mogu samo Fujitsu. Fujitsu uzmi u dnevnu 12-ku i 9-ku u spavacu. Model LLC ili LMC.
@Dzemss
Ma to je subjektivno kome koliko smeta buka. Nekome smeta zidni sat kad kuca. Meni licno ne smetaju klime nocu kada rade osim sto vanjske nekada cujem kad se pale i gase u prelaznom periodu. Zato u prelaznom periodu ne palim klime nocu da se nebi palile i gasile stalno.
@zposao
Uzmi 12-ku Fujitsu LLC ili LMC. Nemoj slucajno da te neko nagovori na LG. To je kinez ko i svaki drugi koji valja samo za hladjenje. Daikin moze al moras paziti koji model uzimas. Mozes pogledati i Toshiba ili Mitsubishi. Ja znam da Fujitsu i osnovni model LLC odlicno moze da grije.
@skoronikako
dugorocno gledano bolje ti je uzmi klimu 9-ku Fujitsu, Mitsubishi Toshiba. Ja mislim da ako stavis Fujitsu 09LLC neces pogrijesiti. Cijena 900KM plus 200 ugradnja.
Jutros sam je testirao i stavio da se upali u pola 7h (10min prije alarma) i bilo je dovoljno da me probudi. U toku dana je npr držim na 23 stepena i stalno prilikom paljenja gašenja proizvodi dodatno buku.
Obicno su korisnici jako zadovoljni VOX masinama.
- rovac13
#8211 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ma nemaju svi iste kriterije 
Fujitsu klimama su uglavnom svi zadovoljni,naravno i ja sam,ali mi fujitsu vanjska pravi buku.Nema buke u plus temperaturama ali u minusima je golema buka.Unutra sve cujem sta vanjska radi.A ispod -15 posebno ubi.
I onda na onom forumu u srbiji pisem jel i vama buci.Ma kakvi.Fujitsu se ne cuju kazu.Ja nema sta nisam pokusavao ali buku ne mozes smanjit,tako radi u minusima.
I onda snimim vanjsku na -16 i objavim na forumu.Kazu oni pa to je normalno
Onda snimim daikina na istoj -16 cuju se u snijegu moje noge kako gaze a ne cuje se vanjska na pola metra od nje.
Fujitsu klimama su uglavnom svi zadovoljni,naravno i ja sam,ali mi fujitsu vanjska pravi buku.Nema buke u plus temperaturama ali u minusima je golema buka.Unutra sve cujem sta vanjska radi.A ispod -15 posebno ubi.
I onda na onom forumu u srbiji pisem jel i vama buci.Ma kakvi.Fujitsu se ne cuju kazu.Ja nema sta nisam pokusavao ali buku ne mozes smanjit,tako radi u minusima.
Onda snimim daikina na istoj -16 cuju se u snijegu moje noge kako gaze a ne cuje se vanjska na pola metra od nje.
-
melac
#8212 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Zavisi kakav je kompresor, i koji freon koristi kao medij. Jer od toga zavise nacin rada i zavisi pritisak u sistemu. A mozda zavisi i kako je kuciste izolovano. Sve to moze da bude razlog. A moze i da vibracije stvaraju buku, ako neke podloske nisu gumirane i sl. Recimo imao sam slucaj da nije bilo fleksibilnih crijeva i da je buka nastajala od vibracije cijevi na kondenzatoru/isparivacu.rovac13 wrote:Ma nemaju svi iste kriterije
Mada rijetko proizvodjaci pisu tip kompresora, ali to ne treba preskociti kao informaciju, nije isto da li je Danfoss, Maneurop ili kineski neki.
Cijela studija je tu moguca.
-
Ermin ZM
#8213 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pozdrav. Ovih dana kupujem definitivno i izbor je pao na slijedece dvije, koja je po vama bolja. Grijanje 30 kvadrata kuce sa osrednjom izolacijom.
1. FUJITSU 12ka Inverter klima ASY/AOY-G12KGTA (1.699 KM)
https://www.olx.ba/r/34612008/1311481
2. MITSUBISHI 12ka Inverter klima MSZ/MUZ-AP35 (1.749 KM)
https://www.olx.ba/r/34352752/1311481
- haso hasic
- Grijem se na: Fujitsu waterstage
#8214 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Prije 15-ak dana mitsubishi SF 35 je bila 1460 KM na ekupi.Ermin ZM wrote:Pozdrav. Ovih dana kupujem definitivno i izbor je pao na slijedece dvije, koja je po vama bolja. Grijanje 30 kvadrata kuce sa osrednjom izolacijom.
Akcija bila.
Ova AP serija je zamjena za SF,ali za 300 KM razlike to je definitivno bila bolja kupovina.
-
Ermin ZM
#8215 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Btw sto je Bosnjina kreativnost cudo. Bio ja kod jednog jarana u gostima i gledam kroz prozor kuca pored prizemlje nesto kockasto od panela i neke cijevi ispod. Pitam druga reko sta je ovo kaze tako se komsija grije vec godinama. Kad sam kretao kuci, covjek u basti radi i ja mu pridjem reko izvinite, smijem li vas pitat koji je to sistem grijanja kod Vas. Smije se kaze ovo ti je Munirov sistem. Inverter klima, vanjsku jedinicu oblozio sperplocom na koju je naljepljena tabla stiropora, al nije skroz slijepio vec je kao napravio kutiju u kojoj bude vanjska al da ima prostora da vuce zrak. U zemlji direkt ispod duboko izbusio rupu, polozio 2 cijevi povezane na u i zatrpo. Na ovu jednu cijev ugradio onaj ventilator sto tjera zrak, da prolazi kroz zemlju a izlazi na drugu stranu i puse u tu kutiju gdje je vanjska jedinica smjestena. Kaze koliki god da je minus klima radi bez problema. I maju vratanca, kad kaze iznad 5 stepeni otvori ih da klima normalno radit. Taj zatvoreni sistem koristi kad je bas hladno. Msm kontam to je princip pumpe zemlja zrak, al opet kontam puno mi to amaterski zvuci, prije ce bit da jebe klimu tako da joj smanjuje kapacitet al haj ko ce ha znat.
Last edited by Ermin ZM on 16/10/2019 21:47, edited 1 time in total.
-
L u c i f e r
#8216 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ontopic:
Ne.
Ne.
-
Nera_22
#8217 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
To moze funkcionisati jedino ako je u zemlji jedno 30 metara cijevi fi200 mada i to tesko. Ja planiram da kod sebe uradim to za rekuperator pa znam koliko treba cijevi samo da se temperatura digne za par stepeni jos protok nije ni blizu kao za klimu.Ermin ZM wrote:Btw sto je Bosnjina kreativnost cudo. Bio ja kod jednog jarana u gostima i gledam kroz prozor kuca pored prizemlje nesto kockasto od panela i neke cijevi ispod. Pitam druga reko sta je ovo kaze tako se komsija grije vec godinama. Kad sam kretao kuci, covjek u basti radi i ja mu pridjem reko izvinite, smijem li vas pitat koji je to sistem grijanja kod Vas. Smije se kaze ovo ti je Munirov sistem. Inverter klima, vanjsku jedinicu oblozio sperplocom na koju je naljepljena tabla stiropora, al nije skroz slijepio vec je kao napravio kutiju u kojoj bude vanjska al da ima prostora da vuce zrak. U zemlji direkt ispod duboko izbusio rupu, polozio 2 cijevi povezane na u i zatrpo. Na ovu jednu cijev ugradio onaj ventilator sto tjera zrak, da prolazi kroz zemlju a izlazi na drugu stranu i puse u tu kutiju gdje je vanjska jedinica smjestena. Kaze koliki god da je minus klima radi bez problema. I maju vratanca, kad kaze iznad 5 stepeni otvori ih da klima normalno radit. Taj zatvoreni sistem koristi kad je bas hladno. Msm kontam to je princip pumpe zemlja zrak, al opet kontam puno mi to amaterski zvuci, prije ce bit da jebe klimu tako da joj smanjuje kapacitet al haj ko ce ha znat.
-
Ermin ZM
#8218 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Vjerujem, da je to tako lahko izvest niko ne bi bacao pare na toplotne pumpe voda-voda il zemlja zrak itd. kod kojih je investicija zestokaNera_22 wrote: To moze funkcionisati jedino ako je u zemlji jedno 30 metara cijevi fi200 mada i to tesko. Ja planiram da kod sebe uradim to za rekuperator pa znam koliko treba cijevi samo da se temperatura digne za par stepeni jos protok nije ni blizu kao za klimu.
- zlo zlo
#8219 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
povecao si je potrošnju struje
.. klima uzima toplinu iz okoline to da ali zato puše hladnije od okoline, tako da u kutiji on uzima hladniji zrak, zato ne valja klime na zatvorene balkone itd, pa ni s otvorenim prozorom, nije to to.
Da to ide ne bi se placali skupi sistemi.
Da to ide ne bi se placali skupi sistemi.
-
made_in_sarajevo
#8220 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Treba brzinski pomoc, dva konvektora skupa 2.5 do 3kw, bosch, atlantik ili neka slicna jaca marka, koliko moze potrositi struje mjesecno u stanu od 45m2, dobra izolacija, stolarija, novogradnja je? Kad se upale i ugriju, termostat ce paliti i gasiti i koliko u konacnici mjesecno moze potrositi. Racunao sam na stranici elektroprivrede 24h da radi izadje 12KM. Jel to realno ili manje izadje po danu?
- rovac13
#8221 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Dva konvektora ukupne snage 3kw mogu dnevno da potrose oko 72kw odnosno oko 11,3KM struje......odnosno oko 350 KM mjesecno
Ne postoji nacin na koji forumasi mogu pretpostavit koliko ce potrosit grijaci u tvom stanu.Negdje izmedju 0 i 350 KM mjesecno.......ili mozda da ni tih 350KM ne budu dovoljni da ugriju u odredjenim uslovima.
Ne postoji nacin na koji forumasi mogu pretpostavit koliko ce potrosit grijaci u tvom stanu.Negdje izmedju 0 i 350 KM mjesecno.......ili mozda da ni tih 350KM ne budu dovoljni da ugriju u odredjenim uslovima.
- zlo zlo
#8222 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
nikad više se ne bi grijala na takve grijalice
bila, računi bili ogromni, samo grijanje oko 300km kad hladnije mi bilo, sad s inverterima stan za 50km ugrijem i to za kratke rukave 
-
channel10
#8223 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Lako je vama u Hercegovini ugrijati za kratkih rukava
...
- rovac13
#8224 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Nije ni nama tako lose.
Tuzla,grijanje 85m2 kuce cijela zima mene kosta 300-400 km to je prosjek nekih 60km mjesecno.
Ali ja isto nisam na konvektorima,vec na inverterima
Prevelika je razlika u potrosnji izmedju klima invertera s jedne strane i svih ostalih grijalica radijatora konvektora i slicno s druge strane.
Tuzla,grijanje 85m2 kuce cijela zima mene kosta 300-400 km to je prosjek nekih 60km mjesecno.
Prevelika je razlika u potrosnji izmedju klima invertera s jedne strane i svih ostalih grijalica radijatora konvektora i slicno s druge strane.
-
channel10
#8225 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ma znam, samo je malo zezamrovac13 wrote:Nije ni nama tako lose.